fiscol 29.12.07, 12:34 Witam Gdzie najlepiej pisać doktorat z prawa? Dzięki Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
studentk Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 29.12.07, 12:53 We Florencji, najlepszy Uniwerek Odpowiedz Link
fiscol Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 29.12.07, 15:44 Miałem na myśli rodzime uczelnie, mimo to dzięki. Jeżeli ktoś chce się podzielić ze mną doświadczeniami w procesie rekrutacji, wyborze promotora itd na studia prawniczych III stopnia to bede wdzieczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link
stokrotka_polna3 Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 29.12.07, 16:21 Czesc. Trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie, nie znając przede wszystkim dziedziny/przedmiotu (np. cywilne, karne itd), z której zamierzasz pisać pracę, a takze bez określenia czy raczej Polska wschodnia, zachodnia itd.(a widać, że to też uwzględniasz, skoro odpowiedź przedmówcy Cię nie usatysfakcjonowała), czy studia dzienne/zaoczne czy wolna stopa. Ogólnie myślę, że najpierw powinieneś/powinnaś wybrać dziedzinę/przedmiot, z której chcesz pisać pracę, pomyśleć nad tematem, poszukać, kto się tą tematyką zajmuje (moze są to profesorowie, którzy uczyli cię na studiach). Dalszy tok zależy, jakie studia chcesz rozpocząć. Tak ogólnie bardzo, ale zadałes/aś bardzo ogólne pytanie. Odpowiedz Link
fiscol Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 29.12.07, 20:22 A Ty piszesz lub zamierzasz pisać doktorat z prawa? Pozdr. Odpowiedz Link
stokrotka_polna3 Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 30.12.07, 10:11 Tak, napisałam pracę z prawa karnego, czekam na recenzje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
fiscol Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 30.12.07, 11:12 Słyszałem, że w niektórych jednostkach są problemy z otrzymaniem tytułu naukowego, że dyplom ukończenia studiów to jeszcze nie doktor. Możesz powiedzieć coś więcej w tej sprawie. Poza tym kiedy następuję otwarcie przewodu - w połowie monografii? i czy są problemy z uzyskaniem tytułu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
stokrotka_polna3 Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 31.12.07, 10:13 Ja nie uczęszczałam na studia dzienne czy zaoczne, ale wybrałam tzw. wolną stopę. W kazdym jednak przypadku dopiero po pozytywnej obronie pracy doktorskiej - a nie po ukończeniu studiów dokt. - otrzymuje się tytuł naukowy. Co do otwarcia przewodu, nie wiem, jak to wygląda przy dziennych czy zaocznych, przy wolnej stopie trzeba mieć napisane mniej więcej 3/4 pracy oraz 2 publikacje, aby otworzono przewód doktorski. Ale myślę, że na różnych uczelniach te wymagania są inne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
fiscol Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 03.01.08, 14:45 ile czasu zajeło Ci napisanie pracy? Dzięki ogromne za info? Pozdrawiam Odpowiedz Link
stokrotka_polna3 Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 04.01.08, 00:39 Dokładnie nie potrafię Tobie powiedzieć, ile czasu zajęło mi pisanie pracy, nie bardzo wiem, od kiedy mam liczyć i jak liczyć. Od wyboru tematu, zaakceptowania przez promotora, od zbierania materiałów czy napisania "ram pracy", pierwszego zdania? Ja nie pisałam pracy doktorskiej ciągle, jak pisałam we wcześniejszych wątkach, byłam jednocześnie doktorantką i aplikantką, przez jakiś czas więcej czasu poświęcałam przygotowaniom do egzaminu sędziowskiego niż pisaniu pracy. Ponadto, część materiałów pozbieralam przed rozpoczęciem pisania, ale zdarzało się, że odkładałam pisanie na jakiś czas, bo zajmowałam się kompletowaniem kolejnych materiałów, a w tym celu musiałam się udać zagranicę. Było parę takich przerw. Zresztą, czasami pewne tematy, tezy musiały się "uleżeć", celowo przerywałam pisanie. Poza tym, myślę, że każdy pisze w swoim tempie, w zależności od wyników i postępów badań, można oczywiście założyć jakiś czas "wyjściowy" na pisanie, ja założyłam 4 lata. Pozdrawiam Odpowiedz Link
fiscol Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 08.01.08, 19:32 Czy doktorat przyda Ci się w pracy zawodowej? Czy jesteś z niego zadowolona i czy dzisiaj również podjeła byś się tego przedsięwzięcia? :-)))))) Dzięki Pozdrawiam Odpowiedz Link
delikt Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 08.01.08, 23:33 Pozwolę sobie się wtrącić, jeśli można :) Mam również kilka wątpliwości, a chciałbym korzystać z okazji, gdyż mój plan docelowy to doktorat z prawa karnego + aplikacja sędziowska :) Pisałaś doktorat z myślą kontynuowania pracy naukowej czy raczej w celu wzbogacenia swojej wiedzy jako przyszłego praktyka? A może jedno i drugie? Bo ja jestem bliższy koncepcji pozostania na uczelni, więc nie wiem czy doktorat z wolnej stopy jest właściwym rozwiązaniem? Samą aplikację chciałbym potraktować raczej użytkowo, nie jest tajemnicą, że o pracownikach naukowych bez zaplecza praktycznego mówi się raczej pogardliwie w środowisku i choć może ktoś, kto chce się zajmować prawem karnym materialnym nie jest zobligowany do pracy w praktyce w takim stopniu jak np. specjalista od procedury, ale jak się iść na całość, to iść :) Moje pytanie jest więc z grubsza takie, czy da się w ogóle pogodzić studia dzienne doktoranckie z aplikacją sędziowską, najlepiej etatową? :) Fiscol, poleciłbym Ci Toruń, ale nie pochwaliłeś się, z czego chcesz ten doktorat pisać. Z czystym sumieniem mogę polecić u nas ekspertów od prawa karnego, podatkowego czy teorii państwa i prawa, ale np. z cywilem byłbym ostrożniejszy w stosunku do takiego UAM :) Odpowiedz Link
stokrotka_polna3 Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 09.01.08, 00:16 Polecam wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16566&w=66124671 Ja byłam na aplikacji etatowej właśnie, wróciłam do kwestii doktoratu, gdy już ponad rok byłam aplikantką. Aplikacja pochłania sporo czasu, a egzamin sędziowski jest naprawdę trudny, przygotowania do niego muszą być systematyczne, żeby go zdać. Poza tym, aby dostać się na asesurę, trzeba go zdac naprawdę dobrze (minimum Ministerstwa to średnia powyżej 4.0 z wszystkich przedmiotów). Aplikacja etatowa to po prostu pracowanie, normalnie po 8h pięć dni w tygodniu (chyba że opiekun Cię zwolni). Poza tym, poczytaj sobie, jakie planuje Ministerstwo zmiany odnośnie aplikacji, szkolenia ulegną porządnym zmianom, będą się odbywały chyba tylko w Warszawie, nie wiadomo ponadto, jaki bedzie model dochodzenia do stanowiska sędziego - czy sędzia na próbę czy zostaną asesorzy, ale bez mozliwości orzekania a tylko będą mogli przeprowadzac pewne czynności, pomysłów jest wiele. Trudno cokolwiek doradzić, skoro wiadomo, że - w związku z orzeczeniem TK - będą zmiany, ale nie wiadomo dokładnie jakie, bo na razie są tylko projekty. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
fiscol Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 09.01.08, 20:34 Moje zainteresowania to prawo podatkowe. Może wystartuje na UAM interesuja mnie studia zaoczne lub wolna stopa. Możesz mi powiedzieć dlaczego katedry prawa karnego sa tak oblegane przeciez z prawem karnym mają do czynienia organa scigania i osoby które naruszają normy prawa karnego a to zaledwie tylko kilka lub kilkanaście procent społeczeństwa.:-)))))) Poza tym można być profesorem nauk prawnych i nigdy nie napisać pozwu:-))))) Zgadzam się z Tobą że teiria i praktyka w tej dziedzinie jest w cenie Dziekuje, Pozdrawiam Odpowiedz Link
delikt Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 09.01.08, 21:41 Masz dużo racji, a co do podatków, nie trzeba chyba przytaczać Benjamina Franklina, który mówił, co jest w życiu pewne :) Nie da się też ukryć, że specjaliści od podatków nie narzekają też na brak pracy, pieniędzy zresztą też :) Fenomen prawa karnego jest dla mnie oczywisty - jest najciekawsze :) Z jednej strony dotyka najciekawszych problemów egzystencjalnych, przepełnione jest swoistą humanistyką, a z drugiej strony to dla wielu esencja prawa. Poza tym prawo karne jak żadne inne łączy się z psychologią, więc summa summarum PK jest idealne dla humanistów na prawie. Myślę, że takie dziedziny jak prawo podatkowe są raz, że trudne, a dwa, że dla wielu niezbyt ciekawe, bo w dużym stopniu techniczne i ścisłe, więc i dla umysłów bardziej ścisłych. Taki podział widać też przecież w innych dziedzinach - jedni mają problemy z logiką, a inni z filozofią prawa :) Poznań z tego co wiem też ma dobrych ekspertów od podatków, to w ogóle jest pewna prawidłowość, że Poznań jest świetny w tych dziedzinach, które mnie niekoniecznie interesują :) Ale jeśli nie zależy Ci na dużym mieście, naprawdę polecam Toruń, prof. B.Brzeziński to klasa sama w sobie, wychował zresztą już chyba kilkunastu doktorantów, a toruński akademicki ośrodek prawa podatkowego jest z tego co wiem najsilniejszy w kraju (o ile jest to w ogóle rozstrzygalne). Pozdrawiam :) A Stokrotce dziękuję za cenne uwagi. Odpowiedz Link
fiscol Re: Gdzie pisać doktorat z prawa? 10.01.08, 12:51 Szanowna Stokrotka. Czy możesz mi napsać kilka słów na temat wszystkich kosztów "wolnej stopy"? Pozdrawiam Fiscol Odpowiedz Link