Dodaj do ulubionych

Ksiazki z amazonu, ebay etc etc

03.04.08, 15:07
Mam takie pytanie do praktykow. Otoz potrzebuje sciagnac z usa czy uk pare -
parenascie ksiazek. Sprawa jest dosc wazna. Stad kilka pytan:
- czy wysylac normalnie via lokalna poczta -> poczta polska czy inaczej? Pytam
bo znajomi pare razy mieli "uszkodzone przesylki" :[
- jaki jest typowy koszt wyslania pi razy oko 2-3 kg ksiazek z USA lub UK no i
co wazniejsze jak dlugo typowo czeka sie na wysylke.
Bede wdzieczny za wypowiedzi praktykow.
Obserwuj wątek
    • gagolek Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 03.04.08, 17:20
      dokladna informacje o kosztach znajdziesz na stronie Amazon. Nie
      orientuje sie jak to teraz wyglada, ale spokojnie da to sie
      oszacowac.

Mialam bardzo dobre doswiadczenie z amazon.uk.co. Przesylki
      pojawialy sie w mojej skrzynce wyjatkowo szybko od daty wysylki, a
      wybieralam najtansza opcje (kilka dni!). Nie wiem jak wyglada to z
      amazon.com.
    • listekklonu Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 03.04.08, 17:46
      Jeśli chodzi o USA, to przesyłka pojedynczych książek wychodzi drogo. Jeśli masz
      w Stanach rodzinę/znajomych, to poproś sprzedawców w wysyłanie książek na ich
      adres i niech następnie Twój kontakt spakuje Ci to w jedną paczkę i prześle do
      Polski. Opłaca się przesyłanie książek za pośrednictwem polonijnych kurierów
      (których zazwyczaj można znaleźć w większych miastach). Książki lecą około 3
      tygodni i docierają w stanie nienaruszonym. Tak przynajmniej było z moimi
      przesyłkami. Niestety nie pamiętam dokładnie kosztów.
    • czarna.kredka Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 03.04.08, 18:43
      mam same dobre doswiadczenia z amazon.com. jako ze dolar jest tanszy niz funt,
      czesto oplaca sie bardziej kupowac w amerykanskim amazonie niz brytyjskim
      (aczkolwiek dochodza koszty przesylki).

chwale sobie tez abebooks.com/abebooks.co.uk - to wielki secondhand, gdzie mozna
      dorwac trudno dostepne tytuly. z tego co wiem, amazon nie wysyla uzywanych
      ksiazek do Polski, ale abebook jak najbardziej, wiec czasem jest to jedyna
      okazja aby kupic potrzebna knige.
      • devon07 Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 03.04.08, 19:39
        możliwość sprowadzenia książek daje również polski serwis ABE
        marketing, mają sporo pozycji "od ręki", ale można też za ich
        pośrednictwem sprowadzić książki z zagranicy,wcześniej wysyłając
        zapytanie o wycenę publikacji, której nie ma w katalogu, w moim
        przypadku ceny były porównywalne z tymi oferowaniymi przez amazon,
        problem w tym, że często realizacja zamówienia pozycji, której
        akurat "nie ma na stanie" trwa około 4 tygodni...można zapłacić przy
        odbiorze książek, które kurier dostarcza do domu, jeżeli koszt
        przesyłki przekracza 100 zł, nie płaci się za jej dostarczenie
        • biolog_teoretyk Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 04.04.08, 15:09
          Dodałbym jeszcze księgarnię GAMBIT. Dużo tytułów i fajne promocje.
        • anonimowa80 ABE 04.05.08, 19:05
          Nie polecam. Droższe od amazonu, sprowadzenie trwa zwykle długo, a bywa, że po
          miesiącach czekania i tysiącu telefonów z pytaniem, kiedy książka będzie,
          okazuje się, że w ogóle nie są w stanie jej sprowadzić.
          Natomiast amazon jak dla mnie zawsze działał bez zarzutu szczególnie
          amerykański, który przy obecnym kursie dolara wypada najtaniej.
          Jeszcze pytanie: czy ktoś sprowadzał książki przez internet z zagranicy za
          fundusze uczelniane? Jak wtedy wygląda sprawa z fakturami? Mi odradzili, podobno
          czasem uczelnia nie honoruje.
          • 22pagoda Re: ABE 07.05.08, 12:23
            Hej
            Mecze sie z tymi zamowieniami do amazonu od jakiegos czasu.
            Wg moich informacji zebranych na stronach amazonu USA i UK Polska nie nalezy do
            Amazon payment countries (USA)
            dla UK jest podobnie, tylko ze strona UK ma opcje 'rest of world amazon payment
            countries'

Jesli zamawialas/es to z amazonu brytyjskiego do Polski?
            TIA

pagoda
    • angelik1 Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 03.04.08, 19:50
      ja kupowalam z Abe Marketing. Zobacz ich stronę-mają czasem fajne promocje.
      Kupiłam u nich jedną za połowę ceny
    • darek12345 Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 03.04.08, 22:11
      Koszty przesyłki z USA w Amazon.com to 4 $ za każda ksiązkę + stała
      opłata za przesyłkę 4$,
      skocz.pl/amazon_przesylk
      przy obecnym kursie dolara to nie jest strasznie drogo.
      Tylko to za standard shipment, czyli czas oczekiwania to ok. 3-4 tyg.
      Ktoś polecał ABE, a ja chyba bym odradzał, bo te ksiązki, które by
      mnie interesowały to u nich ok. 30% więcej (czyli przy średniej
      cenie książki to ok. 100 zł więcej) kosztują u nich niż na
      Amazon.com.

• barenaked.lady Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 04.04.08, 17:24
      nie mam pojęcia co do usa, ale kupowałam kilka brytyjskich (i niemieckich) przez
      amazona. wybierałam najtańsze przesyłki i nie miałam problemów - dochodziły
      szybko (1,5 tyg. od zamówienia) i całe.
    • mmoni Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 19.04.08, 22:43
      Nieodmiennie polecam www.bookfinder.com
      Przeszukuje jednocześnie wiele księgarni, w tym te z książkami używanymi jak
      abebooks, alibris i wiele innych, podaje ceny od razu z wliczoną wysyłką do
      Polski i w przybliżonym przeliczeniu na złotówki.

Problemy z wysyłką miałam tylko 2 razy. Raz książkę zamówiłam w końcu
      listopada, do końca grudnia nie doszła. Pieniądze zwrócono mi bez problemu, a
      książka przyszła w połowie stycznia. Drugim razem książka zaginęła bezzwrotnie
      i to akurat była książka nadawana na adres w USA (ktoś z rodziny się wybierał do
      Polski i mógł zabrać po drodze). Również pieniądze zwrócono bez problemu.
    • 22pagoda Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 12.05.08, 08:07
      podbijam - przepraszam
      • urdu Re: Ksiazki z amazonu, ebay etc etc 14.05.08, 12:02
        Tak, amazon jest warty polecenia. Korzystałem wielokrotnie, ale tylko z
        amerykańskiego, bo wychodziło najtaniej. Wadą jest to, że nie wysyłają do Polski
        księgarnie współpracujące, które na stronach amazonu zamieszczają ogłoszenia o
        książkach używanych. W przypadku takowych warto próbować z abebooks.com, gdzie
        książki bywają śmiesznie tanie, ale tylko na pierwszy rzut oka, bo tuż przed
        potwierdzeniem płatności (tj. we wszystkich księgarniach) obliczone zostają
        koszty przesyłki i wówczas cena książki używanej może się okazać zbliżona do
        nowej zakupionej w amazonie. Zresztą amazon przesyła najszybciej - nawet w
        przypadku wyboru standardowej opcji przesyłki książki docierają między 3. a 4.
        tygodniem od złożenia zamówienia. Warta polecenia (szczególnie dla humanistów,
        nie wiem jak z innymi dziedzinami...) jest również księgarnia alibris.com
        Niejednokrotnie znalazłem tam książkę, której nie było ani na amazonie, ani na
        abebooks. Podobnie jak w abebooks, wysyłają stamtąd do Polski nie tylko nowe.
        Ceny przystępne, choć przesyłka oscyluje zwykle w okolicach 12 dolarów za
        sztukę. Niewiele daje zamówienie większej liczby pozycji, bo alibris jest
        portalem zrzeszającym mniejsze księgarnie. Jeśli chodzi o czas dostawy, to tak
        jak pisałem: najszybciej amazon, znacznie później dochodzą zamówienie z alibrisu
        i abebooks - nawet do dwóch miesięcy. W ciągu ostatnich 2-3 lat złożyłem łącznie
        ok. 20-30 zamówień (czasami też na potrzeby znajomych) i nigdy nie zdarzyło się,
        żeby przesyłka zaginęła.
    • mb_78 a cło i VAT??? 30.05.08, 22:10
      Witam,

Nurtuje mnie następujące pytanie: czy aby odebrać w Polsce książki zamówione w amazon.com i innych księgarniach wysyłkowych z USA, musieliście zapłacić cło i VAT? Z tego co wiem przesyłki pochodzące spoza Unii Europejskiej, w których łączna wartość kupionych przedmiotów wynosi powyżej 22 euro (45 euro jeśli nadawca jest osobą fizyczną) są obłożone cłem i VAT :-( Jeśli to dotyczy także książek z amazonu, abebooks itp., to samodzielne sprowadzanie literatury z USA, mimo taniego dolara, jest chyba nieopłacalne. Jak to u Was z tym było?
      • mmoni Re: a cło i VAT??? 31.05.08, 20:14
        Nigdy mi ani żadnemu ze znajomych nie obłożono książki cłem ani VATem, a z racji
        zawodowych książek z USA sprowadzamy dużo. Gdzieś znalazłam informację, że
        tyczy się to jedynie książek z ISBN, ale kupowałam też książki wydawane w XIX
        wieku, a więc bez ISBN i nikt się nie czepiał.
        • mb_78 Re: a cło i VAT??? 31.05.08, 21:03
          Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem dziś w taryfie celnej, że stawka cła i VAT na
          książki z numerem ISBN spoza UE rzeczywiście wynosi 0%. Czyli nie ma dodatkowych
          kosztów przy sprowadzaniu literatury z USA :-)

Pozdrawiam
          M.
          • lafere smutna rzeczywistość 03.07.08, 19:23
            Najpierw się przywitam, bo to mój pierwszy post na tym forum:)A następnie się będę żalić:( Właśnie chciałam zamówić książki z Amazona, niestety sprzedawane przez niezależnego sprzedawcę. W opisie miał zaznaczone, że wysyła książki za granicę.Napisałam do niego maila, żeby upewnić się, czy wyśle książki do Polski i ile to będzie kosztowało. Niestety – wysyłka do Polski nie jest możliwa:( No i normalnie jest mi bardzo przykro:( i w ogóle. Kurde, no czy nasz kraj to jest jakiś koniec świata czy co? Nie dość, że potrzebne zagraniczne książki trzeba często – gęsto kupować z własnej kieszeni, bo w bibliotekach posucha, to jeszcze sprzedający rzucają kłody pod nogi! Buu! Normalnie musiałam się poskarżyć, mam nadzieję, że mnie zrozumiecie, bo pewno miewacie podobne kłopoty!
            • mmoni Re: smutna rzeczywistość 07.07.08, 14:06
              Niezależni sprzedawcy z Amazon marketplace nie mogą wysyłać do Polski, bo ta nie
              jest objęta programem Amazon Payments. Natomiast jest mnóstwo innych księgarni,
              które wysyłają do Polski (patrz mój post z 19.04 w tym wątku), więc nie ma co
              jęczeć, tylko wypiąć się na Amazona tak jak on wypina się na nas i poszukać
              interesującej nas książki w innej księgarni.
            • rilian Re: smutna rzeczywistość 07.07.08, 19:54
              witaj, lafere! jak miło, że ktoś jeszcze czasem pamięta o tym miłym zwyczaju
              napisania: "najpierw się przywitam". ale dzięki pomijaniu tego szczegółu łatwiej
              jest rozpoznawać kolejne wcielenia paru trolli. ;)
            • angelik1 Re: smutna rzeczywistość 08.07.08, 18:01
              a próbowałeś przez księgarnie niemieckie?one wysyłają do Polski, no i cena
              przesyłki nie jest mocno szokująca.pozdrawiam
              A
              • lafere Re: smutna rzeczywistość 08.07.08, 21:51
                Hm, przez księgarnie niemieckie jeszcze nie próbowałam, ale to może być niezły pomysł:) Dziękuję!A co do tych niezależnych sprzedawców
                z Amazona, to dziękuję za wyjaśnienie, że mogą oni akceptować wyłącznie Amazon Payments. Wydawało mi się, że to jest tylko jedna z opcji i że nie będzie problemu z płaceniem np. przez PayPal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka