gadu_gadu_do_obiadu 21.12.08, 23:31 witam, czy polecilibyście mi jakąś książkę (dobrą) do statystyki dla psychologów. Chodzi mi o statystykę zaawansowaną:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babazgaga Re: książka do statystyki 22.12.08, 07:55 A co masz na myśli mówiąc zaawansowana statystyka? Modelowanie strukturalne czy po prostu coś więcej niż statystyki opisowe? (wiem, wiem, popadam w skrajności) Ja polecam studentom "Statystyczny Drogowskaz" Bedyńskiej i Brzezińskiej, bo pracujemy na SPSSie, i "liczby nie wiedzą skąd pochodzą" Francuza, ale oni są raczej średnio-zaawansowani. Odpowiedz Link
gadu_gadu_do_obiadu Re: książka do statystyki 22.12.08, 17:08 cześć babazgaga chodzi mi o taką z modelowaniem strukturalnym, czyli coś więcej niż statystyka opisowa. dzięki za polecane pozycje - sprawdzę je na pewno. pozdrawiam babazgaga napisała: > A co masz na myśli mówiąc zaawansowana statystyka? Modelowanie > strukturalne czy po prostu coś więcej niż statystyki opisowe? (wiem, > wiem, popadam w skrajności) > Ja polecam studentom "Statystyczny Drogowskaz" Bedyńskiej i > Brzezińskiej, bo pracujemy na SPSSie, i "liczby nie wiedzą skąd > pochodzą" Francuza, ale oni są raczej średnio-zaawansowani. Odpowiedz Link
babazgaga Re: książka do statystyki 22.12.08, 20:01 Ano, to w żadnej polskiej książce nie znajdziesz całościowego wykładu o modelowaniu strukturalnym. W tych przeze mnie podanych też. Są kawałki Zakrzewskiej w zbiorówkach Brzezińskiego (SEMy z Lisrela) i w książce socjologia Jarosława Górniaka "My i nasze pieniądze" (tu z kolei Amos) można trochę znaleźć, ale oprócz tego, to tylko literatura zagraniczna. Jeśli potrzebujesz jakiejś wiedzy o modelowaniu strukturalnym w Amosie na SPSSie, to wal śmiało na priva. Odpowiedz Link
gadu_gadu_do_obiadu Re: książka do statystyki 22.12.08, 21:56 dziękuję bardzo za obszerną odpowiedź:) jakby co to dam znać, chodzi mi głównie o confirmatory factor analysis i myślałam że może znajdę coś w polskiej literaturze. pozdrawiam Odpowiedz Link
babazgaga Re: książka do statystyki 23.12.08, 09:18 O CFA znajdziesz trochę właśnie u Górniaka (sama książka jest z socjologii ekonomicznej, ale on bardzo dobrze tłumaczy metodę) sama się na tym uczyłam i na szkoleniach u Niego. I jeszcze w pomarańczowej metodologii Brzezińskiego (wyborze tekstów) jest rozdział Zakrzewskiej, o którym wspomniałam, o CFA z użyciem Lisrela. Odpowiedz Link