Dodaj do ulubionych

Zmiany napadowe

07.06.11, 23:08
Z tego co tutaj przeczytałem na forum, wynik badania EEG nie przesądza o padaczce. Sdąd też moje pytanie:

Skoro mam 16 lat, nigdy nie miałem żadnego ataku. A wynik badania EEG przedstawia się jako "Zmiany napadowe w okolicach skoroniowych" to co to może właściwie znaczyć? Czy badanie może być błędne i w przypadku jego powtórzenia wynik może wyjść inny? [Lepszy?]

Chodzi mi oto że trenuję boks. Potrzebuję wyniku mieszczącego się w normie aby móc stanąć w ringu. Niestety mój wynik opisany powyrzej nie mieści się w normie.
Czy mogę na to jakoś wpłynąć?

Obserwuj wątek
    • ania_1609 Re: Zmiany napadowe 08.06.11, 10:19
      W jakich warunkach było eeg? Byleś wypoczęty czy po nieprzespanej nocy?
      Jeśli chcesz, możesz powtórzyć badanie jak mózg będzie wypoczęty.

Nie wiem, czy to coś pomoże (żeby wynik był "lepszy"), ale zawsze będzie pełniejszy obraz.
    • qbishtal Re: Zmiany napadowe 08.06.11, 12:32
      Badanie może być błędne. Ty możesz mieć złe EEG i nie mieć padaczki, natomiast osoba chora może mieć dobre EEG i mieć napady.
      To badanie nie stwierdza jednoznacznie, że jesteś chory, natomiast jeżeli wyszło Ci, że masz "Zmiany napadowe w okolicach skroniowych", powinieneś przynajmniej iść z tym do lekarza.

Nie masz żadnych drgawek, nie zamyślasz się, nie tracisz jakiegoś chwilowego kontaktu z rzeczywistością od tego boksu? Przecież cały czas ktoś Ci w głowę ładuje na treningu.

Może, tak jak pisała ania_1609, zrób jeszcze raz badanie jak będziesz bardziej na luzie :)
    • ak-69 Re: Zmiany napadowe 08.06.11, 12:36
      Badania EEG nie przesądzają o chorobie. Ja przez 20 lat miałem masę ataków, a zwłaszcza w ciągu ostatnich kilku lat (wcześniej nie pamiętam), wyniki EEG mam zawsze bardzo dobre, lepsze pewnie od niejednego zdrowego człowieka. Nie ma na to nawet wpływu czy spałem 8 czy 5 godzin. Ja bym nie miał jeszcze żadnych ataków, nawet nie tych pełnych drgawkowych, ale nawet tych słabszych wyłączających jedynie na chwilę świadomość, nie przejmowałbym się tak tą chorobą. Ale w twoim przypadku trzeba jednak to dokładnie sprawdzić, bo osoby chore na epilepsję nie powinni uprawiać sportów walki typu karate, boks, bo są urazowe i u osoby chorej, albo nawet skłonnej do tej choroby może przynieść złe skutki.
    • ania_1609 Re: Zmiany napadowe 08.06.11, 13:55
      A nie miałeś nigdy jakiegoś urazu głowy w związku z boksem?
    • rudka0786 Re: Zmiany napadowe 08.06.11, 13:57
      moje eeg wykazało również zmiany napadowe. Lekarz powiedział mi, że te zmiany mogą wskazywać na padaczkę, ale z drugiej strony zaburzenia w falach mogą być cechą osobniczą i np. ty masz takie, a nie inne fale i wcale nie musisz mieć epilepsji.
    • ak-69 Re: Zmiany napadowe 08.06.11, 14:58
      Jedyny uraz głowy jaki miałem w życiu to niezbyt mocne uderzenie w głowę metalową bramką przy wejściu do szkoły. Miałem czoło przecięte na 1cm. Przytomności wtedy nie straciłem i nie musiałem być np. operowany w szpitalu. i wystarczyło iść do higienistki na parę minut. Szybko mi zrobiono szew i mam jedynie niezbyt widoczny ślad po tym. Wystarczyło iść do higienistki na parę minut. Szybko mi zrobiono szew i mam jedynie niezbyt widoczny ślad po tym. Nie wiem, ale może to przyczyniło się do choroby, ale pierwsze ataki miałem dopiero po prawie 10 latach od tego urazu.
      • ania_1609 Re: Pytałam autora wątku :-) 08.06.11, 16:09

• aveagresja28 Re: Pytałam autora wątku :-) 13.06.11, 23:18
          Przepraszam że dopiero teraz się odzywam. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Byłem z wynikami u lekarza pierwszego kontaktu. Dostałem skierowanie do specjalisty neurologa. Jeszcze nie byłem na wizycie.

Starając się opdowiedzieć na wszystkie pytania to nigdy nie miałem jakichkolwiek napadów. Czytałem sporo o epilepsji w internecie przez ostatni tydzień. I stwierdziłem jednoznacznie że nigdy ataków mieć nie mogłem. Bo nawet te z zapatrywaniem się, zauważyła by moja rodzina, koledzy, nauczyciele. Ktokolwiek. O tych poważniejszych nie wspomnę. Bo chyba je łatwiej zauważyć.

Jedyne co zauważyłem, to trzęsienie się rąk. Ale to jest chyba spowodowane wysiłkiem fizycznym. Ponieważ "na spokojnie" szklankę herbaty przeniosę bez wylewania. Ale po treningu jest to całkowicie niemożliwe.

Co do badania EEG. Byłem średnio wypocząty. Zasnąłem coś koło 24:00. Wstałem 6:30
          Bywałem bardziej wyspany ale nie czułem też przesadnego zmęczenia. Rano zjadłem lekkie śniadanie [czy kilkutygodniowa dieta mająca na celu zrzucenie wagi [w ciągu 3 miesięcy straciłem 8 kilo] mogła mieć wpływ na wynik badania?]

A jeśli chodzi o urazy głowy to kiedyś "przeszedłem" przez oszklone ZAMKNIĘTE drzwi co spowodowało lekkie rozcięcie na skroni. Obeszło się bez szycia.

Trochę wcześniej uderzyłem głową o metalową rurkę gdy bawiłem się w piaskownicy. Nic wielkiego, lekkie rozcięcie skóry na policzku i trochę bólu. Wystarczył plaster.

Z wypadków z dzieciństwa pamiętam jeszcze uderzenie w kaloryfer. Też ucierpiała głowa. Po owinięciu w bandaż szybko się zagoiło.

Na boksie nie miałem większych urazów głowy. Choć faktycznie występują tam ciągłe uderzenia w tę część ciała. Jedynym problemem były krwawienia z nosa pod wpływem ciężkich uderzeń. 2 tygodnie dodawania do diety jedzenia z witaminą C oraz K plus spożywanie ich w tabletkach utwardziło mój nos i już nie mam z tym problemu.
          Czy jednak spożywanie tych witamin mogło mieć jakiś wpływ na wynik?

Ps. Przepraszam że taka długa wypowiedz z ogromną ilością pytań. Mam nadzieję że będę się mógł jakoś odwdzięczyć za pomoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka