an_ki
24.06.14, 14:23
Z tej strony Anna - moja 10 letnia córcia ma zdiagnozowaną epilepsję. Od miesiąca jest na Depakine 300. 2x1 tbl.
Jako, że jesteśmy dopiero "początkujący" w temacie pozwolę sobie podczytać forum i zadać kilka pytań.
Czy normalne jest, że dziecko mocno aktywne (rower, rolki, karate...) nagle potrafi opaść z sił po 2 km na rowerze? Wczoraj zrobili z mężem bardzo krótką trasę i mała nagle odmówiła współpracy - przyjechałam po nią samochodem była blada - po powrocie do domu szybko wróciła do siebie.
Dziś wcześniej wyszła ze szkoły bo skarżyła się na ból głowy i mówiła, że trzęsą jej się nogi (nie było tego widać - to jej odczucie) - teraz czuje się dobrze - zachowuje się normalnie jest pełna energii
Wizytę kontrolną mamy na piątek - nie wiem czy przyspieszać - czy po prostu jestem przerważliwiona :(
przepraszam, pewnie błache to pytanie ale dopiero się uczę ;)
Druga sprawa - jakie leki przeciwbólowe można stosować przy Depakine? Ibuprom? Apap?
trzecie - czy leki trzeba brać o konkretnych godzinach czy po prostu po przebudzeniu i przed snem? trzymam się "szpitalnych" godzin, ale nie wiem czy to konieczne?
czwarte - jakie badania krwi mam teraz małej kontrolnie wykonać? czy w ogolenj krwi wyjdzie stężenie leku? proby wątrobowe?
proszę o pomoc.
dziękuję