32-latka 31.05.05, 15:20 czy osłabienie popędu seksualnego moze być skutkiem brania tego leku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clairejoanna Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 31.05.05, 20:27 Na www.neuronet.pl/EpiForum2005/ piszą: Depakine (Rp) Valproate sodium Antiepilepticum ATC: N 03 AG Sanofi Winthrop Wykaz: B -syrop: (0,2 g/3,47 ml) flakon 150 ml PP; bezpł. epilep. -tabl.: (0,2 g) 40 szt. PP; bezpł. epilep. -tabl.: (0,3 g) 100 szt. PP; bezpł. epilep. -tabl.: (0,5 g) 40 szt. PP; bezpł. epilep. Skład 1 miarka (3,47 ml) syropu zawiera 0,2 g walproinianu sodowego; 1 tabl. zawiera 0,2 g, 0,3 g lub 0,5 g walproinianiu sodowego. Działanie Sól sodowa kwasu walproinowego o szerokim spektrum działania przeciwdrgawkowego. Podwyższa stężenie kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) w mózgu; bezpośrednio nie wpływa na czynność ogniska padaczkowego, lecz hamuje szerzenie się patologicznych wyładowań w tkance mózgowej. Dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego. Maksymalne stężenie we krwi osiąga w 0,5-1,5 h po podaniu w postaci płynnej i 2,5-8 h w postaci tabletek (w zależności od ich formy). T0,5 wynosi 17 h u dorosłych, do 20-30 h u noworodków. Stałe stężenie leku we krwi podczas regularnego przyjmowania osiągany jest po 48 h W 80-95% łączy się z białkami osocza (jest to zależne od dawki leku). Metabolizowany jest w wątrobie, wydalany z moczem w postaci nie zmienionej oraz w postaci metabolitów. Wskazania Lek pierwszego rzutu w napadach pierwotnie uogólnionych: napady nieświadomości/petit mal, napady miokloniczne, grand mal z lub bez mioklonii, napady prowokowane przez bodźce świetlne. Jest także skuteczny w napadach wtórnie uogólnionych, napadach miokloniczno-astatycznych (zespół Lennoxa-Gastaut), napadach zgięciowych (zespół Westa), napadach częściowych o symptomatologii prostej i złożonej (napady psychoruchowe, napady czuciowe), postaciach mieszanych padaczki. Profilaktyczne leczenie drgawek gorączlowych. Tiki u dzieci. Przeciwwskazania Nadwrażliwość na lek, ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, wywiad w kierunku przebytego schorzenia wątroby, zwłaszcza jej uszkodzenia polekowego. Unikać podawania w ciąży i okresie karmienia, u dzieci poniżej 3 m.ż., zwłaszcza nie podawać łącznie z salicylanami. Działania niepożądane Uszkodzenie wątroby aż do jej niewydolności (opisano kilka przypadków zgonu u osób przyjmującyh przewlekle preparat). Szczególnie duże ryzyko niewydolności wątroby istnieje u noworodków i dzieci do 3 r.ż. z opóźnieniem umysłowym, uszkodzeniem organicznym OUN i/lub genetycznie uwarunkowanymi defektami metabolicznymi. W większości przypadków do uszkodzenia wątroby dochodzi podczas pierwszych 6 miesięcy leczenia, zazwyczaj w politerapii. Objawy sugerujące rozwijające się uszkodzenie wątroby to brak łaknienia, osłabienie, senność, powtarzające się nudności, bóle brzucha i nasilenie częstości napadów padaczkowych. Niekiedy obserwuje się wzrost poziomu amoniaku we krwi - jeżeli nie towarzyszą mu inne objawy nie jest konieczne odstawienie leku. Opisano kilka przypadków ostrego zapalenia trzustki, przeważnie u chorych leczonych dużymi dawkami leku; po jego odstawieniu objawy ustępują. Lek może powodować przemijający spadek poziomu płytek krwi (do 10-30 tys./mm), zależnie od dawki. W rzadkich przypadkach obserwowano wydłużenie czasu krwawienia, niedokrwistość i leukopenię, zaburzenia w układzie krzepnięcia podobne do choroby von Willebranda. Mogą wystąpić zaburzenia ze strony układu nerwowego: drażliwość, drżenie pozycyjne rąk, senność. Niekiedy obserwuje się wzrost łaknienia i zwiększenie się masy ciała, zwłaszcza u nastolatków i młodych kobiet. Opisywano także zaburzenia miesiączkowania i wypadanie włosów. Interakcje Nasila działanie neuroleptyków, inhibitorów MAO, leków przeciwdepresyjnych; podwyższa stężenie fenobarbitalu w osoczu. Zmniejsza stężenie fenytoiny w surowicy. Leki przeciwdrgawkowe takie jak fenobarbital, fenytoina, karbamazepina obniżają stężenie związku we krwi. Jednoczesne podawanie leków ściśle wiążących się z białkami (np. kwas acetylosalicylowy) może powodować wzrost stężenia soli kwasu walproinowego we krwi. Może nasilać działanie doustnych leków przeciwkrzepliwych (pochodnych warfaryny). Dawkowanie Leczenie należy rozpoczynać od małych dawek, zazwyczaj 10-15 mg/kg/m.c., zwiększając stopniowo o 5 mg/kg/m.c. tygodniowo. Optymalna dawka wynosi 25 mg/kg/m.c. u noworodków, niemowląt i małych dzieci, 20-25 mg/kg/m.c. u dzieci starszych, 20 mg/kg/m.c. u dorosłych i 15-20 mg/kg/m.c. u osób w wieku podeszłym. Rzadko konieczne są większe dawki leku (40 mg/kg/m.c. u niemowląt, 35 mg/kg/m.c. u dzieci, 30 mg/kg/m.c. u młodzieży i dorosłych, 25 mg/kg/m.c. u osób w wieku podeszłym. Lek podaje się zazwyczaj w 2 dawkach podzielonych - rano i wieczorem podczas posiłku. W trakcie leczenia nie należy pić alkoholu, prowadzić pojazdów ani obsługiwać urządzeń mechanicznych w ruchu. Informacje pochodzą z indeksu leków wydanego przez firmę Pharmindex. Radzę, żebyś się sama zgłosiła na to Forum, bo tam jest dwustronna dyskusja właśnie na temat tego leku. Pozdrowienia, CJ Odpowiedz Link
jrychtik Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 31.05.05, 22:37 Brałam depakine i tego typu działań niepożądanych na szczęście nie zauważyłam... hihi:) Odpowiedz Link
batonik6 Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 04.08.05, 21:42 Brałam Depakine, nawet w wielkich dawkach, ale nie nastąpiło osłabienie popędu płciowego. P.S. A może bierzesz pigułki antykoncepcyjne, to wtedy sprawa byłaby jasna, szczególnie że przy Depakine można je brac bez ryzyka wpadki. Odpowiedz Link
lzygan Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 03.09.05, 18:39 zauważyłem u siebie senność, towarzyszy mi ona praktycznie od początku, zwalałem to na brak snu, niewyspanie, ale nagle uświadomiłem sobie, że przecież ja śpię więcej niż 8 godzin i chodzę cały czas senny, nie potrafię się obejść zupełnie bez kawy, inaczej byłbym poprostu nieprzytomny i coś tu jest chyba nie tak, na początku wypadały mi fatalnie włosy, teraz już jakoś mniej próby wątrobowe miałem zawsze ok - całe szczęście:) Odpowiedz Link
missy27 Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 25.06.06, 16:23 jeśli dużo spisz....to znaczy ,e masz zbyt dużą dawkę leków...też tak miała.. jak stosowałam ten lek Odpowiedz Link
maszar Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 04.09.05, 11:11 jest to dość rzadki, ale spotykany efekt uboczny; Odpowiedz Link
marcin_zoladz Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 11.03.06, 09:17 o wiec brak popedu to wina leku! musze to zonie powiedziec!:) zartuje. ja po depakinie nie przytylem, a biore rownoczesnie lamitrin i trileptal. wlosy mam w porzadku i poped tez - znaczy nie wiem dokladnie bo jestem chory od podstawowki:) a sennosc to moj najwiekszy problem! rano kawa, w pracy kawa a i tak chodze z zamknietymi oczami. i tego nie moge pokonac. :( Odpowiedz Link
gg416 Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 11.03.06, 17:43 Ja leczę się od prawie 6 lat i od początku biorę depakine i mam skutki uboczne spowodowane tym właśnie lekiem boli mnie głowa dość często chodzę senny a gdy powiedziałem o tym mojemu neurologowi to on wzruszył tylko ramionami a i czasami mam silne bóle wątroby. Odpowiedz Link
adelka_z_epi Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 12.03.06, 13:10 Ja miałam równierz potworne zmęczenie,nie miałam siły naprawdę na nic,szczytem możlwości było dla mnie wysiedzenie na zajęciach,później dętka,a poza tym przybrałam na wadze,wypadały mi włosy. Ale najgorsze to było to zmęczenie i właśnie otępienie. Odpowiedz Link
pucka69 Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 14.03.06, 22:27 ... a jak ja żaliłam się mojemu lekarzowi że po depakinie przytyłam to powiedział " A włosy pani nie wypadają?" Co uświadomiło mi , że niestety, tak... Odpowiedz Link
aga1972 Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 19.04.06, 22:12 Witam:) Mój syn bierze Depakine, narazie nie ma zadnych skutków, dzikus z niego jak zawsze, szaleje w szkole i na podwórku, tylko oczy ma trochę podkrążone, próby wątrobowe ok, włosy też:) Myślę, ze działania uboczne leków są sprawą bardzo indywidualną... Odpowiedz Link
nefla Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 28.05.06, 20:10 A jak wasz metabolizm? Bo ja dopiero po 5 latach brania Depakine dowiedziałam się,że sól kwasu walpr. obniza metabolizm. Ja odzwyczaiłam się własciwie jejść, bo gdybym jadła jak przecietna kobieta w moim wieku, to bym wyglądała jak słoń. W kazdym razie jak dwa dni nic nie jem, to nic mi nie jest. A na obiad kromka chleba z serkiem mi całkowicie wystarcza. Studencki punkt widzenia to,że oszczędna w utrzymaniu jestem :) Ale włosy mam sliczne. Kiedys mi strasznie wypadały, ale to raczej tymczasowy stres maturalny. Za to popędu ja po prostu nie posiadam chyba wcale. To teraz wiem, czym się tłumaczyć :( Odpowiedz Link
justyna302 Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 28.05.06, 21:21 Z lepszym lub gorszym skutkiem walczę z nadwagą ( 10 lat temu byłam szczuplusieńka ), mam liche włosięta ( 10 lat temu miałam burzę loków ) i teraz doszły zaburzenia hormonalne i nie wiem czy to wszystko zbieg okoliczności czy wynik brania Depakine i Lamitrinu od kilkunastu lat.. Co do popędu seksualnego to mam okresy wzlotów i całkowitych upadków, ech, mówię wam czasami, mimo że mam 33 lata czuję się jak wrak. Kiedyś myślałam że padaczka to tylko kilka minut drgawek i nic wiecej. Teraz widzę, że przynajmniej w moim przypadku to efekt domina.. jedna choroba a pomału szwankuje cała anatomia :) Odpowiedz Link
jakubsky Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 26.06.06, 09:35 ja tam zadnych nie widze, ale nie martwi mnie to jakos;D Odpowiedz Link
gozia22wr Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 08.06.06, 21:58 32-latka napisała: > czy osłabienie popędu seksualnego moze być skutkiem brania tego leku? HEJ. No na ulotce nawet wypisali, że libido spada. Ale bywa nawet przeciwnie. Wierz mi ;). A jak zauważyłaś ubczny efekt i przeszkadza Ci to, to pogadaj z dobrym neurologiem...miłej nocki pa Odpowiedz Link
missy27 Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 25.06.06, 16:26 A propo zaburzeń...ja mam efekty uboczne a propo zaburzen hormonalnych Odpowiedz Link
ibmlenovo Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 26.12.17, 21:34 jak cholera. u mnie zanikł do -170 poniżej zera a mam 38 lat. zero zwodu. nawet dopalacze jak makson nie pomagają Odpowiedz Link
psychomonolog Re: Depakine Chrono -efekty uboczne 06.02.18, 23:48 Polecam stronę www.lekinadepresje.pl - Znajdziecie tam listę konkretnych skutków uboczmucubocznych tego leku i innych. Odpowiedz Link