Dodaj do ulubionych

ciaplanuje ciaze

01.11.06, 21:27
Moje drogie, planujemy z mezem ciaze.Szukam wlasnie jakiego dobrego
specjalisty od takich przypadkow w Wawie.Narazie zapisalam sie na liste
oczkujacych do Docent Jedrzejczak, wiec zanim do niej sie dostane to chyba
pol roku minie.Moze macie namiary na jakiegos innego dobrego lekarza.Nie chce
trafic do przypadkowego.Poza tym moze ktoras z Was bierze Lamictal +Depakine
i czy to nie bedzie duzym zagrozeniem dla dla mnie i przyszlej ciazy.Pomozcie
Obserwuj wątek
    • justyna302 Re: ciaplanuje ciaze 06.11.06, 08:50
      Dzien dobry Maju, zgłaszam się. Jestem obecnie w 5 m-cu ciąży. Choruję od
      maleńkości, od paru lat biorę kombinację Depakine + Lamitrin ( to to samo co
      Lamictal ).
      Leczę się od lat u dr Zwolińskiego on także specjalizuje się w prowadzeniu
      kobiet ciężarnych. Jednak nawet on sam skierował mnie na konsultację do docent
      Jędrzejczak i jestem już po jednej wizycie u niej. Muszę powiedzieć, że jestem
      zszokowana, pani docent jest niezwykle dociekliwa, zadaje mnóstwo szczegółowych
      pytań, czułam się przy niej jak ostatnia niemota, choruje dwadziescia parę lat
      a wyszło tak, jakbym nic nie wiedziała o swojej chorobie. Musisz przypomnieć
      sobie wszystko co dotyczy Twojego przypadku, całą historię choroby od jej
      początków, jak wyglądają ataki, opisać szczegółowo swoje odczucia, a najlepiej
      idź z kimś, kto był świadkiem napadów, bo będzie musiał opisać je szczegółowo,
      minuta po minucie.
      Pani docent niestety była zmartwiona ze zaszłam w ciążę biorąc te dwa leki
      naraz. Powiedziała że żle zrobiłam nie konsultując się z nią przed ciążą i co
      sie by miało stać złego to już by się stało, choc nie nalezy panikować.
      Powiedziała, o czym tu już gdzieś pisałam, że terapia wielolekowa to przy ciąży
      ogólnie fatalna sprawa. A już ta kombinacja nie należy w ogóle do
      najszcześliwszych. Postawiła nawet tezę że napad nie zaszkodzi tak dziecku jak
      politerapia..
      Zastanawiała się, czy nie zabrać mi jednego leku, ale ostatecznie postanowiła
      juz nie kombinować, tylko zmniejszyć ich dawkę do minimum.
      Mimo wszystko nie czuję się najlepiej, miewam często aury, boję się dużego
      napadu.
      Jedyną pociechą jest fakt ze wszystkie badania mam ok. Dziecko ma wszystko
      rozwinięte dotąd jak należy, nie ma rozszczepu kręgosłupa i ogólnie żadnych
      odhyleń od normy.
      Tak więc po moich doświadczeniach radzę poczekać cierpliwie na wizytę u pani
      docent ( dziwię się trochę skąd taki długi termin, ja czekałam na wizytę tylko
      miesiąc ). No i poczekać z ciążą do wizyty. I łykać folik - za to przynajmniej
      zostałam przez panią docent pochwalona.
      Ale po tych wszystkich wieściach wiadomość pozytywna. Ostatnie słowa pani
      docent do mnie:
      "Ale niech sie pani nie martwi, ryzyko wzrasta ale o parę procent, nie oznacza
      to oczywiscie ze zaraz połowa kobiet ma mieć problemy. Będzie dobrze"
      • maja1235 Re: ciaplanuje ciaze 06.11.06, 21:53
        Bardzo Ci dziekuje za informacje.W najblizszymczasie wybieram sie na wizyte do
        doktora Zwolinskiego, zobaczczymy co on powie.Ciesze sie z Twojej ciazy i zycze
        wszystkiego naj. Jesli chodzi o doktor Jedrzejczak to bylam strasznie zdziwiona
        ze tak dlugo musze czekac na wizyte, ale nawet do przychodni jeszcze mnie nie
        zapisali tylko kazali dzwonic za miesiac.To jeszcze bardziej mnie martwi.Tle
        czasu czekac :((
        Ja od siedmiu lat nie mialam zadnych napadow epi, ani innych objawow, wszystko
        jest ok odkad zazywam te wlasnie leki.czuje sie fantastycznie i moze dlatego te
        moje obawy na przyszlosc, ze cos sie zmieni. Narazie jednak czekam na wizyte u
        lekarza

pozdrawiam i dziekuje
      • maja1235 Re: ciaplanuje ciaze 30.11.06, 23:11
        Jestem umowiona na konsultacje do docent Jedrzejczak. Musze wziac ze soba
        wszystkie wyniki badan jakie mam. A ja oprocz eeg nie mam nic wiecej. Czy to
        wystarczy na wizyte czy trzeba cos jeszcze przyniesc. Panie w gabinecie
        powiedzialy, ze bedzie potrzebny rezonans, ale jego tez nie mam. Umowilam sie
        na gwalt do przychodni, zeby w ogole cos miec. Czy potrzebna jest pelna
        dokumentacja?
        • justyna302 Re: ciaplanuje ciaze 01.12.06, 08:49
          No właśnie mnie pani dr Jędrzejczak objechała za to że przyszłam z gołymi
          rękami. Nie miałam pojęcia ze mam ze sobą zabrać całą historię choroby. Lepiej
          wyciągaj co się tylko da - będzie zadowolona.
    • ania_1609 Re: ciaplanuje ciaze 06.11.06, 22:00
      A ile trzeba czekać na wizytę do doktora Zwolińskiego? Maju, byłabym Ci
      wdzięczna, gdybyś po wizycie u niego napisała mi, jaki on jest, tak jak Justyna
      Tobie o dr Jędrzejczak. Napisz na forum, albo na gazetowego, albo na gg:
      6930002. Z góry dziękuję!
      • justyna302 Re: ciaplanuje ciaze 07.11.06, 08:59
        Doktor Zwoliński przyjmuje prywatnie w Fundacji, od zapisu nie czeka się prawie
        wcale, kilka dni, tydzień najwyżej.
        • ak do justyna302 02.01.07, 12:54
          Bede bardzo wdzieczna za informacje w jakiej Fundacji przyjmuje teraz dr
          Zwolinski i jakies namiary na niego. Do tej pory przyjmowal w Gromada Medica,
          ale od stycznia nie przedluzyl umowy i zniknal calkiem, a ja bardzo potrzebuje
          wizyty. Pozdrawiam.
          • justyna302 Re: do justyna302 02.01.07, 15:04
            Oczywiście, bardzo proszę:

Fundacja Pomocy Chorym na Padaczkę NEURONET
            ul. Konstancińska 3a/10
            02-942 Warszawa

tel/fax: (0-22) 651-86-72

• ak Re: do justyna302 02.01.07, 15:49
              Bardzo dziękuję za informacje, pozdrawiam.
      • maja1235 Re: ciaplanuje ciaze 07.11.06, 20:59
        oczywiscie, wszystko napisze mozesz na mnie liczyc.tez jestem ciekawa co powie.
        ja na wizyte u niego czekam tylko tydzien :)
      • maja1235 Re: ciaplanuje ciaze 12.11.06, 22:03
        hej,
        bylam u doktora Zwolinskiego i niestety nie dowiedzialam sie za duzo.Powiedzial
        ze on obecnie zajmuje sie dziecmi i skierowal mnie do doc.Jedrzejczak :(
        Poswiecil mi jednak troche czasu i porozmawialismy o moim przypadku.Dale jednak
        leczenie i prowadzenie ciazy musze prowadzic u doc.Jedrzejczak. Jesli chodzi o
        niego to bardzo sympatyczny i konkretny.
        Jak masz jakies pytania to czekam papa
    • virtualia78 Re: ciaplanuje ciaze 22.06.07, 20:34
      bardzo prosze o namiary na dr Jedrzejczak -prywatnie
    • skrab Re: ciaplanuje ciaze 20.07.07, 00:20
      Witam! Na samym początku chciałabym opisać mój przypadek. Otóż jestem chora na
      epilepsje od 9 lat(obecnie mam 24 lata).W ciągu tego okresu leczyłam się u kilku
      lekarzy, az w końcu trafiłam na takiego który "sprawił" ze ataki ustąpiły(od 4
      lat nie miałam napadu). Obecnie biorę Depakine Chrono 300, czuję się dobrze
      pomimo tego,że wciąż "wisi" nade mną "widmo" tej okropnej choroby. Wydawaćby się
      mogło,że wszysyko jest w porządku, jednakże nie do końca.Otóż z mężem coraz
      częściej myślimy o dziecku. Zdajemy sobie sprawę z tego, że ciąża szczególnie u
      kobiet chorych na epilepsje powinna być zaplanowana, by zapobiec ewentualnym
      wadom płodu i tu zaczynaja sie schody...Mówiłam już kilkakrotnie mojemu
      lekarzowi, że wkrótce chcę zostać matka i chcę zrobić wszystko by moje dziecko
      było zdrowe. On niestety nie podał mi żadnych konkretów. Nie wiem czy powinnam
      zmienic lek(czytałam że Depakine niszczy centralny układ nerwowy dziecka w
      pierwszych trzech m-cach życia, a z drugiej strony odstawienie leków wiąże sie z
      nawrotem ataków, co rownież jest niebezpieczne dla dziecka). Kolejny problem
      jaki sie u mnie pojawił to zespół policystycznych jajników. I tu znów schody...
      Mówiłam mojemu ginekologowi, że jestem chora na epilepsję, ale on zupełnie nie
      bierze tego pod uwagę. Zrobił mi badanie USG a kiedy stwierdził że w ten dzień
      być może będę mogła zajść w ciąże kazał nam próbować, bez uprzedniego brania
      kwasu foliowego czy czegokolwiek. Mam wrażenie że Ci lekarze poprostu mnie nie
      słuchają. Pragnę by nasze dziecko miało jak najepsze warunki do prawidłowego
      rozwoju. Dlatego prosze Wasz Drogie Epileptyczki jeśli byłyście w podobne
      sytuacji co ja i znacie dobrego specjalistę zarówno neurologa jak i ginekologa
      piszczie!!!!Będę bardzo wdzięczna. Z gory dziekuję i przepraszam za tak długi
      post ale na prawde mi zależy.
      • mirella67 Re: ciaplanuje ciaze 20.07.07, 12:23
        Namiary lekarzy jak wyżej. W szpitalu na Czerniakowskiej jest tez poradnia dla
        ciężarnych z padaczką, więc najlepiej wziąć skierowanie i się tam udać.
        Prywatnie są fundacje epileptologii na Wiertniczej (tam przyjmuje doc.
        Jedrzejczak)no i wspomniany dr Zwolinski (który akurat prowadzi 2 moje ciążę,
        ale fakt to było wieki temu). Można urodzić zdrowe dziecko i z Depakiną, bo
        wiele naszych forumowiczek o tym opowiada, grunt to być pod dobrą opieką lek.,
        monitorować poziom leku we krwi i faszerować się kwasem foliowym i
        innymi "maternami". Najgorsze co można zrobić to nagle odstawić lek. Lek tak
        nie szkodzi maluchowi, jak niepożądany atak. Więc powodzenia!
      • julia999 Re: ciaplanuje ciaze 24.07.07, 23:54
        Kwas foliowy (folik w aptece bez recepty) łykaj już teraz, pomoże a nie
        zaszkodzi, łykałam już 3 miesiące przed zajściem w ciążę, ciąża przy dawce
        Depakiny 500-500-500, córcia zdrowa jak ryba:), będzie dobrze, bierzesz tak małą
        dawkę leku, po co ryzykować napadami
        pozdrawiam
    • ama27 Re: ciaplanuje ciaze 31.07.07, 19:10
      Hej dziewczyny mam 28 lat choruje na epi od małego.Mam 6-letniego synka, kiedy
      zaszłam w ciąże brałam sabril i trileptal nie myślałam na ile te leki mogą
      zaszkodzic mojemu dziecku poprostru chciałam miec dziecko.Na szcęście w ciąży
      czułam się wspaniale nie miałam żadnych ataków, urodziłam zdrowego synka.Ale
      dopiero gdy trafiłam do dr JEdrzejczak wspaniały specjalista polecam ,jestem z
      lubuskiego wiec miałam kawałek drogi ale warto.Po urodzeniu synka pojechałam na
      wizyte kiedy dr dowiedziała się jakie leki brałam dopiero uświadomiła mnie co
      mogło się stac.Więc dziewczyny pamiętajcie że zanim podejmiecie tą decyzje
      porozmawiajcie o tym ze swoim lekarzem doktor JEdrzejczak dobrze to ujeła że
      dziecko bardziej planuje się z lekarzem niż ze swoim facetem:) dowiedziałam się
      też że czasem ciąża pomoże w chorobie ale czasem może zaszkodzi.Mój syn jest
      już duży nawet nie wiecie dziewczyny jak bardzo chciałbym miec jeszcze jedno
      dziecko ale wacham się nie chciałbym zaszkodzic dziecku no i moje nieszczęsne
      leki:) nie długo jade na wizyte więc zobaczymy co powie doktor JEdrzejczak.No
      ale dzieci to wielki skarb czasem warto się troszkę pomęczyc aby póżniej
      trzymac w rękach taką małą istotką pozdrawiam moje gg 8205683
      • izabo76 Re: ciaplanuje ciaze 13.09.07, 20:22
        Popieram w pełni Warszawę:) Ja jestem z Wrocławia, dojeżdżałam kilka
        razy do Warszawy na Wiertniczą 122 do profesora Majkowskiego -
        cudowny specjalista. Dr Jędrzejczak to chyba jego córka, również
        wspanaiły specjalista.... Ja planuję ciążę, biorę Neurotop 300,
        leczę się także u świetnego specjalisty dr Hulanickiej z Wrocławia,
        może ktoś zna? Będzie dobrze, chociaż to nie będzie takie proste...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka