biedroneczka2432 25.11.07, 09:52 jakie badania oprócz EEG robimy aby zdiagnozować padaczkę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarynka_91 Re: jakie badania 25.11.07, 13:13 cześć:] mi dodatkowo tomografię głowy a nawet 3krotnie ją powtarzali w tym dwie miałam w jednym dniu ;] i po nich dopiero miałam badanie EEg które wykazało nieprawidłowości. Pzdr. Odpowiedz Link
biedroneczka2432 Re: jakie badania 25.11.07, 18:12 JA TOMOGRAFIE TEZ MIA LAM, ALE CO JESZCZE? Odpowiedz Link
katarynka_91 Re: jakie badania 25.11.07, 18:28 Wydaje mi się, że to już wszystko i chyba przy zmianach ogniskowych w mózgu robią rezonans przynajmniej we wrocławskim szpitalu. Odpowiedz Link
biedroneczka2432 Re: jakie badania 26.11.07, 13:02 czy po jednym ataku wynik EEG jest w 100% wiarygodny?, lekarz chce mi włączyć leki, a miałam tylko jeden atak Odpowiedz Link
very.martini Re: jakie badania 26.11.07, 13:04 Do jednego napadu w życiu masz prawo bez konsekwencji w postacji włączania leczenia. A wynik EEG tuż po napadzie nie jest wiarygodny, bo są w nim jeszcze ślady napadu, których na co dzień może nie być. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link
anusia29 Re: jakie badania 27.11.07, 09:12 Martini ma 100% racji. ponadto robi się jeszcze czasami perfujzę mózgową (bada krążenie krwi w mózgu, żeby wyelimonować niedotlenienie i tętniaki - na przykład)>podaje się wtedy dożylnie kontrast i robi coś w stylu tomografi. Można zdobić EMG (tzw. próba tężyczkowa) żeby wyeliminowac tężyczkę, która może mieć podobne objawy do niektórych napadów. W sprawach wątpliwych może być i psychiatra żeby wyelimonowac napady rzekomopadaczkowe psychogenne, które moga wyglądac jak padaczka (nawet jak grand mal), ale nie być nią i wtedy tez jest leczenie, ale zupełnie odmienne niż w padaczce. Odpowiedz Link
biedroneczka2432 Re: jakie badania 28.11.07, 08:40 no właśnie mi lekarz powiedział to samo, po pierwszym napadzie EEG miałam złe, a po kilku m-cach od napadu jeszcze gorsze:-((. Czasami mam takie dziwne rzucanie kończynami, no nie wiem jak to nazwac, ale nie podczas zasypiania tylko tak w ciągu dnia Odpowiedz Link