Dodaj do ulubionych

Posiłki na wakacjach

06.07.11, 19:59
Aby móc pojechać na dłużej na wakacje postanowiliśmy sami gotować. Hitem będą makarony z sosem z pomidorów z puszki, dla dzieci wariacja z gotowym daniem słoiczkowym w roli sosu, gotowe dania słoiczkowe typu klopsy pudliszek, dla rodziców sałatki z sosem winegret (niestety dzieci nie jedzą), parówki, kabanosy. Czekam na Wasze pomysły.
Obserwuj wątek
    • w_iika Re: Posiłki na wakacjach 07.07.11, 12:22
      Ojoj, ale mnie rozbawiłaśsmile Makaron z pomidorami z puszki i sałata z vinegretem pojawiają się u nas raz w tygodniusmile, nie tylko z okazji wakacji.
      Ja polecam kurczaka. Nie tylko na wakacje. Kupuję dobrego kurczaka, wkładam do środka cytrynę, na wierzch kładę troszkę masła, odrobinę solę i do piekarnika w towarzystwie ziemniaków. Wyjmuję 2 godziny pózniej. W wakacje organizuję to tak, że wracamy do domu, szybko wkładam kurczaka i zanim dzieci sie wykąpia i pobawią w domu, ewentualnie obejrzą bajkę, poczytają, obiado-kolacja jest gotowa.
      • blizniaki14 Re: Posiłki na wakacjach 07.07.11, 20:20
        Nasze uwielbiają pierogi (gotowe lubię lidla) naleśniki, placki, racuchy (nawet te w proszku z knora są dobre). Ziemniaczki + jajko + kefirek/maślanka. Frytki z ketchupem + sałatka (lub kurczak).
        pozdrawiam z wakacji smile
    • jojoe Re: Posiłki na wakacjach 07.07.11, 21:38
      Na wyjazd weki, weki i jeszcze raz weki. Jak się zepniesz jednego dnia i postoisz przy garach to uda ci się sklecić kilka posiłków. Potem rach-ciach odgrzewasz i gotowe pyszne domowe jedzonko.
      • patka05 Re: Posiłki na wakacjach 08.07.11, 11:57
        My co prawda na wyjazdach raczej nie jadamy kupowanych "gotowców" ale polecam zabieranie ze sobą domowych dodatków do kanapek - ja np zwykle piekę w foremce pasztet z soczewicy i boczek (brzuch) rolowany pieczony.
        • chiyo28 Re: Posiłki na wakacjach 08.07.11, 12:37
          nie wiem jaką forme wypoczynku wybraliście, ale my jak czasem jedziemy pod namiot, to codzienie na obiad mięsko z grilla. Obiad kosztuje wtedy tyle samo, co w domu, a jak smakuje na powietrzu.
          Podziwiam, ze chce Ci sie paprać z obiadami na urlopie. Ja tam wle jechac na krócej, ale za to nic nie robic, tylko odpoczywać.
          • salomea_ Re: Posiłki na wakacjach 08.07.11, 14:49
            oj, ja też nie mam ochoty gotować na wakacjach. Ale nie wiem, czy to wyjdzie - zależy od cen w barach i reakcji brzuchów.
            • babeth Re: Posiłki na wakacjach 08.07.11, 19:16
              Tam gdzie jedziemy żywność jest droższa niż w Polsce. Z innego portalu dowiedziałam się o gotowych gołąbkach w słoiczkach, ktoś doradzał mrożone panierowane ryby. Chętnie powekowałabym tylko nie mam wprawy, generalnie gotuję zawsze na zapas i mrożę, potem w tygodniu wyciągamy tylko domowe gotowce z zamrażarki. Będę wdzięczna za dokładną instrukcję jak wekować.
              • kubara1 Re: Posiłki na wakacjach 08.07.11, 23:35
                zawekować możesz zrazy, bigosik, gulasz, sos bolognese i inne do makaronu, leczo, gołąbki, pulpety
                po prostu gorące wlewasz do wymytego słoika i dobrze zakręcasz
                • eni7.08 Re: Posiłki na wakacjach 10.07.11, 14:16
                  u nas hitem sa tortille (suche placki podobne do nalesnikow) mozna do srodka wsadzac co kto tylko zechce, sos i gotowe, pyszne na cieplo lub na zimno
    • jojoe Re: Posiłki na wakacjach 10.07.11, 15:14
      Babeth, co się tyczy wekowania jeszcze. Jak już zakręcisz te słoiki(najlepiej min. 1,5 litrowe) to wsadz je do duzego garnka z gotujaca wodą i potrzymaj parę minut.
      • babeth Re: Posiłki na wakacjach 20.07.11, 10:20
        W międzyczasie odkryłam w dyskoncie, w którym robię zakupy półkę z gotowymi daniami: gołąbki, klopsiki, fasolka itd. Będziemy testowali i co zasmakuje kupimy na wakacje. Koleżanka wróciła właśnie z wakacji w tym samym miejscu. Obiad dla 1 osoby to koszt ok. 35 złotych. To ja za 35 złotych będę miała obiad z przystawką i deserem dla 5 osobowej rodziny.
        Niezależnie obiecałam sobie nauczyć się wekowania.
        • fillette2 Re: Posiłki na wakacjach 11.08.11, 14:33
          Ja w tym roku zabrałam kilka słoików z wekami, z domowymi obiadami, ale niestety kilka mi się popsuło. Jedne były dobre, inne nie i nie wiem czemu. Zakręcone były dobrze, w każdym razie ciężko było je odkręcić
          • jojoe Re: Posiłki na wakacjach 11.08.11, 14:49
            Wydaje mi się, że samo zakręcenie nie chroni przed zepsuciem. Tak jak pisałam wczesniej, trzeba te słoje z gotową potrawą przegotować w dużym garze z wodą..
            • urge Re: Posiłki na wakacjach 11.08.11, 18:19
              Ja robię weki jak jedziemy na żagle. Wekuję bitki, wieprzowinę w sosie, pulpety, sos boloński...
              Wlewam gotujące się jedzonko do słoika i zakręcam, nigdy mi się nie psuje! Tyle że nakrętki zawsze biorę nowe (kupuję same zaktętki), bo jak się zakręci taką którą ktoś kiedyś np. podważył i nie jest już idealnie równa to faktycznie może nie utrzymać i jedzenie się zmarnuje.
              • fillette2 Re: Posiłki na wakacjach 12.08.11, 10:22
                Ja swoje słoiki zagotowałam w garku z wodą, ale może rzeczywiście przykrywki były stare.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka