Dodaj do ulubionych

BRAK UBEZPIECZENIA W POLSCE

09.08.10, 21:36
Witam wszystkich.

Mieszkam w uk,pracuje i jestem ubezpieczona.Moja corka pojechala do
Polski na wakacje i tam dostała zapalenie wyrostka.Wlasnie jest po
operacji.Lekarz po mimo braku karty EHIC ja przyjał.Złożyłam dopiero
aplikacje online o tą karte.Czy przyjmą ją po mimo daty przyznania
po operacji?Czy bede musiała przyjać rachunek i dopiero pózniej
starać sie o zwrot i gdzie?
ps.Jestem szcześliwa że operacja sie udała i zła na siebie że nie
zamówiłam tej karty.

Prosze o wasza opinie,czy komuś sie to zdarzylo?
Obserwuj wątek
    • sylwek07 rzecznik praw pacjenta przy NFZ 10.08.10, 13:58
      tam sie udaj o odpowiedz:

www.prawapacjenta.eu/?pId=element_1_926
      wedle przepisow kazde dziecko obywatelstwa polskiego ma zagwarantowane leczenie bezplatne,to samo z kobietami w ciazy a ze czasami bywa z tym roznie to tak bywa...
      • sylwek07 rzecznik praw pacjenta przy NFZ 10.08.10, 13:59
        www.bpp.gov.pl/
    • jan.kran Re: BRAK UBEZPIECZENIA W POLSCE 10.08.10, 18:22
      Karta nie ma nic wspólnego z obywatelstwem. Mam nadzieję że Ci się uda
      pozytywnie załatwić sprawę , ja się staram żeby syn jadąć do PL i DE miał tę
      kartę ze sobą.
      Córce zdrowia życzę.!!!
      • jan.kran Re: BRAK UBEZPIECZENIA W POLSCE 10.08.10, 18:30
        Chyba musisz się zapytać w angielskiej Kasie Chorych jak wygląda sprawa ze
        zwrotem za leczenie.
        Właśnie rozmawiałam z córką. Ona ma obywatelstwo polskie i francuskie ale to nie
        ma znaczenia.
        Na stałe mieszka w Monachium i w DE płaci składki do Kasy Chorych.
        Ma europejską kartę międzynarodową i odwiedzając nas regularnie w Norwegii ma
        prawo do takiego samego leczenia jak w DE.
        Mój syn , rezydent w Norwegii i tu ubezpieczony , na razie nie musiał korzystać
        z tej karty natomiast w razie czego też ma prawo do pomocy lekarskiej w UE.
        Napisz jak poszło , trzymam kciuki żeby pomyślniesmile
        Ula
    • lucasa Re: BRAK UBEZPIECZENIA W POLSCE 11.08.10, 20:36
      13doris napisała:

> Witam wszystkich.
      >
      > Mieszkam w uk,pracuje i jestem ubezpieczona.Moja corka pojechala do
      > Polski na wakacje i tam dostała zapalenie wyrostka.Wlasnie jest po
      > operacji.Lekarz po mimo braku karty EHIC ja przyjał.Złożyłam dopiero
      > aplikacje online o tą karte

tam, gdzie sie aplikuje online jest tez nr telefonu pod ktory mozna zadzwonic.
      jest mozliwosc, ze przefaksuja prosto do szpitala certyfikat, ze corka jest
      uprawniona do leczenia w naglych wypadkach.
      gdyby juz faktury byly wystawione i zaplacilas za leczenie, to masz 3 lata (tak
      mi ostatnio powiedzieli) na ubieganie sie o zwrot kosztow.
      A
    • zonafranka Re: BRAK UBEZPIECZENIA W POLSCE 09.09.10, 22:30
      Tak jak, ktos wczesniej napisal kobiety w ciazy i dzieci obywatelstwa polskiego maja bezplatna opieke. Mi sie zdarzylo trafic do szpitala w ciazy. Nie mialam ZADNEGO ubezpieczenia i mnie przyjeli bez laski i bez pieniedzy.
      Moja corka ma obywatelstwo polskie, kanadyjskie i jest ubezpieczona w Hiszpanii (tutaj mieszkamy). Jest poza tym zamelodwana w Polsce u moich rodzicow. Kiedy znalazla sie w szpitalu w Polsce chcieli niestworzonych rzeczy (pàpier w Hiszpanii im nie odpowiadal i oczywiscie domagali sie NATYCHMIASTOWYCH oplat). W kasie chorych powiedziano mi, ze prawo polskich dzieci do bezplatnej opieki owszem istnieje ale...UWAGA! NIE JEST PRZESTRZEGANE. W koncu napisalam zapytanie do rzecznika praw pracjenta, rzecznika praw dziecka i tam mi podano odpowiednie artykuly, ktore od razu zmienily stanowisko szpitala, kiedy zaczelam brnac w przepisy. A swoja droga to ordynator byl strasznyn lapowkarzem i moze tylko czekal na lapowe, zeby moc pozytywnie rozpatrzyc moja sprawe.
      • dorrit Re: BRAK UBEZPIECZENIA W POLSCE 22.09.10, 12:01
        My jezdzimy do PL (mieszkamy w Europie, w UE) z europejską kartą E111 (uprawniającą do opieki zdrowotnej na warunkach zapewnianych ubezpieczonym mieszkańcom danego kraju Unii). W Polsce, przy paru okazjach, nie było problemów...
        • kinman Re: BRAK UBEZPIECZENIA W POLSCE 23.09.10, 21:03
          Oj kolego wypisujesz jakieś nie sprawdzone teorie, jak chce się znaleźć to nie ma problemu smile ten serwis jest dość pojemny jakieubezpieczenie.pl/ po za tym jest jeszcze wiele takich serwisów ale ten wydaje mi się dość dobry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka