jan.kran 28.10.12, 14:41 Podobno w Europie zima i snieg a u mnie na Polnocy piekna zlota jesien Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 28.10.12, 19:56 trzymamy kciuki za NY. Podobno tuz tuz ta Sandy. Kran sie spi kiedy trzeba nowe odpryski otworzyc, hi hi. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 36 :) 28.10.12, 22:49 jakas rodzina wrocila wlasnie z wakacji z Bahamas do NJ i drugi nalot Sandy musza przezywac. A w a naszym miasteczku wyslali emergency notification do kazdego przez telefon: wywoz smieci bedzie opozniony o jeden dzien. No swiat sie wali! Odpowiedz Link
roseanne Re: Odpryski codzienności 36 :) 29.10.12, 14:28 para moich przyjaciol przezyla spotkanie z sandy na kubie tv zapowiedzialo kilkidniowe oberwanie chmur w poludniowym quebecku z okazji sandy, czekamy... mam nadzieje ze do czwartku sie wyklaruje, bo mam leciec z przesiadka na jfk Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności 36 :) 29.10.12, 15:44 Trzymam kciuki zeby Wam Sandy za skore nie zalazl !!! Odpowiedz Link
roseanne Re: Odpryski codzienności 36 :) 30.10.12, 18:04 nam nie zalazl, smieci w kolo masa na chodnikach, pada z przerwami od rana, ale nie ma zapowiadanego oberwania chmury polamanych drzew tez w kolo nie znalazlam, przerwy w dostawie pradu nie bylo w okolicach toronto wieksze uszkodzenia, w NY i NJ podobno kiepsko - brak pradu, zalania, pozary Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 36 :) 31.10.12, 02:33 mojej kolezance zerwalo dachowki z domu, wsciekla przyszla do pracy bo jakies wyjatkowo piekne polozyli i tylko pare lat temu. U nas mryknelo tylko raz swiatlo i oprocz tego zadnych szkod, ale w miescie widzialam pare zlamanych drzew. Szczescie mielismy bo nie wszystkim tak sie udalo. Odpowiedz Link
borasca0107 Re: Odpryski codzienności 36 :) 31.10.12, 21:48 U mnie w centrum Toronto, wczoraj padalo i wialo niemilosiernie. Mialam wrażenie, że szyby balkonowe i okna wypadną mi z futryn. Poza tym dźwięk grzmotu wietrznego nie byl zbyt przyjemny. W wiadomościach widzialam poprzewracane drzewa i slupy wysokiego napięcia. Jedna osoba zginęla, uderzona upadającym znakiem drogowym. Centrum Sandy? Nie mogę sobie nawet wyobrazić. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 36 :) 02.11.12, 14:40 U nas owszem wialo ale zadnych szkod nie ma. Nie liczac przewroconego w ogrodzie clematis wraz w podporka. Nie potrafie ogarnac szkod, ktore wyrzadzil Sandy w NY, NJ i innych stanach Odpowiedz Link
bochenskia Re: Odpryski codzienności 36 :) 28.02.13, 13:47 Przepraszam, że wchodzę z innym tematem ale mam problem! Szukam pomocy w sprawie możliwości zakupu przyprawy szwedzkiej o nazwie "GRILLKRYDDA" W 1,5 kg opakowaniach. Przyprawa super ! Ktoś przywiózł mi ze Szwecji. Teraz nie mam takich możliwości. Pozdrawiam! Mój email: a.bochenski@poczta.onet.eu Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 01.03.13, 07:48 czesc, o taka ci chodzi? te male sa wszedzie, duzych nie widuje. Sklad ci moge przepisac : sol, papryka, czosnek, pomidory, cebula, pieprz, nasionka selera i ekstrakt selerowy. Wzmacniacz smaku i jakies skladniki z numerkiem mozna sobie darowac. Sprobuj sama zmieszac. Cena przyprawy i koszt wysylki 1,5 kg paczki przekracza zdrowy rozsadek, moim zdaniem. Ale wiem ze jak sie czlowiek uprze, to nie ma rady Pozdrawiam. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 10.02.13, 08:58 Tamsin nam zasypalo, odcielo. Odezwij sie kobieto jak tylko internet zalapie. Zima daje do wiwatu, ale aby do wiosny. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 36 :) 11.02.13, 01:00 odkopal nas facet w niedziele po poludniu, ale w sobote i tak nie wolno bylo jezdzic bo oglosili stan wyjatkowy. Dobrze, ze pradu nam nie zabraklo bo hulalo i dmuchalo jak diabli i niektore miasteczka nawet i dzisiaj po ciemku tv ogladaja. Odpowiedz Link
syswia Re: Odpryski codzienności 36 :) 11.02.13, 13:53 u nas w piatek porzadnie padalo a w sobote rano wjechalam samochodem w zaspe sniegu i musialam biegusiem leciec po malzonka, bo sama nie dalam rady sie odkopac dobrze, ze to niedaleko domu bylo.... a dzis plusowe temperatury, mgla, ma padac deszcz co za aura Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 11.02.13, 19:50 No to juz kupowiczki odliczone - duza ulga, bo juz prawie zaczelam siwiec z niepokoju. Ja tez mam duzo sniegu na zbyciu, ale oprocz Balamuka nikt nie reflektuje....cholera komu by tu jeszcze podrzucic... Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Odpryski codzienności 36 :) 14.02.13, 13:10 Mozesz mnie podrzucic, to stopnieje szybko w sloncu...haha My dopiero skonczylismy sprzatanie po cyklonie. Kan Odpowiedz Link
syswia Re: Odpryski codzienności 36 :) 19.02.13, 00:20 proza zycia: jesc, spac, kupa/siku, jesc, spac, kupa/siku nieco atrakcji dostarcza starszak, ktory pare dni temu oswiadczyl, ze nie bedzie spal w domu, bo mu sie tu nie podoba, woli u dziadkow.... nie powiem, pokusa byla duza, bo on przechodzi potezny opozniony bunt dwulatka.... Odpowiedz Link
balamuk Re: Odpryski codzienności 36 :) 31.03.13, 21:04 Marzec się kończy, a zima jakos nie, ale nie ma co wbrzydzać. W końcu to nie pierwszy raz. Syswio, w zasadzie do tego sprowadza się życie... Odpowiedz Link
ortpol Re: Odpryski codzienności 36 :) 09.04.13, 23:23 balamuk napisała: > Marzec się kończy, a zima jakos nie, ale nie ma co wbrzydzać. Spokojnie, w gazetach pisza, ze w przyszlym tygodniu ma byc nawet 20C. Oby, bo juz mam dosc! Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Odpryski codzienności 36 :) 10.04.13, 11:21 U mnie leje, z mniejszymi lub wiekszymi przerwami od konca stycznia. Biorac pod uwage, ze mieszkam na wybrzezu slonecznym Australii to dziwne (nazwa wybrzeza sie wziela od ilosci slonca). W zyciu tyle wody nie widzialam...piore wiec bez opamietania, kapie sie ile wlezie, oprozniam zbiornik ogrodniczy co pare dni, zeby mi sie nie przelewal na sciezki ogrodu...uff...za to jest cieplo. Musze poszukac sadzonek warzyw azjatyckich, bo w tej wodzie to mozna uprawiac; ryz lub pochodne. Kan Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 12.04.13, 10:23 Widzialyscie cyrkowca jezykowego? 16-letni Timothy Doner z Nowego Jorku gada sobie swobodnie w 23 !! jezykach. Nawet klaskac o podniebienie umie. www.youtube.com/user/PolyglotPal Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 12.04.13, 10:25 O cholera, juz poprawiam. www.youtube.com/user/PolyglotPal Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 36 :) 16.04.13, 00:00 dobrze, ze krotkodystansowcem jestem i za maratony sie nigdy nie zabieralam, bo niefajnie dzisiaj zakonczyl sie Boston marathon. Pamietam, ze pare lat temu przed wiekszymi imprezami w miescie , usuwali wszystkie kosze na smiecie i trzeba bylo swoje papiery ze soba zabierac albo na chodniku zostawiac, moze powinni trzymac sie tej tradycji Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 36 :) 16.04.13, 10:37 straszna wiadomosc... wczoraj ogladalismy niemal od poczatku niedowierzajac w to co widzimy... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 16.04.13, 11:00 Okropnosc! Asia, ty tam dopatrz aby w Londynie kosze posciagali. Smieci do domu zabierac... To nie zart Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 36 :) 16.04.13, 13:57 Ja mysle, ze sporo wnoskow zostanie wyciagnietych z bostonskiego maratonu i wiele zmian organizacyjnych zostanie przeprowadzonych na przyszlych maratonach, a przeciez sezon dopiero sie rozpoczal i bedzie ich sporo. W Toronto 5 maja..... Ale przeciez to sie moze stac nie tylko w czasie maratonu. Ech, niefajny stal sie ten swiat Odpowiedz Link
ortpol Re: Odpryski codzienności 36 :) 16.04.13, 16:01 Ja sie dziwie, ze odpuscili troche -przeciez kosze powinny byc sciagniete, wszystkie studzienki przegladniete i zaplombowane... Szok, ze nikt tego nie dopatrzyl. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Odpryski codzienności 36 :) 20.05.13, 21:19 Asia,widziałaś to zdjęcie? Estella jest przesłodka. Nie krąży tam czasem znów bocian? Jak tam przygotowania do królewskiego ślubu? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 21.05.13, 20:43 Tak sie dziewczynka wystroila dla mistrzowskich hokeistow, szal radosci jej sie udzielil az wlasnym blaskiem swieci. O brzuchu tu gadaja sporo, wiec albo cos z tego bedzie, albo extra specjalny trening od meza Victoria dostanie. No i nastepny slub niebawem, znow sie kiecek naogladamy. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 36 :) 03.06.13, 03:26 Szukalam w slowniku tlumaczenia canoe na polski ale chyba to slowo nie istnieje. Poniewaz u nas lato cala geba (gembom), wiec na ochlode wybralismy sie tym canoe na rzeke. Juz nie jedna lodka tutaj sie przewozilam, ale to cholerstwo (plus ciagle ruszajacy sie pies) nie da sie kontrolowac. Wrocilismy utytlani w blocie i z galeziami we wlosach...ma sie ochlodzic troche w poniedzialek.. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Odpryski codzienności 36 :) 08.06.13, 08:29 Dzisiaj królewskie ślub w Szwecji. Nie wiem czy duńska tv będzie transmitować więc Asia,gdybyś dysponowała linkiem to ja chętnie skorzystam. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 08.06.13, 17:49 Ojej ojej juz po slubie. Nawet pojecia nie mam czy jest jakis direkt link . Tu obejrzyj najlepsze zdjecia. www.dn.se/sthlm/bildextra-se-de-basta-bilderna-fran-brollopet/ Odpowiedz Link
thorgalla Re: Odpryski codzienności 36 :) 08.06.13, 18:11 Znalazłam sama ale też niestety już było po. Victoria miała przepiękną suknię i kok. Mad wyglądała na zmęczoną (ale szczęśliwą). Suknia ładna ale nie zaparła mi tchu w piersiach. Powiedz Asia,jak tam ze szwedzkim u Chrisa? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 08.06.13, 20:13 To jeszcze nie zmeczenie. Mad miala takie szpile, ze musialo jej byc widac na twarzy. Malutka Estelka zachowwywala sie w kosciele jak prawdziwa ksiezniczka, bawila sie spiewnikiem i w dopiero wkurzyla sie kiedy matka poszla przed oltarz deklamowac mlodej parze poemat o milosci...no ile mozna. Slub sliczny. Teraz maja wesele w Palacu Drottnigholm, w rodzinnym domu Mad. Kamery won, dziennikarze won, prywatne wesele w namiocie z tylu palaca, od podworka : Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności 36 :) 08.06.13, 22:55 Widzialam slub w norweskiej TV w pracy , Podopieczni byli zachwyceni Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 36 :) 09.06.13, 13:27 Jakie szczescie ze wczoraj sie hajtneli, dzis zimnica, wicher i ulewa naprzemian wieksza lub mniejsza. Odpowiedz Link
balamuk Re: Odpryski codzienności 36 :) 08.06.13, 18:16 Śliczne te dzisiejsze księżniczki. abcnews.go.com/Lifestyle/Relationships/slideshow/royal-wedding-swedens-princess-madeleine-19350214 Odpowiedz Link