Dodaj do ulubionych

Jacek Kleyff "A ile?"

27.07.04, 00:57
jest taka piosenka Jacka Kleyffa "A ile?..." ,
ktora towarzyszy mi przez ostatnich kilka lat.

A ile wdechow do wziecia i do oddania
A ile slow do padniecia i do powstania,
A ile zwatpien do przeczekania, do wytrzynania,
A ile spojrzen do ogarniecia i wyslania,
A ile piosenek?
A ile milosci?

Nijak, nijak ominac pytania:
Co to znaczy wznosci sie w jednym rytmie?

Jak i jak i jak?
Jak umiec kogos kochac
I w tym samym czasie
NIe krzywdzic gdzies kogos?

Jak i jak i jak?
Jak za zycia byc z toba na zawsze?

na tym koncza sie slowa. Zostawiaja mnie juz! juz blisko odpowiedzi, ktorej
udzielam sobie sama, a wraz z mrugnieciem oka, sens gdzies ucieka.

Moze kiedys sie dowiem. Cos wiecej o sobie, o swiecie, o nas.

Z bardzo poetycznym nastawieniem
mowie dobranoc

Asica

ps. mnoze byty, taki sam watek zalozylam na 30-tkach. przepraszam za to.

A wy jakie macie ulubione teksty piosenek?
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: Jacek Kleyff "A ile?" 27.07.04, 03:00
      mam w pracy wydrukowane slowa jednej piosenki i powieszone na scianie. Jutro
      musze sie podzielic lyrika.
    • tamsin Re: Jacek Kleyff "A ile?" 27.07.04, 16:08
      ok, zanim sie zabiore do kopiowania mojej piosenki ze sciany, musze sie
      dowiedziec kto to ten Jacek Kleyff???? No z lyric wyglada na to ze po polsku
      spiewa, ale jak ty go sluchasz??? mozesz odbierac stacje z Polski? a co na to
      twoj Misiu? czy on ci nie przelacza na stacje z NL i te straszne piosenki w
      jezyku holenderskim???
      • asica74 Re: Jacek Kleyff "A ile?" 27.07.04, 19:24
        Jacek Kleyff jest takim polskim bardem. Gosc, ktory nigdy nie dbal o swoj
        wizerunek, interesuje go jedynie muzyka i piosenka. Spiewa o ludziach, ich
        malych smutkach i wielkich radosciach. Dla mnie to taka "feel good music".
        Ilekroc mi smutno, czy jakos markotno, ale i chwilach takich radosnych i
        dobrych- slucham, go na cd. MAm tylko jedna plyte te ktora moglam kupic w
        Warszawie. Tamsin, jak chcesz i o ile bede mogla ja przegrac to sie polecam.
        (aczkolwiek nie wiem, czy takie klimaty ci sluza. To cos w stylu Antoniny
        Krzyszton, Raz Dwa Trzy.)
        Stacji polskiej nie mamy. A Misiu jest w tej kwestii nadzwyczajny - slucha
        cierpliwie i nawet czasami pyta o czym pan Jacek spiewa. Misiu, nie slucha na
        szczescie holenderskich piosenek, on lubi za to wszytsko co wiaze sie z latami
        80.
        NO to czekam na twoj text
        • tamsin Re: Jacek Kleyff "A ile?" 27.07.04, 20:29
          no to jest straszne.. ja nie znam nikogo! ani tego Jacka ani Antoniny ani Raz
          Dwa Trzy. Wszystko u mnie niestety jest z tekstami anglojezycznymi sad mam
          zawsze swoja ulubiana w danym czasie piosenke lub wykonawce, nastroj mi sie
          zmienia lub stacja ktora slucham jezdzac do pracy, potrafi mi zabic zamilowanie
          do danej piosenk/wykonawcy poprzez nadawanie tej piosenki non-stop. Tylko dwa
          razy wywiesilam sobie teksty piosenek na scianie, te pierwsza juz zdarlam
          dzieki wlasnie stacji radiowej ktore odebrala mi ochote na sluchanie "Creed" do
          konca mojego zycia, a obecnie mam w dalszym ciagu slowa piosenki
          Coldpay "Trouble" ale tez lubie bardzo "yellow".

Oh no, I see,
          A spider web is tangled up with me,
          And I lost my head,
          The thought of all the stupid things I said,
          Oh no what’s this?
          A spider web, and I’m caught in the middle,
          So I turned to run,
          The thought of all the stupid things I’ve done,

I never meant to cause you trouble,
          And I never meant to do you wrong,
          And i, well if I ever caused you trouble,
          Oh no, I never meant to do you harm.

Oh no I see,
          A spider web and it’s me in the middle,
          So I twist and turn,
          Here I am in my little bubble,

Singing, I never meant to cause you trouble,
          I never meant to do you wrong,
          And i, well if I ever caused you trouble,
          Oh no, I never meant to do you harm.

They spun a web for me,
          They spun a web for me,
          They spun a web for me.
    • asia.sthm Re: Jacek Kleyff "A ile?" 27.07.04, 20:39
      Nijak, nijak ominac pytania...
      Podoba mi sie twoj Jacek Kleyff smile))

Ja w mlodosci pierwszej i drugiej i trzeciej mialam i mam nadal Czeslawa
      Niemena, Edwarda Stachure i uwaga: Jerzego Harasymowicza, ktory to zawsze i
      pewnie zprowadzal mnie na MATKE ZIEMIE. Mialam zawsze pelno aktualnych idoli,
      ktorym dawalam sie porwac w marzenia.
      Macie kawalek wiersza Czeslawa, chyba jednego z ostatnich jakie nam zostawil i
      poszedl sobie w dalsza Droge.

Spodchmurykapelusza
      czy chce czy nie chce
      patrzac wstecz
      na zadeptane sciezki
      dostrzegam
      zwykla
      l u d z k a r z e c z ...?
      to wiernosc serc
      to drwin usmieszki

( tu trzy wersy jego smutnych rozwazan i na koniec.)

i nie zal nic
      i zal tak wiele

wiem jedno
      ze juz umiem siebie ostrzec
      przed powszechnoscia zdrad
      spodchmurykapelusza
      milosc dostrzec
      gdyz ta najtrwalszy
      pozostawia slad
      • tamsin Polskie piosenki 27.07.04, 20:50
        no musze wam powiedzic cos z mojego domu. jedyne polskie piosenki i jedyna
        tasma w jednym - to podarowane mi kiedys przez kolezanke koledy. oprocz tego
        wszystko na dysku albo w komputerze w mp3 zciagniete z kiedys z napstera.
        Poniewaz mamy otwarzacz tasm, ale nie ma jak z niego zkorzystac, chyba ze
        sluchajac tych polskich koled! A koledy wspaniale, wykonane przez Eleni,
        Polomskiego i Irene Santor. Czy oni jeszcze zyja????
        • asia.sthm Re: Polskie piosenki 27.07.04, 21:01
          Zyja zyja, dinozaury, ale nadal ciesza. Chociaz niestety coraz ich mniej.
          Ciagle ktos ubywa...sad(((
          • tamsin Re: Polskie piosenki 27.07.04, 21:14
            no ale chyba Czesiek Niemen to przedwczenie zszedl? Pamietam jeszcze z tego
            stylu to spiewal Jacek czy Marek Grechuta, taka jakby konkurencja dla Niemena.
            Podobnie jak Maryla Rodowicz miala niby taka konkurentke - Urszule Sipinska. No
            ale jestem ciekawa czy oni sa jeszcz w Polsce znani.
          • asia.sthm Re: Polskie piosenki 27.07.04, 21:16
            Tamsin, nie przejmuj sie , ja tez nie znam tych nowych artystow. Nie ma sily ,
            zeby nie wiem co , nie da sie rady. wink))))
            • asia.sthm Re: Polskie piosenki 27.07.04, 21:22
              O masz znowu , nie bylo cie jak zaczynalam pisac i robi sie tak , ze jestem za
              wolna, albo telefon dzwoni. Sorry.
              Te stare, moje czasy pamietam jak dzis ( to objaw starzenia sie)a nowych nawet
              potrafie pomylic, az wstyd.
              Sipinska i Grechuta sa nadal, ale niech ktos z "mlodszych" sie wypowie.
              Jutro przjezdza moja siostra, to moge ja wypytac o kogo chcesz.
              • tamsin Re: Polskie piosenki 27.07.04, 21:26
                dobra, czy juz moge zaczac zadawac pytania?????
                • asia.sthm Re: Polskie piosenki 27.07.04, 21:32
                  Pytania zadawaj, wydrukuje, a odpiszemy popojutrze, bo jutro pozno przylatuje i
                  musimy miec cala dobe na inne tematy smile)))))
                  • tamsin Re: Polskie piosenki 27.07.04, 21:42
                    kiedys niechcacy naszlam w gazecie na zwiastun serialu tv "zycie jak poker" czy
                    cos w tym rodzaju. cos chyba w rodzaju soap opera w wydaniu polskim smile) jedna
                    z bohaterek na pewno chodzila do mojego liceum, nazwisko inne ale twarz ta
                    sama! czy ten serial i bohaterowie sa znani w Polsce czy to tak bylo i poszlo
                    bez zauwazenia????
                    • asia.sthm Re: Polskie piosenki 28.07.04, 00:00
                      Przez tydzien, to ja liznelam Klan i cos jeszcze...cholera zapomnialam sad(
                      Sa fajne soap´y .Mozna sie zorientowac, co jest na tapecie w prawdziwym zyciu
                      akurat.
                      Dlaczego nikt lepiej poinformowany sie nie wypowie??
                      I poprosze o wiecej poezji smile)) moze byc w roznych jezykach !
                      • tamsin Re: Polskie piosenki 28.07.04, 16:04
                        ja z tych seriali tasiemcow to pamietam taki brazylijski serial co zakupili do
                        Polski - "Niewolnica Izaura". Jezeli ktos byl wtedy w Polsce to _musi_ pamietac
                        ten serial wink) z glownymi bohateriami: Leoncio i Izaura. Ostatni odcinek jak
                        wyswietlali, to ogladalnosc byla chyba 100%, ulice puste, nie jestem pewna czy
                        tramwaje po miescie jezdzily smile)
                        Inny serial co pamietam to autralijska produkcja, o milionerce co ja maz
                        wrzucil na pozarcie krokodylom, ale ona sie uratowala i miala iles tam operacji
                        plastycznych i wyszla z tego piekna modelka podbijajac serca wszyskim, rowniez
                        temu mezowi ktory nawiasem mowiac nie wiedzial ze to jego "zjedzona" zona wink
                        Ten serial rowniez tak sie cieszyl popularnoscia (nie pamietam tytulu) ze
                        bohaterow zaprosili do PRL-u na zwiedzanie. To dopiero musiala byc dla nich
                        egzotyka smile) podobnie jak dla widzow te krokodyle.
                        • asia.sthm Seriale + roznosci 28.07.04, 16:48
                          Izaura juz byla dawno po mnie, ale slyszalam zachwyt !!
                          To drugie chyba "Powrot do Edenu" (jakos tak ??) byl nadawany tutaj, nagrywalam
                          sobie na video i kiedy przyjechala moja siostrzenica wtedy nastolatka, to ja
                          wcielo KOMPLETNIE. Dzis jako szanowana pani pedagog z rzewnoscia wspomina to
                          swoje opetanie tymi krokodylami i modelke na wybiegu w "mechatych" botkach na
                          gole nogi.
                          Chcesz wiedziec tamsin co masz wspolnego z Agata Christie i Joanna Chmielewska?
                          To czytaj:
                          Chmielewska o Christie

Joanna Chmielewska 27-07-2004, ostatnia aktualizacja 27-07-2004 13:18

- Gdzie mi w ogóle do Agaty Christie! W intrydze kryminalnej do pięt jej nie
                          sięgam, do połowy zelówek! - o "I nie było już nikogo" Agathy Christie pisze
                          najsłynniejsza polska autorka kryminałów

Istny cud, że autobiografia Agaty Christie ukazała się u nas później, niż
                          wyszła moja, ponieważ w życiu nie ośmieliłabym się tej mojej opublikować, żeby
                          nie zostać posądzona o ordynarny plagiat! Na szczęście (dla mnie osobiście)
                          moja poszła już w naród, kiedy z zachwytem i zarazem przerażeniem czytałam jej
                          zwierzenia.

Jako element najściślej łączący Wielką Pisarkę ze mną występuje mleko. Ona
                          nienawidziła zapachu gotowanego mleka, ja na ten czarowny aromat reaguję
                          odruchem wymiotnym. Była zresztą w lepszej sytuacji niż ja, musiała wąchać
                          produkt tylko dla jednego dziecka, ja zaś dla sztuk dwóch. Z racji także
                          warunków finansowych przeżyłam cięższe chwile...

Sniezko wniosek, ze powinnas zaczac pisac kryminaly, kwalifikujesz sie wink))
                          • tamsin Re: Seriale + Chmielewska 28.07.04, 16:58
                            chwila, chwila...Chmielewska gdzies mi sie blaka po moich polkulach mozgowych,
                            chyba czytalam pare jej ksiazek, ale na sto procent nie pamietam. Czy ona
                            przypdkiem nie napisala jednej ksiazki jak to zostala porwana do Argentyny (czy
                            innego kraju poludniowoamerykanskiego) potem ukradla lodke i przeplynela
                            Atlantyk aby znalezc sie we Francji uwieziona w jakis tam lochach? Chyba znala
                            jakas mape prowadzaca do skarbu, a na koncu okazla sie ze jej maz (on chyba go
                            nazywla Diabel) byl zamieszany w to wszystko? Czy to jest ona????
                            • asia.sthm Re: + Chmielewska 28.07.04, 17:10
                              CALE ZDANIE NIEBOSZCZYKA smile)))))))
                              Porwali ja, chamy niemyte, w welnianej spodnicy i peruce do Brazylii.
                              Ukradla im jacht i sama przeplynela Atlantyk stosujac autopilota przy pomocy
                              wloczki akrylowej zaplatujac nia odpowiednia wajche.
                              I jescze trzeba dodac, ze ona sie z tych lochow wydlubala szydelkiem i
                              wygladala po tym jak trup po ekshumacji i to nie taki pochowanay w trumnie ale
                              luzem w ziemi .
                              Co jeszcze czytalas?
                              • tamsin Re: + Chmielewska 28.07.04, 17:17
                                tak!!! wszystko sie zgadza smile) a po wyjsciu z lochow za pomoca szydelka poszla
                                gdzies tam sie poopalac i wygladala juz dobrze wiec nie mogli ja sprawcy
                                rozpoznac bo szukali trupio wygladajacego babsztyla.
                                No to jeszcze jedno mi przychodzi do glowy.. moze to jej..moze nie wink) ona
                                miala przyjaciolke ktora pchneli nozem (nie pamietam powodow) ale ta
                                przyjaciolka miala serce przesuniete poniewaz ja leczyli na gruzlice czy
                                zapalenie pluc "odma" (nie mam pojecia co to jest) wiec noz nie wlazl w serce.
                                Ona chyba te przyjaciolke, a wlasciwie jej trupa przewozila w pociagu (??), aha
                                i jeszcze pamietam ze ona wyjezdzala czesto do Danii na wyscigi konne, derby
                                konne, i wyslala w paczce kielbase do Danii bo musiala przeslac wiadomosc po
                                kryjomu, wiec wyslala w tej kielbasie. Obiorca nie chcial zjesc bo bal sie jadu
                                kielbasianego. Czy to jej ksiazki?????
                                • asia.sthm Re: + Chmielewska 28.07.04, 17:37
                                  Wszystko to jej !!! Jak ty to wszystko pamietasz, to chcial nie chcial, jestes
                                  chmielewszczyk z krwi i kosci.Abere i doota sie uciesza, ja sie ciesze i lec Do
                                  War-y na pasowanie przykladnica do Szpulki.Mianuja cie tam Przewodniczaca
                                  sekcji Ameryckiej, dadza ci chleba ze smalcem i piwa i bedziemy jedna rodzina
                                  po raz drugi Ty I JA .wink))
                                  • tamsin Re: + Chmielewska 28.07.04, 17:59
                                    ale fajnie smile) musze sobie jednak przeczytac te ksiazki na nowo, bo pamietam
                                    ze fajne byly. Teraz mnie tak zachecilas, ze bede musiala zamowic je bo dluzej
                                    nie wytrzymam smile)
                                    • asia.sthm Re: + Chmielewska 28.07.04, 18:19
                                      Wiesz co? Ja od samego poczatku cie o to podejrzewalam wink)) czulam Chmielewska
                                      w tobie i dziwilam sie tylko ze nie zareagowalas przed moim wyjazdem , bo bylo
                                      tu troche gadania i przed i po.
                                      Zamow sobie jej ksiazki bo Chmielewska jest dobra na wszystko.smile)
                                      Ostrzegam jednak ze ukazaly sie tez nowe , jak przeciwnicy twierdza, gorsze
                                      pozycje, wiec trzymaj sie starych klasykow i powodzenia.
                                      Masz zreszta caly jej artykul o Agacie Ch.
                                      serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,2200092.html
                                      Przypomnij sobie jej STYL pisania.
                                      Ja niedlugo znikne , jeszcze tu i tam ogarne i cholera jak ja mam zrobic
                                      miejsce w szafie dla goscia?????? Juz sie nie chca domykac.!!
                                      • asia.sthm Re: + Chmielewska 28.07.04, 19:54
                                        I masz jeszcze uryweczek jako reklama najnowszej ksiazki:

"-Ty słuchaj - powiedziała do mnie Alicja dosyć złym głosem na swoim tarasiku w
                                        Birkerod.
                                        -Ja może i miałam Alzheimera, ale już mi przeszło. Zdaje się, że na Ciebie.
                                        Może byś jakoś uporządkowała ten cały mętlik, którego udało Ci się narobić?
                                        -Który mętlik? - spytałam beznadziejnie, usiłując usiąść jakoś nieco wygodniej
                                        na jej kretyńskim fotelu ogrodowym....
                                        ...
                                        -Ten, którego narobiłaś w swoich książkach. I wzmogłaś autobiografią. Nikt już
                                        nie wie, co było rzeczywiście, a co wymyśliłaś, a ja to, wbrew pozorom,
                                        pamiętam...."
                                        ["Kocie worki" J.Chmielewska 2004, początek]

No to lece...na lotnicho.
                                        • tamsin Re: + Chmielewska 29.07.04, 02:40
                                          dzieki za urywek. Daj znac co siostra mowi o najnowszych postepach unijinych w
                                          Polsce, no i tak w ogole to pozdrow ja od KP smile)
                                          • asia.sthm Unia narazie beee... 30.07.04, 20:45
                                            Moja siostra, dziekuje , tez was pozdrawia i smile))) od niej.
                                            Mowi ze ceny wzrosly tak bardzo, ze zaluje swojego Tak glosu dla unii.Wiele
                                            ludzi nie moze sie pozbierac po podwyzkach.Za to zachwyt latwoscia podrozowania
                                            i odpraw lotniskowych.
                                            To narazie, bo i latamy i mamy ciagle gosci, wiec przycichne, ale sercem jestem
                                            z wami.
    • asica74 Re: Jacek Kleyff "A ile?" 29.07.04, 18:30
      dla Asi, co to sie z siostra swoja buja, dalsze slowa piosenek, czytez poezji

Tu na dole,
      Tutaj a jednoczesnie tutaj
      chce byc nad lasem
      razem z losem
      razem z wiara w to
      co gwiadzy same mi tu niosa
      najdrobniejsze swiatla w kolo
      umiec oswajac dla energii oczu

tu na dole
      tutaj, jenoczesnie tutaj
      chce byc nad lasem,
      razem z losem
      razem z wiara w to, co gwiazdy same mi tu niosa
      zyc z przeznaczen
      na ile sie da

razem z losem,
      razem z wiara w to
      co gwiazdy same mi tu niosa
      najdrobniejsze swiatla w kolo
      umiec rozdmuchiwac oczami

Jacek Kleyff

ps. no i powie mi ktos o czym to jest?
      • asia.sthm Re: Jacek Kleyff "A ile?" 30.07.04, 20:50
        asica74 napisała:

> razem z losem,
        > razem z wiara w to
        > co gwiazdy same mi tu niosa
        > najdrobniejsze swiatla w kolo
        > umiec rozdmuchiwac oczami
        >
        > Jacek Kleyff
        >
        > ps. no i powie mi ktos o czym to jest?

To jest o zyciu czyli: swiatla rozdmuchaj oczami na dzisiejszej TWOJEJ wystawie!
        I po co ci wiedziec , co akurat autor mial na mysli. smile)))
        Link o Jacku poczytam innym razem , bo lecimy w gosci.
    • asica74 Re: Jacek Kleyff "A ile?" 29.07.04, 22:17
      nie moge sie powstrzymac i wklejam link o Jacku

www.trytel.com/~skok/polskie/grupy/k/kleyff/kleyff.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka