Dodaj do ulubionych

Wkurzylam sie

10.11.04, 14:57
Nienawidze mojego samochodu. Dziadostwo popieprzone! Znowu mi sie cholera
zgasila dwa razy pod rzad na skrzyzowaniu. Reszta kierowcow o malo mnie nie
zlinczowala, a moj wlasny maz mnie nie rozumie - bo to przeciez frajda jezdzic
czerwonym BMW ze wszystkimi biegami. Samochod dla konesera! Kurde - to ja
jestem malo wybredna i wole automatyka. Byle co, moze byc stary i brzydki
gruchot w kolorze rozowym.
Obserwuj wątek
    • maja92 Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:11
      Nie rozumiem, co maja biegi do tego?????

Moj smochod ma ich 6. Uwielbiam moja skrzynie biegow i nigdy jej na automat nie
      wymieniewink)))Takze nigdy moj smochod nie stana na skrzyzowaniuwink))
      Dlaczego twierdzisz, ze to wina biegow????
      • syswia Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:26
        Biegi maja to do tego, ze trzeba je gladko zmieniac, a moje sie nie zmieniaja
        gladko. Poza tym kilka razy zdarzylo mi sie wystartowac z 2 biegu. Rezultat -
        wiadomo. Na dodatek w Kanadzie wiekszosc samochodow w Kanadzie to automatyki,
        wiec tamci kierowcy szybciej startuja spod zielonego swiatla i nie kapuja, ze mi
        to zabiera troche wiecej czasu rozpedzic sie do tej 60tki, bo w miedzyczasie
        musze zmienic 3 biegi, a oni nie. A juz nie daj Boze stanac na czerwonym swietle
        pod gorke i potem ruszac z 1-go biegu. Po prostu z automatykiem nie ma takich
        cyrkow.
        • maja92 Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:40
          Kobietowink)) nie zalamuj siewink)))

Automaty wolniej ruszaja - testy juz dawno (nawet naukowe) byly zrobionewink))
          Za pare dni bedziesz sie smiac ze swoich problemow.
          Pamietaj zima tylko z 2 biegu sie startuje. A jak masz dobrze zharmonizowane
          sprzeglo ze skrzynia biegow, to i wystartujesz z 3!!!
          Gorki - tez z nich bedziesz sie smiac wkrotcewink))) Chcesz potrenowac w
          Dublinie??? Tutaj ciagle cos jest pod gorke lub z gorki.
          Poprostu zaciagnij hamulec reczny, wrzuc jedynke i powoli uwalniajac sprzeglo
          naciskaj na gaz. Gdy uslyszysz, ze silnik wyje zwolnij hamulec reczny
          i....polecisz jak rakietawink)))
          Dla mnie jazda ze skrzynia biegow jest przyjemnosciawink))) Lubie sobie
          pomieszac wajhawink)))))))Zaden automat tego nie zastapiwink))))
    • szpulkaa Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:12
      ha! Syswia, pociesze cie! ty sie ciesz, ze ty nie mieszkasz w Rumunii i tutaj
      nie jezdzisz po miescie!!! wyobraz sobie, ze wszyscy nalogowo lamia przepisy!
      normalnie i bez skrepowania jezdzi sie na czeropwnym swietle, pod prad, wymusza
      pierszenstwo, etc... a to wszystko na oczach policji! a najciekawiej jest na
      swiatlach. kiedy zmienia sie czerwone i juz nie da sie jechac do przodu, to
      pierwsze samochody staja jak tylko daleko mozna za przejsciem dla pieszych, zeby
      zaraz jak to bedzie mozliwe wystartowac do przodu. oczywiscie z tej pozycji nie
      ma szans, zeby zobaczyc zmiane swiatel. kiedy pojawia sie zielone, to reszta
      kierowco trabi jak oblakana... najpierw myslalam, ze to spoleczenstwo jest na
      maxa znerwicowane, ale teraz juz rozumiem: oni tym trabieniem daja sygnal tym
      pierwszym, ze mozna juz jechac... taaa... a polowa samochodow w Bukareszcie to
      stare ledwo sie kupy trzymajce Dacie... i ty narzekasz na BMW i na nerwowych
      kierowcow???? szaloooonaaaa!!!!!!smile))))))
      • mulinka Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:17
        nie przejmuj sie innymi kierowcami
        nigdy!
        miej ich w nosie
        smile
        jestes cala i zdrowa - to najwazniejsze i nic sie nie stalo
        a meza to ja nie rozumiem
        zaczynasz jezdzic , automatyczna skrzynia biegow to w Kanadzie normalne -
        powinnas miec automat!
        i domagaj sie tego, bo Twoj stres nie wart ambicji meza
        smile

a ja jestem baaaardzo starym kierowca, na zwyklej skrzyni przejezdzilam chyba
        juz z 1 mln km, w ogole nie wyobrazalam sobie, ze mozna jezdzic z automatyczna,
        dopoki nie zaczelam
        a na starosc wole komfort i bede jezdzic wylacznie automatyczna!
        i Ciebie namawiam - walcz o taka, a jazda bedzie o wiele mniejszym stresem
        i...juz sie zrelaksuj i usmiechnij
        smile)
        • syswia Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:31
          smile
          juz, ale jak pomysle, ze byc moze czeka mnie po poludniu 45 minutowa przejazdzka
          do pracy, to mi sie wlosy na karku jeza....

zeby bylo malo, to pare dni temu cos sie zrobilo z recznym hamulcem - czasem cos
          o cos pociera i skwierczy jak nieboze, a czasem jest lubudubudu i mam wrazenie,
          ze sie zaraz rozpadnie - po czym sobie cholernik jedzie dalej.
    • asia.sthm Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:23
      Biegi biegami, ale to ze samochod gasnie to wina sprzegla smile. Przyzwyczaic sie
      mozna, ale automat lepszy smile)
      Syswia nie poddawaj sie !! Jestes swiezo upieczona i troche musisz sie
      napocic wink)
      • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:38
        moj M. kupil sobie na poczatku samochod z regularna skrzynia biegow, jak
        czasami musialam wziasc go, to mnie pot oblewal, bo na skrzyzowaniu zanim sie z
        tymi biegami uporalam, ludzie juz zaczynali trabic, no a czesto to cholerstwo
        mi w ogole zgaslo, wiec ludziska mnie wymijali pukajac sie w czolo. Aby na
        nastepnym skrzyzowani to sie nie powtorzylo, tak dawalam gazu ze myslalam ze mi
        silnik rozwali. To byly tylko momenty bo dla siebie nawet nie rozpatrywalabym
        samochodu bez automatycznej skrzyni begiow. Obecnie obydwoje jezdzimy na
        automatach, a M. doszedl do rozumu i stwierdzil, ze nigdy w zyciu nie kupi juz
        samochodu bez automatycznej skrzyni biegow. Aha, rowniez zszedl z wsciekle
        czerownego koloru na czarny wink)
        • syswia Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:45
          Istnieje szansa, ze moj maz tez sie zreformuje? smile))
          Opisalas moje problemy Tamsin...
          BTW ten samochod z regularna skrzynia biegow to niby byl kupiony na moja czesc:
          zona z Europy - tam sie jezdzi takimi samochodami - zonie bedzie
          latwiej/przyjemniej/whatever. Jest tylko jeden maly szczegol: ja nie mialam w
          Polsce prawa jazdy.... Moj tesc na to wszystko popatrzyl, pokiwal glowa i
          stwierdzil, ze on mnie szybciej nauczy jezdzic na automatyku....
          I tak bylosmile
          • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:53
            Syswia, jest szansa, moj juz z tego europeizmu sie wyleczyl wink) a swojego moze
            powinnas zabierac na przejazdzki po skrzyzowaniach? niech poslucha jak inni
            trabia?
            • syswia Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 17:23
              Alez ja go codziennie rano od jakiegos miesiaca odwoze na stacje kolejki
              podmiejskiej. To on juz widzial, na co mnie stac. I slyszal, na co stac innych
              kierowcow....
              Ale,
              jest nadzieja. Zadzwonil przed chwila mowiac, ze w styczniu kupimy jakas stara
              Toyote dla mnie... Wicie Panie, mlode malzenstwo z kredytem na karku....
              finansow ni ma. Troche mi wstyd, ze go tak pilowalam, ale ja juz nie moge z tym
              samochodem.
              • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 17:25
                brawo Syswia! toyota nie jest zla, nawet taka leciwa wink) cos powinno ci zostac
                ze sprzedazy tego bmw, moze pokryje ci chociaz troche koszt tej toyoty?
    • syswia Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:33
      acha, i zeby nie bylo - ja bardzo lubie jezdzic samochodem. Serio. Tydzien z
      automatykiem moich tesciow byl miodowym tygodniemsmile))
      • szpulkaa Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 15:59
        a wiecie... ja calkiem europejska jestem. nawet mi przez mysl nie przeszlo miec
        samochod z automatyczna skrzynia biegow.
        • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:03
          szpulka, bo przejechaniu sie ulicami Paryza, szczegolnie wokol luku
          triumfalnego, czulam sie jakbym probowala popelnic samobojstwo. A wlasciwie
          zbiorowe, bo to maz prowadzil ja bym sie w zyciu na to nie odwazyla. Jakos czy
          narzedzie zbrodni jest automatyczne czy ze skrzynia biegow, nie mialo
          znaczenia wink))
          • szpulkaa Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:06
            masz racje... w Paryzu tez sami wariaci na uliach! ale mowie ci.. to nic w
            porownaniu z Bukaresztem /jak napisalam powyzej/!!!smile
            • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:09
              na szczescie mala jest szansa na nasza przejazdzke po ulicach Bukaresztu wink)
              ale chyba sobie wydrukuje na wszelki wypadek ten watek, jakby nas los tam
              kiedys zaniosl, bedziemy przygotowani na jazde smile)
          • mulinka Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:17
            hmmmm
            no nie chce sie madrzyc...
            ale bede
            (bo mysle, ze milion km w tylku daje mi to prawo)
            zwykla skrzynia jest super - na rajdy (tez jezdzilam!)
            ale dla mlodego kierowcy w Kanadzie - to koszmar
            automat jest po prostu o wiele wygodniejszy, daje komfort i...wolna reke
            do jazdy po miescie, po gorkach w miescie, o wiele wygodniejszy
            rozumiem Syswia co przezywasz
            jesli moge podpowiedziec - to pojedz sobie na jakas boczna droge, gdzie nie ma
            samochodow i...ruszaj do 3 biegu, zatrzymuj sie i tak w kolko
            po prostu trenuj
            albo walcz o automat
            smile
            pozdrawiam
    • mijaczek Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:12
      To ja wam powiem szczerze, ze mnie to wsio ryba jakim samochodem jezdze. Nie mam
      problemow ani z automatem ani ze standartowa skrzynia biegow. A to wszystko
      dzieki mojemu tacie, ktory nauczyl mnie jezdzic.

A bylo to tak:

Jak mialam chyba ze 14 lat, tata zabral nas na tor gokartowy [ludzie sobie tam
      swoimi samochodzikami szaleli]. Brajdek sobie jezdzil bez zadnych problemow, a
      ja mu zazdroscilam. Uprosilam tate, zeby tez mnie nauczyl jezdzic. Posadzil mnie
      za kolkiem [ja juz cala w skowronkach, bo za chwile bede prowadzic], a tu tatus
      mi zrobil wyklad przez godzine o tym jak dziala samochod i kazda jego czesc. Na
      jakiej zasadzie dziala sprzeglo i skrzynia a jak dziala silnik, a po co jest to,
      a to, ze naped, ze przekladnia, ze hamulce...no i tak wygladala moja pierwsza
      lekcja jazdy. Posiedzialam se za kolkiem... no ale dzieki temu teraz wiem, ze
      jadac samochodem trzeba go sluchac... "zdrowy" samochod wydaje bardzo konkretne
      dzwieki, "chory" samochod wydaje jeszcze bardziej konkretne dzwieki.
      Powiem wam, ze jak widze jak Eryczysko ruszajac katuje silnik czasami do 5-6
      tys. obrotow zamiast pozwolic mu zmienic bieg na wyzszy to mi sie slabo
      robi...na zwyklej skrzyni nigdy by tego nie zrobil, bo sam bylby za to
      odpowiedzialny, a tak z automatem to sie ludzie nie cackaja.
      Aha, i jeszcze jedno.

Ja uwazam, ze prowadzenie samochodu nie powinno byc dziecinnie proste. Kierowcy
      powinni byc dobrzy w tym co robia i nie powinni prowadzic samochodu wszyscy jak
      leci, tylko ci, ktorzy naprawde wiedza co robia!

Pzdrf,
      Mia
      • syswia Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:18
        Ja uwazam, ze prowadzenie samochodu nie powinno byc dziecinnie proste. Kierowcy
        > powinni byc dobrzy w tym co robia i nie powinni prowadzic samochodu wszyscy jak
        > leci, tylko ci, ktorzy naprawde wiedza co robia!

Kurza stopa, dzieki, poczulam sie lepiej. Rozumiem, ze mam zostac w domu.
        • maja92 Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:28
          syswia napisała:

> Kurza stopa, dzieki, poczulam sie lepiej. Rozumiem, ze mam zostac w domu.
          %%%%%%%%%%%%%%%%%
          Bron boze zostac w domu!!!!

Syswia, przeczytalas moj post???? - idz trenowac, a sama bedziesz sie smiac za
          pare dniwink)
          POZYTYWNE MYSLENIE Cie uratuje - nie Ty pierwsza i nie ostatnia jezdzisz z
          normalna skrzynia biegowwink))

Najwiekasza przyjemnosc jest z jazdy z normalna skrzynia. Automat ma duzo wad,
          zwlaszcza przy wymijaniu - nie mozesz zmienic na nizszy bieg, by szybko wykonac
          manewr....

Jeszcze jedno pytanie: czy ktos profesjonalny Ci pokazal jak jezdzic
          samochodem??? Bo z Twoich postow mam wrazenie, ze nie.....

Jazda samochodem z normalna skrzynia biegow jest latwiejsza niz gotowaniewink))))

SLOWO HONORU!!!!!!
          • mulinka Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:37
            Automat ma duzo wad,
            > zwlaszcza przy wymijaniu - nie mozesz zmienic na nizszy bieg, by szybko
            wykonac manewr

co ty mowisz?
            a po co komu nizszy bieg przy "wymijaniu"????
            mija sie cos, co stoi
            chyba myslalas o wyprzedzaniu!
            a poza tym, pewnie nie wiesz, ze automaty po to maja duze silniki, by miec
            super przyspieszenie
            • maja92 Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:42
              Mulinka - czepiasz sie slow, a to nieladnie!!!

Duze silniki w Ameryce nie sa by pomoc automatom, ale wszystkie samochody maja
              duze silniki i tylewink)))Pewnie zauwazylaswink))
              W rodzinie: Lexus 7.5 litrow - z normalna skrzynia biegow.
              • mulinka Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:45
                Maju,
                nie chce sie wdawac w klotnie, bo i nie ma po co
                Ty wiesz swoje, a ja swoje
                zycze szerokiej drogi
                • maja92 Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:50
                  mulinka napisała:

> Maju,
                  > nie chce sie wdawac w klotnie, bo i nie ma po co
                  > Ty wiesz swoje, a ja swoje
                  > zycze szerokiej drogi
                  %%%%%%%%%%%%%%%%%%
                  Mulinka,

wiec sie nie czepiaj, nie bedzie klotni. Ja chce kobiete podniesc na duchu, bo
                  nie uwazam, ze taki diabel straszny....
                  Czasami trzeba lubic co sie ma.... Jezeli stac Ja na wymiane samochodu wlasnie
                  teraz - swietnie...
                  Masz racje: ja wiem swoje - Ty wiesz swoje...

Zycze przyjemnego gotowania.......
              • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:49
                nie wszystkie silniki w Ameryce sa duze, bardzo duzo samochodow jest
                produkowanych z silnikami 4L, nawet z tych wiekszych jak Honda accord, czy male
                Suv jak Honda element. Mozna je kupic z automatyczna skrzynia ($400 drozej) z
                regularna. Wiekszosc ludzi kupuje z automatyczna, bo za duzo bawienia sie z
                regularna i gorzej sie prowadzi, a i problemy wieksze ze sprzedaza starszego
                samochodu z wajcha bo po prostu nie jest to popularne. W Europie z kolei ciezko
                nawet znalezc samochod do wyporzycznia nawet z najmniejsza pojemnoscia silnika
                ktory jest z automatyczna skrzynia biegow.
        • asia.sthm Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:30
          Nie sluchaj jej ona gada jak moj syn co to ma taki dryg ma do samochodu jakby
          nigdy nic innego w zyciu nie robil i sie za kierownica urodzil. Niektorzy tak
          maja inni musza sie nauczyc. Nie zrazaj sie Syswia i nie dawaj dobic tym co
          maja wrodzony talent.
          POWODZENIA!!
          • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:36
            Syswia rzuc te skrzynie biegow w diabli, automat jest najlepszy na swiecie, ja
            uczylam sie na skrzyni biegow bo kolega mial taka stara mazde i nie szkoda mu
            bylo jak mu troche rozbilam, ale nic nie zastapi automata, jedna noga na gazie,
            rece na kierownicy i sru...bez wajch co trzeba koordynowac z nogami, wiecznego
            deptania pedalow, koszmar!
    • frankie36 Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:45
      Syswia automatyczna skrzynia biegow rulezzz.W POlsce mialam prawo
      jazdy,jezdzilam na standartach,tutaj mam automat i to jest raj na ziemi.Po co
      sie denerwowac,a poza tym w zimie ,na lodzie automatyki sa bezpieczniejsze.
    • myszka888 Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:46
      Syswia- ja Cie rozumiem i podzielam to skrzyniowe zdenerwowanie. kierowca ze
      mnie marny i egzamin zdalam pewnie dlatego, ze zdawalam na aucie kolezanki- z
      automatyczna skrzynia biegow.
      Potem, gdy meza zawozilam na egzamin, to myslalam, ze on ze skory wyskoczy (nie
      bede szczegolow opisywac).
      Jak narazie oboje powtarzamy, ze mi potrzeba samochoda z automatem, a ze jak
      narazie nie zakupilismy takowego- to nadal tylko rozmawiamy o tym, zeby
      jezdzila autem.
      Popieram wiec, abys sie upominala o samochod z automatyczna skrzynia. Skoro
      masz jezdzic autkiem, to powinnas sie w nim czuc komfortowo, a nie meczyc sie z
      drazkiem od biegow tylko dlatego, ze...cokolwiek.
      • mulinka Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:51
        i niech Ci kupi BMW 330 XI
        jak juz chce, zebys BMW jezdzila
        automatic, naped na 4 kola - mozesz polodzie jezdzic i to bez stresu
        i "wymijac" z taka rura, ze inni tylko jasny dymek powachaja
        smile
        a dzisiejsza sprawe potraktuj iscie samochodowo :
        olej!
        smile))
        • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:54
          Mowiac o modelach BMW to dzisiaj takim zajechal mi pod dom facet co nam robi te
          meble do kuchni wink) Po kolejnych wymiarach, odplynal w sina dal, zostawiajac
          nam jasny dymek wink)
          • asia.sthm Syswia 10.11.04, 16:56
            na wirazu dodaj gazu, cos se podspiewuj dla kurazu i nieee przejmuj sie ...
          • mulinka Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:57
            samochodzik jest super
            smile
            i zielony najladniejszy
            smile)
            • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 16:59
              on mial srebrny smile)
              • syswia No dobra Dziewczyny, 10.11.04, 17:29
                przeszlo miesmile)))
                Jestescie gitessmile
    • izabelski Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 20:43
      w UK automatykami jezdza glownie nianie smile
      sa drozsze w eksploatacjii i ponoc mniej zywotne
      a na skrzyzowaniu po prostu stoj na jedynce z przycisnietym sprzeglem -
      zwlaszcza jak jestes pierwsza w kolejce - to zlota regula
      • asia.sthm Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 21:23
        No pewnie i wyrywasz do przodu jak z prawdziwy rajdowiec smile))
        • tamsin Re: Wkurzylam sie 10.11.04, 21:24
          albo jak w Rumunii wink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka