Dodaj do ulubionych

ale sie wkurzylam!

06.05.05, 14:56
wlasnie napisalam pare zdan na forum "ciaza i porod" na temat
antykoncepcji...ze jestem za tym i ze pozwala to na swiadome ulozenie,
planowanie przyszlosci! noi mi sie dostalo, ze przez pigulki to ja do piekla
pojde i ze popadne w depresje i dostane raka piersi, jak mnie nerwa wziela!
zaraz pogryze klawiature!!!!!!!!! tak jakbym nie byla w 10-tym tygodniu ciazy!
Obserwuj wątek
    • dede1 Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 15:02
      Wiesz Ewelinka ja to nie mam za bardzo ochoty sie na forach wypowiadac wlasnie
      z obawy o takie reakcje. Czlowiek chce tylko wlasna opinie wyrazic - a prawo do
      tego ma przeciez kazdy z nas - a tu zaraz krzycza albo madruja. Dlatego jestem
      pod niesamowitym wrazeniem forum Kobieca Polonia bo tu nikt na nikogo nie
      krzyczy, nie poucza, nie obraza. Tyle, ze to pewnie jedyne takie forum. Nie
      denewuj sie. Olac to i tyle.
    • basia313 Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 15:25
      Rozumiem CIe.
    • kingaolsz Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 15:27
      Az zajrzalam do tego watku i uwazam, ze obie z "pimpkiem" Was ponioslo.
      Owszem antykoncepcja jest, czasem bezpieczniejsza czasem mniej, ale nigdy 100%,
      wiec zawsze jest ryzyko "wpadki", bez wzgledu na czasy smile. A tabletki,
      jakkolwiek dla niektorych bardzo pomocne, niektorym niestety szkodza ( jak
      mnie), ale tego nie da sie okreslic wczesniej niestety i wiele osob jest bardzo
      rozgoryczonych, ze te niejako bezpieczne pigulki nowej generacji wyrzadzily
      tyle szkod w ogranizmie, i mysle, ze stad tak krancowe reakcje i opinie w tym
      temacie.

Mnie przerazilo cos innego. 15-latka cieszy sie, ze jest w ciazy i wszystkie
      jej z usmiechem przyklaskuja. Dla mnie taka sytulacja to koszmar (niedzisiejsza
      jestem).

Pozdr i zycze duuuzo spokoju w realu i na forum smile)))))))
      Kinag
      • mulinka Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 15:44
        "Mnie przerazilo cos innego. 15-latka cieszy sie, ze jest w ciazy i wszystkie
        jej z usmiechem przyklaskuja. Dla mnie taka sytulacja to koszmar (niedzisiejsza
        jestem)."

mnie tez
        mysle, ze to kwestia dojrzalosci

• jennifer_e Re: ale sie wkurzylam! 07.05.05, 01:27
        a ja za Kinga, bo tez az zajrzalam na ten watek. Kloca sie o anytkoncepcje a
        nikt nie zastanawia sie, ze autorka ma 15 lat i jest w ciazy! Paranoja jakas...
    • jagienkaa Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 15:43
      nie czytałam twojego wątku, natomiast sama właśnie zostałam najechana na forum
      Świat i też mam duże wątpliwości nad dalszym uczestnictwem.
      • ewelinka202 Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 16:03
        fakt, ze z pimpkiem to sie juz raz pocielysmy...poszlo o nowego papieza, ja "ze
        on to dziad", pimpek, ze on to "wspanialy wybor"...
        co do antykoncepcji...dzieki Bogu, ze jest, sa niestety jej skutki uboczne, to
        fakt, ale wyobrazacie sobie swiat bez niej...?co druga z nas pisalaby potem
        watek "jestem w podstawowce i wpadlam"...ale jest ok, mnie tez podnioslo, ale
        mimo wszystko Waszymi postami na tym forum podnoscie kobietki poziom o 100%!
        a pimpka to juz dawno nie lubie i tyle!
        • asia.sthm Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 16:08
          Ewelinko, przeciez tobie nie wolno sie denerwowac.
          Jest tu gdzies watek, czego kobietom w blogoslawionym stanie nie wolno.
          Dogadzaj sobie i nie wdawaj w uciazliwe dyskusje.
          • tamsin Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 16:12
            nie wolno ci tez nosic koralii!!!!
        • ania_2000 Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 16:29
          nie czytalam watku, nie bede zreszta jego czytac.
          nie wiem, moze na starosc robie sie bardziej nerwowasmile)
          albo moze mam za bardzo niedobry charakter.

nie podejmuje takich dyskusji - nie to, ze wstydze sie lub ukrywam swoje
          zdanie - ale nie mam zamiaru dyskutowac z fanatyzmem.
          a to jest wg. mnie fanatzym - najgorsze oblicze braku wolnosci osobistej, gdzie
          nie ma prawa jednostki.

dla mnie - antykoncepcja jak i ciaza jest wylacznie osobista sprawa tak
          oczywista jak 2 + 2 =4.

wiadomo, ze nie ma rzeczy ktore sa w 100% bezpieczne. jednak nie tylko sa
          pigulki - sa inne metody zabezpieczenia sie przed ciaza. jak komus nie pasuje
          jedna metoda, moze wybrac inna. i koniec dyskusji.

reszta - cala ideologia na temat szkodliwosci, zakazu uzywania, traktowania
          kobiety jako inkubatora, ktorego celem jest za wszelka cene urodzic dziecko
          jest tragiczna.

jestem pod wrazeniem przypadku opisywanego tutaj w gazecie pare dni temu, gdzie
          lekarze usmiercili kobiete, tylko dlatego, ze byla w ciazy i jej choroba
          spowodowalaby smierc nienarodzonego dziecka - ktore zreszta (logiczne!!!) tez
          nie przezylo.

jak ktos ma mocne nerwy to tu jest link

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=23406560
          • mon101 Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 21:17
            A dla mnie jest to przede wszystkim sprawa tolerancji. Dlaczeo Polacy sa tak
            nietolaerancyjni i jezeli ktos mysli inaczej nalezy go zdeptac i zmieszac z
            blotem? Zyj i dac zyc innym! Moj ojciec ktory lata wojny spedzil w angielsskim
            wojsku mowil do nas ze Anglicy zwykli zaczynac zdania od "Ja uwazam" i "Moim
            zdaniem" . Usilowal to wprowadzic w czasie naszych burzliwych dyskusji przy
            niedzielnch obiadach, .Nie zawsze mu sie udawalo ale ja staram sie to miec w
            pamieci. Masz swoje zdanie ale to wcale nie znaczy ze masz monopal na racje.
            Swoja droga fascynuje mnie jak ludzie potrafia obrzucac sie inwektywami w
            roznych Forum (/ach??)I w sejmie. I w telewizji....
            • sylwek07 Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 21:38
              mon101 ja takie cos kiedys przeczytalem " chcesz szacunku dla siebie daj
              szacunek innym "
              • mon101 Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 21:52
                Nic dodac nic ujacsmile
            • monhann2 Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 22:16
              mon101 napisała:

> A dla mnie jest to przede wszystkim sprawa tolerancji. Dlaczeo Polacy sa tak
              > nietolaerancyjni i jezeli ktos mysli inaczej nalezy go zdeptac i zmieszac z
              > blotem?

Podpusuje sie obiema rekoma. To jedynie kwestia tolerancji i czy chodzi o
              antykoncepcje, czy o papieza, czy tez o cos bardziej blachego (czy blahego???)
              to na kazdym forum (oprocz KP) zaraz sa spory i mieszanie z blotem wlasnie.
              Tylko u nas (no moze sa jeszcze takie kulturalne fora) jest tak fajnie i milo:-
              )))
    • sylwek07 Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 16:22
      nie przejmuj sie tym ze ktos Ci powie ze pojdziesz do piekla,Jeden Bog tylko
      wie o tym
    • spongia Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 22:50
      smile
      bo wiesz na forum ciaza i porod to przewaznie chodza kobiety ktorych ten temat
      bardzo dotyczy w sensie checi na ciaze i porod a nie niecheci tzn antykoncepcji
      i moga byc nadwrazliwe albo ogolnie tak przekonane nt roznych "drazliwych" (jak
      dla kogo) tematow
      nie czytalam odpowiedzi jeszcze innych kobiet tutaj, ale wg mnie to mozesz tu
      pisac o tym i nie powinnas zostac powyzywana
      nt raka piersi i pigulek, jak masz ochote im dopowiedziec dalej, akurat estrogen
      w malych ilosciach zostal udowodniony dzialac pozytywnie na raka piersi nawet
      tego zaleznego od estrogenu (wiekszosc raka piersi taka jest) oraz ryzyko o
      ktorym trabia w roznych miejscach to cos rzedu "1" punkt, gdy zla dieta tzn zbyt
      tlusta to ok 5-6, papierosy 2-2.5, a wiek 10-11 w zwyz (i nic nie jest wyzej),
      geny tez jakies 2-3 punkty ryzyka. 1 punkt antykoncepcji hormonalnej jest
      niczym, a nawet moze plusem
      co dobrego w ciazy dla piersi to roznicowanie sie (nieodwracalne) komorek
      gruczolow mlecznych u kobiet w ciazy co zapobiega rozwojowi raka w tych
      komorkach w ogole w przyszlosci (podobny efekt mozna uzyskac biorac specjalne
      leki-ale to kontrowersyjne, bo zaleca sie to u mlodych dziewczyn(ek) zaraz po
      pierwszej menstruacji) - jednak tez w tym cos jest - bo okres od pierwszej
      miesiaczki do pierwszej ciazy musi byc minimalnie krotki zeby ta strategia w
      pelni dzialala... ok nie zanudzam tym wiecej

a poza tym to co to za dyskusja na forum ciaza i porod o antykoncepcji w ktora
      sie wlaczylas??? myslalam ze tam takich nie zastaniesz tematow zbyt wiele
      no coz, poza tym reakcje tez mozna wytlumaczyc hormonami smile one sa zdolne do
      wszystkiego

karolek
    • spongia Re: ale sie wkurzylam! 06.05.05, 22:54
      o smile widze czemu tam poszlas smile moje okienko odpowiadania nie pokazuje
      wszystkiego smile
      nie ujmujac, wciaz to samo co powyzej
      boze jakim ja bede zlym lekarzem sad ale tu zaczeli wyrozniac gyn i ob-gyn na
      szczescie
      dzis sluchalam troche i wdalam sie w dyskusje z M na temat eugenics i
      darwinizm'u - i nasze poglady chyba sa dosc radykalne smile antropolog i biolog
      obydwoje ewolucjonisci - z tego sie "inne" poglady robia

no ale to nie o mnie
      powodzenia z dzidzia i zrozumienia z innymi wspolprzyszlymimamusiami
      karolek
      • asia.sthm Spongia napisala: 06.05.05, 23:40
        > boze jakim ja bede zlym lekarzem sad ale tu zaczeli wyrozniac gyn i ob-gyn na
        > szczescie

Nieprawda. Wysmienitym lekarzem bedziesz, a ja cie wtedy odwiedze i powiem:
        - A nie mowilam smile)

Pojawil sie u nas serial dokumentalny , nagrywany przez cale 5 lat na wydziale
        medycyny. Skonac mozna, jak z tych poczatkujacych wyplochow powoli robia sie
        prawdziwe doktory.
        mlodziutka studentka z oczami jak spodki, w prosektorium cofajac sie na slepo w
        tyl od "lodowki":
        - tam jest niezywy czlowiek....- prawie mdleje.
        Mlody chlopak o swoich kolegach:
        - i ja bede musial zglosic sie kiedys do TAKIEGO lekarza??? NO WAY !!!

Pokazano szybciutko tych samych ludzi po kilku latach juz podczas praktyk,
        skupionych, dojrzalych , wzbudzajacych pelne zaufanie...

Piekna metamorfoza smile))))
        • spongia Re: Spongia napisala: 07.05.05, 00:31
          smile ah metamorfoza moze zrobi cuda
          ale ja bede taka okropna ze po cichu z boku bede sie stresowac czy pochlipywac
          jak cos sie nie powiedzie czy rokowania czyjes beda niepomyslne, a gdy w
          sytuacji to uciekac mi beda te "ludzkie uczucia"
          to jest w pewnym sensie straszne, w duzym sensie znaczy sie
          teraz kroje biedne myszulki wczesniej je zabijajac w akwarium z co2 (szybko i
          chyba bezbolesnie) i w ogole nie dochodza mnie mysli o biednosci i ofiarnosci
          tych myszulek, ale jak juz z labu wyjde, to mysle jejjc jakie to smutne, czemu
          to akurat te myszki? ich zycie jest paskudne
          my sobie mowimy ze ich zycie jest potrzebne zeby pomagac ratowac nasze zycia,
          ale z drugiej strony... nie wiem co jest z drugiej strony
          wycinamy im gruczoly piersowe (?), jajniki, macice, jadra, prostate i inne
          podobne narzady
          jejc, ale ja glupoty pisze chyba za duzo zjadlam, a to byla mala swinka i krowka sad
          one chyba maja gorzej
          teraz to juz sie zalamuje
          pa
          karolek
          • blue_jay Re: Spongia napisala: 07.05.05, 03:32
            Spngia> i tak dalej mysl, myszki sa potrzebne, przeciez nie robisz tego dla
            zabawy! mi ostatnio przyszlo pokroic owczy mozg na zajeciach i pelny
            wegetarianizm wyszedl ze mnie i zaczal sie buntowac;-(, ale albo chce sie
            czlowiek umedyczniac, a potem niesc pomoc innym, albo.. sama nie wiem cowink)
            • asia.sthm Na lekarzy :-)))) 07.05.05, 11:07
              A ja go leczę na wrzody żołądka!
              Pacjent, na wrzody umieraj, a nie na wyrostek! Pamiętaj - na wrzody!!!
    • iwo19 Re: ale sie wkurzylam! 07.05.05, 02:12
      a na jakim forum bylas?gazeta rodzina ?nie wiedzialam ze te sredniowieczne
      poglady mozna jeszcze gdzies uslyszec(przeczytac)
      nie przejmuj sie ,sama za siebie odpowiadasz.
      • ewelinka202 Re: ale sie wkurzylam! 07.05.05, 11:11
        bylam na forum "ciaza i porod", dlatego rowniez ze moim glownym zajeciem jest
        pisanie pracy mag., mam polowe, ale nad druga polowa to sie naprawde rozklejam,
        jakby nie to zmeczenie (wstaje o 7, a o 9 juz ide na godzine spac, potem 2,3
        godziny snu po poludniu)...noi sie ciagnie, wiec wpadam czesto na forum,
        wczesniej czesciej zagladalam na powyzsze forum, ale nastroj tych kobiet
        odbieral mi radosc z bycia w ciazy, ale nie chce na nich nadawac...niektorym
        kobiety naprawde zle znosza ciaze...
        dlaczego wpakowalam sie w ten watek? poniewaz poszlo o 15-latke, ktora zaszla w
        ciaze i jest rozczarowana postawa rodzicow, ktorzy jej zachowania nie
        pochwalili i nie ciesza sie za bardzo na tak szybkie osiagniecie statusu
        dziadkow...noi ja napisalam, ze sie dziwie, ze w naszych czasach mozna jeszcze
        zajsc w nieplanowana ciaze...wiem, ze i pigulki czasem zawioda, nie mowiac o
        innych srodkach, ale naprawde...ktora nastolatka/tek nie wie o srodkach
        antykoncepcyjnych? sama wyroslam na wsi pod rzeszowem, naprawde "zadupie"
        porzadne (przepraszam!), ale o takich rzeczach sie szybko dowiedzialam! i nikt
        mnie nie informowal, oczywiscie poza kolezankami, mama nie, siostry nie i
        ksiadz tez nie:::::::smilenie bylo internetu, nie byl to rowniez tak powszechny
        temat jak teraz, pigulki w tamtych czasach (no 15 lat to ja mialam 12 lat temu)
        byly i nie rozpowszechnione i nie tak dobrze dopasowane do kobiet jak teraz...
        poszlo o to, krotko mowiac, ze chcialam powiedziec, ze jak juz seks w wieku 15-
        stu lat, to i srodki antykoncepcyjne, ale nie jestem ksiedzem i nie narzucam
        swojego zdania, nauczylam sie tzw. "leben und leben lassen", czyli zyc i
        pozwolic zyc, a ze hormony mi sie odezwaly to i pimpkowi sie dostalo, ktora
        jest bardzo przeciw antykoncepcji...
        a tak apropo? czy ogladala ktoras z Was "darwins nightsmare"
        ?????
        • kingaolsz Re: ale sie wkurzylam! 07.05.05, 15:03
          Wiesz co Ewelina? A mnie przeraza mysl, ze 15-letnia dziewczynka z osmej klasy
          podstawowki, bierze sie za seks i robienie dzieci. Kurcze, ja w tym czasie
          myslalam gdzie fajnie by bylo na rolkach sie poslizgac , a z tych gorszych
          rzeczy, to gdzie sie po kryjomu odpalic ( wiem... teraz sie wsytdze za swoja
          glupote). A juz o braniu tabletek w tym wieku sie chyba w ogole nie mysli (
          choc w UK chyba to dosc popularne).

Antykoncepcja hormonalna dla 15-latki tez w MOIM mniemaniu nie jest wyjsciem,
          bo to za mlody i bardzo malo stabilny organizm jeszcze. Przeciez ona pewnie
          dopiero ze 2 czy 3 lata temu zaczela dojrzewac. Jesli juz sie bierze za cos co
          nie powinna, to moze chociaz prezerwatywa czy cos... choc skad oni beda
          wiedziec jak ja zalozyc?

Ehhh... Ewelina ja Cie popieram z ta antykoncepcja, bo wiem, ze jest dla ludzi,
          ale ludzi wystarczajaco rozwinietych fizycznie i psychicznie. Wiem, ze swiata
          nie zmienie, ale chyba tego aspektu rozwoju cywilizacji ( czyli seks bez
          ograniczen) raczej nie zaakceptuje. Chyba nietolerancyjna jestem smile))))))

Moze chaotycznie to wszystko co napisalam brzmi, ale w sumie mnie to przeraza.
          Co bedzie jesli moja corka ( jak sie juz jej dorobie) bedzie podlegala takim
          presjom w wieku 15 lat? Bede probowala jej poukladac co nieco w glowie, ale
          wiadomo, ze kolezanki robia swoje.... uffff .... chyba juz skoncze bo zaczynam
          bredzic....

Pozdrowionka dla Wszystkich
          Kinga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka