ponponka1 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 12:29 www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=84153 Straszne!!!! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 12:30 wlasnie przeczytalam, straszne ! Moja siostra i znajomi juz wyjechali z Londynu ale mam rodzine i londynianki. Londynianki, meldowac sie !! Odpowiedz Link
st0krotka Re: BBC 07.07.05, 12:36 straszne. u mnie w pracy nie dzialaja telefony, zamkneli metro, na szczescie udalo mi sie wyslac smsa do rodziny po kilkunastu probach. i co tu robic? Odpowiedz Link
st0krotka Re: BBC 07.07.05, 12:41 przeczytalam artykul na polskiej stronie - 90 ofiar smiertelnych!! to dziwne, u nas nic o ofiarach smiertelnych nie mowia, moze nie chca straszyc ludzi. Odpowiedz Link
beata.londyn Re: BBC 07.07.05, 12:44 Ja tez jeszcze nie slyszalam zadnych liczb, oprocz tego ze bylo 6 wybuchow... Linie zablokowane... Odpowiedz Link
melba_piszczykowa Re: BBC 07.07.05, 12:52 st0krotka napisała: > przeczytalam artykul na polskiej stronie - 90 ofiar smiertelnych!! to dziwne, u > jesli mowisz o linku otwierajacym watek to dokladnie: Co najmniej 90 ofiar - zabitych i rannych - jest na londyńskiej stacji metra Aldgate – informują agencje. Wg telewizji ITV, ofiar śmiertelnych jest co najmniej 20. w ten sposob wlasnie powstaje plotka... Odpowiedz Link
viki2lav Re: BBC 07.07.05, 13:00 jak jest naprawde, londynianki? przerazajace sa te wiadomosci Odpowiedz Link
kingaolsz Re: BBC 07.07.05, 13:44 juz potwierdzili 20 ofiar smiertelnych.... www.itv.com/news/index_13569.html Kinga Odpowiedz Link
myszka888 Re: BBC 07.07.05, 13:47 Londynianki! trzymajcie sie tam... mam nadzieje, ze wszystkie bez uszczerbkow! ...ja nawet nie wiem, co powiedziec.. takie wydarzenia mnie przerazaja Odpowiedz Link
neeki Re: Minuta ciszy dla ofiar...... 07.07.05, 14:16 ja siedze w polsce i obgryzam paznokcie. w domu wszyscy ok, ale ja pracuje tuz przy liverpool street station i nie moge sie skontaktowac z ludzmi z pracybo komorki nie dzialaja. jestem przerazona ze moga odwolac loty a ja musze leciec w niedziele. to straszne tak siedziec tu i nie wiedziec co sie dzieje. sukinsyny, tyle ludzi... Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 14:26 moja znajoma dzis poleciala do Londynu i to rannym samolotem a teraz stoi w korku ,a wlasnie co z Naszymi dziewczynami w Londynie>? Odpowiedz Link
h2so43 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 14:41 Zawsze tak jest, że za błędy polityków giną niewinni ludzie. Bezsilność.Sami otoczą się murami i wojskiem, a ty biedny człowieku giń, boś łatwym celem. Rozpacz. Boję się o Warszawę, wiadomo, dlaczego... Odpowiedz Link
mulinka Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 14:49 telefony dzialaja, siadly komorki, bo wszyscy dzwonia ja mam wiekszosc Rodziny w Londynie...(cali) Odpowiedz Link
ponponka1 Warszawa? 07.07.05, 14:52 Ja tu mieszkam i sie nie boje....Jestesmy takim zasciankiem Europy i mamy politycznie tak malo do powiedzenia, ze atak terrorystyczny nie wchodzi w rachube, co najwyzej mafijne porachunki.... Bomby to nie wina politykow ale zwyczajnego fanatyzmu i braku poszanowania dla ludzkiego zycia. Oko za oko to nie nasza kultura .... Pozdrawiam z Warszawy Odpowiedz Link
h2so43 Re: Warszawa? 07.07.05, 15:01 Ja też Ponponko, z Warszawy... i się boję. Bo jesteśmy wmieszani w tę rozgrywkę. Mówisz, że oko za oko to nie nasza kultura? Nasza nie, moja i Twoja nie. Ale naszych polityków - tak. Aż zioną fanatyzmem. A fanatyzm rodzi fanatyzm. Kto mieczem wojuje... Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 14:55 ja dzisiaj ryczę (to chyba skutki PMT i w ogóle po urodzeniu Dominia zwieracze mi częściej puszczają), mam tylko nadzieję że to koniec zamachów na poczatku, 11 września, też podawano że zginęło kilkadziesiąt osób...na BBc nadal mówią że kilka ale patrząc na sam autobus to mi się nie chce wierzyć. Angole jak zwykle prezentują stoicki spokój i nie panikują. Chyba pójdę coś zjeść. Dziewczyny, trzymajcie się. Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:01 teraz mowia ze jest ponad 50 zabitych i tak to islam odplaca anglikom za to ze moga przyjechac do tego kraju, dostaja azyl pieniadze. bandyci Odpowiedz Link
mulinka Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:06 to nie Islam - to terroryzm, z ktorym swiat musi sie uporac Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:07 ale ten terroryzm jest islamski, i to ich religia promuje wojne z niewiernymi Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 18:24 neeki napisała: > ale ten terroryzm jest islamski, i to ich religia promuje wojne z niewiernymi --------------------------------------------------------------------\\ a na ile poznalas ta religie ?bo jednak z wypowiedzi samych glownych ludzi w Islamie tam nic nie ma o zabijaniu niewinnych ludzi a po drugie to tak jak jest Radio Maryja i wszystko to co radio mowi utosamia sie z Katolikami ........ Odpowiedz Link
jennifer_e Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:12 Własciwie od 11 września atak na Londyn to była tylko kwestia czasu i o tym otwarcie się teraz mówi. Oficjalnie BBC podaje, że były 3 ataki w metrze i jeden w autobusie. Ofiar śmiertelnych potwierdzonych jest narazie dwie. Zginęły na Aldgate, na stacji Kings Cross ciągle są uwięzienie ludzie więc mogą być ofiary jeszcze tam. Miasto jest kompletnie sparaliżowane, cała sieć metra jest zamknięta, autobusy w strefie 1 i 2 też zawieszone. Niestety, zgadzam się z jednym z powyższych komentarzy, za wielką politykę płacą niewinni cywile. Po wyborze Blaira po raz trzeci było dużo komentarzy w mediach, że to tylko zaostrzy wojnę. Teraz Blair pięknie przemawia o demokracji i ludzkim życiu, tak samo jak kiedyś pięknie kłamał na temat konieczności zbrojnej inwazji na Irak bo jest tam broń masowego rażenia. Jeszcze przed wyborami udowodniono mu, że kłamał, bo wiedział, że takiej broni tam nie ma. Przyznaję, jestem w szoku, tym bardziej, że Liverpool Street to moja stacja metra. Ale pamiętam jak wzburzona byłam niedawno czytając blog dziewczyny z Iraku. Mieszkamy tu, w tych cywilizowanych miastach i krajach i wydaje nam się, że jesteśmy bezpieczniejsi, że powinniśmy być bezpieczniejsi od tych cywili w Iraku czy Afganistanie. Niestety, nie jesteśmy. Bezpieczni pozostają tylko ci, którzy są tak naprawdę odpowiedzialni za tę wojnę. Odpowiedz Link
asia9111 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:18 jennifer-jak zwykle wspaniala analiza sytuacji. W USA nadal potwierdzaja tylko 2 ofiary smiertelne. Przezylam 9/11 na Manhattanie i stracilam przyjaciol, wiec wiem, ze zanim wszystkim puszcza zawory to jeszcze nadchodzi moment totalnego otepienia. Straszne to wszystko. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:19 New Scotland Yard podal 45 zabitych (Sky news)Number may rise... Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:22 a jaka jest wg was odpowiedz? wycofac sie bo ci bandyci zaczynaja podkladac bomby ? to bylo by wielkie zwyciestwo terorystow gdyby im pokazac ze moga mordowac cyilow i dostaja w zamian to co chca. ja popieram walke z teroryzmem , nawet jesli nie w tym wymiarze bush-blair. i uwazam ze dobra jest stara amerykanska zasada : z terorystami nie negocjujemy. da im sie palec to wezma cala reke. swiat nie powinien ustepowac przed takim bandytyzmem. a anglicy sa juz zaprawieni w bojach zeby wspomniec zamachy IRA. Odpowiedz Link
ponponka1 Hiszpania sie wycofala 07.07.05, 15:29 Ulegla terrorystom i wynik taki, ze ci dranie zobaczyli, ze moga nami rzadzic. Najgorsze jest to, ze Ci straszni tchorze atakuja cywili a boja sie konfrontacji z regularnym wojskiem....Ataki trrorystyczne beda doputy dopoki beda ustepstwa po nich nastepujace... Pozdrawiam z Warszawy Odpowiedz Link
neeki Re: Hiszpania sie wycofala 07.07.05, 15:37 tez tak mysle. hiszpania zrobilablad za ktory teraz placa inne panstwa. mam nadzieje ze anglia sie nie ugnie. Odpowiedz Link
marta_midwest Re: Hiszpania sie wycofala 07.07.05, 19:31 Wierze w Blaira, mocny facet z jajami, nie ugnie sie przed ta banda tchorzliwych bandytow. Jestem tak wsciekla ze mam ochote krzyczec... Odpowiedz Link
jennifer_e Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:38 neeki, ja absolutnie nie popieram terroryzmu i takiej metody walki. Ale ta spirala przemocy gdzieś się przecież zaczęła! Przecież to co Bush i Blair wyprawiają w Iraku, Afghanistanie to jest otwarta agresja na niepodległe państwo! Chyba nikt już nie ma wątpliwości, że to jest wojna o ropę i wpływy. Nie wiem czy wiesz, ale IRA też nie wzięła się z nieba. IRA wzięła się stąd, że Anglicy przez 10 wieków okupowali Irlandię. Irlandczycy przez setki lat cierpieli głód i prześladowania we własnym państwie. Więc kto tak naprawdę zaczął? Jeszcze raz podkreślam, że nie jestem za takimi metodami jak ataki na niewinnych ludzi. Ale ci sami politycy, którzy teraz mówią o tym, że się nie złamią przed terroryzmem podjęli decyzję o inwazji na obce państwo. Czy naprawdę wierzą, że to im ujdzie na sucho? Czy naprawdę wierzą, że to obędzie się bez echa i zemsty? Aż strach pomyśleć do czego teraz się posuine się "kolicja" w odpowiedzi na ten atak. Wojny po prostu niczego nie rozwiązują. Wojny nakręcają tylko spiralę przemocy i śmierci. W wojnach nie cierpią politycy o imperialistycznych zapędach. W wojnach zawsze najbardziej cierpią zwykli, niewinni ludzie. Odpowiedz Link
mulinka Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:42 11 wrzesnia byl przed Irakiem z terorystami nie negocjujemy popieram i Busha i Blaira w walce z terroryzmem Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:44 tak afganistan to bylo niepodlegle panstwo gdzie w sposob przerazajacy lamano podstawowe prawa czlowieka. a Irak ... nie popieram tych wijen bo rzeczywiscie wydaja sie one wojnami o wplywy. niemniej jednak nie podoba mi sie ze swiat patrzy i nic nie robi gdy panstwa morduja swoich wlasnych obywateli. wiem skad sie wziela IRA, ktora teraz powoli sie juz przeksztalca w organizacje bandytow. swiat nie moze sie wycofac przed takiemi metodami. Odpowiedz Link
asia9111 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:50 kiedys tutejsza madra pani psycholog powiedziala ze 'a terrorist is someone with nothing more to lose.' Jak sie widzialo np. obozy 'uciekinierow' Palestynczykow, gdzie od 1948 roku juz trzecie pokolenie mieszka w tym samym namiocie, podpisuje sie pod tym stwierdzeniem. Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 15:54 panstwa arabskie to nie sa panstwa z ktorymi sie mozna ukladac. ja wiem ze palestynczycy wiele wycierpieli, ale izrael rowniez. i odnosze wrazenie, ze to jest gra na zasadzie dasz palec wezma cala reke. i nie dziwie sie ze Izrael sie tego boi. tam nie ma demokracji i ludzi z ktorymi mozna sie dogadac. a fanatycy zawsze sobie znajda pretekst do ataku. ja sie boje islamu, i tego ze predzej czy pozniej dojdzie do wielkiego starcia miedzy nimi a kultura zachodnia. jakby nie bylo z terorystami sie nie negocjuje Odpowiedz Link
jennifer_e Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 16:05 świat żyje takimi metodami, jest takie stare powiedzenie "kto od miecza wojuje ten od miecza ginie" mulinko, wiem, że 11/09 był przed Irakiem, ale przed tym była jeszcze pierwsza wojna w zatoce, po inwazji na Kuwejt. A już teraz Bush odgraża się Iranowi i Syrii. Dlaczego USA czy UK nie zrobiło nic w byłej Jugosławii? Cywilna wojna toczyła się tam przez lata a światowe potęgi umywały od tego ręce. Dlaczego Bush nie zrobi nic w sprawie Czeczenii, gdzie Rosja przeprowadza regularne czystki, mające na celu zniszczenie narodu czeczeńskiego. Dlaczego Bush nie interweniuje w Arabii Saudyjskiej, gdzie również są łamane podstawowe prawa człowieka. Nie robią nic bo nie mają tam żadnego interesu. W Zatoce Perskiej owszem, interesu jest bardzo dużo. Jeszcze raz podkreślam, że ja absolutnie nie popieram terroryzmu. Uważam po prostu, że każda ze stron stosuje taką metodę na jaką ich stać. I że to wszystko nie jest takie proste i czarno białe. Terroryzm, fundamentalizm, to się skądś bierze. Tak jak ktoś napisał, ci ludzie nie mają absolutnie nic do stracenia. Wysłanie kolejnych oddziałow wojsk lub zbombardowanie kolejnych wiosek nie rozwiąże tego problemu. Śmiem twierdzić, że tylko go eskaluje. A dokąd doprowadzi świat metoda "ząb za ząb"? Odpowiedz Link
ulinha Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 16:02 Czy pozostaje juz tylko bezsilnosc i czekanie...Przerazajace to i smutne... Co robic, gdy slow brak i rece opadaja??? "Ludzie ludziom zgotowali ten los"... Myslami i cala soba jestem z Tymi, ktorzy wlasnie teraz tak bardzo sie martwia o znajomych, rodziny, ukochanych... Buziaki i dla tych ktorzy potrzebuja otwarte ramiona do przytulenia. Odpowiedz Link
jennifer_e Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 16:12 w mojej dzielnicy właśnie otoczono kordonem policji przedszkole dla muzułmańskich dzieci czy one też są winne? Odpowiedz Link
asia9111 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 16:22 i wlasnie w ten sposob, pokazujac dzieciom od samego poczatku, ze sa 'inne', ze wyznaja religie ktora jest rownana z terroryzmem, wychowuje sie nastepne pokolenie ludzi, ktorzy beda mieli rachunek do wyrownania, bo przeciez juz jako niewinni byli atakowani..I krzywe kolo historii toczy sie dalej. Odpowiedz Link
ulinha Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 16:22 Moze to dla tego, aby je ochronic przed atakiem rozzloszczonych ludzi, ktorzy postradali zmysly. Ja juz nie wiem co moze ludziom do glowy przyjsc... wendeta, rewanz, lincz - to juz tez sie dzialo. Odpowiedz Link
h2so43 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 16:35 Mam takie samo zdanie jak jennifer. Muzułmanie. Przynależność do danej religii rzadko jest kwestią wyboru. Raczej prejmujemy religię i kulturę po naszych przodkach i nikt nie decyduje sam, w jakim miejscu na świecie się rodzi. Wrażliwość Wielkich Tego Świata na dolę Irakijczyków jest obłudna. Służy ona jedynie jako hasło marketingowe w celu zdobycia jako takiego poparcia dla ukrytych celów. Choć ropa naftowa ukrytym celem nie jest. Ale to jakoś głupio nawet dla panów B. i B. robić wojnę pod hasłem : Potrzebujemy irackiej ropy! I nie chcemy za nią płacić! O ile ładniejsze i nośniejsze jest hasło :Wyzwalamy Irak! Dużo ludzi spece od marketingu w ten sposób pozyskują. Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 16:43 a dlaczego to jest przedszkole dla muzulmanskich dzieci, a nie dla wszystkich? Moze tu sie wszystko zaczyna? A policja na pewno dla bezpieczenstwa. Moze to nie wyglada dobrze, ale lincz na dzieciach bylby jeszcze gorszy. Odpowiedz Link
jennifer_e Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 16:58 przedszkole dla dzieci muzułmańskich jest zapewne na takiej samej zasadzie jak ośrodek kultury dla Polaków policja z pewnością, niestety, dla bezpieczeństwa przed atakami odwetowymi przecież nie dalej jak w Holandii miało miejsce podpalenie muzułmańskiej szkoły po zabójstwie reżysera, który nakręcił film o kobietach w islamie Odpowiedz Link
jan.kran Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 17:56 Ja na razie jestem zszokowana , w środku mi się kłębi. Bezsilnosc i gniew i tyle. Tragedia wielu setek ludzi z jednej strony , bezradnośc wobec zła z drugiej. I znowu fala napaści i agresji w stronę Islamu. Terroryści al-Quaida szafują hasłami religijnymi a z nauką Allacha braną dosłownie tak jak stoi w Koranie mają niewiele wspólnego. Mam bardzo wielu muzułmanskich znajomych i rani mnue atak na Islam bez zrozumienia faktu że Bin Laden jest fanatykiem i psychopatą odrzucanym przez wielu wierzących muzułmanów. Myślę oWas bez przerwy londyńskie dziewczyny... Kran. Odpowiedz Link
tamsin Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 18:00 czy wszyskie Londynianki zdrowe i cale????? Odpowiedz Link
jan.kran Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 18:03 Pod wieczór jak się trochę ochłodzi pójdziemy z Młodą zapalić świeczkę pod brytyjską ambasade. Posyłamy Wam nasze nalepsze fluidy. Ula i Claire Odpowiedz Link
kinky5 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 18:40 mam nadzieje ze u Londynianek wszystko jest ok. Tak mi przykro. Odpowiedz Link
greentea2 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 19:13 Dziewczyny, jestem w domu po poltoragodzinnym spacerze. Nie moglam zlapac taksowki. Jeden z wybuchow zdarzyl sie kiedy czekalam tam na autobus, ale nie wiedzialam co si dzieje, myslalam, ze to jakis pozar. Udalo mi sie znalezc taksowke i tam sie dowiedzialam co sie dzieje. Niepotrzebnie poszlam do pracy, nawet nikt mi nie zaproponowal zwrotu pieniedzy. Bomby wybuchaly a u mnie w pracy jakby nigdy nic, trening na temat nowej kolekcji szmat. Zwrocono mi uwage, ze sie nie koncentruje. Nastepnym razem postaram sie byc obojetna na takie sytuacje. Szefostwo twierdzi, ze coz, co komu pisane. Jak zapytalam co z dniem jutrzejszym jezeli transport nie dziala, poradzono mi zalozyc sportowe buty i spacerek, jedyne 1,5h. Coz, show must go on, ciuchy musimy sprzedac. Jestem wkurzona takim chlodnym podejsciem ludzi. Oczywiscie, ze zycie toczy sie dalej, ale troche wrazliwosci nikomu nie zaszkodzi. Odpowiedz Link
jennifer_e Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 19:21 hej greentea, dobrze, że się odezwałaś! przecież mieszkasz niedaleko Liverpool St, nie wiedziałam, czy jeździsz metrem. Ja miałam dziś jechać do lekarza z Liverpool St z przesiadką na Kings Cross (sic!) A komentarze w Twoim sklepie to rzeczywiście przegięcie, miasto sparaliżowane przez bomby ale trening w sprawie nowych ciuchów musi być. Kurna... Odpowiedz Link
tamsin Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 19:26 Greentea, jestem zaszokowana troche takim podjesciem..."show must go on" nie nie moge..przypomina mi sie 9/11 jak wieze runely, do kafeterii przydzwigali nam telewizor, ludzie plakali zupelnie otwarcie..kazali nam isc do domu, sprawdzic jak rodzina i przyjaciele przyjmuja te tragedie. Nie bylo mowy o zadnej pracy, moj M. wychodzil ostatni od siebie z pracy, dzwonil non stop, bo nie wiedzielismy co sie dzieje, on wylaczal network, zabezpieczal co tam mial do zabezpieczenia i do domu gnal..w domu akurat mielismy, byli kompletnie zaszokowani, az sie balam ze moj tesc (sercowiec) dostanie zawalu..nie moge zrozumiec dlaczego mamy przechodzic i "przyzwyczajac sie" do tragedii....nawet jak zycie toczy sie dalej, to czasami warto sie zatrzymac i pomyslec o ofiarach i poplakac sobie.. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 19:25 Ja wlasnie bylam w pracy niedaleko Liverpool Street. Podjechaly wozy policyjne, straz pozarna, ambulans i kazali sie wszystkim z ulicy ewakuowac, nie wyjasnili wiele oprocz tego ze byl wybuch na stacji. Nic nie jezdzilo autobusy, pociagi, ciezko bylo sie wydostac stamtad. Adrenalina mi niesamowicie skoczyla... Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 21:52 tez tam pracuje pisalam do znajomych wszyscy cali zostali dzisiaj ewakuowani mysle ze od poniedzialku juz bedziemy normalnie pracowac Odpowiedz Link
apekatt Re: Wybuchy w Londynie 08.07.05, 01:50 wiesz jennifer , jeste chyba najmadrzejsza osoba na tym forum i to forum w calej gazecie, tak dobrej analizy sytuacji juz dawno nie slyszalem, )) czekam na nastepne wypowiedzi Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 20:05 jennifer_e napisał(a): > w mojej dzielnicy właśnie otoczono kordonem policji przedszkole dla > muzułmańskich dzieci > czy one też są winne? ------------------------------------- wlasnie nie sa winne Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 20:49 W wiekszosci kwestii zgadzam sie z Jennifer... tylko.... nade mna mieszkaja azylanci z Iraku, zyja za "brytyjska" kase, a dzis po wybuchach bardzo hucznie swietowali, radowali sie, tanczyli do muzyki i ogolnie szczescie na calego ((((((((((( normalnie male wesele ( bo sie zlecieli wszyscy znajomi i rodzina) i w takim momencie jakos nie mam sympatii do muzulmanow, przykro mi nie dziwie sie, ze ludzie na nich roznie reaguja jesli zobacza czy uslysza to co ja u nas w domu wszyscy wrocili bezpiecznie Kinga Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 21:17 Kinga , mam ten sam poglad, Angole wpuscili sobie konia trojankiego , a wszyscy Polacy wiedza dokladnie co to jest kon trojanski. Odpowiedz Link
triskell Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 21:11 "The terrorist lives for terror, not for the change he tells himself he wants. He masks his desire to kill and destroy behind the curtain of a cause. It is destruction he wants, not creation." Taki cytat przeczytałam przed chwilą na innym forum, nie wiem nawet, czyj. Przed momentem wstałam, jeszcze się do końca nie orientuję, co się stało (zresztą z tego, co widzę, panuje jeszcze spory zamęt informacyjny). Zapalę dziś wieczorem świeczuszkę za wszystkich tam i postaram się przesłać trochę dobrej energii. Do Londynianek, które już się w tym wątku zameldowały - trzymajcie się, Dziewczyny. I mam nadzieję, że i pozostałe wkrótce zameldują, że są całe i zdrowe. Odpowiedz Link
macsue Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 21:13 Londynianki, jestem z Wami, dajcie znac dziewczyny.... Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 21:50 mozecie mnie nazwac rasistka ale... za duzo juz sie wydarzylo w ramach politycznej poprawnosci. pierwsi amerykanie poszli po rozum do glowy i zaczeli zamykac granice. piszecie ze muzulmanie nie sa be ? a wlasnie ze sa przyjezdzaja do naszej europy i powinni szanowac nasze prawa. podziwiam francuzow za zakaz noszenia chust. ta religia lamie podstawowe prawa czlowieka nazywa nas niewiernymi i daje raj za walke z niewiernymi. we wloszech to przedstawiciele tej religii zdejmowali krzyze ze szkol. ale nie chcieli zdjac chust. w anglii przywodca muzulmanow na Finsbury park otwarcie glosi walke z anglia. i siedzi w tejze anglii i bierze angielskie pieniadze. a jakis muzulmanin zabija swoja corke bo zhanbila rodzine. i to w normalnym demokratycznym kraju. kazda z nas jezeli pojedzie do Iranu, Iraku bedzie musiala przestrzegac ich prawa i dla nas nie ma tolerancji. a dla nich musi byc. sorry albo sie ucywilizuja albo niech siedza u siebie. a nie biora nasze pieniadze a potem nas zabijaja. mozecie mnie nazwac rasistka ale taka jest prawda. i mysle ze europa powoli sobie uswiadami ze tam nie ma z kim dyskutowac Odpowiedz Link
marta_midwest Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 22:00 ja tez nie, za to siebie chyba niedlugo... Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 22:05 co mnie podnosi na duchu to reakcja brytyjczykow. mowia ze nie bylo paniki, ludzie sobie pomagali, byli opanowani. to jest zwycieztwo zwyklych ludzi z teroryzmem. i doskonala organizacja sluzb ratunkowych. mysle ze to najlepsza reakcja - pozbierac sie jak najszybciej i pokazac tym bandytom ze narodu nie da sie tak latwo(?) zlamac. brawo slychac wlasnie w radio ze ludzie juz wyszli z domu i ruszaja do pubow. thats the spirit Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Wybuchy w Londynie 07.07.05, 22:29 neeki i o to chodzi aby im pokazac ze nie damy sie ani tez ze nie skluca ze soba religii ani tez ludzi ....bo jestesmy jedno Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Wybuchy w Londynie 10.07.05, 19:27 ja Ciebie neeki tez rasistka nie nazwe.... w Norwegii co druga osoba na ulicy jest widocznie innej rasy - przewazaja ludzie z Pakistanu i Iranu..nie, nie mam nic przeciwko nim, ale mam duzo przeciwko islamowi....dziewczyny z Londynu trzymajcie sie , mysle o Was i mam nadzieje, ze wszystkie jestescie cale i zdrowe! Wysylam fluidy i wierze, ze wasi znajomi i rodziny tez maja sie dobrze. To okropna tragedia... Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Wybuchy w Londynie 10.07.05, 19:30 a propos morderstw honorowych..nie tak dawno w norweskiej prasie glosno byloo dziewczynie z pochodzenia pakistance, ktorej rodzice zlecili zamordowanie bo jakoby zhanbila rodzine...Ona wyszla za maz tu w Norwegii i miala norweski paszport stad glosno bylo o tym tu u nas. Mozecie mowici wiele ale mieszanie tak roznych kultur i religii nigdy na dobre nie wychodzi... Pozdrawiam Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Wybuchy w Londynie 10.07.05, 19:51 a a propos islamu: jeden facet z ktorym studiowalam za wszelka cene chcial mnie przekonac do islamu - jak twierdzil my zyjemy w ciemnocie i dla muzulmanow jestesmy nikim - oni beda darzyc do "nawrocenia" nas bo to w co wierza przedstawia dla nich wieksza wartosc niz "nasze przekonania"... a kto nie chce zasluzyc na niebo?....he? cale szczescie, ze fanatykow jest mniej niz normlnie myslacych ludzi..a wyjasnienie dlaczego wiekszosc terrorystycznych ugrupowan ma swoje zrodlo w islamie pozostawiam antropologom...swoja droga ciekawe czy ktos juz takie badania robil? od razu mowie, ze znam pare oson wyznania muzulmanskiego, ktore mysla w zdrowy sposog, ale...chyba badal ich za malo.. Odpowiedz Link
ponponka1 Re: Wybuchy w Londynie 10.07.05, 20:39 gherarddottir napisała: > ja Ciebie neeki tez rasistka nie nazwe.... w Norwegii co druga osoba na ulicy > jest widocznie innej rasy - przewazaja ludzie z Pakistanu i Iranu.. Oj chyba Ci chodzilo o Oslo i to bardziej te wschodnia niz zachodnia czesc. W kilku wiekszych norweskich miastach, szczegolnie centrach tez sie zobaczy kolorowe twarze ale nie co druga.....jeszcze...... Cmok (jaki smok?) Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Wybuchy w Londynie 10.07.05, 21:24 chodzilo mi o Oslo i wszystkie centra handlowe w srodku dnia..w tym miescie.. w Oslo 20% to imigranci z roznych krajow, na polnocy nie widac tych rozniacych sie aparycja od Norwegow to fakt. Odpowiedz Link
gherarddottir do ponponka 10.07.05, 21:28 a propos Ponponka: bylam ostatnio w K. mile miastokiedy sie tam wybierasz ponownie? Odpowiedz Link
ponponka1 Re: do ponponka 10.07.05, 21:39 Do Kongsberg? Zapewne w listopadzie na julebord Na razie kurs na Gdansk i tam 10 dni w towarzystwie Wikinga. We wrzesniu mamy gdzies leciec )) Gdzie - tego mi jeszcze Wiking nie mowil, ale na pewno dowiem sie w Gdansku.... A Ty kiedy na wakacje? Czy Polska tez w planach? Cmok (jaki smok?) Odpowiedz Link
gherarddottir Re: do ponponka 10.07.05, 21:43 ja spedzilam wlasnie mily tydzien ze swoja przyjaciolka z Polski i moim mezem na razie mi wystarczy, za pare dni mama przylatuje, a wakacje planujemy w pazdzierniku na Florydzie Polska na razie nie w planach - przynajmniej do grudnia, po drodze Londyn i Amsterdam (przyjaciolki) i moje kochane Misvaer Odpowiedz Link
gosiash Re: Wybuchy w Londynie 08.07.05, 00:31 A dzisiaj wieczorem był program w polskiej telewizji, w którym ktoś powiedział, że (uprzaszczam) dzisiejszy terrorysta to zawód. I ja w pełni zgadzam się z tą opinią. Bardzo łatwo jest się zasłaniać Islamem, czy inną religią, ale wszystkie te zamachy sa napędzane przez pieniądze. Owszem zamachowcy-samobójcy robią to dla idei, ale to są jednostki, którym zrobiono takie pranie mózgu, że raczej nie zdają sobie sprawy z tego co tak na prawdę robią. Natomiast całością dowodzą kolesie, którym tylko na kasie zależy, a nie na ideach. Łatwo jest to wszystko pod religię podciągnąć i ludzi pomiędzy sobą skłócić. Przyznam się, że ja też zupełnie nie rozumiem kultur wschodnich i religii niechrześcijańskich (oprócz judaistycznej), ale nie mogę uwierzyć, że ktoś rzeczywiście wierzący idzie i świadomie niewinnych ludzi morduje. Natomiast zgadzam się, że jak ktoś podzega do nienawiści w kraju w ktorym mieszka, a przyjechał do tego kraju, bądź popiera ideologię innego kraju to się go powinno do tego kraju odesłać i jeszcze na drogę kopnąć w d..., żeby szyciej go usunąć! Odpowiedz Link
tamsin Re: Wybuchy w Londynie 08.07.05, 16:03 wczoraj wieczorem troche posiedzialam przed telewizorem i tak sie zastanowilam, od pierwszego wybuchu do czwartego, minela prawie cala godzina, dlaczego nie ewakuowano calego metra natychmiast? Odpowiedz Link
malpka108 Re: Wybuchy w Londynie 08.07.05, 16:22 To przerazajace jakie mysli przychodza czlowiekowi do glowy po takich wiadomosciach. Moja byla taka, ze demokracja jest totalnie bezradna wobec takich sytuacji a jak pieknie by sobie z tym poradzil towarzysz Stalin. Straszne Odpowiedz Link
izabelski wlasnie sluchalam dziennika 08.07.05, 23:47 i powiedzaino, iz w rzeczywistosci po przeanalizowaniu danych bomby wybuchly w ciagu 5 minut Odpowiedz Link
neeki Re: wlasnie sluchalam dziennika 09.07.05, 09:46 wspaniale jest to ze brytyjczycy w takich chwilach jednocza sie wokol premiera, jaki by on nie byl. gdyby to wydarzylo sie odpukac w polsce to juz widze te wyzywanie sie, wzajemne oskarzenia i stwierdzenia kaczek i innych zwierzat ( politycznych ofcorz) ze jak ja bylbym u wladzy to cos takiego by sie nie zdarzylo. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Wybuchy w Londynie 09.07.05, 09:52 neeki a dlaczego Polacy maja stac kolo politykow i Premiera,bylas w Polsce i sama widzialas czy to z lewa czy z prawa nie ma nikogo odpowiedniego a po drugie nie daj Boze zeby w Polsce cos takiego sie trafilo ...jestemy nie przygotowani a prace nad ustawa o zagrozeniach ciagna sie latami wlaczajac wszystkie ekipy rzadzace wiec wszyscy sa za to odpowiedzialni,miejmy nadzieje ze cos sie zmieni i zaswita w glowach politykow ze tak dluzej nie mozna jechac na tzw prowizorce Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 09.07.05, 10:04 a widzisz ja widocznie mam inne podejscie do sprawy. bo jesli przychodzi taka chwila ze atakuja panstwo to obywatele powinni sie zjednoczyc wokol wladzy. to jedyna sluszna odpowiedz dla tych bandytow. a nie chaos. sylwek wydaje mi sie ze w naszym kraju nigdy nie bedzie kogos odpowiedniego. o czym swiadcza wybory. co 4 lata lewica, potem prawica, potem lewica itd. bardzo krotka pamiec maja polscy wyborcy. ale co tu duzo gadac anglia to inny rodzaj demokracji, z tradycjami. a u nas tylko wzajemne oskarzanie sie Odpowiedz Link
neeki Re: Wybuchy w Londynie 09.07.05, 10:20 !!! wlasie sie zorientowalam ze jedna z poszukiwanych polek to dziewczyna ktora mi duzo zlego wyrzadzila pdczas mojego pobytu w londynie. rany Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Wybuchy w Londynie 09.07.05, 10:27 jesli chodzi o mnie to ja bym stanal razem za rzadem w tym czasie.,., Odpowiedz Link
h2so43 Re: Wybuchy w Londynie 09.07.05, 12:22 W sytuacjach poważnych Polacy bardzo się jednoczą. Z ostatnich wydarzeń choćby postanie solidarności - to było bardzo zjednoczone społeczeństwo, bo mieliśmy bardzo ważną sprawę do załatwienia. Albo wybory z 4 czerwca, albo śmierć papieża. Zawsze byliśmy murem. Rzecz w tym, że społeczeństwo jest ok, ale jak ktoś się dorwie do władzy to próbuje zawłaszczyć osiągniecia tego społeczeństwa. I każdy robi za gwiazdę i objawienie. Liczy na bezkarność. Po prostu władza działa jak opium. Tak mi się wydaje Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Wybuchy w Londynie 12.07.05, 16:00 [*] wieczny odpoczynek racz Im dac Panie Odpowiedz Link
tamsin Re: Wybuchy w Londynie 12.07.05, 16:13 czy cos sie ruszylo w poszukiwaniach mordercow? rano slyszalam w radio, ze przeszukano pare mieszkan w Leeds, ale nie bylo aresztowanych.. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Wybuchy w Londynie 12.07.05, 16:16 podobno maja odciski palcow zdjete z tych pakunkow wiec po nitce do klebka Odpowiedz Link
gherarddottir Wybuchy w Londynie 12.07.05, 19:27 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2816027.html Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Wybuchy w Londynie 12.07.05, 20:25 Co sie dzieje? ciagle gdzies jakies zamachy....i tylu ludzi ginie...jestem wstrzasnieta.... wiadomosci.onet.pl/1129156,12,item.html Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Wybuchy w Londynie 13.07.05, 00:29 wiadomosci.onet.pl/1129271,12,item.html Odpowiedz Link