Dodaj do ulubionych

Fajne miejsca w Polsce?

24.08.05, 23:11
Czesc dziewczeta, przedstawie sie jako "od dluzszego wiernie sledzaca watki tego forum", co zabiera
mi tak duzo czasu, ze mimo checi, jakos nigdy nie zmobilizowalam do wziecia udzialu w waszych
milych pogaduszkach... Ale bardzo chcialbym zebysmy podzielily sie doswiadczeniami z wakacji
spedzanych w kraju, na pewno razem uda nam sie opracowac liste fajnych miejsc wartych pokazania
naszym zagranicznym gosciom, bo ostatnio moje inspiracje turystyczne lekko sie wyczerpuja...
Z zasady wszystko mi jedno czy to duze miasta czy zaciszne, urocze zakatki, bardzo przydalyby mi
sie informacje na temat sprawdzonych, sympatycznych hoteli (z parkingiem, aby moj luby mogl
spokojnie spac...), bo jakos do nich nie mam za bardzo szczescia, moglabym opowiedziec kilka
histori, ktore "po fakcie" wydaja sie nawet zabawne...
Miejsca, w ktorych mozna dobrze zjesc tez milo widziane!
Chociaz nie jestem zwolenniczka zbytniego organizowania wakacji, to spedzam tak malo czasu w
kraju, ze mam dosc pechowych wpadek i chetnie poslucham dobrych rad!
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: Fajne miejsca w Polsce? 24.08.05, 23:29
      Jura Krakowsko-Czestochowska
      w miare cicha i spokojna
      trzeba tylko sie zastanowuic ktore miejsca pokazac, bo zamkow i ostancow tam
      dostatek smile
    • katlia Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 01:17
      W Krakowie, moja amerykanska rodzina byla zachwycona obiadem w malusienkiej
      restauracyjce U Pani Stasi - karta jak z baru mlecznego, zero turystow, swietne
      typowo polskie jedzenie
      • greentea2 Katlia, 30.05.06, 18:15
        Bylam w tym barze U Pani Stasi chyba 14 lat temu, ale nigdy nie zapomne. Super miejsce i zarcie. Bardzo
        bylam ciekawa czy jeszcze istnieje. Jak bede w Krakowie na pewno zabiore tam meza, jezeli oczywiscie
        trafiesmile
    • asica74 Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 01:22
      www.guciow.pl/
      roztocze!
      • beetaa Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 08:10
        Asia, a na Roztoczu jeszcze nie bylam i musze sie koniecznie wybrac, bo
        przeciez lezy w kierunku moich zainteresowan , na wschodzie wink
    • beetaa Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 08:09
      a ja polecilabym Suwalszczyzne - Wizajny, Punsk, Sejny, Zejwe, Suwalski PN (a
      moze jeszcze PK?)

malo turystow, wspaniala przyroda, bezpiecznie, cicho i... hmmm restauracja
      Sodas w Punsku, do dzis sni mi sie chleb i swieza domowa kielbasa smile

poza tym bagna biebrzanskie w maju, kiedy bataliony tancza nad Biebrza
      zurawie spiewaja , a losie podchodza calkiem, calkiem blisko...

rozmarzylam sie...
      a ja jak dobrze pojdzie nie pojade w tym roku do Polski... a Suwalszczyzna byla
      w planie wink
      • cuciolo Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 08:19
        Ja bardzo chce zabrac mojego meza do Puszczy Bialowieskiej na zubry oraz na
        wyspe wolin . W lipcu odebywa sie tam festiwal wikongow to absolutna atrakcja
        dla mojego wlocha
        anka
        • demonka7 Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 13:59
          Polecam Wolin, tam tez jest rezerwat zubrow i innych ciekawych zwierzatek... Tylko przypadkiem nie
          wybierzcie sie w poniedzialek bo w ten dzien jest zamkniety i wycieczke diabli wzieli... A co do
          wikingow to moj luby tez ciagle kaze mi sie otografowac na tle wszystkiego co z nimi zwiazane, w
          Kolobrzegu mozna nawet zaliczyc mini-rejs statkiem wikingów. Ciekawe co im sie tak w tym podoba,
          czyzby widok facetów w czapeczce z rogami napawal ich jakas podswiadoma satysfakcja?
          • cuciolo Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 16:27
            Im sie podobaaaaaaaaaaa ja wiem co?
            Wikingowie to sa po prostu ludziki w helmach z mieczami na pradawnych lodziach
            moze archaizm? pradawna kultura? moj uwielbia historie a poza tym jest marynarz
            to wszystko sie laczy w logiczna calosc
            zreszta kogo nie chwyta za serce turniej rycerki w stylu sredniowiecznej
            potyczki albo spektakl swiatlo na zamku marlborskim?
            OOOOOOOOO dodalabym do atrakcji zamek marlborski albo w golubiu-dobrzyniu
      • triskell Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 10:16
        beetaa napisała:
        > poza tym bagna biebrzanskie w maju, kiedy bataliony tancza nad Biebrza
        > zurawie spiewaja , a losie podchodza calkiem, calkiem blisko...

Beetaa, z ust mi to wyjęłaś, bo właśnie o Biebrzańskim Parku Narodowym (moim
        ulubionym PN w Polsce) chciałam napisać smile.

Choć jeśli goście np. ze Stanów, to może lepiej nastawić się na pokazywanie
        tego, czego nie mają u siebie, czyli zabytków architektury, nie przyrody? Cała
        Polska tak jest upstrzona zamkami, że jest w czym wybierać.
        • demonka7 Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 14:08
          Nie watpie, i naprawde bardzo duzo juz zwiedzilismy... Ale chodzi mi o to ze moze ktos zna jakies
          konkretne miejsca, miejscowosci, hotele, restauracje etc. godne polecenia na ktore trudno
          przypadkowo trafic to chetnie je sobie zaznacze na mapie!
          • syswia Re: Fajne miejsca w Polsce? 26.08.05, 03:19
            Polecam Sandomierz, nocleg i jedzenie w Zoltej Cizemce na Starym Rynku ora
            absolutny zwyciezca: Zamek w Baranowie Sandomierskim, nocleg na zamku i
            restauracja w podziemiach. Moj maz twierdzi, ze to jego ulubione miejsce i
            ciagle tam wracamy...
    • melba_piszczykowa Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 08:47
      a Bieszczady? tuz nad Solina sa hotele smile a dalej od Soliny piekno i cisza...
    • demonka7 Dwa ciekawe odkrycia 25.08.05, 14:21
      To ja wam polece dwa miejsca na które ostatnio trafilismy i o ktorych istnieniu nie mialam zielonego
      pojecia. Obydwa sa w zachodniej czesci Polski i raczej dla zmotoryzowanych.
      Pierwsze to zamek Czocha, tutaj mozna nawet spedzic noc w niesamowitym, sredniowiecznym
      otoczeniu:
      www.zamekczocha.pl/
      Druga ciekawostka to szlak bunkrow w okolicach Miedzyrzecza, atrakcja gwarantowana nie tylko dla
      milosnikow filmow czy literatury wojennej:
      www.bunkry.mru.webpark.pl/
      • triskell Re: Dwa ciekawe odkrycia 25.08.05, 16:59
        demonka7 napisała:
        > Druga ciekawostka to szlak bunkrow w okolicach Miedzyrzecza, atrakcja gwarantow
        > ana nie tylko dla
        > milosnikow filmow czy literatury wojennej:
        > www.bunkry.mru.webpark.pl/

To zupełnie off topic, ale bardzo lubię Międzyrzecki Rejon Umocniony, ale
        najciekawsze są te części, do których nie można wejść bez (dość trudnego do
        uzyskania) pozwolenia, bo jest tam rezerwat nietoperzy. Jako członek grupy,
        zajmującej się ochroną nietoperzy, byłam tam smile.

A teraz już bardziej "on topic" - wiem, że nocować można też np. na zamku w
        Niedzicy (Pieniny, studnia z duchem Brunhildy, legenda o azteckim skarbie - w
        sumie ciekawe miejsce). Większość miejsc zwiezdałam jednak jako niskobudżetowy
        podróżnik, nie jako turysta, nie mogę więc polecać hoteli czy restauracji (a
        wnioskuję, że rekomendacja schronisk młodzieżowych i innych tego typu
        niskobudżetowych miejsc nie wchodzi w rachubę - gdyby jednak wchodziła, to
        polecam np. schronisko w Białowieży).

Jesienią (po pierwszych sztormach) polecałabym zabrać turystę nad Bałtyk na
        wschód od Gdańska, obudzić wcześnie rano i zabrać na plażę na poszukiwanie
        bursztynów. Noclegi - mnóstwo kwater prywatnych np. w Stegnach czy Krynicy
        Morskiej. Dla zainteresowanych historią w pobliżu teren obozu koncentracyjnego w
        Sztutowie (Stutthof). Dla zainteresowanych przyrodą - rezerwat kormoranów w
        Kątach Rybackich (obie miejscowości bardzo blisko Stegny czy Krynicy Morskiej)
        • izabelski jesli bunkry to i zamek :-) 26.08.05, 01:40
          to polecam nocleg w
          www.zamek-lagow.pl/
          spedzilismy tam 2 noce w apartamencie rodzinnym

rewelacja - piekna okolica i mila obsluga

2 minuty nad 2 jeziora - doplynelismy do konca krotszego na rowerze wodnym
          lilie wodne , kaczki, wazki - cisza i spokoj

od granicy niemieckiej to chyba tylko ze 40-50 min samochodem
          • katlia Re: jesli bunkry to i zamek :-) 26.08.05, 18:04
            Wyglada wspaniale! A restauracja dobra?
            • izabelski Re: jesli bunkry to i zamek :-) 27.08.05, 23:36
              jedlismy tam raz kolacje i byla smaczna - a my bylismy jedynymi goscmi ...
    • greeneyes27 Re: Fajne miejsca w Polsce? 25.08.05, 17:36
      Wraz z mezem zwiedzalismy w Polsce:
      Wroclaw, Krakow, Wieliczka, Zakopane, Czestochowa, Warszawa, Malbork i
      Trojmiasto. Wszedzie bardzo mu sie podobalo.
      Z hoteli polecam Hotel RT Rezydent w Krakowie - bylismy juz tam 3 razy! Nie
      wiem jednak, czy maja parking. Z restauracji w Krakowie moge polecic grecka
      tawerne przu ul.Grodzkiej - ale chodzi Ci chyba o polska kuchnie?

Chcielismy jeszcze przeplynac Kanal Ostrodzko-Elblaski, ale nie starczylo nam
      czasu.
      • izabelski restauracja w Krakowie - polecam 26.08.05, 01:42
        www.morskie_oko.zaprasza.net/
        ale upewnijcie sie, czy sa stoliki smile

bardzo smaczne polskie jedzenie + kelnerki w strojch goralskich smile
        • greeneyes27 Re: restauracja w Krakowie - polecam 26.08.05, 02:25
          Dokladnie, jak moglam zapomniec o "Morskim Oku"! Polecam - bardzo dobre
          jedzenie, wieczorem przygrywa kapela goralska.
        • hannamay Re: restauracja w Krakowie - polecam 26.08.05, 19:13
          gawedzac o restauracjach w Krakowie to ja tylko dorzucilabym "U Ziyada" na zamku
          w Przegorzalach

- www.uziyada.krakow.pl/index.html

Widoki na zakola Wisly niesamowite, cisza, natura, spokoj .. ach .. do tego
          pobyt w hotelu FM pod Kopcem, gdzie pokoje maja nazwy miast np. Kielce, Katowice
          itd smile

www.hotel.fm.pl/

z tamtad mozna spacerkiem rano zejsc na grzanki i herbatke z najprawdziwszym
          sokiem malinoweym do Loch Camelot na sw. tomasza a i wieczorem zostac na kabaret

www.lochcamelot.art.pl/

ach .. tesknei do krakowa ogromnei sad
    • yatzekalexander Re: Fajne miejsca w Polsce? 27.08.05, 21:24
      moje dzieci byly zachwycone Wiliczka, szczegolnie kiedy pokazano ja na Travel
      Channel jako top 10 places to see in Europe
      Zaraz obok jest fajna restauracja-malo ludzi i swietne zarcie, dzieci zwiedzali
      a ja sie objadalam
      • morsa Re: Fajne miejsca w Polsce? 28.08.05, 00:51
        Pomorze. Wojewodztwo Kujawsko-Pomorskie.
        Chojnice. Piekny, odrestaurowany Rynek. Cicho, spokojnie.
        Obiad w Sukiennicach. Czemu nie? Ceny? - bardzo tanio
        w porownaniu z cenami u mnie ( >Skandynawia).
        Reszta regionu? - cisza, spokoj; lasy, ptaki i zwierzeta.
        Grzyby i ryby - relax i wypoczynek.
    • demonka7 zamek w Reszlu 14.01.06, 21:47
      No to podbijam ten wakacyjny watek... mam nadziej ze po swiatecznych pobytach w Polsce podzielicie sie
      nowymi odkryciami albo starymi sprawdzonymi miejscami...
      ja sama wklejam linka ktory pojawil sie w innym watku
      www.zamek-reszel.com/pol/index.html
    • demonka7 Zakopane DW Stasienka 14.01.06, 21:51
      A co tam, ten adres tez chyba wart wkleic co by nie sginal wraz z watkiem Sylwestrowym, niedlugo pewnie
      postawia Stasienke III
      www.dw-stasienka.com/
    • izabelski Re: Fajne miejsca w Polsce? 14.01.06, 22:27
      spedzilismy 2 noce w lagowie
      www.zamek-lagow.pl/
      polecam - piekny hotel, niedrogo, dobre jedzenie
      • bazylia7 Re: Fajne miejsca w Polsce? 15.01.06, 08:43
        no wiedzialam, wiedzialam ze nie uda sie pokazac mojemu slubnemu w dwa miesiace
        calej Polski i najciekawszych zakatkow ...sad(
        wyglada na to ze trzeba wakacje odlozyc na nastepny rok, bo w koncu trzeba
        zarobic na pol roku walesania sie po srodkowej europie...

ale...czy aby pol roku wystarczy? ...??? sad((
        • gherarddottir Re: Fajne miejsca w Polsce? 27.05.06, 23:08
          Z pewnoscia Helsmile)
          • feelfine Re: Fajne miejsca w Polsce? 30.05.06, 17:44
            To ja sie doloze do zamkow i palacow:

www.wasowo.pl/
            www.man.poznan.pl/~marcinp/pages/polska/nowytomysl4.html

Polecam szczegolnie kuchnie i weekend rozany.

Feelfine

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka