Dodaj do ulubionych

Dowod Osobisty

02.02.07, 15:44
Dziewczyny (i Sylwku) czy wymienialyscie polskie dowody osobiste?
Ja mam ta stara zielona ksiazeczke, ktorej termin wymiany uplynal w tamtym
roku.
Z powodow roznych zastanawiam sie nad wymiana tego dokumentu na nowy, ale mam
problem poniewaz nie mam meldunku w Polsce.
By zlozyc podanie na wymiane trzeba dolaczyc potwierdzenie z administracji, o
miejscu zameldowania - tu sie klania polski absurd - w Polsce nie ma juz
obowiazku meldunkowego, ale by wymienic podstawowy dokument to trzeba byc
zameldowanym na stale...
Nie wiem jak to obejsc i czy ktos probowal wymienic dowod nie posiadajac
zameldowania stalego w Polsce?

PS. moj Tata mial to sprawdzic, ale jakos nie moze sie dowiedziec. Mowil ze
ostatnio ludzie bezdomni mieli problemy z odbieraniem zasilkow w zakladzie
spolecznym, bo musieli sie wylegitymowac dowodem, a dowody stare juz nie
wazne, a oni nie maja jak ich wymienic, bo bezdomni...i kolko paranoi sie
zamyka....
Obserwuj wątek
    • thorgalla Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 16:11
      Ja mam podobnie ale mam nadal stałe zameldowanie w Polsce więc żaden kłopot
      wymienić ale...
      ... nadal nie zarejestrowałam swojego małżeństwa w Polsce więc nie mogę (chyba
      napewno)składać wniosku o nowy dowód.
      Ale przeraża mnie też czas oczekiwania na dokument.Misiąc albo i więcej.Nie
      mogą sobie pozwolić na tak długie przebywanie w Polsce i nie będę też jeździć.
      Bo chyba dokumenty nalezy składać osobiście i osobiście je odbierać?
      Z nowym prawem jazdy też mam taki problem.
      • maja92 Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 16:33
        Witam w klubie w takim raziewink))
        O prawku to ja juz zapomnialam, ze cos z nim zrobiewink))) cale szczescie mam
        jeszcze irlandzkiewink))

I jak tu byc wzorowym obywatelemwink))))
        • marjanna1 Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 16:53
          Ja wymienialam dowod osobisty i nikt nie chcial ode mnie potwierdzenia
          zameldowania. Poza tym mozna podac adres zameldowania za granica. Zlozylam
          dokumenty (osobiscie) i zapytalam pani czy musze odebrac dowod w terminie, na co
          pani uprzejmie mnie poinformowala, ze dowod bedzie na mnie czekal w urzedzie tak
          dlugo jak jest wazny, wiec 10 latsmile))) Takze spokojnie wrocilam do deszczolandu
          i odebralam dowod przy okazji nastepnej wizyty w Polsce.smile)
          Jak jest z prawem jazdy to nie wiem, bo mialam nowe juz przed wyjazdem z kraju.smile)
          • maja92 Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 17:04
            To masz zagramaniczny adres na dowodzie??? Tak wladza obywatelska zezwala??

Czy pani w okienku zrobila jak w "Misiu": Ladek, Ladek-Zdroj....takiego miasta
            jak Londyn nie ma....
            wink)))))))))
            • fanny Re: Dowod Osobisty 03.02.07, 14:51
              maja92 napisała:

> To masz zagramaniczny adres na dowodzie??? Tak wladza obywatelska zezwala??
              >
              > Czy pani w okienku zrobila jak w "Misiu": Ladek, Ladek-Zdroj....takiego
              miasta
              > jak Londyn nie ma....
              > wink)))))))))

W dowodzie nie mam wpisanego dokladnego adresu zagranicznego tylko sam kraj
              zamieszkania
      • sylwek07 prawo jazdy 02.02.07, 17:16
        pewnie tez by czekalo na Ciebie w urzedzie wiec nie bylo by klopotu,.
        co do dowodu osobistego to tutaj moze byc pod gorke poniewaz wszystkie dane
        ktore podasz musza byc zgodne z prawda ..
      • go.ga Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 17:35
        thorgalla napisała:

> Ja mam podobnie ale mam nadal stałe zameldowanie w Polsce więc żaden kłopot
        > wymienić ale...
        > ... nadal nie zarejestrowałam swojego małżeństwa w Polsce więc nie mogę
        (chyba
        >
        > napewno)składać wniosku o nowy dowód.

Mam identyczna sytuacje i niedawno sie zastanawialam, czy na pewno musze
        wczesniej zarejestrowac malzenstwo. Trzeba wypelnic rubryke "stan cywilny"???
        W ogole chyba sie powinnam wreszcie wymeldowac (kilka lat nie mieszkam juz w
        Polsce), ale z reguly do Polski przyjezdzam na Swieta a wtedy urzedy
        pozamykane, a podobno trzeba to zrobic osobiscie. Przeraza mnie ta biurokracja,
        zbieranie dokumentow, tlumaczenie, lazenie po urzedach ;-(
        • kinky5 Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 18:27
          w nowych wnioskach nie ma takiej rubryki!
      • kinky5 Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 18:26
        wlasnie wrocilam z Polski gdzie dokonalam dwoch rzeczy:
        wymienilam dowod
        i dopiero pozniej zlozylam wniosek o zarejestrowanie malzenstwa.
        Tylko ja nie zmienialam nazwiska....
        I niestety masz racje trzeba skladac osobiscie i osobiscie odbierac.
        • monika_a_b Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 19:45
          Oops, a ja mam w dalszym ciągle tą zieloną książeczkę, i prawdę mówiąc nie
          jestem pewna, czy na zdjęciu to na pewno ja, hahaha... wink
          Jeśli dobrze zrozumiałam, to te książeczki już nie są aktualne i musowo je
          zmienić? A jeśli tego nie zrobię, to coś się stanie?
          Moni
          • monhann2 Re: Dowod Osobisty 03.02.07, 01:12
            Na pocieszenie Moniko, to ja nawet ksiazeczki nie mam, bo ja zdalam jak
            wyjezdzalam z kraju x lat temu. Szczerze mowiac, nie jest mi potrzebny zaden
            dowod osobisty, bo nigdy nie wroce na stale do Pl. Jesli nie masz zamiaru
            wracac to nic sie nie stanie jak zostaniesz przy ksiazeczce.
            • sylwek07 Nowe dowody osobiste dostaniemy za darmo 04.09.08, 08:52
              Ruszyły przygotowania do kolejnej operacji wymiany dowodów
              osobistych. W trzy lata po rewolucyjnym przejściu od zielonych
              książeczek do plastikowej karty czeka nas kolejna wielka zmiana -
              pisze DZIENNIK. Od 2011 r. nowy dokument będzie miał zakodowane dane
              biometryczne i nasz elektroniczny podpis. "Będzie to prawdziwy skok
              cywilizacyjny" - zapewnia wicepremier i szef MSWiA Grzegorz
              Schetyna. Polacy za ten skok na szczęście nie zapłacą ani złotówki.

www.dziennik.pl/wydarzenia/article232236/Nowe_dowody_osobiste_dostaniemy_za_darmo.html
            • sylwek07 Obowiązek meldunkowy zniknie od 1 stycznia 2009 r 04.09.08, 08:56
              Według założeń MSWiA, od 1 stycznia 2009 r. zlikwidowany zostanie
              obowiązkowy meldunek i będziemy jedynie powiadamiać urząd gminy o
              naszym miejscu zamieszkania. Rubryka "adres zameldowania" zniknie z
              dowodu osobistego i prawa jazdy.

logistyka.wnp.pl/obowiazek-meldunkowy-zniknie-od-1-stycznia-2009-roku,48735_1_0_0.html
    • sylwek07 Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 17:05
      To jest tak jak Marianna napisala ze mozna zlozyc papiery o nowy dowod osobisty
      i pozostawic go w urzedzie asz do odbioru a ma sie na asz 10 latek,,no chyba ze
      mamy wiecej lat to wtedy wydaja dowod bez podania daty waznosci smile
      Kiedys trzeba bylo sie stawic po 2 tygodniach na podpis do nowego dowodu
      osobistego a teraz odrazu ten podpis sie sklada smile
      Do odbioru dowodu osobistego potrzebny jest ten kwitek co sie dostaje plus stary
      dowod osobisty (mozna otrzymac go na pamiatke)

a co do tych biednych ludzi to moga pujsc do Pomocy Spolecznej i powiedziec ze
      musza sobie wyrobic dowod osobisty i wtedy Pomoc Spoleczna bierze na siebie ta
      oplate (tak mialem w rodzinie).
      co do tego adresu to widzialem nowy dowod osobisty bez podanego adresu wiec
      widac ze moze byc dowod bez adresusmile
    • asia.sthm Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 21:19
      Dostalam taki meil od mojej kochanej Edeki:

"Asiu,

podrzucam Tobie link o wyrabianiu nowych dowodów osobistych:

www.mswia.gov.pl/index.php?dzial=72&id=30
      Potwierdzam z pierwszej ręki, że nie musi być zamieszczony adres
      zameldowania. Znajoma z pracy, która nie miała żadnego aktualnego
      meldunku w Warszawie wymieniła swój dowód składając wniosek w
      urzędzie gdzie miała ostatni swój warszawski meldunek."

Ja sie nie wtracam, bo dowodzik mam na pamiatke z roku 1973 .
      Cicho tam o datach wink
    • babiana Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 21:28
      Przed Swietami zlozylam dokumenty na nowy dowod. Nie jest to takie proste jakby
      sie wydawalo.Powiedziano mi, ze musze miec zameldowanie stale, poniewaz
      sprzedalam moj dom i juz takowego nie mialam. Poinformowalam sie jakie dokumenty
      sa potrzebne i przyszlam z tym majdanem do urzedu. Okazalo sie, ze wypis z
      ksiegi hipotecznej jest kopia i musze dostarczyc oryginal. Dostarczylam
      nastepnmego dnia oryginal i okazalo sie, ze widnialo tam nazwisko mojego sp.
      ojca. Musialam wiec dostarczyc dokument z postepowania spadkowego.W koncu
      zostalam zameldowana i z dowodem juz nie bylo zadnych problemow. Drobny niuans -
      usilowano podwazyc jakosc moich zdjec, ale nie wytrzymalam i zaczelam krzyczec.W
      rezultacie okazalo sie, ze sa dobre. W piwnicy urzeduje fotograf urzedowy i
      pewnie usiluja wysylac mu klientow. Otrzymalam kwitek z data odbioru, dokladnie
      po miesiacu. Nalezy odebrac osobiscie, ale nawet po wielu latach tak jak
      informowal o tym Sylwek.
    • triskell Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 21:43
      Jak już doszłyśmy do wniosku na Polkach w Stanach, chyba bardzo różnie to
      wygląda, w zależności od konkretnego urzędu.

Ja wymieniałam w grudniu we Wrocławiu i wyglądało to następująco:
      - Gdy spytałam, czy wpisać adres polski, czy amerykański, kobieta odpowiedziała
      "Oj, to jak pani jest poza granicami kraju zameldowana, to nie u nas, tylko w
      konsulacie". Na szczęście ja _jestem_ zameldowana we Wrocławiu, więc to
      rozwiązało sprawę. Ale żadnego dokumentu nie musiałam na tą okoliczność
      dokładać, więc nie wiem, czy mają to w ewidencji i sprawdzają, czy też można
      zaryzykować i wpisać ostatni polski adres, pomimo że już się tam zameldowanym
      nie jest.
      - Gdy zapytałam "Czy mam do dokumentów dołączyć akt ślubu, jeśli nie zmieniałam
      nazwiska?" (nie tylko na dowodzie, ale również w samym wniosku nie ma takiej
      rubryki/takiego pytania), kobieta powiedziała "Może pani". Brzmiało to dość
      niezobowiązująco (ale miałam, więc dołączyłam). Natomiast jestem pewna, że
      gdybym miała zmienione nazwisko, to wtedy akt ślubu byłby wymagany.
      - _Oficjalny_ czas oczekiwania wynosi miesiąc. Gdy zapytałam, czy można
      przyspieszyć, dowiedziałam się, że teraz przyspieszeń nie ma, ale nie są
      potrzebne, bo tak naprawdę dowód jest gotowy znacznie wcześniej. Polecono mi
      pytać... po niecałym tygodniu - i faktycznie już był. Tak więc czasem
      oczekiwania, przynajmniej we Wrocławiu, przejmowałabym się akurat najmniej. smile
    • babiana Re: Dowod Osobisty 02.02.07, 23:45
      Ja wymeldowalam sie z mojego domu w Polsce przebywajac w Kanadzie. Musialam
      wyslac pismo z Kanady do Urzedu Miejskiego i otrzymalam pozniej od nich
      potwierdzenie wymeldowania. Ten dokument bardzo wazny jak sie sie okazalo
      zagubilam oczywiscie.Nie mialam wpisu wymeldowania w moim dowodzie poniewaz
      odbylo sie to przez ocean.Jednak figurowalo to w ewidencji i natychmiast pani po
      wcisnieciu klawisza ten fakt odkryla i kazala mi przywiezc to potwierdzenie
      wymeldowania. W tym wszystkim zdziwilo mnie tylko, ze skoro po wscisnieciu
      klawisza wiedza, ze tam nie mieszkam, to dlaczego mam przynosic potwierdzenie
      wymeldowania z poprzedniego miejsca zameldowania aby zameldowac sie w nastepnym.
      W koncu komputery istnieja aby ulatwic ludziom zycie a nie utrudniac.
    • innge Re: Dowod Osobisty 03.02.07, 08:56
      jak to dobrze, ze nie jestem sama z problemem. dzieki wam moze wreszcie zajme
      sie wymiana dokmuntowsmile
      • marjanna1 Re: Dowod Osobisty 03.02.07, 10:05
        ja wymienialam dowod w Warszawie. I jestem tam ciagle zameldowana.( na razie nie
        moge sie wymeldowac wiec nie ma problemu). Tutaj informacje z urzedu
        dzielnicowego w warszawie(mysle, ze wszedziue obowiazuja te same zasady):
        www.wom.warszawa.pl/index_karta.php?adres=204
    • sylwek07 zielone ksiazkeczki 03.02.07, 10:54
      sa wazne do konca 2007 roku i pozniej tez beda wazne ale moga np w urzedzie
      zasugerowac Ich wymiane wink
      • maja92 Re: zielone ksiazkeczki 05.02.07, 14:19
        Sylwku te wydane przed 1996 sa juz niewazne dlatego sie pytam.

Dziewczyny wielkie dzieki. Asiu link jest genialny - wydrukowalam sobie i
        zadzwonilam do Bydgoszczy. Najpierw uslyszalam, ze bez meldunku nie wymienia,
        ale jak im zacytowala info ze stronki, to kobieta zmiekla. Pojade na wiosne.
        Mam nadzeje, ze sie uda.
        Potrzebuje dowod, przez budowe mojego domku na Kaszubach - ciezko sie gada z
        urzedasami majac tylko paszport...

A ambasady nie zajmuja sie dowodami - pytalam sie w Dublinie, jako ze jest to
        dokument samorzadowy - lokalny, oni tylko zajmuja sie paszportami, jak
        dokumentami panstwowymi.

Wielkie dzieki - kamien z serca. Nie moge odebrac pozwolenia na budowe, bo nie
        moge sie wylegitymowac dowodem......ah urzedasy z malej miejscowosci....
        • sylwek07 Re: zielone ksiazkeczki 05.02.07, 17:10
          maja92 co do tych dat to One byly dla osob ktore powinny sobie wymienic dowod
          osobisty bo nadal sa przyjmowane dowody osobiste i o wiele starsze np w banku,w
          PZU itp..ostatnio pewna Pani starsza majac dowod z 70 lat wyjechala do Czech
          (miala w dobrym stanie ten dowod osobisty)..
          Wyobraz sobie co to by bylo jakby wszyscy chcieliby wyrabiac dowod nowy np w 1
          rok?a tak rozlozyli to na lata i maja tzw spokuj w urzedach ale i tak bedzie nie
          zle zamieszanie kolo listopada i grudnia.
          Co do prawa jazdy (tzn te stare)to One sa nie wazne i radze nie probowac jezdzic
          na nich,trzeba je wymienic...
          • maja92 Re: zielone ksiazkeczki 05.02.07, 17:34
            sylwek07 napisał:

> maja92 co do tych dat to One byly dla osob ktore powinny sobie wymienic dowod
            > osobisty bo nadal sa przyjmowane dowody osobiste i o wiele starsze np w
            banku,w
            > PZU itp..ostatnio pewna Pani starsza majac dowod z 70 lat wyjechala do Czech
            > (miala w dobrym stanie ten dowod osobisty)..
            > Wyobraz sobie co to by bylo jakby wszyscy chcieliby wyrabiac dowod nowy np w 1
            > rok?a tak rozlozyli to na lata i maja tzw spokuj w urzedach ale i tak bedzie
            ni
            > e
            > zle zamieszanie kolo listopada i grudnia.

No to sie Sylwku niedogadalismywink)))

Chodzi o te fazowe wymienianie dowodowwink)) Moj faza/termni byl do konca
            tamtego roku, bo dowod jest z przez 1996 roku. "Stare" sa zapewne przyjmowane,
            ale dlatego ze sa "mlodsze" od mojego.

I tak to nie ma znaczenia - wymienic trzeba, a mi sie bardziej rozchodzilo o to
            zameldowanie, bo kobietki w bydgoskim urzedzie nie chcialy w tamtym roku ze mna
            gadac, bo nie mialam zameldowania. A dla zasad czyis tam nie bede sie na sile
            meldowac w Polsce, bo nawet nie mam gdziewink))
            • sylwek07 Re: zielone ksiazkeczki 05.02.07, 17:39
              a teraz juz czaje o co chodzi (tzn juz rozumiem)smile
    • balamuk Re: Dowod Osobisty 06.02.07, 18:28
      www.mswia.gov.pl/portal/pl/72/30/
      Czesc, ofiary biurokracji, lacze sie z Wami w bolu... Tez musze wymienic.
      Powyzej dodatkowa - calkiem przydatna - strona, na MSW w kazdym urzedzie mozna
      sie powolacwink
    • greentea2 Re: Dowod Osobisty 07.02.07, 11:46
      Myslalam, ze moze przez konsulat uda sie zalatwic dowod, ale jednak nie.
      Wiec pewnie zostane bez dowodu, nie wybieram sie do Polski, moze za kilka lat, moze nie. Nawet nie
      wiem czy jeszcze jestem tam zameldowana, meldunek mam w Brukseli jak i belgijski dowod.
      • balamuk Re: Dowod Osobisty 07.02.07, 17:31
        Przez konsulat mozna paszport, umiejscowienie aktu slubu, urodzenia i takie
        tam, ale dowod trzeba osobiscie. W zasadzie w tej chwili wystarczy paszport
        albo dowod unijny, calkiem to wygodne.
    • sylwek07 jak to jest z tym zameldowaniem 08.02.07, 10:51
      tak jak napisalem wczesniej to dzis dzwonilem do MSWiA i sie dowiedzialem ze
      mozna wyrobic sobie dowod osobisty bez meldunku ,wazne aby miec dowod tzw
      zielony lub wazny paszport lub tez zaswiadczenie od Wojewody ze nadal mamy
      obywatelstwo Polskie .
      a jesli nam beda robic jakies problemy to nalezy podac ze w ustawie z dnia
      10.04.1974 o ewidencji i dowodach osobistych ,dziennik ustaw z 2006 nr.139
      poz.993 jest podane ze tak mozna zrobic wink

tak wiec zycze powodzenia a jak nie to prosze poprosic kierownika urzadu do
      okienka wink
    • gherarddottir Re: Dowod Osobisty 05.04.07, 09:31
      Czy bedac obywatelem polskim ma sie obowiazek posiadania dowodu osobistego?
      Moj stracil waznosc i nie wiem czy musze go wyrabiac czy nie? a moze wystarczy
      tylko paszport?
      • marjanna1 Re: Dowod Osobisty 05.04.07, 16:27
        Tutaj odpowiedz: www.mswia.gov.pl/portal/pl/364/4534/
        • edytais Re: Dowod Osobisty 05.04.07, 18:33
          Ja zamierzam wyrobic nowy paszport, wiec przy odbiorze powinnam chyba okazac
          jakis dowod torzsamosci. No i ja tez mam ten stary dowod osobisty. Nie
          orientujecie sie jak to jest z odbiorem?
          • sylwek07 Re: Dowod Osobisty 07.04.07, 15:22
            edytais tzw stare dowody osobiste nadal sa chonorowany czy to w banku czy tez na
            granicy czesko-polskiej smileco do odbioru paszportu i musisz miec stary paszport
            oraz pokazesz ten zielony i bedzie ok smile
            One sa wazne do 31-12-2007 roku a potem moga sie spytac w urzedzie czy Pani
            zamierza wymienic dowod itd...
    • ciocia_ala Po co wymieniacie?? 07.04.07, 20:33
      Tak z ciekawosci. Po co wymieniacie dowody osobiste? Czy sa Wam do czegos
      potrzebne?
      • sukiennica Re: Po co komu dowod? 07.04.07, 21:32
        Tak z ciekawosci to po co wam ten dowod?
        Uzywa sie tego do czegos?

Ja swoj ostatnio widzialam dobre 15 lat temu.
        Mam obowiazek mienia dowodu, czy tez raczej prawo do jego posiadania?
        • gherarddottir Re: Po co komu dowod? 09.04.07, 12:19
          Wlasnie tego nie wiem... Nie wiem nawet gdzie sie dowiedziec.Z tego co wiem nie
          ma oboiwazku meldunku w PL a sprawy urzedowe mozna zalatwiac na paspzort, ale
          moja mama mnie straszy, ze musze moiec aktualny dowod.
          • sylwek07 wazne 17.07.07, 20:16
            Jesli ktos z Was zamierza wyrabiac nowy dowod osobisty to okres oczekiwania
            moze wyniesc kolo 2 miesiecy ..
            Dlatego teraz widzicie po co byly te daty aby uniknac tego oczekiwania .
            • tamsin Re: wazne 17.07.07, 20:19
              a tak wlasciwie to do czego sluzy dowod osobisty? pamietam te z PRL-u, trzeba
              bylo wpisywac gdzie sie mieszka, pracuje, itd itp, no jakby tak wladza
              zatrzymala na ulicy i wylegitymowala, ale teraz po co on jest?
              • sylwek07 Re: wazne 17.07.07, 20:39

pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_osobisty
                np w takich USA jest prawo jazdy lub ID smile
                co kraj to obyczaj
                • klaryska wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w PL ;-) 19.07.07, 11:12
                  mozna miec dowod bez meldunku, ale klopot w kazdym takim przypadku polega na tym
                  ,ze trzeba zlozyc dokumenty osobiscie, i odebrac osobiscie, ale na szczescie
                  dokument moze lezec 10 lat w urzedzie.
                  jezeli nie masz starego dowodu to powiedz ,ze go zgubilas. Dlaczego warto miec
                  dowod- jezeli ktos ma np. stary paszport a w nim nie maPesel to nic ne zalatwi w
                  banku na ten paszport.
                  Poza tym dla kazdego z nas paszport jest waznym dokumentem, i jego zguba to
                  naprawde problem, wiec ja, przynajmniej, w podrozach po PL, wole sie poslugiwac
                  dowodem osobistym, niz paszportem.
                  • klaryska Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 11:14
                    a poza tym na terenie PL oficialnym dokumentem jest dowod osobusty, wiec kazdy
                    moze odmowic zlatwienia sprawy jezeli nie ma sie dowododu.
                  • tamsin Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 16:38
                    klaryska napisała:
                    > naprawde problem, wiec ja, przynajmniej, w podrozach po PL, wole sie
                    poslugiwac
                    > dowodem osobistym, niz paszportem.

No i teraz w ogole nie rozumiem, po co w podrozach po Polsce jest potrzebny
                    paszport lub dowod osobisty? Prawo jazdy nie wystarcza do jezdzenia samochodem?
                    • sylwek07 Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 18:16
                      Tamsin jak narazie to aby stwierdzic tozsamosc to kazdy pelnoletni mieszkaniec
                      Polski musi posiadac dowod osobisty.
                      Prawo jazdy jak narazie jest potrzebne aby jezdzic samochodem po Polsce smile
                      • tamsin Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 18:25
                        a kto te tozsamosc musi stwierdzic jak sie podrozuje po Polsce? czy w hotelu
                        nie wynajma pokoju jak nie stwierdza tozsamosci tylko i wylacznie z dowodu
                        osobistego?

Nie zebym sie czepiala, ale czy wymogl takiego zbednego dokumentu jak dowod,
                        nie jest przypadkiem tylko i wylacznie wymowka aby od ludzi wyciagnac
                        pieniadze? bo chyba ten dowod za darmo sie nie wydaje?
                        • sylwek07 Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 18:52
                          tamsin nie wiem czy kiedys nocowalas w hotelu w Polsce ale trzeba sie na te
                          kilka chwil zameldowac i to jest tzw meldunek czasowy smilejak bylem w sanatorium
                          to podobnie bylo i na wczasach,wtedy wiadomo wrazie czego kto mieszka i jak
                          dana osobe odszukac.
                          • tamsin Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 19:55
                            i oczywiscie nikt by nie dal pokoju w hotelu bez uprzedniego sprawdzenia, ze
                            masz dowod osobisty i nie jestes wielbladem, bo same ustne podanie danych to
                            oczywiscie nie jest wystarczajace, bo zaklada sie z kazdy obywatel to klamca. A
                            te zameldowanie "w razie czego" tez mnie ciekawi, czy ono jest dla rzadu aby
                            mogl sledzic kazdy twoj krok, czyli pozostalosci po komunie, czy jak?
                            • asia.sthm Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 20:02
                              ostatnio dwa razy meldowalam sie w hotelu w Krakowie przy pomocy karty
                              kredytowej wink
                              Na trzy osoby jedna machnela paszportem, ot i cale meldowanie. Moja siostra nie
                              musiala pokazywac dowodu.
                              • tamsin Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 20:09
                                jezeli karta kredytowa mozna sie "zameldowac" to wszystko jest w normie smile
                                Jakos dowod osobisty kojarzy mi sie z "nadoopieka" ze strony wladzy, toz to
                                byla skarbnica wiedzy o obywatelu: nazwiska panienskie, stany cywilne, szramy
                                na gebie, wszystkie miejsca pracy, wszystkie uprzednie zameldowania, czy juz
                                byl/a w odwiedzinach w krajach zaprzyjaznionych, no jednym slowem historia
                                zyciowa w malym formacie.
                                • sylwek07 Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 20:16
                                  tamsin teraz nowy dowod osobisty nie posiada takich informacji ,ilosc
                                  dzieci ,gdzie sie pracuje lub tez pracowalo,uprzednie zameldowania,
                                  • asia.sthm Re: wymienialam rok temu ale nadal dowod lezy w P 19.07.07, 20:30
                                    no dobrze, wiec dlaczego nie mozna wylegitymowac sie np.prawem jazdy - morda
                                    jest, ucho jest, dane osobowe z jakims numerem tez sa i Wszystko pieknie
                                    zaklajstrowane w plastiku, to o co chodzi, ze prawko tylko do jazdy, a obok
                                    trzeba jeszcze i dowodzik posiadac ?
    • margotje Re: Dowod Osobisty 19.07.07, 18:32
      maja92 napisała:

> By zlozyc podanie na wymiane trzeba dolaczyc potwierdzenie z administracji, o
      > miejscu zameldowania - tu sie klania polski absurd - w Polsce nie ma juz
      > obowiazku meldunkowego, ale by wymienic podstawowy dokument to trzeba byc
      > zameldowanym na stale...

To nie jest żaden - bynajmniej - absurd!
      Dowód osobisty (zwany w innych krajach ID) otrzymuje się tylko wtedy gdy jest
      się zameldowanym w miejscu, gdzie przebywa się na stale.
      Błędne jest Twoje stwierdzenie, ze nie istnieje obowiązek meldunkowy (nie bardzo
      chyba rozumiesz o co chodzi w tym przepisie). Jeśli jesteś obywatelem polskim,
      przebywasz stale w Polsce, to masz gdzieś swoje miejsce zamieszkania (czytaj:
      zameldowania). Wtenczas lokalne władze wydadzą Ci dowód osobisty. W przypadku
      jednak gdy nie masz takowego miejsca, Twoim dokumentem tożsamości (i
      potwierdzającym Twoje obywatelstwo) jest paszport, który wyda Ci każda placówka
      dyplomatyczna lub konsularna na całym świecie (po uprzednim sprawdzeniu -
      naturalnie - Twoich uprawnień do posiadania polskiego paszportu).
      Wiec nie żołądkuj się, nie wykrzykuj o absurdach tylko niech cię starzy
      zameldują u siebie jeśli koniecznie chcesz być posiadaczka dowodu osobistego
      • asia.sthm Re: Dowod Osobisty 19.07.07, 19:32
        margotje napisała:
        > Wiec nie żołądkuj się, nie wykrzykuj o absurdach tylko niech cię starzy
        > zameldują u siebie jeśli koniecznie chcesz być posiadaczka dowodu osobistego

Oj jak ja lubie jak sie ktos tak ladnie z choinki urwie smile))

Margotje, przeciez juz ustalono w tym watku, ze meldunku nie potrzeba. Linki
        urzedowe na poparcie zalaczone jak nalezy.
        Narwaniec z ciebie az milo popatrzec wink
      • klaryska Margotje mylisz sie 25.07.07, 15:58
        przeczytaj moj wpis, nie musisz miec meldunku w PL zeby miec dowod. osobisty.
    • thorgalla Re: Dowod Osobisty 19.07.07, 21:52
      Wy tu o dowodzie a ja u prawie jazdy.

Chciałam sobie wyrobić nowe bo moje jeszcze na starym blankiecie.I się
      dowiedziałam,że skoro mieszkam zagranicą to powinnam sobie wyrobić miejscowe
      prawko i polskie mi się nie należy.Pomimo,że mam zameldowanie w Polsce.

Wyrobienie duńskiego to żaden problem ale co innego mi przyszło do głowy
      (dopiero jak wyszłam z urzędu).
      Przykład: przyjeżdżam do Polski samochodem,zatrzymuje mnie policjant i żąda ode
      mnie polskiego prawka? No bo skoro jestem nadal polską obywatelką to powinnam
      się legitymować polskim dokumentem.Tak czy nie ???
      • sylwek07 Re: Dowod Osobisty 19.07.07, 23:22
        thorgalla a gdzie mieszkasz na stale ,w Polsce czy tez w Danii?

a co do dowodu osobistego,kazde panstwo ma inaczej i dlatego w Polsce nalezy
        miec dowod osobisty,taka jest ustawa .
        • mon101 Re: Dowod Osobisty 20.07.07, 12:03
          A ja robilam badanie oczu w Warszawie i mowia mi: "Dowodzik prosze". Oczywiscie
          dlatego, ze wychodza z zalozenia, ze kazdy dowodzik posiadawink Chodzilo po
          prostu o stwierdzenie, ze ja to ja (po co to potrzenbe okuliscie, nie wiadomo,
          bo klinika prywatna i o zadnych dotacjach mowy nie ma, ale to inna sprawa)i
          wystarczylo pkazanie szwedzkiego prawa jazdy ze zdjeciem. Natomiast nie udalo
          mi sie bez dowodu zalozyc konta w banku.
      • asia.sthm Prawo jazdy 20.07.07, 12:32
        > powinnam się legitymować polskim dokumentem.Tak czy nie ???

Oj komplikujesz sobie zycie. Dunskie to europejskie, bedziesz sie legitymowac
        tym ktore latwiej wyrobisz.
        My mamy jakos zakodowane utrudnianie sobie "urzedowosci"
        Dzis sa komputery i niech one sie martwia zeby bylo dobrze.
        smile
        • thorgalla Re: Prawo jazdy 20.07.07, 16:44
          Ja tam mogę mieć i duńskie ale jak jakiś krawężnik przyczepi się i jeszcze
          mandat dowali?
          A mogłam się nie przyznawać,że mieszkam zagranicą dłużej niż 183 dni w roku.
          Albo pojdę do urzędu i zgłoszę się do innej pani.
          Narazie czekam na zarejestrowanie małżeństwa.Nareszcie zdecydowałam się.

• sylwek07 w przyszlym tygodniu 17.08.07, 15:05
      bedzie wiadomo do kiedy bedzie mozna wymienic stary dowod osobisty
      bo urzedy sie zapchaly .
    • sylwek07 do konca marca 2008 21.08.07, 21:59
      Mozna bedzie wymienic dowod osobisty.
    • sylwek07 tak jak pisalem wczesniej... 07.09.07, 13:21
      Sejm wydłużył ważność starych dowodów osobistych. Stare, papierowe
      dokumenty będą wymieniane do końca marca przyszłego roku.

Sejm nie zgodził się na wydłużenie terminu ważności dowodów do końca
      2008 r.

Przedłużenie terminu ich ważności było reakcją na informacje z
      urzędów. Liczba osób, które w ostatnich miesiącach zgłosiła się do
      wymiany dowodów, była tak duża, że urzędnicy zastanawiali się, czy
      zdążą do końca 2007 roku.

Mimo przedłużenia terminu wymiany, szef MSWiA Władysław Stasiak
      apeluje o szybką wymianę papierowych dowodów. Od kwietnia posiadacz
      starego dowodu może napotkać na duże trudności na przykład w banku
      czy urzędzie.

W opinii ministra Stasiaka dzisiejsza decyzja Sejmu daje komfort
      jedynie urzędnikom. "Wymieniający dowód, którzy chcą uniknąć długich
      kolejek, nie powinni czekać do ostatniej chwili" - przekonuje szef
      MSWiA.

W planach resortu jest kolejna wymiana dowodów na tak zwane dowody
      biometryczne, które będą zawierały elektroniczne dane o właścicielu
      dowodu. MSWiA uspokaja jednak, że nawet jeśli pierwsze dowody
      biometryczne trafią do rąk Polaków już w przyszłym roku, to nie
      będzie przymusu wymiany obecnie obowiązujących dowodów w postaci
      plastikowych kart.

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/stare;dowody;wazne;do;konca;marca;2008;r;,105,0,263785.html
      • basiadahl pyatanko male 13.09.08, 19:20

bo juz sie pogubilam, czy w roznych urzedach w Polsce mozna sie
        legitymowac paszportem albo polskim (albo zagran) prawem jazdy?

Bo jak tak,to dowod osob chyba jest niepotrzebny.

Jeszcze nie wyrabialam i nie wiem, czy jest sens...

pozdr

• sylwek07 Re: pyatanko male 13.09.08, 19:27
          prawem jazdy nie i obojetnie czy to bedzie polskie czy tez
          zagraniczne,,za to paszport jest odpowiednim dokumentem chociaz
          zalezy co bys chciala zalatwiac w urzedzie...
    • sylwek07 Nowe dowody: za darmo i bez meldunku 22.10.08, 08:30
      "Metro": Od przyszłego roku nie będzie trzeba już płacić za wydanie
      dowodu osobistego. Rok później zostanie zakodowany na nim nasz
      podpis elektroniczny.

wiadomosci.onet.pl/1848347,11,item.html
      • tamsin Re: Nowe dowody: za darmo i bez meldunku 22.10.08, 18:31
        niezle komentarze sa pod tym artykulem wink
        • mon101 Re: Nowe dowody: za darmo i bez meldunku 22.10.08, 18:40
          Zaciekawiona postem tamsin zaczelam czytac te komentarze. Czy one sa
          na serio?
          • sylwek07 mon101 22.10.08, 18:50
            Jak dlugo czytasz rozne Fora?Forum ma to do siebie ze kazdy czuje
            sie anonimowy i moze pisac co chce i jak chce wink i wielu komentarzy
            nie bierz do siebie tongue_out
    • sylwek07 Za dwa lata ruszy wymiana dowodów na elektroniczne 24.12.08, 08:38
      Procedura kolejnej obowiązkowej wymiany dowodów osobistych
      rozpocznie się w 2011 roku i zostanie rozłożona na siedem lat. W
      nowym dokumencie nie będzie adresu właściciela, a zamiast niego
      będzie mogła pojawić się informacja o jego grupie krwi. Będzie to
      dowód elektroniczny, ponieważ zostanie powiększony o warstwę
      elektroniczną.

Teraz Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji opracowuje
      projekt ustawy, która ureguluje sposób wydawania nowych dokumentów
      oraz ich zawartość. Prace nad nią chce zakończyć w połowie
      przyszłego roku. Nowe dowody otrzymają w pierwszej kolejności osoby,
      które ukończyły 18 lat, lub utraciły dowód albo został on
      zniszczony. Następni będą posiadacze, dokumentów tracących już swoją
      ważność.

biznes.onet.pl/5,1524165,prasa.html
      prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/102224,za_dwa_lata_ruszy_wymiana_dowodow_na_elektroniczne.html
    • sylwek07 jestem ciekawy jak kto bedzie w praktyce 05.01.09, 08:43
      prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/103503,dowod_z_nieaktulanymi_danymi_bedzie_automatycznie_uniewazniony.html
      • tamsin Re: jestem ciekawy jak kto bedzie w praktyce 06.01.09, 01:11
        w/g mnie powinni pojsc po rozum do glowy i dowody osobiste
        zlikwidowac
    • sylwek07 Dowód osobisty dostaniemy za darmo 2010. 10.01.09, 18:57
      Od przyszłego roku nie będziemy musieli płacić za wydanie dowodu
      osobistego. Opłatę znieśli wczoraj posłowie uchwalając nowelizację
      ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, która od 2010
      roku znosi odpłaty za wydanie dowodów.

Posłowie byli jednogłośni - przygotowaną przez Platformę Obywatelską
      poparło 418 posłów, nikt nie głosował przeciw, nikt też nie
      wstrzymał się od głosu. Autorzy pomysłu przekonywali, że "zwyczajnie
      nieprzyzwoite” jest pobieranie opłaty za dokument, którego
      posiadanie jest obowiązkowe i za którego brak państwo przewiduje
      kary.

Dzięki uchwalonej wczoraj nowelizacji nie będzie trzeba płacić ani
      za pierwsze wyrobienie dowodu, ani też za jego wymianę lub
      wyrobienie kolejnego dokumentu. Nie ma tu znaczenia, czy poprzedni
      dowód został nam skradziony, czy też go zniszczyliśmy bądź
      zgubiliśmy. Teraz za każdym razem starając się o dokument trzeba
      zapłacić 30 złotych.

Dowód wpłaty takiej kwoty trzeba dołączać do wniosku o wydanie
      dowodu, a wniosek bez takiego załącznika nie może być przez
      urzędników przyjęty. Pieniądze z tych opłat trafiały do budżetu
      państwa. Autorzy nowelizacji oszacowali, że na skutek zmiany
      przepisów budżet straci ok. 35 mln złotych.

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090109/NEWS01/351200558
      • foxie777 Re: Dowód osobisty dostaniemy za darmo 2010. 10.01.09, 19:49
        Ja mam podobny problem ,ale z polskim paszportem ktory chcialam sobie
        wyrobic.Sprawa stanela w miejscu, jak w czasie wizyty u konsula
        dowiedzialam sie, ze musze zarejestrowac swoj slub w Polsce.
        Nie jest to prosta sprawa i na razie mi sie nie chce tego ruszac.
        We wrzesniu jade do Warszawy, wiec moze sie zmobilizuje.
        Teraz pytanie, ja sie nigdy nie wymeldowywalam po prosu
        wyjechalam.Czy to jest jednoznaczne?.
        pozdr
        • sylwek07 Re: Dowód osobisty dostaniemy za darmo 2010. 10.01.09, 21:02
          foxie777 jak wpisalas-powiedzialas ze jestes mezatka to tak Ci
          powiedzieli,co do meldunku to zalezy co zrobil glowny lokator bo
          jesli nic to nadal jestes zameldowana..
          Mozesz komus przeslac swoj akt slubu aby dal to tlumaczenia
          przysieglego a potem pujdziesz z tym do USC i Ci zarejestruja slub a
          potem wyrob w Polsce paszport w pare dni bo takie cos jest
          mozliwe smile,bedzie tez i taniej smile
          • foxie777 Re: Dowód osobisty dostaniemy za darmo 2010. 11.01.09, 18:45
            Wiem,jak to zalatwic po prostu mi sie na razie nie chce.
            Moja Mama nigdy mnie nie wymeldowala, czyli jak piszesz jestem caly
            czas zameldowana.Super.Dzieki za informacje.
            pozdr
        • monhann2 Re:Polski paszport 12.01.09, 19:14
          Czy chodzi o wyrobienie polskiego paszportu po raz pierwszy czy
          odnowienie wygaslego? Ja nigdy nie rejestrowalam slubu w POlsce a
          paszporty dostawalam, moze cos sie zmienilo, wtedy klops, bo na
          pewno nie bede rejestrowac!
    • ratpoles_tamer W końcu wymieniłyście te nieszczęsne dowody? 05.02.09, 23:46
      www.dziennik.pl/wydarzenia/article313146/Bez_nowego_dowodu_da_sie_zyc.html
    • sylwek07 w 2010 i 2011 31.12.09, 11:34
      Dzięki nowelizacji ustawy z 10 kwietnia 1974 roku, o ewidencji ludności i
      dowodach osobistych, od 1 stycznia 2010 r. wymiana dokumentów tożsamości będzie
      bezpłatna.

echokalisza.pl/miasto-kalisz/wiadomoci/2322-bezpatna-wymiana-dowodow-osobistych.html
      a juz w 2011 :

Z dowodu osobistego zniknie więc informacja o koloru oczu i wzroście. W warstwie
      graficznej nie znajdziemy również adresu zamieszkania posiadacza. Pojawi się na
      niej za to informacja o obywatelstwie, co ułatwi posługiwanie się dowodem
      osobistym jako dokumentem podróży. Dowód osobisty - mimo, że pozwoli na
      przekraczanie granic państw trzecich, które go uznają - nie zastąpi jednak
      paszportu.

W warstwie elektronicznej nowego dowodu zostaną zapisane wszystkie informacje z
      warstwy graficznej. Umożliwi to dokładniejszą identyfikację osoby.

- Wyświetlone na monitorze zdjęcie pobrane z warstwy graficznej będzie znacznie
      czytelniejsze, niż to umieszczone w warstwie graficznej dowodu osobistego -
      pisze w założeniach ustawodawca.

Oprócz tego elektroniczny moduł - który będzie w przyszłości uzupełniany o nowe
      funkcje - już od początku pozwoli na potwierdzanie tożsamości drogą
      elektroniczną. Dzięki temu złożymy za pośrednictwem dowodu podpis elektroniczny.

e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/po-co-dowody-biometryczne.html
      • sylwek07 Nowy dowód osobisty z czipem od 2011 roku 14.06.10, 16:12

wiadomosci.onet.pl/2184224,11,nowy_dowod_osobisty_z_czipem_od_2011_roku,item.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka