Dodaj do ulubionych

do frakcji skandynawskiej :)

13.06.08, 00:56
witajcie! czytam was juz dluzszy czas, tym razem chce prosic o
porade w/w frakcje smile rozwazamy z mezem a wlasciwie juz chyba
podjelismy decyzje ze chcemy przeprowadzic sie do skandynawii. w gre
wchodzi szwecja, dania lub norwegia (kolejnosc NIEprzypadkowa). w
tej chwili mieszkamy w uk. mam pytanie, jakie sa koszty zycia,
praca, widoki na przyszlosc. zamierzamy miec dzieci niedlugo,
slyszalam ze szwecja jest bardzo profamilijna. czy bez znajomosci
lokalnego jezyka jest szansa na prace? mowimy oboje biegle po
angielsku, zreszta to pierwszy jezyk mojego meza. kurcze nie wiem o
co zapytac jeszcze w sumie mam wiele pytan ale tez wiele informacji
o nas moge dac wiec jakby co debaty na priv bardzo mile widzianesmile
ale i tak pewnie potrzebuje ogolny zarys. aha mam wiele informacji
od roznych ludzi i z netu ale chce zapytac was dziewczyny bo to
zawsze bardziej wiarygodne a poza tym z punktu widzenia kobiety. w
najblizszym cxzasie chcemy sie wybvrac na tygodniowe urlopy do
kazdego z tych krajow, zobaczyc, porownac. no ale licze na wasze
informacje winksmilesmile pozdrawiam cieplo z wysp smile
Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: do frakcji skandynawskiej :) 13.06.08, 08:23
      Witajsmile
      Ja mieszkam od dziesieciu lat w Norwegii i mam mieszane uczucia.
      Po 12 latach pobytu w DE przeprowadzilam sie tutaj i pierwsze lata to byl
      negatywny szok, teraz powoli zaczynam widziec pozytywne strony.
      Porownujac poziom opieki medycznej ,jej dostepnosc oraz to ile musisz sama
      placic Norwegia jest negatywna w stosunku do Francji i DE choc na poziomie
      podstawowym nie jest bardzo zle ale schody zaczynaja sie
      sie jak potrzebujesz naprawde dobrego specjalisty.
      Dentysta jest bardzo drogi i moi polscy znajomi lataja do Polski bo liczac
      samolot i dentyste w Polsce i tak im wychodzi taniej...
      Norwegowie lecza ostatnio zeby w Budapeszcie. Czytalam artykul w norweskiej
      prasie ze szescioosobowa rodzina za cene opieki dentystycznej w Norwegii miala
      pobyt w dobrym hotelu ze spa , wyleczone zeby i jeszcze im pare groszy zostalosmile
      Poziom szkoly jest bardzo niski , ale za to szkola jest mila i bezstresowa.
      Ja w Norwegii moge mieszkac tylko w Oslo bo to miasto jest w miare europejskie ,
      mieszkalam w dosc sporym miescie < jak na norweskie warunki > , niedaleko Oalo
      i to byla totalna porazka.
      O miejsce w przedszkolu w Oslo jest dosc trudno i kosztuje bardzo duzo jezeli
      zarabiasz w miare przecietnie.
      Moje dzieci sa juz dorosle ale wiem od norweskich znajomych ze przy dwojce
      dzieci oplaty za przedszkole mocno bija po kieszeni.
      Podstki sa bardzo wysokie , ciagle tocza sie dyskusji na ten temat w norweskiej
      prasie bo doszlo do takiej paranoi ze jak zarabiasz niewiele ponad minimum to
      prog podtkowy skacze Ci gwaltownie.
      Z reguly placi sie miedzy 36 % a 50 % podatkow i mozna jeszcze na koniec roku
      zaplcic rownowartosc jednej pensji.
      Jedzenie jest bardzo drogie. Wszystkie produkty nie norweskie to luksus,
      generalnie jedzenie jest drozsze o o okolo 50 % w porownaniu z Europa ale sa
      produkty ktore znacznie przekraczaja te bariere.
      Co do jezyka to zalezy od zawodu. Informatycy , architekci moga na poczatku
      poslugiwac sie angielskim ale docelowo musisz poznac norweski.
      Sa bdb kursy na osloanskim uni , nie sa tanie ale po kilku miesiacach mozesz
      nauczac sie niezle norweskiego.
      Jezeli jestes atrakcyjna dla pracodawcy sadze ze moze oplacic taki kurs.
      Bezrobocie w zasadzie nie istnieje , sa dziedziny gdzie ze skromna znajomoscia
      norweskiego jezeli jestes dobra zawodowo dostaniesz prace.
      Wiek emerytalny w karajach skandynawskich jest najwyzszy w Europie , 67 lat dla
      kobiet i mezczyzn.
      Ostatnio czytalam artykul na zten temat w
      POLITYCE , moge podrzcic jak Cie interesuje.
      Pozytywne jest to ze jezeli cos umiesz to nikt nie patrzy na wiek i plec , moj
      znajomy np. konczy niebawem 70 lat i musi isc na emeryture ale bez problemu
      znajdzie 50 % posadke u prywatnego pracodawcysmile
      Norwegia to maly , daleki od swiat kraj. Ja zaczelam sie pryzwyczajac do zycia
      na rubiezach , ludzie sa mili i spokojni choc plynie tu podskorny nurt rasizmu <
      ale gdzie go nie ma ? > bo generalnie wiekszosc cudzoziemcow jest lepiej
      wyksztalconych i bardziej energicznych niz Norwegowie.
      Moja corka , wychaowana w DE wytrzymala tu do matury i po maturze pomknela na
      studia do Monachium .
      Lubi Norwegie ale przyjezdza tu jak do skansenutongue_outPPP
      Nie oddalaby mieszkania w Europie za Norwegie choc nie wykluczone ze dokrorat
      zrobi w Norge bo sa tu spore mozliwosci w Jej dziedziniesmile
      Jak widzisz rozpisalm sie ale dla mnie kraje skandynawskie a zwlaszcza Norwegia
      to po tylu latach ciagle egzotykawink
      Mozna tu mieszkac i sie dobrze czuc ale warto znac pewne ograniczenia krajow
      skandynawskich.
      Szwecja i Dania sa troche blizej swiAta ale trudniej o prace zwlascza w Szwecji
      wiec Szwedzi zjezdzaja tu tlumniesmile
      Jak masz pytania to sluze smile
      Pozdrawiam.
      Kransmile
      • esubasinghe Re: do frakcji skandynawskiej :) 13.06.08, 10:46
        dzikeuje ci za te opiniesmile artykul z polityki jak najbardziej
        poproszesmile wiesz, ja tak czulam ze ta norwegia to raczej nie bedzie
        dla nas. ale mnie zaskoczylas z brakiem pracy w szwecji. a jak z
        socjalem w szwecji? z lekarzami, z przedszkolami? myslalam o
        poludniu szwecji, super by bylo jakbysmy mogli zamieszkac w
        karlskronie....smilew sumie z tych trzech krajow ktore wymienilam ja
        najbardzie optuje za szwecja. w danii bywalam turystycznie, glownie
        w kopenhadze i tak sobie mi sie podobalo. ach, moze sie odezwa
        dziewczyny ze szwecji....wiem ze tu sasmile
    • thorgalla Dania 13.06.08, 11:30
      Ja nie mam daru pisania jak Kranik więc odsyłam Cię na nasze
      forum,gdzie takie tematy były wałkowane wieeeele razy.
      poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78
      • esubasinghe Re: Dania 13.06.08, 11:50
        dziekuje thorgalla!!!!!! zaraz wejde i poczytam. ach mam nadzieje ze
        sie ktos ze szwecji odejdzie bo to moja faworytka no i najwiecej
        informacji mam do tej pory o szwecjismile
        • thorgalla Re: Dania 13.06.08, 11:58
          Proszę bardzo smile)))

Ze Szwecji Asia.sthm pewnie się zgłosi.
          • esubasinghe Re: Dania 13.06.08, 12:02
            widze z forum ze w danii nie jest latwo tzn nie tak porosto jak np w
            uk ze jestes z unii i automatycznie prawo do pracy i wszystkich
            swiadczen . nie wiedzialam o tym! myslalam ze jak unia to unia tongue_out
            • asia.sthm Szwecja. 13.06.08, 12:30
              Czesc .
              Pojecia nie mam jak teraz to wyglada, nie znam zadnych nowych
              osiedlencow. Kiedy przyjechalam w 82 i byla zupelnie inna para
              kaloszy smile)
              Z dobrym angielskim powinno sie udac. Kursy szwedzkiego sa wszedzie,
              jezyka nauczyc sie latwo jesli ma sie ten angielski...no latwiej smile
              tak na chybil trafil wyszukalam Karlskona i wyszlo ze potrzebuja
              nauczycieli. Pewnie i do angielskiego tez .Placa jest mizerna lecz
              mozna sprobowac.
              www.skoljobb.se/presentation-visa.htm?presentationsid=100&bannerid=306

Wydaje sie ze mozna wyszukac anonse pracy w jezyku ang. W papierowej
              prasie czesto widze. Esu, szukaj przez Google - roznych ciekawych
              rzeczy mozna sie doszukac.

A tak ogolnie to w Szwecji zyje mi sie dobrze, nie marze o
              przeprowadzce, zasiedziala jestem i juz. smile) Nie znam sie na
              obecnych przedszkolach, podstawowkach jako zesmy juz wyrosli. Ze
              sluzba zdrowia mam dobre doswiadczenie ale i ubezpieczenie mam
              prywatne smile
              W sumie to sluze tylko dobrym slowem, bo informator ze mnie do kitu.
              Serdecznosci.
              • asia.sthm Re: Szwecja. 13.06.08, 12:36
                Zajrzyj tu, rzucila mi sie w oczy informacja:

Jest to nie pierwsza, ale chyba do tej pory najlepsza próba
                maszynowego tłumaczenia między językiem szwedzkim i polskim. Google
                Translate pozwala tłumaczyć zarówno pojedyncze słowa jak i dłuższe
                teksty a także całe strony internetowe. Tłumaczyć można ze
                szwedzkiego na polski i na odwrót oraz między ponad 20-oma innymi
                językami.

Google Translate używa innej metody niż inne automatycznie
                tłumaczące serwisy. Zamiast używać zaawansowanych gramatycznych
                reguł i słowników, Google wykorzystuje fakt dostępu do ogromnej
                ilości materiałów tekstowych w wielu językach i używa metod
                bazowanych na statystyce.

Tu znajdziesz Google Translate

www.poloniainfo.se/dzis.php

Przyda sie do tlumaczenia ogloszen i informacji. Ach te dzisiejsze
                czasy. smile))
                • jan.kran Re: Szwecja. 13.06.08, 17:19
                  Doczytalam ze planujecie dopiero dziecismile W Norwegii urlop macierzynski wynosi
                  rok , szesc tygodni musi wziasc ojciec.
                  Minusem jest to w zasadzie oboje rodzice musza pracowac zeby wyzyc
                  i male dziecko trafia szybko do zlobka a zlobek i przedszkole tu to porazka ,
                  moge rozwinac temat na zyczeniesmile
                  Plusem jet to ze wiekszosc pracodawcow jest otwarta na ruchomy czas pracy dla
                  mlodych rodzicow , mozna pracowac 60 % albo 35 % albo ile chcesz i ogolnie
                  Norwewgowie sa rodzinni i lubia dzieci.
                  Kraje skandynawskie , tak jak wszystkie inne maja plusy i minusy.
                  Mnie sie podoba to ze Norwegowie sa spokojni , usmiechnieci , malo sie stresuja.
                  Oslo to spokojne masteczko , choc mieszkania porazajaco drogie ale tak jast i w
                  Paryzu i w Monachium i pewnie w wielu innych miasstach.
                  I tak jak napisalam jak chcesz pracowac to zawsze sie cos znajdzie choc moze nie
                  do konca akurat wyrzona praca ale sam fakt ze rynek pracodawcy jest dosc
                  chlonny to plus.
                  Ja sie do wielu rzeczy przyzwyczailam , wielu nie zauwazam juz po tylu latach
                  apoza tym ja mam charakter nomady i jes´tem optymistka wiec pewnie po jakims
                  czasie wszedzie bym sie zadomowilasmile
                  Kransmile
              • esubasinghe Re: Szwecja. 13.06.08, 12:38
                asiu a pozwole sobie jeszcze zapytac, czy to prawda ze mozna liczyc
                na mieszkanie od miasta/gminy na start. docelowo napewno chceilbysmy
                byc na swoim ale wiadomo na poczatek. ktos mi powiedzial ze mozna
                dostac mieszkanie takie ala komunalne, sporo tansze od tych
                wynajmowanych prywatnie. a jak jest z pozwoloeniem na prace?
                paszport polski wystarczy? myslalam o karlskronie rowniez ze wzgledu
                na rozmaite mozliwosci w shippingu. ja sama kiedys w stena line w
                gdyni pracowalam.
                • asia.sthm Re: Szwecja. 13.06.08, 13:06
                  hmm, dostac mozna, ale trzeba placic komorne smile)
                  W Stlmie kolejki sa dlugie, nawet tutejszej mlodziezy nie jest
                  latwo. W Karlskrona nie wiem. Najprosciej byloby najpierw zalatwic
                  prace, pracodawca pomoga na poczatku jesli chce. Nalezy sie
                  zarejestrowac, dostanie sie personnumer i mozna podjac prace. Ja
                  naprawde nie wiem jak teraz jest.... czysto praktycznie. Chyba
                  zaczepie kogos w pociagu i spytam. Jest strasznie duzo Polakow, tych
                  mlodych . Z tego co mi sie podslucha to pracuja, lecz nie wiem czy
                  na bialo czy czarno.

Poszukaj tu, Bedziesz miec wszystkie przepisy z pierwszej reki.
                  www.migrationsverket.se/english.jsp
                  • esubasinghe Re: Szwecja. 13.06.08, 13:29
                    dzieki za te informacje. napewno sie jeszcze odezwe. Ty widze juz
                    dlugo jestes wiec rozumiem ze nie na biezaco z ukladaniem sobie
                    zycia tuz po przyjezdzie, ale mimo wszystko dziekujesmile mam nadzieje
                    ze odezwa sie forunki ktore wyjechaly niedawno hihismile pozdrawiam
                    cieplutko poki co smile
                    • jan.kran Re: Szwecja. 13.06.08, 17:09
                      Esu , troche sie nieprecyzyjnie wyrazilam. Nie wiem czy praca jest czy jej nie
                      ma w Szwecji . Po prostu Szwedzi przyjezdzaja do Norwegii bo tu lepiej zarabiaja.
                      Co do norweskiej sluzby zdrowia koryzstalam ostatnio po raz pierwszy i bylam
                      zadowolona ale byly to bardzo podstawowe badania . Za lekarzy zaplacilam nie tak
                      duzo natomiast lekarstwa dla syna mnie powalily cena , nie sa refundowane choc
                      moim zdaniem to zadne wymysly tylko cos co jest Mu rzeczywiscie potrzebne.
                      Natomiast znam polskich lekarzy i pielegniarki ktoryz sa lekko zaskoczeni
                      poziomem norweskiej medycyny. Ponadto mam porownanie jaka ma opieke medyczna i
                      ile placi corka za ubezpieczenie w DE.
                      Znajoma we Francji miala osatnio wypadek i tez opieke miala moim zdaniem lepsza
                      niz tu i wydala mn iejsza kase.
                      Co do opieki socjalnej Norwegii , mysle ze w innych skandynawskich jest
                      podobnie , nie bede na razie pisac bo mi lekarz zabronil sie denerwowac ze
                      wzgledu na cisnienietongue_outPPPP
                      Jestem samotna matka i patrzac na to co dostalabym jako pomoc w DE a tu to rece
                      mi opadaja.
                      Ale z kolei sa plusy bo zostalam zmotywowana zeby sie wziasc do roboty i w
                      ogolnym rozrachunku wyjde pewnie lepiejsmile
                      Sporym plusem Norwegii jest to ze jak masz zawod ktory jest poszukiwany to nie
                      patrza na wiek , plec i w zasadzie w malym stopniu na narodowossc.

W przszylym tygodniu zadzwonie do mojej kuzynki do Szwecji i sie Jej popytam.
                      Napisz na moj adresgazetowy i napisz jakie macie zawody jezeli chcesz wiedziec
                      czy jest na nie popyt.
                      W Nowegii potrzeba architektow, pielegniarek , lekarzy , hydraulikow, elktrykow,
                      ogolnie rzemieslnikow , nauczycieli < ale w niektorych dziedzinach i trzeba
                      perfekt znac jezyk >.
                      Pozdrawiam.
                      Kransmile
                      • thorgalla Re: Szwecja. 13.06.08, 17:59
                        >>> Za lekarzy zaplacilam nie tak duzo natomiast lekarstwa dla syna
                        >>> mnie powalily cena
                        Czy to znaczy,że nie ma w ogóle darmowej opieki medycznej w Norge?

W Dani,jeżeli masz numer cpr to lekarza masz za darmo.Leki też są
                        refundowane (procent refundacji zależy od kwoty na jaką się zakupiło
                        leki w danym roku rozliczeniowym).Dentysta niestety też się bardzo
                        drogi.
                        • jan.kran Re: Opieka lekarska. 13.06.08, 19:19
                          Oczywiscie ze jest.
                          Ale ja za kazda wizyte place u zwyklego lekarza 130 koron , u specjalisty 200
                          a niekiedy i wiecej.
                          Sa leki refundowane , tzn . masz tzw.niebieska recepte
                          Ale za np. masc na skaze atopowa i tabletki na uczulenie na pylki zaplacilam 700
                          koron i nikt mi grosza nie zwroci.
                          Za trzy opakowania melatoniny bez ktorej moj syn nie funkcjonuje
                          i moge w kazdej chwili miec na to papier od psychologa zaplacilam 500 koron i
                          nie dostane grosza z powrotem.
                          Z tego co zrozumialam jezeli w ciagu roku kalendarzowego za leki i lekarza
                          zaplacisz wsumie 1600 NOK to reszte masz za darmo.
                          Jezeli pojdziesz raz czy dwa razy do roku do lekarza i kupisz aspiryne to nie
                          uzbierasz tego pensum i placisz sama.
                          Placisz czesc za fizjoterapie , pobyt w szpitalu, za okulary , dentyste ,
                          psychologa , za wszystko ...
                          Moja corka ma ubezpieczenie studenckie , 50 euro na miesiac i ma za darmo
                          podstawowa opieke dentystyczna , spora doplate do okularow, psychoterapie i
                          wiele innych udogodnien za ktore ja place w Norwegii.
                          Kran

• gherarddottir Re: Szwecja. 13.06.08, 22:19
                        jan.kran napisała:
                        (...)
                        > Sporym plusem Norwegii jest to ze jak masz zawod ktory jest poszukiwany to nie
                        > patrza na wiek , plec i w zasadzie w malym stopniu na narodowossc.
                        >

--------------Kranie mnie wsie wydaje, ze to wynika z tego ze tu nie ma po
                        prostu komu pracowac, bezrobocie prawie zerowe, a azylanci glwonie analfabeci...
                        albo szybko na chorobowych...
                        • jan.kran Re: Norwegia. 14.06.08, 01:30

***Kranie mnie wsie wydaje, ze to wynika z tego ze tu nie ma po
                          > prostu komu pracowac, bezrobocie prawie zerowe, a azylanci glwonie analfabeci..
                          > .
                          > albo szybko na chorobowych...

--------> Napisala Corka smile))

Nie chce wyjsc na rasistke tongue_outPP ale z pewnym zastanowieniem obserwuje ze jak
                          moje chusciane kolezanki i muzulmanscy koledzy dostana stala posadke to
                          natychmiast zapadaja na ciezkie , kilkumiesieczne
                          choroby ...
                          Natomiast Polacy, Lotysze , Bosniaccy Serbowie bdb wyedukowani jak dostana
                          stala posadke to sa szczesliwi choc to jest z reguly ponizej ich wyksztalcenia i
                          mozliwosci i pracuje dzien i noc , ucza sie norweskiego placac ciezka kase za
                          kursy norweskiego, walcza o uznanie wyksztalcenia i w koncowym rozrachunku
                          maja prace , kase oraz podatki ktore placa na leniwych analfabetow na chorobowym...

Nie generalizuje bo spotkalam wiele osob z innego niz europejaki krag kulturowy
                          ktorzy sie przykladaja w celu asymilacji.
                          Ale norweski system niestety korumpuje tych ktorzy umieja z niego korzystac.

Moj lekarz popatrzyl na mnie jak na psychiczna kiedy zaproponowal mi ze powinnam
                          chwilowo calkowicie zrezygnowac z roboty a ja odpalilam ze poprosze o trzy dni
                          zwolnieniatongue_outPPP
                          Zmusil mnie zebym wziela piec dni i nakazal ze mam sie natychmiast u Niego
                          zjawic po nastepne jak sie tylko gorzej poczuje.
                          Ale ja chce pracowac , pojde do szkoly i ogolnie zawalcze bo mi nie pasuje zycie
                          na norweskim socjaluwink

Ciekawe czy to tylko norweski syndrom wykorzystywanie bezczelnie i do imentu
                          sieci pomocy socjalnej ...
                          Kran
                          • jan.kran Re: Szwecja. 14.06.08, 01:38
                            Jak chodzi o poludniowa Szwecja polecam Lundsmile))
                            Piekne , spokojne miasto.
                            Molmoe to dla mne porazka , bylam kilka razy i depresji tam dostaje.
                            A Lund owszem , owszem tylko mieszkania drogie jak cholera, niestety...
                            Kransmile
                            • sylwek07 jan.kran - pomoc spoleczna 14.06.08, 07:33
                              Tak jest wszedzie ze sie wykorzystuje pomoc spoleczna ,,mozna by
                              powiedziec ze nie ktorzy sie tak wykwalifikowali w tym ze mogli by
                              sobie napisac w rubryce praca -socjal...

To tak jak z innymi sprawami na tym swiecie ze jedni to wykorzystuja
                              a inni za nich potem cierpia sad((,nie wiem kiedy to sie skonczy .
    • sylwek07 strony 13.06.08, 16:01
      www.hrc.pl/
      www.ambwarszawa.um.dk/pl/menu/Praca+W+Danii/
      www.pracaweuropie.edu.pl/dania.php
      www.amb-norwegia.pl/Workinnorway/
      www.swedenabroad.com/Page____22276.aspx
      • mon101 Re: strony 13.06.08, 21:15
        Ja tez z frakcji skandynawskiej, a konkretniej
        , jak Asia, ze Sztokholmu. I jak Asia naleze do zasiedzialych tu
        dinozaurow, niewiele wiem o pierwszych krokach w dzisiejszej
        rzeczywistosci. Wiem jednak, ze choc narzekam, jak wszyscy, na
        podatki na to, ze coraz brudniej,ze ze sluzba zdrowia coraz gorzej,
        to jednak nie wyobrazam sobie juz zycia w innym kraju. Lubie,
        teczerwcowe noce, to ze pod domem kicaja mi zajace, choc mieszkam
        prawie w centrum, odpowiada mi w sumie mentalnosc Szwedow.
        Wydaje mi sie ze o prace bez szwedzkiego jest trudno, ale mozna
        chodzic na kurs i stosunkowo szybko sie nauczyc. Nie wiem jakie
        macie zawody, jest pewne bezrobocie ale to zalezy od branzy. Napewno
        Szwecja to kraj sprzyjajacy rodzinom. Urlop macierzynski jest dlugi,
        przedszkola dostepne i w tej chwili, o ile pamietam, placa wszysy za
        nie jednakowe. Na lekarstwa i lekarza jest suma gorna, ktora sie
        placi w ciagu dwunastu miesicy. Po przekroczeniu tej sumy wsyztki
        jest za darmo do konca okresu dwunastomiesiecznego
        • mon101 Cd 13.06.08, 21:25
          Wysylam link do forum o skandynawii. Wiadomosci glownie turystyczne,
          ale moze cos znajdziesz co cie zainteresuje
          • mon101 Re: Cd 13.06.08, 21:28
            Przepraszam za mase bledow, ale klepie na nieznanym mi laptopie
            Nastolata i krew mnie zalewa;-[[
            • esubasinghe Re: Cd 13.06.08, 21:36
              nie przepraszaj za bledy, ja tez klepie bez polskich znakow.
              odpisalam na dole ale chyba zeszlo zupelnie na dol.
        • esubasinghe Re: strony 13.06.08, 21:26
          a jak radzicie czy pchac sie do sztokholmu czy raczej nie? bo na ten
          temat tez rozne sa teorie. ja myslalam o karlskronie choc bardzo
          podoba mi sie tez malmo. chyba teraz nawet bardziej.w sumie to duze
          miasto i jest lotniskjo co tez chyba daje wiecej pracy dla osob
          kilkujezycznych jak my. czy duzo jest w szwecji azjatow? tak mnie
          malzonek zapytal w kontekscie ewentualnego ekhm rasizmu czy tez
          niecheci.
          • mon101 Re: strony 13.06.08, 21:40
            Moja odpowiedz bedzie subiektywna, bo tak jak dla Kranika w Norge
            liczy sie tylko Oslo tak dla mnie w Szwecji liczy sie tylko
            Sztokholm. No moze i Göteborgwink)Malmö zdecydowanie nie lubie, skad
            ci przyszlo do glowy, ze to ladne miasto. Okropnie tam wieje i mowia
            dialektem nie do opanowania. Zartuje oczywiscie, ale w poludniowej
            Szwecji dialekt jest dunskopodobny. Moj pierwszy maz byl z
            Karlskrony, wiem cos o tymwinkNiestety w Sztokholmie sytuacja
            mieszkaniowa jest fatalna, ale z drugiej strony chyba najlatwiej o
            prace, Tak, w Szwecji jest duzo Azjatow. U mnie w pracy mamy teraz
            dwie dziewczyny jako trainee po politechnice. Moja byla szefowa a
            obecna przyjaciolka jest Chinka z Honkongu
            • esubasinghe Re: strony 13.06.08, 21:44
              to moze nad goteborgiem powinnismy pomyslec jsli nie cgcemy sie
              pchac do sztokholmu? a helsingborg? slyszalam ze tez duze miasto.
              tylko pewnie dialekt tez prawie dunski. kurcze no pojechac musimy
              tak jak planowalismy na kilka dni i zobaczyc. a pracy szukac przed
              wyjazdem? czy na miejscu? jest szansa ze cie ktos zatrudni przez
              intrenetowe szukanie pracy?
              • mon101 Re: strony 13.06.08, 21:54
                Mysle, ze powinniscie przyjechac. Sytuacja w Göteborgu jest podobna
                do sztokholmskiej. Jesli juz mialabym wybierac poludniowa Szwecje,
                to wybralabym Helsingborg a nie Malmö. Helsingborg to sympatyczne
                miasteczko. Pracy moze tam nie ma za wiele ale wiele ludzi dojezdza
                do Malmö.
                Optymalnie jest szukac pracy przed wyjazdem. Jakiego typu pracy
                szukacie? Nie wiem jak tam u was ale w Szwecji sa biura posrednictwa
                pracy za granica gdzie mozna szukac pracy np w UK czy innych krajach
                Unii. No i oczywiscie w Norge. Tak jak Kran pisal, duzo Szwedow
                pracuje w Norge ale glownie dlatego ze zarobki wyzsze i przez dwa
                lata jest sie zwolnionym od podatku. Koszty utrzymania sa natomiast
                wyzsze w Norge. Nalezy wiec zarabiac w Norwegii a mieszkac w
                Szwecj...
                • gherarddottir Re: strony 13.06.08, 22:15
                  Mieszkam w Norwegi kilka lat, mam tutejszego meza. Podpisuje sie pod postem
                  Krana, rasizm podskorny jest, ale sa tez duze plusy tego ze Norwegowie maja
                  generalnie kiepskie wyksztalcenie bo cudzoziemcy z wyksztalceniem to tutaj moga
                  niezly biznez zrobic tongue_out. Norwegia to prowincja Europy i na to sie nastaw. Dania
                  jest zupelnie centralno europejska ze tak powiem w porownaniu do Norwegii.
                  Nie znajdziesz tu luksusow raczej skandynawski skansen, swojskosc i piekna
                  nature. Ludzie sa spokojni i malo wymagajacy stad analfabeci prowadza niektore
                  firmy ( sama sie z tym spotkalam, dwoch panow _ nie Norwegow- prowadzi firme
                  budowlana i niezle im to idzie, syn jednego umie czytac i pisac to i
                  rachunkowosc zalatwia smile)) a panie w przedszkolach nie wszystkie pokonczyly
                  szkoly srednie, a niektore nawet i tego nie....
                  W Norwegii zyje sie dobrze tym ktorzy nie maja bardzo swatowych ambicji albo
                  zarabiaja na Norwegii i Norwegach, lub takim ktorzy cenia sobie spokoj i
                  sielskosc bo tutaj Ci tego dostatkiem.Jest spokojnie, nie ma stresu gonitwy i
                  wyscigu szczurow. Jak znajdziesz dobra prace to duzo zarabiasz, ale jakosc zycia
                  to nie ile zarabiasz tylko co zato mozesz kupic.... tak wiec wspieram linie
                  lotnicze norvegian tongue_out jak potrzebuje isc do lekarza, dentysty czy kupic sobie
                  cos w czym nie lata pol Norwegii... ( kiepski wybor w sklepach kraj wielki a
                  ludzi malo wiec firmy nie inwestuja tutaj bo to skraj Europy i pod marketingowym
                  katem sie po prostu nie oplaca).
                  Jedzenie jest bardzo drogie w porownaniu do USA, Niemiec, Francji itd
                  Mnie zyje sie tu dobrze bo porzucilam pare ambicji, a na innych aspektach tego
                  kraju wyszlam na dobre.... Brakuje mi wielu rzeczy, ale stresu nie mam zadnego
                  ...poza typowymi babskimi tongue_out Nie ma bezrobocia, z tego co wiem to jest mniejsze
                  niz 1 %.
                  Podatki chore -to fakt.
                  Wybor nalezy do Ciebie tongue_out
                  • mon101 Re: strony 13.06.08, 22:27
                    Coro, jak tam takie nudy w tej Norge to czemu cie tak rzadko tu
                    widzimy? wink) Zarty na bok - zapomnialysmy o najbardziej negatywnej
                    stronie skandynawii - klimacie. Parszywy!I te okropne ciemnosci
                    zima, brr...
                    • gherarddottir Re: strony 13.06.08, 22:32
                      Hej Mon wink Jak to dlaczego mnie tu nie ma? Na Norwegach zarabiam to i czaus na
                      forum nie mamwink tongue_out A tak na serio - duzo pracuje i czesto w Danii jestem. tak
                      tak Mon ma racje klimat straszny!!!!!! hahhahaha
                      wieje no i te sniegi !tongue_outPPP
                      • mon101 Re: strony 13.06.08, 22:38
                        Przyganial kociol garnkowiwink Ja tez wpadam z rzadka, glownie czytam
                        bo jakos weny do pisania nie mam. Ja w druga strone, do Finlandii
                        jezdze Finski, to jest dopiero jezyk!
                      • thorgalla Re: strony 13.06.08, 22:42
                        Jakie śniegi?? wink))
                        W tym roku śnieg był przez DWA dni.Już drugą zimę nawet kozaków nie
                        wyciągałam.
                        Wieje,to fakt,często gęsto.
                        • esubasinghe Re: strony 13.06.08, 22:49
                          a w poludniowej szwecji klimat jaki? taki jak w polnocnej polsce....?
                          • eunika Re: strony 14.06.08, 18:21
                            i jak jest z nauka jezyka? czy sa bezplatne lub niepelnoplatne kursy
                            od gminy czy miasta dla tych co chca sie uczyc?
                            • mon101 Re: strony 14.06.08, 20:37
                              Na poludniu Szwcji sniegu niet, ale p.... jak w kieleckiem. Chyba
                              tak jak w polnocnej Polsce. Nauka szwedzkiego jest beezplatna. W
                              ogole nauka jest za darmo nawet na wyzszych uczelniach dla
                              wszystkich obcokrajowcow stad w tym roku 22 000 podan z innych
                              krajow! Nie ma sie co dziwic ze takie wysokie podatkiwink
                              • esubasinghe Re: strony 14.06.08, 21:13
                                mon, przepraszam za bezposredniosc ale w jakiej czesci szwecji Ty
                                mieszkasz?
                                • mon101 Re: strony 14.06.08, 21:19
                                  Jak juz pisalam wczesniej mieszkam, tak jak Asia, w Sztokholmie
                                  • esubasinghe Re: strony 14.06.08, 21:50
                                    ups, gapa ze mnie smile))
                                    • esubasinghe Re: strony 15.06.08, 21:52
                                      a czy spotkalyscie sie z jakimis przejkawami rasizmu w szwecji?
                                      dyskryminacji z powodu bycia polakiem lub generalnie nie-szwedem?
                                      czy to prawda ze oni sa tacy tolerancyjni?
                                      • asia.sthm Re: strony 15.06.08, 22:17
                                        Hej,
                                        to zalezy z czym porownasz i jakie masz oczekiwania.
                                        Nie boj sie, Szwecja jest tak zawalona imigrantami ze nikt nie
                                        zwraca uwagi na innosc ubioru, kolor skory czy religie..
                                        Rasizm, antysemityzm, wrogosc do innosci owszem istnieje, ale jest
                                        na tyle naganne, ze nalezy to jak najszybciej zglaszac organom,
                                        protestowac, odwolywac sie, zaskarzac. Co jakis czas zdarzaja sie
                                        jakies incydenty, jak wszedzie. Prasa bebni, sasiad ponarzeka , ot
                                        zycie.
                                        Nie boj sie, Polakow sie tu lubi. Choc kilku idiotow napsulo,
                                        gwalcilo, narozrabialo, nakradlo...reszta sobie dobrze radzi wink

Szwecja to naprawde tolerancyjny kraj. ( czasem ktos sie
                                        wyglupi...no jak wszedzie)
                                        • esubasinghe Re: strony 15.06.08, 22:26
                                          dzieki asiu, wiesz tak ciagle nowe pytania do glowy nam przychodza,
                                          generalnie juz zdecydowalismy ze bedziemy raczej sie osiedlac w
                                          helsingborg. koniec lipca/sierpien chcemy tam na kilka dni sie
                                          wybrac zeby zobaczyc jaki klimat. o rasizm pytalkam gdyz moja maz
                                          nie jest polakiem, jest azjata choc od wielu lat mieszka w wielkiej
                                          brytanii. ktos nam powiedzial ze w szwecji tylko lubia blondynow z
                                          niebiesklimi oczami, jesli tak to ja nawet nie mam szans bo nie mam
                                          slowianskiej urodysmile poki co probuje cos zaczac szukac przez
                                          internet prace, wysylac cv, chodze na rozne stronki ale chyba nie za
                                          barzdo wiem na co dokladnie uderzyc. dzieki jeszcze raz dziewczyny
                                          za wszystkie info, a jak cos nowego do glowy wam czy mnie przyjdzie
                                          to dajcie znacsmile
                                          • asia.sthm Re: strony 15.06.08, 23:43
                                            smile i patrzcie ludzie jak taki jeden glupi ktos potrafi nerwow
                                            napsuc. Wywal te bzdure z pamieci. Szwedzi sa roznej masci tak jak
                                            Polacy. Masz tu cala skale od piegowatego, niebieskookiego blondu,
                                            do szatynowo, brunetowo ciemnookich, ze o rudzielcach nie wspomne.
                                            Wygladem sie nie martw. Zarowno Ty jak i twoj maz doskonale tu sie
                                            zlejecie w tlumie. Ale przeciez nie o to chodzi, chodzi o
                                            nastawienie. Jesli bedziesz miec kompleksy, poczucie obcosci,
                                            bedziesz sie izolowac, sama patrzec krzywym okiem na innosc to i
                                            ciebie bedzie sie traktowac z dystansem. Najlepiej byc otwartym na
                                            zmiany, obserwowac i dostosowac sie tam gdzie nalezy, a jednoczesnie
                                            zachowac wlasna indywidualnosc bo to jest i wazne i fajne.
                                            Nie martw sie na zapas. Dobrze bedzie, choc nie zawsze latwo i z
                                            gorki. Pierwsze dwa lata najtrudniejsze a potem dopiero sam raj smile)))
                                            • sylwek07 Re: strony 16.06.08, 00:00
                                              Wazne aby miec w sobie oparcie a to juz jest sukces do wszystkiego a
                                              to jest czasami wazniejsze niz praca,kasa....
    • klaryska Re: do frakcji skandynawskiej :) 18.06.08, 13:13
      a ja mysle ,ze najwazniejsza jest praca, szukaj pracy czy to przez stepstone,
      czy jakas inna firme. Jezeli masz prace to jestes czescia spoleczesntwa i jestes
      na poziomie tego spoleczesntwa i masz wogole inne spojrzenie na rzeczywistosc.
      Zamiast na rozpisywaniu sie o poziomie zycia skupcie sie z mezem na szukaniu pracy.
      Jobb i Öresundsregionen to jest poludnie Szwecji i Danii
      www.stepstone.se/home_fs.cfm?contentpage=http://www.stepstone.se/home.cfm
      Nigdy nie mieszkalam w UK, ale jak w calej europie, robisz kolacje i zapraszasz
      , zapraszasz ,zapraszasz, i po jakims czasie tworzysz sobie grono znajomych czy
      to szwedzkie czy miedzynarodowe, i w sumie zaczyna malo Cie obchodzic co inne
      'madre glowy' mysla o tym kraju (Szwecja) bo masz swoj wlasny swiat.
    • klaryska Re: do frakcji skandynawskiej :) 18.06.08, 13:26
      a odno

'a helsingborg? slyszalam ze tez duze miasto.
      tylko pewnie dialekt tez prawie dunski.'

W Skanii, sa ogromne roznice miedzy dialektami, najmocniejszy jest w Malmö, bo
      to kiedys bylo robotnicze miasto, a Helsingborg ma zupelnie inny akcent, i to
      duzo slabszy bo to miasto raczej studenckie. Z calej Skanii, duzo ludzi chce
      mieszkac w Lundzie, Lund tez ma inny akcent niz Malmo. Karlskrony tez ma
      kompletnie inny akcent. Zreszta Karlskrona to juz nie region Öresund (czyli
      ekonomiczna stefa szwedzko -duznka),ani nie Skania, a Blekinge.
      www.blekinge.se/?blekinge=ee7b9e
      Istnieja roznice mentalnosci pomiedzy roznymi regionami. Sthlm jest bardzo
      miedzynarodowym miastem i jest sliczny, ale to tez zlepek roznych karierowiczow,
      i innych dziwnych ludzi, szukac prawdziwego Sztokholmianina to jak igly w stogu
      siana. Ale jezeli chcesz przylgnac do Polonii to na pewno najlepsze miejsce. Ale
      mieszkajacy w STHLM najbardziej zadzieraja nosa z calej Szwecji, i w sumie
      chamstwo tu tez najwieksze.

'
    • esubasinghe Re: do frakcji skandynawskiej :) 19.06.08, 22:13
      dzieki klaryska za zyciowe uwagismile
      mam jeszcze jedno pytanie do was, w jakich agencjach posrednictwa
      pracy moge szukac jeszcze z uk? oprocz adecco? wolalabym jakies
      lokalne szwedzkie, ale nie moge ich sama znalezc w wyszukiwarce.
      jeszcze raz dziekuje za wszystkie odpowiedzi smile
    • sylwek07 Forum o Szwecji 19.06.08, 22:31
      www.poloniainfo.se/kontakt/index.php?dzial=faq
    • sylwek07 a szukalas na eures pracy itd 19.06.08, 22:35
      www.europa.eu.int/eures/main.jsp?acro=living&lang=pl&parentId=0&countryId=SE
      • sylwek07 a szukalas na eures pracy itd 19.06.08, 22:36
        www.eures.praca.gov.pl/?module=Default&action=Index&id=277&id_art=256&parent=253
        • asia.sthm Re: a szukalas na eures pracy itd 19.06.08, 23:45
          I co by tu czlowiek bez naszego Sylwka zrobil? Bez Sylwka to jak bez
          reki smile)))
          • esubasinghe Re: a szukalas na eures pracy itd 19.06.08, 23:47
            no dokladnie! kobieca polonia i sylwek to nieoceniona pomoc. a tak
            wogole czy sylwek tez nadaje ze skandynawii? bo ja go gdzies w
            kanadzie chyba wczesniej wyobrazalam sobie...tongue_out
            • asia.sthm Re: a szukalas na eures pracy itd 20.06.08, 09:36
              nasz Sylwek jest specjalista od spraw wszelakich, glownie od
              wyszukiwania waznych wiadomosci, znany z dobrego serca i
              niespozytych sil w pomaganiu.
              • esubasinghe Re: a szukalas na eures pracy itd 02.08.08, 12:58
                powinno byc "kobieca polonia i sylwek" smilesmilesmile)
                • sylwek07 esubasinghe 02.08.08, 14:24
                  I co tam slychac u Ciebie,gdzie teraz jestes?
                  • esubasinghe Re: esubasinghe 02.08.08, 23:33
                    witaj sylwku smile
                    jestesmy dalej w UK, w zasadzie podjelismy juz deyzje o
                    przeprowadzce do szwecji. prawie napewno bedzie to helsingborg smile
                    nawiazalam kontakt z doradca eures w urzedzie pracy w helsingborg;
                    nawiazalam kontakt z lokalnym adecco i stepstone - to sa recruitment
                    agencies. wykupilam dostep do lokalnej strony z ogloszeniami wynajmu
                    mieszkan, na razie wylacznie by miec rozeznanie jakie sa ceny; mam
                    kontakt mailowy z dwoma osobami spotkanym na jednym z forum,
                    mieszkajacymi tam juz ladnych pare lat, wiec mam doplyw prawdziwych
                    informacji, nie zawsze rozowych ale prawdziwych. we wrzesniu
                    wybieramy sie zobaczyc miasto i okolice, i pewnie podjac ostateczna
                    decyzjesmile
                    • sylwek07 Re: esubasinghe 03.08.08, 09:02
                      No to nie jest az tak zle jak widze.To dobrze ze masz kontakt z
                      osobami .Pisz jak Ci tam idzie,powodzenia zycze smile
                      • esubasinghe Re: esubasinghe 03.08.08, 14:50
                        hey sylwek, a czemu mialby byc ale smilemi generalnie bardzo dobrze sie
                        zyje smilesmilesmile hihi no a szwecje - traktujemy to jak przeprowadzke,
                        wiec musimy sie solidnie przygotowac no nie? smile fajnie ze jest forum
                        i ludzie z ktorymi mozna wymieniac doswiadczenia. przrz forum
                        poznalam nawet dziewczyne ktora przeprowadzila sie do szwecji z Uk,
                        po 5 latach pobytu tutaj; przy okazji na szwedzkim forum odkrylam ze
                        mnostwo ludzi z UK sie przenosi a przynajmnije planuje przeniesc do
                        szwecji, ach cos w tym jest smile
                        dzieki za wsparcie, bede informowac na biezacosmile
    • mon101 Asia.sthlm 09.08.08, 20:58
      Przepraszam za prywate na watku, ale nie moglam znalezc watku
      golebiowegocrying(- Asiu, wyslalam ci mail na priv.
      • asia.sthm Re: Asia.sthlm 10.08.08, 09:45
        odpisalam w podskokach smile))))
        prywate derekcja wywali i po krzyku
        • thorgalla Re: Asia.sthlm 10.08.08, 17:31
          Asia,wróciłaś?
          Dzięki Opatrzności!

A teraz powiedz mi,o czym z NIĄ szeptałaś?
          • asia.sthm Re: Asia.sthlm 10.08.08, 19:11
            A co, mialam prawdziwym trupem pasc z wrazenia, wrocilam i nie moge
            rozumu zebrac.
            Szeptalysmy o tajemnicach wszechswiata, ha ha. O emigracji tez.
        • mon101 Re: Asia.sthlm 11.08.08, 14:31
          Dziekuje,Asiu. Pchnelam jeszcze jedna "ptice"
    • aimart Re: do frakcji skandynawskiej :) 12.08.08, 20:05
      Przepraszam, ze sie podpielam pod watek esubasinghe, ale nie chcialam zaczynac kolejnego podobnego. W ten sposob moze sie jeszcze komus innemu przyda.

Hmm. Przyznam, ze troche mnie zasmucily komentarze dziewczyn z Norwegii. Weszlam na forum bo bierzemy pod uwage przeprowadzke do Oslo z Hiszpanii.
      Martwi mnie troche to, co przeczytalam na temat dzieci, zlobków i szkól bo myslalam, ze wlasnie to mocna strona tego kraju. A czytajac inne fora odnioslam wrazenie, ze Norwegia to raj dla malych dzieci. I teraz nie wiem czy warto. Ja mialam zostac na poczatek w domu z nasza córeczka, ktora jeszcze sie nie urodzila a pozniej pracowac z domu dla mojej hiszpanskiej firmy. Potem ewentualnie bym poszukala jakiejs lokalnej pracy, zeby miec swoje zycie tez tam na miejscu.
      No i ta platna opieka zdrowotna. A myslalam, ze te wysokie podatki to wlasnie na szkolnictwo i sluzbe zdrowia ida.
      To nie bylby wyjazd na stale ale jakies 3 lata (chyba), ale teraz sie zastanawiam na ile mnie to interesuje. A tak entuzjastycznie do tego podchodzilam!
      Teraz boje sie, ze to raj dla ludzi, ktorzy tylko chca zarobic i skorzystac z roznego rodzaju zasilków a to nie jest nasza motywacja do przeprowadzki. Mam nadzieje, ze jestem w bledzie.
      • asia.sthm Re: do frakcji skandynawskiej :) 13.08.08, 08:21
        Czesc Aimart, witamy.
        Na twoim miejscu nie sluchalabym marudzenia marudnic (jezor Kranowi
        i Dorce ;P) tylko pojechala sprawdzic kraj ustawiony na najwyzszym
        miejscu w rankingu krajow, gdzie najlepiej sie zyje. Cos w tym musi
        byc. Mozna porownac, nie?
        Jesli nie zamierzasz osiasc w Oslo na reszte zycia, to co ci zalezy.
        Norwegia jest pierunsko droga dla przybyszow, lecz jesli tam sie
        zarabia to proporcje sa calkiem niezle wink Dla dzieci lepszy raj niz
        gdzie indziej.
        Pozdrawiam ze Sztokholmu i zycze spelnienia oczekiwan.
        • aimart Re: do frakcji skandynawskiej :) 13.08.08, 08:57
          Dziekuje Asiu,
          Juz mi lepiej. Zreszta wczoraj maz mi uswiadomil, ze to nawet lepiej uslyszec
          jakies negatywne opinie i glosy krytyki zamiast tylko wyidealizowanego obrazu
          kraju. A do tej pory nie slyszelismy zadnej skargi (no chyba,ze na
          klimat)dotyczacej Norwegii, same ochy i achy.
          • esubasinghe Re: do frakcji skandynawskiej :) 13.08.08, 14:38
            ja tez myslalam bardzo intensywnie o oslo, zanim wogole zdecydowalam
            sie tutaj napisac. i przyznam ze zniechecily mnie glownie wlasnie
            negatywne komentarze osob tam mieszkajacych ale wlasnie norwegia od
            lat czoluje na listach krajow gdzie zyje sie najlepiej wiec zgadzam
            sie z asia ze cos w tym musi byc. w sumie w tej chwili koncentrujemy
            swoj reaseach przeprowadzkowy na poludniowej szwecji z opcja pracy w
            kopenhadze, ale chetnie dowiem sie czegos o oslo, aimart czy masz
            juz jakies praktyczne informacje? czy mowisz po norwesku? my mowimy
            tylko po angielsku, a dla mojego meza angielski to pierwszy jezyk.
            • asia.sthm Re: do frakcji skandynawskiej :) 13.08.08, 22:13
              Moje przeurocze podbijaczki skandynawiismile
              Zdecydowanie polecam wam podjecie wyzwania osiedlenia sie tutaj.
              Szwecja Dania Norwegia Islandia i Finlandia sa przyjazne, ogolnie i
              w szczegole. Z dobrym angielskim na poczatek nie widze
              problemu...swiat do was nalezy. Prosze nauczyc sie myslec krnabrnie,
              czyli nie ma takich mocnych coby nam cofnac sie kazali.
              Wszedzie moze byc do dupy i wszedzie czeka raj, to od nas zalezy
              jakie mamy doznania. Najwazniejsze to nie dac sie przekonac, ze
              trawa zawsze zielensza za plotem ...a porownac sie oplaca wink
              Jakby trzeba chlebem, woda i dobrym slowem wspomoc, to prosze sie
              zglaszac. Sluze w podskokach.
              • sylwek07 Re: do frakcji skandynawskiej :) 13.08.08, 23:20
                Tutaj sie zgadzam z Asia...Macie to szczescie ze jestescie zdrowe i
                chcecie cos zrobic a to jest wazniejsze niz kasa...
            • aimart Re: do frakcji skandynawskiej :) 14.08.08, 10:08
              Nie, nie mówie po norwesku. Ale znam angielski, francuski, hiszpanski i wloski i
              troche portugalski wiec licze, ze cos by sie znalazlo. Moj maz zglosil sie na
              stanowisko w Oslo, ale praca by byla po angielsku. Jeszcze nie wiemy czy ja w
              ogole dostanie bo jest w trakcie rekrutacji, ale to nie przeszkadza nam sie
              zorientowac troche w temacie.
              My po prostu mielismy ochote na zmiane. Kraj w sumie nam jest dosc obojetny.
              Jednak ciagnie nas tam, gdzie nas jeszcze nie bylo. Jak nam sie nie spodoba to
              poszukamy czegos innego albo wrocimy do Hiszpanii bo mieszkania sprzedawac nie
              zamierzamy póki co.
              Ja nie interesowalam sie jeszcze praca dla mnie (moge zachowac moja prace i
              pracowac na odleglosc z Oslo a poza tym najpierw przysluguje mi urlop
              macierzynski). Ogladalam za to mieszkania i ceny (chociaz wysokie) sa
              porównywalne z naszymi tutaj. Zarobki oczywiscie wieksze wiec w ogolnym
              rozrachunku Norwegia wygrywa z Hiszpania.
              Czytalam, ze w Norwegii biurokracja jest ograniczona do niezbednego minimum i to
              jest pocieszajace. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chcialam poczytac troche o zyciu
              codziennym a nie tylko dane statysyczne. Poznac odczucia osób tam mieszkajacych.
              I w sumie wyglada na to, ze ludzie raczej nie narzekaja. Jedyne co mnie martwi
              to to, ze slyszalam, ze swieze owoce i warzywa to produkty luksusowe.
              Poczekamy najpierw na oferte i konkretne warunki pracy dla meza a potem
              zobaczymy. Ale jak trzeba bedzie szybko podjac decyzje wole, zeby to byla
              decyzja przemyslana.
              • mon101 Re: do frakcji skandynawskiej :) 14.08.08, 15:30
                Jest to dosc normalne, ze po jakims czasie zaczynamy
                narzekac, "wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma". Kazdy kraj ma swoje
                plusy i minusy. Kraje skandynawskie sa latwe do zycia, opieka
                socjalna, rownouprawnienie itd. Oczywiscie moze nie zawsze to
                funkcjonuje perfekt w praktyce ale pewnie i tak funkcjonuje lepiej
                niz w krajach, ktore nie maja tego nawet w teoriicrying Zyje sie
                spokojnie choc bez ekstrawagancji.
                Co masz na mysli piszac, ze owoce sa luksusem? Ceny? Nie zgadzam
                sie. Smak? Zgadzam sie - smaczne, dojrzale w sloncu owoce sa
                luksusemcrying((
                • klaryska Re: do frakcji skandynawskiej :) 25.08.08, 23:49
                  kraje Skandynawskie sa specyficzne, jeden w nie wejdzie inny bedzie biadolic i w
                  najlepszym razie ucieknie. Sa latwe do zycia bo przecietne zycie jest wolne,
                  ludzie sie nie spiesza nie krzycza. Przecietnie.

Trzeba samemu przekonac sie czy nalezy sie do tych, ktorym Skandynawia
                  podejdzie czy do tych, ktorzy znienawidza ja szybko. Tutaj chyba wlasna
                  osobowosc ma duze znaczenie. I swoj wlasny swiat jaki sie ze soba przywozi. W
                  Skandynawii trudno ucieka sie od samego siebie.
                  • asia.sthm Re: do frakcji skandynawskiej :) 26.08.08, 09:24
                    > W Skandynawii trudno ucieka sie od samego siebie.

Wybornie powiedziane i dlugo nie moglam sie zdecydowac czy nalezy
                    cos dodac czy nie smile
                    • klarysa26 Re: do frakcji skandynawskiej :) 27.09.08, 16:35
                      a ja sobie mieszkam w finlandi i jest mi dobrzesmile
                      • jan.kran Re: do frakcji skandynawskiej :) 27.09.08, 18:33
                        A ja mieszkam w Norwegii i nie jest dobrzesad
                        Gdyby nie to ze ojciec mojego syna jest niemiecko - norweskim lekarzem to
                        mialabym na dzis dziecko po usunieciu sledziony.
                        Bo norweska medycyna prowincjonalna jest.
                        W nastepnym tygodniu mam kolejna runde walki z indolencja i prowincja norweska.
                        Na szczescie jestem non - stop w kontakcie z niemiecka hematolog ktora doznaje
                        szoku jak slyszy o tym co Norwegowie probuja zaserwowac mojemu ciezko choremu
                        synowi.
                        Uroki mieszkania na prowincji ...
                        kran
                        • asia.sthm Re: do frakcji skandynawskiej :) 27.09.08, 19:38
                          Kranie, trzymamy kciuki za Juniora.
                          Dobrze bedzie i trzymaj sie kranowo..czyli dzielnie.
                          I pruj do walki z indolencja, a ta wszedzie sie zdarza, nie tylko w
                          Norwegii.
                          • jan.kran Re: do frakcji skandynawskiej :) 28.09.08, 02:53
                            Masz racje Asiu. Musze byc sprawiedliwa , lekarze i pielegniarki sa tu naprawde
                            bardzo mili i to pomaga.
                            Tylko ja jestem podlamana bo juz sama nie wiem czy dobrze robie walczac o
                            podanie leku najnowszej generacji...
                            I zastanawiam sie czy w innych krajach lekarze byliby na tyle tolerancyjni zeby
                            respektowac zdanie pacjenta i rodziny do tego stopnia.
                            Tutaj jak sie uprzesz to lekarz nic nie zrobi wbrew Twojej woli nawet jak uwaza
                            ze nie masz racji ...
    • jan.kran Re: do frakcji skandynawskiej :) 16.11.08, 07:17
      polonia.wp.pl/country,10,kat,1010223,wid,10561833,wiadomosc.html
      Znalazłam na forum Polacy w Norwegii i sie obśmiałam jak norka.
      Zgadza się , lekko przerysowane ale się zgadzatongue_outPPPPPP

Kran
      • asia.sthm Re: do frakcji skandynawskiej :) 16.11.08, 10:42
        cudowni ludzie ci Norwedzy smile
        od roku pracuje z Norwezka, dawno nie spotkalam tak bratniej duszy -
        wychowane zupelnie inaczej, myslimy dokladniusko w ten sam sposob.
        Az strach!
        • gherarddottir Re: do frakcji skandynawskiej :) 16.11.08, 14:04
          Kranie! you made my day!! wylam ze smiechu przez 20 minut. Ja wiem, ze to tekst
          ironiczno komiczny,ale o Jezusienku jednak ile w tym prawdy jest!!!smile))ha ha ha
          ton jest piekne. Przetlumaczylam mojemu norweskiemu mezowi in sie usmial jak
          norka i powiedzial ze sie zgadza z wieloma obserwacjami. hahahah super tekstsmile
      • gherarddottir Re: do frakcji skandynawskiej :) 16.11.08, 14:08
        jan.kran napisała:

> polonia.wp.pl/country,10,kat,1010223,wid,10561833,wiadomosc.html
        > Znalazłam na forum Polacy w Norwegii i sie obśmiałam jak norka.
        > Zgadza się , lekko przerysowane ale się zgadzatongue_outPPPPPP
        >
        > Kran

Oj zebys wiedziala Kranie ze sie wiele rzeczy zgadza!!!! I Z Asia tez sie zgadzam - z nikim nie mialam takiej komitywy i zgodnosci w mysleniu jak z moim norweskim mezem, ktory...no wlasnie: gubi sie w centrum handlowym, uwaza ze Polacy biagaja, powiedzial mi o spinaczu, je te glowy z oczami ( blee), nigdy i nigdzie sie nie spieszy, uwaza ze w Polsce jest upalnie ( nawet jak nie jest: "ta wilgotnosc powietrza, musimy zainstalowac klimatyzacje w polskim mieszkaniu") itd moglabym wymieniac...acha in nigdy w zyciu nie chcial by byc pomylone ze Szwedem, ale mieszkal w Szwecji wiele latsmile))
        • jan.kran Re: do frakcji skandynawskiej :) 16.11.08, 14:16
          Wiem że Twój mąż nie jest typowym Norwegiem ... ale przyznasz ze tekst jest swietny.
          Ja się nauczyłam z nimi postępować co nie zmienia faktu że po dziesięciu latach
          pobytu czuję się tu jak Alien.
          Szwedzi i Duńczycy chyba jacyś bardziej komptatybilni z Europą są ale tu na
          końcu swiata widzi się ... jakby to okreslić ... kilkusetletnią alienację od
          Europysmile
          Ciekawe jak jest w Islandiitongue_outPPP
          Kran Północny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka