Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 21:31 Ktoś jeszcze pamięta, że Wałbrzych to górnicze miasto, z wielowiekową tradycją? Za to dziś mamy taśmę u Japońca i propagandę sukcesu jak za Gierka. Głowa do góry chłopy, będzie lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewka Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 07:54 U Świętej Barbary pamiętają, dzisiaj impreza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.12.09, 08:41 Oczywiście, że pamięta... Szczególnie odczuwa się żal, ból i smutek... Wiedząc, że kopalnia zabrała ojca... teścia.. sąsiadów. Widać po wielu latach jak praca w kopalniach zbiera swoje żniwa. Specjalnie powstające Szwajcarskie oddziały radiologiczne przy szpitalu na Piaskowej Górze gdzie jak wejdziesz widać tych "silnych" mężczyzn, którzy oddali swoje życia kopalniom. W ich oczach smutek... Chwała tym, którzy się poświęcili... P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 11:05 Pamiętamy i życzenia składamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuracjuszka Obłudna martyrologia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 23:39 Dla przypomnienia: Niezmienne od kilku lat liczba wypadków grubo przekracza 2 tys. rocznie, kilkanaście śmiertelnych - wynika z danych Wyższego Urzędu Górniczego (WUG). Na drogach ginie ponad 5 tys. osób rocznie. Wypadków jest ok.50000/rok - KG Policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuracjuszka Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 20:38 Szczęść Boże! Rodzinom górniczym - pomyślności! Wiary w swoje siły. Siły i wytrwania w realizowaniu własnych planów. Tym, którzy antagonizują różne grupy zawodowe - ciężkiego kaca! Nie zawód czyni człowiekiem! Odpowiedz Link Zgłoś
rydzez Re: Górnikom - Szczęść Boże! 04.12.09, 21:29 Pamiętamy. My, młodzi (na tyle młodzi, by pamiętać ledwie urywkami wspomnień górniczą przeszłość miasta, na tyle starzy, by dobrze pamiętać bliskich, których kopalnia nam zabrała) pamiętamy. My, którzy odkrywamy na nowo tą przeszłość, którą próbują nam zabrać na siłę ci, których wybraliśmy, a którzy zamiast miasta z wielowiekową górniczą historią próbują nam wcisnąć miasto tylko wśród zielonych wzgórz, pamiętamy. My, którzy odkrywamy, że kopalnie to nie tylko Lunapark "stara kopalnia"i "lisia sztolnia", ale wiele sztolni, szybów i obiektów górniczych które są dostępne do dziś, a o których nasi włodarze nawet pojęcia nie mają - pamiętamy. A czy Wy, którzy co dzień zjeżdżaliście na szychtę, którzy znaliście kopalnie jak chleb codzienny - pamiętacie? Czy pozwoliliście sobie już pamięć odebrać? Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Górnikom - Szczęść Boże! 04.12.09, 21:43 Wszyscy się dziwią, że kopalnie padły, a jakoś wozów z kamieniem liczonych jako węglowe nikt nie pamięta... Hord naj.ebanych jegomości piętnastego każdego miesiąca, posiniaczonych żon wiszących na pierzynach w familokach... Brudu, smrodu, trawy malowanej na zielono i paru jeszcze ciemnych spraw... Dobrze jest pamiętać wybiórczo, jednak dziś i jutro może wyglądać lepiej. Gderanie o tym co było nic nie zmieni... Nie ma już Górniczego Wałbrzycha. Pozdrawiam, radcom Odpowiedz Link Zgłoś
rydzez Re: Górnikom - Szczęść Boże! 04.12.09, 21:46 Pamięć wybiórczą to chyba Ty masz. Z tego co napisałeś to nie ma teraz jedynie wozów liczonych jako węglowe. Cała reszta nadal jest, redaktorku. Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Górnikom - Szczęść Boże! 04.12.09, 21:52 Widzisz chłopczyku, miasto górnicze tworzyli ludzie, nie kopalnie. Wieże szybowe nadal stoją, ludzi już w większości nie ma. Pokonał ich czas... Niestety pamięć mam dobrą. radcom Odpowiedz Link Zgłoś
rydzez Re: Górnikom - Szczęść Boże! 04.12.09, 21:59 Ale wybiórczą- pamiętasz tylko to, co było złe...redaktorku Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Górnikom - Szczęść Boże! 04.12.09, 22:08 Bo jak byłoby dobre, to trwałoby nadal. Wystarczy, że reszta pamięta co dobre. Ja dołożę łyżkę dziegciu do beczki miodu i jest komplet... Możesz przypomnieć mi, w który lokalnym szmatławcu "redaktorze", bo jakoś żem k.urwa zapomniał... Pozdrawiam, radcom(chyba redaktor) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzez Re: Górnikom - Szczęść Boże! 04.12.09, 22:16 Nie mam pojęcia w którym. Ale Twój sposób i poziom pisania kojarzy mi się właśnie z redaktorzynami z lokalnych szmatławców. I to, uwierz mi, nie jest komplement, chłopczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuracjuszka Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 22:35 "Jasiu! Chamstwu w rzyciu nalerzy siem pszeciwsawiac siłom i godnościom osobistom." Radcom, masz rację, ja Ich też (siłą rzeczy) pamiętam! Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Górnikom - Szczęść Boże! 04.12.09, 22:57 Gość portalu: Kuracjuszka napisał(a): > "Jasiu! > Chamstwu w rzyciu nalerzy siem pszeciwsawiac siłom i godnościom > osobistom." > > Radcom, masz rację, ja Ich też (siłą rzeczy) pamiętam! "...Pytasz mnie dziecko czym jest miłość. Miłość do gwiazda w kupie gnoju..." I dlatego gwiazdy świecą najjaśniej, by obraz ich blasku przyćmił szarość gnoju. P.S. Pytanie o ulicę jest nie na miejscu. Pozdrawiam, radcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuracjuszka Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 23:06 Dosłownie NA miejscu. Wszak nasze Uzdrowisko Sobięcin zaprasza także kochających właściwie. Promujemy tolerancję i różnorodność. Przypomnę, że miłość platoniczna była miłością homoseksualną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TCS Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.12.09, 00:05 Gość portalu: Kuracjuszka napisał(a): > Radcom, masz rację Wejdź mu jeszcze do dupy i wyliż do cna okrężnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuracjuszka Do TSC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 16:53 Nieokrzesany prymitywie, Jak pewnie nie wiesz, jestem z Sobięcina. Córka górnika - rozkułaczanego gospodarskiego syna. On przeżył kopalnię, jego przyjaciel - nie. Nie widzę sensu w gloryfikowaniu tej grupy zawodowej. Jest to zachowanie tchórzliwe i nieuczciwe. Robią to ci, którzy nie mają podstaw do dumy ze swojego życia. Lubią się pokazywać w odbitym świetle, najlepiej na początku grudnia. Zwłaszcza dwuznaczne jest to w obliczu protekcji jaką cieszyli się górnicy za komuny. Rodzina, która została na wsi przymierała głodem, faktycznie wymarła. To babcia ze wsi przysyłała nam jedzenie. Jak mieliśmy Warszawę, potem Fiata 125, oni kosili kosą. A pasożytujący aparat partyjno państwowy wytrawił takim jak ty, TSC, mózg swoją ideologią gloryfikującą ciężki przemysł. Też ci życzę ciężkiego kaca. PS Zwróć uwagę na swoją odbytnicę, masz szansę na raka! Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Górnikom - Szczęść Boże! 04.12.09, 22:50 Fajna obelga: redaktorek. Za starych dobrych czasów wystarczyło nazwać kogoś ch.ujem. Widać świat się zmienia. Ponoć na lepsze... Słodkich snów, radcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 22:55 Jak się wyśpisz nie zapomnij o wizycie u specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuracjuszka Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 23:09 jest jakiś na forum... to TY? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 20:20 Tak się zastanawiam... W jakim celu taki tekst? I zastanawiam się czy przemyślałeś co było przyczyną zachowań o których piszesz. Miałeś w rodzinie górnika? P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 05.12.09, 00:21 olejna pyskówka na forum.. Kolejna, która umrze śmiercią naturalną.. Co wy wiecie o dzieciach górników? O ich żonach, robiących o 3 nad ranem kanapki? O ojcach, którzy wracali z nocki i odbierali dzieci w południe nie widząc ze zmęczenia na oczy? Co wiecie o szczurach wyjadających kanapki na zmianie pod ziemą? Co wy ku... wiecie o pracy w kopalni? W doopie byliście i gó... widzieliście ! Życzę wam wszystkim i każdemu z was z osobna takiego CHLEBA! Smacznego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lastwarrior666 Re: Górnikom - Szczęść Boże! 05.12.09, 00:44 Szczęść Boże wszystkim Górnikom, za ich ciężką pracę .... Pojawił się ten cały radcom i musiał mnie z równowagi wyprowadzić .... ciekawe jakby Ciebie dali pod ziemię .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 09:40 Dajcie spokoj, prosze o cisze nad trumna. Najwyzszym wyrazem szacunku bedzie milczenie, przeciwstawne do cyrku ktore za publiczne pieniadze urzadza co roku UM. Ludzie na to sie patrzec nie dalo. Sw. Barbara podobno pochodzila z Nikomedii, wladcy naszej krainy pochodza z pewnoscia z komedi. Przy jednym stole cala wierchuszka ktora ostatnio tlumaczyla sie z zarzadzania spolkami opijala ten sukces. W tle gornicy ? Rownie dobrze moglo by ich nie byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 10:07 Gość portalu: Rebel Yell napisał(a): > Przy jednym stole cala wierchuszka > ktora ostatnio tlumaczyla sie z zarzadzania spolkami opijala ten > sukces. W tle gornicy ? Rownie dobrze moglo by ich nie byc. Szkoda zatem, że górnicy nie wyszli z sali na znak protestu. Czy ktoś filmował tę imprezę? Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Górnikom - Szczęść Boże! 05.12.09, 16:22 Szatański wojowniku, ostatni wręcz. Dać to oni sobie mogą na wstrzymanie sraczki. Każdy kto zajeżdżał pod ziemię robił to z własnej i nie przymuszonej woli. Dostawał za to sowite jak na ówczesne czasy wynagrodzenie, socjal oraz wiele przywilejów zarówno ekonomicznych jak i społecznych. Niestety ja nic o tym nie wiem bo pochodzę z rodziny górniczej, nawet wielopokoleniowej. Wybrałem inną drogę zawodową bo od urodzenia byłem wyrodnym ch.ujem. I ch.uj wam do tego, radcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztygar Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.12.09, 16:35 radcom napisał: > Szatański wojowniku, ostatni wręcz. Dać to oni sobie mogą na > wstrzymanie sraczki. Każdy kto zajeżdżał pod ziemię robił to z > własnej i nie przymuszonej woli Jednak jesteś chu.jem, i nie wyrodnym, tylko czołowym. Na dół zjeżdżali także ci, którzy nie mieli na to najmniejszej ochoty. Ale pewnie nie słyszałeś o tym, bo tata górnik-żołnierz lub prędzej górnik-garuch zapomniał ci o tym powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Górnikom - Szczęść Boże! 05.12.09, 18:01 Co tam sztygarku, było się cip.ą i odrabiało wojo na dole. Zabrakło jaj by zostać "florkiem" czy może dzielnicowy zwinął spod pewexu. Bo chyba taki kozak jak ty nie jojczy, że musiał pracować w trudnych warunkach. Lepiej być ch.ujem z podniesionym czołem, niż c.ipą z w spodniach... Zawsze twardy, radcom Odpowiedz Link Zgłoś
lastwarrior666 Re: Górnikom - Szczęść Boże! 06.12.09, 09:20 Radcom, załamujesz mnie prostaku. Kiedyś Twoje wypowiedzi były warte poświęcenia im czasu, teraz żal i dno. Ciekawy jestem czy byłbyś w stanie być taki cwany gdybyśmy spotkali się w cztery oczy ... Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Górnikom - Szczęść Boże! 06.12.09, 19:00 lastwarrior666 napisał: > Radcom, załamujesz mnie prostaku. Kiedyś Twoje wypowiedzi były warte poświęceni > a > im czasu, teraz żal i dno. Ciekawy jestem czy byłbyś w stanie być taki cwany > gdybyśmy spotkali się w cztery oczy ... W samo południe, czy wolisz wieczorkiem, gdzieś w śmierdzącym zaułku... Wymagasz ode mnie "wysokiej jakości wypowiedzi", a kto z szanownych forumowiczów potrafi zrozumieć język bardziej zawiły niż podwórkowy slang. Nie rozśmieszaj mnie... Z prostackim pozdrowieniem, radcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.12.09, 19:18 radcom napisał: > Wymagasz ode mnie "wysokiej jakości wypowiedzi", a kto z > szanownych forumowiczów potrafi zrozumieć język bardziej zawiły > niż podwórkowy slang Lastwarrior potrafił, ale i jego zniesmaczyłeś, prosty człowieczku. Wracaj do gnoju. Odpowiedz Link Zgłoś
lastwarrior666 Re: Górnikom - Szczęść Boże! 06.12.09, 22:48 O każdej porze dnia i nocy jestem w stanie spotkać się z Tobą i nakopać Ci do tego zahukanego nędznego tyłka. Jesteś osobnikiem o niewyparzonej mordzie, który siedzi za monitorem komputera i wylewa swoje frustracje za niepowodzenia swojego marnego życia. Myślisz, że jesteś taki bystry i elokwentny? mylisz się zagubiony człowieczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaps Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.12.09, 10:12 całej tej szopki z gloryfikowaniem pracy górnika nie rozumiem a co z pracą rolnika? ilu ich ginie przy pracach polowych, traci kończyny? ile k.u..rw..a jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.12.09, 11:10 To były piękne czasy gdy w Wałbrzychu były kopalnie. Miasto tętniło życiem, ludzie mieli pracę, kwitło wszystko. Ludzie kończąc studia robili kariery. A dziś? Dziś to praca na taśmie w strefie. Ilu mamy ludzi na stanowiskach w tych szumnych zakładach w strefie? Nawet jak sie jakis rodzyn znajdzie to zaraz chce się przypodobać i zmienia mentalnośc na jap, niemiecką, francuską, włoską ...tylko Polaka mało w nim zostaje. Za czasów kopalni było tu inaczej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.12.09, 11:33 a wiecie że Dutkiewicz w Walbrzychu powiedział, że dziwi się dlaczego jeszcze nic się nie robi dla przywrócenia kopalń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuracjuszka Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 17:22 Tobie było pięknie? A w tym systemie prawo służy jedynie władzy, utrzymaniu jej monopolu. Prawo, które kierowało miliony ludzi do obozów, było narzędziem kłamstwa i wyzysku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.12.09, 20:46 Toboły piekne dni a żal sciska serce. Piękni i dobroduszni górnicy pieszczochy systemu bez najmiejszej wątpliwosci żądali specjal sklepów gdzie robole z innych zakładów pracy wpierw musieli odkupić od nich talon płacąc dwukrotność jego wartości by następnie dokonać zakupów tym specjal-sklepie artykułów niedostępnych na rynku. Daj Boże i chwała im za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Górnikom - Szczęść Boże! IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.12.09, 20:48 A pamiętacie jak zamknęli kopalnie co się działo? Jak zaraz padł cały przemysł w Wchu! Ciekawe co widzicie teraz pięknego w Wchu? Strefę która się powoli zamyka? Prawda że górnicy może byli rozpieszczani przez system, a czy teraz nie są? Czy wy nie widzicie tego że jezeli zostałaby chociaż jedna kopalnia z zatrudnieniem 2tyś osób to wiele okolicznych zakładów by się utrzymało. Gdzie Wałbrzyszanin może teraz znaleźć pracę? Odpowiedz Link Zgłoś