Dodaj do ulubionych

Rondo koło Tesco

IP: *.chello.pl 10.09.10, 00:45
Za każdym razem, gdy jadę w tym kierunku od strony Podzamcza i widzę ten korek na prawym pasie, to nie wiem czy się śmiać i płakać?! Jedno jedyne rondo w tej pipidówie (pomijam szczegół, że rondo leży w Szczawnie) a ta cała banda nie potrafi się po nim poruszać! Gdy patrzę na ten żałosny obrazek, to wcale się nie dziwię, że tu trzeba egzaminy po 7 razy zdawać! Większość z was wszystkich chciałoby chyba najlepiej przejechać je w ten sposób:

www.youtube.com/watch?v=Bj_1KcGLwFQ&feature=related
Czy nikt was nie uczył, że prawy pas służy tylko do zjazdu w prawo?! Że jazda na wprost/lewo/zawracanie wymaga wjechania na pas wewnętrzny? Ludzie, przecież tu są zaledwie 2 pasy! To jak wy jeździcie po rondach z np. 5 pasami? (o ile w ogóle). Pomyślcie łaskawie ile osób jadących w kierunku Tesco właśnie musi stać przez was w korku tylko dlatego, że boicie się zjechać na wewnętrzny pas! W każdym innym mieście/kraju kierowcy widzący samochód na rondzie na pasie najbardziej zewnętrznym traktują jako "właśnie opuszczający skrzyżowanie" i włączają się do ruchu...w co niektórych zainstalowane są nawet słupki w jezdni, które nie pozwalają okrążać ronda na pasie zew. tylko wymuszają zjazd!!! Pozdrawiam jeżdżących poprawnie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwan Re: Rondo koło Tesco IP: *.chello.pl 10.09.10, 00:50
      taki p.s.

www.walbrzych.policja.gov.pl/www/index.cgi?strona=komunik817_08&numer=37
      • Gość: miejscowy Re: Rondo koło Tesco IP: *.chello.pl 10.09.10, 03:35
        Nareszcie ktos konkretnie przedstawil w post scriptum,zasady poruszania sie po skrzyzowaniu typu rondo , a w szczegolnosci jego opuszczanie.Moze to wreszcie da do myslenia wszystkim cymbalom ,ze zmieniajac pas ruchu nalezy ust. pierwszenstwa pojazdom ,ktore sie na tym pasie znajduja.!!! Punkt 3.
      • Gość: pikpok Re: Rondo koło Tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 11:56
        Fajnie. Tylko ze w linku uzywa sie slowa "powinno". I co z tego, skoro ja wyjezdzajac od strony podzamcza na piaskowa z wewnetrznego pasa (bo "powinienem") musze i tak ustapic pierwszenstwa leserowi jadacemu zewnetrznym pasem.
        Malo tego, jadacy zewnetrznym wpierdziela sie w zjazd na piaskowa "na chama", uwazajac mnie za cwaniaka, ktory nie stal jak on potulnie w ogonku. Nie przyjdzie mu na mysl, ze dzieki tym bardziej odwaznym on w tym ogonku stoi krocej, wsrod podobnych mu leserow.
        I tak mam to teraz gdzies, jezdze przez ogrodowa.
    • Gość: ... Re: Rondo koło Tesco IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 06:41
      tylko, ze to rondo jest nieforemne, jak jedziesz na Piaskową to nie masz miejsca na zmianę pasa jeżeli jest duży ruch ze Szczwana. Najprościej jest wymalować pasy zmuszające jadących z Podzamcza z prawego jechać do Tesco a z lewego do Szczawna i na Piaskową.
    • Gość: ;] Re: Rondo koło Tesco IP: *.swidnica.mm.pl 10.09.10, 08:41
      Proponuje naszej policji żeby tam sie ustawili i uczyli nieświadomych obywateli, a i karali za nie włączanie kierunku. Albo wałbrzyszan powinno sie wysyłać na kurs jazdy do Francji lub najbliżej na rondo w Legnicy które jest bardzo podobne i oznakowane jak dla debili.

aa i jeszcze jedno jak ktoś jedzie wewnętrznym pasem to ty ciołku czekający na wjazd możesz śmiało jechać bo masz swój pas wolny.

Pozdrawiam kierowców
      • nchyb Re: Rondo koło Tesco 10.09.10, 12:16
        > Proponuje naszej policji żeby tam sie ustawili i uczyli nieświadomych obywateli
        > , a i karali za nie włączanie kierunku

z obserwacji wiem, że policjanci też nie potrafią prawidłowo tym rondem się poruszać...
        • Gość: driver Re: Rondo koło Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 19:41
          Dokładnie. Dzisiaj widziałem osobiście, przede mną jechała wiśniowa nubira straży miejskiej z podzamcza na piaskową zewnętrznym pasem. Życie, rondo jest do dupy, mało kto ma ochote ryzykować.
      • Gość: Burza Re: Rondo koło Tesco IP: *.chello.pl 12.09.10, 22:20
        jeśli na rondzie ma włączony kierunkowskaz bo zjeżdża z ronda, to nie możesz wjeżdżać na rondo
      • Gość: prawy Re: Rondo koło Tesco IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.10, 11:12
        a jak wjezdzasz na zwykle skrzyzowanie prawym pasem przed oczami masz ustap pierwszenstwa a z lewej lewym pasem jedzie auto to wjezdzasz bo twoj pas jest wolny ??? skrzyzowanie to miejsce gdzie przecinaja sie pasy ruchu (rondo tez jest skrzyzowaniem!!!!!) i jesli masz ustap pierwszenstwa przejazdu to masz ustapic i juz. jesli jedziesz po prawej stronie dookola ronda to jestes sierota, jesli wjezdzasz ze szczawna na piaskowa to masz czekac az ja zjade z ronda a nie pchac mi sie bokiem pod maske. to proste. tobie latwiej zaczekac by moc bezpiecznie wjechac niz zmuszac mnie do hamowania i powodowac zagrozenie na rondzie.
    • Gość: zija Re: Rondo koło Tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.09.10, 09:57
      tak tylko my tu mamy rondeczko a nie rondo i dlatego jak się nie wbijesz na wydrę z lewego na prawy pas np jadąc do szczawna to nie bardzo chcą cię tu wpuścić i stąd tyle tam stłuczek ------pozdrawiam wszystkich cwaniaczków za kierownicą----
      • Gość: as Re: Rondo koło Tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.10, 22:32
        Wszystko pięknie ładnie mistrzowie kierownicy tylko jak jedziecie na rondzie równocześnie pasem wewnętrznym na rondzie (wjeżdżacie tym bez ogonka;-)) i zjeżdżacie na Piaskową a ktoś jedzie od Tesco(jest już na rondzie) to ma pierwszeństwo bo macie go po prawej stronie.
        i jeszcze jedno w PL polskim kierowcom brakuje kultury oj brakuje.
    • Gość: Wolf Re: Rondo koło Tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.09.10, 22:32
      Iwan nie wiem jak tam u was w Rosji ale lepiej wróć znów do nauki jazdy bo wygadujesz takie bzdury że aż cud że nie spowodowałeś jeszcze jakiejś kolizji. Jak jesteś na wewnętrznym pasie to ten na zewnętrznym ma zawsze pierwszeństwo. Takie przepisy są tutaj w Polsce i w całej unii tak więc radzę sobie to zapamiętać. Problem w tym (jak ktoś już tu ktoś zauważył) że to rondo jest za małe a zjazdów jest za dużo. Obym nie spotkał na drodze takiego niedzielnego kierowce jak Ty.
      • Gość: kiwam Re: Rondo koło Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 22:35
        niestety rondo jest tak oznakowane ze kierowcy z pasa wewnetrznego mają pierszenstwo !!! i ludzie jadący na zewnętrznym pasie boją sie o samochody.
        • Gość: Wolf Re: Rondo koło Tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.09.10, 08:47
          Co ty gadasz niby jak jest oznakowane że ci z wewnętrznej mają pierwszeństwo?? jedynie namalowane strzałki na rondzie by mogły taką sytuację stworzyć ale wątpię żeby ktoś tak chciał wypatrzyć zasady ruchu drogowego. Nic tam takiego nie ma jeździ się tak jak na każdym rondzie tego typu.
      • Gość: as Re: Rondo koło Tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.10, 22:35
        o właśnie chciałem to powiedzieć co kolega.

oj niedzielni kierowcy;-)))) udający światowców oczywiście;-)))
        będę jeździł przez ogrodową ;-))
        • Gość: miejscowy Do as IP: *.chello.pl 13.09.10, 06:32
          Powiedz mi ,w ktorym miejscu jest oznakowanie ,ze z wewnetrznego pasa ,przy zjezdzie na P. Gore ,masz pierwszenstwo.? Przed rondem jest znak , ale informuje on tylko ,ktorym zjazdem masz zjechac. Nic wiecej.! Swietnie ,ze jezdzisz przez Ogrodowa. Mniejsze zagrozenie dla innych. Namow tez tych ,ktorzy plota takie bzdury jak Ty i po klopocie.! Naprawde zaczalem sie zastanawiac ,czy My Walbrzyszanie , jestesmy az tak kiepsko wyszkoleni.? Wiem ,ze wiekszosc jezdzi do pracy i z powrotem , ale wystarczy zajrzec do kodeksu drogowego i tyle. Jedno zakichane rondo obnazylo stan wiedzy o zasadach ruchu a przeciez Walbrzych to grajdol i prostota komunikacyjna Jedno skrzyzowanie bez swiatel i DUPA BLADA ,ba sa tacy ,ktorzy na skrzyzowaniu ,skrecajac w prawo z lewego pasa uwazaja ,ze maja pierwszenstwo przed tym ,ktory skreca w prawo z prawego pasa .Masakra.! Pozdrowienia dla wszystkich kierowcow i tych ,ktorzy tylko tak o sobie mysla.!
    • jakas1 Re: Rondo koło Tesco 12.09.10, 23:50
      Niestety mylisz się, bo przez idiotyczne polskie przepisy objeżdżanie ronda dookoła zewnętrznym pasem jest jak najbardziej legalne. To, że jest niekulturalne to inna sprawa.
      "prawy pas służy tylko do zjazdu w prawo" - to niestety nieprawda. Żeby tak było potrzeba pewnej dozy myslenia ze strony organizatora ruchu w tym miejscu i pociągnięcia ciągłej linii zaraz za zjazdem (jak to zrobiono przy Castoramie na Bielanach).
      • Gość: posterunkowy Re: Rondo koło Tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.10, 07:53
        qrwa, brakuje pasa zjazdowego z Podzamcza n a Tesco, wyjebać te reklamy i problem z g lowy
        • Gość: wyjebac reklamy Re: Rondo koło Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 10:39
          Jestem za wyjebac reklamy
          • Gość: abc Re: Rondo koło Tesco IP: 85.154.240.* 13.09.10, 15:27
            Pomijajac juz przepisy poruszania sie po rondzie akurat na tym jest dosc miejsca zeby z kazdej strony zrobic prawoskrety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka