Dodaj do ulubionych

Referendum - 13.02.2011 R.

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.02.11, 11:47
Mieszkańcy Wałbrzycha!
Wzmóżmy akcję przypominającą naszym sąsiadom, rodzinie, znajomym o bardzo ważnej frekwencji w dniu 13.02.2011 r. poprzez uczestnictwo w referendum. Przypominajmy jak ważne jest żeby odpowiedzieć w referendum "TAK" na 3 zadanie pytania. Niech każdy wie, że od jego uczestnictwa w referendum 13.02.2011 roku, a frekwencja musi być wyższa niż 30% uprawnionych do oddania głosu Wałbrzyszan, zależy zdrowie ich dzieci, wnucząt i ich samych. Niech już nigdy nie dojdzie do takiej arogancji umożliwiającej w majestacie prawa regularne i powolne zabijanie naszych dzieci i wnucząt.
Ponadto trzeba w referendum zagłosować na "TAK" za dopłatami do cen wody przez budżet miasta. Niech władze miasta, które zostały przez nas wybrane, zaczną analizować przyczyny najwyższej na Dolnym śląsku ceny wody w Wałbrzychu. Przypominajmy naszym znajomym poprzez e-maile, portale itd.- przecież nie muszę wskazywać możliwości.
Bo niestety na Piaskowej Górze nigdzie nie wiszą żadne informacje gdzie mieszkańcy mogą oddać swój głos w referendum dnia 13.02.2011 r.????
Obserwuj wątek
    • Gość: z Wałbrzycha Re: Referendum - 13.02.2011 R. IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.11, 11:51
      ale o co chodzi z tym referendum ? ??
      • Gość: Gosc Re: Referendum - 13.02.2011 R. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.02.11, 11:57
        No wlasnie dobre pytanie o co chodzi z tym referendum mamia nas z jednej i drugiej strony i kogo zapytam o co chodzi to nikt nie potrafi tego wytlumaczyc.
        • Gość: Mieszkaniec Re: Referendum - 13.02.2011 R. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.02.11, 12:17
          Referendum odbędzie się 13 lutego (w niedzielę), w tych samych komisjach okręgowych, w których odbywały się ostatnie wybory samorządowe. Mieszkańcy Wałbrzycha będą mogli się w nim wypowiedzieć na trzy pytania:

1) Czy jesteś za wprowadzeniem dopłat z budżetu miasta Wałbrzych do stawek taryfy wody i ścieków obowiązującej na terenie miasta Wałbrzych w latach 2011-2012 dla odbiorców z grupy gospodarstw domowych w kwocie (brutto) 1,30 zł. do m3 wody i 1 zł. do m3 ścieków oraz 10 zł. do abonamentu miesięcznego?

2) Czy jesteś za wprowadzeniem na terenie miasta Wałbrzych:a) zakazu lokalizacji składowisk odpadów innych niż komunalne,b) zakazu lokalizacji zakładów i instalacji przetwórstwa lub utylizacji innych niż komunalne odpadów niebezpiecznych, za wyjątkiem instalacji zlokalizowanych w miejscu powstawania odpadów?

3) Czy jesteś za wprowadzeniem na drogach gminnych miasta Wałbrzych zakazu poruszania się pojazdów ciężarowych o masie całkowitej przekraczającej 5 ton, przewożących odpady inne niż komunalne, będące substancjami niebezpiecznymi?
          Referendum będzie ważne, jeżeli weźmie w nim udział co najmniej 30% uprawnionych do głosowania. Wynik referendum będzie rozstrzygający, jeżeli za jednym z rozwiązań w sprawie poddanej pod referendum oddanych zostanie więcej niż połowę ważnych głosów.

Oczywiście napisano, że w tych samych komisjach okręgowych, w których odbywały się wybory samorządowe. Ale jak były wybory samorządowe to wisiały ogłoszenie dla mieszkańców, że przede wszystkim są te wybory i gdzie mają iść zagłosować. A tym razem nie ma takiej informacji i ludzie nie wiedzą o co chodzi, a przecież chodzi o nasz byt. O nasze zdrowie i pieniądze na życie, których przecież mamy niewiele, a tak wysokie są opłaty za wodę, najwyższe na Dolnym śląsku, to niech samorząd przeanalizuje bo będzie musiał dopłacić do ceny wody, oczywiście jeżeli odpowiemy w referendum "TAK" na pytania.
      • Gość: Mieszkaniec Re: Referendum - 13.02.2011 R. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.02.11, 12:23
        Cena metra sześciennego wody i ścieków w Wałbrzychu przekracza 9 zł. Dla porównania - mieszkańcy Legnicy płacą o 2 zł, a wrocławianie o ponad 3 zł mniej.
        • Gość: juras Wyjaśnione na wideo IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.02.11, 12:39
          Dla leniwych tutaj coś znalazłem.

walbrzychfakty.pl/2011/02/01/referendum-nadchodzi/
          • Gość: Gosc Re: Wyjaśnione na wideo IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.02.11, 17:29
            Czy ktos mi wyjasni z woda miasto doplaca nam do wody czy my tego nie odczujemy przeciez budzet miasta to nic innego jak nasze pieniadze.Budzet przeciez jest na minusie chociaz dla Radnych na podwyzszki znalazly sie pieniadze wiec wytlumaczcie mi za czym ja mam glosowac.Obniza mi koszty wody,ale za to podwyzsza co innego bo czyms to trzeba uzupelnic.
            • Gość: Gosc Re: Wyjaśnione na wideo IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.02.11, 17:30
              zapomnialem dodac jedynie te dwa pozostale punkty maja sens bo to mi sie nie odbije na mojej kieszeni.
              • Gość: Chorąży Torpeda Re: Wyjaśnione na wideo IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.11, 17:37
                doszly mnie sluchy ze na referendum wybiera sie liczna grupa pracownikow Mobruka i ALBY. Ciekawe jak zaglosuja
            • Gość: Bernard Homo Sovieticus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 14:25
              Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Czy ktos mi wyjasni z woda miasto doplaca nam do wody czy my tego nie odczujemy
              > przeciez budzet miasta to nic innego jak nasze pieniadze.Budzet przeciez jest
              > na minusie chociaz dla Radnych na podwyzszki znalazly sie pieniadze wiec wytlum
              > aczcie mi za czym ja mam glosowac

Ale masz problem! Zgłoś zatem postulat aby wodociagi podniosły cenę wody o 200% bo może wtedy ulżysz budżetowi miasta, które za tą kasę będzie mogło stworzyć parę etatów dla krewnych królika i podnieść "głodowe" pensje urzędniczej góry. Aha, no i wodociagi kupią nowe autko prezesowi bo stare za 120tys ponoć rozbite. Co tam 200%, niech podniosą nawet o 1000% skoro Homo Sovieticus się tego domaga.
    • Gość: Jan Re: Referendum - 13.02.2011 R. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.02.11, 13:16
      Nadrukowali plakatów o referendum ale bez informacji gdzie i jak - nieuki jakieś.
      Wystarczyłby dopisek, że w punkcie wyborczym..
      • Gość: kijop Re: Referendum - 13.02.2011 R. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.02.11, 13:42
        Ogłoszenia wisiały jakieś trzy tygodnie temu i pewnie już ich nie ma (celowa zagrywka). I nie do końca tak jest jak piszecie. Grodzka i Kasztelańska głosuje np. w siedzibie Staży Miejskiej (dawne przedszkole), a samorządowe były w szkole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka