Gość: Chory IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.12, 13:16 Czy ktos z Wałbrzycha lub okolic chorowal lub choruje na ta chorobe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ls Re: Guillain-Barré IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 15:04 Tak, kilkadziesiąt osób w ostatnich latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Guillain-Barré IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.12, 22:13 Tak ja chorowalem jakies 10 lat temu jezeli cos potrzebujesz to pisz chetnie pomoge, a ty Is nie kumasz chyba tej choroby wiec poprostu przemilcz to i swoje glupie teksty schowaj sobie w buty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyzar Re: Guillain-Barré IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 13:35 30 letni mieszkaniec Wałbrzycha, Piotr Wojtkowiak, od 2 lat boryka się z chorobą, której nikt dotąd nie potrafi jednoznacznie zdiagnozować. Jeszcze niedawno Piotr był mężczyzną w pełni sił, pracował i żył jak każdy normalny człowiek, 2 lata temu choroba ujawniła się. Piotr Wojtkowiak opowiada, że bez przyczyny zaczął tracić równowagę i upadał. Po pewnym czasie doszły inne schorzenia i utrata wagi. Pierwszy raz trafił do szpitala trafił i od tamtego czasu był już hospitalizowany aż w 11 placówkach, z czego każda z wizyt trwała nawet po kilka miesięcy. Jak dotąd żaden ze szpitali ani lekarzy prowadzących nie potrafił lub nie chciał określić choroby Piotra Wojtkowiaka, tylko w wałbrzyskim Szpitalu imienia Alfreda Sokołowskiego przebywał prawie na każdym oddziale, między innymi na Oddziale Neurologicznym z pododdziałem Udarowym, Oddziale Chorób Wewnętrznych a nawet na Oddziale Chorób Zakaźnych. Aktualnie Piotr Wojtkowiak nie może już samodzielnie chodzić ani nawet się poruszać, jest zmuszony do przebywania tylko w jednym pomieszczeniu, gdyby nie jego matka, nie miałby nawet możliwości by usiąść. Wypisy ze szpitali nie określają jednoznacznie choroby na jaką zapadł Piotr. Mówią między innymi o zaniku mięśni, boreliozie, chorobie neuronu ruchowego, stwierdzono również wiotki niedowład 4-kończynowy a każdy z wypisów zaleca kolejne wizyty w coraz to nowych szpitalach. Piotr Wojtkowiak był już leczony między innymi w Klinice Neurochirurgicznej w Warszawie, w Wałbrzychu, Kamiennej Górze , Wrocławiu czy Czadrowie. Z ostatniego szpitala, w którym przebywał Piotr Wojtkowiak został wypisany, ale nie do domu, tylko do szpitala im. Sokołowskiego w Wałbrzychu, który na swoich stronach internetowych szczyci się maksymą : „Misją naszego szpitala jest ratować, leczyć zawsze dawać nadzieję”. Jednak jak twierdzi matka Piotra, słowa pani ordynator neurologii wałbrzyskiego szpitala, tej nadziei jej syna pozbawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walbrzych do Krzyzar IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 21:08 Znam tą sprawę i obwinianie tutaj pani ordynator neurologii oraz Wałbrzyski szpital jest tu nie na miejscu , bo chłopak leżał w wielu szpitalach poza Wałbrzychem bodajże w Warszawie i tam nie stwierdzili co to za choroba, a tutaj tym bardziej gdzie jest to szpital regionalny, na miejscu pani ordynator też bym zrobił to samo , jeżeli pacjent ma zanik mięśni , to w niekrótkim czasie może dojść do niewydolności oddechowej, co jest poważnym zagrożeniem życia, więc nie obwiniajcie Wałbrzyskiego szpitala, jeżeli już to Warszawa powinna wystosować odpowiednią dokumentacje dotyczącą leczenia i opinii że niema w Polsce ośrodka który by był wstanie zdiagnozować tą chorobę.Ja wiem że to jest przykre ale Wałbrzyski szpital nie jest odpowiednikiem Warszawskiego szpitala.I jeszcze raz powtarzam to Warszawa jako specjalistyczny szpital i " wyższy rangą " powinien wystosować taki dokument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria K. Re: Guillain-Barré IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 00:44 Zespół Guillain-Barre (ZGB) to rzadka choroba, zwana również ostrą zapalną poliradikuloneuropatią demielinizacyjną lub narastającym paraliżem Landry´ego. Zespół Guillain-Barre jest patologią nerwów obwodowych, nie obejmuje ośrodkowego układu nerwowego, definiowaną bardziej jako zespół symptomów niż "pojedyncze" schorzenie. Więcej pod: www.zgb.za.pl/przebieg.htm Życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk a co chcesz wiedziec o tej chorobie IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.12, 01:03 Co chcesz wiedzieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: a co chcesz wiedziec o tej chorobie 23.01.12, 23:16 Ja chcę znać jej przyczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dido Re: a co chcesz wiedziec o tej chorobie IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.12, 01:51 Pani Mario K.Jest Pani bardzo mądrą osobą.Czyżby Pani Maria Kusyk?Tylko Pani mogła tak odpisać!Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka.Pracownik z Gaju. Odpowiedz Link Zgłoś