IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.10.04, 07:04
Hej. Kiedyś ( chyba ze 2 lata temu), przed Wszystkimi Świętymi zakładałam już
taki wątek, ale zniknął.Chiałabym wiedzieć , jak dziś oceniacie stan
wałbrzyskich cmentarzy.Ja za dwa najbardziej zadbane cmentarze uważam
cmentarz na Przemysłowej i na Żeromskiego.
Obserwuj wątek
    • ledwozipie Re: Cmentarze 26.10.04, 08:16
      Witaj Justyna. Oczywiście pamiętam twój wątek. Coś Cię dawno u nas nie było :-))
      Co do cmentarzy to za najbardziej zadbany uważam ten na Przemysłowej,a za
      najgorszy - ten na szczawienku, gdzie groby wciskane są na tzw. "pałę".
      Pozdrawiam
      • Gość: grave_digger Re: Cmentarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 09:33
        > Co do cmentarzy to za najbardziej zadbany uważam ten na Przemysłowej,a za

zgoda. ale trzeba było wcześniej wykonać tu wiele pracy - przede wszystkim w
        mentalności ludzi, jak sobie wspomnę jak to kiedyś wyglądało... brrr.

kto wie - może "mniejszy ścisk" będzie obok Palmiarni bo to miejsce też brane
        jest pod uwagę w planowanej lokalizacji nowej nekropolii:
        www.twoje-sudety.pl/index.php?action=show&type=news&id=1278
      • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.10.04, 15:42
        Czesć;]na starym zdroju też już pomału zaczynają tak robić;].Pozdrawiam.
        • Gość: Pazdzioch Cmentarz na Sobięcinie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.10.04, 18:06
          Też ciekawie położony i zadbany
    • Gość: jura57 Re: Cmentarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 19:05
      Ciężko się odnieść do tego wątku bez dokonania wstępnej analizy czym i dla kogo
      jest cmentarz oprócz tego, że jest to miejsce gdzie grzebie się zmarłych
      lub "...przechowuje prochy po ich kremacji."
      Wymienione przez Ciebie cmentarze należały a w zasadzie należą do tzw.
      wiodących w mieście i byłoby dziwne gdybyś ich nie uwzględniła. Zastanawiają
      mnie jednak kategorie jakimi kierowałaś się przy tej ocenie:
      - stan techniczny(ogrodzenie, jakość ścieżek, punkt czerpania wody, ....)
      - funkcjonalność(możliwość zaopatrzenia się na terenie bądż w najbliższym
      rejonie w "niezbędne atrybuty" składanej wizyty, dobry dojazd, ...)
      - sfera duchowa(czy "leży" na tym cmentarzu ktoś z naszych bliskich lub
      osoby utożsamiane z miastem tzw. "aleje zasłużonych")
      - jakość pomników(systematyczna zamiana drewnianych "skrzynek" na granity
      fińskie i brazylijskie, piaskowce, oraz "dacze rodzinne")
      - sfera psychiczna(możliwość "zaistnienia" raz w roku przy okazji święta niczym
      na pokazie mody w Paryżu, itp.)

Dla mnie najbardziej zadbany jest ten cmentarz, który odwiedzam i to nie tylko
      raz do roku ale przy każdej nadarzającej się okazji. Jest to miejsce gdzie
      prawie w każdym rzędzie grobów mam czas na chwilę zastanowienia, zadumy nad
      sensem istnienia. Ten cmentarz znajduje się ......... (pozwolę sobie nie podać
      miejsca).
      • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.10.04, 20:26
        Chodziło mi tylkmo o takie hm..........porównanie.
        • Gość: jura57 Re: Cmentarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:49
          Ależ moje "wypociny" nie są niczym innym jak porównaniem w sposobie rozumowania
          "instytucji" pod nazwą cmentarz. Z Twoich zdań wynika jednak, iż do porównania
          użyłaś kategori "ekonomiczno-bytowych". Nie mając nic przeciwko tego typu
          sposobowi myślenia wydaje mi się, że równie dobrze mogłabyś "zapytać" o to tych
          co mają tam "stałe zameldowanie". Co oni sądzą na ten temat. Jak im się
          tam "odpoczywa"? Ci jednak chyba na to nie odpowiedzą.
          Zaczyna być tutaj zauważalna różnica między "homo sapiens" a "homo economicus".
          Dla jednych jest to kwestia "rozruszania" kory mózgowej w celu powrotu do
          zapomnianych chwil i wspomnień. Dla tych drugich odbębnienie wymuszonej
          procedury(mówię o obecności na cmentarzu).
          Jakże różne ma znaczenie w tym momencie powiedzenie: "cogito ergo sum".
          Wracając do kwestii Podzamcze-cmentarz to lokalizacja dotychczasowa jest kiepska
          gdyż wszem i wobec wiadomo, że umarli "lądują na górce".
          • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.10.04, 23:32
            Jakie kategorie ekonomiczno-bytowe? Żle mnie zrozumiałeś.

p.s. Co do tego ,,odbębniania" wizyt- ja nie chodzę na cmentarz bo od czasu do
            czasu wypada tam isć. Idę tam by posiedzieć przy grobie babci, powspominać.
            • Gość: jura57 Re: Cmentarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 10:08
              Przepraszam! Ale tak to zrozumiałem.
    • janusz2110 Re: Cmentarze 28.10.04, 15:51
      Witaj Justynko
      Chodzę tylko na cmentarz na podgórze i wydaje mi się ze powoli wychodzi z
      zapaści czy to zmiana proboszcza ( to jest najbardziej prawdopodobne) czy
      zmiana grabarza (chyba mniej)ale widać ze zaczęto coś robić.
      I za to im chwała
      • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.10.04, 15:55
        Raczej zmiana proboszcza. Często to jak wygląda cmentarz zależy właśnie od
        proboszczów , np proboszcz parafii ze śródmieścia bardzo dba o cmentarz.
    • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.10.04, 09:12
      Dzisiaj idę pozwiedzać;].
      • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.10.04, 20:01
        Byłam dziś na Starym Zdroju. O dziwo nie było jeszcze ,,pompy" na grobach;].
        • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.11.04, 17:53
          Hm, ciekawe ile rzeczy w tym roku z grobów pokradli?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka