IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.10.06, 23:22
Podobno Lubiński chce w Wałbrzychu zrobić bezpłatny Internet.
Pytanie do znawców tematu: "Czy to wogule jest możliwe?"
Obserwuj wątek
    • Gość: mozko Re: Pytanie IP: *.torun.mm.pl 29.10.06, 23:40
      jest mozliwe stworzenie sieci hotspotow do ktorych kazdy wlasciciel laptopa czy palmptopa bedzie mogl sie bezplatnie przylaczyc do neta. wiadomo jednak ze siec radiowa to nie to samo co kablowa. istnieje tez pytanie o sens takiej sieci w naszym miescie.
      jaki wymierny efekt mialoby zainstalowanie zalozmy w obrebie rynku puntu dostepowego do sieci. czy wszyscy walbrzyszanie masowo by przychodzili aby zajrzec na stronki?
      czy moze to turysci mieliby z niego korzystac?
      www.dziwnow.pl/aktualnosci/pokaz/2.dhtml tu na pierwszej lepszej stronie przyklad jak taka siec dziala.
      • daria_sejmowa Re: Pytanie 31.10.06, 11:00
        A który dostawca internetu dostarczy mu sygnał.
        Który odetnie się od źródła dochodu.
        Przecież wtedy będzie można w domu korzystać z netu.
        Wystarczy karta bezprzewodowa.
        Wałbrzych to nie Dziwnów gdzie turystów jest więcej niż mieszkańców.
        Jak dla mnie mrzonki i kiełbasa wyborcza.
        • Gość: remek Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.10.06, 13:11
          Wystarcz, że Lubiński skorzysta z odpowiedniego programu Unijnego skierowanego
          na rozwój infrastruktury telekomonikacyjnej i informatycznej a pieniądze same
          się znajdą, ot co. Żadnej trudności w tym nie widzę! (w przeciwieństwie do
          Prezydenta Kruczkowskiego:) ).
          Jednym z priorytetów przyszłego okresu programowania 2007-2013 będzie właśnie
          informatyzacja poszczególnych regionów i o pieniądze naprawdę nie będzie trudno.
          • daria_sejmowa Re: Pytanie 01.11.06, 22:36
            Mrzonki i kiełbasa wyborcza.

Jak tak piszesz to od razu widać, że nie masz o tym pojęcia.

Dla Twojej wiadomości projekt informatyzacji za unijne pieniądze już jest i
            ciągnie się w Urzędzie Marszałkowskim już trzy lata.
            Gmina i Starostwo są w nim umoczone. Nomen omen razem :-) .
            • Gość: dred Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 22:44
              taka sana jak na plakatach Kruczkowskiego, nie Dario?
              • daria_sejmowa Re: Pytanie 02.11.06, 08:50
                Widać, że wszyscy tutejsi faceci mają jakiś kompleks.
                Wystarczy najechać na ich wodza to już wciągają w to konkurencję.
                Mam na to nową nazwę - "Kompleks Małego Wodza" :-)
                • Gość: Piękny nie bestia Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.06, 09:00
                  Ale jaja. Pięknie powiedziane, obśmiałem się do łez.
                  Postawił bym Ci piwo ale za żonę to cię nie chcę :))).
          • de_most_enes Re: Pytanie 02.11.06, 22:40
            Proszę podać jaki to program wspomógłby ponad stutysięczne miasto w powszechnym
            dostępie do Internetu i proszę też podać przybliżony kosztorys. Przypominam, że
            zdecydowana większość programów unijnych wymaga wkładu własnego.
    • Gość: Rydżez Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 07:57
      Hotspotw rynku... fajnie, tylko jeszcze do tego patrole policji musiałyby tam
      się zainstalować. Średnio wyobrażam sobie kogokolwiek wyciągającego laptopa lub
      palmtopa w rynku, zwłaszcza wieczoren
      • Gość: ,,, Re: Pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 12:25
        ..sie nie znasz : Urząd Miasta zaplaci ( oczywiście jak tam bedzie Lubiński) a
        skąd wezmie ? od nas weżmie ... no i bedziemy mieli darmowy ! proste :)
        • Gość: zorientowany Re: Pytanie IP: 80.50.81.* 31.10.06, 12:30
          To jest w pełni mozliwe. Są fundusze na informatyzacje, bradzo realne i nie
          trudne do zdobycia. Czy działania słuszne,zawsze bedą dwie opinie. Kazdy ma
          własne zdanie. Pozdrawiam
          • Gość: mozko Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 13:17
            zgadzam sie, istnaieja fundusze na informatyzacje, instalacja takiego systemu tez nie jest bardzo droga. pozostaje jednak pytanie o sens takiej sieci w miescie. przydac by sie moze przydala ale czy to jest najwazniejsze - chyba nie. zwykla sciema na wybory.
            co do sugestii ze wszysycy domu zaczeliby uzywac takiego neta to niekoniecznie, wszytsko zalezy od mocy nadajnika, czesto maja bardzo ograniczony zasieg. nie zawsze sygnal przebija sie prawidlowo przez grube sciany itp. przez skype rowniez nie pogadasz, z ftp tez raczej sie nie polaczysz. oczywiscie wszytsko zalezne jest od zastosowanej konfiguracji i uzytej technologii.
            a pokrycie calego walbrzycha siecia hotspotow jest wogle rzecza bezsensowna: gory, lasy itp.... jesli juz proponuje okolice szkol wyzszych, to mogloby miec sens.
            • Gość: remek Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.10.06, 13:29
              mozko i już sam odpowiedziałeś sobie na pytanie czy warto zrobić Internet w
              Wałbrzychu. Oprócz uczelni wyższych jest jeszcze sporo innych podmiotów,
              instytucji, szkół podstawowych i średnich, bibliotek, szpitali, ośrodków dla
              młodzieży, itp oraz zwykłych mieszkańców których nie stać na zakup łącza
              Internetowego, a chcieli by mieć dostęp do Internetu. Ja widzę sens tego
              pomysłu.
              Oczywiście samy darmowym Internet nie rozwiąże wszystkich problemów Wałbrzycha,
              ale jest to napewno krok we właściwą stronę
            • Gość: zorientowany Re: Pytanie IP: 80.50.81.* 31.10.06, 13:30
              No i to mi sie podoba. Konstruktywna dyskusja. Mnie sie wydaje że okolice
              szkół,i wiekszych skupisk ludzkich jak najbardziej. Czy cłay wałbrzych to bym
              sie zastanawiał. Pozdrawiam
              • Gość: mozko Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 13:53
                zgadzam sie z tym ze wywalczenie pieniedzy z unii na siec bezprzewodowa byloby ok. wczesniej zalozylem na forum temat o pozyskiwaniu funduszy unijnych przez miasto, niestety poza kilkoma rzeczowymi postami slabo dyskusja sie toczyla. jednak mysle ze gdyby na tym polu walbrzych osiagal sukcesy, urzednicy predzej czy pozniej napisaliby pean na czesc urzedujacego prezydenta. chyba zabraklo argumentow.
                pieniadze z unii to nie wszytsko, rzadko udaje sie uzyskac 75% na projekt,czesto mniej, reszte miasto musi wylazyc z wlasnego budzetu. i tu sie pojawia problem. czy na
                pewno siec bezprzewodowa jest czyms na tyle potrzebnym walbrzychowi aby wydawac na nie pieniadze?? ja stawiam taki projekt na 2 czy 3 dziesiatke spraw najpilniejszych.
                rozsadnym wydaje sie rozpoczecie prac nad takim projektem. wg mnie zasieg takiej sieci powinien skoncentrowac sie wokol szkol wyzszych, no niech bedzie na rynku, napewno w ksiazu. internet taki nie powinien stac sie internetem domowym - nie takie winno byc zalozenie, a i technologicznie zapewne nie bylby przystosowany do obslugiwania jednoczesnie kilkunastu tysiecy uzytkownikow.
                fakt faktem pomysl z taka siecia jest pomyslem madzrejszym od budowy pasazu nad gdanska. a juz napewno bardziej realny i tanszy.
                • Gość: Zorientowany Re: Pytanie IP: 80.50.81.* 31.10.06, 14:07
                  Tu się z tobą zgadzam. Mamy wazniejsze sprawy, fajnie spotkac kogos kto ma
                  pojęcie o czym pisze. Mam jak myśle duze doswiadczenie w aplikowaniu o srodki.
                  Powiedziec by można "byłem po obu stronach barykady". Ale jak to mawiaja
                  generator przyjmie dużo. Spadam konczyć wniosek o platnośc. Pozdrawiam
            • Gość: Oczarowany Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 13:58
              INTERNET ZA DARMO !!!

Czary mary, diabeł stary.
              Raz, dwa, trzy, kryjesz ty.
              Grey cell for sale.

GŁUPICH NIE SIEJĄ - SAMI SIĘ RODZĄ.
              • Gość: remek Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.10.06, 14:10
                Oczarowany poraziłeś mnie swoją erudycją i oczytaniem
                Chłopie masz ten intelekt :)
                • Gość: marcopolo Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 15:27
                  Jeżeli chodzi o internet w okolicach uczelni wyższych, to ostatnio miałem
                  okazję być w budynku PWSZ przy ul. Zamkowej. Tam na korytarzach widziałem
                  wyprowadzone gniazda pod bezprzewodowy internet, ale niestety mój laptop żadnej
                  sieci nie znalazł.
                  • de_most_enes Re: Pytanie 02.11.06, 22:48
                    Gość portalu: marcopolo napisał(a):

> Jeżeli chodzi o internet w okolicach uczelni wyższych, to ostatnio miałem
                    > okazję być w budynku PWSZ przy ul. Zamkowej. Tam na korytarzach widziałem
                    > wyprowadzone gniazda pod bezprzewodowy internet, ale niestety mój laptop
                    żadnej
                    >
                    > sieci nie znalazł.

Ja to myślałem, że do sieci bezprzewodowej to nie gniazda są potrzebne ale
                    anteny. :-D Ale widocznie jestem za głupi.
                • Gość: Oczarowany Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 15:44
                  Wypada podziękować za uznanie( bez względu na podtekst).
                  Konwencjonalnie więc:
                  Ścielę się do nóżek
                • Gość: Oczarowany Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 15:57
                  „Oczarowany” oświadcza, iż głaskanie po ciemiączku
                  tyczy się oczywiście i jedynie „remka”
            • de_most_enes Re: Pytanie 02.11.06, 22:45
              Gość portalu: mozko napisał(a):

> zgadzam sie, istnaieja fundusze na informatyzacje, instalacja takiego systemu
              t
              > ez nie jest bardzo droga.

W tym punkcie się nie zgadzam. JEST BARDZO DROGA!!! Nie ma możliwości
              zrealizowania szybkiego dostepu do Internetu w koszcie osiągalnym dla
              Wałbrzycha. Co innego sieci typu MultiPacket Radio ale niestety... ich prędkość
              zabije cierpliwość każdego. To jest niestety bez sensu przez najbliższe kilka
              lat. IMHO.
          • Gość: cupial Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.06, 09:20
            Naprawde nietrudne jest pisanie po polsku.
      • de_most_enes Re: Pytanie 02.11.06, 22:42
        Gość portalu: Rydżez napisał(a):

> Hotspotw rynku... fajnie, tylko jeszcze do tego patrole policji musiałyby tam
        > się zainstalować. Średnio wyobrażam sobie kogokolwiek wyciągającego laptopa
        lub
        >
        > palmtopa w rynku, zwłaszcza wieczoren

A na Rynku czy na Placu Magistrackim? Bo Wałbrzych to miasto które ratusza na
        rynku nie ma... :-D
    • 3_listopad_m tia... 01.11.06, 15:46
      już to widzę...

ciemność widzę ciemność....

;)
    • Gość: bibi Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 23:36
      jestem zszokowana!napisalam przedwczoraj odpowiedz do tematu a dzis jej tu nie
      ma!!!! a nie lamala w zaden sposob regulaminu forum!Piszę więc jeszcze raz!
      Skoro we Wrocku na rynku mozna korzystac z neta do woli, oczywiscie bezplatnie
      to w Wałbrzychu tez tak chce! i ze jak dla mnie internet to dobry powod zeby
      zaglosowac na Lubinskiego.
      wiadomo z kim trzyma admin....
      • Gość: zorientowany Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.06, 08:54
        Mówisz i masz.
        Jeszcze przed wyborami będzie.
        Tylko czy nie za zimno?
        • Gość: gggg Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.06, 22:17
          Mógłbyś rozwinąć?
          • Gość: zorientowany Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.11.06, 07:55
            Jeszcze przed wyborami w rynku będzie bezpłatny hot spot.
            Urządzenia są już zamontowane.
            Pierwszy i pewnie nie ostatni.
            I to nie SLD go postawiło.

• Gość: bibi Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:41
          przy klawiaturze rece sie szybko ogrzewają :)
      • de_most_enes Re: Pytanie 02.11.06, 22:53
        Gość portalu: bibi napisał(a):

> jestem zszokowana!napisalam przedwczoraj odpowiedz do tematu a dzis jej tu
        nie
        > ma!!!! a nie lamala w zaden sposob regulaminu forum!Piszę więc jeszcze raz!
        > Skoro we Wrocku na rynku mozna korzystac z neta do woli, oczywiscie
        bezplatnie
        > to w Wałbrzychu tez tak chce! i ze jak dla mnie internet to dobry powod zeby
        > zaglosowac na Lubinskiego.
        > wiadomo z kim trzyma admin....

We Wrocławiu jest sieć na Rynku jak słusznie zauważyłaś. Tylko na Rynku. Ja
        widze różnice pomiędzy całym miastem i Rynkiem. Zresztą szczerze mówiąc nie
        widzę tłumów kłębiacych się na wrocławskim rynku z notebookami... Jakkolwiek to
        jest bardzo pożyteczne i sam kilka razy skorzystałem. Inwestycja w przypdku
        Wałbrzycha nie przekroczyłaby na pewno 10k PLN. We Wrocławiu pewnie troche
        więcej kosztowało bo wrocławski rynek jest "trochę" wiekszy. Nie zapominajmy
        jednak, że Internet na rynku nie jest wielkim dobrodziejstwem cywilizacyjnym i
        zastanawiam się komu tak na prawdę pomaga? Na pewno turystom. Ale jako punkt
        żelazny programu wyborczego to jest do prawdy żenujące. Dla całego miasta to co
        innego ale moim zdaniem nieosiągalne w najbliższej przyszłości.
        • Gość: czarownik Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.06, 22:59
          masz napewno czarodziejską kulę w której to wszystko widzisz
          może jednak ją przeczyść bo wszystko widzisz w jakiś szarych kolorach :)
          • Gość: Kropelka Re: Pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.06, 13:13
            A może jakieś konkretne zarzuty Panie Czarowniku? Mi zepsuć się pokrętło od
            radia. Masz kropelka?
    • Gość: Piękny nie bestia Re: Pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.06, 08:58
      Ja wiem jedno - za darmo nie ma nic.
      Ale czerwońcom te słowa nie schodzą z ust.
      • Gość: bibi Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 16:32
        a Ty najwyrazniej jestes zielony :)))
    • de_most_enes Re: Pytanie 02.11.06, 22:38
      Gość portalu: yogi napisał(a):

> Podobno Lubiński chce w Wałbrzychu zrobić bezpłatny Internet.
      > Pytanie do znawców tematu: "Czy to wogule jest możliwe?"

Oczywiście technicznie jest to jak najbardziej możliwe. Mam tylko 3 dodatkowe
      pytania:
      1. Jeśli miałby to być dostęp radiowy to zastanawiam się skąd wziąść takie
      pieniądze aby przpustowość realna przekroczyła prędkość modemu jeśli wałbrzyscy
      uzytkownicy Internetu mieliby się na to przesiąść.
      2. Jeśli miałby to być dostęp kablowy to zadaję pytanie pierwsze tylko koszty
      trzeba pomnożyć przez 10 (przynajmniej).
      3. W którym roku prezydentury?
      • Gość: szperacz Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 00:06
        www.radom.pl/?news=322
        rzeszów, radom i inne miasta juz to maja. Pomysl swietny. Z tego, co czytalem
        realizuje sie go etapami. Wazne, ze ktos pomyslal, zeby cos takiego i u nas
        zaczac i niech bedzie na poczatek tam, gdzie ludzi zbiera sie najwiecej.
        Pewnie, ze w domu lepsze stale lacze, ale jak jestes poza domem, to masz
        kontakt ze swiatem. Moze z tego bede rzadko korzystal, ale wole miec
        swiadomosc, ze moge to zrobic, niz myslec, ze w Walbrzychu nic nie jest mozliwe.
        Glosuje na Lubinskiego.
        • Gość: Kropelka Re: Pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.06, 13:15
          Jeśli to jest Twój jedyny powód do głosowania na Lubińskiego to zaiste zagłosuj
          na niego bo mam szczerą nadzieję, że nie wygra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka