Dodaj do ulubionych

Dowód osobisty

12.05.09, 22:27
Witam, zbytnio się nie orientuje w tej sprawie, dlatego chciałabym żeby może
ktoś bardziej kompetentny mi odpowiedział. W tym roku w czerwcu kończe 18 lat
no i wiadomo muszę wyrobić sobie dowód czy można więc tak z 20 dni przed
urodzinami złożyć wniosek o dowód, to nie jest tak że mi się spieszy z
dowodem, ale jeszcze przed 18 urodzinami wyjeżdzam do pracy i nie będe miała
dlatego kiedy to zrobić po urodzinach? Czy tak można? I czy jedyną oplatę
ktorą muszę ponieść to 30 złotych? Z gory dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: Tusia Re: Dowód osobisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 22:31
      Nie jestem pewna ale z tego co się orientuje to możesz tak zerobić tylko że to
      bedzie dowód tymczosowy chyba na 10 lat. Naczy się wyrobić napewno możesz
      wcześniej.
      • Gość: w temacie Re: Dowód osobisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 23:41
        Wygląda to tak- jeśli złożysz wniosek przed datą urodzin, to będzie to dowód
        osobisty na 5 lat. Jeśli złożysz po urodzinach - to na 10 lat. Takie są
        przepisy. Pozdrawiam.
        • Gość: -^- Re: Dowód osobisty to nie paszport! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 03:19
          "W temacie", tematycznie i zgodnie z przepisami... to jesteś
          pie...ięty(a).
          A niby co się zmieni w dowodzie osobistym po 10-u latach?

• Gość: Piotr Re: Dowód osobisty to nie paszport! IP: 212.160.143.* 13.05.09, 07:29
            przez 10 lat może się wiele zmienić, ale z całą pewnością nie Twój iloraz
            inteligencji (chyba, że zmaleje)
            A co do pytania to potwierdzam, że dowód osobisty ważny jest 10 lat od daty jego
            wydania, jednakże składając wniosek o wydanie dowodu przed ukończeniem 18 roku
            życia będziesz traktowana(y)jako małoletni(a)i wtedy Twój dowód jest ważny 5 lat
            od daty jego wydania.
            Pomijając to przed ukończeniem 18 roku życia nie możesz składać wniosku
            samodzielnie lecz razem ze swoim przedstawicielem ustawowym.
            Pozdrawiam
            • Gość: onaaa-pl Re: Dowód osobisty to nie paszport! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.05.09, 16:09
              Aha, dzieki za informacje, to w takim razie pytanie moje brzmi do jakiego czasu
              po urodzinach musze zlozyć? slyszlam ze chyba do 3 miesiecy od urodzin czy to
              prawda?
              • Gość: Ari Re: Dowód osobisty to nie paszport! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.05.09, 16:39
                kolega wyżej dobrze odpowiedział i rzeczowo,dodam tylko,że dowód
                tymczasowy nie rózni się kompletnie niczym od dowodu wydanego po
                18stce,nie kazdy to wie,a zatem 16stolatek może na spokojnie kupować
                alkohol,personel często o tym nie wie i tylko prosi o okazanie
                dowodu nie zwracając uwagi na datę urodzenia.W ich przekonaniu
                człowiek,który ma dowód jest pełnoletni,nic bardziej mylnego:-)Sam
                byłem świadkiem wielu takich zakupów przez niepełnoletnią młodzież
                okazującą dowód.Ekspedientki myślą,że to tak jak za komuny-
                tymczasowy dowód jest innego koloru np.czerwony.
                • Gość: ADAM Re: Dowód osobisty to nie paszport! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.05.09, 16:50
                  Mam pytanie do kolegi-W TEMACIE.17-stolatek posiada Dowód wazny na 5
                  lat,zmienił adres zamieszkania,i w tym celu chce uzupełnic dane w
                  tym dokumencie.Czy płaci też 30zł?i czy data wazności bedzie się
                  liczyła na nowo od dnia wydania tego nowego dokumentu,czy też bedzie
                  kontynuacją poprzedniej daty?
          • Gość: Ari Re: Dowód osobisty to nie paszport! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.05.09, 16:59
            Kolega w temacie opisał ci jedynie jakie są przepisy,a wszelkie
            wątpliwości zgłaszaj do ustawodawcy i nie ubliżaj tu nikomu.
            • Gość: Ari Re: Dowód osobisty to nie paszport! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.05.09, 17:02
              Poprzednia moja wypowiedź dotyczy autora _v_
              • Gość: onaaa-pl Re: Dowód osobisty to nie paszport! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.05.09, 15:14
                To mi się nie opłaca wyrabic dowodu tymczasowego na 5 lat bo potem w wieku 23
                lat bede musiala znow zmieniac, a potem zalozymy za 2 lata wyjdę za maż albo
                zmienie adres zamieszkania i znow bede zmieniac dowod - bezsensu to juz wyczekam
                do skonczeniua 18lat, tylko ponawiam pytanie do jakiego czasu po urodzinach
                musze zlozyc? Bo ja wracam dopiero pod koniec wakacji czyli jakies 2 miesiace i
                15 dni po urodzinach czy to nie jest za pozno? Slyszalam ze sie ma czas do
                3miesicy??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka