Dodaj do ulubionych

PWSZ - filologia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 13:45
Dlaczego PWSZ nie uruchomił kierunku język niemiecki? Wie ktoś o co
chodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: de. Re: PWSZ - filologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 13:58
      Bo za duzo germanistow jest i nie maja pracy w wałbrzychu? Szkoda
      ze uruchomil filologie angielska. Jest juz tak duzo filologow ze
      powinni zamknac ten kierunek bo juz dla nas nie ma pracy.
    • Gość: die Re: PWSZ - filologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 14:07
      Za mało kandydatów było chętnych. Ale jestem zła :-( Teraz musze isc
      na zaoczne do Wrocławia ehjhhhhhh
      • Gość: ja Re: PWSZ - filologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 14:52
        Zaoczna filologia to nie jest niestety najlepsze wyjście :) Na tym
        kierunku ważna jest systematyczność i lepiej, gdy się ma zajęcia
        codziennie, a nie raz na dwa tygodnie.
        • Gość: Anglista Re: PWSZ - filologia IP: *.dialog.net.pl 05.08.09, 15:30
          Jak człowiek chce to i na zaocznych się nauczy.
          • Gość: aaaaw2 Re: PWSZ - filologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.08.09, 16:43
            Bez wyjazdu za granicę i tak faktycznie się nie nauczysz języka. Brak ciągłej
            komunikacji w danym języku robi swoje. Choćbyś powtarzał milion razy ciągle
            brakuje np typowego angielskiego myślenia
            • Gość: die Re: PWSZ - filologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 17:08
              Nie zgadzam się. Bylam w Niemczech przez rok po skonczeniu studiow-
              mój niemiecki był super, wróciłam do kraju i niestety po roku pobytu
              w Polsce znów się wszystko pochrzaniło..A wiec nie prawda jest ze
              jak byles zagranica to mowisz super. Tylko i wylacznie stale
              obcowanie z jezykiem zapewnia plynnosc mowienia.
              • Gość: aaass Re: PWSZ - filologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.08.09, 17:38
                no właśnie o tym piszę, wyjazd za granice = stałe obcowanie z językiem
                • Gość: die Re: PWSZ - filologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 17:40
                  No dobra ale jak ktos chce mieszkac w Polsce to jak ma wyjechac do
                  Niemiec. To bys chyba musial na stale sie tam przeprowadzic.
                  • Gość: q Re: PWSZ - filologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.08.09, 17:49
                    to się nigdy nie nauczysz języka na odpowiednim poziomie, proste... będzie to
                    tylko sztuczne powtarzanie wiedzy z książek
                    • Gość: dlaczego? Re: PWSZ - filologia IP: 79.162.170.* 03.10.09, 13:27
                      Nabór był, ale zabrakło dobrych chęci władzom Uczelni! Ich hit
                      Kosmetologia zostaje otwarta dla ok. 20 kandydatów, a politologia
                      dla 10!
                      • Gość: kasia Re: PWSZ - filologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 15:32
                        z filologią germańską ogólnie w Polsce jest kiepsko. Nie wiem co jest przyczyną,
                        czy rynek się nasycił, czy tak naprawdę młodzi nie chcą studiować na takim
                        kierunku, może wolą też studiować germanistykę na zachodzie? Tak czy siak,
                        problem jest i to nie tylko wałbrzyski. Moja młodsza siostra, która jest w
                        gimnazjum(!) już teraz zapowiada, że na żadne kierunki humanistyczne (ona je
                        nazwała ogólnymi!!!!, musiałam dochodzić jakie studia ma na myśli)na pewno się
                        nie wybierze, bo po nich (tu cytuję młodą) "nic konkretnego nie można robić".
                        Taka młodzież nam rośnie
                        • Gość: df Re: PWSZ - filologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 17:57
                          Nie dziwie sie siostrze. Teraz to najlepiej studiowac na
                          politechnice..
                          • Gość: Jolka Re: PWSZ - filologia IP: *.centertel.pl 03.10.09, 21:04
                            Bez j.d.b i m.b to będzie smutne. Kto będzie siał plotki,kłamstwa i
                            będzie szpanował niewzwykłym intelektem - ET ?????
                            • Gość: haha Re: PWSZ - filologia IP: *.walbrzych.vectranet.pl 03.10.09, 22:10
                              Nie wiem, czy wiesz, ale E.T. to przezwisko jednej z wykładowców, która została
                              zwolniona... Nie uczy od tego roku...
                            • Gość: xxx O "Jolce" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 19:53
                              "Jolka", to nastepny login kogoś z ekipy urzedniczej PWSZ. Był
                              juz "Rafałem", "Zorientowaną" i "Moniką". Jak widać po jego pisaniu,
                              ma kompleksy, ale niestety nigdy nie dorówna małżenstwu B.
                              intelektem, a J. D.-B. kulturą.
                              • Gość: no Re: O "Jolce" IP: 79.162.181.* 07.10.09, 20:10
                                Czy w Polsce faktycznie jest przesyt absolwentów języka
                                niemieckiego, nie wiem. Myślę, że jest tak samo jak z absolwentami
                                innych uczelni. Bezrobocie nadal jest u nas bardzo duże. Dobrą pracę
                                można znaleźć tylko za granicą kraju, a tam trzeba znać dobrze
                                język. Rozsądek powinien podpowiedzieć, że warto ten kierunek
                                utrzymać mimo słabszego naboru. Tylko czy faktycznie był słaby?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka