Dodaj do ulubionych

Szwecji potrzeba policjanta

03.12.10, 08:52
Nie dziwia mnie cieple slowa w Gazecie Wyborczej.Pan Mankell jest lewakiem i moze sluzyc za matryce politycznej poprawnosci.
Ponadto niemal zawodowo trudni sie rozpowszechnianiem zaklamanej propagandy Hamasu, bo wsrod lewakow to jest cool & trendy.
Obserwuj wątek
    • polazrski Re: Szwecji potrzeba policjanta 20.12.10, 09:32
      Pan Mankel jest lewakiem i antysemita (jedno z drugim czesto w parze), a Dan Israel nie jest jego norweskim wydawca, tylko lewakiem i antysemita w Szwecji:
      Dan Israel lubi:
      Free Gaza Movement - palestynski terrorfront
      Palestinagrupperna i Sverige - palestynski terrorfront
      Tusquets Editores
      Svenska Clartéförbundet - komunisci

www.facebook.com/people/Dan-Israel/613839866
      • widz.i.czytelnik Re: Szwecji potrzeba policjanta 20.12.10, 13:17
        To ze krytykuje polityke panstwa Izrael, to ze bral udzial w Ship to Palestina nie znaczy chyba ze jest antysemita. Przypomina mi sie autetyczna anekdota z czarnoskórym zlodziejem ktory zlapany na goracym uczynku krzyczal "rasisci" do policjantów.
        polazrski napisał:

> Pan Mankel jest lewakiem i antysemita (jedno z drugim czesto w parze), a Dan Is
        > rael nie jest jego norweskim wydawca, tylko lewakiem i antysemita w Szwecji:
        > Dan Israel lubi:
        > Free Gaza Movement - palestynski terrorfront
        > Palestinagrupperna i Sverige - palestynski terrorfront
        > Tusquets Editores
        > Svenska Clartéförbundet - komunisci
        >
        > www.facebook.com/people/Dan-Israel/613839866
    • Gość: przechodzien Ubrana w kryminał polit-poprawna lewacka agitka IP: 80.51.132.* 20.12.10, 09:42
      • Gość: toja Re: Ubrana w kryminał polit-poprawna lewacka agit IP: 178.73.49.* 20.12.10, 11:40
        eee to ty chyba stiega larssona nie czytałaś/eś. mankell przy nim to radykalna prawica.
    • Gość: gościu Szwecji potrzeba policjanta IP: *.159.41.194.static.crowley.pl 20.12.10, 09:45
      A ja cenię te książki, bo mają fantastyczny klimat. Nie szukam ujścia żółci, nie potrzebuję prawicowych uniesień...
    • jazzman1979 Szwecji potrzeba policjanta 20.12.10, 09:46
      Ten nowy gatunek , politycznie-poprawna sensacja, w ogóle mnie nie przekonuje.
      • Gość: ally Najlepsze kryminały!!! IP: 46.113.179.* 20.12.10, 11:08
        Ja również nie wnikam, w jego przekonania, zaangażowanie, dziwi mnie to podejście. Pisze fantastyczne kryminały !!!!!!!!Z niecierpliwością, od przeczytania pierwszej książki czekałam na kolejne ostatnio Chińczyka , gdzie rzeczywiście było dużo polityki, przez co ta ksiązka była już duzo mniej interesująca. Jestem fanką Kurta Wallandera :)
    • Gość: matt Szwecji potrzeba policjanta IP: *.limes.com.pl 20.12.10, 10:07
      Mimo, że jestem rasistą, to jego kryminały czyta się całkiem przyjemnie.
      • drzejms-buond Re: Szwecji potrzeba policjanta 20.12.10, 12:15
        lubię te polskie rozmowy o sztuce. są takie...twórcze

szwedzką wersję filmową rozumiem ale brytyjskiej, za cholerę...
        • chris30 Re: Szwecji potrzeba policjanta 20.12.10, 12:46
          Nigdy nie zrozumiem, jak można zachwycać się Mankellem. Policjant niepełnosprawny umysłowo i fizycznie jako bohater, to dla mnie za dużo. U Maj Sjoewall i Pera Waehloo, z ktorych Mankell ściąga pełnymi garściami, też bywali głupi policjanci, ale nie główny bohater. Do tego oni mieli poczucie humoru, którego Mankellowi komletnie brak. Ponura kicha i tyle.
          • przechrztaimason Re: Szwecji potrzeba policjanta 20.12.10, 17:57
            O tak Sjowall i Wahloo faktycznie pełni poczucia humoru. Uwielbienie dla NRD jako oazy wolności, Szwecja jako państwo policyjne na usługach kapitału. Zwłaszcza późne książki tej pary są pełne takich perełek humoru. A co do Wallandera, oczywiście wolałbyś supermana i tytana umysłu, i to na prowincji? Realizmu, człowieku, realizmu. Kurt jest takim everymanem, ma kiepsko płatną pracę, społecznie nie szanowaną, jego głównym zajęciem jest łapanie drobnych rzezimieszków w spokojnej Skanii. Więc kiedy trafia się coś poważnego, często staje bezradny, bo skąd ma czerpać doświadczenie? Łapiąc przemytników fajek i wódy z M/F "Wawel"? To zwykły glina z małego miasteczka, użerający się z życiem i pracą.
    • marcowsky Szwecji potrzeba policjanta 20.12.10, 14:31
      Szkoda że tak późno odkryłem Mankella-jego kryminały to powieści kryminalno-społeczne.
    • wladek47 Szwecji potrzeba policjanta 20.12.10, 15:12
      Henning Mankell jest przede wszystkim świetnym pisarzem. Prawie wszyscy skupiają się na serii kryminalnej z Kurtem Wallanderem, która sama w sobie jest bardzo dobra, rzeczywiście nawiązująca do tradycji Sjowall-Waloo. Seria z resztą zakończyła się "Niespokojnym Człowiekiem" trochę upolitycznionym (Larssonowsko). Warto zauważyć, że mit Wallandera zaczął żyć własnym życiem medialnym bo serial telewizyjny o nim trwa nadal, mimo, że sam Mankell nie chce mieć z nim nic wspólnego. Pozazdrościła tego również telewizja angielska chociaż rażą nieudolne wysiłki aby utrzymaś "szwedzkie klimaty". Nie wiem, czy polscy wydawcy udostępnili też inne książki Mankella takie jak Bergsprangaren (Strzałowy), Oko leoparda (wyraźny wątek autobiograficzny), Comedia Infantil - obie książki "afrykańskie" oraz Głębia czy Włoskie Buty dwie bardzo smutne powieści o miłości. Osobiście bardzo lubię styl i treść jego książek a czytanie ich w oryginale sprawiało mi przyjemność. Co do "antybohaterskiego" policjanta toż to jeszcze było u Chandlera a jak ktoś chciałby poczytać o zupełnie upadłym bohaterze to polecam serię (uwaga 8 książek) Jo Nesbo, którego zaczynają tłumaczyć na polski niestety, jak zwykle nie w chronologicznej kolejności.
    • Gość: lalalala Szwecji potrzeba policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 20:33
      a co mnie obchodzą jego poglądy polityczne?

grunt że dobre książki pisze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka