Gość: max Propaganda bez wstydu IP: *.telkonet.pl / 81.210.110.* 22.07.04, 16:16 Krytyk zachowuje się jak oszołom. Niech weźmie głęboki oddech i zrecenzuje film, a nie, tu mu przyznaję rację, "prawdę" filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strus Re: Propaganda bez wstydu IP: *.mad.east.verizon.net 22.07.04, 16:19 Uwazam, ze w przypadku calej "tworczosci" Moore'a (ksiazek tez) mozna mowic o zjawisku "trafila kosa na kamien". Sadze, ze dobrze sie dzieje, ze filmy takie powstaja (przecietny Amerykanin raczej ksiazek nie czyta) bo jest to doskonala propaganda skirowana przeciwko telewizji FOX i reszcie mediow pro rzadowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Propaganda bez wstydu?- krzywe zwierciadlo IP: 216.223.64.* 22.07.04, 16:25 pan szczerba ma opinie jaka ma, film jest o czlowieku,ktory ma wladze, wladze w supermocarstwie- film jest propagandowy w swoim zalozeniu, film ma pokazac kim jest bush jr., to nie jest oficjalna biografia georga w. ( ta zreszta jest tez dosyc zamglona), nie rozumiem czepiania sie ze wszystko o prezydencie jest negatywne; drogi widzu dodaj do obrazu moora wizerunek w. z cnn i fox i wyrob sobie opinie, swoja wlasna opinie o bushu. nie rozumiem biadolenia , ze wychodzi na to ze kretyn mieszka w bialym domy,nie rozumiem czy biadolenie jest bo to prawda i wstyd, czy tez w bialym domu mieszka istota inteligentna i caly ten mooryzm to czyste oszczerstwo wszystkie prace moora budowane sa na na prostych pytaniach , czy strzelaniny w szkolach srednich nie maja zwiazku z wolnym dostepem do broni, czy nie jest objawem debilizmu nagradzanie nowego klienta banku, klienta ktory wlasnie otworzyl tam konto , pistoletem, czy jest normalne ze kiedy kraj zostal zaatakowany a pan prezydent dalej czyta dzieciom bajki moore nie jest jedynym krytykiem busha, pan prezydent dostarcza materialu na swoj temat kazdego dnia,jego znajomosc, polityki, geografii,ekonomii, obrony, i jezyka angielskiego przejdzie do historii, takiej pozywki kabareciarze juz dawno nie mieli moore stawia busha przed krzywym zwierciadlem, wady wygladaja wyrazniejsze i jest to normalny zabieg podobno ponizajace jest pokazywanie busha jr robiacego miny i czesanego przed wejsciem na antene tv, to nie moore, tak bylo , tak pokazywaly stacje tv, moore wlozyl material ktory byl transmitowany na zywo, jestem swiadkiem, to nie wina moora tylko ludzi prezydenta ktorzy mogli przerwac transmisje do chwili kiedy prezydent bedzie gotowy konczac, uwazam ze film moore jest przeciwwaga dla propagandy popierajacej busha,jest "druga strona medalu", i dopiero znajomosc obu stron moze byc podstawa do sformulowania opinii, opinii w miare obiektywnej (nie ma opinii calkowicie obiektywnej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIBORA_USA Subtelna roznica- krytyka-krytykanctwo IP: 68.23.108.* 22.07.04, 16:37 Latwo jest oceniac cos czego sie nie widzi na wlasne oczy... Pan Szczerba patrzy z perspektywy znudzonego europejskiego inteligenta. Prosze przyjechac do Stanow na jakis czas i posluchac ludzi... A Moore... Prosze sobie przypomniec scene, kiedy prosi kongresmanow o przeczytanie broszury o zaciagu do wojska i wyslanie do Iraku swoich dzieci. Mozna sie z nim nie zgadzac, moga sie nie podobac metody, ktorych uzywa. Ale czlowiek inteligentny Panie Szczerba umie wykorzystac wiadomosci by stworzyc sobie swoj wlasny wizerunek swiata. A co najwazniejsze- umie miec dystans... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Pana opinia jest bliska mojej... IP: *.alshamil.net.ae 22.07.04, 16:30 Panie Jacku, jestem kinomanem i dodatkowo mieszkam nad Zatoką Perską od dwudziestu lat. Pan Moor dostrzegł w sobie wielkiego reżysera i postanowił zrobić coś jeszcze większego - wejść do wielkiej polityki no i kształtować ją. Pozdrowienia Andrzej Kijowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Propaganda bez wstydu IP: 63.121.99.* 22.07.04, 16:33 Moore sie nie bal i chwala mu za to. Znajdzie sie w koncu ktos kto zauwazy ze krol jest nagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRAWO MOORE Bush do wora i na dno oceanu! IP: *.sympatico.ca 22.07.04, 16:33 Brawo dla M Moore'a. Zaprosic go i niech kreci podobny film o zbuju Kwasniewskim! Brawo Moore!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xara to po prostu dobre kino IP: 217.153.145.* 22.07.04, 16:45 To nie jest dokument i tu się zgadzam, ale to po prostu dobre kino... Odpowiedz Link Zgłoś
k4free :-))) NIEZŁA JAZDA z tym FILMEM :-))) 22.07.04, 22:45 Gość portalu: xara napisał(a): > To nie jest dokument i tu się zgadzam, ale to po prostu dobre kino... Zgadzam się. Dobre kino potrafi zmienić rzeczywostość na lepsze w odróżnieniu od bomb, które zmieniają świat na gorsze. Ja już obejrzałem. Przeczytałem o filmie nim tutaj: www.zieloni.org.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=4854&category=19 Tam dowiedziałem się, że: "Reżyser Michael Moore powitał pojawienie się "pirackich" kopii anty-buszowskiego dokumentu Fahrenheit 9/11 z radością i oświadczył, że uraduje go każdy kto ściągnie sobie kopię jego filmu bez jakichkolwiek opłat. Aktywista i reżyser powiedział gazecie Sunday Herald że dopóki pirackie kopie jego filmu nie są sprzedawane, nie ma nic przeciw ściąganiu ich z sieci. "Nie akceptuję prawa copyright i nie są dla mnie problemem ludzie, którzy ściągają mój film aby podzielić się nim z innymi, jeżeli tylko nie zarabiają na mojej pracy". "Wzbogaciłem się już wystarczająco a ten film zrobiłem, bo chcę wpłynąć na zmiany w świecie. Im więcej ludzi go zobaczy, tym lepiej, więc rad jestem, że ludzie go ściągają". ...o czym napisano tutaj: www.sundayherald.com/43167 więc ściągnąłem sobie program eMule stąd: prdownloads.sourceforge.net/emule/eMule0.43b-Installer.exe Po uruchomieniu eMula skopiowalem do schowka poniższy link: ed2k://|file|Fahrenheit.911.SVCD-TS.Centropy.DIVX_Xtech.avi|730007020|F115B7BD2F3D3C65486EEA042D0A7B78|/ i po paru godzinach miałem już film na swoim komputerze, który mogłem obejrzeć, uzupełniając go o polskie napisy dostępne tutaj: napisy.info/szukaj.php?tytul=Fahrenheit+9%2F11&t=pl My, wolni ludzie XXI wieku nie czytamy recenzji bo nie chcemy być szczerbaci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: Biedny Bush (Jr.) !!! Biedni bushewicy... IP: 129.81.192.* 22.07.04, 16:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: Propaganda bez wstydu IP: *.client.comcast.net 22.07.04, 16:56 Drodzy panstwo - Fahrehneit jest filmem z gatunku ROZRYWKI POLITYCZNEJ i wcale nie musi pokazywac prawy, szczerej prawdy i tylko prawdy. Pokazuje czesc prawdy w sposob gwarantujacy dotarcie do przecietnego obywatela, ktory 1. Nie lubi myslec za duzo, lubi za to myslec ze mysli 2. Lubi czuc sie dobrze czy to dlatego ze bozia go kocha czy poniewaz jest czescia najlepszego kraju na swiecie czyli usa 3. jest oglupiony przez lata telewizji ( zwlaszcza w usa ) 4. nie ma cierpliwosci dla logicznych argumentow ( nikt prawie nie czyta czy oglada prawdziwej publicystyki) Ponadto p. Moore bedac na jednym biegunie politycznym ma prawo ( wolnosc prasy etc) opowiadac swoja wersje historii, druga strona oczywiscie robi to samo. A ze jest to dobra rozrywka - wyniki finansowe swiadcza same za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_m Maly ale istotny blad w tekscie IP: *.nyc.rr.com 22.07.04, 16:57 Moore w wywiadzie dla entertainment weekly #773 july 9 , o kobiecie ktora stracila syna : EW: so the first time you met her, her son had already died in that helicopter crash? MM:That's right. It was a number of months after her son had died, I can get You the exact dates, but I just constructed it in such a wat that you don't know he's dead until later in the film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonus Re: Propaganda bez wstydu IP: 209.123.37.* 22.07.04, 17:06 Dla rownowagi proponuje poogladac sobie FOX NEWS, napewno polepszy to wam wrazenia propagandowe serwowane przez republikanska opozycje. Coz jeden film Moora wobec tylu lat serwowania tej papki propagandowej przez FOX NEWS?... Wasza krytyka nie zmienia faktu o zawilej rodzinnej znajomosci miedzy rodzinami Bush i Bin Laden oraz powiazaniach finansowych Busha (mlodego i starego) z Szejkami w Sudi Arabi. Moze Szczerba jak musi sie silic na powiedznie cos madrego to powinien stick to Jamesa Bonda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaya Re: Propaganda bez wstydu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 17:07 Trudno, żeby w GW nie broniono Busha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIGWISEBLACKMAN Re: Propaganda bez wstydu IP: *.ssmb.com 22.07.04, 17:48 Nie chodzi o to, że Moore kłamie. Autor recenzji zaznaczył, że po prostu przedstawia fakty o Bushu w sposób jednoznaczny - totalnie negatywny i że widz nie ma szansy poznać tych faktów z jakiejkolwiek innej perspektywy. Co do prawa Moora do nakręcenia filmu, który jest jednym wielkim atakiem, propagandą, wręcz "ulotką przedwyborczą" skierowaną przeciwko republikanom - sprawa nie podlega dyskusji, jest to jego święte prawo i za to nie można go ganić. Jednak generalnie chodzi (myślę, ze tez autorowi recenzji, z którą nie w pełni się zgadzam), o to, że ten film jest po prostu słaby i kiczowaty. Bo nakręcić film obrażający i naciągający fakty, bazujący na tanich sztuczkach insynuowania i wywoływania negatywnych emocji wśród widzów poprzez pokazywanie szokujących obrazów i kontrastów oraz przez cytowanie zdań wyrwanych z kontekstu, nie jest trudno - po prostu trzeba mieć odwagę i byc bezczelnym. W taki sposób można nakręcić podobny film o każdym. Nawet Papież czy jakikolwiek inny autorytet niemiałby szans. Ja po prostu Moore'a nie szanuję (za całokształt twórczości), a Bush jest dla mnie obojetny, choć nieukrywam, że jestem zwolennikiem republikanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Jak sie w USA nie mieszka IP: 64.9.159.* 22.07.04, 17:17 to tez sie tego filmu za bardzo nie zrozumie. Ignorancja jest porownywanie tego filmu do komuchowych filmow propagandowych. Nalezalo by pozyc w stanach z jakie 15 lat i wtedy percepcja autora by sie bardzo zmienila. Dla mnie film jest swietna kontynuacja ksiazki tego samego autora pt"Stupid white man" polecam zawsze glosujacy przeciw republicanom Jacek z Houston TX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spektaktor co za glupia recenzja! IP: 159.149.91.* 22.07.04, 17:26 Moore jest stronniczy (jak kazdy), ale czy to oznacza, ze klamie??? w artykule powtarza sie on klamie, ale nie ma ani jednego przypadku nieprawdziwej informacji! nawet jego przeciwnicy wsystko co mogli znalezc w jego ksiazkach to siedem (7!) nieprecyzyjnych stwierdzen!!!! Natomiast co to znaczy, "ciekawe ile milionow daje biednym...?" co za idiotyczny argument!!!!! a co do tego demokraci i Clinton? przeciez Moore ich tez zwalczal! Nigdy nie czytalem tak glupiej i tendencyjnej recenzji, 100 razy wiecej tendencyjna niz sam film!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamC Recenzja jest naprawde do d**y IP: *.sympatico.ca 22.07.04, 17:55 Recenzent zarzuca tworcy filmu propagande i naprawde nie rozumie, dlaczego ten film powstal. Zeby zrozumiec, musialby pomieszkac przynajmniej kilka lat w stanach, poogladac Fox New czy inne zrodlo wiadomosci dla amerykanow. Moze to brzmi cynicznie, ale w USA naprawde nie ma czegos takiego, jak wolne media (moze za wyjatkiem PBS, ktore jest rowniez uzaleznione of wielkich korporacji). Jescze pare miesiecy temu okolo 75% amerykanow wierzylo, iz 9/11 zostal przygotowany przez Saddama Husejna, ktory zgromadzil zapasy BMR masowego razenia i przygotowal sie do ataku na USA. Rok temu przecietny amerykanin nie za bardzo pamietal, kim jest Osama Bin Laden. Wiedzial, iz glownym terrorysta jest Saddam Hussein. Jedynie dzielna postawa amerykanskich marines zapobiegla III wojnie swiatowej. Zaden News Channel w USA nie powie nic zlego o wojnie, "bo przeciez tam sa nasi chlopcy, ktorzy umieraja za "country freedom", a nie za jakies obsesje czy kompleksy Busha jr. Film probuje pokazac 2 strone. W sumie Moore ma jaja. Jesli film Moora jest propaganda, to czym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Propaganda bez wstydu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 17:59 Ciekawe co robił Moore' w tym czasie, jak ja lubie tych Eisenstien'ów kina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paneuropean Re: Propaganda bez wstydu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.07.04, 18:10 Zgadzam sie z artykulem. Moore'owi wydaje sie, ze robi cos pozytecznego ale tak naprawde to pokazuje tylko dosyc prymitywne "sztuczki" ktore kazdy srednio inteligentny widz szybko rozpracuje. Niestety, w Stanach brakuje glosu trzezwosci. Sa krytyczne magazyny w rodzaju Harper's ale to raczej wyjatek od reguly. Poza tym na scenie polityki amerykanskiej jest jeden wielki belkot anty- lub pro-bushowski i nic wiecej. Wielcy "demokraci" z partii demokratycznej robili wszystko aby Nader, inny kandydat w tegorocznych wyborach, nie bral w nim udzialu bo mialby zabrac glosy Kerry'ego. Smutne to, ze ci ktorzy zowia sie demokratami staraja sie za wszelka cene ukrucic demokracje. Oczywiscie Bush jest wyjatkowo malo inteligentynym czlowieczkiem ktory nigdy nie powinien byc dopuszczony do Bialego Domu. Niemniej metody stosowane przez wiekszosc jego przeciwnikow stawiaja ich na tym samym poziomie co on. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszko Re: Propaganda bez wstydu IP: 12.41.174.* 22.07.04, 18:11 Hm, latwo psioczyc na temat tego filmu mieszkajac pare tysiecy kilometrow od USA. Troche inaczej to wyglada w samych Stanach, ktore tak bardzo sie zmienily pod rzadmi Bush'a. Moore jest jak na razie jedyna instytucja ktora stawia niewygodne pytania bez obawy o bycie posadzonym o antyamerykanizm. W sumie w USA doszlo do tego ze TV to jedna prawicowa propaganda z kanalami jak CNN, Fox itd a chcac poznac opinie bardziej lewicowe trzeba zaplacic za bilet do kina. W 2004 roku zdrowo myslacy Amarykanie wstydza sie Bush'a i tego jak zszargal opinia tego kraju w tak krotkim czasie. We wrzesniu 2001 roku glowne gazety Europy jak Le Monde pisaly "wszyscy jestesmy Amerykaninami", czy jest to do pomyslenia dzis??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobbie Re: Propaganda bez wstydu IP: *.pool80204.interbusiness.it 22.07.04, 18:12 pan Jacek Szczerba nie ma racji, podlymi metodami posluguje sie bush, moor tylko o ich mowi wprost! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PR Gratulacje dla Redaktora IP: 65.119.141.* 22.07.04, 18:12 Bardzo dobry artykul Panie Redaktorze. Bardzo trafne wnioski. Proponuje przetlumaczyc na jezyk angielski i sprobowac zamiescic w amerykanskiej prasie. Z wyrazami szacunku, PR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neonek przeciez to co Pan Szczerba pisze nie trzyma sie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.07.04, 18:18 ...kupy. Tylko glupi czlowiek nie dostrzega wartosci tego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
watto Artykuł to propaganda bez wstydu 22.07.04, 18:20 Toż to przecież Bush i Blair powtarzali kłamstwo o BMR irackiej? To autorowi z Wyborczej to nie przeszkadzało? Czy Moore powtarza jakies kłamstwo? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=14346380 Ale zabawne jest to, że niewielu ludzi zauważa, że oskarżanie filmu Moore'a o propagandę i wykorzystywanie faktów do przedstawienia swojego poglądu jest doprawdy dowodem na skrajny debilizm. Filmowiec robi zawsze film w ten sposób. Tak Fidyk robił film "Defilada" o Korei Płn. Film złosliwy i naciągany. Ale idelnie przedstawiający ten kraj. Skrajnych idiotów dziwi ten sposób wypowiedzi u filmowca, ale już u prezydenta USA i mediów to nie dziwi w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejous Re: Propaganda bez wstydu IP: *.media4.pl 22.07.04, 18:40 Ja tez nie mam najlepszego zdania o recenzjach Szczerby. Zazwyczaj - mowiąc w skrócie - całkowicie się z nimi nie zgadzam. Nieważne. zastanawiam się czy iść na farenheita, bo obawiam sie wlasnie tego - propagandy i jednostronnosci. Byc moze wielu ludzi się nabierze na czarno-biały świat moore'a, ale ja jako socjolog mam fisia na punkcie objektywizmu. Powiedzc ie ludziska, czy są jakieś plusy tego filmu? Czy warto wydac na to kaske? Dodam, ze jak kazdy szaanujacy sie czlowiek - jestem przeciwnikiem polityki Busha i jego jako czlowieka na stanowisku jakie zajmuje. Nieraz słyszałem jaką ignorancją się publicznie wykazywał. Jednakże wydaje mi się, że i Moore'a nie polubie. Ale jednak dostał nagrodę... więc chyba za coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rramzess@wp.pl Re: Propaganda bez wstydu IP: *.acn.waw.pl 22.07.04, 18:41 Jak możesz recenzować film, którego nie widziałaś/eś? Poza tym, gdzie w "Bowling for Columbaine" widzisz manipulację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giorgi Re: Propaganda bez wstydu IP: 207.230.224.* 22.07.04, 18:41 Najlepszym dowodem, ze film Moore'a nie jest wiarygodnym jest fakt, ze NIE porusza on prawie wogole watku zydowskiego. Raz tylko wspomnina imie Wolfovitza a jest on jednym z glownych kreatorow polityki USA. Moore omija ten temat ze starchu lub pod dyktando - tylko czyje? hm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malootchky przekręt IP: *.bphpbk.pl 22.07.04, 18:55 osobiście nie lubię busha, nawet bardzo nie lubię, ale nie będę tu agitował i wylewał swojej niechęci do tego człowieka. natomiast moore przegina. przegina bo manipuluje wszystkim czym się da, tak nie można. bo to nie jest dokument tylko zwykła propaganda i prowokacja. równie dobrze mógłby kręcic filmy dla goebbelsa. poza tym wydaje mi się że jego film może odnieść odwrotny skutek. wielka nagonka na busha może spowodować że sympatia będzie po stronie Busha własnie! (chyba że moore jest tajną bronią busha, mogącą mu pomóc w sondażach przed wyborami:). w usa wszystko możliwe. bowling for columbine też był przegięty, ale tam chodziło trochę o co innego i bardziej do mnie przemówił. co do komentarza na temat p. szczerby, to w zupełności się z nim zgadzam w większości recenzji z filmów. pamiętam że jak wszyscy jechali po "big lebowskim" jako jedyny dał 5 gwiazdek :))) szacunek Odpowiedz Link Zgłoś