Dodaj do ulubionych

Agent J-23 znowu nadaje?

• Gość: koko Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.crowley.pl 29.04.05, 08:39
      Zgodnie ze spostrzeżeniem inż. Mamonia ludzie chcą tego, co już znają. A że
      jest to przeważnie bezwartościowe gó.., to już inna sprawa. Tylko po co taki
      długi artykuł na ten temat pisać? Żenada.
      • Gość: Schuja Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.04.05, 09:49
        Do koko.Pewnie ma racje Pan Inzynier ,tylko tutaj , wydaje mi sie ,chodzilo o
        cos innego a mianowicie o tresc dyskusji jaka sie w oparciu o ten artykul
        wywiaze. A dyskusja jest typowo polska , czyli kretynska. Przeciez tyle szkody
        ile ten serial uczynil na mentalnosci Polakow to trzeba ze swieca szukac. Trsc
        tego kretynstwa miala sluzyc tylko jednemu . Odbudowac u jednych a podbudowac u
        drugich poczucie wartosci narodowej .I to za pomoca tak debilnych srodkow.Zeby
        bylo latwiej przetrawic Polakom , ze jednak w czasie tamtej wojny dostali
        straszliwie od Niemcow w du_pe. I ze jako pojedynczy narod nie mieli
        NAJMNIEJSZYCH szans przeciwko temu pojedynczemu narodowi Niemcow. I jak to ta
        genialna polska mysl wojskowa gorowala ponad tymi niemiaszkami . I tak cale
        pokolenie przez dziesiatki lat TOKOWALO do siebie wzajemnie i PUCHLO w dume. A
        przeciez , gdyby nie INNE narody , w tym tak obecnie wyszydzane i obsmiewani
        obywatele dawnej UDSSR , to na tych dzisiejszych waszych obecnie terenach
        egzystowal by potulny zastep roboli pracujacych ku chwale III Rzeszy. Tak ze
        dajcie juz sobie spokojz tego typu produkcja , wroccie na ziemie i starajcie
        sie umacniac wasz etos narodowy poprzez solidna prace , SKROMNOSC w wyrazaniu
        narodowych uczuc a co sie z tym wiaze , ukroccie wasza narodowa bufonade. I
        prosze mnie nie porowywac do gestapowcow, faszystow niemieckich itp , bo z
        Niemcami poza miejscem mojej praco-zabawy nie mam nic wspolnego.
        • Gość: koko Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.crowley.pl 29.04.05, 13:34
          No masz rację oczywiście, zgadzam się z Tobą. Prostuję wobec tego to, co
          napisałem wcześniej. To akurat gó.. nie jest takie bezwartościowe, bo jego
          zadaniem jest sączyć jad czerwonej propagandy. To gó.. jest więc
          antywartościowe :)
          Pozdrawiam
        • nfn Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 22:50
          Nie ma potrzeby . Widze, ze masz sporo kompleksow : Wstyd ci byc Polakiem? No coz - twoja sprawa.
          ja tam sie wcale nie wstydze. Najmniejszych szans przeciwko Niemcom moze nie mielismy. Mimo to
          jednak bronilismu sie dlugo i gdyby nie cios w plecy ze strony "bratnich obywateli Dawnej USSR" pewnie
          bronilbysmy sie jeszcze dluzej. Jak dlugo bronila sie ptezna Francja? Nie wiesz to sie dowiedz! Bycie
          dumnym z tego , ze jest sie Polakiem to nie bufonada ! A poza tym dobra ksywa - pasuje do ciebie!
          • Gość: Schuja Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.05, 09:56
            Do nfn. Wyjatkowo jestem w sobote w mojej firmie , to i wlazlem na te strone
            poczytac nowosci i reakcje. Drogi nfn. Nie mam kompleksow i nie wstydze sie za
            polskosc z tej przyczyny , bo nie jestem Polakiem.Wladam tylko poprawnie waszym
            jezykiem. I nie bronie Ci byc dumnym z przynaleznosci narodowej.Natomiast
            smieszy mnie , i o tym tu pisalem , za pomoca jakich METOD ( klosomania) PRZEZ
            CALY MINIONY OKRES wzbudzano ten narodowy mit, m. in. I to jest glupota i
            bufonada.A poprzez przypomnienie batow otrzymanych we Wrzesniu 39 , chcialem
            tylko zaznaczyc niezrecznosc tego typu PROPAGANDY sukcesu narodowego z
            rzeczywistym stanem rzeczy. I nie ma tutaj znaczenia czy byl ten sztych w plecy
            czy nie. A co do mojego nicka ,pozostaje skromny ale zadowolony.Oddaje mnie
            takiego jakim jestem. Tym niemniej , znalazlem tutaj juz lepsze. Zaczynam
            cieple , wiosenne Wochenende.Pozdrawiam.
            • nfn Re: Agent J-23 znowu nadaje? 30.04.05, 16:58
              O ile dobrze pamietam to Klos w niewielkim stopniu traktuje o wrzesniu 39. Mamy tu do czynienia
              raczej z pozniejszym okresem wojny. Jak widze ciebie za to rozpiera duma , ze jestes Niemcem i jako
              czesc Niemieckiej Rzeszy Wielkiej i 1000 letniej sprawiles lanie Polaczkom, ktorzy nie mieli szans z tym
              poteznym panstwem . No coz , jak to wszystko sie skonczylo wszyscy wiedza, nawet chyba ty? Z tego
              co pamietam to wielka Potezna Rzesza , ktora miala trwac lat 1000 padla w niecale 6 lat? A to ze w
              kazdym okresie byli szpiedzy, ktorzy osmieszali kazda ze stron , nikt i nigdy nie zakwestionuje.
              Dlatego ja nadal pozostane dumny z tego ze jestem Polakiem, chociaz w Polsce nie mieszkam juz
              sporo lat. Ty pozostaniesz dumny z bycia ...... (wstawic nazwe) . A Klos mi jest do tego zupelnie
              niepotrzebny. Historia Polski jest wystarczajacym powodem do dumy. Pozostaje jeszcze jedno pytanie-
              po co uczyles sie jezyka narodu przegranych bufonow? To jest dla mnie zagadka!
              Pozdrawiam
      • jjjnjankowski Re: Agent J-23 znowu nadaje? 08.05.06, 23:19
        wlasnie dosc tego gie!
        krecic wartosciowa literature!!
        np. Dzienniczek s. Faustyny!!!
        zapomnialem, juz nakrecili
    • Gość: selekta Na Klossa - Andrzej Olejnik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 09:02
      ..wrocławski aktor, ma podobnie do Mikulskiego ostre rysy i mocny głos.
      www.zlotekrople.pl/mini/aktorzy/olejnik.gif
    • axeriusz Kilka Rad Dla Nowego Filmu. 29.04.05, 09:09
      Jestem za , ale pod warunkiem że będzie to kręcił Kamiński, a najlepiej
      Spielberg na reżysera ( albo nie bo wyjdzie coś z nowu w stylu Listy Shindlera -
      chociaż uważam że to Bardzo dobry film :) ;) Do tego ważne aby nie wyszedł z
      tego gniot pokroju Wiedźmina, więc nie można żałować kasy na budżet ( w tym
      efekty specjalne )... potrzeba z jakieś 30-40 mln dolarów... Fajnie by było,
      aby akcja toczyła się nie tylko w Polsce... albo żeby tego skarbu szukali też
      inni poza Brunerem i Klossem, może jakaś faszystowska organizacja głęboko
      zakamuflowana... POdstawą są: Super Profesjonalny Operator ! Dobry Reżyser (
      nikt ze starej szkoły polskiej, Wajdy i inne ), Jeżeli włożyć to we
      współczesność, stworzyć dobrą historię, a na przykład na początku filmu zrobić
      wprowadzenie i urywki seriali Stawki... pokazywać jako kronikę... to może film
      poszedł by na zachodzie ??? No ale na to to budżet 50 mln i brak głosów ze
      strony krytyków polskich że to nie ma nic wspoólnego z oryginałem, że wogóle
      itd. .. bo na świecie ludzie najchetniej chodzą na filmy zrobione w
      hoolywoodzkim stylu i chcą płacić za rozrywkę, a nie za oglądanie lektur...
      Jeśli ktoś chce jeszcze parę pomysłów to zapraszam.. służę radą :) ( ODPŁATNIE -
      dzisiejsze są za friko )

Pamiętajcie ! " Nie zemną te Brunery Numer !"
    • Gość: xyz - 1 Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: 195.187.51.* 29.04.05, 09:14
      pewnie, niech nakręcą, to powinien być dobry film, tylko bez wtrętów
      politycznych typu, to sie nadaje do IPN etc.
    • j_walker Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 09:27
      Czy ktokolwiek odbiera Klossa jako "komucha"? To nasz bohater z lat młodości,
      czy nie można by go "nawrócić" po wojnie? Przecież w czasie wojny informacje o
      Katyniu były co najmniej niewiarygodne, prawda w 100% dotarła do ludzi po
      wojnie. Kloss mógł o tym nie wiedzieć nic! W końcu całą wojnę był po drugiej
      stronie. W ten sposób można by uratować legendę - walczył przeciw Niemcom - OK,
      ale potem zrozumiał, (po wojnie) że to teraz jest niewłaściwa strona i ...
      dalszy ciąg zostawiam dla ludzi piszących scenariusze, myślę, że to miałoby
      jakiś sens.
    • Gość: agent R MI 5 Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.04.05, 09:42
      Przepraszam ale ja sie wychowalem na "Stawce" jak i tez "Czterech Pancernych" itp. Dla nas bedac dziecmi (6-7 lat) w tym czasie postacie w tych filmach byly idolami! Dlatego do dzisiaj te filmy w pamieci milionow polakow pozostaja filmami kultowymi. Tak samo dla Polaka ktory wyjechal do Kanady po stanie wojennym, nienawidzac "komunistow", jak i dla Polaka w Australii, czy tez Londynie!

Dlatego tez Panom rezyserom naleza sie wielkie brawa za nowy pomysl. Z niecierpliwoscia czekam na realizacje tego filmu.

Do krytkow! Jezeli nie wychowaliscie sie w tych czasach, nigdy nie zrozumiecie tamtych realiow.

Czy zachlystywanie sie obecna wolnoscia slowa, daje prawo do wymazywania dzieciecej pamieci...?
    • kemoki aktorzy tandetni 29.04.05, 09:42
      zgodze sie na nowy film ale pod jednym warunkiem niech poszukaja nowych talentow
      prosze spojrzec na te zdjęcia ja juz na te gemby patrzec nie moge co film to ta
      sama gemba czlowiek juz nie wie na jaki film patrzy musi sprawdzac tytul w
      gazecie masakra!!!!!!!
    • gadery Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 10:00
      W jednym opowiadaniu J23 został po wojnie rozstrzelany przez Rosjan za
      współpracę z brytyjskim wywiadem.
    • topol Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 10:15
      Ja bardzo przepraszam, ale Stanisław Moczulski alias Hans Kloss czyli J-23 nie
      był komunistą, ale polakiem z pomorza, a konkretnie Kościerzyny, który uciekł z
      obozu pracy w Królewcu do ZSRR bo tam było najbliżej. Nie był komunistą ale
      został namówiony przez francuskiego komunistę do wyboru tego kierunku ucieczki.
      Zaakceptował plan "podmiany" litewskiego Niemca, absolwenta tajnej
      podchorążówki i agenta Abwehry, Hansa Klossa zaproponowany przez porucznika
      Jakubowskiego, Polaka służącego w Armii Czerwonej. Nigdzie nie jest podane
      wprost, choć można się domyślić, że z czasem zaakceptował komunizm.
      Pozdrawiam,
      topol
      • Gość: jasemeryt Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 22:29
        Popatrzmy na to jak na dobrą rozrywkę.Odskocznię od "13 posterunku "lub innych
        podobnych bzdur.A politykę zostawmy tym na których głosowaliśmy lub nie. Lepsze
        to od "Komisji Orlenowskiej, PZU" lub podobnych odwzraczaczy uwagi od problemów
        dnia codziennego. J-23 znów nadaje////
    • Gość: janmucha Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.05, 11:38
      Niedawno na prosbe zony ogladalem na wideo "Stawke" - i po latach wydaje sie
      ona swietna (choc niezamierzona) komedia. Ten nastroszony i niezwykle przejety
      rola Mikulski, plejada gwiazd polskiej kinematografii tamtych lat - jedynie
      mlodego Olbrychskiego zabraklo...
      O dziwo najlepiej sie broni Emil Karewicz w roli "strasznego" Brunnera. Widac,
      ze sie swietnie graniem tej postaci autentycznie bawi. I jest... ten straszliwy
      Bruner w jego wykonaniu - o zgrozo! - w gruncie rzeczy najsympatyczniejsza
      postacia calego serialu.
      Pisze o swoich odczuciach po latach, mnie dzisiejszego, bo jako pachole w
      chwili, gdy "Stawka" swiecila najwieksze triumby traktowalem caly serial
      niezwykle powaznie. Kloss mi imponowal, a Bruner budzil strach.
      Jak to sie czasy zmieniaja i ludzie...
    • Gość: aga Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.radom.pilicka.pl 29.04.05, 12:32
      piszcie rzetelnie: w filmie jest: "Bruner nie ze mną te sztuczki"!
    • fredas Kloss? wiadomo -- Michał Żebrowski! 29.04.05, 12:33
      Brunnera widziałbym w Arturze Żmijewskim
    • Gość: Mimikra Nie powie "Ty świnio" Może nie wie do kogo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:47
      Ja chętnie podpowiem.
    • asiula40 Brunner ty świnio - nie było takiego tekstu! 29.04.05, 12:57
      Powinno być: Brynner ty świnio! A chodzi o tekst z kabaretu, chyba z "Dudka"
      będący zabawną grą słów i skojarzeń luźno powiązując western i Klossa.
      L. Brynner to już nieżyjący, popularny i u nas pod koniec lat 60tych, aktor
      amerykański najbardziej pamiętany z roli łysego w "Siedmiu Wspaniałych".
      Kto coś więcej wie, niech napisze
      • the_dzidka Re: Brunner ty świnio - nie było takiego tekstu! 29.04.05, 14:00
        > L. Brynner to już nieżyjący, popularny i u nas pod koniec lat 60tych, aktor
        > amerykański najbardziej pamiętany z roli łysego w "Siedmiu Wspaniałych".

On się nazywał Yul Brynner. Z ciekawostek: facet, kiedy zaczął łysieć, poszedł
        za ciosem: ogolił się na łyso i zaczął swoja łysinę lansować. Chyba mu się
        udało :)
        Zmarł na raka bodajże.
        • j_walker Re: Brunner ty świnio - nie było takiego tekstu! 30.04.05, 08:33
          Cholera, w życiu się nie ogolę do łysa, nie chcę umrzeć na raka, do teatru też
          nie chodzę, bo tam włosy wypadają (dowód: MIŚ)
      • Gość: borsuk Re: Brunner ty świnio - nie było takiego tekstu! IP: *.aster.pl 02.05.05, 22:13
        Taki tekst był, tylko w niezarejestrowanym odcinku "Stawki". Miałem w szkole
        kolegę o nazwisku Bruner, i biedak musiał słuchać tego tekstu przynajmniej
        kilkadziesiąt razy dziennie (to, że nazwisko miał przez jedno n nic mu nie
        pomogło ;).
        Podobno sam Mikulski twierdził, że tego tekstu nie było, ale to jego zawodzi
        pamięć.
    • konrad31345 Tylko nie ten radziecki agent! 29.04.05, 13:09
      Możnaby zrobić film/serial o Kuklińskim - to byłby wzór do naśladowania.
      • Gość: Ben Re: Tylko nie ten radziecki agent! IP: *.pro-internet.pl 04.05.05, 11:22
        Chyba pomyliłeś strony-to komedia a nie film historyczno0edukacyjny
    • Gość: Funiek Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.05, 14:17
      A może ktos by pomyślał o dalszym ciągu czterech pancernych? Też wszyscy
      żyją.Janek jako wspolczesny gangster z psów ,Wigóra jako dziadek z M jak miłość
      a obu ich zobaczył w TV Gustlik co to za Honoratkę był wyszedł i spłodził syna
      który wplątał się w jakąś nieprawdopodobna historię i Gustlik odnajduje
      przyjaciół dzięki filmom w Tv. Razem odnajdują Grzesia który jest ich kierowcą
      i wybawiaja pierworodnego Gustliczka z opresji. To tak w skrócie. Pozdrawiam
      PANCERNYCH Foto - Funiek
    • Gość: jethrox Chorzy psychicznie IP: 193.111.166.* 29.04.05, 14:48
      Jak czyta się wiekszośc opinii na tym forum to odnosi sie wrażenie, że to
      piszą ludzie chorzy psychicznie na tle politycznym. Wszystko im sie kojarzy z
      Katyniami, nawet sensacyjny serial z lat 60 i 70. Albo twierdzą, że Klossem
      odgrywamy się na Niemcach bo dali nam w odwłok w 39. Ci faceci świadomie nie
      chcą pamietać, że bylismy w 1945 w Berlinie. Bo to nie ich opcja polityczna
      była.
      Paranoja Stalina polegająca na tym, że wszystko "mu się kojarzyło"
      politycznie, to małe miki wobec choroby tutejszych "forumowiczów".
      A co do meritum to skandaliczny jest pomysł, aby "zaoszczędzić" na
      kontynuacji najlepszego polskiego serialu i zrobić dalszy ciąg współczesnie,
      bez kostiumów i dekoracji za to z udziałem dziadków, którzy nadaja sie tylko do
      siedzienia przy piecu albo przed telewizorem i oglądnia swych dawnych przygód.
      Przyjemność ponownego obejrzenia dziś sympatycznych starszych panów Mikulskiego
      i Karewicza to za mało na sensacyjny serial.
      Ale ten pęd do "oszczędności" to znak naszych czasów i głowna przyczyna, że
      pwostaje tyle szmiry. Chcą robic tak dalej... Obrzydliwość.
      • Gość: @ Re: Chorzy psychicznie IP: *.ma-cambridg0.sa.earthlink.net 30.04.05, 08:09
        Jethrox, oni nie sa chorzy psychicznie. Zeby byc chorym psychicznie, trzeba
        najpierw miec psychike!!!
        To po prostu niedojebki, robieni miekkim kutasem. Hitler takimi napalal w
        piecach!
        Ano, kazdy pies musi mie swoje drzewo aby sie pod nim podpisac.
        W czasach przedinternetowych ta cholota siedziala cicho, ale teraz musza sie
        gdzies "wyslowic"!
    • marecki997 Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 17:30
      Jeśli chodzi o obsadę roli Klossa, to mam nadzieję że nie będzie to Michał
      Żebrowski - mogliby nakręcić chociaż jeden polski film bez Żebrowskiego w roli
      głównej. Z twarzy do Mikulskiego podobny jest Piotr Adamczyk, ale odtwórca ról
      Chopina i Karola Wojtyły byłby chyba do takiej roli zbyt miękki. Natomiast jako
      Brunner pasowałby Mariusz Bonaszewski, znany z ról m.in. poety Andrzeja Bursy
      oraz marszałka Józefa Piłsudskiego w serialu TVP.
    • Gość: Smoczus Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.hsd1.co.comcast.net 29.04.05, 17:31

Z martwych wstanie jest mooozliiiiiwe!!!!!:}
    • Gość: psotka10 Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 17:38
      glowne role powiniy zagrac linda i baka napewno bedzie to dobry serial
    • Gość: Leon Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 18:41
      No co wy Linda jako Bruner????? Powariowaliście
      • Gość: Karolina Bonaszewski/jacek poniedzialek IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 21:13
        Tak Mariusz Bonaszewski lub Jacek Poniedziałek
      • Gość: Castor1495 Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 04:07
        Tez uwazam, ze ta role powinien dostac jakis aktor.
    • Gość: kko Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 29.04.05, 21:33
      Zamiast krecic jakies kontynuacje lepiej pokolorowac stare odcinki!
    • Gość: Przemek To juz zadnych INNCYh pomyslow nie mamy? IP: *.as.uky.edu 29.04.05, 21:35
      tylko stare filmiska pelne pol-propagandy ... i w ogole niezbyt dobrej jakosci
      fabuly, itd .... itp. To juz nie ma tematow na tym swiecie ...tylko pol
      radziecki, pol polsko-radziecki, cwierc niemiecki tylko nie waidomo czy
      wschodni czy zachodni "agent" probuje wygrac II wojne swiatowa ... ktorej
      Polska tak nigdy nie wygrala bo Hiltera wymienial sobie na okupajce
      Radziecka ... No i po co w takie bagno isc?
      To toz nie ma innych fabul do filmow: narkotyki, bieda, globalizacja, robienie
      pienieidzy, milosc, zdrada, immigracja, ksieza a slub a seks, itd itp ... dzien
      jest pelny dobrych pomyslow na dobre filmy ....
      Klosa sie zachcialo ...
    • czarna_rozpacz J-23 pierwszy sekretarz POP w Teatrze Polskim 29.04.05, 22:12
      nie lepiej nakrecic komedie,
      jak tow.kloss dawal ciala w stanie wojennym,
      zamiast odgrzewac stare kotlety,
    • marecki997 Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 22:43
      Amerykanie odgrzali "Shafta", "Kojaka" (tym razem Kodżakiem jest Murzyn!!!)
      i "Starsky & Hutch" to my możemy nakręcić nowego Klossa. Nieważne czy z
      poprawioną historią (Kloss-akowiec) czy z tą "prawomyślną".
      A co powiecie na to: "4 pancernych z armii Andersa i pies z Londynu"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka