Gość: koko Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.crowley.pl 29.04.05, 08:39 Zgodnie ze spostrzeżeniem inż. Mamonia ludzie chcą tego, co już znają. A że jest to przeważnie bezwartościowe gó.., to już inna sprawa. Tylko po co taki długi artykuł na ten temat pisać? Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.04.05, 09:49 Do koko.Pewnie ma racje Pan Inzynier ,tylko tutaj , wydaje mi sie ,chodzilo o cos innego a mianowicie o tresc dyskusji jaka sie w oparciu o ten artykul wywiaze. A dyskusja jest typowo polska , czyli kretynska. Przeciez tyle szkody ile ten serial uczynil na mentalnosci Polakow to trzeba ze swieca szukac. Trsc tego kretynstwa miala sluzyc tylko jednemu . Odbudowac u jednych a podbudowac u drugich poczucie wartosci narodowej .I to za pomoca tak debilnych srodkow.Zeby bylo latwiej przetrawic Polakom , ze jednak w czasie tamtej wojny dostali straszliwie od Niemcow w du_pe. I ze jako pojedynczy narod nie mieli NAJMNIEJSZYCH szans przeciwko temu pojedynczemu narodowi Niemcow. I jak to ta genialna polska mysl wojskowa gorowala ponad tymi niemiaszkami . I tak cale pokolenie przez dziesiatki lat TOKOWALO do siebie wzajemnie i PUCHLO w dume. A przeciez , gdyby nie INNE narody , w tym tak obecnie wyszydzane i obsmiewani obywatele dawnej UDSSR , to na tych dzisiejszych waszych obecnie terenach egzystowal by potulny zastep roboli pracujacych ku chwale III Rzeszy. Tak ze dajcie juz sobie spokojz tego typu produkcja , wroccie na ziemie i starajcie sie umacniac wasz etos narodowy poprzez solidna prace , SKROMNOSC w wyrazaniu narodowych uczuc a co sie z tym wiaze , ukroccie wasza narodowa bufonade. I prosze mnie nie porowywac do gestapowcow, faszystow niemieckich itp , bo z Niemcami poza miejscem mojej praco-zabawy nie mam nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.crowley.pl 29.04.05, 13:34 No masz rację oczywiście, zgadzam się z Tobą. Prostuję wobec tego to, co napisałem wcześniej. To akurat gó.. nie jest takie bezwartościowe, bo jego zadaniem jest sączyć jad czerwonej propagandy. To gó.. jest więc antywartościowe :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nfn Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 22:50 Nie ma potrzeby . Widze, ze masz sporo kompleksow : Wstyd ci byc Polakiem? No coz - twoja sprawa. ja tam sie wcale nie wstydze. Najmniejszych szans przeciwko Niemcom moze nie mielismy. Mimo to jednak bronilismu sie dlugo i gdyby nie cios w plecy ze strony "bratnich obywateli Dawnej USSR" pewnie bronilbysmy sie jeszcze dluzej. Jak dlugo bronila sie ptezna Francja? Nie wiesz to sie dowiedz! Bycie dumnym z tego , ze jest sie Polakiem to nie bufonada ! A poza tym dobra ksywa - pasuje do ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.05, 09:56 Do nfn. Wyjatkowo jestem w sobote w mojej firmie , to i wlazlem na te strone poczytac nowosci i reakcje. Drogi nfn. Nie mam kompleksow i nie wstydze sie za polskosc z tej przyczyny , bo nie jestem Polakiem.Wladam tylko poprawnie waszym jezykiem. I nie bronie Ci byc dumnym z przynaleznosci narodowej.Natomiast smieszy mnie , i o tym tu pisalem , za pomoca jakich METOD ( klosomania) PRZEZ CALY MINIONY OKRES wzbudzano ten narodowy mit, m. in. I to jest glupota i bufonada.A poprzez przypomnienie batow otrzymanych we Wrzesniu 39 , chcialem tylko zaznaczyc niezrecznosc tego typu PROPAGANDY sukcesu narodowego z rzeczywistym stanem rzeczy. I nie ma tutaj znaczenia czy byl ten sztych w plecy czy nie. A co do mojego nicka ,pozostaje skromny ale zadowolony.Oddaje mnie takiego jakim jestem. Tym niemniej , znalazlem tutaj juz lepsze. Zaczynam cieple , wiosenne Wochenende.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nfn Re: Agent J-23 znowu nadaje? 30.04.05, 16:58 O ile dobrze pamietam to Klos w niewielkim stopniu traktuje o wrzesniu 39. Mamy tu do czynienia raczej z pozniejszym okresem wojny. Jak widze ciebie za to rozpiera duma , ze jestes Niemcem i jako czesc Niemieckiej Rzeszy Wielkiej i 1000 letniej sprawiles lanie Polaczkom, ktorzy nie mieli szans z tym poteznym panstwem . No coz , jak to wszystko sie skonczylo wszyscy wiedza, nawet chyba ty? Z tego co pamietam to wielka Potezna Rzesza , ktora miala trwac lat 1000 padla w niecale 6 lat? A to ze w kazdym okresie byli szpiedzy, ktorzy osmieszali kazda ze stron , nikt i nigdy nie zakwestionuje. Dlatego ja nadal pozostane dumny z tego ze jestem Polakiem, chociaz w Polsce nie mieszkam juz sporo lat. Ty pozostaniesz dumny z bycia ...... (wstawic nazwe) . A Klos mi jest do tego zupelnie niepotrzebny. Historia Polski jest wystarczajacym powodem do dumy. Pozostaje jeszcze jedno pytanie- po co uczyles sie jezyka narodu przegranych bufonow? To jest dla mnie zagadka! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jjjnjankowski Re: Agent J-23 znowu nadaje? 08.05.06, 23:19 wlasnie dosc tego gie! krecic wartosciowa literature!! np. Dzienniczek s. Faustyny!!! zapomnialem, juz nakrecili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selekta Na Klossa - Andrzej Olejnik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 09:02 ..wrocławski aktor, ma podobnie do Mikulskiego ostre rysy i mocny głos. www.zlotekrople.pl/mini/aktorzy/olejnik.gif Odpowiedz Link Zgłoś
axeriusz Kilka Rad Dla Nowego Filmu. 29.04.05, 09:09 Jestem za , ale pod warunkiem że będzie to kręcił Kamiński, a najlepiej Spielberg na reżysera ( albo nie bo wyjdzie coś z nowu w stylu Listy Shindlera - chociaż uważam że to Bardzo dobry film :) ;) Do tego ważne aby nie wyszedł z tego gniot pokroju Wiedźmina, więc nie można żałować kasy na budżet ( w tym efekty specjalne )... potrzeba z jakieś 30-40 mln dolarów... Fajnie by było, aby akcja toczyła się nie tylko w Polsce... albo żeby tego skarbu szukali też inni poza Brunerem i Klossem, może jakaś faszystowska organizacja głęboko zakamuflowana... POdstawą są: Super Profesjonalny Operator ! Dobry Reżyser ( nikt ze starej szkoły polskiej, Wajdy i inne ), Jeżeli włożyć to we współczesność, stworzyć dobrą historię, a na przykład na początku filmu zrobić wprowadzenie i urywki seriali Stawki... pokazywać jako kronikę... to może film poszedł by na zachodzie ??? No ale na to to budżet 50 mln i brak głosów ze strony krytyków polskich że to nie ma nic wspoólnego z oryginałem, że wogóle itd. .. bo na świecie ludzie najchetniej chodzą na filmy zrobione w hoolywoodzkim stylu i chcą płacić za rozrywkę, a nie za oglądanie lektur... Jeśli ktoś chce jeszcze parę pomysłów to zapraszam.. służę radą :) ( ODPŁATNIE - dzisiejsze są za friko ) Pamiętajcie ! " Nie zemną te Brunery Numer !" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz - 1 Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: 195.187.51.* 29.04.05, 09:14 pewnie, niech nakręcą, to powinien być dobry film, tylko bez wtrętów politycznych typu, to sie nadaje do IPN etc. Odpowiedz Link Zgłoś
j_walker Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 09:27 Czy ktokolwiek odbiera Klossa jako "komucha"? To nasz bohater z lat młodości, czy nie można by go "nawrócić" po wojnie? Przecież w czasie wojny informacje o Katyniu były co najmniej niewiarygodne, prawda w 100% dotarła do ludzi po wojnie. Kloss mógł o tym nie wiedzieć nic! W końcu całą wojnę był po drugiej stronie. W ten sposób można by uratować legendę - walczył przeciw Niemcom - OK, ale potem zrozumiał, (po wojnie) że to teraz jest niewłaściwa strona i ... dalszy ciąg zostawiam dla ludzi piszących scenariusze, myślę, że to miałoby jakiś sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent R MI 5 Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.04.05, 09:42 Przepraszam ale ja sie wychowalem na "Stawce" jak i tez "Czterech Pancernych" itp. Dla nas bedac dziecmi (6-7 lat) w tym czasie postacie w tych filmach byly idolami! Dlatego do dzisiaj te filmy w pamieci milionow polakow pozostaja filmami kultowymi. Tak samo dla Polaka ktory wyjechal do Kanady po stanie wojennym, nienawidzac "komunistow", jak i dla Polaka w Australii, czy tez Londynie! Dlatego tez Panom rezyserom naleza sie wielkie brawa za nowy pomysl. Z niecierpliwoscia czekam na realizacje tego filmu. Do krytkow! Jezeli nie wychowaliscie sie w tych czasach, nigdy nie zrozumiecie tamtych realiow. Czy zachlystywanie sie obecna wolnoscia slowa, daje prawo do wymazywania dzieciecej pamieci...? Odpowiedz Link Zgłoś
kemoki aktorzy tandetni 29.04.05, 09:42 zgodze sie na nowy film ale pod jednym warunkiem niech poszukaja nowych talentow prosze spojrzec na te zdjęcia ja juz na te gemby patrzec nie moge co film to ta sama gemba czlowiek juz nie wie na jaki film patrzy musi sprawdzac tytul w gazecie masakra!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 10:00 W jednym opowiadaniu J23 został po wojnie rozstrzelany przez Rosjan za współpracę z brytyjskim wywiadem. Odpowiedz Link Zgłoś
topol Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 10:15 Ja bardzo przepraszam, ale Stanisław Moczulski alias Hans Kloss czyli J-23 nie był komunistą, ale polakiem z pomorza, a konkretnie Kościerzyny, który uciekł z obozu pracy w Królewcu do ZSRR bo tam było najbliżej. Nie był komunistą ale został namówiony przez francuskiego komunistę do wyboru tego kierunku ucieczki. Zaakceptował plan "podmiany" litewskiego Niemca, absolwenta tajnej podchorążówki i agenta Abwehry, Hansa Klossa zaproponowany przez porucznika Jakubowskiego, Polaka służącego w Armii Czerwonej. Nigdzie nie jest podane wprost, choć można się domyślić, że z czasem zaakceptował komunizm. Pozdrawiam, topol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasemeryt Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 22:29 Popatrzmy na to jak na dobrą rozrywkę.Odskocznię od "13 posterunku "lub innych podobnych bzdur.A politykę zostawmy tym na których głosowaliśmy lub nie. Lepsze to od "Komisji Orlenowskiej, PZU" lub podobnych odwzraczaczy uwagi od problemów dnia codziennego. J-23 znów nadaje//// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janmucha Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.05, 11:38 Niedawno na prosbe zony ogladalem na wideo "Stawke" - i po latach wydaje sie ona swietna (choc niezamierzona) komedia. Ten nastroszony i niezwykle przejety rola Mikulski, plejada gwiazd polskiej kinematografii tamtych lat - jedynie mlodego Olbrychskiego zabraklo... O dziwo najlepiej sie broni Emil Karewicz w roli "strasznego" Brunnera. Widac, ze sie swietnie graniem tej postaci autentycznie bawi. I jest... ten straszliwy Bruner w jego wykonaniu - o zgrozo! - w gruncie rzeczy najsympatyczniejsza postacia calego serialu. Pisze o swoich odczuciach po latach, mnie dzisiejszego, bo jako pachole w chwili, gdy "Stawka" swiecila najwieksze triumby traktowalem caly serial niezwykle powaznie. Kloss mi imponowal, a Bruner budzil strach. Jak to sie czasy zmieniaja i ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.radom.pilicka.pl 29.04.05, 12:32 piszcie rzetelnie: w filmie jest: "Bruner nie ze mną te sztuczki"! Odpowiedz Link Zgłoś
fredas Kloss? wiadomo -- Michał Żebrowski! 29.04.05, 12:33 Brunnera widziałbym w Arturze Żmijewskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Nie powie "Ty świnio" Może nie wie do kogo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:47 Ja chętnie podpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula40 Brunner ty świnio - nie było takiego tekstu! 29.04.05, 12:57 Powinno być: Brynner ty świnio! A chodzi o tekst z kabaretu, chyba z "Dudka" będący zabawną grą słów i skojarzeń luźno powiązując western i Klossa. L. Brynner to już nieżyjący, popularny i u nas pod koniec lat 60tych, aktor amerykański najbardziej pamiętany z roli łysego w "Siedmiu Wspaniałych". Kto coś więcej wie, niech napisze Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Brunner ty świnio - nie było takiego tekstu! 29.04.05, 14:00 > L. Brynner to już nieżyjący, popularny i u nas pod koniec lat 60tych, aktor > amerykański najbardziej pamiętany z roli łysego w "Siedmiu Wspaniałych". On się nazywał Yul Brynner. Z ciekawostek: facet, kiedy zaczął łysieć, poszedł za ciosem: ogolił się na łyso i zaczął swoja łysinę lansować. Chyba mu się udało :) Zmarł na raka bodajże. Odpowiedz Link Zgłoś
j_walker Re: Brunner ty świnio - nie było takiego tekstu! 30.04.05, 08:33 Cholera, w życiu się nie ogolę do łysa, nie chcę umrzeć na raka, do teatru też nie chodzę, bo tam włosy wypadają (dowód: MIŚ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Re: Brunner ty świnio - nie było takiego tekstu! IP: *.aster.pl 02.05.05, 22:13 Taki tekst był, tylko w niezarejestrowanym odcinku "Stawki". Miałem w szkole kolegę o nazwisku Bruner, i biedak musiał słuchać tego tekstu przynajmniej kilkadziesiąt razy dziennie (to, że nazwisko miał przez jedno n nic mu nie pomogło ;). Podobno sam Mikulski twierdził, że tego tekstu nie było, ale to jego zawodzi pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad31345 Tylko nie ten radziecki agent! 29.04.05, 13:09 Możnaby zrobić film/serial o Kuklińskim - to byłby wzór do naśladowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: Tylko nie ten radziecki agent! IP: *.pro-internet.pl 04.05.05, 11:22 Chyba pomyliłeś strony-to komedia a nie film historyczno0edukacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funiek Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.05, 14:17 A może ktos by pomyślał o dalszym ciągu czterech pancernych? Też wszyscy żyją.Janek jako wspolczesny gangster z psów ,Wigóra jako dziadek z M jak miłość a obu ich zobaczył w TV Gustlik co to za Honoratkę był wyszedł i spłodził syna który wplątał się w jakąś nieprawdopodobna historię i Gustlik odnajduje przyjaciół dzięki filmom w Tv. Razem odnajdują Grzesia który jest ich kierowcą i wybawiaja pierworodnego Gustliczka z opresji. To tak w skrócie. Pozdrawiam PANCERNYCH Foto - Funiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jethrox Chorzy psychicznie IP: 193.111.166.* 29.04.05, 14:48 Jak czyta się wiekszośc opinii na tym forum to odnosi sie wrażenie, że to piszą ludzie chorzy psychicznie na tle politycznym. Wszystko im sie kojarzy z Katyniami, nawet sensacyjny serial z lat 60 i 70. Albo twierdzą, że Klossem odgrywamy się na Niemcach bo dali nam w odwłok w 39. Ci faceci świadomie nie chcą pamietać, że bylismy w 1945 w Berlinie. Bo to nie ich opcja polityczna była. Paranoja Stalina polegająca na tym, że wszystko "mu się kojarzyło" politycznie, to małe miki wobec choroby tutejszych "forumowiczów". A co do meritum to skandaliczny jest pomysł, aby "zaoszczędzić" na kontynuacji najlepszego polskiego serialu i zrobić dalszy ciąg współczesnie, bez kostiumów i dekoracji za to z udziałem dziadków, którzy nadaja sie tylko do siedzienia przy piecu albo przed telewizorem i oglądnia swych dawnych przygód. Przyjemność ponownego obejrzenia dziś sympatycznych starszych panów Mikulskiego i Karewicza to za mało na sensacyjny serial. Ale ten pęd do "oszczędności" to znak naszych czasów i głowna przyczyna, że pwostaje tyle szmiry. Chcą robic tak dalej... Obrzydliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Chorzy psychicznie IP: *.ma-cambridg0.sa.earthlink.net 30.04.05, 08:09 Jethrox, oni nie sa chorzy psychicznie. Zeby byc chorym psychicznie, trzeba najpierw miec psychike!!! To po prostu niedojebki, robieni miekkim kutasem. Hitler takimi napalal w piecach! Ano, kazdy pies musi mie swoje drzewo aby sie pod nim podpisac. W czasach przedinternetowych ta cholota siedziala cicho, ale teraz musza sie gdzies "wyslowic"! Odpowiedz Link Zgłoś
marecki997 Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 17:30 Jeśli chodzi o obsadę roli Klossa, to mam nadzieję że nie będzie to Michał Żebrowski - mogliby nakręcić chociaż jeden polski film bez Żebrowskiego w roli głównej. Z twarzy do Mikulskiego podobny jest Piotr Adamczyk, ale odtwórca ról Chopina i Karola Wojtyły byłby chyba do takiej roli zbyt miękki. Natomiast jako Brunner pasowałby Mariusz Bonaszewski, znany z ról m.in. poety Andrzeja Bursy oraz marszałka Józefa Piłsudskiego w serialu TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smoczus Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.hsd1.co.comcast.net 29.04.05, 17:31 Z martwych wstanie jest mooozliiiiiwe!!!!!:} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psotka10 Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 17:38 glowne role powiniy zagrac linda i baka napewno bedzie to dobry serial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 18:41 No co wy Linda jako Bruner????? Powariowaliście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Bonaszewski/jacek poniedzialek IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 21:13 Tak Mariusz Bonaszewski lub Jacek Poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castor1495 Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 04:07 Tez uwazam, ze ta role powinien dostac jakis aktor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kko Re: Agent J-23 znowu nadaje? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 29.04.05, 21:33 Zamiast krecic jakies kontynuacje lepiej pokolorowac stare odcinki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek To juz zadnych INNCYh pomyslow nie mamy? IP: *.as.uky.edu 29.04.05, 21:35 tylko stare filmiska pelne pol-propagandy ... i w ogole niezbyt dobrej jakosci fabuly, itd .... itp. To juz nie ma tematow na tym swiecie ...tylko pol radziecki, pol polsko-radziecki, cwierc niemiecki tylko nie waidomo czy wschodni czy zachodni "agent" probuje wygrac II wojne swiatowa ... ktorej Polska tak nigdy nie wygrala bo Hiltera wymienial sobie na okupajce Radziecka ... No i po co w takie bagno isc? To toz nie ma innych fabul do filmow: narkotyki, bieda, globalizacja, robienie pienieidzy, milosc, zdrada, immigracja, ksieza a slub a seks, itd itp ... dzien jest pelny dobrych pomyslow na dobre filmy .... Klosa sie zachcialo ... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz J-23 pierwszy sekretarz POP w Teatrze Polskim 29.04.05, 22:12 nie lepiej nakrecic komedie, jak tow.kloss dawal ciala w stanie wojennym, zamiast odgrzewac stare kotlety, Odpowiedz Link Zgłoś
marecki997 Re: Agent J-23 znowu nadaje? 29.04.05, 22:43 Amerykanie odgrzali "Shafta", "Kojaka" (tym razem Kodżakiem jest Murzyn!!!) i "Starsky & Hutch" to my możemy nakręcić nowego Klossa. Nieważne czy z poprawioną historią (Kloss-akowiec) czy z tą "prawomyślną". A co powiecie na to: "4 pancernych z armii Andersa i pies z Londynu"? Odpowiedz Link Zgłoś