Dodaj do ulubionych

Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków...

IP: *.chello.pl / *.chello.pl 25.09.02, 18:17
www.medialink.pl/?kat=20&id=6692
upadły anioł...ESKA, to niezbyt wysoko zawieszona poprzeczka - przynajmniej
dla kogoś takiego jak Metz...

P.S. tak zupełnie na marginesie...Wiem, że business is business, ale niektóre
rzeczy, po prostu, nie uchodzą...Wiadomo jak ESKA dostała koncesję w Krakowie
i wiadomo na czyjej częstotliwości ma nadawać. Czeka Piotra ostracyzm, a ja,
skromny słuchacz nie będę - szczerze mówiąc - oponował. Pewnych spraw się nie
wybacza.
Obserwuj wątek
    • Gość: mk Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... IP: *.ltk.com.pl 25.09.02, 21:02
      To było w czasach, gdy RMF nadawał tylko z nadajnika krakowskiego. Dużą część
      czasu antenowego wypełniało francuskie Radio Fun. Mieszkałem daleko poza
      zasięgiem. Toteż zachłannie nasłuchiwałem przy każdej okazji tej pierwszej
      niepublicznej stacji radiowej. Bodaj pierwszy raz zetknąłem się z RMF w czasie
      podróży nocnym pociągiem. Daleko przed Krakowem drżącą ręką przeczesywałem
      skalę swego walkmana starając się złapać tę niezwykłe na tamte czasy radio.
      Nagle udało się. Było gdzieś ok. pół do drugiej. Ktoś puszczał przepiękną
      klasykę rocka. W pewnym momencie przedstawił się. Był to Piotr Metz.
      Zapowiedział, że będzie grać do drugiej. Nadeszła druga a on, ku memu
      usłupieniu powiedział, że może jeszcze z godzinkę pogra. I grał tego rocka
      dalej a ja słuchałem tak długo aż odbiór stał się niemożliwy. Pociąg jak na
      złość nie chciał się opóźnić.

Tak mi sie przypomniał Piotr Metz, gdy przeczytałem posta o jego przejściu do
      ESKI. Potem właściwie go już nie słuchałem. SLuchałem programu III i dla mnie
      RMF z Trójką nie miał szans. Sporadycznie właśnie w Trójce go słyszałem. I to
      wszystko.

Jeśli w ESCe będzie grał "swoją" muzykę a nie, odpukać, playlistę, to mnie
      będzie miał, jako słuchacza. W końcu tamtej Trójki nie ma. Tylko patrzeć, jak
      zacznie przegrywać z ESKĄ...

mk
      • traszor Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... 27.09.02, 00:04
        Witam

> Jeśli w ESCe będzie grał "swoją" muzykę a nie, odpukać, playlistę, to mnie
        > będzie miał, jako słuchacza.
        Nie bezie grał swojej muzyki. Z tego ci sie orientuje to nie ma juz rozgłosni komercyjnych, w ktorych ktoś
        gra "swoją" muzyke. A w ESCE playlista jest jednakowa dla całej sieci. Zadaniem Metza nie bedzi jednak
        granie- on bedzie tworzył klimat i charakter radia. Bo mimo wszystko muzyka to wciąż nie wszystko co jest
        w radiu.
        Jak mu sie uda to radio stwotrzyć? okarze sie pewnie jeszcze w tym roku. Narazie trwa "zabijanie"
        czestotliwosci muzyką poważna...
        Pozdrawiam
        Kamil

W końcu tamtej Trójki nie ma. Tylko patrzeć, jak
        > zacznie przegrywać z ESKĄ...
        nie tylko z eska.. z kazda komercyjna stacją.. no cóż.. taki jest efekt próby wciśniecia stacji publicznej na
        rynej\k komercyjny.. ani tu ani tu już nie pasuje...
        • Gość: mk Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... IP: *.pkp.com.pl / 172.18.23.* 27.09.02, 08:03
          traszor napisał:

> > Jeśli w ESCe będzie grał "swoją" muzykę a nie, odpukać, playlistę, to mnie
          > > będzie miał, jako słuchacza.

> Nie bezie grał swojej muzyki. Z tego ci sie orientuje to nie ma juz
          > rozgłosni komercyjnych, w ktorych ktoś
          > gra "swoją" muzyke. A w ESCE playlista jest jednakowa dla całej sieci.
          > Zadaniem Metza nie bedzi jednak
          > granie- on bedzie tworzył klimat i charakter radia. Bo mimo wszystko muzyka
          > to wciąż nie wszystko co jest w radiu.

Oczywiście, że nie tylko muzyka tworzy klimat. Tworzy ją przede wszystkim
          ten lub ta po tamtej stronie mikrofonu. Ktoś tu wielkimi literami
          określił Metza jako WIELKIEGO RADIOWCA. Z całym szacunkiem, ale chce on
          nim pozostać siedząc za biurkiem???

> no cóż.. taki jest efekt próby wciśniecia stacji publicznej na
          > rynek komercyjny.. ani tu ani tu już nie pasuje...

W innym miejscu określono trujkę jako "ni pies ni wydra"...

mk
          • traszor Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... 27.09.02, 11:30
            > Oczywiście, że nie tylko muzyka tworzy klimat. Tworzy ją przede wszystkim
            > ten lub ta po tamtej stronie mikrofonu. Ktoś tu wielkimi literami
            > określił Metza jako WIELKIEGO RADIOWCA. Z całym szacunkiem, ale chce on
            > nim pozostać siedząc za biurkiem???
            Podejzewam,z e nie bedzie miał innej mozliwoci ale w tym wlasnie tkwi sztuka, by nauczyc i zmobilizowac
            ludzi do tworzenia rzcezonego klimatu
            Pozdrawiam
            Kamil
    • Gość: Maciek Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 23:00
      Metz to WIELKI RADIOWIEC. Dzięki Niemu RMF FM przez 10 lat była najlepszą
      polską stacją pod względem muzycznym. Niestety, prezes Tyczyński dał Metzowi
      kopa i zatrudnił na jego stanowisko niejakiego Jana Kuliga, który kompletnie
      położył RMF od strony muzycznej.

Ubolewam nad tym, że Metz nie wróci do RMF. Przydałoby się i to bardzo. Mam
      jednak nadzieję, że stworzona przez Metza Eska będzie równie dobra, jak RMF za
      czasów swej świetności. A jeśli praca Metza będzie słyszalna również w innych
      rozgłośniach sieci Eska - to wtedy drżyj RMFie i Zetko!

• Gość: mk Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... IP: *.pkp.com.pl / 172.18.23.* 26.09.02, 08:00
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> A jeśli praca Metza będzie słyszalna również w innych
        > rozgłośniach sieci Eska - to wtedy drżyj RMFie i Zetko!

Oby była!

Bo w dziesiejszych Wirtualnych Mediach:
        "Propozycja pracy przy tworzeniu krakowskiego oddziału Radia Eska, którą
        otrzymałem, daje mi możliwość powrotu do rodzinnego miasta i pozwala pracować
        nad projektem radiowym od podstaw" - mówi Piotr Metz.

Oby tylko nie ograniczył się do krakowskiej ESKI!

mk
        • traszor Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... 27.09.02, 00:06

> Oby tylko nie ograniczył się do krakowskiej ESKI!

Co masz konkretnie na myśli? Bo po pierwsze poracując na stanowisku dyrektora programowego nie
          bedzie miał zbyt wiele czasu wolnego od tworzenia stacji. Po drugie, to lojalka jaka podpisze wraz z
          kontraktem raczej ograniczy jego możliwości..
          Zdrówko
          Kamil
    • Gość: radar Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... IP: 2.4.STABLE* / 10.4.99.* 26.09.02, 02:11
      Rozlozyl Radiostacje, teraz rusza dalej...
      • Gość: Niech Re: Piotr Metz dochodzi do ESKI Kraków... IP: 217.197.165.* 26.09.02, 14:38
        Nie wiem co zrobil w RMF, bo to chujowe radio i go nie slucham. Ale wykonal
        niezla robote - firmowal swoim nazwiskiem rozwalenie RDST, a potem poszedl
        pracowac do konkurencji. Jumper j.bany.
      • Gość: Maciek Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 15:53
        Gość portalu: radar napisał(a):

> Rozlozyl Radiostacje, teraz rusza dalej...

Radiostacje to raczej Sławek Assendi rozłożył.
        • Gość: Niech Re: Piotr Metz odchodzi do ESKI Kraków... IP: 217.197.165.* 26.09.02, 16:10
          Ale Metz firmowal to swoim nazwiskiem i wypowiedziami o zmianach na lepsze. A
          Assendi rzeczywiscie jest megakutafonem.
          • Gość: juri k. Luki w wychowaniu IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 18:59
            ma szanowny Pan przepastne.A co do opinii na temat Sławomira S. i Piotra M. to juz zakrawa na fanatyzm.

Pozdrawiam
            Juri K.
            • Gość: Niech Re: Lugi w wychowaniu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 19:31
              Przeczytaj swoj post. A potem za kazdym razem, jak chcesz cos wyslac na forum,
              przeczytaj to wczesniej.
              • Gość: Gatsby Re: Lugi w wychowaniu IP: *.chello.pl / *.chello.pl 27.09.02, 00:14
                Twoje tez są "na poziomie";)
                • Gość: Niech Re: Lagi w wychowaniu IP: 217.197.165.* 27.09.02, 11:27
                  Bo ja ich nie czytam.
                  • Gość: kacha puk.. puk.. IP: 195.117.149.* 27.09.02, 12:41
                    Ludzie z jakiej Wy bajki jestescie ?Ludzie zatrudniani w sformatowanych
                    stacjach są po to by tego formatu pilnować a nie przekazywać i tworzyć własną
                    wizje.
                    • traszor Re: puk.. puk.. 27.09.02, 15:26
                      > Ludzie z jakiej Wy bajki jestescie ?Ludzie zatrudniani w sformatowanych
                      > stacjach są po to by tego formatu pilnować a nie przekazywać i tworzyć własną
                      > wizje.

Słonce- formatowana jest tylko muzyka i zegary.. to jak bedzie brzmiała reszta, zalezy po pirrwsze od
                      prowadzacych program a po drugie od tego jak nimi pokieruje szef programiowy, na jak wiele im pozwoli
                      i jak wiele sam bedzie miał pomysłów
                      Pozdrawiam
                      kamil
                      • Gość: Niech Re: pook.. pook.. IP: 217.197.165.* 27.09.02, 16:16
                        Nie za bardzo kumam. Czyli, ze jak RDST byla niezlym radiem, jak mozna tam bylo
                        sluchac muzyki, ktorej nigdzie indziej nie bylo, jak mozna bylo jej sluchac 24h
                        na dobe nie dlatego, ze caly czas lecialo to samo, tylko dlatego, ze caly czas
                        lecialo cos innego - to znaczy, ze ja popelnialem blad sluchajac tego radia. Bo
                        one bylo prowadzone wedlug niekomercyjnych regul, a wiec zle. A teraz zostanie
                        to naprawione, zglajchszaltowane, podobne do innych - a wiec dobre, a wiec
                        wreszcie dla mnie, a wiec bede jej sluchal. To nie jest moja logika. Ja nie
                        zagladam dyrektorom w biznesplany, ja jestem od sluchania. Jestem konsumentem,
                        mam prawo wyboru. Jak kupuje chleb w piekarni, bo jest smaczny, a nagle zaczna
                        tam sprzedawac zakalec, to nie bede tam przychodzil. I chocby jacys madrale
                        pisali, ze zakalec jest zdrowy, a inni, ze piekarzowi nie oplacalo robic sie
                        dobrego chleba, ja do niego przychodzic nie bede. A jesli znajda sie fani
                        zakalca i entuzjasci nowego pomyslu piekarza - ich wola. Tak wiec: puk.. puk..
                        • traszor Re: pook.. pook.. 27.09.02, 21:36
                          ... w zasadzie masz racje.. ale okazuje sie ze wiekszosci zakalec smakuje.. od kiedy radiostacja została
                          'zepsuta' słuchalnosc jej wzrosła.. zreszta gdyby nie rosła, to by nie 'psuli'.
                          Pozdrawiam
                          Kamil
                          • Gość: Niech Re: pooh. pooh. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 11:02
                            To jest niemozliwe. Kto doszedl do sluchajacych? Bo kto odszedl to wiem. Nie da
                            sie bez akcji inormacyjnej zdobyc nowych sluchaczy. A takiej nie bylo. W W-wie
                            tego gowna nie bedzie za chwile sluchal nikt.
                            PS. Przepraszam, ale nie sluchan RDST od tygodnia, wiec jesli leca tam jakies
                            niezle kawalki to dajcie znac.
                            PS2. A kto niby ma teraz sluchac RDST. Sluchacze RFM. Oni maja juz co sluchac.
                            Brrrrrr.
                            PS3. Tu byly fajne posty. Lowczyni jeleni, pani od formatu. Gdzie jestescie?
                            Forumowicze jednego postu?
                            • traszor Re: pooh. pooh. 28.09.02, 12:23

> To jest niemozliwe. Kto doszedl do sluchajacych? Bo kto odszedl to wiem. Nie da
                              Ja wiem, ze badania słuchalnosci sa czesto mało wiarygodne, ale reklamodawcy nie zawsze o tym
                              wiedza..
                              Nie da sie jednak ukryc, ze wyniki te sie poprawiaja.. zresztą, czy wprowadzano by zmiany, gdyby nie
                              przynosiły one realnych i wymiernych (z p[unktu marketingowego) zysków? Najlepiej widac to na
                              przykładzie rmf, które to straciło po kilku zmiana wielu stałuych i wiernych łuchaczy (że nie powuem
                              fanatycznych).. co z tego ze stracila takich, jak zyskało wielu innych, może mniej przyywiązanych, ale jest
                              ich wiecej. A dla reklamodawcy liczy sie przefde wszytskim ilosć..
                              zdrówko
                              Kamil

> PS3. Tu byly fajne posty. Lowczyni jeleni, pani od formatu. Gdzie jestescie?
                              > Forumowicze jednego postu?
                              no własnie...
                              • Gość: Niech Re: pach. pach. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 12:29
                                Nie uwierze, ze zmiany wprowadzone przed miesiacem przyniosly juz jakies
                                efekty. Podaj fakty, linki do jakis wynikow. Poza tym RDST zaczela puszczac
                                jakas dziwna muzyke srodka, klubowe dysko, jekies niemozebne gownwo. Jesli
                                przyciagneli tym jedna osoba, powinni dostac Nobla w dziedzinie radio
                                (wprowadzic, wprowadzic!!!).
                                PS. Gdzie nasze Panie lawiace glowy (z wyjatkiem wlasnej)? Dajcie glos!
                                • traszor Re: pach. pach. 28.09.02, 13:07
                                  Zmian programowych nie wprowadza sie ksperymentralnie- to co dzieje sie na antenie rozgłosni
                                  komercyjnych zalezy nie od widzimisie szefostwa a od róznycy badań i wzroców
                                  Pozdrawiam
                                  Kamil
                                  • Gość: Niech Re: ciach. ciach. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 13:50
                                    Wyniki, podaj mi wyniki badan. Jak mi udowodnisz, ze po miesiacu od
                                    wprowadzenia zmian w RDST cos drgnelo w wynikach to wygrales nagrode. Sam sobie
                                    wybierz jak. Chcesz porszaka czy jakies inne badziewie - dam ci.
                                    PS. Troszke odeszlismy od glownego watku - ze te zmiany to zmiany z dobrego na
                                    lepsze.
                                    PS2. Gdzie sa moje mile panie - wczoraj po raz n-ty obejrzalem film o was,
                                    najfajniejsza byla scena kiedy walicie sobie z S&W w leb, ale to chyba was nie
                                    zabolalo.
                                    • Gość: chlorofil Re: ciach. ciach. IP: *.net 28.09.02, 20:16
                                      sluchalnosc rdst rzeczywiscie systematycznie rosla a najbardziej
                                      w grupie 25-34 lata i paradoksalnie to najbardziej przeszkadzalo
                                      jej wlascicielowi bo wg niego bylo to niekorzystne dla zetki. ile
                                      osob slucha rdst po zmianach nie sposob stwierdzic najswiezsze badania
                                      sa zawsze 2 miesiace wstecz. osobiscie nie wydaje mi sie zeby wiele
                                      osob chcialo sluchac nudnych 4-godzinnych blokow okraszanych prostymi
                                      technohousami i delikatnym rnb ktore jest tam nazywane hip hopem.

mysle ze dosyc obiektywny tekst o radiostacji ukazal sie ostatnio
                                      w 'pressie'. tu jest link do skanu /bo oni nie maja strony/ :

www.solan.pl/~dziabi/moon48.jpg
                                      • Gość: Niech Re: ciuch. ciuch. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 22:09
                                        Stary, po 10 minutach mam 3% tego jpga. Nie dam rady, napisz cos wiecej.
                        • pippin Re: poom.. poom.. 29.09.02, 19:17
                          Ja też nie kumam. R. Jazz teraz słucham, zawsze grają coś innego. A Radiostacja
                          IMHO miała dobre i złe chwile. Dobre, jak gadło Szydło i była muzyka, złe, jak
                          gadał pisarz Cegielski i tacytam.
                          Co do Metza to się mylisz. W RMFie, z 10 lat temu (słuchałem na studiach) robił
                          b. fajne radio. Puszczał muzykę jaką dziś - gdyby to były tamte czasy - mogłaby
                          grać stara rdst. Wszystko z zachowaniem proporcji - to się w końcu robiło
                          ogólnopolskie radio.
                          Jumper z niego żaden, bo siedział w RMFie do rdst (tu się może mylę, ale
                          wątpię). Nie wyszło mu z tymi przenosinami ewidentnie. Nie jest to bohater
                          mojej bajki, ale krzywdzi gościa Twa opinia.
                          • Gość: Niech Re: boom.. boom.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 19:45
                            Metz nie stworzyl RDST w jej najciekawszym ksztalcie (bo zrobil to Sito), za to
                            jego nazwisko kojarzyc sie bedzie z nowa formula tego radia - dla mnie nie do
                            sluchania. I tyle. Moze w nowej firmie pokaze co potrafi - nie bede mial tego
                            okazji posluchac, bom nie z Krakowa. Myslalem, ze trzy firmy w ciagu roku to
                            jumperstwo, ale tak naprawde to byly dwie, a jesli przedtem pracowal 10 lat w
                            RMF, to faktycznie przesadzilem. Jeszcze kilka takich postow jak wyzej i
                            napisze, ze nowa RDST to najlepsze radio na swiecie - ale wpierw sobie uszy
                            odetne.
                            • pippin Re: broom.. broom.. 30.09.02, 10:49
                              Nic nie musisz sobie odcinać. Nie napiszę, że nowe rdst jest be, tak samo jak
                              nie napiszę, że radio eska jest be - po prostu nie jestem w stanie tego
                              słuchać. Gdy jadę przez naszą piękną ojczyznę to z powodów technicznych słucham
                              czasem zetki. Potem muszę sobie serwować kurację ciszą, bo muzyki która by to
                              wyleczyła moja rodzina nie jest w stanie znieść...
                              Też słyszałem, że po ostatnich zmianach (całkiem ostatnich, nie tych Metzowych)
                              im rośnie i to ze źródła bliskiego jak głębokie gardło było niksonowi. Ale nie
                              wierzę - chyba że wszyscy zaczęli nagle słuchać rdst żeby zobaczyć co to
                              takiego będzie.
                              Swoją drogą to nieprawdopodobne jak głęboki jest rynek na muzyczną popeline. I
                              dlaczego nawet jak ktoś gra muzykę klasyczną, to musi to być klasyczna popelina.
                              • Gość: Niech Re: vroom.. vroom.. IP: 217.197.165.* 30.09.02, 11:57
                                Problem polega na tym (o czym wczesniej i ja i ktos jeszcze wspominal), ze oni
                                zaczeli nadawac jakas nowa jakos. To nie jest to co nadawali wczesniej, ale to
                                tez nie jest pop nadawany przez stacje tzw. komercyjne (boc przeciez RDST tez
                                taka jest). To jest jakies klubowe dysko, cos, o istnieniu nie slyszalem. Moze
                                to graja na Ibizie. To jest (dla mnie) przerazajaco ohydne, ale nowe. Tak wiec
                                nie chca grac takiej muzyki jak Ztka - to byloby bez sensu, komu mieliby
                                odbierac sluchaczy, sobie? nie chca tego czegos na czym, jak sadza, nie
                                zarabiali (a nie zarabiali, reklam bylo malo, wydatki na promocje spore, ile
                                mieli czekac?), wiec wymyslili cos nowego. I moze maja jakies wyniki, ale
                                wedlug mnie tego moze sluchac w W-wie 100 osob, w Krakowie 50, no razem ze 300
                                w calej Polsce. Poczekamy, zobaczymy. Ale podobno RFM ma w Krakowie radio bez
                                reklam - nie wiem co tam nadaja, ale precedens jest.
                                • pippin Re: vrml.. vrml.. 30.09.02, 12:10
                                  Może niedokłanie czytam. Możliwe, że jest jakaś muzyka, której nie grała rdst a
                                  nie gra zetka. Tylko może nie trzeba było skręcać i rezygnować z tych
                                  słuchaczy, którzy już mieli, tylko się zająć kosztami itp. Ale co tam, to nie
                                  nasz interes, może Ci co włożyli w to pieniądze wymyślą lepiej jak ich nie
                                  stracić. Przecież to mądre chłopaki...
                                  Rmf ma radio z muzyką sceniczną Opera FM www.opera.fm.pl/ , ale to chyba
                                  nie o to chodzi. Mnie się marzą stacje o czystych formatach - rockowym,
                                  metalowym, bluesowym (takiej mógłbym sobie spokojnie nie słuchać), jazzowym i
                                  nujazzowo/klubowym. Ale pewnie przesadzam.
    • viking73 A może Marcin Jędrych też...? 30.09.02, 11:07
      Ale gdyby do Piotra Metza dołączył Marcin Jędrych to ja nie wiem, czy byłbym
      tak stanowczo na "nie". Za czasów świetności RMFu Marcin był dla mnie
      najlepszym dziennikarzem muzycznym w tej stacji (ceniłem go nawet za tę
      wyśmiewaną przez niektórych listę HOP-BĘC - mało która audycja radiowa miała
      tyle temperamentu!). Po odejściu P. Metza stracił zupełnie znaczenie i stał się
      jedynie zapowiadaczem playlisty. Gdyby więc obaj - to moje przypuszczenie -
      mieli możliwość stworzenia w ESCE czegoś na kształt dawnego RMFu to ja jestem
      za!
      Dziś stacje radiowe zmieniają profil z dnia na dzień i ja przestałem już być
      sentymentalny i cenić jakąś stację tylko za nazwę i za zasługi.
      • Gość: kacha Re: A może Marcin Jędrych też...? IP: 195.117.149.* 30.09.02, 12:46
        Gdyby więc obaj - to moje przypuszczenie -
        > mieli możliwość stworzenia w ESCE czegoś na kształt dawnego RMFu to ja jestem
        > za!

On ma pilnować ,żeby Eska Kraków była taka jak inne Eski znaczy bardzo podobna
        a nie taka jak np RMF
    • tasia_pruszkow tak?pam,pam,soł,dołt,joł,pam,hej,hej,ju noł,soł 03.10.02, 18:22
      Co Ty opowiadasz?Naprawdę?Jezu!

Mezt jeszt chamski!!!!
      • Gość: Traszor Re: tak?pam,pam,soł,dołt,joł,pam,hej,hej,ju noł,s IP: 212.75.96.* 04.10.02, 15:41

Niby dlaczego jest chamski? co chamskiego zrobił? i kiedy?
        Pozdrawiam
        kamil

tasia_pruszkow napisała:

> Co Ty opowiadasz?Naprawdę?Jezu!
        >
        > Mezt jeszt chamski!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka