Gość: gucio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 19:24 pomużcie mi nie czytalem ksiazki a mam napisac o tomku sawyerze jak mi sie podoba prosze mi :) jak Macie cos takiego lub mieliscie to nnapiszczki bb Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
estera.new Re: mam napisac o "tomku sawyerze" jak mi sie pod 02.05.06, 19:53 nie będę tego komentować... i moja sygnaturka tu nie ma nic do rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: mam napisac o "tomku sawyerze" jak mi sie pod IP: *.chello.pl 02.05.06, 20:41 Pomóżcie? Nie pomożemy. Guciu! Warto samemu poczytać. Za mego dzieciństwa książka była ciekawa, może taka pozostała? Kiedyś pisało się Tomek Sawyer, wielka litera na poczatku imion i nazwisk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rem Re: mam napisac o "tomku sawyerze" jak mi sie pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 18:53 Odejdź na chwilę od kompa, przeczytaj "Tomka", nie pożałujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Guciu drogi! IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.05.06, 14:08 Nie mozna byc fajnym doroslym czlowiekiem jak sie nie przeczytalo Tomka Sawyera. Wiesz jak sie to zaczyna (cytuje z glebokiej pamieci): - Tomku! Brak odpowiedzi. - TOmkuuuu! Brak odpowiedzi. To ciotka Polly probuje odnalezc Tomka, ktory w tym czasie poszedl chyba pobawic sie ze swym najlepszym kumplem Huckiem, synem najwiekszego pijaka w miasteczku. Ksiazka opowiada o Tomku, mieszkajacym w malym miasteczku gdzies nad rzeka Missisipi. I o jego cioci, ktora wychowuje jego i jego strasznie grzecznego brata (donosiciela nawiasem mowiac) Sida. I o Hucku, i o Becky i o zbieglym niewoilniku Jimie. Najslynniesze przygody Tonka to: jak sie zakochal w Becky Thatcher; jak nakarmil kota usmierzaczem bolu ("uniwersalny morderca bolu); jak uciekl z Chuckiem na wyspe bezludna; co sie zdarzylo noca na cmentarzu, gdzie Tomek z kumplem udal sie wywabiac brodawki z pomoca zdechlego kota; jak szukal skarbu w pieczarze: Bedziesz chcial co predzej przecytac drugi tom Tomka Sawyera (Przygody Huckelbury Finna). Ja czytalam te ksiazkie pierwszy raz jakies 50 lat temu, ale moge cytowac z kazdego miejsca. Jest to jedna z najpiekniejszych ksiazek swiata. I najciekawszych. Bo jej autor Mark Twain byl jednym z najlpeszych i najsmieszniejszych pisarzy swiata. Wesolych przygod z Tomkiem Sawyerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Z drugiej strony lepiej abys nie czytal IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.05.06, 14:40 Moze lepiej nie czytac Tomka Sawyera bo nauczysz sie od niego roznych strasznych rzeczy: jak oszukiwac ciocie; jak nie sluchac ksiedza; jak uciekac z domu; jak sie zadawac z nieodpowiednim elementem (dziecmi pijakow i zbieglymi niewolnikami) jak podrywac dziewczyny; jak sie wymigiwac od pracy (przy malowaniu plotu etc) jak wagarowac; jak robic w konia roznych szacownych ludzi (sasiadki etc) Lepiej zatem Guciu czytac np Anie z Zielonego Wzgorza albo inne ksiazki dla grzecznych panienek niz Tomka Sawyera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: mam napisac o "tomku sawyerze" jak mi sie pod IP: *.itpp.pl 15.05.06, 15:27 Sawyer to cholerny jankes! Poczytaj lepiej o przygodach dzielnych aryjczyków jak Old Surehand, unieśmiertelnionych piórem ubermenscha Karola Maya (jawohl, mein Fuehrer..) Odpowiedz Link Zgłoś
estera.new Re: mam napisac o "tomku sawyerze" jak mi sie pod 15.05.06, 15:27 ciekawe co mu postawili... i czy w końcu przeczytał ;) Odpowiedz Link Zgłoś