Dodaj do ulubionych

Nowe życie Nowej Huty

• Gość: Gal Mike: "Kraków to shit! Nowa Huta jest cool!". IP: 80.50.40.* 06.05.06, 12:07
      Mike jest mocno glupawy stwierdzam.
      • Gość: DJ Re: Mike: "Kraków to shit! Nowa Huta jest cool!". IP: *.medi4-net.info 06.05.06, 13:54
        Mike nie jest mocno głupawy, tylko nie jeste Polakiem. Dla niego Wawel, kościół
        Mariacki, czy Sukiennice nie różnią się niczym od innych tego typu miejsc w
        Europie. Takich Wawelów i kościołów widział setki w Hiszpani, Francji itd. może
        nawet jeszcze bardziej okazałe. To czego nie widział to napewno miasta takiego
        jak Nowa Huta. Dlatego nie dziwią mnie jego słowa. Fajnie, że dyskusja jest tak
        merytoryczna.
        Pozdrawiam z zielonej wiosną Nowej Huty:)
        • Gość: Gal Re: Mike: "Kraków to shit! Nowa Huta jest cool!". IP: 80.50.40.* 08.05.06, 09:50
          Ktos kto nie potrafi rozroznic szajsu od artyzmu jest wlasnie mocno glupawy. Jezeli dla niego Wawel nie rozni sie niczym od Coloseum to tylko wspolczuc.
    • Gość: hilary nie wyburzać huty ( jeśli ją [odpukać] zamkną) IP: 83.238.130.* 06.05.06, 12:12
      Dawno już w Nowej Hucie nie byłem - ale mam taki pomysł :

Władze Nowej Huty powinny ściągnąć wzory z Zagłębia Rury - taki najlepszy
      przykład to stara huta Thyssena w Duisburgu ( nazywa się to bodajże
      Industriepark Duisburg Nord)- można tam wspiąć się na wielki piec, trenować
      wspinaczkę w zbironikach na węgiel idt., latem jest open air kino i koncerty, a
      wielkie piece są w nocy niesamowicie podświetlone - jeśli ktoś jechał A 42 w
      nocy to może potwierdzić.
      Jakby zamknęli część dawnej Huty lenina to nie ma tego co wyburzać tylko należy
      to przeobrazic właSnie w takie centurm kultury i muzeum

W Zagłębiu rury są jeszcze kolejne dobre pomysły (także dla Śląska i Zagłębia) -
      np. Zeche Zollverein, albo Tetraeder na hałdzie obok koksowni w Bottrop, czy
      wspaniała rekultywacja hałd - jeśli któs tam nie był a będzie w tym rejonie
      Reichu to polecam wstąpić.

• Gość: Kazik Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.internet / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 14:34
      A kto najgłośniej promuję Nową Hutę?? Oszołomy z Młodzieży Wszechpolskiej z
      Twarogiem na czele...
      • thamiel Re: Nowe życie Nowej Huty 06.05.06, 15:23
        <url=http://www.duromage.pl>duFromage.pl</url>
    • Gość: akodo Re: Nowe życie Nowej Huty IP: 194.150.97.* 06.05.06, 15:28
      Żałosne! Kolejna próba zrobienia mody na jakiś nic niewarty, pseudoartstyczny
      brudny zakątek. Silą sie na zrobienie cudu z beznadziejnej lumpiarskiej
      dzilnicy, śmieszy mnie to, teraz pewno przeniesie się tam elyta z kazimierza...
      Huta jaka jest kazdy wie, stara czesc moze sie podobac bo ciekawa ale na
      boga... nie porownujcie tego do starowki.
      • ms_robinson Re: Nowe życie Nowej Huty 06.05.06, 15:49
        Nikt nie ma zamiaru porównywać NH do Starego Miasta! Nie szalejmy. NH jest
        faktcznie bardzo ładną dzielnicą Krakowa. Mówię tak, mimo że nie jestem
        nowohucianką. Mieszkałam tu przez kilka lat i jakoś przezyłam. Nikt mnie tu nie
        napadł, w przeciwieństwie do śródmieścia. Trzeba spojrzeć trzeźwo na ten
        artukuł. Wszyscy wiemy jakie teksty krążą o Hucie. I właśnie o to chodzi, aby
        zrobić coś, żeby się zmieniło. To, że w NH jest wiele dresów? A pokażcie mi
        dzielnicę, gdzie ich nie ma. Są wszędzie, tak samo jak kibole. To jest,
        niestety, plaga. Wszędzie trzeba na siebie uważać. NH ma naprawdę wielki
        potencjał, i to dzięki młodym ludziom, którzy chcą mieszkać w spokojnej, bo
        ładna uż jest, okolicy. Ludzie chcą zmian. Nie wolno nam tego krytykować, nie
        wolno przeszkadzać. To co należy zrobić, to wziąć przykład i zacząć zmieniać
        nasze dzielnice, nasze osiedla. Zróbmy coś, żeby młodzi ludzie mieli co z sobą
        zrobić popołudniami zamiast tworzyć kolejne pokolenia blokersów.
        • Gość: Tomek Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 15:52
          e dajcie spokój,koszmarnwe blokowiska-zero zielenii ,ludzie stloczeni jak
          mrowki ,dresiarze,brrr.Wole mieszkać w swojej "wiosce" Niepolomickiej;)
    • anraj Re: Nowe życie Nowej Huty 06.05.06, 16:11
      Mam pytanko, czy ktos pamięta comiesięczne koncerty w NCK w drugiej połowie lat
      osiemdziesiątych? Prowadzący nazywał się chyba Jacek Krąg i pisał w tygodniku
      Głos Nowej Huty (rubryka muzyczna).
      • Gość: michalll Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 17:30
        Na zdjęciach wygląda sto razy lepiej niż 3/4 Warszawy (i to mówię ja,
        Warszawiak). A mam wrażenie, że w Polsce to się tylko Wawę chce pokazywać. A
        prawda jest taka, że tu nic nie ma. Omijać szerokim łukiem.
    • Gość: Józia i Wiesia Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.chello.pl 06.05.06, 17:33
      Takich radnych jak ten i takich pomysłów niestety było więcej. Byli też tacy,
      którzy uważali, ze nie muszą chodzić do szkoły bo "co mi pan tu będziesz panie
      panie pan jesteś teoretyk! Ja to jestem praktyk" i tacy, którzy nic w zyciu nie
      zbudowali bo natura przytwierdziła im do tułowia dwie ręce lewe i tacy, którzy
      tylko potrafili prowadzić destrukcję a w burzeniu i doprowadzaniu wszystkiego do
      zgliszczy doznawali swoistej pełnej satysfakcji. I starały się odpowiednie
      służby przez dziesięciolecia chronić przed tymi osobnikami społeczeństwo jak
      mogły... I nie udało się! Niestety pokazali co potrafią i osiągnęli efekt z
      którym obecnie nie bardzo chcą identyfikować swoje osoby!
    • Gość: Darek Janiszczyn [...] IP: *.autocom.pl 06.05.06, 17:38
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • hutniczek3 Re: Stare życie Nowej Huty1 06.05.06, 17:59
        Kto mieszkańców Nowej Huty nie szanuje niech ich w dupę pocłuje!!!
    • Gość: murowany Nowa Huta, Tychy, Pyskowice...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:18
      Czy istnieja jeszcze inne osiedla/miasta w Polsce zaprojektowane jak w/w??? Czyli z glowa i pomyslem - chodzi dokladniej architekture i budownictwo lat 1950-1960. Jak cos to napiszcie mi na maila: murowany@gazeta.pl
      • Gość: poiu Nowa Huta IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 06.05.06, 18:58
        > moda na nową hute istnieje przede wszystkim wśród zagranicznych
        > turystów ktorzy podchodza do tematu huty bez obciążeń.

Eh, tylko ktos z lokalnych jednak zaczol pokazywac NH tym zagranicznym turystom.
        Ja - jako rodowita krakowianka - juz pod koniec lat 70-tych zabieralam tam turystow. To dlatego ze wczesniej, podczas
        wagarow, odkrylam specyficzne piekno i urok NH ;)
        I jak sprzedali lenina, to nie dowierzlam jaka najwieksza glupote zrobili idioci!
        I od tych dawnych czasow, czyli przez prawie 30 lat, reklamuje wszystkim zwiedzanie NH, bo to bardzo specjalne miejsce.
        W starej NH brak tylko paru fajnych knajp, galerii, klubow, sklepow.....ale jak sie zjawia, to bedzie cool!
        • Gość: poiu Re: Nowa Huta IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 06.05.06, 18:59
          Bardzo chcialabym zeby od wawelu mozna bylo dojechac rowerem na plac centralny!
    • Gość: Piotrrr Zapraszam na wycieczkę do Huty w sobotę wieczorem IP: *.krakow.pl 06.05.06, 19:16
      he, he... myslę, że po takiej wycieczce wspomniani Australijczycy nie pisaliby już do siebie maili a w ostatnich chwilach życia miło wspominaliby Kraków :-)))
      • Gość: poiu Re: Zapraszam na wycieczkę do Huty w sobotę wiecz IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 06.05.06, 19:30
        > he, he... myslę, że po takiej wycieczce wspomniani Australijczycy nie pisaliby
        > już do siebie maili a w ostatnich chwilach życia miło wspominaliby Kraków :-)))

Kiedys ze znajomymi z holandii bylam na spacerze - od wawelu az do samego konca scierzki nad wisla. Skonczylismy w NH, ale niestety do placu centralnego bylo jeszcze daleko i dojscie nie za atrakcyjne. Brak bylo kierunkowskazow jak tam dojsc, wiec sie pogubilismy i zmeczylismy i niestety wrocilismy. A wielka szkoda.
        Stara NH powinna byc oznakowana turystycznie! No i o ta sciezke rowerowa sie dopominam, bo taki dzien natury w srodku miasta, jazdy na rowerze i na koncu deser w postaci zwiedzania zaskakujacej urokiem starej NH, to jest to!
        Tylko czekac az jakies fajne knajpki powstana na placu centralnym i krakow bedzie mial nowa atrakcje turystyczna, ktora moze tez kiedys rodowite krakuski i krakusi, jak ja, odkryja :)
    • bystrzej Re: Nowe życie Nowej Huty 06.05.06, 19:40
      Ja uwielbiam architekture ktorej tak wielu nienawidzi. I dlatego zarowno do
      N.Huty jak i do architektury socjalistycznej stricte mam sentyment. To ze
      niektorzy nierozumieja ze to kawalek histori ktory na dodatek mozna zarobic. BO
      nigdzie na swiecie nie ma takuich pomyslow jak w Polsce. A turysci przyjezdzaja
      zobaczyc rzeczy nietypowe a nie to co maja w swoich krajach . Dlatego jestem
      zdania ze nie powinnismy wszystkiego odnawiac na styl szkla i metalu tylko
      czasem pozostawic starym dzielnicom ich dekadencki styl.
      • Gość: poiu Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 06.05.06, 20:27
        > Ja uwielbiam architekture ktorej tak wielu nienawidzi. I dlatego zarowno do
        > N.Huty jak i do architektury socjalistycznej stricte mam sentyment. To ze
        > niektorzy nierozumieja ze to kawalek histori ktory na dodatek mozna zarobic.

he, he, no wlasnie, czy to nie ciekawe ze dzisiejsi kapitalisci moga zarabiac na spadku po komunie? ;)

Ja tam osobiscie nie mam slabosci do socrealizmu w architekturze, ale stara NH to dla mnie wyjatek. Tam jest cos specyficznego. I jak wyzej napisalam, "to cos" w NH odkrylam na wagarach, pod koniec lat 70-tych. Lubialam tam jezdzic z koleznaka, bo obie czulysmy sie tam, jakbysmy wyjechaly bardzo daleko, do innego wrecz miasta. Tam jest po prostu bardzo egzotycznie w porownaniu do starego krakowa. I to wlasnie ta egzotyka tak przyciaga. I tak jak uwielbiam stary krakow, tak samo lubie stara NH. Tych dwoch miejsc nie da sie do siebie porownac, bo sa jak "ogien i woda". Kazde miejsce ma swoj specyficzny urok. Dlatego wszystkim turystom odwiedzajacym krakow, bradzo polecam wycieczke do starej NH. Zwlaszcza polecam to turystom z zachodu, jak i mlodym polakom, bo ci ludzie nie patrza na NH, poprzez pryzmat "obciazen historycznych", ale jak na egzotyczny i uroczy zabytek.
        A jak minie jeszcze dziesci lat, to NH juz bedzie prawdziwym zabytkiem, a wszystkie zle opowiesci o niej stana sie czescia folkloru, o ktorym przewodnicy beda tak samo opowiadac, jak teraz opowiadaja o starym krakowie.

NH is cool i krakow tez jest cool! :)

> Dlatego jestem
        > zdania ze nie powinnismy wszystkiego odnawiac na styl szkla i metalu tylko
        > czasem pozostawic starym dzielnicom ich dekadencki styl.

-Mmoda na szklo i metal, to sie chyba juz skonczyla ;)
        • bystrzej Re: Nowe życie Nowej Huty 06.05.06, 23:46
          czy sie skonczyla?? moze tak moze nie. Nadal jest moda na przerabianie starych
          stylowych budynkow z uzyciem ww. surowcow na jakies architektoniczne koszmary:D
    • Gość: spawacz O Nowej to Hucie piosenka , IP: *.beeline3G.ru 06.05.06, 20:34
      o Nowej to Hucie melodia - OGNIA !!!!
      • Gość: poiu Re: O Nowej to Hucie piosenka , IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 06.05.06, 20:36
        > o Nowej to Hucie melodia - OGNIA !!!!

Ogniem to zieje juz smok pod wawelem ;)

• Gość: premier z obornika Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 20:41
      Mike: "Kraków to shit! Nowa Huta jest cool!".

Pete: "To jest jak współczesne Machu Picchu!".

A świstak siedzi i zawija w sreberka....

P.S. Huta jest fajna, może się jednak zdarzyć, że podczas zwiedzania ktoś cię
      turysto tam zabije. A więc niezapomnianych wrażeń na pewno nie zabraknie....
      • Gość: stop Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 21:06
        Już lecę pomodlić się z wdzięczności za WIELCE CUDOWNE uchronienie życia przez
        50 lat spędzonych w tym tak straszliwie niebezpiecznym miejscu ;)
        Jak to dobrze,że mi ukazałeś ogrom staszliwego zagrożenia wobec którego
        pozostałe miejsca w Krakowie to istne azyle bezpieczeństwa.

> A świstak siedzi i zawija w sreberka....
      • Gość: poiu Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 06.05.06, 21:08
        > P.S. Huta jest fajna, może się jednak zdarzyć, że podczas zwiedzania ktoś cię
        > turysto tam zabije. A więc niezapomnianych wrażeń na pewno nie zabraknie....

Z histerii mozna sie leczyc ;)

A poza tym, im wiecej bedzie turystow w NH, tym bardziej bedzie bezpiecznie, bo miasto juz o to zadba
      • Gość: Ala Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 21:12
        No proszę, jakież to szczęście mnie i moja cała rodzinę sptkało od czasu, kiedy
        najpierw mój dziadek z babcią budowali Hute w latah 50, potem ich dzieci( moi
        rodzice i ich rodzeństwo)a teraz ja i siostra oraz moi liczni kuzyni z
        rodzinami( razem jakieś 200 osób w od czterech pokoleń), że nikt nas nie zabił,
        okradł itp.!!! Dziadkowie robotnicy wychowali nie dresiarzy i kiboli tylko
        inteligetów z tytułami mgr każdy! Są wśród nas lekarze, nauczyciele, urzędnicy,
        ekonomiści, inżynierowie, przedsiębiorcy.Cała, liczna bardzo rodzina mieszka w
        Hucie i mieszkać będzie z wyboru i przekonania, nie z powodu chwilowej mody czy
        trendów. To jest po prostu świetne miejsce do życia. Świetna infrastruktura,
        masa zieleni, szkół przedszkoli. Przede wszystkim tutaj mieszkaja ludzie , tacy
        jak wszędzie na świecie.

P.s. Dziwne, ale zawsze do powiedzenia mają najwięcej złych rzeczy osoby, które
        w Hucie były najwyzej raz na "wycieczce" u kolegów, albo wcale i nie są z
        Krakowa.
    • Gość: romek potocki-ryba Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 21:08
      Strasznie nudny ten artykuł. Parę osób coś tam próbuje zrobić, ale nic im nie
      wychodzi. Łaźnia przestała przecież istnieć parę lat temu - ktoś na Hucie
      otworzył jakąś łaźnię - podobno myją się tam stare dziadki. Brzydko tam jest,
      pełno wieśniaków, najciekawsze miejsce to tomex - można tam kupić tanie jaja i
      swetery - polecam!!!!!!!!!!!!!!
    • olias bolesne zderzenie elity z życiem 06.05.06, 21:51
      to aż boli! elity gardzą Hutą, bo ta ma "takie" pochodzenie. A fee! Elity
      wiedzą co dlal udzi ładne, miłe, użyteczne, a co szkaradne i niezdrowe.
      Elity mają rację. Ludzie mają elity w ... wiadomo gdzie.
      Oj, jak boli!
    • nhblog www.nowahuta.blox.pl 06.05.06, 22:24
      Zapraszam gdyby ktoś nie wiedział o czym artykuł. Trochę fotek z Nowej Huty.
      • kolor23 Re: www.nowahuta.blox.pl 06.05.06, 22:39
        Mateusz Birkut prezydentem i kropka.
    • Gość: tabako Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:16
      Renato, przestań wypisywać takie głupoty...po pierwsze żadna fajna impreza nie
      ma prawa zaistnieć w Nowej Hucie. Samo lobby chłopaków z LPRu nie wystarczy -
      Twoje też z grupą ludzi ze szkolnego na czele; to za mało. Huta jest słaba.
      Kojarzy się z bandytami i bezrobociem i nic tego nie zmieni. Ożywianie tego
      miejsca mija się z celem. Mentalnośc ludzi z NH jest potworna....Mieszkałem
      chwile w NH w tzw centrum - nigdy więcej. Już wole Wole Duchacką.
      Tak naprawde nic poza wspomnieniami postkomunistycznymi nie ciągnie
      obcokrajowców do NH. Jakoś są ciekawsze miejsca do oglądania i wspominania w
      mieście Krakowie - niż komunizm....Tak naprawde ludzie wolą oglądać centrum i
      kazimierz i tam się bawić a nie w hucie. A to że nie było cie stać na
      mieszkanie w Krakowie i musiała się przenieśc do NH i nie potrafisz o niczym
      innym pisać; to twój problem i nie wpieraj nikomu że Huta jest trendy - bo nie
      jest i na całe szczęście nie będzie....:)
      • Gość: Pan Janek je...aj sie irokezie.troglodyto ze wsi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:51
      • Gość: Jacek z Huty Życie w NH jest super. Która dzilnica w Polsce IP: *.zax.pl / *.zax.pl 07.05.06, 19:20
        Oj Kolego miaszkam w NH i pewnie , ze NH nie jest trendy dzielnica jak prawie
        każda inna. Ma jednak swoją historie. Mozna na niej budować nowe zycie albo
        pogrzebac się. Ja mieszkam tutaj z przerwą prawie 40 lat i nie przeniósł bym
        się obecnie do innej dzielnicy Krakowa. Jest tu zieleń, spokój, i przestrzeń
        której brakuje w innych częsciach Krakowa. Mam wszedzie blisko. Ludzie są jacy
        są. Zobaczcie sami: Muzeum lotnictwa z odbywającymi się co roku pokazami
        najbliższe pod koniec czerwca, aqapark, 6 dużych parków, 2 uczelnie, 4
        hipermarkety, tomex,2 knajpy które nie zmieniły wygladu od lat 80-tych. Kilka
        schronów przeciwatomowych, teatr, czołg pamiętający II wojnę, 2 budynki centrum
        administracyjnego kombinatu uważane przez architektów za jedyne w swoim rodzaju
        i jeszcze pare innych atrakcji architektonicznych i militarnych oraz
        archeologicznych ( muzeum archeologiczne ). Która dzilnica w Polsce może
        pochwalić się takim dorobkiem
      • broton Re: Nowe życie Nowej Huty 07.05.06, 20:27
        ...tabako - przecież Kraków koło Nowej Huty leży ...
      • Gość: Renata Radłowska Re: Nowe życie Nowej Huty IP: *.krakow.agora.pl 09.05.06, 14:50
        Tak - Huta kojarzy się z bandytami i bezrobociem, np. dzięki takim jak ty,
        którzy nie potrafią dostrzec, jak wiele się w ostatnich latach zmieniło, albo
        znają ją tylko ze słyszenia; no i oczywiście dzięki ministrowi Ziobro, któremu
        potrzebna była jako argument za zaostrzeniem prawa. Nie wiem, w którym miejscu
        mieszkałeś, ja od ośmiu lat mieszkam w starej części Huty (najpierw
        rzeczywiście ze względu na to, że tam taniej, teraz - bardzo z wyboru). Nie
        boję się chodzić po dzielnicy - także nocą, nie obawiam się sąsiadów, ani ich
        psów. I jakoś nie żałuję, że mieszasz teraz na Woli Duchackiej...
        A czy mieszkania na Woli Duchackiej sa rownie tanie, jak kiedys byly w Hucie
        (poszukaj cennikow w internecie).
        To, co robi ekipa z osiedla Szkolnego, jak nazywasz ludzi z Lazni, docenia sie -
        niestety - tylko w Europie. Poczytaj w internecie.
        Huta nigdy nie bedzie Kazimierzem, na szczescie. I nikt z Huty nie ma takich
        ambicji. Zle by bylo, gdyby Huta nasladowala Kazimierz; wtedy zwyczajnie nie
        mialaby swojego klimatu i musiala go pozyczac.
        Huta nie jest trendy, bo trendy od dawna nie jest juz trendy. Huta zaczyna zyc,
        Kazimierz (na ktorym sie wychowalam i gdzie mieszkalam bardzo dlugo) otwiera
        galeria i kolejne knajpy. Na Kazimierzu nie ma juz codziennosci, sa przyjezdni.
        W Hucie jest codziennosc, ktora fascynuje artystow. Ale, jak rozumiem, to jacys
        nienormalni artysci...
        I to jest pomysl na Hute, i na tym polega moda na Hute. Zreszta bardzo na
        czasie, bo w Europie modna jest przestrzen codziennosci, w ktora wkracza
        przestrzen artystyczna. Tyle, ze to dla ciebie trudne do zrozumienia. Hm...,
        latwiej zrozumiec, ze cos jest trendy, kiedy to cos to setki knajp.
        Jezeli w centrum Krakowa i na Kazimierzu czlowiek sie bawi, to w Hucie sie BYWA.
        Niezle, co?
        Pozdrowienia wsytrzemiezliwe,
        Renata Radlowska

• Gość: hp ZA! IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 07.05.06, 22:58
      fajnie, jestem za! nareszcie jakis ruch. szkoda tylko ze trzeba bylo na to
      czekac tyle czasu. atmosfera tego co wypisuja tu niektorzy swiadczy o tym jak
      bardzo sa potrzebne tego typu inicjatywy, koniecznosc tlumaczenia komus, ze
      jest to nie bardziej niebezpieczne miejsce niz kazde inne w kr swiadczy tylko o
      wielkiej nieznajomosci, jakby pol miasta zylo w jakims letargu niezauwazajac
      przez dziesieciolecia obecnosci wielkiej miejskiej przestrzeni, z potencjalem,
      architektura itd. po prostu kawal miasta. nareszcie bede sie chwalil nowohucka
      biografia, i nie chodzi tu o przechwalki ale o wlasna godnosc. oczywiscie sa
      tez minusy, ta moda to troche nabijanie sie z tego miejsca, taki soc-land park.
      pojawia sie tez ludzie, dla ktorych fama "kultowosci' czegos jest juz
      wystarczajaca, ale to chyba margines tego procesu. moze tez bedzie to wieksza
      przestrzen na dzilania kultury niz np kazimierz, gdzie jednak w efekcie
      powstawala dosc waska propozycja, i do tego szybko przerodzila sie w skostnialy
      rynek z duza bariera towarzyska i finansowa.
      • Gość: hp Re: ZA! c.d. IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 07.05.06, 23:13
        przeczytalem jeszcze pare postow, i rzeczywiscie straszno i smieszno, tak
        pewnie troche osob to wkurzy, ze takie rzeczy sie wymysla, zamiast np, no
        wlasnie co? no tak, sa to dosc odosobnione inicjatywy, dlatego im brawo!
        ale jak niektorzy pamietaja na placu nowym byl tylko zinger.
        i jeszcze jedno, wiele osob chce tlumaczyc swoja godnosc np: z nowej huty a
        jednak wyksztalcilem sie itd..., a ja bym chcial zeby szanowano wszystkich, i
        nie dlatego, ze cos tam wyuczyli sie, i cos niby udowodnili,
    • dedalus1 Bzy na Teatralnym. 09.05.06, 17:39
      Na rowerze przemierzałem przestrzenie od zalewu do klasztoru cystersów
      Od bieńczyckiej arki do nieskończonych gąszczów za skarpą z tytoniowym zapachem
      Smakowałem tanie wino i mleko w butelkach ze sreberkiem, przynoszonych pod drzwi
      Całowałem dziewczyny, które tego chciały, a czas był sprzyjający miłości
      Dotykałem ich gorących piersi czule i mocno, a one wiedziały, że je kochałem
      Jak rozkwitały bzy chodziliśmy jak zakręceni do kina lub posłuchac czarnych płyt
      Ojciec tyrał jak wół, budował domy z cegieł pełnych, dziurawych, wielkich płyt
      Na święta była szynka o smaku nieosiągalnym w teskolandach i cytrusy z Kuby
      Czekolada van houtena i napoje zakupione za bony pseudodolary w peweksie
      Kiedy napuszczano wody do basenów znikaliśmy na całe dnie pod adresem polfa lub
      clepardia, wchodząc dziurami w siatce pomiędzy krzewami.
      Matka pisała listy do siostry i brata w Ameryce, więc przysyłali nam paczki z
      dżinsami, które w odróznieniu do teksasów się na prawdę wycierały.
      Mamy i ojca nie widzi już Nowa Huta. Odeszli do lepszego świata na który
      zasłużyli dobrą pracą i pobożnym życiem. Niczego się nie dorobili. Stracili
      zdrowie dla bloków tonących w zieleni, podnoszac pięśc w obronie krzyza i jutra.
      Odwiedzam ich w Grębałowie, który potęznieje z roku na rok świeżymi grobami.
      Umiera stara Nowa Huta i tylko ja wciąż czuję zapach bzu...
      I Twojego kochanego ciała.

• Gość: Pan Janek stara Nowa Huta jest bardzo wygodna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:19
        Historyczna część Nowej Huty jest nardzo przyjemna do zamieszkania. Jeszcze 3-
        4 lata temu miałem jak najgorsze zdanie o nowej Hucie jak większosc
        przyjezdnych . Złe zdanie o Nowej Hucie bo jej nie znałem nie kojarzyłem tej
        dzielnicy nie potarfiłem rozróżnic osiedla Oswiecenai od np. Ogrodowego, Nowa
        huta dla mnie to był Geant i tyle. Dopiero zanjomi których mi przybywało z
        Nowej Huty, moje wizyty u nich zaoowocowały ze poznałem dzielnice doskonale.
        Nawet to ze skradziono mi z pod bloku auto po pół roku mieszkania to i tak się
        cieszę ze tu mieszkam (kredyt mi już ciążył)bowiem zauwazam w Nowej Hucie
        więcej pozytywów. Oby tak dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka