Gość: romeczka Re: Kod Da Vinci *** IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.05.06, 19:25 ja myślę,że mimo wszystko mogę filmowi wystawić wielki pozytyw. Były owszem pewne niedociągnięcia ale naprawdę warto zobaczyć. Śmieszna jest ta zachowawcza walka kościoła! W przeciwieństwie do książkik film tylko delikatnie wspomina o najbardziej kontrowersyjnych sprawach.polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jmwaw Re: Kod Da Vinci *** Trudno tu sie przebic... 19.05.06, 20:04 Cala ta wiara chrzescijanska to jedna wielka bujda na resorach (sami kaplani nie wierza w to czego nauczaja) i chodzi o to, ze ktos podsuwa jeszcze inna wersja tych bajek. Moze to cale rzecze latwowiernych zniechecic do chodzenia do swiatyn a to przelozy sie juz na wymierne straty, w zlotych, euro, dolarach ... kladzionych na tacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Smart najlepszy samochód IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.05.06, 20:12 na paryskie ulice to jedyne co jest wartościowe w tym filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemkol Re: Kod Da Vinci *** IP: *.telkab.pl / 80.54.108.* 19.05.06, 20:17 a pamietacie jakis czas temu byl film pt" Ostatnie kuszenie Chrystusa" w reż. Martina Scorsese? kto widział wie co mam na mysli- widac podobienstwo tych filmów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OKO Nie Brown wymyslil, historie graala IP: *.gkw.amlaw.com 19.05.06, 20:26 Brown posluzyl sie, jak to nazywa gazeta, rewizjonistyczna wizja, On nie wymyslil hipotezy rodziny Chrystusa i jego genow krazacych po Europie... Ta hipoteza jest bardzo i to bardzo stara. Odpowiedz Link Zgłoś
kardynal_pacelli1 Re: Kod Da Vinci *** 19.05.06, 20:52 Jak ten kicz wstrząsnął kościołem!?Aż miło popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam81w a teraz gazeta wymyslila Kicz da vinczi :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 21:00 czemu gazeta chce tak zniechecic ludzi do filmu ? kod mowi prawde o kosciele , nie chcecie zeby ludzie poznali prawde ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam81w Udowodnijcie ze kod nie mowi prawdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 21:04 to znaczy ze Jezus nie mial plomiennego romansu i nie odbyl podrozy poslubnej. Jonasz pisze w ostatnich faktach " Dan Brown chce nam powiedziec co nastepuje : prawde o Jezusie Kosciol przeklamal tak bardzo , ze i tak jej nigdy nie poznamy . Rownie dobrze mozna wiec wierzyc w ukrzyzowanie (...) jak w plomienny romans i poslubna podroz . Tak wiec kod mowi prawde ale wylacznie prawde o Kosciele , nie zas o zyciu i losach Jezusa z Nazaretu " Ja np moge sobie wierzyc w ta druga wersje z plomiennym romansem i jak mi udowodnicie ze nie mam racji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezależny Re: Kod Da Vinci *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 21:05 Film jest po prostu żałosny!! Na tę ocene nie wplywa fakt ze Da Vinci zostal zbojkotowany. Pourywana akcja , ŻAŁOSNA muzyka , fatalne zdjęcia! Jedyny plus tego filmu to "niby historyczne" postaci wplatajace sie miedzy przeszlosc a terazniejszosc. Fajnie rozwiazano tez problem "pokazania" tego o czym własnie mysli Langdon. No i piekna , ale szalenie bezbarwna Audrey. . . Sadze jednak ze takiego gniota scenariuszowego po prostu nie da sie dobrze zagrac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
virus24 Re: Kod Da Vinci *** 19.05.06, 21:07 Ok. 450 lat temu niejaki Mikolaj Kopernik napisal dzielo "O obrotach..." wydane drukiem w roku smierci uczonego. Niedlugo pozniej KK umieszcza ksiazke na indeksie ksiag zakazanych. Nie wiem czym sie kierowal, bowiem 99% owieczek nie umialo wtedy czytac, chyba tylko zloscia ze ktos jest madrzejszy od KK. Kopernika z dymem nie mozna bylo puscic bo juz nlezal w grobie, ale probowali to zrobic z Galileuszem. Zostal zrehabilitowany 1992 roku!!!! W tym wypadku z przed ponad 4 wiekow KK zareagowal alergicznie na prace naukowa, ktora stworzyla baze nowoczesnej nauki. Dzis KK tak samo alergicznie reaguje na powiesc, ktora inaczej niz Biblia przedstawia dzieje wczesnego katolicyzmu. Czyzby podstawy naszej wiary byly tak slabe ze KK runie z trzaskiem gdy tresc dotrze za posrednictwem filmu (latwiej przyswajalny niz ksiazka dla tz. pospolstwa) do mas? Owoc zakazany smakuje lepiej niz dozwolony - historia z Bogem, Ewa i wezem. Na filmie jeszcze nie bylem, ksiazke czytalem 2 lata temu i bylbym o niej juz zapomnial gdyby nie caly ten cyrk. Pozdrawiam wszystkich ludzi, ktozy nie zatracili jeszcze zdolnosci samodzielnego myslenia. ..a jednak sie kreci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam81w analfabetow ? a w biblii to niby prawda jest ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 21:09 Odpowiedz Link Zgłoś
per.aspera Re: Kod Da Vinci *** 19.05.06, 21:36 O, no i popatrzcie jak działa marketing. Kiepska ksiązka (mnie znudziła-sorki), kiepski film a mamy ksiązki o tajemnicy kodu (zresztą ten tytuł do treści ma się jak pięść do nosa), filmy o tajemnicy kodu itd. Świetny marketing, przyznajcie. A to przecież sensacyjna książeczka bazujaca na strzępkach historii ponaginanej do potrzeb. Co na rodzimym podwórku czynił choćby Sienkiewicz, tyle, ze mistrz Henryk był wielce utalentowanym pisarzem i jesli chodzi o walory literackie to ten Brown czy jak mu tam butów nie mógłby mu czyscić. A Kosciół niestety przyczynił sie do sukcesu Kodu, ta bądź co bądź histeryczna reakcja zapewne spowodowała, ze w niejednej nieprzeciążonej myslą główce pojawiła się aktywnośc neuronów pt. coś w tym musi być. I tak się teraz zarabia pieniadze. A gdyby zachowali się ianzcej do przewidywań marketingowców i rzecz przemilczeli albo wręcz obsmiali to pewnie i sprzedaż książki i filmu byłaby kiepsciutka. Tak ze zyczę ogladania fimu jako po prostu sensacyjnego-nie ogladałam więc nie wiem, recenzja nie najlepsza- i troche luzu. Bo jak zwykle pojawiło sie tu troche nawiedzonych szczyli z "mozaikowatymi" osobowosciami, którzy z Kodu wyciagnęli wnioski o gejach (!) SS-manach (to tak jakby powiedzieć o Wszechpolakach ssmanach) i to jest prawdziwa zgroza i żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Re: Kod Da Vinci *** IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.05.06, 21:43 czyżby autor był zwolennikiem katolicko-ewangelickiej wersji historii. książka jest nielogiczna - podobnie jak ewangelie, wypaczona - podobnie jak biblia przedstawiana przez kościół, fałszuje rzeczywistość - jak i sam watykan. jest tylko fikcją literacką i nie pretenduje do jedynej szusznej wiji świata - w przeciwieństwie do tej narzucanej przez kler Odpowiedz Link Zgłoś
per.aspera Re: Kod Da Vinci *** 19.05.06, 21:55 A daj spokój. Autor chyba pretenduje raczej do genialnego sposobu na nabicie tzw. kabzy. A wojowanie tą ksiązką z kosciołem to chyba nieporozumienie. Nawet z oficjalnych wersji historii koscioła bije hipokryzja (chocby styl zycia dostojników koscielnych-ale do tego trzeba by przeczytac takie np. Imie Rózy, o podręcznikach historii już nie wspomne)-ja zupełnie nie rozumiem czemu Kosciół i Opus Dei tak reaguje-w tym momencie są dźwignia reklamy tych "Kodowych dzieł". To jest tak jak z tzw. Układem w Polsce-im wiecej bicia piany i histerii ze strony opozycji tym wiecej maluczkich sobie mysli "o jakis układ musi być". To ta sama zasada. Gość portalu: katia napisał(a): > czyżby autor był zwolennikiem katolicko-ewangelickiej wersji historii. książka > jest nielogiczna - podobnie jak ewangelie, wypaczona - podobnie jak biblia > przedstawiana przez kościół, fałszuje rzeczywistość - jak i sam watykan. jest > tylko fikcją literacką i nie pretenduje do jedynej szusznej wiji świata - w > przeciwieństwie do tej narzucanej przez kler Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steńćzyk Re: jesteście zwykłymi bezwolnymi klakierami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.06, 21:54 Na palcach można policzyć w Polsce obiektywne media i głosy na temat Kodu. Dziwna zbieżność poglądów w kraju, w którym zagwarantowana jest wolność słowa. Wolność słowa dla tych, którzy są ZA, zaś pozostali są zwykle głupkami, nieukami, wsiukami, gejami - jednym słowem marginesem. Zapominamy o faktach. Przetłumaczono książkę na 40 języków w krótkim czasie, sprzedano w kilkudziesięciu milonach egzempl, film już w pierwszych tygodniach będzie sukcesem kasowym. Byliśmy, jesteśmy i chyba będziemy intelektualnym zaściankiem Europy i cywilizowanego świata, bo w Polsce nadal wykładnię prawdy i granice wolności dyskusji wyznaczają chciwi władzy, pieniędzy i rządu nad duszyczkami ubrani na czarno ludzie, którym dalej do Jezusa i Boga, niż twórcy filmu. Kazdy, który głośno mówi co myśli i jest to sprzeczne z głosem wikarego będzie pozbawiony czci i szacunku. To się nazywa ŚREDNIOWIECZE i KATOLICYZM LUDOWY (PLEBEJSKI).Wolna myśl, idea, twórczość, swoboda wypowiadania poglądów jest miarą postępu i tzw. demokracji. Czasem mam wrażenie, że żyję w kraju rządzonym przez rodzimych talibów. Wstydzę się bardzo za tzw. wolne media, które takie pierdoły piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
per.aspera Re: jesteście zwykłymi bezwolnymi klakierami 19.05.06, 22:00 No, ale jesli komentujesz recenzję w GW to tutaj raczej sam film został zjechany a nie tręeści quasi historyczne. Jakkolwiek masz racje, ze ta cała histeria to jakiś ksenofobiczny obłęd. święta racja, ze tu się nie da podyskutowac bo zaraz odezwie sie grupka jakichś wariatów, domagajaca się bez mała palenia książki i taśm z filmem. To już gdzieś kiedys było...Berlin? Koniec lat 30tych? Gość portalu: steńćzyk napisał(a): > Na palcach można policzyć w Polsce obiektywne media i głosy na temat Kodu. > Dziwna zbieżność poglądów w kraju, w którym zagwarantowana jest wolność słowa. > Wolność słowa dla tych, którzy są ZA, zaś pozostali są zwykle głupkami, > nieukami, wsiukami, gejami - jednym słowem marginesem. Zapominamy o faktach. > Przetłumaczono książkę na 40 języków w krótkim czasie, sprzedano w > kilkudziesięciu milonach egzempl, film już w pierwszych tygodniach będzie > sukcesem kasowym. Byliśmy, jesteśmy i chyba będziemy intelektualnym zaściankiem > Europy i cywilizowanego świata, bo w Polsce nadal wykładnię prawdy i granice > wolności dyskusji wyznaczają chciwi władzy, pieniędzy i rządu nad duszyczkami > ubrani na czarno ludzie, którym dalej do Jezusa i Boga, niż twórcy filmu. Kazdy > , > który głośno mówi co myśli i jest to sprzeczne z głosem wikarego będzie > pozbawiony czci i szacunku. To się nazywa ŚREDNIOWIECZE i KATOLICYZM LUDOWY > (PLEBEJSKI).Wolna myśl, idea, twórczość, swoboda wypowiadania poglądów jest > miarą postępu i tzw. demokracji. Czasem mam wrażenie, że żyję w kraju rządzonym > przez rodzimych talibów. Wstydzę się bardzo za tzw. wolne media, które takie > pierdoły piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steńczyk a jednak się kręci ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.06, 22:04 Odpowiedz Link Zgłoś
virus24 Re: a jednak się kręci ... 19.05.06, 22:20 kreci sie i nikt tego nie zatrzyma, nawet KK :) Odpowiedz Link Zgłoś
flyfate Re: Kod Da Vinci *** 19.05.06, 22:00 Nie rozumiem dlaczego jest taka nagonka na ten film? pewnie to ukryta reklama Nie nudziłam się. Widziałam wieksze kicze, a recenzje mialy dobre - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joke90 Re: Kod Da Vinci *** IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:11 Mniej nonsensowy? Panie: "Zupa Wołowa" - podważasz Biblię. Księgę Świętą nie tylko dla religii chrześcijańskiej. Księgę, której autorytet pomimo mnóstwa absurdów i braku logiki w niej samej przetrwał parę tysięcy lat. I wg Ciebie teraz Kościół boi się pomysłowo napisanej bestsellerowej powieści Dana Browna? Może i się boi - ale powodów nie ma i jeśli się boi to jest taki jak twoja ksywka tylko z literą "D" miast "Z" na przedzie. Z całym szacunkiem dla twojej ksywki. P.S. Osobiscie jestem ateistą i żadne apokryficzne rewelacje i pseudorewolucjonistyczne odkrycia mnie nie bawią. Biblia też nie. A "Kod..."- ciekawy i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość JEZUS ZONATY!!!!! IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.05.06, 23:05 No wiecie co..... Jak to mozliwe? Przeciez na religii caly czas mi mowili ze byl poczety i zmarl za nasze grzechy. A teraz ma potomkow we Francji. A swoja droga jak ktos zna ich adress to prosze o informacje - jezeli tylko potrafia wode w wino zamienic to zaraz bede ubijac interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym staś ameryka jest boska.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:40 kod da vinci made hollywood to nic wiecej jak ... s10.bitefight.pl/c.php?uid=53961 reszta swiata to debile ,debilu ogladales ? heheh debil Odpowiedz Link Zgłoś
chlopczyk6 Re: Kod Da Vinci *** - super 19.05.06, 23:41 Trochę długi, ale świetne kino! Polecam dla ludzi z głową! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arc Re: Kod Da Vinci *** IP: *.acn.waw.pl 20.05.06, 00:19 Właśnie wróciłem z seansu. Trudno mi ocenić treść filmu ponieważ przeczytałem wcześniej książkę (Wtedy też stwierdziłem ,że na pewno powstanie film i gra komputerowa) A jednak ... Ziewałem Falki z olejem. Robiło się nieco jaśniej gdy pojawiał się Reno. Książkę czyta się znacznie lepiej. Mimo całego szacunku dla Toma Hanksa (lubię go w dalszym ciągu) uważam, że to niekoniecznie był rola dla niego. Nie ta fizjonomia. Wydawał mi się permanentnie skrzywiony (grymas). Treść merytoryczna ? Nie wydaje mi się, że można jednym filmidłem, książką zburzyć coś co było budowane przez 2000 lat ... Argumenty do mnie nie przemawiają. Choć bajeczka jest całkiem przyjemna. Odpowiedz Link Zgłoś
virus24 Re: Kod Da Vinci *** 20.05.06, 00:37 Jutro ide na film. Powody: 1. moim zdaniem film bedzie kicha dla ludzi ktozy przeczytali ksiazke.Ale ide bo Reno jest ducho-aktorskim spadkobierca Lino Ventura :) 2. Moje osobiste dzieci 12 i 13 lat zainteresowaly sie tym filmem na zasadzie reakcji nagatywnej. 3.Ostatni powod: trzeba na cos pojsc, czego PL senatorowie chca zabronic (chodzilo sie na msze wbrew komunie) Pozdrawiam wszystkich ludzi ktorzy nie zatracili zdolnosci samodzielnego myslenia ...a jednak sie kreci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iw Kolejny badziewny amerykański film. IP: *.chello.pl 20.05.06, 00:35 Czułam,że tak będzie.Obejrzałam film i potwierdzam:-| Odpowiedz Link Zgłoś
virus24 Re: Kolejny badziewny amerykański film. 20.05.06, 00:45 ...a jednak sie kreci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Czy to prawda że Michnik jest potomkiem Jezusa? 20.05.06, 00:57 Ponoć z tego filmu wynika że Michnik jest potomkiem Jezusa, prawda? Piłat zgwałcił Magdalenę, Józef rozwiódł się z Marią i ożenił z Murzynką, Piotr i Paweł utopili się w Jordanie, Judasz zginął na krzyżu, a Kajfasz jest potomkiem prezydenta Busha? Super ten film. Odpowiedz Link Zgłoś
sosnow Re: Kod Da Vinci *** 20.05.06, 01:18 Kot leonarda da vinci: cala prawda na ten temat tutaj www.patafian.pl/artykuly.php?page=2 Odpowiedz Link Zgłoś
cmarta Re: Kod Da Vinci *** 20.05.06, 01:35 Właśnie wróciłam z filmu :-)) taki se... książka lepsza (jak zwykle) a ten szum hmmm......... niepotrzebny - moim skromnym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz84 fascynujacy film IP: *.icpnet.pl 20.05.06, 01:40 hmmm, ciekawe czego kosciol sie tak boi ze nawoluje do bojkotu filmu. bylem dzis na seansie i film zrobil na mnie ogromne wrazenie i bardzo sie ciesze, ze nie posluchalem krytykow, ktorzy zyja tylko z pisania niedorzecznych recenzji. film mnie trzymal w napieci od poczatku do konca, i w zadnym momencie sie nie nudzilem. moim zdaniem jeden z lepszych filmow, ktore ukazaly sie w ostatnim czasie. goraca polecam. z reszta kazdy wyda wlasny osad po obejrzeniu. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpios zgadzam sie IP: *.abp.pl / *.abp.pl 20.05.06, 01:49 mimo wszystkich recenzji i wszelakich glupkowatych komentarzy na temat KODU DA VINCI chetnie sam obejrze ten film i przeczytam ksiazke, nie koniecznie w tej kolejnosci, co podalem :) kazda ksiazka i kazdy film powinien byc oceniany indywidualnie... Jestem za zniesieniem zawodu krytyka literackiego, filmowego czy jakiegokolwiek innego, to zawody zupelnie bez przyszlosci, poniewaz osoby piastujace takie stanowiska sa calkowicie subiektywne, a powinny byc obiektywne... zwolnic i znalezc inna prace, a najlepiej wyklac na antenie "radio maryja" (a ja zawsze myslalem, ze radio ma glosnik, a nie ryja :P), pozdrawiam normalnych sluchaczy, telewidzow, kibicow... niech nam sie poszczesci w zyciu :))) Odpowiedz Link Zgłoś