IP: *.pwradio.pl / 192.168.15.* 14.01.03, 19:31
obserwowalam sobie zmiany zachadzace w tym pismie, ktorych kres juz ponoc
nastal. i co widze? ze pismo zmienilo sie radyklanie i ze gdyby zaczynalo od
zera z nowym tytulem, walczac o rynek to konkurowac by mu przyszlo z
polityka wprost i nesweekiem i pewnie byloby trudno. a tak, mamy o tresciach
zblizonych do powyzszych ktory przekrojem jest juz chyba tylko ostania
strona...
ech, szkoda
Obserwuj wątek
    • kiryllov Re: PRZEKROJ 14.01.03, 21:50
      Machina sie tym glownie przeniosla, to sa bardzo inteligentni ludzie, ale
      po prawdzie mam wrazenie, ze nie dosc odwazni.
      no , ale to moze wrazenie.
      • Gość: janiolek Re: PRZEKROJ IP: *.pwradio.pl / 192.168.15.* 15.01.03, 00:56
        no pewnie ze to sa ludzie inteligentni....przy czym to nie oni decyduj o tym
        jak warszawski przekroj wyglada. pismo jest na przyzwoitim poziomie ALE to nie
        jest juz przekroj...
        • Gość: kubu Re: PRZEKROJ IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 15.01.03, 16:40
          duzo za duzo polityki (no ale co sie dziwic pismu, ktorego rednaczem jest
          Najsztub)
          duzo za malo kultury
          :-///

a przede wszystkim jedna prosba (skladajaca sie z dwoch elementow):
          wyrzuccie Maslowska
          przywroccie pania Stefanie Grodzienska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ehhh
          • Gość: Szaman Re: PRZEKROJ IP: 62.233.167.* 15.01.03, 17:00
            Gość portalu: kubu napisał(a):

> duzo za duzo polityki (no ale co sie dziwic pismu,
            ktorego rednaczem jest
            > Najsztub)
            > duzo za malo kultury
            > :-///
            >
            > a przede wszystkim jedna prosba (skladajaca sie z dwoch
            elementow):
            > wyrzuccie Maslowska
            > przywroccie pania Stefanie
            Grodzienska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            >
            > ehhh

I staly felieton Lema mogliby przywrocic. I Podsiadly
            felieton. I Angola oddac. I "Teraz szczescie". I tego
            pana, Roberta, ktory jeszcze rok temu pisal o muzyce.
            • Gość: Szaman Re: PRZEKROJ IP: 62.233.167.* 15.01.03, 17:02
              I jeszcze, zeby Ludwik Jerzy Kern wrocil.

A w czym Maslowska jest madrzejsza od Lema to doprawdy
              pojac nie moge...
              • Gość: janiolek Re: PRZEKROJ IP: *.pwradio.pl / 192.168.15.* 15.01.03, 18:34
                i zeby salon wytrzezwien tez wrocil

a podobaja wam sie obli?...bo mi nie...coz ale na bezrybiu i rak..
                eeechhh
                • Gość: Szaman Re: PRZEKROJ IP: 62.233.167.* 16.01.03, 10:57
                  Gość portalu: janiolek napisał(a):

> i zeby salon wytrzezwien tez wrocil
                  >
                  > a podobaja wam sie obli?...bo mi nie...coz ale na
                  bezrybiu i rak..
                  > eeechhh

Obli jak to Obli - mnie nie przeszkadzaja, moga sobie
                  byc. Za to przygody Stanislawa w Lodzi to juz komiks
                  kultowy :) Przynajmniej w pewnych kregach, hehe.
                  • Gość: ryża małpa Re: PRZEKROJ IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 16.01.03, 11:06
                    Sienkiewicza oddajta! Lema!!!! Angola(o mój ulubiony, o mój wytęskniony....)!!!!
                    Więcej i madrzej o literaturze!
                    Fajny pomysł z telewizją.
                    Najsztubowi sie przeciwiac nie będę - robi świetne wywiady!!!!
                    • Gość: go Re: PRZEKROJ IP: *.se.com.pl / 10.0.116.* 16.01.03, 12:27
                      PRZEKROJ BEZ MASŁOWSKIEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • Gość: janiolek Re: PRZEKROJ IP: *.pwradio.pl / 192.168.15.* 16.01.03, 13:57
                        no i po co w sumie ten inspektor gadzet???? to takie popkulturowe :)))
                        oczywscie-przygody stanislawa sa kultowe ale one pojawily sie juz dosyc dawno
                        wiec naleza jakby do stergo-nowego przekroju, bo zauwazyc nalezy ze chodz z
                        trudem ale przekroj po przeprowadzce byl jeszcze akceptowalny choc tyle z nigo
                        wymiotlo, a teraz....serio tylko stasiek z lodzi i ostania strona go ratuja?

eechhhhhe
                        • Gość: kubu Re: PRZEKROJ IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 18.01.03, 15:31
                          niestety
                          moje zrodlo z samego placu boju mowi, ze Najsztub tam jeszcze posiedzi i
                          porzadzi :-///

szkoda

bardzo szkoda :-/
                  • ma_ja Re: PRZEKROJ 18.01.03, 15:46
                    Szamanie, nie masz wrażenia, że z Przekrojem stało się to samo co z Trójką?
                    M.
                    • michu_pn Re: PRZEKROJ 19.01.03, 11:38
                      Przekroj to juz tylko wspomnienie... tytul, winieta i ostatnia strona. Jeszcze
                      jeden przyklad na to, ze nie wszystko da sie wedlug zasad marketingowych
                      policzyc, zmienic i ulepszyc. Potwierdza sie to, ze jesli cos co bylo bliskie i
                      cenne dla wielu ludzi "poprawia koledzy z warszawki" to dzieje sie tak jak
                      wlasnie stalo sie z P.
                      Kilka lat temu Andrzej Sikorowski napisal taka piosenke:

Moja piosenka o "Przekroju"

Ja się z tym pismem wychowałem
                      z nim układałem zdania pierwsze
                      zamorskie kraje odwiedzałem
                      i zamyśliłem się nad wierszem

Gdy przybywało nam pomników
                      i fantastycznie było masom
                      to ja czytałem o Fafiku
                      że grają jazz i jest Picasso

Bo "Przekrój" to jest taki kram
                      ubrany w kolorowe słówka
                      coś tam dla panów coś dla dam
                      kolekcja mody i krzyżówka

Mają swą sławę "Time" i "Stern"
                      lecz to nikomu nie przeszkadza
                      że mnie najbardziej bawi Kern
                      i ciągle czegoś uczy Mazan

Więc jeśli nawet w moje życie
                      rewolta wplecie się kolejna
                      to ja zostanę już z "Przekrojem"
                      bo on jest niby z wieży hejnał.

Szkoda ze nie jest to juz o tym co mozna kupic dzis w kiosku.
                      pozdr
                      michu_pn
                    • Gość: Szaman Re: PRZEKROJ IP: 62.233.167.* 20.01.03, 09:12
                      ma_ja napisała:

> Szamanie, nie masz wrażenia, że z Przekrojem stało się
                      to samo co z Trójką?
                      > M.

Moze tak, moze nie... Staram sie nie myslec tymi
                      kategoriami, bo Przekroj jest czyjas wlasnoscia prywatna.
                      Poprzedni wlasciciel z jakichs wzgledow sprzedal go
                      nowemu wlascicielowi - ich sprawa. Prywatnie uwazam, ze
                      jeszcze rok temu Przekroj byl lepszy. Teraz za bardzo
                      upodabnia sie do Machiny i jest zbyt warszawski niestety.
                      Ale to juz moje prywatne zdanie. Jesli pana Najsztuba ono
                      interesuje, to chetnie je rozwine i popre roznymi
                      argumentami. Jesli nie, to bede kupowal pewnie Tygodnik
                      Powszechny, bo widze, ze tam predzej znajde Lema i
                      Podsiadle, dla ktorych kupowalem jeszcze niedawno Przekroj.

A w ogole, dostalem przedwczoraj rocznik Przekroju z 1956
                      roku. Co za lektura!!!
                      • Gość: janiolek Re: PRZEKROJ IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 24.01.03, 19:33
                        co do teorii ze przekroj upodabnia sie do machiny to bym polemizowala. no co?
                        inspektor gadzet i co jeszcze??? reszta zywcem wyjeta z polityki tudziez
                        niusliku....ale ostatni, czyli najnowszy numer zaskoczyl mnie. nieeee w zaden
                        sposob nie przypomina stergo dobrego P, ale jest calkiem na przyzwoitym
                        poziomie. no szczegolnie rozmowa z kutzem..
                        a co tygodnika powszechengo to tez to rozwazam...gorzej bedzie jesli i on
                        przeniesie sie do warszawy, tedy panstwo szanowne trzeba bedzie
                        emigrowac.....do raju ktorego nie ma.
                        eech...
                        • Gość: Piolo Re: PRZEKROJ IP: *.provider.pl / 192.168.13.* 25.01.03, 10:36
                          A ja przyłączam się do glosów za wyciepaniem Maslowskiej, na litość boską, kto
                          czyta ten jej bełkot cotygodniowy???
                          • Gość: janiolek Re: PRZEKROJ IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 25.01.03, 14:29
                            wlasnie od jakis dwoch trzech tygodni staje sie autentyczna fanka tego
                            belkotu...choc popelnia moja wcale nieulubienica kilka bledow...no watpie zeby
                            labuda miecho jadla.
                            • Gość: kubu Re: PRZEKROJ IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 25.01.03, 19:32
                              brzmisz jakbys byla z siebie dumna
                              wedlug nie to niepokojacy objaw :-///

mam nadzieje, ze to nie jest zarazliwe ;-)
                              moze powinienem sie zaszczepiac na masloską ;-)
                              • Gość: janiolek Re: PRZEKROJ IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 26.01.03, 12:18
                                przeczytaj sobie ostanie jej dwa felietony i sam ocen czy ci odpowiadaja czy
                                nie. mi na ten przyklad tak.
                                byc z tego dumna czy nie byc, oto jest pytanie...bardzo zle sformulowane.
                                w wywiadzie polityki z maslowska, pani wywiad przeprowadzajaca, ktorej
                                nazwiska nie pamietam, powiedzila cos takiego, ze wojna p-r juz w polowie
                                czytania jest meczaca....z tym sie zgadzam. i maslowska bardzo czesto w swych
                                felietonach sie taka zdarza...ale czasem nie.
    • Gość: kubu kolejny numer, kolejne rozczarowanie IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 16.02.03, 17:41
      mam juz dosyc tego PRZEKORJU
      chyba sie z nim pozegnam :-/

Najsztub na sile robi pismo polityczne o dwoch leitmotivach - Rywin + Michnik;
      Bush + Husajn z dodatkiem obowiazkowego artykulu o Rosji
      Czesc ekipy probuje tworzyc neoMachine
      reszta stron to wypelniacze

calosc wychodzi potwornie nijaka

broni sie tylko Marek Raczkowski ;-)

czy mi sie wydaje, czy kiedys PRZEKROJ byl pismem troche oderwanym od
      codziennosci znanej z telewizyjnych wiadomosci?

kolejny raz przekonuje sie, ze wszelkie zmiany sa na gorsze :-/
    • Gość: Inka Re: PRZEKROJ IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.02.03, 13:31
      A ja chcę "Przekroju" z Zientarową, z siostrami Rojek i przede wszystkim z
      DSV!!!
    • Gość: kubu KONIEC FILUTKA!!!!!!!!!!!!!! IP: *.visp.energis.pl 29.03.03, 11:28
      to juz jest koniec PRZEKROJU :-/
    • nasza_maggie Skandal. 30.03.03, 19:03
      Nie, naprawde - Przekroj to ju nie nasz Przekroj.... tylko autoreklama dla
      Najtszuba....

Taka szkoda.

No i usmiercili Filutka.

Skandal.

Maggie :(((((
      • mamrotka Re: Skandal. 31.03.03, 22:59
        nasza_maggie napisała:
        >
        > Taka szkoda.
        >
        > No i usmiercili Filutka.
        >
        > Skandal.
        >

Za Filutka powinni ponieść dotkliwą karę.... Po dwudziestu siedmiu latach
        czytania "P" chyba przestanę...

mamrotka
        • Gość: kid Re: Skandal. Uspokójcie się IP: *.itpp.pl 05.04.03, 20:23
          Szczyt żenady te wasze posty o Filutku. Jak tak go oglądałaś od iluśtam lat, to
          czemu nie zauważyłaś, że to są powtórzenia. Lengren nie rysuje już od dawna...
          • mamrotka Re: Skandal. Uspokójcie się 05.04.03, 22:53
            Gość portalu: kid napisał(a):

> Szczyt żenady te wasze posty o Filutku. Jak tak go oglądałaś od iluśtam lat,
            to
            >
            > czemu nie zauważyłaś, że to są powtórzenia. Lengren nie rysuje już od dawna...

Bo to był "Przekrój"!!! Moja ulubiona gazeta!!! Pewnie, wszystko można
            pozmieniać...
            Tak zmieniano "Trójkę" w "Trujkę". I to jest żenada!
            • Gość: janiolek Re: Skandal. Uspokójcie się IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 06.04.03, 12:16
              coz a dla mnie przekroj po okresie przejsciowym i burzowym kiedy pracowal nad
              nowa formula wreszcie sie okreslil. i to nowa twarz przekroju jest calkiem
              fajna. choc jak juz pisalam to nie jest to samo pismo.
              a stanislaw z lodzi, coz, ja go uwilebiam...niemal.
              • Gość: cristoforo Re: Skandal. Uspokójcie się IP: *.MAN.atcom.net.pl 06.04.03, 13:30
                tak
                ma nowa twarz
                to twarz Najsztuba
                i mi sie ta twarz nie podoba
                chociaz de gustibus...

ale fakt, pan Stanislaw obledny
                ale to jedyny pozytyw
                no i moze jeszcze Jacek Hawryluk
              • mamrotka Re: Skandal. Uspokójcie się 07.04.03, 21:55

> coz a dla mnie przekroj po okresie przejsciowym i burzowym kiedy pracowal nad
                > nowa formula wreszcie sie okreslil. i to nowa twarz przekroju jest calkiem
                > fajna. choc jak juz pisalam to nie jest to samo pismo.
                > a stanislaw z lodzi, coz, ja go uwilebiam...niemal.

Określił się jako kolejne "Wprost-Newsweek-Polityka-Weż-Co-Chcesz"
                • Gość: janiolek Re: Skandal. Uspokójcie się IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 08.04.03, 19:25
                  widzisz mamrotko, kiedy zakladalam ten watek napisalam dokladnie to samo. ze
                  przekroj zminia profil, ze pod znana marka instaluje sie nowe pismo. oczywscie
                  wolalabym zeby przekroj sie nie zmienial. bo nie mam go czym zastapic.
                  przekroj postawil mnie w trakcie tych zmina przed pytaniem czy nadal go
                  nabywac czy moze juz nie warto. obserwowalam wszystkie zawirowania tematyczne,
                  nagla smierc poszczegolnych rubryk i nie powiem by sprawiala mi ta obserwacja
                  jakas szczegolna przyjemnosc. tym bardziej ze w zamian dostawalam artykuly, z
                  ktorych wiekszosc wydawala mi sie mialka. tak, bo prezkroj byl przez powazny
                  czas rozchwainy.
                  az wreszcie zakonczyl sie okres transformacji,z ktora chcac czy nie musialam
                  sie pogodzic.
                  nowy przekroj, inny przekroj, jest nadal interesujaca gazeta. dla mnie, jest
                  ciekawszy od polityki, ktora przestalam dlugi czas temu kupowac. zapelnil mi
                  wiec luke w tygodnikach "o wszystkim".
                  i ciesze sie ze wyszedl obronna reka,choc zmieniwszy calkowicie profil.
                  • mamrotka Re: Skandal. Uspokójcie się 08.04.03, 23:47

> nowy przekroj, inny przekroj, jest nadal interesujaca gazeta. dla mnie, jest
                    > ciekawszy od polityki, ktora przestalam dlugi czas temu kupowac. zapelnil mi
                    > wiec luke w tygodnikach "o wszystkim".
                    > i ciesze sie ze wyszedl obronna reka,choc zmieniwszy calkowicie profil.

No i to jest konkluzja; pewnie że nie przestałem kupować, bo czytam wszystkie
                    w/w wymienione, do tego (tygodniki) Przegląd, Angorę, Nie i Forum (lubię
                    czytać).
                    Wnerwia mnie jednak, że nigdy nie patrzy sie na tę grupę wieloletnich
                    czytelników/słuchaczy, wykrawając dla pisma/radia kawałek więcej tortu
                    reklamowego. To trochę brak szacunku. Ale po śmierci prof. Tischnera już nic
                    nie będzie takie jak dawniej...
                    Serdecznie pozdrawiam
                    • Gość: kubu Re: Skandal. Uspokójcie się IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 09.04.03, 18:40
                      a ja przeciwnie
                      zarzucilem kupowanie Przekroju
                      tylko w EMPIQ ogladam pana Stanislawa i przegladam recenzje
                      • Gość: janiolek Re: Skandal. Uspokójcie się IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 09.04.03, 18:49
                        a na cos wymieniles owy tygodnik czy pozostala luka......?
                        • Gość: kuba Re: Skandal. Uspokójcie się IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 09.04.03, 19:16
                          ano luka
                          i brak widokow na cos nowego
                          w kazdym razie na pewno nie bedzie to GLAMOUR ;-))))
                          • Gość: janiolek Re: Skandal. Uspokójcie się IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 10.04.03, 18:53
                            no ba! zaszyj dziurke poki mala, a tu taka luka...
                            ja skierowalam sie w strone magazynow niszowych(jej mam nadzieje, ze mnie za
                            to okreslenie nikt nie rozszarpie) i sprobowalam ha artu!
                            hmm....
                            • Gość: kubu Re: Skandal. Uspokójcie się IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 10.04.03, 20:54
                              nie wiem czy HaArt jest pismem niszowym
                              ja osobiscie wole miec pozywke dla mozgu typu Nova Respublica, czy Czas Kultury
                              ponadto polecam ostatni numer ~GRAFII - numer o sztuce sakralnej jest obłędny,
                              zwłaszcza reportaż z Lichenia. wszystkim to wciskam, mogę i go po promować

:-)

a jeżeli chodzi o określenia, to NISZOWY już jest NAFF, teraz w ramach lansu
                              wybieraj rzeczy OFFOWE ;-)

• Gość: janiolek kubu IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 12.04.03, 17:18
                                heh, prywate teraz tu strzele ale coz takie mama wlasnie warunki ze sie nie
                                wstydze wspomnianej formy.
                                tez nie wiem czy haart jest niszowy. wprawdzie spoczywa na najnizszej
                                emipikowej polce, wprawdzie nikt z moim znajomych go nie czytuje a ludzie ci
                                czytuje rozne czasopisma i nie tylko te z polki gornej,wprawdzie nie wiem co
                                wprawdzie...ale takie wrazenie odnioslam.
                                jaka jest roznica miedzy offem a nisza? pewnie dosc subtelna?
                                zerkne w strone pism o ktorych wspomniales, mzoe da sie zaszyc dziure
                                poprzekrojowa a moze nawet z tego calkiem zgrabna nowa rzecz wyjdzie. poza
                                nowa respublika bo ja juz znam, i mowie nie jej.
                                wiem zes odrobine przesmiewca jest, nie wiem tylko czy na duzy format i bartka
                                ch. czy na czasy czy na...?
                                z pozdrowieniami
                                • Gość: kubu kim jest bartek ch.? IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.04.03, 17:59
                                  > jaka jest roznica miedzy offem a nisza? pewnie dosc subtelna?

po prostu niszowe jest dziś wszystko,
                                  i to wszystko do wczoraj bylo kultowe, a jutro będzie offowe
                                  póki co OFFowy to przymiotnik oznaczający coś bardzo fifafą :-)

> wiem zes odrobine przesmiewca jest, nie wiem tylko czy na duzy format i
                                  bartka
                                  > ch. czy na czasy czy na...?

a tu się przyznam, że nie rozumiem (bo takie mam warunki, że się mogę
                                  przyznać) ;-)
                                  trochę to wygląda jak mistyczne widzenie księdza Piotra
                                  tylko kto to jest Bartek Ch.?????
                                  • Gość: janiolek jak dobrze miec ten komfort psychiczny.... IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 13.04.03, 19:44
                                    by moc sie przyznac....ufffff...nie mylic z off:)

gdzie niby wszystko jest off? hem?

a bartek ch. hmmmmm, nieladnie, nieladnie....po pierwsze baretk ch jest
                                    dziennikarzem tygodnika przekroj, tak tak, o czym w cotygodniowych felietonach
                                    (?!-znowu po glowie dostane?), a dokladniej w podpisie pod nimi, do duzego
                                    formatu na temat mlodziezowego sposobu wypowiadania sie, podkresla on badz
                                    redakcja. bo tajmniczy bartek ch wspoltowrzy takze duzy format i city magazin
                                    o ile mnie pamiec nie myli, ale nie widzialam jego nazwiska w zadnej niszowym
                                    wydawnictwie i nie mam zamiaru tego oceniac...huehue...
                                    pozdrawiam
              • agrafek Re: Skandal. Uspokójcie się 25.04.03, 12:24
                Może i jest całkiem fajna, ale ma się nijak do prawdziwego Przekroju.
                Przeczytałem pierwszy warszawski numer i następnego już nie tknąłem. Nie
                dlatego, że był jakiś koszmarnie zły. Po prostu nie chcę psuć sobie smaku
                legendy.
    • Gość: Kustosz Re: PRZEKROJ IP: *.stacje.agora.pl 07.04.03, 17:54
      > zblizonych do powyzszych ktory przekrojem jest juz chyba tylko ostania
      > strona...

to zludzenie, ostatniej strony juz nie robi LJK, zniknal tez Filutek.
      coz. szkoda, ale warto bylo miec "przekroj".
    • nabokoff Re: PRZEKROJ 16.04.03, 12:36
      jest więcej zdjęć i mniej sensacji niż w newsweekowej polityce wprost, dla
      przekrój to taki magazyn dla ludzi o zszarpanych lub przewrażliwonych nerwach,
      którzy jednak wciąż chcą kupować kolorowe pismo informacyjne
    • pjarecki Przekrój kopia Vivy 19.04.03, 13:26
      Niestety czcigodny "Przekrój" coraz bardziej przypomina "Vivę" (wystarczy
      popatrzeć na okładki i układ graficzny zawartości). Przeprowadzka do Warszawy
      coś mu nie służy co jako Warszawiak z bólem stwierdzam...
      • Gość: janiolek Re: Przekrój kopia Vivy IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 19.04.03, 14:10
        nie wiem jak wyglada viva w srodku.ale jesli przekroj tylko ukladem graficznym
        ja przypomaina to jest jeszcze nie najgorzej.....na alarm bic bede gdy tresci
        w nim zawarte okaza sie podobne:)
        hmmm, switeczne porzadki zaprowadzily mnie do polki ze starymi numerami
        przekroju, odkurzylam je pieczolwice, lze wzruszenia otarlszy po policzku sie
        toczaca....
        • mamrotka Re: Przekrój kopia Vivy 25.04.03, 11:35
          no, ale cenę mamy za to coraz lepszą!!
          tylko tak dalej, panie N.!!!
          notabene, kiedyś "P" prezentował coś ważnego dla cooltury, nawet masowej;
          ciężko mi uznać za to coś Kubę W., nawet jeśli w naszym dziwnym kraju jest
          to "ikona popkultury"...
          chyba po prostu jestem juz za stary...
          • roody102 Re: Przekrój kopia Vivy 25.04.03, 16:46
            To jest numer na dwa tygodnie, grubszy i chyba dlatego droższy.
            Wywiad z Wojewódzkim całkiem niezły. Strasznie chcą widzę, niekórzy, być
            swiętsi od papieża i czepiają się Najsztuba jak leci a prawda taka, że dawnego
            przekroju nikt już nie czytał i dlatego padł.

Roody

"Oddychasz warszawskim powietrzem
            To zupelnie tak jak ja"
            Partia.
        • roody102 Re: Przekrój kopia Vivy 25.04.03, 16:51

> nie wiem jak wyglada viva w srodku.ale jesli przekroj tylko ukladem
          > graficznym ja przypomaina to jest jeszcze nie najgorzej.....
          > na alarm bic bede gdy tresci w nim zawarte okaza sie podobne:)

To interesujace. Nie wiesz jak Viva wyglada, ale wiesz jakiej jest tresci?
          Ciekawe... No coz, now layout Przekroju, wcale nie podobny do Vivy, stworzyli
          faktycznie ci sami ludzie - panstwo Zochowscy. Jesli wiec komus styl sie zdje
          podobny, to nie jest to pewnie zuopelny przypadek. Uwazam, ze obecny layout P.
          jest czytelny i calkiem niezly, na pewno lepszy niz kilka prob, jakie po
          przeniesieiu redakcji do Wwy mozna bylo obserwowac.

A co do Vivy i jej tresci. Layout V,. jest jeszcze bardziej czytelny niz P.,
          tak uwazam. A sama tresc... Nie chce na sile bronic tej gazety ale sa tam
          nierzadko bardzo dobre wywiady, prawie zawsze swietne i wlasne sesje zdjeciowe
          i jakos tak kto wezmie do reki, to mowi, ze cholera, nie wiedzial, ze to taka
          spoko gazeta. Za nim zas wezma to mysla wszyscy, ze to byle tandetny brukowiec
          z ploteczkami. Warto jednak poczytac, za nie sie palnie od rzeczy.

Roody

To zupelnie tak jak ja"
          Partia.
          • Gość: janiolek Re: Przekrój kopia Vivy IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 25.04.03, 20:08
            dookresle-dawno vivy w dloniach nie trzymalam, pamietam z czasow kiedy na
            rynek wchodzila i nie jest to typ pisma ktore jest mi do zycia niezbedne.
            a nie podejrzewam ze wzorem przekroju zmiennila sie trescia...
            co do przekroju, ktorego nikt nie czytal i dlatego padl...hmmmm....po pierwsze
            nie padl, zmienil profil. choc oczywscie mozna, i bedzie to bardzo sluszne
            stwierdzenie, na marce znanego pisma dokonano totalnego przeprofilowania.
            sprytne.
            czy tamta przedwarszawska forma przekroju byla archaiczna? niepotzrebna? nie
            wydaje mi sie. pewnie znowu zdecydowal rachunek ekonomiczny zdecydowal....
            a szkoda..

• roody102 Re: Przekrój kopia Vivy 26.04.03, 18:09
              Ja z kolei nie wiem jaka byla Viva kiedys :-) Profil sie pewnie nie zmienil,
              ale poziom obecnie jest na pewno wysoki. Mnie tez to nie jest do zycia zbedne,
              brobie tej gazet tylko dlatego, ze widac tam kawal porzadnego dziennikarstwa.
              Zreszta rynek przechodzi klopoty a Viva chyba nie, co tez o czyms swiadczy.

Co do dawnego przekroju. Padl. Znaczy byl o wlos od padniecia, dlatego tytul
              zostal sprzedany. Trafil do Wwy. Powstal nowy profil, ktory ma sznase na rynku.
              Stety czy niestety, to rynek decyduje o tym, czy gazeta trwa czy pada. Ciesze
              sie, ze znalezli sie tam ludzie z Machiny, ciesze sie, ze robi gazete do
              czytania. Dla mnie to obecnie jedyna gazeta, ktora czytam regularnie i z
              zadowoleniem, co nie znaczy, ze nie mozna tam czegos jeszcze poprawic.

Roody

To zupelnie tak jak ja"
              Partia.
              • Gość: janiolek Re: Przekrój kopia Vivy IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 26.04.03, 19:27
                a jednak padl.....tak, to bylo dziwne, taka nagla przeprowadzka i radykalna
                zmiana stylu. a teraz mam pytanie, przeciez istnieja czasopisma ktore
                otrzymuja dotacje od panstwa, czy przekroj nie mogl o to takze sie starac?????

a wracajac do vivy, to moze i rzeczywscie to kawal dobrego dziennikarstwa,
                przeciez nie poddalam tego watpliwosci. tyle ze nie te tematy,nie te tematy...
                a rynek czasem bywa krotkowzroczny, bo z czym zostaniemy jesli rynek bedzie
                usuwal to co wartosciowe i do tego o kulturze traktujace pisma??
                i to jest pytanie juz nie tylko o rynek czasopism ale takze o programy w tv, o
                ksiazki, o film, muzyke......
                tak tak
                pozdrawiam

• roody102 Re: Przekrój kopia Vivy 27.04.03, 13:37
                  Tematy... Tematem tej gazety sa ludzie. Ludzie, o ktorych inni chca czytac. Te
                  wywiady sa takie, jacy ich bohaterowie. Czasem ciekawe (Jan Nowak Jezioranski
                  na ten przyklad) czasem do wyzygania (oszczedze przykladow).

A to, czy logika rynku jest ta wlasnie, ktora sie winni kierowac wydawcy, to
                  jest inna sprawa. Czy nie powinni miec poczucia odpowiedzialnosci i rownac w
                  gore? Moze i powinni, tylko ze musza jeszcze to pogodzic z owa rynku logika
                  zimna jakos. Niestety, u nas to godzenie oznacza najczesciej rownanie w dol,
                  zgadzam sie. Jest to problem i to powazny.

Jesli idzie o dotacje z budzetu. po pierwsze, oznacza to zaleznosc polityczna.
                  Jak widac nie raz, chocby w lodzki teatrze, nie sluzy to sztuce. Niemniej pisam
                  o kulturze moga sobie na to pozwolic. Tygodnik, ktory pisze nie tylko o
                  kulturze, al stara sie byc opiniotworczy, raczej nie moze byc dotowany z
                  budzetu. Poza tym aktualnie nalezy do doskonale prosperujacego wydawcy, wiec
                  nie sadze, zeby to sie dalo wygrac. Wczesniej czy mozna bylo, tego nie wiem.

Roody

To zupelnie tak jak ja"
                  Partia.
      • Gość: piotr_tct Re: Przekrój kopia Vivy IP: *.acn.waw.pl 26.04.03, 18:58
        Ostatni numer, ten z wojewodzkim to juz kaszanka z kwasem i fermentujaca,
        smierdzaca nuda. ehh szkoda, a kiedys bylo tak pieknie! :)
        • Gość: ryża małpa Re: Przekrój kopia Vivy IP: *.lublin.mm.pl 28.04.03, 10:33
          Faktyczie im się nie idał, nie ma co czytac ale poprzednie dwa były bardzo
          dobre! Ciekawa jestem co dalej....
          • Gość: janiolek raz pod wozem, raz na wozie IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 28.04.03, 18:46
            przylaczam sie do powoli formulujacej sie konkluzji ze kazdy kolejny numer
            stanowi pytanie:bedzie ciekawy czy nie bedzie ?
            • roody102 Re: raz pod wozem, raz na wozie 28.04.03, 23:04
              To i tak nieźle, bo w przyapdku wielu gazet z góry wiadomo, że nie będzie.

Roody

To zupelnie tak jak ja"
              Partia.
              • Gość: janiolek Re: raz pod wozem, raz na wozie IP: *.w31.gd / 192.168.100.* 29.04.03, 17:31
                coz, pamiec dokuczliwa jest. drzewiej bywalo ze po przekroj czlowiek siegal
                bez tej obawy...huehue....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka