Dodaj do ulubionych

Możesz wszystko, tylko nie pal

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.06, 21:12
Ponieważ zarówno słowo "murzyn", jak i imię "bambo" mają wydźwięk rasowy

Słowo "murzyn" (choć powinno być "Murzyn") ma wydźwięk rasowy, bo jest określeniem rasy. Człowieka należącego do rasy czarnej. Tylko że nic w tym pejoratywnego nie ma.
Obserwuj wątek
    • stoszesc Możesz wszystko, tylko nie pal 18.10.06, 03:22
      Barbarzyństwo z grubsza takie jak niszczenie starożytnych
      posągów przez talibów. A swoją drogą Arthur Clarke już
      wiele lat temu to przewidział w jednej ze swoich powieści.
    • Gość: Big Foot Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.207-229-35-0.interbaun.com 18.10.06, 04:06
      Polityczna poprawnosc to zupelny idiotyzm. Co za roznica czy jest murzyn ,
      nigger, czy afrykanczyk? Najlepiej to powiedzial Shakespeare "Roza nazwana
      innym imieniem tak samo pieknie by pachniala"
    • pmikinka Możesz wszystko, tylko nie pal 18.10.06, 08:41
      Nigger to chyba tak średnio, bo słowo oznacza w tłumaczeniu dosłownym "czarnuch"
      więc zakładam że jest obraźliwe tak samo jak np. "białas", czy "żółtek".
    • rokosz.a Możesz wszystko, tylko nie pal 18.10.06, 10:26
      Moralizatorom zawsze najbliżej do wszelkiego rodzaju totalitaryzmów.
    • Gość: kuba Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.proxy.aol.com 18.10.06, 10:53
      ... dzien zaczynam od stu gram wody ognistej!
      Alkoholik ? Nie, Nie!
      Po prostu. Aby na czczo nie palic!
    • Gość: jmo Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 11:23
      Wyobraźcie sobie "Psy" bez Cameli Franza.....
      -Stopczyk, co wy tam żujecie?
      -Ja...Orbitki, ale jak pan major woli to Franz ma Airwavesy...
    • Gość: Andrzej Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.nll.se 18.10.06, 13:26
      Lewaccy czerwoni debile!
    • Gość: Armeles ???. Już wszystko Ci się kojarzy to do psychiatry. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:05
      .
    • Gość: J Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.gotadsl.co.uk 18.10.06, 14:06
      To zawsze tak samo sie zaczyna: najpierw moralizowanie, opowiadanie bajeczek o
      tym ze wolnosc slowa nie jest wartoscia absolutna, potem zakazy, nastepnie
      zakazy podparte wyrokami sadowymi i wsadzanie do wiezien za przekonania skad
      juz jest bardzo krotka droga do totalitaryzmu.
    • Gość: kyar Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.filg.uj.edu.pl 18.10.06, 14:30
      Ładnych parę lat temu (jakoś koło lat 90.) czytałam (znakomitą skądinąd) powieść
      Connie Willis "Remake", której bohater, w niedalekiej przyszłosci, zajmował się
      wycinaniem scen z papierosami i alkoholem ze starych filmów. Wtedy wydalo mi to
      zabawnym pomysłem rodem z SF....
    • bdx65 Możesz wszystko, tylko nie pal 18.10.06, 20:14
      Nowy idiotyzm!!!!!!!!!!
      Będą niszczyć oryginalne dzieła filmowe, bo palić t e r a z nie wolno i jest to
      źle widziane.
      Proponuję powycinać wszystkie stronice z książek, gdzie jest opis zaciągającego
      się dymem.
      Roboty im (cenzorom) nie starczy do końca życia.
      A potem już tylko ROK 1984 bis!
    • maruda.r Między Indianami krążył mentos pokoju 18.10.06, 20:28

Wciąganie kreski pudru udającego narkotyk nie jest bowiem zabronione przez prawo.

Ciekawe, jak przedstawić Sherlocka Holmesa? Doyle chyba w każdej opowieści
      przypominał o jego kolekcji fajek.

Hipokryzja wrogów palenia jest powalająca. Prawdopodobnie dzięki nim palenie ma
      naprawdę dużą przyszłość.

• Gość: druid Male sprostowanie IP: *.tpgi.com.au 18.10.06, 23:52
      "Na szkockich scenach nie wolno palić, wolno natomiast pokazywać bezkarnie inne,
      jeszcze bardziej toksyczne nałogi, jak alkoholizm czy narkomanię."

Tak sie sklada, ze z narkotykow, tylko heroina jest bardziej uzalezniajaca od
      nikotyny. Alkoho mozna pic latami i sie nie uzaleznic.

A co do legalosci i nielegalnosci...
      Legale powinno byc wszystko, ale kazdy powinien ponosic SAM pelne konsekwencje
      swoich czynow. A co za tym idzie, moja decyzja o paleniu nie moze zmuszac osob
      postronnych do biernego wdychania dymu.
    • Gość: frequentflyer Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.acn.waw.pl 19.10.06, 01:31
      przecie to Maklakiewicz narzekał i się zaciągał! Himilsbach tylko powiedział
      Społeczeństwo.
      Artykuł do zwrotu.
    • Gość: amrik To nie Himilsbach sie zaciaga we wspomnianej sceni IP: *.server.ntli.net 19.10.06, 10:13
      Rejsu!!! To inzynier Mamon!!! Wstyd
    • Gość: Amrik Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.server.ntli.net 19.10.06, 10:16
      Ciekawe jak ocenzoruja np All That Jazz?? Tam Scheider nie wyjmuje peta z ust.
      Kolejny debilny pomysl tak jak kolorowanie starych filmow
    • dobiasz Możesz wszystko, tylko nie pal 19.10.06, 11:31
      Ale fajkowego zioła z LOTR całkiem nie wycięli ;-)
    • Gość: teatroman Mała różnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 15:15
      Różnica z paleniem na scenie a udawaniem mordowania jest dosyć łatwa: nikt
      nikogo na scenie naprawdę nie morduje. Dlatego aktorzy mogą udawać, ze palą, tak
      samo, jak udają, że mordują. Czy do tego potrzebny jest dym? Nie sądzę. Zresztą
      chyba tylko skrajny zwolennik Stanisławskiego chciałby, żeby aktor, który w
      sztuce ma jeść jajecznicę, koniecznie coś jadł, albo kiedy ma mieć gazy, żeby
      rzeczywiście puszczał bąki. Teatr to kwestia symbolizmu, a nie dosłowności.
      Zresztą sam autor to przyznaje, pisząc o pudrze _zamiast_ kokainy. Nieprawdaż?

Zresztą w polskim teatrze, ilekroć jest scena z paleniem, to niepalący na
      widowni się duszą, bo wentylacja jest beznadziejna. Czy teatry zamierzają płacić
      mi odszkodowanie, jeśli się okaże, że akurat wtedy miałem największy kontakt z
      dymem tytoniowym i dostałem raka płuc? Puknijcie się w głowę.
    • Gość: DD Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.pronet.lublin.pl 19.10.06, 16:08
      Wszystko to racja tylko troche autor przesadzil z tym ze juz niedługo nawet-
      sceny z papierosem zostana usuniete nawet ze starych filmow- to oczywiscie
      niemożliwe gdyżprawie wszsytkie stare filmy i nowe są na dvd jak nie na dvd to w
      internecie wiec nie ma szans na usuniecie sceny z filmu ktry jest juz zapisany
      na 10 tysiącach płyt na całym swiecie jak i na setkach płyt w polsce, wiec poco
      straszyc takimi głupotami bez pokrycia społeczeństwo i tak sie boi to jeszcze je
      straszyć cenzurą.
    • Gość: Arlena W USA są sztuczne papierosy IP: *.snfccasy.dynamic.covad.net 20.10.06, 04:11
      specjalnie do udawania prawdziwych w teatrze. Jesli z jakichs powodow na scenie
      pali sie naprawde zespol musi oglosic to wielkimi literami na afiszu, zeby widz
      wiedzial, na co jest narazony. Mimo to i tak zdarza sie, ze widzowie zaczynaja
      tupac.
    • Gość: LMB Bardzo dobrze IP: *.icpnet.pl 20.10.06, 07:56
      Bardzo dobrze, że z filmów usuwa się papierosy. Nie chcę być ciągle bombardowany
      papierosami. Nie dość, że musiałem się męczyć żeby rzucić palenie, to jeszcze
      ciągle w filmach przypominają mi, że papierosy istnieją.
    • Gość: Admiral Raczej Orwell IP: 80.51.246.* 20.10.06, 13:05
      Poeiwdziałbym że prędzej Orwell niz Clark - w Roku 1984.
      Tam tez "poprawiano" archiwalne artykuły i drukowano je na nowo.
      Zajmowało sie tym, a jakże - Ministerstwo Prawdy.
    • Gość: 65406 Możesz wszystko, tylko nie pal IP: *.comarch.com 20.10.06, 14:17
      654654
    • jar_ole Zgwałcę czasem, jak się nawalę 20.10.06, 20:29
      Zgwałcę czasem, jak się nawalę,
      Bo piję i wciągam wciąż – ale
      Żyję niezwykle higienicznie,
      W sposób poprawny politycznie -
      Gdyż w pubach w ogóle nie palę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka