Dodaj do ulubionych

Kowalewski i ZD3

15.05.03, 17:52
Już zadawałem to pytanie, ale jak dobrze pamiętam, nie uzyskałem na nie
odpowiedzi.
Dlaczego Michał Kowalewski nie może prowadzić rozmów o 16:45? Bo słuchając
ZD3 mam wrażenie, że jest tylko "czytaczem" opinii słuchaczy, które wysyłają
oni e-mailem oraz "zapowiadaczem" następnych materiałów... Stara się być jak
najbardziej obiektywny, co nie jest zawsze wskazane... Przypomnę choćby
sprawę senatora Jarzębowskiego i jego chęć zlikwidowania pionu śledczego IPN-
u. W takim wypadku dziennikarz powinien chyba umieć zabrać głos (tak było w
TVN-ie, RMF-ie...) Michał Kowalewski jak zwykle umiejętnie balansował, żeby
czasem nie zdradzić swojej opinii na ten temat.
W czym jest Kowalewski gorszy od Justyny Pochanke, (z którą przygotowywał
poranne serwisy Radia Zet), że nie może uczynić z ZD3 radiowej wersji "24
godzin"?
A może to nie jego wina, tylko wina szefostwa, które go ogranicza w
prowadzeniu popołudniówki Trójki? Jeśli tak jest, to co Michał Kowalewski
robi w Trójce, w której jest blokowany? Jeśli tak natomiast nie jest, to
niech się weźmie za ZD3 (i między innymi za prowadzenie rozmów o 16:45) i
pokaże trochę dziennikarskiego kunsztu...
Jak "znalazłem" Kowalewskiego w Trójce, to się ucieszyłem, ale teraz widzę,
że to nie jest ten sam Kowalewski, który był w Zetce... jest gorszy...
Obserwuj wątek
    • Gość: Filip Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 18:15
      Myślę, że na te pytania odpowiedzi może udzielić tylko on sam.
      A jeżeli dyrekcja jakoś go ogranicza, to nie wiem, czy się dowiemy. Już się
      przyzwyczaiłem (co nie znaczy, że mi się to podoba), że o pewnych sprawach się
      słuchaczom nie mówi.
      A mi się Pan Michał podoba i uważam ,że jest coraz lepszy. Pewnie, że nie
      osiągnął jeszcze poziomu niektórych poprzedników, ale robi co może i jest coraz
      lepszy. Poza tym, poprzednicy działali w innej rzeczywistości, tzn. całe zd3
      wyglądało inaczej, niż teraz.
    • Gość: koliber Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 19:50
      Jest wątek popołudniowe ZD3 i wątek Kowalewski. Czemu tam się nie wpisujesz.
      Apeluję dopisujcie się do istniejących wątków a nie zakładajcie nowe, dublujące
      istniejące.
      EOT.
      • Gość: Paweł off topic IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 20:53
        Pewnie uznacie mnie za lamera, ale
        co to jest EOT?
        Bo pojawia się często, a ja nie wiem:-(.
        • Gość: Lesiek Re: off topic IP: *.tdmedia.pl / 10.10.19.* 15.05.03, 21:25
          End Of Thread/Topic, czyli ktoś uważa wątek za zakończony.
          • tuhanka Re: off topic 15.05.03, 21:36
            To ja może pójdę za ciosem, bo ja też wielu z tych skrótów nie znam, a
            przynajmniej nie pamiętam. Może jest jakaś stroniczka z ich spisem...
            • Gość: As Re: off topic IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 15.05.03, 21:38
              tuhanka napisała:

> To ja może pójdę za ciosem, bo ja też wielu z tych skrótów nie znam, a
              > przynajmniej nie pamiętam. Może jest jakaś stroniczka z ich spisem...
              > ______________
              > Pozdrawiam
              > Maria Tuhan

Proszę bardzo:

www.sprint.com.pl/~tom/pl/Lol.html
              choć EOT chyba tam nie ma :-)
              • tuhanka Re: off topic 15.05.03, 21:49
                Dzięki wielkie :)
    • Gość: m.kowalewski Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.acn.pl 17.05.03, 11:10
      adam1000 napisał:

> Dlaczego Michał Kowalewski nie może prowadzić rozmów o 16:45?
      Nie sadze, bym sie mogl dobrze przygotowac do dziesieciominutowej rozmowy jednoczesnie szykujac cala reszte programu.

>Bo słuchając
      > ZD3 mam wrażenie, że jest tylko "czytaczem" opinii słuchaczy, które wysyłają
      > oni e-mailem oraz "zapowiadaczem" następnych materiałów...
      Tak, to moj problem po dziesiecioletniej pracy przezroczystego serwisanta. Ale jesli porownuje siebie w ZD3 sprzed roku i teraz, to wydaje mi sie, ze wiecej jest "mnie" na antenie. Ale to moje wydawanie sie, nie mnie oceniac. Szanuje oceny sluchaczy.

>Stara się być jak
      > najbardziej obiektywny, co nie jest zawsze wskazane... Przypomnę choćby
      > sprawę senatora Jarzębowskiego i jego chęć zlikwidowania pionu śledczego IPN-
      > u. W takim wypadku dziennikarz powinien chyba umieć zabrać głos (tak było w
      > TVN-ie, RMF-ie...)
      > Michał Kowalewski jak zwykle umiejętnie balansował, żeby
      > czasem nie zdradzić swojej opinii na ten temat.
      Szczerze mowiac to akurat ten przyklad wydaje mi sie nietrafiony, bo wlasnie przy okazji Jarzebowskiego mowilem, ze jego wypowiedzi graniczyly z bezczelnoscia.
      Pozdrawiam,
      MK
      • Gość: Teresa Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.03, 11:27
        Gość portalu: m.kowalewski napisał(a):

> jesli porownuje siebie w ZD3 sprzed roku i teraz, to wydaje mi sie, ze wiecej
        j
        > est "mnie" na antenie. Ale to moje wydawanie sie, nie mnie oceniac. Szanuje
        oce
        > ny sluchaczy.

Oczywiście, nie słuchałam Pana rok temu a teraz wyjątkowo systematycznie

Co do Jarzębowskiego, nie słuchałam , więc nie mam zdania.
      • adam1000 Re: Kowalewski i ZD3 17.05.03, 17:12
        > Nie sadze, bym sie mogl dobrze przygotowac do dziesieciominutowej rozmowy
        jedno
        > czesnie szykujac cala reszte programu.

Jakoś Justyna Pochanke czy Bogdan Rymanowski mogą się dobrze przygotować...
        więc nie rozumiem...
        • Gość: m.kowalewski Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.acn.pl 17.05.03, 18:36
          Najwidoczniej sa lepsi ode mnie.
          MK
          • tuhanka Re: Kowalewski i ZD3 17.05.03, 18:40

> Najwidoczniej sa lepsi ode mnie.
            > MK

Albo mają trochę inną specyfikę pracy, może więcej researcherów do
            dyspozycji... W końcu każda redakcja ma trochę odmienną od innych organizację
            pracy. A poza tym, poprzednicy Michała - Strzyczkowski, Sianecki, Ziemiec,
            Kuźniar - też nie prowadzili tych rozmów, co najwyżej czasem się w nie włączali
            z jakimś pojedynczym pytaniem.
          • adam1000 Re: Kowalewski i ZD3 17.05.03, 22:40
            > Najwidoczniej sa lepsi ode mnie.

A gdzie Pański duch rywalizacji? Jeśli ma Pan takie podejście, to nie wróżę
            ZD3 lepszej przyszłości.
    • Gość: martka Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.duna.pl 17.05.03, 12:16
      Z rozmową o 16.45 to bym nie przesadzała. Tak jak w poranku jest Salon
      Polityczny prowadzony przez kogoś innego, tak w popołudniówce z gościem
      rozmawia ktoś inny, merytorycznie przygotowany do tej własnie dyskusji.

Mnie na początku w ZD3 było brak puentowania, brak odautorskiego komentarza,
      teraz jest z tym już trochę lepiej. Byłam ogromnie zdziwiona, gdy na stronie
      ZD3 wyczytałam, że Pan Michał puent się w swojej pracy dziennikarskiej
      wystrzega. Mnie się wydaje, że to właśnie puentami taka audycja stać powinna,
      bo inaczej to faktycznie tylko czytanie maili i zapowiadanie następnych
      materiałów pozostaje.

Pozdrawiam słonecznie:)

• Gość: Teresa Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.03, 13:13
        Gość portalu: martka napisał(a):

> Mnie na początku w ZD3 było brak puentowania, brak odautorskiego komentarza,
        > teraz jest z tym już trochę lepiej. Byłam ogromnie zdziwiona, gdy na stronie
        > ZD3 wyczytałam, że Pan Michał puent się w swojej pracy dziennikarskiej
        > wystrzega. Mnie się wydaje, że to właśnie puentami taka audycja stać powinna,
        > bo inaczej to faktycznie tylko czytanie maili i zapowiadanie następnych
        > materiałów pozostaje.
        >
        > Pozdrawiam słonecznie:)

Muszę się odezwać, bo myślę , że puent jest teraz wystarczajaco.Jeśli jest to
        Zapraszamy do Trójki, to moim zdaniem, właśnie słuchacze są głównym bohaterami
        a prowadzący powinni pozostawać co nieco w tle, podkreślam , że co
        nieco.Konwencja tej audycji jest taka, że bardzo łatwo dziennikarz może stać
        się osobą pierwszoplanową i znaleźć 'złoty środek' jest napewno trudno.
        • Gość: martka Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.duna.pl 17.05.03, 14:39
          Tak sobie pomyślałam, że pewnie masz rację i z tą małą ilością puent, to
          pewnie trochę przesadziłam, bo już ich jest całkiem sporo. Chyba raczej brakuje
          mi takiego specyficznego Trójkowego sposobu puentowania. Miał to Wałkuski, miał
          to Miecugow, miał to Sianecki, nie brakuje tego Strzyczkowskiemu czy ostatnio
          Łukawskiemu. Jakiegoś takiego autorironicznego dystansu, dowcipu, lekkości...
          no nie wiem. Ja w puentach Pana Michała to wyczuwam przed wszystkim surowość,
          posępność i szorstkość, autoironię owszem ale jakąś taką posępną właśnie. Ja
          mam ciągle wrażenie, że Pan Michał jest, że zacytuję Świetlickiego, w nastroju
          nieprzysiadalnym.

Piszę te słowa i czuję, że się czepiam. Bo każdy jest trochę inny i ma trochę
          inny temperament. Powtarzam sobie to słuchając Zd3. Niby to wszystko wiem, ale
          jakoś ciężko mi się ciągle przyzwyczaić. Słucham ZD3, bo chcę wiedzieć, co się
          dzieje, ale ciągle się tak jakoś nieswojo czuję... jakby ten człowiek przy
          mikrfonie nie bardzo lubił słuchaczy...

To nie jest zarzut ani nic z czym można by jakoś polemizować właściwie. To są
          po prostu moje subiektywne odczucia (o których ostatnio bardzo przyjemnie mi
          się rozmawiało z neandertalskim:)

Pozdrawiam ciepło:)
          • Gość: Teresa Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.03, 14:50

>>
            > Piszę te słowa i czuję, że się czepiam. Bo każdy jest trochę inny i ma trochę
            > inny temperament. Powtarzam sobie to słuchając Zd3. Niby to wszystko wiem,
            ale
            > jakoś ciężko mi się ciągle przyzwyczaić. Słucham ZD3, bo chcę wiedzieć, co
            się
            > dzieje, ale ciągle się tak jakoś nieswojo czuję... jakby ten człowiek przy
            > mikrfonie nie bardzo lubił słuchaczy...

Nie odbieram tego , jako czepiania się, masz swój pogląd i już. Ja
            zaakceptowałam ten ton i nie odczuwam obcości.Dzisiaj słuchałam Marcina
            Łukawskiego , zwykle nie mogę, i naprawdę byłam poruszona, dobre opinie
            słuchaczy w pełni zasłużone.Jednak obydwaj panowie są inni i może dobrze , że
            tak jest.Chyba bym nie zniosła śniadania , obiadu i kolacji wyłącznie ala
            Marcel,Kaczor czy Niedźwiedź.
            Pozdrawiam

• Gość: m.kowalewski Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.acn.pl 17.05.03, 19:03

> Byłam ogromnie zdziwiona, gdy na stronie
        > ZD3 wyczytałam, że Pan Michał puent się w swojej pracy dziennikarskiej
        > wystrzega.

Chyba jednak co innego napisalem.
        www.radio.com.pl/trojka/ludzie/kowalewski.aspPozdrawiam,
        MK
        • Gość: mkowalewski Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.acn.pl 17.05.03, 19:04

Blad, przepraszam.

www.radio.com.pl/trojka/ludzie/kowalewski.asp
          MK
          • Gość: astat Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 17.05.03, 19:24
            Panie Michale, ja tam jestem z Panem. To niewiele, wiem, jestem jednostka a nie
            pokaźny słupek.
            I po tyiąckroć wolę 'przezroczystość' i dystans niż protekcjonalne poklepywanie
            po ramieniu i wdzięczenie się do słuchacza oraz tłumaczenie mu wszystkiego,
            żeby broń Boże nie zmęczył się samodzielnym myśleniem. O ile Pan nie pójdzie w
            tym kierunku, to będę trzymać kciuki. Sztuk dwie.
            Ale Adam 1000 ma rację, stać Pana na więcej, jestem tego pewna.
            • Gość: martka Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.duna.pl 17.05.03, 22:18
              Przepraszam za pewne przekręcenie myśli Pana Michała, faktycznie powinnam
              sprawdzić zanim napisałam, a nie kierować się jakims wrażeniem, które mi po
              dawnej lekturze pozostało. Mea culpa.

Przepraszam raz jeszcze i pozdrawiam:)
              M.

• Gość: martka Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.duna.pl 17.05.03, 22:58
              Astat, mam nadzieję, że to nie u mnie wyczytałaś, że lubię "protekcjonalne
              poklepywanie
              po ramieniu i wdzięczenie się do słuchacza oraz tłumaczenie mu wszystkiego,
              żeby broń Boże nie zmęczył się samodzielnym myśleniem" Bo też tego nie lubię.
              Ja po prostu lubię mieć wrażenie, że pan z radia mnie choć trochę lubi. Nawet
              jeśli nie mam takiego wrażenia, to nie płaczę w poduszkę;), tylko po prostu
              słucham, skupiając się na meritum.

Przepraszam , że nie wdam się w dalszą dyskusję, ale wyjeżdżam na czas jakiś.
              Ale pozdrawiam Cię bardzo ciepło:)
    • Gość: Teresa Re: Kowalewski w Takiej N. ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.03, 20:49
      Przesłyszałam się, czy to prawda? Jeśli tak, to posłuchamy , zobaczymy i
      oplotkujemy :))
      • Gość: Teresa Re: Kowalewski w Takiej N. ? IP: *.example.net / 192.168.0.* 22.06.03, 23:08
        Gość portalu: Teresa napisał(a):

> Przesłyszałam się, czy to prawda? Jeśli tak, to posłuchamy , zobaczymy i
        > oplotkujemy :))

Teraz trochę komentarza: początek trochę sztywny, później całkiem nieźle ,z
        imieninami lekkie zamieszanie , ale cóż wypadek przy pracy , zdarza się. Jeden
        z moich bardzo lubianych prezenterów zamiast powiedzieć " rzut okiem za okno",
        powiedział "rzut oknem za ...." i nie dokończył i w dalszym ciągu b. go
        lubię.Myślałam ,że w wyborze muzyki jakieś kumeterstwo , bo wiadomo kto lubi
        A.Lennox, ale później ukłon w stronę wielbicieli niejakiego Freddie'ego M.,
        więc było 1 x 1. Najlepsze jednak nastąpiło , gdy pewien pan T. :))))))))
        zaordynował przepis na rozgadaną małżonkę, ogólnie nie było źle, aczkolwiek
        wolę Pana w ZD3
        pozdrawiam
        • Gość: m.kowalewski Re: Kowalewski w Takiej N. ? IP: *.radio.com.pl 23.06.03, 10:15
          Gość portalu: Teresa napisał(a):

> Jeden
          > z moich bardzo lubianych prezenterów zamiast powiedzieć " rzut okiem
          > za okno", > powiedział "rzut oknem za ...." i nie dokończył

Jedna z gwiazd nagrywajac cykliczny program do jednej ze stacji
          radiowych i wcielajac sie w legendarna polska aktorke powiedziala
          "I wtedy uswiadomilam sobie, ze caly swiat stanal przed moim otworem"

> Najlepsze jednak nastąpiło , gdy pewien pan T. :))))))))
          > zaordynował przepis na rozgadaną małżonkę,
          To jakis powinowaty lub krewny? ;)

> ogólnie nie było źle, aczkolwiek
          > wolę Pana w ZD3
          Totez dzis wracam na standardowa pore.
          Pozdrawiam,
          MK
    • Gość: bald Re: Kowalewski i ZD3 IP: *.bielsko.msk.pl 21.06.03, 22:04
      Witam wszystkich.

Słucham Trójki od dobrych kilku lat i pamiętam wielu prowadzących popołudniowe
      wydanie "Zapraszamy...". Zgadzam się z osobami, które napisały, że aktualna
      konwencja tej audycji znacznie się zmieniła, choć nadal jest miejsce na
      osobiste zdanie prowadzącego.

Szczerze przyznam, że dość sceptycznie oceniałem początki pracy p. Michała w
      popołudniowym ZD3. Teraz jednak lubię go słuchać, jest go coraz więcej, coraz
      bardziej widać jego osobę w tej audycji.

Panie Michale! Skoro jest Pan gościem na forum, chciałbym tą drogą życzyć Panu
      powodzenia w pracy w Trójce - niech Pan wie, że są ludzie, którzy lubią Pana
      słuchać. :)

Pozdrawiam.

Bald

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka