Dodaj do ulubionych

Mylenie się w serwisach

16.05.03, 18:30
Serwisu z zalozenia slucha sie uwazniej niz tego, co mowia prezenterzy, wiec
te pomylki latwiej uslyszec. Wiadomo- nikt nie jest doskonaly,
ale...denerwuja was bledy serwisantow czy wrecz przeciwnie- w ogole nie
przeszkadzaja? Przy ktorym bledzie serwisanta sluchacz zaczyna sie irytowac?
Obserwuj wątek
    • xkropka Re: Mylenie się w serwisach 18.05.03, 23:31
      Ja sie wscieklam, jak kiedys w TrUjce uslyszalam, ze Stambul jest stolica
      Turcji - chyba wystarczajacy powod do zdenerwowania?
      • Gość: max Re: Mylenie się w serwisach IP: *.chello.pl 19.05.03, 00:16
        xkropka napisała:

> Ja sie wscieklam, jak kiedys w TrUjce uslyszalam, ze Stambul jest stolica
        > Turcji - chyba wystarczajacy powod do zdenerwowania?
        a cóż w tym dziwnego?
        • Gość: kubasa Re: Mylenie się w serwisach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 00:33
          Gość portalu: max napisał(a):

> xkropka napisała:
          >
          > > Ja sie wscieklam, jak kiedys w TrUjce uslyszalam, ze Stambul jest stolica
          > > Turcji - chyba wystarczajacy powod do zdenerwowania?
          > a cóż w tym dziwnego?

Zgadnij
      • Gość: Lesiek Re: Mylenie się w serwisach IP: 195.205.139.* 19.05.03, 07:26
        A mnie tam denerwuje rozpowszechnienie formy "Istambuł" - co jest jakąś dziwną
        polsko-turecką hybrydą, a słyszy się dość powszechnie.
        Każdy robi błędy, jest tylko kwestia, ile się ich robi i czy się z nich jakieś
        wnioski wyciąga. W dawnych dobrych czasach Trójki (1998-2000) moimi ulubieńcami
        byli panowie z Departamentu Sportu - im się rzadko zdarzał serwis bez poważnego
        błędu językowego lub merytorycznego. Szczytem wszystkiego było przeczytanie
        kawałka serwisu sprzed tygodnia - i to dwa razy, w serwisie wieczornym i
        porannym.
        • Gość: ewa Re: Mylenie się w serwisach IP: 172.16.3.* 20.05.03, 11:01
          Ludzie,przeciez ani zaden Stambuł ani Istambuł nie jest stolica Turcji!!!
          • Gość: Paweł Re: Mylenie się w serwisach IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 20:37
            Gość portalu: ewa napisał(a):

> Ludzie,przeciez ani zaden Stambuł ani Istambuł nie jest stolica Turcji!!!

Dzięki za wyjaśnienie tej kwestji :-)

• Gość: Lesiek Re: Mylenie się w serwisach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.03, 21:18
            Oj, wiemy przecież :). Co nie zmienia faktu, że błąd z "Istambułem" jest
            irytujący i chyba dużo częstszy niż przenoszenie stolicy Turcji z Ankary nad
            Bosfor.
            • Gość: Filip Re: Mylenie się w serwisach IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.03, 08:38
              Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> Oj, wiemy przecież :). Co nie zmienia faktu, że błąd z "Istambułem" jest
              > irytujący i chyba dużo częstszy niż przenoszenie stolicy Turcji z Ankary nad
              > Bosfor.

Co Pan powie?
              Myślałem, że w Trójce jest tak wiele innych powodów do czepiania się, że nie
              musimy ich wyszukiwać na siłę ;-PPP
              • mh2 Re: Mylenie się w serwisach 21.05.03, 09:13
                ;-)))

W dyscyplinie "czepianie się" Lesiek - Filip 1:1.
                A ja od siebie proszę o niekontynuowanie tego tematu.

Pozdrowienia.
    • Gość: Paweł Re: Mylenie się w serwisach IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 09:58
      Było to przed laty. Poranne ZD 3. Prowadził chyba Miecugow.
      Wiadomości czytali wtedy jacyś praktykanci. No i jest tak :
      gostek czyta, czyta i nagle jest fragment o jakichś egzotycznych
      terrorystach czy partyzantach. Mają paść te egzotyczne nazwiska i nazwa
      organizacji. Gostek próbuje przeczytać raz – kiszka. Próbuje drugi raz – znowu
      porażka. Zaczyna całe zdanie od początku – znowu nic. Miecugow się wściekł
      doczytał wiadomości do końca, a potem jak gdyby nigdy nic poprowadził audycję
      dalej.
      Jechałem wtedy autem – dobrze, że było rano i ruch niewielki
      bo by była jakaś kraksa – tak się śmiałem.

Wesołkowato pozdrawiam.
      • suede01 Re: Mylenie się w serwisach 19.05.03, 17:17
        Własnie! Błędy językowe i merytoryczne zdarzają się- niestety- dość często i
        moga denerwować. A co z potknięciami językowymi? Nie mówię tu o aż tak
        drastycznych przypadkach, jak ten z Trójki:), ale o zwykłych błędach, kiedy
        serwisant przeczyta słowo inaczej niż powinien i natychmiast się poprawia? Co
        o tym sądzicie?
        • Gość: astat Re: Mylenie się w serwisach IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 17:40
          Jeśli ktoś się pomyli i POPRAWI - to rzecz ludzka. Czasem nawet dwie strony
          potrafią się roześmiać. Natomiast błędy merytoryczne ścinają z nóg i zwyczajnie
          podważają wiarygodność.
      • Gość: MArCello Re: Mylenie się w serwisach i nie tylko... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.03, 08:56
        > Mają paść te egzotyczne nazwiska i nazwa
        > Próbuje drugi raz &#
        > 8211; znowu
        > porażka. Zaczyna całe zdanie od początku – znowu nic.

Wczoraj nie serwisant, a pan prowadzący Klub trUjki w zapowiedziach u Kostrzewy
        mylił się kilka razy w zapowiedziach , zeznając kto u niego wystąpi. Nazwiska
        były wszakże swojskie, ale i tak było dużo trudności. Może nie sam fakt pomyłek
        mnie zirytował, ale wyglądało to jakby ktoś mu ich podsunął do audycji i
        kompletnie nie wiedział kto zacz ma go dziś nawiedzić - tak w stylu porozmawiam
        z każdym kimkolwiek jest i ktokolwiek to jest, a nazwiska...i tak nikt ich nie
        zna...
        • Gość: astat Re: Mylenie się w serwisach i nie tylko... IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 09:14
          Gość portalu: MArCello napisał(a):

> kompletnie nie wiedział kto zacz ma go dziś nawiedzić - tak w stylu
          porozmawiam
          >
          > z każdym kimkolwiek jest i ktokolwiek to jest, a nazwiska...i tak nikt ich
          nie
          > zna...

Tak, tak, tak, dokladnie o to chodzi, lekceważenie i słuchaczy i rozmowców, i
          faktów, bzdurne interpretacje, to poraża najbardziej.
          Rzetelność, to coś, na czym najbardziej mi zależy w mediach, prasie, radiu,
          telewizji. Błędy, brak dokładności, bylejakość, fatalna polszczyzna na dokładkę
          - budzą obrzydzenie.
          Nie pomyłki, to zawsze jest do wybaczenia, ale brak staranności i brak
          profesjonalizmu...
    • Gość: P-77 Re: Mylenie się w serwisach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 17:24
      A co powiecie, drodzy "radiowcy na temat korespondencji Marka Wałkuskiego z
      USA, gdzie nazwał Gerharda Schrodera 'antyamerykańskim kanclerzem". To że
      Schroder nie przepada za Bushem (i to akurat rozumiem) nie uprawnia do wiązania
      go z idiotyczną ideą antyamerykanizmu, która często prowadzi przeceiż do
      zamachów terrorystycznych. To tak jakby w serwisie w serwisie informacyjnym
      nazwać kogo santysemitą.
    • Gość: koliber Re: Mylenie się w serwisach IP: 149.156.12.* 19.05.03, 18:51
      Często w 3 mylą się szczególnie serwisantki i rzadko za to przepraszają.
      Kiedyś Pani Maliborska przepraszała, że jej się pomyliły wydruki z komputera,
      czy miała awarię komputer (dla mnie to nie jest usprawiedliwienie dla
      profesjonalisty).
      Często w 3 materiał reporterski pojawia się w złym momencie i rzadko to
      wykorzystywano i przepraszano.
    • Gość: jarek Re: Mylenie się w serwisach IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 05:08
      TrUjka - i usłyszysz więcej... błędów :-)
      j.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka