patriotaa Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: 29.04.09, 00:56 nie-tak napisała: Ano znowu ubolewania? Film zrobiony na fikcji a nie na autentycznej historii (do dziś archiwa w Anglii jak i w Rosji w tej sprawie zamknięte) nie nadaje się do prania mózgów albo wmawianiu narodom fikcji. Sadze, ze najpierw trzeba by było postarać się o autentyczne fakty, a później w oparciu na autentycznych faktach nakręcić film, który mógł by przemówić do narodów, niestety zrobiono odwrotnie by Rosjanom zagrać na nerwach. ------------------------------------------------------------- Masz pojebane w głowie ty sukinsynie komunistyczny, Na pewno twoi potomkowie strzelali do tych polskich oficerów w katyniu, dlatego pier dolisz że to mit. jako wnuk dziadka który tam został rozstrzelany mam prawo moralne skazać ciebie na śmierć przeklinam ciebie w imieniu tych którzy tam zostali zamordowani bądż przeklęty po wsze czasy i pamietaj że wszelkie twoje niepowodzenia są dzięki mojemu przekleństwu od tej chwili jesteś nikim tylko śmieciem tego narodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete nie ma się co denerwować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.09, 01:20 nie podniecaj się tak. I on i niejaka eva15 robią to dla kasy. Zostali wynajęci i są opłacani od posta. Czym większa pyskówka=więcej postów nasmarują, tym więcej kasy im leci. Takie gó.no za małą kasę do wynajęcia na każdą okazję. Prostytutki mają więcej honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: nie ma się co denerwować 29.04.09, 10:38 To Moskwa ma jeszcze pieniądze na takie internetowe kurewki? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: nie ma się co denerwować 29.04.09, 14:38 Na propagandę zawsze ma pieniądze. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 423ted Drugi obieg kultury IP: *.ds11.agh.edu.pl 29.04.09, 00:58 W takim razie u nas też nie ma piractwa tylko drugi obieg kultury! Nie wszystko jest przecież dostepne w naszym pięknym zaścian... tzn Kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topix chińskie bajki zabronione w Polsce IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.04.09, 01:17 ze względu na wrogą ideologię rada programowa programu I zabroniłą przy okazji odwołania Hanny Lis chińśkich bajek. to poziom doniesień gazety wibióczej. Odpowiedz Link Zgłoś
akcreh1957 "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: Ni... 29.04.09, 01:31 Politycy kochają Chiny a społeczności nie. I co, i nic Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: 29.04.09, 01:32 HISTORYCY,,Z KLASY HISTERYKOW CENTKIEWICZ I SPOLKA ,,,ZYGZAK(czy jak mu tam na imie) i najnowsza,,,pod pseudonimem,,,nie-tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jar Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: IP: *.tvwisla.com.pl 29.04.09, 01:38 Oczywiście, że autentyczne fakty rozwiążą sprawę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablito "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: Ni... IP: *.icpnet.pl 29.04.09, 01:49 Zbrodnia zbrodnią, ale może poprostu zorientowali się sprytni Chińczycy, że ten film to zwykła szmira. Tak zwane "dzieło" dziadka, który kręci beznadziejne filmy (m.in. "Pan Tadeusz"). Oczywiście w Polsce cenzurowane jest inne myślenie o twórczości tego Pana niż w superlatywach. Gościu Przestań przewalać kasę na te twoje wypociny bo jesteś MIERNY!!! Panie A.W. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: 29.04.09, 03:38 Przeczytaj artykuł zanim coś napiszesz. Jeśli jakiś film jest szmirą to nie będzie miał powodzenia u widzów. Ten film nie został dopuszczony do dystrybucji ze względów ideologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HighAlt Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: IP: *.bos.east.verizon.net 29.04.09, 06:24 Film nie mowi nam ze NKWD to zydowska formacja.. a wiec nie zgadza sie z faktami.. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.pietrus Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: 29.04.09, 11:38 malkontent6 napisał: > Przeczytaj artykuł zanim coś napiszesz. > > Jeśli jakiś film jest szmirą to nie będzie miał powodzenia u widzów. > > Ten film nie został dopuszczony do dystrybucji ze względów ideologicznych. Owszem przeczytałem, a nawet zrozumiałem. I nadal śmiać mi się chce z faktu, że tzw. "dzieło" zostało ocenzurowane. uważam, że lepiej dla samych chińczyków, że nie będą tracić kasy i czasu na tandetny twór Pana Wajdy. Dowodzi to tylko ich rozsądkowi. Tak wiem, że ze względów ideologicznych Kolego, ale warto na to spojrzeć przez pryzmat korzyści dla zwykłego Chińczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: 29.04.09, 14:25 pawel.pietrus napisał: > uważam, że lepiej dla samych chińczyków, że > nie będą tracić kasy i czasu na tandetny twór Pana Wajdy. Dowodzi to tylko ich > rozsądkowi. Mówisz jak prawdziwy komunista - Ty wiesz co jest dobre a co złe dla ludu pracującego miast i wsi Chin. Ty chcesz decydować na co ludzie mają wydawać kasę, zdanie potencjalnego widza się nie liczy. O czyim "rozsądku" mówisz? Chyba tamtejszych kacyków, bo przeciętny Chińczyk nie będzie miał sznasy aby ten film rozsądnie ocenić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablito Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: IP: *.icpnet.pl 29.04.09, 23:35 buahahaha jak prawdziwy komunista? a dziękuję bo niewielu było takich w historii :) Wbrew Tobie nie mam takich zapędów, żeby innym narzucać co jest dobre a co nie, ale mogę i mam prawo stwierdzić obiektywnie, ze nic na Tym nie tracą. Rzeczywiście cenzura powinna odrzucać to co jest nijakie, także z punktu widzenia zwykłego kinomana, nie tylko dokumentu. Jest czarny rynek, więc jeśli to jest hit to i tak odniesie sukces, ale powiedzmy sobie szczerze bo o tym mowa - nie jest. "Katyń" film [..] Wajdy.. brzmi mocno, ale za nic w świecie, nie chciałbym aby stał się synonimem naszej kinematografii. Wystarczy obejrzeć, żeby wiedzieć dlaczego. A więc w trosce o Ojczyznę wołam o pomstę do nieba dla tych którzy wspomagają to "dzieło" Pana W. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: 30.04.09, 01:03 Gość portalu: Pablito napisał(a): > Rzeczywiście cenzura powinna odrzucać to co jest nijakie, A kto ma zadecydować co jest dobre a co nijakie? Urzędnik cenzury? Czy administracja państwowa potrzebna jest jako pośrednik między twórcą i widzem? P.S. Ja też mam zastrzeżenia do tego filmu ale tu nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravox "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: Ni.. IP: *.static.tpgi.com.au 29.04.09, 02:53 Wajda jest dobry na wszystko. Za komuny trzaskal filmy zgodne z linia parti a teraz podlizuje sie prawicy. Kameleon polityczny nigdy nie jest wiarygodny i tak go ocenia swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
straszna.dziwka Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: 29.04.09, 04:38 A coz to sa te "autentyczne fakty". Zawsze myslalem, ze "fakty" z definicji sa "autentyczne". No ale moze w Rosji nie sa, w Rosji sa fakty autentyczne, czyli te zatwierdzone przez partie, oraz fakty nieautentyczne, czyli te, za ktore ludzie gina od ciosow okutych w stal ciezkich butow wygolonej na lyso rozentuzjazmowanej Rosyjskiej mlodziezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z Kaliforni "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: Ni.. IP: *.socal.res.rr.com 29.04.09, 05:13 Wajda i kohortes sa patetycznie smieszni i naiwni dlatego ze wymagaja od swiata a szczegolnie od Rosji i Chin przyznania sie do zbrodniczych bledow ich przodkow.Mocarstwa swiatowe maja sie przyznac i kajac za to ze wymordowali 20 tys ludzi?(oczywsicie ja przyznaje ze byla to zbrodnia).To jest naiwne myslenie. Przeciez Rosja nie kaja sie i nie przeprasza rodakow za wymordowanie przez Stalina 20 ml swoich ludzi. Mocarstwa tego nie robia.Chiny nie musza uzasadniac swojej decyzji.Wydaje mi rowniez idiotyczne ze Wajda chcial dystrybucje w Chinach , co maja Chiny do Katynia?, blizej im jest do pokazania zbrodni Czerwonych Khmerow.Czy chinczycy maja sie dowiedziec ze rosjanie to be.Czy Wajda rowniez bedzie chcial pokazac film w Peru i Gornej Wolcie zeby pomysleli jacy ci Polacy biedni.A tak naprawde Polscy dystrybutorzy spieprzyli dystrybucje w Stanach gdzie wlasnie film powinien byc w szerokiej dystrybucji kinowej i co ? cisza,fimu nie ma W Ameryce nikt w dalszym ciagu nie wie o zbrodni katynskiej Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: 29.04.09, 14:34 Piszesz dużo ale bez sensu. Wajda, tak jak każdy twórca, chce aby jego film był oglądany gdzie tylko się da. Co w tym dziwnego? Obawiam się też, że któregoś dnia władze Chin będą musiały się tłumaczyć ze swojej polityki kulturalnej. Przed swoimi obywatelami. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy odwolac ambasadora i zerwac stosunki dypl. 29.04.09, 06:08 nie beda nam tu sztandarowego rezysera prl-u i postprl-u obrazac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HighAlt "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: Ni.. IP: *.bos.east.verizon.net 29.04.09, 06:17 Czy film pana Wajdy podkresla role nieproporcjonalnej ilosci zydow w szeregach NKWD? Czy film podkresla ze zwiazek Radziecki byl zydowskim tworem? Skoro film tylko obrarza Chiny i rowniez jest nominowany do Oskara to znaczy ze film jest slaby i nie do konca zgodny z prawda. Bo tak naprawde ten film pownien byc o Polskich Katolikach mordowanych poprzez Zydowskie NKWD. Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. 29.04.09, 06:48 Pomijając smutny aspekt sprawy widzę dobrą stronę: może twórcy docenią rolę "drugiego obiegu" w propagowaniu prawdy, kultury, nauki. W efekcie może znajdą dla piratów łagodniejsze określenie niż złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a na wschodzie bez zmian... dalej bolszewia 29.04.09, 08:34 i zamordyzm zarówno na tym bliższym wschodzie (kacapia putinowska) jak i u Kitajców wciąż lenin i stalin wiecznie żywi... słodko... a świat nic... bo kupuje prawie za bezcen chińskie barachło produkowane w fabrykach niewolników pracujących za przysłowiową miseczkę ryżu... i wszyscy kur.wa zadowoleni że hej! Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..A w Polsce?...... 29.04.09, 09:22 Sady i PO ocenzurowaly spot polityczny PiS.I takze byla w nim prawda.Nie trzeba szukac w Chinach.W Polsce podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: Ni... 29.04.09, 09:47 "Z cenzurą państwową wygrali jednak piraci. Okazuje się, że pirackie kopie filmu są do kupienia na bazarach. - Jacek Bromski przywiózł mi stamtąd kopię z chińskimi napisami. Spytałem "gdzieś to znalazł?", a on mówi, że to można kupić na targu - tłumaczy reżyser. Zdaniem twórcy to pozytywny sygnał. Nielegalną działalność piratów porównuje bowiem do funkcjonującego w PRL tzw. "drugiego obiegu" kultury." To moze kazde "piractwo" jest po prostu... drugim obiegiem kultury?!? Kto to widzial w ogole kulture cenzurowac, ukrywac za oplatami itp.?!? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur A pewnie! Co to dla nich zamordowanie 29.04.09, 10:31 kilkudziesięciu tysięcy ludzi? Proponuję, aby Andrzej Wajda nakręcił film o Tien-An-Men z 4 czerwca 1989. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk "Katyń" Wajdy na indeksie w Chinach. Władze: Ni... IP: 195.116.23.* 29.04.09, 11:50 To chyba pierwszy film Wajdy, który był kiedykolwiek gdziekolwiek zakazany - wreszcie jakiś powód do poczucia męczeństwa dla Pana Andrzeja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoyo brawo Chiny! chińske władze oszczędzą narodowi IP: *.chello.pl 29.04.09, 13:19 oglądania tego prawacko-katolicko-faszystowskiego gniota.Wajda nadworny błazen yyyy znaczy reżyser reżimu III RP powinien mieć na tyle honoru żeby przestać raczyć Polaków swoimi pseudodziełami Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: brawo Chiny! chińske władze oszczędzą narodow 29.04.09, 14:29 Co za bełkot. W normalnym świecie ludzie nie chcą aby rząd mówił co mogą a czego nie mogą oglądać. Gdzie w tym filmie widziałeś faszyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Chiny reklamuja Wajde jak google.Co zakazane.. 04.04.10, 15:34 w Chinach musi byc interesujace.Tak jak bylo z google. Mistrz Wajda jest w swietnym towarzystwie.Zycze zdrowia i nagrod.Prosze o ulice w Polsce Andrzeja Wajdy. Odpowiedz Link Zgłoś