20.03.04, 07:33
Ostry debiut - wiosna

WIOSNA
(dytyramb)

Gromadę dziś się pochwali,
Pochwali się zbiegowisko
I miasto.
Na rynkach się stosy zapali
I buchnie wielkie ognisko,
I tłum na ulicę wylegnie
Z kątów wypełznie, z nor wybiegnie
Świętować wiosnę w mieście,
Świętować jurne święto.
I Ciebie się pochwali,
Brzuchu w biodrach szerokich,
Niewiasto!

Zachybotało!
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: Wiosna 20.03.04, 12:03
      Latuj sie, zimuj sie
      przydzie wiesna,
      nie gzij sie!
      Hej!
      • hepik1 Re: Wiosna 20.03.04, 14:02
        Autor umknął -Julian Tuwim
        • ciupazka Re: Wiosna 20.03.04, 14:17
          Tak tyz mi sie wydawało... nie fciało mi sie sukać, hale wiyrs ostry...
          • roomtsays Re: Wiosna 20.03.04, 21:10
            Do mnie przylecialy już bociany, dziś było +25 - żyć nie umierać, ale rokusy w
            górkach niestety jeszcze nie zakwitły, wiec najwyżej mogę sie na nie tu pogapić
            razem z Wami... ;o)))

www.tatry.aine.pl/galerie/0304/
            • ciupazka Re: Wiosna 20.03.04, 21:20
              A ja... takie od Pana hepika1 dostałam....jaze mie zatkało...Nie dziwota,
              hehe... Nie powiym, ze mu nie dziękuje, ba jako!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16671&w=11478061
              • roomtsays Re: Wiosna 20.03.04, 21:41
                No to ale Ci Hepik bukiet odpalił!!! Ino boc sie, bo mnie sie widzi co on ino
                sie przycaił i - niespodzianie przy.... ;o)))
                PS. Chłopy, co z Wami? Kazika poznać nie można, Hepik w
                nastroju "krokusowym"... Co się dzieje? Powariowali! Ani chybi WIOSNA! ;o)))
                • ciupazka Re: Wiosna 20.03.04, 22:09
                  Kwiotki do cudu piykne, od Tobie tyz! Jaze zyć sie fce. Bje sie, ze
                  przykurzy, to za wcas te ciepła, u Wos .. co inksego. A a pro po
                  przy...;o))), to juz to zrobiył na inksym wątku w R., hehe...Jo myślala, ze
                  ino "kobieta zmienną jest"... Nie ino, nie ino...Hej!
                  • roomtsays Re: Wiosna 20.03.04, 22:32
                    Miałem nosa! ;o)))
                    • ciupazka Re: Wiosna 20.03.04, 22:34
                      A to on pies rasowy, hę?
                      • broneknotgeld Re: Wiosna 20.03.04, 23:48
                        WIOSNA

Wiosna! - Jakby nowe życie
                        Przeca dobrze ło tym wiycie
                        Zowdy cosik w nos sie budzi
                        Ciongnie bardzi zaś do ludzi
                        Baba z chopym karlus z frelkom
                        Cisnom do sia z siyłom wielkom.
                        • hepik1 Re: Wiosna 21.03.04, 06:47
                          Ja jestem ciupaska obronno-zaczepny.W tej kolejności właśnie.Jak ktoś zaczepia
                          to właśnie wtedy sie dzieje.A ty czasami jakbyś nie widziała co przyczyna a co
                          skutek;-)
                          • ciupazka Re: Wiosna w Tatrach zimowa ! 21.03.04, 21:10
                            Taka prawdziwa... zima!

W Tatrach i na Podhalu od kilku dni utrzymuje się ciepła, słoneczna pogoda.
                            Szlaki powyżej schronisk tatrzańskich znów są otwarte dla turystów, ale w
                            górach leży do 140 cm śniegu i wciąż obowiązuje trzeci stopień lawinowy.

W czwartek na Kasprowym Wierchu było 7 stopni ciepła, a widoczność, przy
                            słonecznej pogodzie, była bardzo dobra i sięgała 50 km. W Zakopanem termometry
                            wskazywały plus 16,9 stopni C. Rano na Podhalu wystąpiła inwersja powietrza,
                            czyli odwrócenie typowego układu temperatur. O godzinie siódmej w górach było
                            cieplej niż na dole - w Zakopanem termometry wskazywały 2 stopnie ciepła, a na
                            Hali Gąsienicowej i w Pięciu Stawach było plus 6 stopni C.

Pokrywa śnieżna w Dolinie Pięciu Stawów ma średnio 142 cm, na Kasprowym
                            Wierchu - 127, w Morskim Oku - 93, na Hali Gąsienicowej - 83, a na Hali Ornak -
                            71 cm. W ciągu ostatniego tygodnia na Kasprowym Wierchu, za sprawą wiatru
                            halnego i słońca, ubyło 48 cm śniegu, a na Hali Gąsienicowej pokrywa
                            zmniejszyła się o 25 cm.

Trzeci (w pięciostopniowej, rosnącej skali) stopień zagrożenia lawinowego
                            oznacza, że niebezpieczeństwo wciąż jest znaczne. Na stromych stokach lawinę
                            może podciąć już pojedynczy turysta lub narciarz, w formacjach wklęsłych terenu
                            lawiny mogą schodzić samoczynnie.

Przyrodnicy z Tatrzańskiego Parku Narodowego ostrzegają turystów, że w rejonie
                            Doliny Kościeliskiej buszuje zbudzony ze snu zimowego niedźwiedź. Władze parku
                            apelują, aby nie szukać kontaktu ze zwierzęciem, po przypadkowym napotkaniu go,
                            natychmiast się oddalić, ale nie uciekać w panice. Niedźwiedzia nie należy
                            karmić, przywabiać i fotografować - jest to prawdopodobnie samiec o wadze od
                            200 do 250 kg, który może być dla ludzi niebezpieczny.

W Zakopanem leży jeszcze 17 cm naturalnego śniegu, w Białce Tatrzańskiej - 30,
                            a w Rabce śnieg leży już tylko w płatach.

A w Polsce szaleją wichury, deszcze , na Bałtyku sztorm.... Tylko u nas
                            spokojnie i pięknie, bo jeszcze zima! Zapraszamy na narty!!! Jest super!

• Gość: Ciupazka Re: Wiosna w Tatrach zimowa ! IP: *.it-net.pl 15.04.04, 12:35
                              Troske cieplej! Przyjezdzać na krokusy juz mozecie, zaprosomy!
                              Telo.Pozdr.
                              • ciupazka Re: Wiosna w Tatrach zimowa ! 29.03.05, 23:02
                                Wiesna 2005? Ka ta, co ta, jesce zima u nos! Zaprosomy na narty!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka