Dodaj do ulubionych

......" S A L A M A N D R A "

02.02.05, 11:18
"Salamandra" to dawny obiekt wojskowy; wojsko od dawna upodobało sobie
Kościelisko, gdzie jest też ośrodek szkoleniowy na Groniku i Wojskowy Zespół
Wypoczynkowy przy ul. Nędzy-Kubińca. W 2002 r. Agencja Mienia Wojskowego
sprzedała "Salamandrę" polskiemu przedsiębiorcy, prowadzącemu interesy w
Niemczech. Wykupiona została przez A. STOCHA. Syćko sie prywatyzuje,
nawet wojsko, coby było rentowne, a nie złodziejskie.

Obserwuj wątek
    • Gość: ceper_niepilok Re: ......" S A L A M A N D R A " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:40
      koscieliska.pl/kosc_arch/2004/marie-curie
      koscieliska.pl/kosc_arch/2004/marie-curie/list.html
      • ciupazka Re: ......" S A L A M A N D R A " 02.02.05, 15:49
        Dzięki serdecne, Ceperku niepiloku, hehe...Teloś sie zastrzygoł i.. fajnie
        ześ tu.... Fajne stronki i pouczające i o to chodzi!!! Hej!
        Telo.Pozdr.
        • ciupazka Re: ......" S A L A M A N D R A " 02.02.05, 22:12
          A kie Maria Skłodowska-Curie tam bywała ( 1916) to tako reklama SALAMANDRY
          była:

www.koscieliska.pl/kosc_arch/2004/marie-curie/reklama.html
          • Gość: Ciupazka Re: ......" S A L A M A N D R A " IP: *.it-net.pl 11.03.05, 10:38
            W Kościelisku tyz niepeć, teroz dlo nazwy ulic, ciekawe cy bedzie staro nazwa
            ul. St.Nędzy-Kubińca, Salamandry cy Jana Pawła II. I ftoro padnie?
            Ciekawość?! Ludzie decydujom...demokracyjo.
            • Gość: Ciupazka Re: ......" S A L A M A N D R A " IP: *.it-net.pl 11.03.05, 10:43
              Historia i tam sie tyz tocy... Skoda i ulicy, hale... uwidzimy juz
              niedługo.

www.koscieliska.pl/kosc_arch/2004/marie-curie/relacje.html
              • ciupazka Re: ......" S A L A M A N D R A " 17.05.05, 20:14
                Ostała nazwa ulicy St. Nędzy-Kubińca i kwała Bogu, som JP II tyz sie ciesy,
                bajako! Ci co fcieli zamącić , przegrali
              • ciupazka Re: ......" S A L A M A N D R A " 17.05.05, 23:16
                Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

> Historia i tam sie tyz tocy... Skoda i ulicy, hale... uwidzimy juz
                > niedługo.
                >
                > www.koscieliska.pl/kosc_arch/2004/marie-curie/relacje.html

W Kościelisku planuje się powstanie chodnika wzdłuż całej ulicy Nędzy-Kubińca,
                biegnącej przez centrum wsi. Powstanie ciągu spacerowego to nie tylko poprawa
                bezpieczeństwa dla pieszych, ale również lepsza oferta dla turystów
                przybywających na wypoczynek do Kościeliska. Narazie będzie to krótki odcinek,
                a w miarę pozyskiwania funduszy gmina będzie tę budowę kontynuować.

• ciupazka Re: ......" S A L A M A N D R A " 16.03.05, 15:45
        Gość portalu: ceper_niepilok napisał(a):

> koscieliska.pl/kosc_arch/2004/marie-curie
        > koscieliska.pl/kosc_arch/2004/marie-curie/list.html

O Marii-Curie Skłodowskiej to i we Francji głośno:

"Sensacja w quizie "Najpopularniejszy Francuz wszech czasów" - Napoleon
        Bonaparte nie znalazł się nawet w pierwszej piętnastce! W pierwszej dziesiątce
        jest za to m.in. Polka Maria Skłodowska-Curie oraz znani komicy Bourville i
        Colluche

Gra telewizyjna zorganizowana w poniedziałkowy wieczór przez publiczną stację
        telewizyjną France 2 przyniosła niespodziewane rozstrzygnięcia, wiele mówiące o
        stanie ducha Francuzów. W sondażu, w którym poproszono ankietowanych o
        wskazanie 100 największych Francuzów, którzy zapisali się w dziejach, na liście
        znalazła się zaledwie kilkanaście kobiet, dominowali aktorzy, pieśniarze i
        literaci. Nie zabrakło też Vercingetorixa, który bronił Gallów przed Cezarem,
        jak i Joanny d'Arc, broniącej Francji przed Anglikami. Wśród polityków
        dominowali zdecydowanie ludzie lewicy - były socjalistyczny prezydent François
        Mitterrand (24. na liście) zdecydowanie wyprzedził obecnego szefa państwa
        Jacquesa Chiraca (42.), a dla wschodzącej gwiazdy prawicy Nicolasa Sarkozy'ego
        w ogóle zabrakło miejsca w pierwszej setce, podczas gdy potencjalny kandydat
        lewicy w wyborach prezydenckich b. premier Lionel Jospin się zmieścił (89.).

W klasycznych dla kultury francuskiej pojedynkach "kto większy" wśród
        intelektualistów XX wieku Albert Camus (57.) pokonał Jean-Paul Sartre'a
        (zaledwie 96.), aktor Jean-Paul Belmondo (38.) łatwo zwyciężył Alaina Delona
        (62.), zaś piłkarz Zinedine Zidane (21.) pokonał Michela Platiniego (41.).

Prawdziwym zaskoczeniem jest jednak dopiero 16. miejsce w rankingu Napoleona, z
        którym o jedno miejsce wygrał nawet pisarz Juliusz Verne - rok 2005 jest jemu
        właśnie we Francji poświęcony. Wśród mężów stanu cesarza wyprzedził tylko -
        czego się spodziewano - gen. Charles de Gaulle, który dwukrotnie wybawił
        Francję z historycznych tarapatów (podczas II wojny światowej i na przełomie
        lat 50. i 60., tworząc V Republikę i kończąc wojnę w Algierii). Czy de Gaulle
        ostatecznie wygra, telewidzowie przekonają się za kilka miesięcy, kiedy w
        głosowaniu zostanie wyłoniona kolejność pierwszej dziesiątki. Wszystko na to
        wskazuje - w podobnych telezabawach w Niemczech zwyciężył kanclerz Konrad
        Adenauer, a w Wielkiej Brytanii premier Winston Churchill."

• Gość: c_n Re: ......" S A L A M A N D R A " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 09:39
          O Marii Skłodowskiej-Curie nie tylko jako uczonej, noblistce, ale przede
          wszystkim kobiecie, żonie, matce, a wreszcie kochance i bohaterce jednego z
          najgłośniejszych skandali obyczjowych Europy początku XX wieku. Czyli o MSC jako
          kobiecie z krwi i kości:

serwisy.gazeta.pl/książki/1,9970,294235.html?as=1

A także dziennik uczonej pisany po tragicznej śmierci męża Piotra Curie:

kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53662,292977.html?as=1
          • Gość: c_n Re: ......" S A L A M A N D R A " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 09:42
            Jeszcze raz:

serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,9970,294235.html?as=1
            • Gość: Ciupazka Re: ......" S A L A M A N D R A " IP: *.it-net.pl 16.07.05, 15:51
              Bardzo ciekawy tekst, czyta się go ze wzruszeniem, niech inni też
              przeczytają o naszej chemiczce! To trzeba przeczytać. Dzięki.
              Telo.,Pozdr.
      • ciupazka Re: .." S A L A M A N D R A" - Obelisk żolnierzy. 27.07.05, 08:47
        Gość portalu: ceper_niepilok napisał(a):

> koscieliska.pl/kosc_arch/2004/marie-curie
        > koscieliska.pl/kosc_arch/2004/marie-curie/list.html

Jesienią przy cmentarzu w Kościelisku stanie obelisk upamiętniający żołnierzy,
        którzy polegli w czasie I i II wojny światowej oraz w czasach zmagań z terrorem
        stalinowskim.

Do granitowego obelisku z krzyżem przytwierdzona zostanie tablica o
        treści: "Mieszkańcom Kościeliska, którzy walczyli i ginęli za wolną Polskę w
        czasie I i II wojny światowej oraz polegli w walce z terrorem stalinowskim,
        cześć i chwała".

Poniżej znajdzie się miejsce na tablice upamiętniające konkretne wydarzenia.
        Treść jednej jest już znana: "Pamięci dziewięciu młodych żołnierzy ze
        Zgrupowania Partyzanckiego 'Błyskawica' majora Józefa Kurasia 'Ognia' poległych
        w dniu 6/7 grudnia 1944 roku na Polanie Stara Robota oraz straconych przez
        stalinowskie 'sądy' na Montelupich w Krakowie i zamordowanych na Śmiechówce 11
        lutego 1942 roku".

• annah11 Re: .." S A L A M A N D R A" - Obelisk żolnierzy 27.07.05, 08:51
          Bardzo slusznie, ze taki obelisk i tablica bedzie. Nareszcie mozna jawnie mowic
          o tym, co kiedys bylo okryte tajemnica, niepamiecia, lub celowym zacieraniem prawdy.
          a.
          • ciupazka Re: .." S A L A M A N D R A" - Obelisk żolnierzy 15.10.05, 19:54
            Kielo to roków trza było na to cekać... a nieftorzy dalyj cyganiom
            i co...? Ba, Prezydyntym fcom być. Bajako...Syćko bez tyn "wybiórcom pamięć"
            • ciupazka Re: " S A L A M A N D R A" - i Skłodowska 15.10.05, 20:12
              Aniu Ty przeczytaj o Marii Skłodowskiejwiadomości podane w linkach , b.
              ciekawe. Dopiero w 1990 r. rodzina Marii udostępniła dziennik Bibliotece
              Narodowej w Paryżu. Dzięki temu polscy czytelnicy mogli się zapoznać
              z kolejnymi fragmentami tego dokumentu, przytoczonymi w książce Susan
              Quinn "Życie Marii Curie" (Prószyński i S-ka, Warszawa, 1997).

We Francji dziennik ukazał się nakładem wydawnictwa Odile Jacob w roku 1996.
              Pod koniec roku 1999 Małgorzata Sobieszczak-Marciniak, dyrektor Muzeum Marii
              Skłodowskiej-Curie w Warszawie, sprowadziła kopię rękopisu dziennika do kraju.
              To dzięki jej inicjatywie, a także wsparciu finansowemu Komitetu Badań
              Naukowych, przedstawiamy dziś po raz pierwszy w Polsce pełny tekst intymnych
              zapisków Marii. W kilku miejscach (zaznaczyliśmy je kropkami) niewielkie
              fragmenty dziennika zostały usunięte. Najprawdopodobniej dokonała tego sama
              Maria Skłodowska-Curie.

Hej!

• ciupazka Re: " S A L A M A N D R A" - DZień SEniora 27.10.05, 08:53
                W piątek w Wojskowym Domu Wczasowym w Kościelisku świętować będą seniorzy z
                powiatu tatrzańskiego. Na ten dzień zaplanowano obchody Dnia Seniora i Dnia
                Pracownika Socjalnego.

Serdecznie zapraszamy!
                • ciupazka Re: " S A L A M A N D R A" - Klub turystyczny 04.11.05, 11:23
                  "SALAMANDRA" - istnieje i działa Klub Turystyczy o tej nazwie:

deviastan.uni.cc/~kkts/index.html

Zapraszamy zainteresowanych.
                  • ciupazka Re: " S A L A M A N D R A" - Odszedł.. 13.01.06, 21:33
                    Artysta malarz związany z Kościeliskiem (*)

11 stycznia w wieku 75 lat zmarł w Kościelisku Adam Słowiński - artysta malarz.
                    Adam Słowiński urodził się w Dolinie Kościeliskiej. Ojciec jego sam przybył do
                    Zakopanego z Czeremchowa na Wołyniu w 1900 roku. Matka Antonina była góralką z
                    rodu Bobaków z Zębu koło Zakopanego. Rodzice prowadzili schronisko w Dolinie
                    Kościeliskiej i tam urodziło im się 19-ścioro potomstwa, z których Adam był
                    najmłodszym synem. Szkołę podstawową i gimnazjum ukończył w Zakopanem, studia
                    filologiczne w Krakowie. W chwilach wolnych od pracy poprzez swój bliski
                    związek ze studenckim środowiskiem artystycznym, zaczął rzeźbić i malować.
                    Początkowo w pracach swoich odwoływał się do tradycji sztuki podhalańskiej i
                    sądeckiej, by wkrótce osiągnąć samoistną oryginalność. Zachętą do zajęcia się
                    tworzeniem była sprzyjająca, pochlebna uwaga krytyków sztuki, w szczególności
                    zaś prof. Aleksandra Jackowskiego. Za tym przyszły z czasem propozycje wystaw,
                    w których poza zbiorowymi najistotniejsze były indywidualne w Krakowie, Nowym
                    Sączu, Zakopanem, w Warszawie, a później w Monachium, Munster i Mexico City.
                    Wyrazem społecznego uznania była przyznana w 1988 roku przez wojewodę
                    sądeckiego nagroda I stopnia oraz zakup jego prac do muzeów Zakopanego,
                    Warszawy, Krakowa i Radomia. Prace malarskie Adama Słowińskiego cechuje
                    wyrafinowana, subtelna gama kolorystyczna i szeroki krąg tematyczny od
                    rodzajowego począwszy po wielowątkowe alegorie.
                    Najważniejszym osiągnięciem ostatnich lat była wystawa jego obrazów na szkle
                    przedstawiona w pawilonach polskich na Expo 2000 w Hanowerze 4-milionowej
                    publiczności odwiedzającej polski pawilon. Ostatnie dwie wystawy ze zbiorów
                    Adama Słowińskiego miały miejsce w Domu Ludowym w Kościelisku. Były to: Wystawa
                    szopek z kolekcji Adam Słowińskiego grudzień 2004- styczeń 2005 i "Kiry moja
                    miłość historia zapamiętana" maj - czerwiec 2005 r.
                    Pogrzeb odbył się 13 stycznia o godz. 14 w Kościele Parafialnym w Kościelisku.
                    • ciupazka Re: "S a l a m a n d r a " - Odszedł.. 04.03.06, 16:33
                      Kiry moja miłość:

www.koscieliska.pl/kosc_arch/2005/slowinski/index.html
                      miasta.gazeta.pl/krakow/1,53181,3113183.html
                      • Gość: Ciupazka Re: Kościelisko - ZP - stanowisko IP: *.it-net.pl 06.03.06, 12:55
                        W niedzielę obradował Zarząd Główny Związku Podhalan. Posiedzenie odbyło się w
                        Domu Ludowym w Kościelisku. Program spotkania zawierał kilka punktów.
                        Członkowie zarządu i delegaci postanowili zająć stanowisko wobec tzw. "dzikiej
                        lustracji", która odbywa się za pośrednictwem mediów ze szczególnym naciskiem
                        na publikacje "Tygodnika Podhalańskiego" dotyczące Kustosza Sanktuarium Matki
                        Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach w Zakopanem ks. Mirosława Drozdka:

www.watra.pl/rozne/koscielisko/zarzadd.html
                        • ciupazka Re: Kościelisko - ZP - Piotr Fudakowski 08.03.06, 09:34
                          "Oto fragmenty wywiadu z Piotrem Fudakowskim, zdobywcą Oscara opublikowanego
                          w "Dzienniku Polskim-Podhalańskim".

- Z pochodzenia jest Pan Polakiem?

- Moi rodzice są Polakami, ja urodziłem się w Londynie, tam mieszkam i pracuję.
                          Żona jest w połowie Austriaczką, w połowie Angielką. Nauczyła się jednak mówić
                          po polsku, tak samo moje dzieci.

- Wędrował Pan po tylu miejscach w świecie, a zdecydował się wybudować dom w
                          Kościelisku. Czy żadne z tych miejsc nie zrobiło tak szczególnego wrażenia, by
                          konkurować z Kościeliskiem?

- To prawda, widziałem wiele przepięknych miejsc na świecie, ale Kościelisko
                          wygrało z resztą świata. Nie ma takiego drugiego krajobrazu. Czasem myślę, że
                          może takim drugim miejscem mogłaby być Argentyna.

- Dlaczego wybrał Pan na Podhalu akurat Kościelisko?

- W zasadzie przez przypadek. Jak miałem osiemnaście lat, byłem tutaj z kolegą
                          na nartach i zakochałem się w tym miejscu. Spodobało mi się i pomyślałem, że
                          kiedyś muszę tu wybudować dom... z drewna. W 1990 roku zacząłem prowadzić
                          interesy w Polsce, otworzyliśmy biuro w Warszawie i prowadziliśmy szkołę
                          języków. Rozwijaliśmy biznes i przyjeżdżaliśmy w góry z rodziną na wakacje.
                          Zawsze zatrzymywaliśmy się u kogoś, zawsze przyjeżdżaliśmy w lecie, zawsze w
                          czerwcu i zawsze lało, no i zawsze było nam zimno. Górale wtedy nie ogrzewali
                          domów, bo im przecież było ciepło. Postanowiliśmy więc, że trzeba coś z tym
                          zrobić i zaczęliśmy szukać domu. Nic nam się jednak nie podobało, bo górale są
                          mądrzy i nie sprzedają tego, co mają najlepsze, tylko to gorsze. Powstał więc
                          pomysł, żeby coś wybudować. Najpierw miało być skromnie, coś w rodzaju szałasu,
                          ale w trakcie budowy namówiono nas na coś większego. I tak w latach 90. powstał
                          dom z przepięknym widokiem. Jesteśmy tu z rodziną przynajmniej cztery razy do
                          roku.

- Czyli powstał tu Wasz drugi dom?

- Nie wiem, czy drugi, powiedziałbym nawet, że pierwszy, w sensie emocjonalnym.
                          To jest moje miejsce na świecie. Każdy musi takie mieć, ja mam je właśnie tu.

- Co jest zatem takiego magicznego w tym miejscu?

- Zaczęło się od gór i ludzi. Kiedy przyjechałem tu pierwszy raz, zapoznałem
                          się z kilkoma góralami, a szczególnie z jedną góralką, która zabrała mnie na
                          wesele. Była to wspaniała uczta, wprowadziła mnie w inny świat. Zagnieździło mi
                          się to w głowie w wieku 18 lat i marzenie o zamieszkaniu tu zrealizowałem,
                          mając lat 36.

- Jedną z Pana pasji jest fotografia. Czy to miejsce na ziemi znalazło w niej
                          swoje odbicie?

- Na wystawie pojawiło się na razie tylko parę zdjęć z Kościeliska, bo dopiero
                          zacząłem fotografować to miejsce. Chciałbym uchwycić przepiękny widok z mojego
                          okna w różnym czasie, bo co chwilę się zmienia. Mamy w domu takie dużo okno i
                          czasem można siedzieć przed nim, patrzeć na góry cały dzień, jak w
                          kinie. /Tekst i rozmowa Ewa Czerwieniec/

Piotr Fudakowski - urodzony w Londynie, z pochodzenia Polak, a w części
                          mieszkaniec Kościeliska jest producentem filmu "Tsotsi", który zdobył
                          tegorocznego Oscara w kategorii obrazu nieanglojęzycznego. Fotograf z
                          zamiłowania, producent filmowy wybudował w latach dziewięćdziesiątych dom w
                          Kościelisku i twierdzi, że właśnie tu znalazł swoje miejsce na ziemi."

A my sie ciesymy i gratulujymy!
                        • Gość: Kaśka Re: Kościelisko - Oscar . IP: *.it-net.pl 09.03.06, 18:57
                          Gratulacje:

www.koscieliska.pl/kosc_arch/2006/tsotsi/index.html
                          • ventix Re: Kościelisko - Oscar . 22.12.13, 18:21
                            Super miejsce do wypoczynku w Kościelisku to kwatera " U Zosi " , ja spędziłem tam czas bardzo miło i polecam innym. Ich strona internetowa u-zosi.com.pl
                        • Gość: Ciupazka Re: Kościelisko - ZP - 21.VI. r. o godz.20 IP: *.it-net.pl 20.06.06, 16:59
                          ....na posiady góralskie: "Jo duda, tyś duda..." - spotkania szkockich i
                          góralskich dudziarzy. Prowadzi Jan Karpiel - Bułecka.

„THE BARNTON PIPE BAND” – Edinburgh, Scottland
                          Barnton Pipe Band został założony w 1996 r. jako Zespół Dudziarzy i Bębniarzy
                          Okręgu Barnton w Edynburgu. Szefem zespołu jest dudziarz Scott L. Duncan.
                          Barnton Pipe Band składa się z entuzjastów muzyki, których połączyła pasja dla
                          muzyki Szkocji. Kapela utrzymuje się z własnych środków oraz honorariów za
                          występy. W ich repertuarze znajdują się tradycyjne utwory dudziarskie z tego
                          kraju.
                          Od tamtego czasu, zespół grał w wielu historycznych miejscach w Szkocji i za
                          granic, m.in. w Pałacu Królewskim Holyrood, zamku Blackness w Edynburgu oraz na
                          festiwalu Tatoo w Traquair House, najstarszym ze szkockich domów
                          zamieszkiwanych ciągle przez tą samą rodzinę. Zespół występował także na wielu
                          galach i festiwalach w miastach i wsiach w okolicach Edynburga, jak również na
                          zawodach sportowych na świecie.
                          W 1999 roku, Barnton Pipe Band odbył trzynastotygodniową trasę koncertową po
                          Europie, koncertując w Niemczech, Szwajcarii i Włoszech. W 2001 zespół złożony
                          z członków „Melville Memorial Pipe Band” oraz muzyków „Barnton Pipe Band”,
                          reprezentował Szkocje na festiwalu muzycznym w Grecji. Zapraszany przez
                          organizatorów imprez w wielu krajach, zespół brał udział w wielkich paradach
                          muzycznych, odbywających się w różnych miastach, m. in. w Paradach Dudziarzy w
                          Edynburgu, a także paradach charytatywnych np. dla fundacji Marie Curie Cancer
                          Care, w Nowym Jorku w 2002 r. i w Edynburgu w 2005 r.
                          Część członków zespołu wzięła udział w Zlocie Dudziarzy Europy w Poznaniu. W
                          roku 2004 zespół wykonywał także hymn szkocki przy okazji meczów reprezentacji
                          Szkocji w rugby na stadionie Murrayfield w Edynburgu. W 2005 r., Barnton Pipe
                          Band wykonal hymn szkocki przed meczem rugby Francja - Szkocja na stadionie
                          Stade de France w Paryżu podczas Turnieju Sześciu Narodów. W tym samym roku,
                          zespół brał także udział w festiwalu Montmartre w Paryżu .

Zapraszamy do sali widowiskowej Domu Ludowego w Kościelisku, 21.VI. 2006 r. o
                          godz. 20.00.

www.watra.pl/foto/rozne2/szkoci.jpg

• Gość: Ciupazka Re: Kościelisko - ZP - zaprasza IP: *.it-net.pl 19.01.07, 16:29
                            Zimą także wirtualnie!

Choć tu, w Kościeliskach, kamieniste pole,
                            nie pódem na Bugaj ani na Podole,
                            nad syrokom Wisłe ni nad Dunaj siwy,
                            bo jo w Kościeliskach jak ptosek scęśliwy...

Stanisław Nędza-Kubiniec, W Kościeliskach, 1936

www.koscieliska.pl/
                            HISTORIA ZWIĄZKU PODHALAN
                            W KOŚCIELISKU - okres 1925-1939 rok

www.koscieliska.pl/zwpodh.html
                            • Gość: limba102 Re: Kościelisko - ZP - zaprasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 20:26
                              przy ul. S.Nędzy Kubinica jest najpiękniejszy dom na podhalu wybierz się na
                              spacer i popatrz jakie to cudo ! styl zupełnie inny jak ta chałupa przy
                              Kenarze.A jeszcze Ci powiem że najpiękniejsze widoki Tatr są z tarasu w
                              Salamandrze Czerwone Wierchy z Krzesanicą na czele są w zasięgu dłoni ,żałuje
                              że po prywatyzacji w Salamandrze nic się nie dzieje nawet drzwi mchem porosły
                              a szkoda .
                              • Gość: Ciupazka Re: Kościelisko - ZP - zaprasza IP: *.it-net.pl 25.01.07, 10:55
                                Kościelisko zaprasza serdecznie na k u l i g i !!! Hej! Jadymy!!! Ino
                                ubrać sie ciepło i brać ze sobom gorącą herbatke, po góralsku w termos!

www.cttatry.pl/
                                • Gość: Ciupazka Re: Kościelisko - ZP - zaprasza na imprezy IP: *.it-net.pl 31.01.07, 21:40
                                  04.02.2007 o godz. 12.00 – V Parada Gazdowska i Kumotersko Gońba – Kościelisko,
                                  Polana Krzeptowskiego Biołego obok Sywarnego.
                                  Podczas parady będzie można podziwiać piękne góralskie zaprzęgi konne.
                                  Kumotersko Gońba - to wyścigi koni zaprzężonych w specjalne sanie - kumoterki -
                                  z siedzącą w nich kumoską, powożone przez gazdę. To także wyścigi w skiringu i
                                  ski-skiringu. Pierwsza konkurencja polega na tym, że osoba jadąca za koniem na
                                  nartach powozi równocześnie koniem. W drugiej konkurencji koniem powozi
                                  siedzący na nim jeździec, a zadaniem narciarza jest utrzymać się za pędzącym
                                  koniem na nartach. W obu dyscyplinach występują i mężczyźni i kobiety.
                                  Organizatorzy: Urząd Gminy Kościelisko, Ochotnicza Straż Pożarna, Związek
                                  Podhalan.

Gminny Ośrodek Kultury Regionalnej Kościelisko zaprasza:

08.02.2007 o godz. 19.00 – występ zespołu góralskiego „Witowianie”, Dom Ludowy
                                  w Kościelisku, Chotarz 453
                                  Zespół góralski „Witowianie” Oddziale Związku Podhalan w Witowie. W 2003 r
                                  wznowił swoją działalność po dłuższej przerwie. Skupia młodzież z Witowa. W
                                  programie: układy taneczne.

18.02.2007 o godz. 16.00 – Czerwony Kapturek – w wykonaniu teatrzyku
                                  Potencjalna Koalicja Borówek, reżyseria Małgorzata Dawiec
                                  Teatrzyk działa od 2005 roku w Domu Ludowym w Kościelisku. W swoim dorobku ma 3
                                  przedstawienia teatralne: Jasełka, Czerwony Kapturek i Opowieść o Kopciuszku.
                                  Dwa ostatnie zostaną zaprezentowane w lutym w Domu Ludowym w Kościelisku.
                                  Scenariusz, choreografię i scenografię do wszystkich przedstawień przygotowują
                                  młodzi aktorzy wspólnie z reżyserem.

Wystawa:
                                  Do dnia 21 lutego 2007 r. w sali widowiskowej Domu Ludowego w Kościelisku
                                  oglądać można wystawę malarstwa Stanisława Stocha pt. „Pejzaż wewnętrzny”.
                                  Godziny zwiedzania: poniedziałek – piątek 10-17.

ZAPRASZAMY!
                                  (www.watra.pl/kultura.htm#kosc
                                  • Gość: ciupazka Re: Kościelisko - ZP - lipiec, sierpień - imprezy IP: *.it-net.pl 06.07.07, 16:01
                                    Letnie spotkania z folklorem.Program na wakacje:

www.watra.pl/rozne/koscielisko/program.html
                                    Zapraszamy!
                                    • Gość: ciupazka Re: Tatrzańska Jesień 2007 IP: *.it-net.pl 19.09.07, 15:17
                                      Święto ul. Koscieliskiej i Tatrzańska Jesień 2007! Zapraszamy!

Sobota
                                      Godz. 10 msza święta w Starym Kościółku w intencji mieszkańców
                                      Kościeliskiej. Po zwiedzaniu Pęksowego Brzyzku zapalone zostaną
                                      znicze na grobach fundatorów kościółka. Następnie zaplanowano
                                      przejazd dorożkarskiej parady ul. Kościeliską.
                                      O godz. 11.30 przewidziano konkurs na najpiękniej ubraną gaździnę
                                      (dziedziniec willi "Koliba"). Jurorzy ocenią także ogródki, nalewki
                                      i domowe wypieki.

Niedziela
                                      W ramach Święta Gór od godz. 14 świętowanie przenosi się pod
                                      Gubałówkę. Tu odbędzie się konkurs na najpiękniejszy sweter, na
                                      śpiew pasterski, a także wspólny koncert wszystkich finalistów.
                                      Rozdane zostaną nagrody dla zwycięzców poszczególnych konkurencji.
                                      Imprezie patronuje "Dziennik Polski".(RAV)

Imprezy przygotowuje Związek Podhalan Oddział Zakopane, Starostwo
                                      Tatrzańskie, Urząd Miasta Zakopanego, Szkoła "Kenara", Muzeum
                                      Tatrzańskie, willa "Orla", Galeria Kłosowskich, parafia Najświętszej
                                      Rodziny i restauracja "U Wnuka". Wszystkich uczestników czeka moc
                                      atrakcji, serdecznie zapraszamy!
                                      • Gość: ciupazka Re: Tatrzańska Jesień 2007 IP: *.it-net.pl 19.09.07, 15:19
                                        22-23 września Tatrzańska Jesień

www.watra.pl/rozne/zakopane2/koscieliska.html
                                        • Gość: ciupazka Re: Święto na ul.Kościeliskiej IP: *.it-net.pl 24.09.07, 11:30
                                          Paradny przejazd wystrojonych bryczek, najwspanialsze zakopiańskie
                                          (i nie tylko) gaździny dotarły do willi "Koliba", gdzie odbyła
                                          się "Przezieracka skrzyni" - konkurs na najpiękniej ubraną gaździnę
                                          ul. Kościeliskiej. Poszczególne komisje oceniały też estetykę
                                          ogrodów, smak nalewek i domowych wypieków, a w Szkole "Kenara" odbył
                                          się wernisaż wystawy "Tkanina" Bronisławy Obrochty.

A w niedzielę zabawa przeniosła się pod Gubałówkę. Tu w konkursie
                                          śpiewu pasterskiego "Nie bede jo pasła za kwaterke masła" mogli
                                          wystąpić starsi i młodsi. Odbył się też konkurs na najlepszy
                                          góralski sweter.

Do tego syćkiego tatrzańska gościnnoś to sie znacy darmowe jadło i
                                          napitki, góralsko muzyka, toniec i śpiyw. Fajnie było, ze hej.
                                          Zaprosli i mnie, ni moge jeździć tam i nazod, bo ni ma za co.

• ciupazka Re: Święto na ul.Kościeliskiej 25.09.07, 17:52
                                            Przed willą "Koliba" stawiły się ubrane w tradycyjne góralskie
                                            stroje najpiękniejsze gaździny startujące w "Przezieracce skrzyni".
                                            Jury doceniło wszystkie uczestniczki, przyznając pierwsze miejsca
                                            dla Magdaleny Świerk i Haliny Król, drugie - Agnieszce Tatar, a
                                            trzecie - Józefie Chromik Majerczyk. Nei co, hehe, zaś moja siostra
                                            Józefina chyciyła trzeciom nagrode, ciekawość, co uwarzyła?

W restauracji "U Wnuka" za stołami zasiadła "komisja alkoholowa" i
                                            jurorzy badający smak ciast. Wśród twórczyń najlepszych domowych
                                            wypieków tym razem zatriumfowała Iwona Kaleciak ze swoim marmurkiem,
                                            druga była Maria Trzebunia (szarlotka i placek ze śliwkami), a
                                            trzecia - Maria Janik (także szarlotka). W przypadku nalewek jurorzy
                                            podkreślili, że wszystkie zgłoszone do konkursu trunki prezentują
                                            się zacnie. Po podliczeniu punktacji okazało się, że pierwsze
                                            miejsce zajęła Stefania Mrowca-Piekarz za paprykowo-płomienną
                                            nalewkę, grzejącą gardło nie tylko procentami. Drugie miejsce zajął
                                            Dariusz Wyrzykowski, który przygotował "na apetyt i trawienie łyk
                                            anyżówki jak zbawienie", a trzecie - Lucyna Walczak za miodówkę.

Jury oceniające najpiękniejsze 23 obejścia i ogródki zgłoszone do
                                            konkursu, pierwsze miejsce przyznało Marii Janik, drugie - Danucie
                                            Walkosz, Zofii Karpiel i Joannie Jareckiej, a trzecie - Janinie
                                            Tatar, Marii Przewratil i Ewie Kośmińskiej.

W niedzielę na scenie w ramach Tatrzańskiej Jesieni 2007 występowali
                                            soliści i grupy instrumentalno-wokalne. Zaśpiewały "Małe
                                            Brzegowianki" z Brzegów, czyli Małgorzata Wojtanek, Angelika i
                                            Katarzyna Nowobilskie, Katarzyna i Elżbieta Pawlikowskie, prowadzone
                                            przez Danutę Wojtanek. Oklaskiwano też zespół "Zornica" z
                                            Tatrzańskiego Centrum Kultury i Sportu "Jutrzenka" (instruktor
                                            Krzysztof Trebunia-Tutka). Jury oceniające śpiew pasterski przyznało
                                            pierwsze miejsce dla Ani Trebuni-Tutki, a drugie - Halinie
                                            Rychtarczyk. Wyróżniono dudziarkę rodem z Poznania - Paulinę
                                            Andersz. W konkursie na góralski sweter pierwsze miejsce zdobyła
                                            Anna Pawlikowska, drugie - Marcin Pawlikowski, a trzecie -
                                            Stanisława Orawiec. (RAV)
                                            • ciupazka Re: Zmory , ftore tropiom...Rade Gminy 03.11.07, 10:12
                                              Perspektywa powstawania wielkich apartamentowców w Kościelisku już
                                              wkrótce powinna zniknąć z listy zagrożeń wsi. Rada gminy podjęła
                                              dwie uchwały, które mają powstrzymać developerów i ich rozhulane
                                              pomysły. To dokumenty wyjątkowe w skali regionu. - Podjęliśmy ważne
                                              decyzje, które ograniczą zabudowę Kościeliska wielkimi obiektami -
                                              cieszy się Władysław Długosz, przewodniczący rady.
                                              Historyczna uchwała...Rada Gminy Kościelisko na ostatniej sesji
                                              przegłosowała dwie uchwały, wprowadzające zmiany w miejscowym planie
                                              zagospodarowania przestrzennego zachodniej i wschodniej części
                                              obszaru wsi Kościelisko. Najważniejsze dotyczą ograniczenia kubatury
                                              budynków, jakie mogą być budowane na tym terenie. Do tej pory
                                              działała zasada "jeden do jednego", czyli, jeśli ktoś posiadał
                                              działkę wielkości np. pięciu tysięcy metrów kwadratowych, mógł na
                                              niej wybudować budynek o powierzchni pięciu tysięcy metrów
                                              sześciennych. Nowe przepisy wprowadziły ograniczenie kubatury. W
                                              przypadku budynków jednorodzinnych nie będzie można wybudować
                                              większego domu niż 1500 metrów sześciennych, a w przypadku zabudowy
                                              pensjonatowej - nie więcej niż 2500 metrów sześciennych. - Dyskusje
                                              nad górnymi granicami kubatury trwały naprawdę bardzo długo -
                                              wyjaśnia wójt Kościeliska Bohdan Pitoń. - W pierwszej wersji dla
                                              budynków jednorodzinnych chcieliśmy wprowadzić ograniczenie do 1000
                                              metrów sześciennych, a dla pensjonatów 1500. Trzeba jednak pamiętać,
                                              że nowe zapisy dotyczą wszystkich, nie tylko developerów, także
                                              naszych mieszkańców. Mamy tutaj dużo zabudowań gospodarczych. Jest
                                              wiele wniosków o zmianę ich przeznaczenia. Gdybyśmy wprowadzili
                                              większe ograniczenia, uderzylibyśmy także w naszych mieszkańców.

W przypadku mniejszych działek nadal będzie działać zasada "jeden do
                                              jednego". Ograniczenia wprowadzone zostały również dla terenów
                                              przeznaczonych na usługi turystyczne. - To także po to, by bronić
                                              się przed wielkokubaturową zabudową - dodaje wójt. (ECZ)
                            • ciupazka Re: Kościelisko - ZP - zaprasza... 17.11.07, 21:06
                              18 listopada na godz. 15.30 na "XI Poetyckie Zoduski" do Domu
                              Ludowego. Tegoroczne Zoduski poświęcone bedą pamięci Augustyna
                              Suskiego poety z Szaflar, twórcy Konfederacji Tatrzańskiej, w 100-
                              rocznicę jego urodzin.
                              Program:
                              - wypominki,
                              - program artystyczny w wykonaniu Szaflarzan:
                              przedstawienie o Augustynie Suskim, przygotowane przez grupę
                              teatralną "Prowda" ,
                              gawęda Jarosława Szlęka, dyrektora Zespołu Szkół Podstawowej i
                              Gimnazjum
                              w Szaflarach
                              - swoje nowe wiersze czytać będą poeci.
                              • Gość: ciupazka Re: Kościelisko - ZP - zaprasza...A. Suski IP: *.it-net.pl 17.11.07, 23:24
                                Augustyn Suski i jego śpiywka:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=23064094&a=23413500
                                • Gość: ciupazka Re: Kościelisko - ZP - zaprasza...A. Suski IP: *.it-net.pl 17.11.07, 23:29
                                  "Gwar mojego lasu"

Gwar mowy dostrojony
                                  na nowyssom strune...
                                  Zdysany warkot śpi w smrekowyj dumie,
                                  zdysano cichość nocy
                                  hań
                                  i śreń.

Ozplecionym warkocem radość sie moja
                                  porwała ku tobie, lesie,
                                  mój śnie złomanyk tęcy.
                                  W twojom sie cichość
                                  wtopiyła grajęcy
                                  i gwarnom nutom farby
                                  na twojyj
                                  ozkołysało
                                  załobie...

Patrzem -
                                  ciemnica,
                                  słuchom -
                                  buki sumiom,
                                  Sumiom i jedle i długie sie pławiom w miesiącku
                                  warkoce.
                                  a dalyj gma ciągnie sie cicho
                                  chyli ku ziemie
                                  i zbiyro w potokak oztracone struny,
                                  choćkiedy na nik z daleka zabrzęcy
                                  jak kieby złoto w zbójeckiej.

A oni
                                  przesli
                                  bez las śpiewajęcy.
                                  Hej! Bo byli haw chłopcy!

Hej, byli
                                  Gwarnom sie nieśli sie hurmom,
                                  hań sie syćka w cieniak skryli,
                                  jak holny wiatru gwizd
                                  mineni...

Ino im liściem buki sumiom,
                                  tak jako drzewiej,
                                  jak i wtej
                                  ino sie nuta moja
                                  po lesie oznosi
                                  załosno okrutnie,
                                  ze mnie haw
                                  w tej huściawie pościeli,
                                  ze pośli
                                  niedbajęcy,
                                  zek jo sama haw ino
                                  ze wargi głodne jak lato,
                                  wyciągom do nik,
                                  pręzem do nik
                                  co serca mieli jak zwony mosięzne,
                                  a piersi
                                  jak świątnice...

Dzisiok haw mrok
                                  ozpłakoł sie gmami, miesiącem.
                                  Radość moja zamarła
                                  w pościeli smrecyn
                                  i słucho
                                  cy głos jej jaki z hańtela
                                  nie ozwie się słonkiem,
                                  cy nie zbudzom jakie duchy,
                                  co weznom mnie na ręce
                                  i powiedom hań,
                                  kany o wanty śreń
                                  zaklęte śklom sie zbroice.
                                  Jak haw ciemno
                                  nie słychać nic...
                                  ino te buki w górze nade mną
                                  gwarzom i hucom.
                                  Ino ta pustka
                                  jak sowa ptok
                                  w sercu sie tłuce.

autor: Augustyn Suski

• przeszlakowska1 XVI Przednówek w Polanach 10-11 maja 08.05.08, 14:23
                                    Zaproszenie na XVI Przednówek w Polanach - Kościelisko 10 - 11 maja

Sobota 10.05.2008 r. - Dom Ludowy w Kościelisku

godz. 17.00 - uroczyste otwarcie “XVI Przednówka w Polanach”
                                    godz. 17.15 - występ zespołu góralskiego "Mali Witowianie"
                                    godz. 18.00 - otwarcie wystawy i posiady z Rodziną Szczepaniaków-Bańscorzy
                                    godz. 21.00 - zabawa góralska /bilety wstępu do nabycia przed zabawą w Domu Ludowym/

Niedziela 11.05.2008 r.

godz. 9.30 - Msza Św. w kościele parafialnym w Kościelisku
                                    godz. 10.45 - przejazd paradny wozami konnymi przez Kościelisko /trasa: szkoła
                                    -Nędzówka - Gronik - Polana Krzeptowskiego Biołego (tutaj postój i degustacja
                                    serów owczych i zyntycy) -Karpielówka - Szeligówka - Dom Ludowy/
                                    godz. 14.00 - występ Zespołu Pieśni i Tańca im. Józefa Szczotki “Wierchy” z
                                    Milówki - wstęp wolny
                                    godz. 15.00 - przeglądy: grup rodzinnych, gry na instrumentach pasterskich,
                                    śpiewu pasterskiego, muzyk góralskich - wstęp wolny
                                    godz. 18.00 - “Piąty nieboscyk” - sztuka w wykonaniu amatorskiego zespołu
                                    teatralnego im. Franciszka Macioła ze Skomielnej Białej
                                    godz. 19.00 - występ zespołu “Polaniorze” z Kościeliska - wstęp wolny
                                    godz. 20.00 - ogłoszenie wyników, wręczenie nagród, zakończenie “XVI Przednówka
                                    w Polanach”

Dom Ludowy im. Bronisławy i Kazimierza Dłuskich,
                                    34-511 Kościelisko, Chotarz 453,
                                    tel/fax 018 20 70 306 lub 018 20 700 51,

www.koscieliska.pl,
                                    e-mail: imprezy@koscieliska.pl

Pytomy piyknie!
                                    • Gość: ciupazka Re: Hotel na Polanie Sywarne w Kościelisku IP: *.it-net.pl 16.05.08, 09:21
                                      Komisja Planu i Komisja Urbanistyki Rady Gminy Kościelisko już zaakceptowały
                                      pomysł wybudowania na Polanie Sywarne w Kościelisku pięciogwiazdkowego hotelu.
                                      Dzisiaj wypowie się na ten temat reszta radnych podczas gminnej sesji. Obradować
                                      będą nad uchwałą, wszczynającą procedurę koniecznych w tym celu zmian w planie
                                      zagospodarowania przestrzennego Kościeliska.
                                      Sywarne to już unikatowa polana o niezwykłej urodzie krajobrazowej. Spółka
                                      Albedo blisko dwa lata temu wykupiła na Polanie Sywarne działki.

Hotel pięciogwiazdkowy ma być budynkiem o nowoczesnej formie architektonicznej,
                                      co również budzi największe zastrzeżenia wśród sceptyków co do inwestycji.
                                      Projektant zapewnia jednak, że 80 procent planowanego obiektu będzie ukryte pod
                                      ziemią. Tam znajdą się pomieszczenia związane z rekreacyjną, sportową, także
                                      zdrowotną funkcją hotelu oraz parkingi dla 150 samochodów. Na powierzchni
                                      znajdzie się część hotelowa, w której będzie dwieście pokoi.

- Inwestorzy są również zainteresowani poprawą infrastruktury drogowej oraz
                                      wodociągowej i oferują dofinansowanie gminy w tym zakresie - twierdzi wójt. -
                                      Wspominają też o udziale w doprowadzeniu gazu do tego rejonu Kościeliska.

Na dzisiejszej sesji radni z Kościeliska będą głosować nad rozpoczęciem
                                      procedury wprowadzenia zmian w planie zagospodarowania przestrzennego. - To
                                      uchwała intencyjna, mówiąca o tym, że radni zgadzają się na przystąpienie do
                                      dokonywania zmian - tłumaczy Bohdan Pitoń. - Ta decyzja jeszcze o niczym nie
                                      przesądza. Całe postępowanie będzie trwało przynajmniej rok. Dopiero wtedy
                                      nastąpi decyzja o zmianie. (ECZ)

Radźcie,pokiela cas, ino tak, cobyście sie pote tego nie wstydzili.
                                      • Gość: ciupazka Re: GOK - Letnie spotkania z folklorem! IP: *.it-net.pl 28.08.08, 11:20
                                        Gminny Ośrodek Kultury Regionalnej Kościelisko zaprasza na występ zespołu
                                        „Rangasrhee” z Indii. Jest to ostatnia impreza organizowana w ramach "Letnich
                                        spotkań z folklorem".

Zapraszamy serdecznie w czwartkowy wieczór 28.08.2008 r. o godzinie 19.30. Wstęp
                                        wolny !!!
                                        Zespół „Rangasrhee” bierze udział w Miedzynarodowym Festiwalu Folkloru Ziem
                                        Górskich w Zakopanem.

• Gość: ciupazka Re: GOK - Letnie spotkania z folklorem! IP: *.it-net.pl 28.08.08, 11:33
                                          Zespół z Indii zaprasza:
                                          (zdjęcia Anna Karpiel)

www.watra.pl/rozne/mffzg2008/foto4/DSC_5038.JPG
                                          www.watra.pl/rozne/mffzg2008/foto4/DSC_5037.JPG
                                          www.watra.pl/rozne/mffzg2008/foto4/DSC_5039.JPG
                                          www.watra.pl/rozne/mffzg2008/foto4/DSC_5044.JPG
                                          www.watra.pl/rozne/mffzg2008/foto4/DSC_5046.JPG
                                          www.watra.pl/rozne/mffzg2008/foto4/DSC_5041.JPG
                                          www.watra.pl/rozne/mffzg2008/foto4/DSC_5049.JPG
                                          www.watra.pl/rozne/mffzg2008/foto4/DSC_5047.JPG
                                          • przeszlakowska1 Re: Święto ulicy Kościeliskiej 2008 12-14 wrz. 09.09.08, 09:52
                                            W dniach 12 - 14 września w Zakopanem odbędzie się Święto Ulicy Kościeliskiej w
                                            ramach Tatrzańskiej Jesieni 2008.

Spotkanie z historią i dniem dzisiejszym najstarszej zakopiańskiej ulicy
                                            rozpocznie się w piątek 12 września o godz. 17.00 w "Willi Orla". Zapraszamy
                                            serdecznie wszyskich Gości i mieszkańców:

www.watra.pl/rozne/zakopane2/koscieliska2008.html
                                            • ciupazka1 Re: Święto ulicy Kościeliskiej 2008 12-14 wrz. 11.09.08, 10:01
                                              Zaproszenie

W sobotę organizatorzy zapraszają do udziału w mszy św. w o godz. 10 w Starym
                                              Kościółku, która zostanie odprawiona w intencji wszystkich mieszkńców ulicy
                                              Kościeliskiej. Po mszy przewidziano zwiedzanie Pęksowego Brzyzka, złożenie
                                              kwiatów na grobach fundatorów kościółka oraz zapalenie zniczy na grobach
                                              zmarłych mieszkańców ulicy. Potem uczestnicy spotkania wraz z przewodnikiem
                                              Kazimierzem Gąsienicą-Byrcynem udadzą się w odwiedziny do izb twórczych.

O godz. 11 pod Drzewkiem Stulecia Góralskiego Ruchu Regionalnego złożone zostaną
                                              wiązanki kwiatów, a kwadrans później ruszy parada zaprzęgów w kierunku
                                              dziedzińca willi "Koliba". Tam też odbędzie się konkurs na najpiękniej ubrana
                                              gaździnę z ul. Kościeliskiej. Tradycyjnie Świętu Kościeliskiej będą towarzyszyć
                                              różne konkursy m.in. na najsmaczniejsze wypieki i nalewkę domową, na
                                              najpiękniejszy ogródek, a dzieci będą mogły wziąć udział w konkursie plastycznym
                                              w siedzibie Zespołu Szkół Plastycznych. O godz. 13 odbędzie się wernisaż wystawy
                                              absolwentów szkoły.

W niedzielę świętowanie rozpocznie się o godz. 14 na scenie pod Gubałówką, gdzie
                                              przeprowadzone zostaną konkursy: na najładniejszy sweter góralski, śpiew
                                              pasterski w różnych kategoriach wiekowych. Po rozdaniu nagród zwycięzcom
                                              konkursów zatańczy i zaśpiewa Zespół im. Bartusia Obrochty.(GAB)
                                              • Gość: ciupazka Re: VII Majowe Granie - koncert- 8 listopada IP: *.it-net.pl 06.11.08, 11:35
                                                Zaproszenie
                                                Związek Podhalan Oddział Kościelisko, Gminny Ośrodek Kultury Regionalnej
                                                Kościelisko, oraz zespół regionalny "Polaniorze" z Kościeliska zapraszają na VII
                                                MAJOWE GRANIE - koncert dedykowany Markowi Łabunowiczowi-Mai, ratownikowi TOPR,
                                                który zginął tragicznie podczas akcji ratunkowej pod Szpiglasową Przełęczą.
                                                Koncert rozpocznie się w sobotę 8 listopada, o godzinie 18.00 w Domu Ludowym w
                                                Kościelisku. W tym roku wystąpią: zespół "Hajlandery" i zespół "Polaniorze".
                                                Bilety w cenie 10 zł (5 zł dla dzieci do lat 10) do nabycia od 6.11.2008 r. w
                                                godz. 9.00 - 17.00 w Domu Ludowym w Kościelisku oraz bezpośrednio przed koncertem.
                                                Informacje pod nr tel. 018 20 700 51.
                                                Zapraszamy !!!
                                                • ciupazka2 Re: Wystawa "Świat szydełkiem wydziergany" 19.03.09, 16:22
                                                  Zapraszamy do GOKR w Kościelisku, gdzie do 30 kwietnia można oglądać piękną i
                                                  kolorową wystawę "Świat szydełkiem wydziergany" autorstwa Kazimiery
                                                  Krzeptowskiej-Sabała.
                                                  GOKR Kościelisko - Chotarz 453, godz. 9.00 - 17.00.

www.watra.pl/rozne/koscielisko/szydelkoo2.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka