ciupazka 10.05.05, 11:14 Niekoniecnie w nas..Popatrzcie tu i posłuchajcie leśnej muzyki, cuuudo: www.lasmiejski.one.pl/ptaki.php?ptak=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciupazka Re: Hej , idem w las! 13.05.05, 22:39 "Gwar mojego lasu" Gwar mowy dostrojony na nowyssom strune... Zdysany warkot śpi w smrekowyj dumie, zdysano cichość nocy hań i śreń. Ozplecionym warkocem radość sie moja porwała ku tobie, lesie, mój śnie złomanyk tęcy. W twojom sie cichość wtopiyła grajęcy i gwarnom nutom farby na twojyj ozkołysało załobie... Patrzem - ciemnica, słuchom - buki sumiom, Sumiom i jedle i długie sie pławiom w miesiącku warkoce. a dalyj gma ciągnie sie cicho chyli ku ziemie i zbiyro w potokak oztracone struny, choćkiedy na nik z daleka zabrzęcy jak kieby złoto w zbójeckiej. A oni przesli bez las śpiewajęcy. Hej! Bo byli haw chłopcy! Hej, byli Gwarnom sie nieśli sie hurmom, hań sie syćka w cieniak skryli, jak holny wiatru gwizd mineni... Ino im liściem buki sumiom, tak jako drzewiej, jak i wtej ino sie nuta moja po lesie oznosi załosno okrutnie, ze mnie haw w tej huściawie pościeli, ze pośli niedbajęcy, zek jo sama haw ino ze wargi głodne jak lato, wyciągom do nik, pręzem do nik co serca mieli jak zwony mosięzne, a piersi jak świątnice... Dzisiok haw mrok ozpłakoł sie gmami, miesiącem. Radość moja zamarła w pościeli smrecyn i słucho cy głos jej jaki z hańtela nie ozwie się słonkiem, cy nie zbudzom jakie duchy, co weznom mnie na ręce i powiedom hań, kany o wanty śreń zaklęte śklom sie zbroice. Jak haw ciemno nie słychać nic... ino te buki w górze nade mną gwarzom i hucom. Ino ta pustka jak sowa ptok w sercu sie tłuce. autor: Augustyn Suski Odpowiedz Link Zgłoś
szarka_el Re: Hej , idem w las! 13.05.05, 22:47 dzięki za link - ale się nasłuchałam prawie o północy skowronka i teraz kolejne ptaszki :)))))))))))) miło posłuchać tym bardziej, że w tle słychać lato!!!!!!!! dzięki Ciupażka pozdrowienia znad morza :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Hej , idem w las! 15.05.05, 14:40 Jak otworzę okno swojego pokoju, to słyszę szpaka (i inne ptaki też od czasu do czasu). Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: "Hej , idem w las - "Marsz zbójnicki" 16.05.05, 21:00 "Marsz zbójnicki" muz. lud. goralska, sł.: Kazimierz Przerwa-Tetmajer Hej, idem w las, piórko mi sie migoce! Hej, idem w las, dudni ziymia , ka kroce! Ka wywine ciupazeckom, krew cyrwonom wytoce Ka obyrtne siekiereckom, krew mi spod nóg bulgoce. Hej, bratowie, jo sie ku wom zwerbuje, Nie płaccie mi kochanecki, leluje. Nie płaccie mi siostry moje, jabłonecki bieluśkie. Nie płaccie mi, matko, ojce, gołąbecki siwiuśkie. Ciemniuśka noc, ogień lasem prześwieco, Ciemniuśka noc, zło sie złemu zalyco. W ciymnym lesie popod jedle dołem watra sie poli, Cy ik grzejom dziwozony, cy jom diasi skrzesali? Podalak tyn pieśnicke K.Przerwy Tetmajera, bo stwierdzom, ze jesce piyrsom zwrotke to ludziska umiejom, a dalyj juz nie zaśpiewajom, bo słów nie znajom. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: "Hej , idem w las - "Marsz zbójnicki" 16.05.05, 22:05 Zebys wiedziala,jo tys ino piyrwsom zwrotke slysol,a reste to dopiyro teros,ale cosi sie mi widzi ze i tak zabocym. Odpowiedz Link Zgłoś