boki_czwa 20.01.06, 21:24 Witam zakopiańczyków :) Widziałem w tv, że przed szpitalem w Zakopanym stoi dość ładny śmigłowiec z napisem TOPR. Czyżby Toprowcy wreszcie się na niego doczekali? Może jakieś szczegóły :) pozdr. z Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. IP: *.it-net.pl 20.01.06, 21:54 Ładny? Oby jak najrzadziej był używamy, a jak już, to fachowo! www.smiglodlatatr.pl/index.php Za pamięć i pozdrowienia dziękujemy, wzajemnie także ślemy. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
boki_czwa Re: Śmigłowiec TOPR .. 20.01.06, 22:14 A czy można gdzieś znaleźć zdjęcia tego nowego śmigłowca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. IP: *.it-net.pl 20.01.06, 22:28 A czy to napewno nowy, a nie ten wyremontowany "Sokół"? Odpowiedz Link Zgłoś
boki_czwa Re: Śmigłowiec TOPR .. 20.01.06, 22:32 Pewnie masz rację. Pisząc nowy, mam na myśli ten, którym się aktualnie posługują. Poprzedni (ktory sie rozbił) był żółty, ten jest bodajże bardziej czerwony itd ... Szukam u szukam i niestety nie moge nigdzie znaleźć jakichś aktualnych zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. IP: *.it-net.pl 20.01.06, 22:35 Ten? Ja go nie widziałam jeszcze, poza TV private.psi.com.pl/pmw/lotnictw/mi_304.htm Odpowiedz Link Zgłoś
boki_czwa Re: Śmigłowiec TOPR .. 20.01.06, 22:36 Udało mi się znaleźć ... polecam obejrzeć www.airliners.net/search/photo.search? front=yes&maxres=500&keywords=topr Odpowiedz Link Zgłoś
boki_czwa Re: Śmigłowiec TOPR .. 20.01.06, 22:37 ups... sorki www.airliners.net/search/photo.search?front=yes&maxres=500&keywords=topr taki jest poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. IP: *.it-net.pl 20.01.06, 22:43 A i ja coś wyszukałam: pl.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%B3%C5%82_(%C5%9Bmig%C5%82owiec) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. 20.01.06, 22:46 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > A i ja coś wyszukałam: > > pl.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%B3%C5%82_(%C5%9Bmig%C5%82owiec) Tu juz momy chyba syćko o nik, hehe, historie, typy, zadania i wsio! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. 20.01.06, 22:54 To który w końcu widziałeś? pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:W-3_Sok%C3%B3%C5%82.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
boki_czwa Re: Śmigłowiec TOPR .. 20.01.06, 23:17 Ten czerwony z mojego linka :) Widocznie to ten wyremontowany zółty :) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. 22.01.06, 13:35 tak: www.topr.pl/index.php?id_news=104 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. 31.01.06, 23:12 ciupazka napisała: > tak: > > www.topr.pl/index.php?id_news=104 Chcą, aby śmigłowiec był wykorzystywany w całej Małopolsce, a nie tylko w Tatrach Wtorek, 31 stycznia 2006r. Trwają zabiegi o przekazanie ratownikom TOPR hangaru, zaplecza socjalnego i lądowiska przy zakopiańskim szpitalu. Pozwoli to ograniczyć koszty utrzymania śmigłowca. Jak na razie ratownicy muszą płacić za dzierżawę bazy Lotniczemu Pogotowiu Ratunkowemu. Sprawę poruszano podczas wizyty ratowników u ministra MSWiA Ludwika Dorna. - Dla nas baza dla śmigłowca jest niezmiernie ważna - mówi Jan Krzysztof naczelnik TOPR. - Podczas spotkania w ministerstwie obiecano nam, że podjęte zostaną działania, aby sprawę przekazania jak najszybciej zakończyć. Pozwoli nam to działać na własnym terenie i samemu gospodarować, co oczywiście pomoże zaoszczędzić pieniądze. A to dla ratowników ważna sprawa. W budżecie na ten rok według delikatnych szacunków zabraknie na bieżącą działalność około pół miliona złotych. Ta dziura budżetowa to koszty utrzymania właśnie Sokoła. - Rozmawialiśmy również o stworzeniu takich warunków, które umożliwiałyby szersze wykorzystanie śmigłowca - dodaje Jan Krzysztof. - Chodzi o wykorzystywanie śmigłowca nie tylko na terenie Tatr, ale w całej Małopolsce. Dotąd jeśli Sokół był wykorzystywany przy transporcie osób chorych z trudno dostępnych miejsc to za lot płacił TOPR. Teraz być może się to zmieni.(BOL) Ciekawe tylko , kto za te loty będzie placił? NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: Śmigłowiec TOPR .. 01.02.06, 00:01 No i mozna sie bylo spodziewac ze na zakopianskim podworku nic sie nie zmienilo, LPR dalej stawia sie jak wesz na grzebieniu TOPR-owi a kto na tym cierpi? No i co sie stalo ze stronka www.topr.com.pl i fajnym forum??? Dziala tylko www.topr.pl/Pozdr. ;o))) R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. IP: *.it-net.pl 01.02.06, 14:44 A co sie miało stać, kie wypięliście syćka rzyć do mnie i do Forum, he? Jo nie place, i nie pękom. Za syćko trza płacić, abo mieć uprawniynio...Tu sie moze i to nie zmiyniyło. Fces być na Forum, to musis do tego dołozć nie ino cas i robote... Dziękuj PonBóckowi, ze jo jesce nie wygnano stąd. Hale w Polsce sie pomalućku w wse a wse zmiyni, kie przegnomy w pierony komuchów. Stare struktury 10 rocnice wydanio GW obchodziły i sie w nolepse bawiyły. A skutki tego rządzynio na kozdym kroku widać, teroz weź to odkręć, ej Boze...Łatwo utyskiwac, jesce z dalyka. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. 04.03.06, 13:57 roomtsays napisał: > No i mozna sie bylo spodziewac ze na zakopianskim podworku nic sie nie > zmienilo, LPR dalej stawia sie jak wesz na grzebieniu TOPR-owi a kto na tym > cierpi? > No i co sie stalo ze stronka www.topr.com.pl i fajnym forum??? Dziala tylko > www.topr.pl/Pozdr. > ;o))) > R. Witoj, witoj, co tak rzodko? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. 19.06.06, 02:23 ŚMIGŁOWIEC JUŻ PRACUJE Dzieki sprawnej pracy całego działu technicznego w ostani piątek tj. 9 czerwca śmigłowiec Sokół po usunięciu uterki silnka wrócił do pracy. www.topr.pl/index.php?id_news=134 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Śmigłowiec TOPR .. 09.09.06, 14:17 Przypomnimy o śmigle: www.airliners.net/search/photo.search?airlinesearch=TOPR%20-%20Tatra%20Mountains%20Rescue&distinct_entry=true Odpowiedz Link Zgłoś