Dodaj do ulubionych

pomoc dla starszej osoby

09.12.02, 13:42
Szukam kogos do pomocy dla mojej Babci w Zakopanem - 2-3 godziny dziennie -

Podaje telefon 606 280 399.

Prosze darujcie sobie "gorlaszczyzne" i gowcipy bo widze, ze taki charakter
ma to formum a ja naprawde szukam pomocy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ciupazka Re: pomoc dla starszej osoby IP: *.it 09.12.02, 21:10

Kazdy ma prawie w swojej rodzinie starszą osobę, obowiązek opieki nad nią -
      to obowiązek rodziny, sama opiekowałam się przez trzy lata sparalizowanym
      teściem u siebie w domu, teściową zyjącą 97 lat i nie wołałam forumowiczów do
      tego. Najłatwiej to scedować obowiązki na obcych. Można skorzystać z opieki
      PCK, można oddać do domu starców, ale załatwianie formalności też spoczywa na
      rodzinie. Proponuję zabrać babcię do siebie i opiekować się nią. Pozdr.
    • Gość: Lilka Re: pomoc dla starszej osoby IP: *.geotermia.pl 10.12.02, 09:27
      czy mógłbyś podać na czym polegałaby ta pomoc i podaj ulicę na której Babcia
      mieszka. Byćmoże, że mogłabym Ci pomóc, ale zależy jak to jest daleko od mojego
      miejsca zamieszkania. Ja mieszkam w samym centrum. Pozdrawiam
      • Gość: orku Re: pomoc dla starszej osoby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 13:14
        Babcia mieszka przy Chalubinskiego - w blokach TPN - Jezeli podasz nr
        telefonu lub maila to zadzwonie lub opisze sytuacje.

Dziekuje za odpowiedz,

• Gość: Lilka Re: pomoc dla starszej osoby IP: *.geotermia.pl 10.12.02, 14:41
          Podaję Ci swój email. Opisz mi dokładnie wszystko. Pozdrawiam.
          zyzolek1@poczta.onet.pl
        • Gość: Ciupazka Re: pomoc dla starszej osoby IP: *.it 11.12.02, 00:13

A nie przyszło ci do głowy, że równie dobrze może zgłosić się złodziej,
          bandyta i zamiast pomóc babci, może ją załatwić, okraść itp. Tą drogą nigdy nie
          szukałabym opieki nad kimkolwiek, być może młodość, być może, brak wyobraźni
          z twojej strony i beztroskość pozwala na szukanie pomocy tą drogą.
          Przestrzegam, zwłaszcza teraz w okresie swiatecznym, kiedy do Zakopanego
          zjeżdżają różnej maści cwaniaki, obiboki, jednym słowem niebieskie ptaki. Za
          pomocą internetu okradają banki, a tu podajesz namiary na siebie i babcię. Nie
          mogę wyjść ze zdumienia. Tyle .Pozdr.
          • Gość: Lilka Re: pomoc dla starszej osoby IP: *.geotermia.pl 11.12.02, 08:07
            Rozumiem ciupazko Twoje obawy i je troche popieram. Ale nie mozna tez patrzeć
            na ludzi tylko w pryzmacie "złodzieje". Zwróć uwagę, że kolega nie podał
            dokładnego adresu swojej Babci. O ile się zapewne orientujesz tam jest kilka
            bloków. Nie znasz przecież nazwiska, nie znasz numeru bloku. Także kolega jest
            ostrożny. Ale nie wiesz też, czy nie jest w jakiejś sytuacji podbramkowej i
            chwilowej i są ludzie na tej ziemi, którzy chcą pomóc potrzebującemu. Natomiast
            zszokowało mnie Twoje stwierdzenie, że są domy opieki, domy starców. Nie sądzę
            abyś była taka oschła, bezuczuciowa. No i jeszcze jedno- fajnie że piszesz w
            języku zrozumiałym dla wszystkich. Bardzo ciężko się odczytuje Twoje wiadomości
            w gwarze. Pozdrawiam
          • Gość: orku Re: pomoc dla starszej osoby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 10:23
            Gość portalu: Ciupazka napisał(a):

>
            >
            > A nie przyszło ci do głowy, że równie dobrze może zgłosić się złodziej,
            > bandyta i zamiast pomóc babci, może ją załatwić, okraść itp. Tą drogą nigdy
            nie
            >
            > szukałabym opieki nad kimkolwiek, być może młodość, być może, brak
            wyobraźni
            >
            > z twojej strony i beztroskość pozwala na szukanie pomocy tą drogą.
            > Przestrzegam, zwłaszcza teraz w okresie swiatecznym, kiedy do Zakopanego
            > zjeżdżają różnej maści cwaniaki, obiboki, jednym słowem niebieskie ptaki. Za
            > pomocą internetu okradają banki, a tu podajesz namiary na siebie i babcię.
            Nie
            > mogę wyjść ze zdumienia. Tyle .Pozdr.

Musze powiedziec, ze Twoje listy sa zupelnie zbedne - wlasnie zdecydowalam sie
            napisac na forum w tej sprawie - zrobilam to i przemyslalam wcześniej. Ty bys
            nie szukala a ja szukam - na szczescie nie musimy tak samo sie zachowywac. Byc
            może brak mi wyobrazni i moge to przemyslec ale nie sprawa mojej wyobrazni jest
            w tym watku wazna. Liczylam na konkretna rade, ktorej od Ciebie nie uzyskalam.
            Zdaje sie, ze lepiej sie sprawdzasz w odpowiadaniu gwara na swoje wlasne posty.
            Ja prosilam o konkrety a nie sprzadawanie wlasnej zyciowej filozofii. Piszesz,
            ze moze byc PCK - ale czy znasz kogos godnego polecenia? Jezeli nie mozesz nic
            poradzic - nie odpowiadaj. Ja tez boje sie cwaniakow i zlodziei ale Lilka na
            takiego minie wyglada. Nie traktuje tez tak Ty gosci przyjezdzajacych do
            Zakopanego. Mam nadzieje ze nie wynajmujesz im kwater - nie chcialabym byc
            Twoim "letnikiem"
            Wspolczuje zycia z teoria spiskowa i narzucania jej innym forumowiczom.
            Pozostan lepiej przy gwarze - swietnie Ci wychodzi. I moze komus to sie
            podoba :)
            • Gość: Ciupazka Re: pomoc dla starszej osoby IP: *.it 11.12.02, 20:40
              Przemawia przez ciebie cwaniak warszawski, co to jeździ sobie do Zakopanego
              wypocząć do babci, ale opiekować się nią nie ma kto. I tym, się różnimy , poza
              tym mój zbiór doświadczeń, nijak się ma do twojego i twoja jałowa dyskusja na
              Forum jest załosna i sama mówi za siebie. Gdyby wszyscy tak traktowali swoje
              babcie i stare matki, byłoby to bardzo przykre. Tym starym osobom potrzebna
              jest rodzina , a nie obcy ludzie, ale zrozumiesz to , kiedy sama dożyjesz
              sędziwego wieku. Nie dość uważnie czytałaś moj post i stąd to wynika. A co do
              formy , treści i gwary w jakiej piszę zostaw dla siebie uwagi, nie wszyscy
              są z W-wy, nie wszyscy przyjeżdżają na wypoczynek tylko i za pomoca sieci
              ułatwiają sobie życie, bo ich na to stać. Potrzeby zarówno fizyczne , jak i
              psychiczne każdy z nas ma inne i uszanujmy to. Ludzie mają dosyć polityki,
              błazeństwa, potrzebują spokoju, i wyciszenia, przeczytania czegoś innego. A ci
              co piszą z zagranicy, czy też czytają te posty chcą też odnaleźć w nich cząstkę
              tego kraju, w którym się urodzili, a "za chlebem, Panie, za chlebem" zmuszeni
              byli wyemigrować. Gwary się nie nauczysz, trzeba ją wyssać z piersi matki, nie
              trzeba się jej wstydzić, nawet, jak wejdziemy do UE. Literatura góralska jest
              znakomita i niepowtarzalna. Drażni cię , nie czytaj, sama dokonujesz wyboru.
              Jak widzisz , nieźle posługuję się językiem literackim, choć się urodziłam i
              wychowałam na Podhalu, znam również inne języki i nawet zabierałam głos na
              Forum only english. A na mojej rodnej ziemi piszę sobie gwarą, bo taką mam
              potrzebę, i piszę do tych, którzy tę gwarę szanują, a wiesz dlaczego, bo ja ją
              szanuję i tych ludzi tam także, choć nie wszyscy są wykształceni, tak jak ty ,
              czy ja. Telo. Pozdr. Jeszcze dodam, że los mnie rzucił daleko od moich
              kochanych stron i teskniąc za nimi siadam i piszę do nich tam , gdzie jest
              moje gniazdo rodzinne. Ale czy ty jesteś to zrozumieć młoda warszawianko?
    • Gość: Cover Re: pomoc dla starszej osoby IP: 80.48.246.* 07.12.03, 22:47
      wyciagam z ciekawośći, to był ostatni post z 13 strony...

• ciupazka Re: pomoc dla starszej osoby 11.10.04, 14:11
        Nei dobrze ześ wyciągnon na wiyrch, bo sprawa zawse aktualno. Teroz zaś
        barz pomogać fce emerytom, rencistom, niepełnosprawnym, tym nojbiydniyjsym
        SLD nasymi dudkami. Juz sie "biydoki bure" wadzom , cy to kiełbasa wyborco,
        cy nie. A jakoz Wy myślicie, he?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka