Gość: ciupazka Re: Marduła pomar (*) IP: *.it-net.pl 29.11.07, 16:04 Pomarło Mu sie...(*)Franciszek Marduła urodził się 27 lipca 1909 roku w Poroninie. Jego ojcem chrzestnym był Jan Kasprowicz. W 1928 r. w warsztacie ojca wykonał swoje pierwsze skrzypce. W czasie wojny został wywieziony na przymusowe roboty do Niemiec. Po wojnie wrócił na Podhale. Był nauczycielem w Zasadniczej Szkole Drzewnej, a także Liceum Sztuk Plastycznych. Zdobył wiele nagród w międzynarodowych konkursach lutniczych. Był także sprotwcem - biegaczem, skoczkiem i zjazdowcem. Cas robi swoje porządki, niestety, nie bedzie Go i na Zjazdach Gutow Mostowych... Niek Wom Stryku ziymecka lekućkom bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: Marduła pomar (*) IP: *.it-net.pl 29.11.07, 16:26 "Sonata na spracowane ręce" - film biograficzny o mistrzu Fr. Mardule. Film jest portetem starego lutnika, a jednocześnie dokumentuje cały proces budowy instrumentu, podczas którego bohater opowiada o swoim życiu, doświadczeniach i przemyśleniach, swojej "miłości do drewna i pasji. (źródło: www.tvp.com.pl www.filmpolski.pl/fp/index.php/4210563 Z folderu jubileuszowego FRANCISZKA MARDUŁY: "Byłem piątym z dwanaściorga dzieci i trzecim synem. A że urodziłem się słabowity, nikt nie przypuszczał, abym miał długo żyć. Postanowili więc jak najszybciej mnie ochrzcić. Chrzestnym ojcem został, zamieszkały wówczas u nas, wielki poeta Jan Kasprowicz Będzie najtwardszym chłopcem w rodzinie - powiedział wtedy o mnie. I to się sprawdziło ..." www.mati.com.pl/pinkwart/Zakopane/artysci/mardula.htm "Mistrz Franiszek Marduła" - Teresa Maria Lisek: "Z nieukrywaną satysfakcją informuję, że w marcu 2007 roku ukończyłam pracę nad monografią "Mistrz Franciszek Marduła", która jest pionierska ze względu na podjęty w niej temat. Książka ta jest ukoronowaniem mojej dwuletniej, niełatwej, pełnej żmudnych poszukiwań pracy. Napisałam ją głównie w oparciu o wywiady oraz listy uczniów Franciszka Marduły, a dziś wybitnych lutników: Krzysztofa Węgrzyna, Jerzego Burbana, Krzysztofa Pawikowskiego, Michała Franciszka Więckowskiego, Krzysztofa Mroza, Tadeusza Słodyczki, Franciszka Czepiela, Tomasza Szubskiego, Jana Łacka, Stanisława Króla; przyjaciół − znanego skrzypka prof. Michała Grabarczyka; Jana Karpiela-Bułecki; sportowców-trenerów: Janusza Forteckiego, Antoniego Marmola oraz Rodziny Mistrza. Opowieść tę wzbogaciły dodatkowo krótkie zapiski młodszych lutników a mianowicie: Bartłomieja Marduły, Łukasza Wrońskiego i Karoliny Woźniak (uczniów już nie samego Franciszka − lecz Jego syna Stanisława oraz prof. Jerzego Nitonia). P.S. W sprawie książki proszę o kontakt telefoniczny lub e-mailowy :-) www.mardula.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: Marduła pomar (*) IP: *.it-net.pl 29.11.07, 22:50 Spis treści książki "Mistrz Franciszek Marduła" Wstęp Rozdział I - Próba biografii Rodzina Dzieciństwo i młodość Lata służby wojskowej Lata II wojny światowej - pobyt w obozie Lata powojenne Praca w TBIL w Nowym Targu Działalność sportowa - Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" i AZS Zakopiańska pracownia Rozdział II - Mistrz w oczach uczniów Rozdział III - Kontynuator tradycji Rozdział IV - Stylistyka instrumentów Franciszka Marduły Okres początkowy: 1928-1945 W poszukiwaniu własnej stylistyki: 1945-1955 Okres właściwy - w poszukiwaniu własnego modelu: 1955-1975 Najintensywniejszy okres pracy twórczej: 1975-1999 Okres eksperymentów i poszukiwań innych rozwiązań w odniesieniu do wcześniejszych dokonań: 2000-2006 Rozdział V - Instrumenty Franciszka Marduły - przyczynek do katalogu Rozdział VI - Katalog instrumentów Skrzypce 4/4, 1940 Mühlberg Skrzypce "Juchasy", 4/4, 1955 Zakopane Skrzypce 4/4, 1957 Zakopane Skrzypce 4/4, 1968 Zakopane Skrzypce, 4/4, 1979 Zakopane Skrzypce, 4/4, 1986 Zakopane Skrzypce, 4/4, 1996 Zakopane Skrzypce 4/4, 2005 Zakopane Altówka 4/4, 1993 Zakopane Wiolonczela 4/4, 1992 Zakopane Złóbcoki, 1995 Zakopane Basy podhalańskie, 1995 Zakopane Rozdział VII - Zagadnienia technologiczne Pudło rezonansowe Lakier Smyczek Struny Rozdział VIII - Meblarstwo Zakończenie Aneks Wspomnienia uczniów Krzysztof Pawikowski Michał, Franciszek Więckowski Krzysztof Mróz Tadeusz Słodyczka Tomasz Szubski Michał Grabarczyk Jerzy Burban Stanisław, Franciszek Czepiel Krzysztof Węgrzyn Jan Łacek Stanisław Król Bartłomiej Marduła Karolina Woźniak Łukasz Wroński Bibliografia www.mardula.pl/Spis_tresci.htm Autorka książki i o niej: www.mardula.pl/O_Autorce.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Marduła pomar (*) 05.12.07, 19:53 Fotorelcja "Watry" z uroczystości pogrzebowych www.watra.pl/rozne/zakopane2/mardula.html Odpowiedz Link Zgłoś