Dodaj do ulubionych

WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!!

IP: 80.72.65.* 14.10.03, 14:37
Dzieki WAM nawet najtwardsza skala moze wydac kwiat i owoc.

www.topr.com.pl/jarek4/obrazki/501.jpg

Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 14.10.03, 15:30
      Dziękuję serdecznie:))

www.fotoart.pl/projektor2.php?mode=1&nr=77
      • Gość: Ciupazka Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.ar.lublin.pl 14.10.03, 19:45
        Dzięki za kwiotecki, a do nos przyjechała autorka książki Urszula.
        J.Własiuk: " Ja tam u was byłem"...pilnujcie mi tych szlaków" poświęconej Jego
        Świątobliwości Ojcu Świętemu Janowi Pawłowi II. Rzecz o tym, jak to Ojciec
        Świety w polskie góry powraca... Kraków 2003. Piękne wydanie, wykład, do tego
        przewodnik: Szlak papieski w Gorcach i Beskidzie Wyspowym tej samej autorki.Mam
        co czytać - nowość. Hej pozdrawiam!
        • Gość: Szwager Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.03, 19:53
          Jo zawsze miou problymy ze "belfroma". Ale widza, co 'ech trefiou zawsze na
          takich darymnych futrow, bo z wami se poradza i konsek szpasu miec.

No to Wszyskego nojlepszego.

A sam w tym tekscie tysz je cosik o tyj autorce o keryj spominaua Ciupazka:

gosciniec.pttk.pl/04_2001/054.htm
          Czimcie sie luftu i paczcie tam jako i

Pyrsk!
          • roomtsays Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 14.10.03, 21:57
            Dziekuje za "nutki" Wedrowcze! A wiesz Ty na czym sie te slimaki "parza"? To
            Adagio z I Sonaty J.S.Bacha na skrzypce solo - piekny koonsek! ;o)))
            • wedrowiec2 Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 14.10.03, 22:13
              Oooo - nie wiedziałam, ale za to znam sonatę! Chyba podświadomie przesłałam dla
              Ciebie to, co lubię. Barok ponad wszystko. Wprawdzie teraz słucham bliżej mi
              nie znanej internerowej stacji jazzowej, ale można lubić różne rzeczy i rodzaje.
              Polecam stronę z której są te zdjęcia www.fotoart.pl/main.html Wprawdzie
              większość z nich przedstawia Szczecin, ale są ładne.
            • hanys_hans Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 14.10.03, 22:14
              Jak zech chodziyu do szkouy
              Uczyli mie rechtory
              Piwo pic´ w karty grac´
              I z diouchami tan´cowac´
              • hanys_hans WSYCKIM BELFROM 14.10.03, 22:52
                Dużo uśmiychu, radości, miłości, mało złości, ryby bez ości, późnyj starości,
                udanyj imprezki i wspaniałych gości.

pyrsk_hanys_hans
                • roomtsays Re: WSYCKIM BELFROM 14.10.03, 22:58
                  Widac "nasi" ostro imprezuja - moze jutro opowiedza jak bylo?... ;o)))
              • Gość: Szwager Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 08:46
                Jak jo uaziou do szkouy
                Uczyli mie lektory ...

... a jo im zawsze cosik naszkuciou, aboch im kreda pomoczou, abo dziynnik
                pokleiou, abo drzwiyrzy od klasy niyszuo otworzyc. A wszysko to je u nos juz
                tradycjom, oupa poszou do klsztoru na tydziyn ino coby z tamtond uciyc, fatra
                wyciepli za to ize na 3 dni zawar uczycielka we klasie, jo ..., tego godac
                lepiyj niy byda. A tera czekom ino co moj bajtel nawyrobio, hehe!

Ale powia wom ize bou jedyn profesor keregoch richtik cyniou, cyniouch go ale
                czasami mi go tysz zol bouo, to bou idealista a taki mo ciynzko we zyciu, a co
                dopiyro jak robi za belfra.

Pyrsk!
                • Gość: Ciupazka Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.it-net.pl 15.10.03, 09:51
                  Jo tyz nie byłak grzecno, prowdziwy jancykryst był se mnie, do dzisiok
                  bocem kie dostałak od pani Klocek na historii piórnikiym jesionowym po
                  łapie. Jeziś Maryjo, kielo to bolało. Hale co wom powiym, to wom powiym ,
                  byli gorsi ode mnie, telo ze to byli chłopcyska. Ik wybryki końcyły sie u
                  kierownika szkoły w gabinecie, ka wisioł bykowiyc(sic! ) i po rzyci
                  niejedyn dostoł, kie mioł za co. Mnie sie to nigdy nie przytrefiyło...

A kie byłak dalyko od chałupy w skole średniyj, to niejedyn wpis do
                  dziynnika mozno było przecytać, na tyn przykłod taki: " M.M. uciekła z próby
                  mandolinistow"...hehe, śmioć mi sie do dzisiok fce, abo:" M.M. skoce po
                  ławkak" , abo: "M.M. wypiyła wino z dzikiyj rózy zrobione przez "Koło
                  chemików", dobre co? Samak go nie wypiyła, ba z koleżankami, a tyn dzikom
                  róze matka przysłała mi z Poronina (przemrozonom) i uwazowałak, ze ono jest
                  moje...Nei, kie my sie dowiedziały, ze na studniówce nie pozwolom nom tego
                  wina cyckać, to my se same zrobiyły ś nim porządek wceśniyj i to w szkole w
                  szatni..., hehe. Kielo dobre było!!! Trza wom jesce pedzieć, ze to była babsko
                  klasa. Nie wtłukła nos wojna, to my sie same tłukły nieźle tyz... Jedno co
                  muse pedzieć, ze o nos bardzo nauczyciele dbali i temu my wyśli na ludzi,
                  ba jako.
                  Ech, miałymy choć jakie pomysły, przecie wte nifto nie wiedzioł kim ta
                  bedzie w zyciu, o tym ani nie myśloł. Hale przecie to ni mo nic do rzecy,
                  nojgorse jancykrysty za młodu som porządnymi, kie dorosnom i dojrzejom, choć,
                  sami widzicie, co jesce wycyniomy, choćby w necie, hehe, beskurcyje i huncwoty
                  forumowe, nie inacyj... Hej!
                  Telo.Pozdr.
                  • Gość: Szwager Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 11:09
                    Piyknie szkryfniynte. A co do tego wina, to miauas recht, a ze zes sama tego
                    niy wycyckaua to tysz o Ciebie ino dobre godo.
                    A moj oupa to dostou sie do tego klasztora tysz ino ze ciekawosci - downo tymu
                    to boua atrakcja jezdzic po swiecie, a ze odniego oumiczka durch po ponciach
                    jezdzioua i uazioua, to on(bezto ize bou ciekawy swiata) brou sie zawsze ze
                    niom mit. Wszyske mysleli ize on taki pbozny, i go posuali do klasztora. A tyn
                    borok tam wyczimac nniy poradziou i ostauo mu sie jakes take uprzedzynie do
                    klasztornych "pannow"(hehe!) do konca zycia. Nojwiyncyj spominou zle, te
                    czaskania drzewnianymi laczami we siyni i stowanie blank rano do rzykania.
                    Jo tysz bou roz we klasztorze na slubowaniu od jednyj mojyj tanty na Paulinka,
                    i powia ino tela ize zol mi bouo takich poru modych frelek kere tam uaziouy
                    obleczone we te odnich swiynte klamoty, i tak ino pokryjomu na mie kukauy.

ps

Zol mi ich bouo bo wiedziouch ize bydom za mie potym rzykac, hehe!

Pyrsk!
                    • Gość: Ciupazka Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.it-net.pl 15.10.03, 12:40
                      Ech ty zberteźniku... A co powiys,kie jednom swojom siostrzycke
                      kształciyłak , kształciyłak... dość dłuugo( od 12 roku zywobycio), skońcyła
                      studia, dwa roki robiyła na ucelni i dała dyla tyz do Zokonu ( Sare Ursule),
                      po ślubak casowyk wysłali jom do Finów słuzyć i syrzyc wiare katolickom
                      (Yva`skyla, Helsinki) przez 18 rockow, pote Rzym, teroz juz w kraju, z cały
                      cos ucy...kwała Bogu 25 rocków słuzy ludziom, takie malućkie jubileuse my
                      obie obchodziyły w cyrwcu na zjeździe rodzinnym (jo 40-tke belfrowanio, dobre
                      nie? O Booooze!Juz niedługoo emeryckie zorobki, moze dozyje, hehe)) Kie to
                      ucieklo ??? Zachodze w głowicke, a mnie fórt śpasy sie trzymajom, hehe i
                      udaje młodom i głuptoka. Moze nie muse udawać, bo cłek godajom do starości
                      głupi i rozumu do rozumu ni mo, hale tym sie nie trza przejmować, ba haj!

" Boskie dary - młodość" - dedykacja dlo Belfra PAPIYŻA i nie ino...

Dołeś mi ślebode,
                      Dołeś miełowanie,
                      O cóz Cie mom jesce
                      Prosić Dobry Panie?

Dołeś mi rodziców,
                      Dołes wiare w siebie,
                      Obiecołeś miejsce
                      Przy sobie gdzieś w niebie.

Syćkoś to powplatoł
                      W moje zywobycie,
                      Aleś mi tym samym
                      Skomplikowoł zycie.

Nie pojmuje tego,
                      Mój rozum za mały,
                      Ze za kapke wiary
                      Dołeś mi świat cały.

Autorzy: I. Zającówna, ks.St. Wojcieszak w " Zaklęto nuta - góralskie pociorki"
                      Kraków 2003. Foto-Ula

Cytom razym s wami wcora nabytom ksiązecke na posiadak dedykowanom Ojcu
                      Świyntemu w 25- lecie pontyfikatu.

A teroz tyk samyk autorów:

"Boskie dary - starość"

Hej!
                      Dołeś mi Pon Bócku
                      Kawołecek nieba,
                      Dołeś mi obfitość
                      I mlyka i chleba.

Dołeś sie mi ciesyć
                      życiem moik dzieci,
                      Pozwoliłeś patrzeć
                      Jak słonecko świeci.

A teroz, kiek stary,
                      Wiela ześ przewidzioł,
                      Przytępiłeś ocy,
                      Byk nie syćko widzioł.

Bóg zapłoć Ci Boze,
                      Niek Ci sie powodzi.
                      Jo se nie krzyduje,
                      A scynśliwi młodzi.

Izabela Zającowna - gorolka z Raby Wyżnej( po AGH w Krakowie - geodezja
                      inżynieryjno-przemysłowa). Wydala:"Nutki", Goralskie niebo"uczestniczka
                      Konkursu Poezji Religijnej w Ludźmierzu.
                      Ks. mgrSt. Wojcieszak probosc gorcańskiyj Ochotnicy Dolnej. W 1999 roku wydal
                      obsernom monografie rodzinnej wsi Słopnie k/ Limanowej, skąd pochodzi. Maluje
                      na śkle (wiele mo wystaw), co pokozoł nom piyknie w tyj ksiązecce. Tematyka -
                      piękno dotycy górskiego krajobrazu i scenek z zywobycio góroli.
                      Telo na dzisiok, bo do roboty...
                      Hej! Pozdr.
                      • Gość: Szwager Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 12:56
                        Kaj jo tam zbereznik, mi ich bouo naprowdy zol, bo jak zech tam wloz (na
                        Piwnyj we Warszawie) do tego klasztora, to przodkich przeczytou wele
                        drzwiyrzy, ize cza sie przizwoicie oblyc i pozapinac kragel itd. a jo prawie
                        bou na wakacjach i w krotkich galotkach i blank luzno obleczony. To tysz sie
                        niy dziwiouech ize tak sie na mie kukauy chobych bou "zbereznik" hehe!.
                        Rozumia ize tysz mosz blisko Ci osoba we klasztorze. Dyc duchowne majom chyba
                        tysz obowionzek byc niy ino "belfrym" do inkszych ale i przikuadym normalnego
                        czuowieka - za to se cynia tych z nich kere to poradzom, a inksze muszom sie
                        niystety ale dalyj szkolic. Ciekawe eli sam tysz kerys(keros) z nich czasym
                        kuknie?

Pyrsk!

Szwager

ps

A dziynki mojyj tanty przeczytouch juz Biblia("Tysionclotka") pora dobrych
                        razy couko od deski do deski.
                        • roomtsays Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 15.10.03, 14:50
                          Widzem co was praslo na wspominki...
                          Moja szkole wspominam b.cieplo choc nieraz roznie bywalo. Na rozrabianie nie
                          mielismy specjalnie czasu - rano lekcje, po poludniu lekcje instrumentu, w domu
                          zadania domowe i "katowanie" przed pulpitem i nie bylo nawet czasu sie wyspac.
                          Odbijalismy to sobie w wakacje na wspanialych obozach w Tatrach, ktorych
                          spiritus movens byla nasza matematyczka - p.Irena Sienkiewicz (pozdrawiam
                          serdecznie!), ktora miala do nas - obozowych antytalentow matematycznych -
                          prawdziwa slabosc. Objawiala sie ona tym, ze Pani Irena wyrywala do odpowiedzi
                          zawsze tych uczniow, ktorzy na obozy nie jezdzili, a na klasowkach obozowicze
                          nigdy nie obrywali pal. Dopiero na koniec okresu okazywalo sie, ze nie mamy
                          zadnych ocen i zaczynaly sie zajecia indywidualne na ktorych oczywiscie
                          najpierw wspominalo sie obozy, a dopiero potem rozwiazywalo "zadanka". Jeszcze
                          dzis dzwieczy mi w uszach "No, dzieciaczki! Idziemy dalej". A te "dzieciaczki"
                          to w wiekszosci byki z X i XI klasy... Ech, cielece lata, kascie sie
                          podzialy?...! Wiara rozjechala sie po calym swiecie i pozostaly tylko zdjecia i
                          wspaniale wspomnienia. Mam nadzieje, ze moze Pani Irena wpada na FZ. ;o)))
                          • ciupazka Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 20.09.04, 11:18
                            Scęść Boze, nic dodać, nic ująć. Orka na ugorze...
                            • Gość: nauczyciel Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! IP: *.ar.lublin.pl 11.10.04, 18:41
                              Orze, orze, choć na emeryturze... Bodajbyć cudze dzieci ucył...Nie dadzom
                              pozyć.W ciąże nie zajdziesz, zdrowie jak u konia, to tyraj...
                              • ciupazka Re: WSYCKIM BELFROM - SCESC BOZE!!! 20.10.04, 12:12
                                Dej Boze!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka