Dodaj do ulubionych

Przepisy KRUS

05.03.12, 18:35
Padłam ofiarą urzędników pracujących w KRUS-ie - zakładając działalność gospodarczą posiadałam minimum powierzchni gruntów przeliczeniowych czyli pow. 1 ha.W między czasie sytuacja agralna się pomniejszyła(nie przedłużono mi umowy dzierżawy), co spowodowało zmniejszenie gospodarstwa.W związku z powyższym w świetle prawa, nie miałam podstaw prowadzić dalszej działalności na zasadach KRUS. W tym czasie o tym nie wiedziałam, i tak się to ciągnęło ok. 2 lat. Dzisiaj, kiedy zanosiłam oświadczenie o powierzchni gospodarstwa, Pani urzędniczka uprzejmie i z uśmieszkiem poinformowała mnie, że zostaję wykluczona z KRUS-u i automatycznie wskakuję na ZUS, gdzie muszę zapłacić zaległe składki za 2 lata wraz z odsetkami. Pytanie brzmi: czy urzędnik nie powinien mnie poinformować o nie spełnianiu warunków na prowadzenie działalności na zasadach KRUS?
Obserwuj wątek
    • pol.silver Re: Przepisy KRUS 06.03.12, 08:56
      Padłam ofiarą urzędników pracujących w KRUS-ie - zakładając działalność gospoda
      > rczą posiadałam minimum powierzchni gruntów przeliczeniowych czyli pow. 1 ha.W
      > między czasie sytuacja agralna się pomniejszyła(nie przedłużono mi umowy dzierż
      > awy), co spowodowało zmniejszenie gospodarstwa

Pani Joanno , padła Pani ofiarą włąsnego niedbalstwa , jestem pewien że podpisała Pani dokument /być może nawet nie czytając / w którym zobowiązała się Pani do informowania KRUS o wszelkich zmianach mających wpływ na Pani ubezpieczenie .
      Nie rozumiem zupełnie oczekiwania że to urzędnik ma codziennie do Pani dzwonić i pytać czy aby na pewno nic się nie zmieniło .

Jeśli jednak się mylę i POINFORMOWAŁA Pani KRUS o tym że dzierżawa nie została przedłużona to przepraszam za wyżej napisane słowa.

• joanna-krus Re: Przepisy KRUS 06.03.12, 11:06
        Dzięki za normalne słowa, lecz mam żal o to, że gdy zanosiłam w maju rozliczenie z Urzędu skarbowego z działalności gospodarczej o kwocie należnego podatku dochodowego za ubiegły rok podatkowy, to Panie wprowadzając dane do systemu, nie zauważyły i nie poinformowały o nie spełnianiu warunków by należeć nadal do KRUS.
        • pol.silver Re: Przepisy KRUS 06.03.12, 12:07
          gdy zanosiłam w maju rozliczeni
          > e z Urzędu skarbowego z działalności gospodarczej o kwocie należnego podatku do
          > chodowego za ubiegły rok podatkowy, to Panie wprowadzając dane do systemu, nie
          > zauważyły i nie poinformowały o nie spełnianiu warunków by należeć nadal do KR
          > US.

teraz to nie rozumiem ... Panie wprowadzały do systemu dane o kwocie podatku a nie o zmianach w obszarze gospodarstwa rolnego ... o których przecież nie wiedziały /przynajmniej tak wynika z Pani pierwszego postu na tym forum /

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka