Dodaj do ulubionych

Znów odmówiono dr. Badenowi

12.09.12, 19:12
I nie bedzie Badena w czasie sekcji:

niezalezna.pl/32740-skandal-znow-odmowiono-dr-badenowi
niezalezna.pl/32789-dlaczego-nie-chca-badena-mamy-pismo
Nikt w prokuraturze nie chce miec kolejnego dowodu w sprawie wybuchu na pokladzie. Polscy patolodzy musza wystarczyc aby sprawe zamknac. -)
Obserwuj wątek
    • vice_versa Takiego wała! 13.09.12, 00:54
      Bardzo dobrze. To chyba pierwsza lista hańby, którą widzę.

Po decyzji prokuratury odmawiającej Badenowi udziału w sekcji, każdy uczciwy lekarz, a tym bardziej akademik ma możliwość zrezygnowania z udziału w Komisji.

Pod przewodnictwem dającym gwarancje, że wyniki będą funta kłaków warte.
      Koszmar po prostu.
      Ktoś tu mówił o graniu trumnami?

Ta skundlona władza pokazuje wszystkim gest Kozakiewicza.
      Takiego wała jak Polska cała!

---------------------

"Ujawniamy pełny skład zespołu, który będzie dokonywał ekshumacji i sekcji zwłok ofiar katastrofy smoleńskiej:

1. prof. dr hab. n. med. Barbara Świątek
      2. prof. dr hab. n. med. Karol Śliwka
      3. dr hab. n. med. Zbigniew Jankowski
      4. dr n. med. mgr prawa Tomasz Jurek
      5. dr n. med. Łukasz Szleszkowski
      6. dr n. med Jerzy Kawecki

Ponadto do pomocy przy sekcji zwłok wybrano dwóch antropologów z Zakładów Medycyny Sądowej we Wrocławiu i Bydgoszczy: mgr Agatę Thannhäuser i dr Jarosława Bednarka.

Sekcjom przewodzić będzie prof. Barbara Świątek, kierownik Katedry i Zakładu Medycyny Sądowej Akademii Medycznej we Wrocławiu. O kontrowersjach wokół tej lekarki „Codzienna” pisała już wcześniej. To właśnie prof. Świątek ogłosiła, że śmierci Stanisława Pyjasa winny jest on sam… bo spadł ze schodów. Prokuratura Okręgowa w Łodzi prowadzi nawet śledztwo w sprawie „poświadczenia nieprawdy przez biegłych w opinii sądowo-lekarskiej”.

------------------------

“Polska miała ogromny problem w postaci rządu PiS i cieszę się, że polski naród pozbył się tego problemu”Siergiei Karaganow
    • vice_versa Gra trumnami... CD 18.09.12, 00:00
      wpolityce.pl/wydarzenia/36474-kolejny-skandal-dot-ekshumacji-sp-anny-walentynowicz-w-tej-sprawie-jak-w-soczewce-widac-stan-panstwa
      "Jak wskazuje mecenas Stefan Hambura, "w trakcie badań Walentynowicz w Zakładzie Medycyny Sądowej w Bydgoszczy zepsuł się tomograf komputerowy", co wymusiło konieczność przeniesienia tych badań do Krakowa."

--------
      Chłopak z 3miasta (67.213.218.***) dzisiaj, 20:34

To był CT przeznaczony wyłącznie do celów sekcyjnych i stojący w zakładzie patologii. Po tym jak ten CT "padł" podobno ktoś się nie zgodził na przebadanie worka z zawartością (Nadal nie wiemy kto/co tam jest) przy pomocy drugiego CT ulokowanego w zakładzie radiologii tego samego Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im. A. Jurasza w Bydgoszczy. Ja to przewidziałem. Teraz brakuje jeszcze tylko tego, żeby zepsuł się serwer na którym znajduje się część przeprowadzonych badan diagnostyki obrazowej. Według niepotwierdzonych informacji adwokat doprowadził jednak do zrobienia zdjęć RTG zanim rozpoczęto CT. Wnioski adwokata do prokuratury są oddalane bez podawania podstawy prawnej i za to z uwaga o braku możliwości odwołania się od odmownej decyzji. Dlatego badania dokonuje się tylko w kierunku wyznaczonym przez prokuraturę.
      --------------

A mnie najbardziej dziwi ten KRAKÓW...
      To jest zupełnie niewiarygodne: z Bydgoszczy do Krakowa. Czego nie widać? Akademii Medycznej w Warszawie nie widać... Omijają Akademię Medyczną w Warszawie aż tak szerokim łukiem? Warszawscy patologowie nie chcą współpracować?Nie mają tam jeszcze "swoich" lekarzy??? Bo, że nie mają CT (tomografu) to nikt nie uwierzy.

Prywatnie dodam, że ja to nawet rozumiem, bo doskonale ZNAM katedrę patologii AM w Wawie. Omijają moją rodzinę, hehehehee, niebezpieczni jesteśmy i cały orszak będzie jechał do Krakowa. Oni muszą mieć bardzo dobre rozpoznanie kto jest swój a kto nie. Co za bagno, zupełnie niewiarygodne...

Dla mnie to jest szokująca wiadomość. To wygląda tak, jakby mieli dokładnie rozpracowane która instytucja jest obsadzona przez "swoich" a która nie. Wybierają swoich ordynatorów i już. I dlatego cały korowód pojedzie do Krakowa.

Najgorsze jest, że takich małych decyzji ani się nie komentuje ani nie widać, ani nie ma się na to żadnego wpływu. Sprawa zostaje w wąskim środowisku i nawet nikt się nie zająknie. Ot prokuratura zadecydowała wysłać z Bydgoszczy do Krakowa i nikomu nawet nie przyjdzie do głowy skąd niby ten Kraków.
      • przycinek.usa Re: Gra trumnami... CD 18.09.12, 00:15
        O ile pamietam - najlepszy CT w Polsce maja w Lodzi - faktycznie blizej. Z tymi badaniami to sa jaja, bo jedna maszyna da obraz jak zyleta z rozdzielczoscia lepsza jak 0.1 mm a inna bedzie calkiem nieczytelna. Dlatego moze jada tak daleko. Moze tam jest najgorszy CT? Mozliwe jednak, ze to sa fantazje - a badanie bedzie dobrze wykonane. Moze nawet wykryja odlamki w kosciach? Kto wie? Poczekajmy na wyniki.
        • przycinek.usa awaria CT ustawiona? 18.09.12, 20:33
          naszeblogi.pl/32265-grzegorz-braun-znowu-zaatakowal-pluton-policji
          "zepsuł się tomograf komputerowy. Oczywiście, rozumiemy, że nie może być samych sukcesów, są pewne bolączki, na przykład takie, że nie ma możliwości, by jednocześnie działał rentgen, tomograf komputerowy i USG. Jak działa jedno i drugie, to trzecie się psuje. Zastanawia, że już od początku, jeszcze zanim się okazało, że tomograf się schrzanił, czekał już pojazd z Krakowa, zupełnie, jak ten ambulans czekający na posłankę Cielebąk- Sawicką, która za chwilę miała zemdleć i odjechać na sygnale transmitowanym przez zaprzyjaźnione telewizje. No, ale oczywiście, z oburzeniem odrzucamy te pierwsze, pochopne, a przy tym jątrzące i dzielące Polaków interpretacje. Co w tym dziwnego, że sobie ambulans na krakowskich numerach przejeżdżał przypadkiem, z tragarzami, a co, nie mógł? Nielegalne to jest? No? No? Coś złego w krakowskich numerach? Znowu dzielicie ambulanse na lepsze i gorsze? Kary na was nie ma! To znaczy na razie nie ma, ale już niedługo, to, kto wie!"
          • vice_versa Re: awaria CT ustawiona? 18.09.12, 22:43
            Piszę przecież, że takie decyzje podejmuje polityczna góra. Tzw.czapa.
            Można było zepsuć Tutkę przed oblotem i do tej pory nie ujawnić wyników oblotu?
            Można było. To taki CT to pikuś! A jest kilkanaście innych CT zdecydowanie bliżej Bydgoszczy.
            • przycinek.usa Re: awaria CT ustawiona? 18.09.12, 23:02
              widocznie ta w Krakowie jest jakas specjalna....
            • guzikiewicz Ustawiona- 19.09.12, 11:36
              No to don Maciorro górą.Jak pięknie blokował policyjna sukę,żandarmeria kompletnie wygłupiona.Tutka,jak to ruski bombowiec,dzielnie się broniła przed zepsuciem,ale w końcu uległa.Nienaruszone zębem czasu zwłoki-wiadomo czego to oznaka.Braun miał ten fakt udokumentować,ale czapa nie pozwoliła.Powołać komisję sejmową!
    • vice_versa Coraz gorzej. 19.09.12, 23:35
      Chcę tylko przypomnieć, że kilkaset kg zwłok skremowano i pochowano w zbiorowej mogile na Powązkach. To było jakiś miesiąc czy dwa po Smoleńsku. Już wtedy podobno nie dało się zidentyfikować. Wklejałem o tym w pierwszym watku. Przypominam też, że prokuratura dysponuje materiałem porównawczym DNA od każdej z rodzin, więc teraz mogą to przedstawiać jako wyniki. M.zd. w tej sprawie nic i nigdy już nie zostanie ustalone. A na pewno nie w naszym okupowanym kraju.

A teraz to:

wpolityce.pl/wydarzenia/36611-to-nie-byla-anna-walentynowicz-syn-legendy-solidarnosci-to-zupelnie-inna-osoba-od-tej-ktora-rozpoznalem-w-moskwie
      Janusz Walentynowicz, syn założycielki „Solidarności” potwierdził w rozmowie z portalem wPolityce.pl, że ciało wyjęte z grobu na gdańskim Srebrzysku nie należy do Anny Walentynowicz.

Osoba, która leży na stole sekcyjnym nie jest osobą, którą rozpoznałem w Moskwie. Jest to zupełnie inna osoba. Ona była pochowana w naszym grobie jako Anna Walentynowicz.

Dotychczas czynności trwające we Wrocławiu dotyczą jednej ofiary smoleńskiej katastrofy – tej ekshumowanej w Gdańsku.

Musimy dotrwać do jutra i być przy sekcji drugiej osoby.

- mówi Janusz Walentynowicz. Według doniesień medialnych chodzi o ciało ekshumowane z warszawskiego grobu Teresy Walewskiej-Przyjałkowskiej, wiceprezes Fundacji „Golgota Wschodu”.

Pełnomocnik rodziny Walentynowiczów mec. Stefan Hambura powiedział nam, że nad tym postępowaniem powinien się teraz pochylić prokurator generalny Andrzej Seremet:

Powinien je osobiście nadzorować. Uważam też, że byłoby wskazane zarządzenie ekshumacji wszystkich ciał ofiar katastrofy smoleńskiej. Ciało, które dziś leżało na stole sekcyjnym było w relatywnie bardzo dobrym stanie. Powinno się więc w ten sposób zabezpieczyć ewentualne dodatkowe dowody.

Dotychczas ekshumowano pięć ciał ofiar katastrofy smoleńskiej – chodzi również o Zbigniewa Wassermanna, Przemysława Gosiewskiego i Janusza Kurtykę.

Wczoraj prokuratorzy zapowiedzieli kolejne cztery ekshumacje z powodu uzasadnionych podejrzeń, iż doszło do pomylenia ciał.

Dwa następne wnioski – rodzin Stefan Melaka i Tomasza Merty są już złożone w wojskowej prokuraturze.
      wpolityce.pl/wydarzenia/36611-to-nie-byla-anna-walentynowicz-syn-legendy-solidarnosci-to-zupelnie-inna-osoba-od-tej-ktora-rozpoznalem-w-moskwie
      • vice_versa Płk. Szeląg vel Potencjalna Pomyłka 19.09.12, 23:53
        To nie jest skandal, tylko skończone sk******stwo.
        Trzeba mieć bezczelność Urbana i etykę zaprzańca żeby oskarżać rodziny.
        Niebywałe po prostu.
        Przecież tego Szeląga za te brednie powinno się natychmiast przenieść do rezerwy i zdegradować do szeregowca. Ale nie w Kondominium. W Kondominium dostaje się awans. Kiedy czytam takie newsy to wiem że płk Szeląg wkrótce zostanie generałem. Zobaczycie.

--------------------
        Na pytanie, kto odpowiada za to, że ciała mogły zostać zamienione i kto wkładał je do trumien - strona polska czy rosyjska - płk Szeląg odpowiedział:

Sformułowanie "zawinienie" powoduje określone konotacje. I ja dzisiaj jestem jak najdalszy. Po pierwsze mówię, że mamy do czynienia dzisiaj z wątpliwościami, które rozwieją już jednoznacznie badania genetyczne przeprowadzone w Polsce. Z dokumentów rosyjskich wynika, że jeśli doszło do zamiany ciał, to w pewnych przypadkach

mogło dojść do tego na skutek błędnego rozpoznania przez rodzinę, (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

w jednym przypadku przez przedstawiciela polskiej instytucji. Co do dwóch osób, strona rosyjska uznaje, że jeśli pomylono ciała, to błąd leży po stronie rosyjskiej. Polegał on na tym, że wpisano do dokumentacji nieodpowiednie numery zwłok.

Wszystko to jest kwestią - podkreślam - POTENCJALNYCH POMYŁEK. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
        ----------------
        wpolityce.pl/wydarzenia/36520-olbrzymi-skandal-z-cialami-ofiar-katastrofy-smolenskiej-kto-lezy-w-grobach-beda-kolejne-cztery-ekshumacje
        • vice_versa Cenzura informacyjna. Kompletne milczenie mediów. 19.09.12, 23:57
          wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-marzeny-nykiel/36644-knebel-na-prawde-o-smolensku-zamienil-wiadomosci-w-kalejdoskop-banalow-o-ekshumacji-anny-walentynowicz-ani-slowa
          • vice_versa Hańba Torańskiej 20.09.12, 00:27
            Torańska o ekshumacjach
            "Bo my lubimy wykopki… (...) Bo to taka nasza narodowa specjalność."
            wpolityce.pl/artykuly/36635-co-musialoby-sie-stac-w-sprawie-smolenska-zeby-was-oburzylo
            Nieprawdopodobna jest skala tego skurwienia i fakt, że Polaków bezkarnie raczy się takimi tekstami.
            W pale się po prostu nie mieści. Myślałem że mam na tyle trzeźwy ogląd spraw, że niewiele może mnie już zaskoczyć, ale skala tego panoszącego się draństwa i zwykłego kurestwa przekracza granice i mojej tolerancji i wyobraźni nt. tego co jest dopuszczalne w przestrzeni publicznej...Po prostu przerażające kto ma głos w tym Kondominium, dla niepoznaki zwanym Polską.
          • vice_versa Knebel 20.09.12, 00:28
            wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-lukasza-adamskiego/36636-propaganda-wchodzi-w-kolejny-etap-walentynowicz-nie-bylo-w-grobie-i-co-z-tego
      • catmar Re: Coraz gorzej. 21.09.12, 04:28
        vice_versa napisał:

>
        > M.zd. w tej sprawie nic i nigdy już nie zostanie ustalone.

+1
        Pelna zgoda.

Tu nie Wlochy:
        Sąd nakazał też ponowne procesy kilku Włochów ze specsłużb, którzy wcześniej wykręcali się od procesów tajemnicą służbową.

wyborcza.pl/1,75248,12524858,Wlochy__Agenci_CIA_winni__ale_bezkarni__Musza_tylko.html

--
        W mniemaniu zwolenników „sprawiedliwości społecznej” wynajęcie do mokrej roboty urzędnika państwowego, nadaje mokrej robocie pozory legalności, a właściwie nie żadne tam „pozory”, tylko odziewa ją w „majestat prawa”. Stanislaw Michalkiewicz

• catmar Percepcja i reakcja. 20.09.12, 03:06
      Tylko tyle.
      • vice_versa Przypominam jak to bylo ze zwłokami 20.09.12, 15:28
        To ja przypomnę co podpowiadała moja percepcja.
        Mój post z MAJA 2010:

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,109851894,111617705,12_urn_NN_po_miesiacu_badan_DNA_Szok_.html
        Przegapiłem tę informację z 7.05. Wklejam żeby nie umknęło na przyszłość jak to
        było ze zwłokami:

"Jak powiedział zastępca dyrektora Zarządu Cmentarzy Komunalnych Stanisław
        Jankowski, w poniedziałek o godz. 17 na terenie tzw. kwatery smoleńskiej
        pochowane zostaną spopielone szczątki ofiar katastrofy, które w ostatnim czasie,
        już po oficjalnych pogrzebach, przywiezione zostały do Polski. Dwanaście urn
        będzie złożonych w grobie w centralnym miejscu kwatery, na terenie której
        pochowano 28 z 96 ofiar katastrofy w Smoleńsku."
        wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,10-maja-Warszawa-zegna-i-modli-sie-za-ofiary-tragedii,wid,12244745,wiadomosc.html?ticaid=1a2f4&_ticrsn=3
        Oznacza to ni mniej ni więcej, tylko to, że zwłoki nie były "kompletne" pomimo,
        że kompletowanie trwało min. 2 tygodnie.
        12 urn, nie wiemy jak dużych, po prostu resztki spalono i pochówek odbył się
        MIESIĄC po katastrofie! Co więc robiono przez pierwsze 2 tygodnie po tragedii
        oprócz karmienia nas wiadomościami o analizach DNA??? Już wtedy to
        kwestionowałem, bo PCR ze świeżego materiału robi się w 24h. A teraz dowiadujemy
        się, że uzbierało się jeszcze 12 spopielonych urn! Czy w wersji "wypadku" to w
        ogóle do wytłumaczenia? Przecież przed spaleniem to jest olbrzymia masa
        niezidentyfikowanych zwłok... Inaczej ma się sprawa w wersji zamachu- wtedy to
        siły są tak wielkie, że ludzkie szczątki rozrywa na strzępy. I jak to się ma do
        wcześniejszych zapewnień władz, że wszystkie zwłoki trafiły już do kraju?

Wklejam fragment Dymiącego Guna:

Cytat Załącznik medyczny do raportu o przyczynach katastrofy Tu-154M nr 101
        omawiający wyniki sekcji zwłok ofiar będzie niezawodnie odpowiadał co najmniej
        takim standardom medycyny wojskowej jak te opisane w amerykańskich przepisach
        Medical Aspects of Army Aircraft Accident Investigation (Army Regulation 40-21,
        Headquarters Department of the Army Washington, DC 23 November 1976, Unclassified)

www.army.mil/usapa/epubs/pdf/r40_21.pdf.
        A zapewne nawet jeszcze ściślejszym, bo amerykańskie przepisy wojskowe
        sformułowano dla potrzeb rutynowych dochodzeń dotyczących śmierci członków
        załogi w wypadkach treningowych w lotnictwie wojskowym, a nie na potrzeby
        śledztwa nad przyczynami katastrofy o wadze ogólnopaństwowej, w której ginie
        głowa państwa i generalicja.

Zgodnie z art. 3 ust.7 tej instrukcji, w ciągu 96 godzin po zakończeniu
        ostatniej sekcji zwłok, wszystkie protokoły sekcji, preparaty mikroskopowe,
        próbki tkanek zakonserwowane w bloczkach parafinowych i innymi sposobami, zbiór
        fotografii ofiar przed i po przewiezieniu z miejsca wypadku oraz zdjęcia
        rentgenowskie mają zostać przekazane do dyspozycji wojskowego instytutu medycyny
        sądowej. Zgodnie z załącznikiem A, punkt 4, część E do instrukcji nr 40-21,
        każdy protokół sekcji każdej z osobna ofiary wypadku musi oprócz standardowego
        opisu medycznego zawierać następującą informację:

1. Szacunkowy czas przeżycia od momentu uderzenia o ziemię.
        2. Datę i godzinę śmierci.
        3. Ślady ognia na zwłokach powstałe przed i po uderzeniu samolotu o ziemię,
        oraz obecność na zwłokach błota, ziemi lub śladów paliwa.
        4. Szacunkowy czas wystawienia zwłok na działanie ognia.
        5. Położenie zwłok lub fragmentów zwłok na miejscu wypadku względem szczątków
        samolotu.
        6. Obrażenia (osobno i szczegółowo opisane mają być obrażenia głowy, twarzy,
        szyi, krtani, barków, piersi, korpusu, miednicy, ramion, nóg, dłoni i stóp).
        7. Przyczyny doznanych poparzeń (pożar, kontakt z paliwem, płynem
        hydraulicznym, innymi substancjami).
        8. Przyczyny obrażeń mechanicznych (uderzenie o części samolotu - szczegółowy
        opis, lub o inne przedmioty - szczegółowy opis).
        9. Kolejność doznanych obrażeń (opisać kolejno obrażenia odniesione przed
        wypadkiem, obrażenia spowodowane podczas pierwszego zderzenia z ziemią, podczas
        ew. kolejnych zderzeń z ziemią lub innymi obiektami, podczas ew. dalszego toku
        wypadku).
        Pogłoski, jakoby w rosyjskich protokołach sekcji pisano po prostu "przyczyna
        śmierci: mnogie obrażenia",to z pewnością potwarz

wtemaciemaci.salon24.pl/178536,dymiacy-nagan
        • przycinek.usa Re: Przypominam jak to bylo ze zwłokami 20.09.12, 16:54
          interesujace.
        • catmar Re: Przypominam jak to bylo ze zwłokami 21.09.12, 04:17

vice_versa:

Ten moj post jest pod pierwszym postem w tym watku.

Dotyczy:
          > Nikt w prokuraturze nie chce miec kolejnego dowodu w sprawie wybuchu na pokladz
          > ie. Polscy patolodzy musza wystarczyc aby sprawe zamknac. -)

i z drugiego linka:
          "Prokuratura Wojskowa odmówiła powołania dr. Michaela Badena w charakterze biegłego i dopuszczenia go do udziału w ekshumacji i sekcji zwłok ofiar katastrofy smoleńskiej. Prokuratura Wojskowa uznała, że ani teraz, ani w najbliższej przyszłości nie przewiduje konieczności poszerzania składu biegłych."
          … "To właśnie prof. Świątek ogłosiła, że śmierci Stanisława Pyjasa winny jest on sam… bo spadł ze schodów. Prokuratura Okręgowa w Łodzi prowadzi nawet śledztwo w sprawie „poświadczenia nieprawdy przez biegłych w opinii sądowo-lekarskiej”."

Pan Nikt ma swoja percepcje i swoje reakcje.
          www.mojawyspa.co.uk/forum/64/38399/PAN-NIKT

--
          W mniemaniu zwolenników „sprawiedliwości społecznej” wynajęcie do mokrej roboty urzędnika państwowego, nadaje mokrej robocie pozory legalności, a właściwie nie żadne tam „pozory”, tylko odziewa ją w „majestat prawa”. Stanislaw Michalkiewicz

• przycinek.usa Re: Percepcja i reakcja. 20.09.12, 17:02
        trudno mi ocenic co wlasciwie masz na mysli, wypadaloby moze wyjasnic - widze w prasie notki na ten temat - rodziny zabieraja sie za tych drani -
        niezalezna.pl/33071-skandal-z-cialami-jest-doniesienie-do-prokuratury
        mam nadzieje, ze cos wreszcie ruszy - moze wreszcie ktos te znieczulice spoleczna przerwie.

Swoja droga to niewiarygodne jak tego PiSu nienawidzicie w Polsce.
        PiS sie odgryza:
        niezalezna.pl/33076-pis-domaga-sie-odwolania-szefa-skw
        • catmar Re: Percepcja i reakcja. 23.09.12, 02:54

przycinek.usa napisał:

>
          > trudno mi ocenic co wlasciwie masz na mysli, wypadaloby moze wyjasnic

Fakt.
          Mea culpa.

Poczatkowo chcialem poprzestac na swoim powyzszym poscie do V_V ale, po przemysleniu, sprobuje wydlubac troche czasu i skorzystam z okazji, aby nieco szerzej przedstawic ta zbitke slowna:

PERCEPCJA I REAKCJA.
          TYLKO TYLE.

w nowym watku pt.
          Ksztaltowanie Rzeczywistosci,
          ktory nie zasmieci niniejszego watku zalozonego przez Przecinka a i latwiej bedzie usunac go, gdyby nie odpowiadal adminow standardom.

--

• przycinek.usa Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 20.09.12, 17:30
      chca badac PRZYCZYNY smierci:
      niezalezna.pl/33043-smolensk-nowe-wnioski-do-prokuratury
      "W Sejmie zakończyło się posiedzenie Zespołu Parlamentarnego Ds. Zbadania Przyczyn Katastrofy TU-154 M z 10 kwietnia 2010 r., w którym udział wzięli bliscy ofiar tragedii smoleńskiej, a także wicemarszałek Sejmu Marek Kuchciński oraz szef klubu PiS Mariusz Błaszczak.

W trakcie posiedzenia podjęto m.in. decyzję o skierowaniu wniosku do prokuratury, aby po ekshumacji zwłok przeprowadzano nie tylko badania umożliwiające ich identyfikację, ale również takie, które pozwolą na ustalenie przyczyny śmierci ofiar.

Zespół parlamentarny kierowany przez Macierewicza chce też zwrócić się do prokuratury o dopuszczenie międzynarodowych grup eksperckich do wszystkich następnych sekcji zwłok i "prowadzenia ich według kanonów obowiązujących w sytuacji, kiedy podczas katastrofy lotniczej musi być wzięty pod uwagę inny przebieg wydarzeń niż nieszczęśliwy wypadek".
    • vice_versa Manipulacje czerwonych mediów 21.09.12, 00:22
      I znów mamy dowody na propagandę. Co i rusz łapie się media na bezczelnych łgarstwach i wypaczaniu wypowiedzi czy to Kaczyńskiego, Macierewicza czy, jak teraz, rodzin ofiar. Wszystko w imię studzenia nastrojów, pozorów "obiektywizmu" (czemu miała służyć konfrontacja Małgorzaty Wassermann z Dereszem u... Moniki O.) itp.
      Ta propaganda wlewa się do domów przez każdy TV, większość wyłączy, bo "znowu się kłócą o trupy", przyklaśnie Dereszowi, który rzekomo pragnie "żeby zapanował spokój nad trumną jego żony" i swobodnie zarzuca "polityczną grę trupami". Haniebne po prostu, ale czego można się spodziewać po sekretarzu PZPR.

-----------
      "Dzisiaj nie możemy ani potwierdzić, ani zaprzeczyć, że to ciało Anny Walentynowicz" - ogłosiła rodzina Anny Walentynowicz we Wrocławiu, po sekcji szczątków wyjętych z grobu jednej z ofiar katastrofy smoleńskiej (prawdopodobnie z grobu Teresy Walewskiej-Przyjałkowskiej).

Rodzinie chodziło jednoznacznie o grób badany DZIŚ. Wczoraj ani syn, ani wnuk legendy "Solidarności" nie mieli wątpliwości, że w gdańskim grobie na cmentarzu na Srebrzysku nie leży ani ich mama, ani babcia.

Nikt z odrobiną dobrej woli nie może mieć wątpliwości, że chodziło o DZISIEJSZE oględziny, nie WCZORAJSZE. Czyli o pytanie, czy osoba dziś przez rodzinę identyfikowana jest ich krewną.
      A co zrobiły media broniące kłamstwa smoleńskiego jak sprawy świętej?
      ZNÓW MANIPULUJĄ. ZNÓW KŁAMIĄ.

"Dzisiaj nie możemy ani potwierdzić, ani zaprzeczyć, że to ciało Anny Walentynowicz" - informuje np. gazeta.pl, budując artykuł w tonie jednoznacznie wskazującym na rzekome wątpliwości rodziny.

Zadzwoniliśmy więc do pana Janusza Walentynowicza, syna Anny Walentynowicz, z prostym pytaniem:Czy rodzina ma wątpliwości co do tego, że to NIE ANNA WALENTYNOWICZ została pochowana w Gdańsku?

Janusz Walentynowicz powiedział nam:

Nasze dzisiejsze odpowiedzi odnosiły się do dzisiejszej ekshumacji. Dziennikarze, którzy są zorientowani w temacie i wiedzą o czym piszą, to ujmują nasze wypowiedzi w sposób jednoznaczny i zrozumiały. Natomiast to, co się ukazało dziś w Wirtualnej Polsce i niektórych innych mediach to woła o pomstę do nieba, bo robi z nas jakiś idiotów. Mówiliśmy przecież wczoraj o jednej sekcji, a dziś mówiliśmy o zupełnie innej osobie! Natomiast ktoś pomieszał to wszystko, złączył do kupy i tak to wygląda, że wczoraj i dziś była jedna osoba, i wczoraj żeśmy wiedzieli, a dziś nie wiemy.

A więc jeszcze raz zapytajmy: macie pewność, że osoba, którą poddano sekcji wczoraj, to NIE BYŁA wasza mama i babcia?

Tak. To na pewno, na 100 proc. Osoba, która została poddana sekcji wczorajszego dnia, wydobyta z naszego grobu w Gdańsku, nie była Anną Walentynowicz. Natomiast co do dzisiejszej sekcja osoby wydobytej z grobu na Powozkach, to nie mamy pewności. Czekamy na wyniki badań DNA.

Mec. Stefan Hambura - pełnomocnik rodziny - powiedział nam z kolei:

Przekaz rodziny był jasny, a niektórzy dziennikarze zachowują się tak, jak gdyby nie wiedzieli, o czym się mówi. Tacy dziennikarze chyba nie nadają się do wykonywania tego zawodu.

W grę wchodzi więc albo zła wola, albo kompromitująca indolencja.

Ale coś nam się wydaje, że chodzi o wywołanie wrażenia chaosu. Takie skomplikowanie sprawy, nałożenie tylu warstw, że nikt już nie zrozumie o co chodzi.

wpolityce.pl/wydarzenia/36709-znow-manipuluja-tym-razem-wypowiedziami-rodziny-sp-anny-walentynowicz-rodzina-ma-pewnosc-ze-w-gdansku-pochowano-inna-osobe
      I kilka innych linków w temacie:
      wpolityce.pl/artykuly/36700-antygona-antyczna-hiena
      wpolityce.pl/wydarzenia/36696-kto-odpowie-za-horror-z-cialami-ofiar-katastrofy-smolenskiej-pelnomocnik-jaroslawa-kaczynskiego-sklada-wniosek-do-prokuratury
      wpolityce.pl/wydarzenia/36712-wasserman-zastanawiam-sie-czy-wypowiedzi-min-kopacz-byly-tylko-wprowadzeniem-w-blad-czy-takze-utrudnianiem-sledztwa
      • przycinek.usa Re: Manipulacje czerwonych mediów 21.09.12, 02:41
        niezalezna.pl/33078-kolejny-skandal-z-sekcjami-ofiar-smolenska
      • catmar Re: Manipulacje czerwonych mediów 21.09.12, 04:52
        Nie tylko manipuluja.
        Jak trzeba to potrafia prosto i szybko.
        Stachanowcy jacys nowi ...

Prokuratorzy nie dopełnili obowiązków i nie przeprowadzili sekcji zwłok ofiar katastrofy.
        To nikomu nie przeszkadzało.
        Tymczasem teraz śledczy w błyskawicznym tempie wszczynają śledztwo w sprawie dziennikarskiej publikacji – mówi poseł Macierewicz.
        niezalezna.pl/32363-sledczy-chca-poznac-informatora-gpc

--

• dorota_333 Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 21.09.12, 17:41
      Gdzieś w tym wątku piszesz, Przycinku, o "nienawiści" ludzi do PiS. Raczej o politowaniu można mówić.
      Widziałam kilka dni temu relację z zadymy, któą urządziły dwie posłanki PiS (+ grupa wyznawców) z okazji ekshumacji szczątków śp. Walentynowicz. Posłanka Fotyga zaczęła tłumaczyć policjantom swoją chęć uczestniczenia w ekshumacji tym, że "ona mieszka tutaj blisko..." smile Oglądając to, ryknęliśmy w domu ze śmiechu: baba mieszka przy cmentarzu, no to chodzi sobie czasem przed świtem na ekshumacje...

Można naprawdę czuć tylko politowanie, jak się słyszy takie wypowiedzi: nie miała prawa uczestniczyć w czynności urzędowej, jaką jest ekshumacja. A ta poza tym - zrobiliby jej niezły kawał, gdyby pozwolili na jej uczestnictwo. Nie wiadomo, czy zemdlałaby najpierw, czy doznała rozstroju nerwowego.

Poza tym - nie zauważyłeś, Przycinku, jakiejś dziwnej prawidłowości: tylko bardzo nieliczne "rodziny smoleńskie" żądają ekshumacji szczątków bliskich. Bardzo specyficzni są to ludzie.

• vice_versa Ryknij sobie jeszcze raz, tylko nie kłam. 21.09.12, 18:27
        niezalezna.pl/33079-prokuratura-zaciera-slady
        vod.gazetapolska.pl/2399-ekshumacja-na-powazkach-wstrzasajace
        • przycinek.usa Re: Ryknij sobie jeszcze raz, tylko nie kłam. 21.09.12, 20:36
          Zbyt mlodzi sa ci dziennikarze. Pytania sa plytkie. Kiepski material z merytorycznego punktu widzenia, ale bardzo interesujace sa wypowiedzi o odsuniecie tej szefowej z wroclawia, nie chce mi sie nawet nazwiska pisac, bo mnie obrzydza. Podoba mi sie ten Hambura, choc od dawna myslalem, ze wolalbym aby mial inny ksztalt okularow. -)
      • bagracz Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 21.09.12, 19:29
        dorota_333 napisała:

> Bardzo
        > specyficzni są to ludzie.

Politowanie, specyficzni? Ciała pozamieniane a tu najważniejsze okazuje się dla kogoś kto politowania niby nie wymaga, że ludzie są specyficzni i godni politowania. Gratuluję tak głębokiego zerwania z rzeczywistością. Doborowe towarzystwo. Ciekawe do jakiego poziomu absurdu dojdziecie smile

• dorota_333 Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 21.09.12, 20:22
          Problem "zamiany" ciał - jak i chyba wszystkie pozostałe "problemy" w kwestii identyfikacji, pochówku etc. - dotyczą wyłącznie krewnych osób bardzo aktywnych politycznie w PiS. Nikt inny nie zgłasza takich problemów.

W opinii publicznej utrwala się wrażenie, że aktywiści pisowscy "grają zwłokami swoich bliskich". I jest to wrażenie w dużej mierze uzasadnione.
          • bagracz Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 21.09.12, 20:35
            Faktycznie utrwala się wrażenie. Nawet intensywnie dość, media robią odpowiedni lansik.
            Ja już chyba kiedyś wspominałem, że jak chcę iść do teatru albo kina lub cyrku, to kupuje bilet i idę. Jak ktoś chce mieć to za darmo to niech se ma. Ale strasznie nie lubię gdy ktoś mi opowiada te głupie przedstwienia.
          • przycinek.usa Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 21.09.12, 20:51
            Mysle, ze mylisz sie. To nieprawda. To kwestia szacunku do zmarlych. Patrzac na to z wielkiej odleglosci - mam poglad, ze to jest nieslychane, ze pomylono tyle zwlok. Bedac dokladnym obserwatorem tego co sie dzieje w Rosji - podejrzewam - ze to zostalo zrobione celowo.

Za dobrze znam charakter putina - mam zdecydowane przekonanie, ze to moze nie byc przypadek - lecz dzialanie celowe. Zaden balagan. Po prostu oni tam dobrze rozumieja jak spoleczenstwo mysli. KGB ma od tego ekspertow. Przypomnij sobie sprawe talibanu, kiedy "nasi" odlewali sie na zwloki i jeszcze to nagrywali na video. Ruscy to dobrze rozumieja.
            Jesli ktokolwiek gral "na zwloki" to wlasnie ruscy dokonujac ich swiadomej zamiany.
            Mozliwe, ze Kaczynskiego tez z kims podmienili. Choc chyba to akurat bylo sprawdzane - nie pamietam dokladnie - jesli sie myle - to mnie skoryguj.

I rownoczesnie mam taka uwage - ze stosujesz nieodpowiednie slownictwo.
            Nie mowi sie - zwloki - poniewaz to sa okreslone zmarle osoby - nie wypada w taki sposob wypowiadac sie o tym. Jesli uzywasz takiego slownictwa, to swiadczy to o twoim stosunku do tej sprawy. Byc moze ten sposob wypowiadania sie wynika z fakty naleznosci do innej grupy pokoleniowej - bo gdybym ja tak kiedys powiedzial o kims zmarlym przy moim ojcu, to stary normalnie wtluklby mi na miejscu.

No ale czasy sie zmieniaja, widocznie juz nie mowi sie o zmarlych po imieniu, ale bezosobowo - zwloki. Coz zrobic. Ja nie musze sie z tym zgadzac. Nie musze jednak przyjmowac takiej polprawdy, gdzie ktos mi wmawia, ze opinia publiczna tak uwaza.

Mysle ze starsza czesc opinii publicznej martwi sie, ze oni tez beda tak traktowani po smierci. Ze ich synowi i corki beda na nich mowic "zwloki". Tak jakby ich zycie nie mialo znaczenia.

Im dluzej to trwa - tym wieksza wzbudzi to nienawisc w stosunku do tej wladzy.
            Byc moze tego nie rozumiesz, Dorota, bo mam wrazenie, ze niewiele rozumiesz, ale sama katastrofa, czy wypadek, czy zamach nie wzbudza w ludziach takich emocji - jak wlasnie ta kwestia szacunku do zmarlych. To jest dosyc kluczowa sprawa, chocby z tego wzgledu, ze w pewnym wieku mysli sie o tym, komu zostawic spadek. I mysli sie o bliskich i zastanawia nad tym kto i na co zasluguje. I kiedy starsi patrza na te swoje "pociechy" jak one mowia o tych wszystkich "pisowcach" i "zwlokach" - to niejednemu zadrzy reka z dlugopisem nad testamentem. Po prostu od pewnego momentu mysli sie o smierci wiecej i tak juz jest.
            • przycinek.usa Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 21.09.12, 21:13
              eska.salon24.pl/449181,taniec-na-trumnach
            • dorota_333 Jesteś oderwany od rzeczywistości polskiej 21.09.12, 22:20
              1. Użyłam określenia "zwłoki" w kontekście: "ekshumacja zwłok", nie pisałam o kimś konkretnym (oczywiście pisząc o konkretnej osobie tak bym tego nie ujęła).

2. Kwestia szacunku dla śmierci - zgadzam się z niemal wszystkim, co napisałeś. Ale totalnie się mylisz w sprawie oceny nastrojów wokół ekshumacji. Nikogo to kompletnie nie interesuje. Naprawdę panuje powszechne przekonanie, że rodziny niektórych ofiar katastrofy robią zamieszanie polityczne. Ocena tego jest jednoznacznie negatywna.

3. O jakimś "wzbudzeniu nienawiści do władzy" w kontekście traktowania ofiar katastrofy - to absurd. Powiem Ci, co wzburzyło ludzi: w pewnym momencie ludzie zaczęli się zastanawiać: dlaczego rodziny ofiar katastrofy smoleńskiej dostają tak gigantyczne odszkodowania, wielokrotnie większe od odszkodowań przyznawanych zwyczajowo w Polsce. To nawet zaczyna zmieniać nastawienie ludzi: zaczynają w sądach żądać większych odszkodowań np. za śmierć osoby bliskiej w wypadku w pracy. Powszechne jest przekonanie, że rodziny ofiar smoleńskich zostały znacznie lepiej potraktowane niż "zwykli" ludzie.

4. Przycinku - nie masz osobistego kontaktu z Polską, jak sądzę. Jeżeli masz, to sporadyczny. A na tym Forum wymieniasz opinie głównie z zagorzałymi zwolennikami PiS (takimi nawet bardzo zagorzałymi wink ). Nastroje w kraju są całkowicie odmienne od tego, co piszesz.
              • vice_versa Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości polskiej 21.09.12, 22:49
                "Ale totalnie się mylisz w sprawie oceny nastrojów wokół ekshumacji. Nikogo to kompletnie nie interesuje. Naprawdę panuje powszechne przekonanie, że rodziny niektórych ofiar katastrofy robią zamieszanie polityczne. Ocena tego jest jednoznacznie negatywna. "

Nie, to jest ocena PROPAGANDYSTKI albo osoby przesiąkniętej propagandą.

Nie interesują mnie "przekonania większości" która ma gdzieś to co władza robi z wybitnymi osobami życia publicznego po ich tragicznej śmierci.

Skundlenie kanalii i głuche milczenie mas nie są dowodem niczego, a zobojętnienie jest dowodem na skrajną głupotę takiej postawy jaką głosisz.
                • bagracz Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości polskiej 21.09.12, 23:30
                  Wątpię by była propagandystką tylko. Są ludzie, którzy nigdy nie wyrośli i nie wyrosną z okresu dzieciństwa, gdy autorytety są głównym i niekwestionowanym źródłem sposobu percepcji otaczającego świata. Tacy ludzie nie są zdolni do samodzielności w tej kwestii. I dlatego za wszelką cenę, nawet robiąc z siebie idiotów, będą bronić źródeł swojej percepcji. Bo bez nich tracą zupełnie orientację, rezon, "swoje argumenty" i wizję świata.
                  Mnie też się wydaje to niemożliwe ale tylko tak mogę wytłumaczyć zachowania dużej liczby osób. To ma dużo wspólnego z sektami. To tylko kolejne ofiary sekciarskiego prania mózgu.
                  Wierzy w bajki i próbuje je niespecjalnie udolnie sprzedawać innym. Bardzo powszechna przypadłość. Ich guru jest oczywiście poza wszelkimi podejrzeniami i tylko inni, czyli ci źli chcą i robią źle. Czasami taki bardziej kumaty osobnik wie, że to brzmi fatalnie, więc czasami coś tam niby krytykuje. Ale to tylko niewyszukany kamuflaż bardziej na potrzeby własne zresztą.
                  Bo głównie przed samymi sobą, tacy ludzie, muszą kamuflować swoją niewolniczą mentalność.
                  Ale w kupie im raźniej i mogą zawsze liczyć na pochwały od suwerena.
                  • dorota_333 Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości polskiej 22.09.12, 11:40
                    > Mnie też się wydaje to niemożliwe ale tylko tak mogę wytłumaczyć zachowania duż
                    > ej liczby osób. To ma dużo wspólnego z sektami. To tylko kolejne ofiary sekciar
                    > skiego prania mózgu.

Bardzo ciekawe jest (i znamienne), że argument o "sekciarswie" pada akurat z tej strony smile
                    Spróbujmy oszacować: zwolennicy PiS to jest jakieś 30% głosujących, a więc około 15% społeczeństwa. Może 20%.

Tak więc mamy 15-20% zdrowych, o dobrym kontakcie z rzeczywistością i ... 80-85% "sekciarzy", z wypranymi mózgami. Interesujące.
                    • bagracz Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości polskiej 22.09.12, 12:33
                      Sekta to nie to samo co sekciarski. Są pewne cechy, które nie zależą od wielkości grupy. Pewnie coś słyszałaś o Korei Północnej. Tam też zdecydowana większość nie ma pranych mózgów? I to tylko dlatego, że jest większością?
                      W kupie siła i tą kupą się trzeba zasłaniać.
                      • dorota_333 Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości polskiej 22.09.12, 13:24
                        Jest bardzo, bardzo dużo złej woli w porownywaniu Polski do Korei Północnej. Już nie mówiąc o tym, że to poównanie to czystej wody idiotyzm.

Piszesz tutaj co chcesz na temat władzy. Spróbuj tego samego w Korei Północnej i nie chrzań aż takich głupotek.
                        • bagracz Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości polskiej 22.09.12, 21:46
                          Myślę, że szkoda czasu na dyskusję z kimś kto albo udaje, że nie rozumie albo faktycznie nie rozumie co się do niego pisze.
                        • vice_versa Re: Jesteś oderwany od rzeczywistości polskiej 26.09.12, 23:26
                          > Jest bardzo, bardzo dużo złej woli w porownywaniu Polski do Korei Północnej. Ju
                          > ż nie mówiąc o tym, że to poównanie to czystej wody idiotyzm.

Nieumiejętność zrozumienia tekstu jest powszechną przypadłością.

Nie było porównania Korei z Polską, tylko przykład pokazujący że argument o "sekcie" jest funta kłaków wart, a odwoływanie się do sondaży, procentów wyborczych prowadzi do absurdalnych wniosków.
                          Przeinaczanie wypowiedzi i intencji jest na porządku dziennym Dezinformacji.
          • vice_versa Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 21.09.12, 21:36
            To Ci, Bagraczu, odpowiedziała smile Chciałeś wiedzieć do jakich absurdów jeszcze dojdzie do masz "problemy" w cudzysłowie... Trzeba upaść na głowę, żeby "problemem" nazwać to, że z Moskwy trafiły inne zwłoki pomimo ich identyfikacji przez rodziny. Stary Wiarus napisał CO I JAK SIĘ BADA, a ta ignorantka dalej o "problemach". Nieprzemakalna.
    • przycinek.usa dobry artykul 21.09.12, 21:04
      dlugi i interesujacy artykul. Wklejam jeden malutki fragment.

1maud.salon24.pl/449170,rozklad-panstwa
      "Niezrozumiałe jest zatem wstrzymywanie przez PW kolejnych próśb rodzin o udział w czynnościach sekcyjnych niezależnych badaczy uzasadniając, że mamy wystarczająco dobrych specjalistów. W końcu w Moskwie była minister Kopacz i jej ekipa, a efekty ich bytności mamy, jakie mamy. Sekcje są czynnościami niepowtarzalnymi i niezwykle ważne jest aby wyczerpywały wszelkie wątpliwości co do okoliczności i przyczyn śmierci ofiar. Polskich specjalistów w zakresie badań ogranicza prawo, która oddaje niepodzielnie decyzje co do ich zakresu w ręce prokuratora. Sam obducent-lekarz nie może decydować ani o zakresie sekcji ani o badaniach!

Jeśli prokuratura –a tak ciągle nam powtarza- nie ma nic do ukrycia to powinna zgodzić się na prośby rodzin. Oświadczenie wnuka i syna śp. Anny Walentynowicz o nierozpoznaniu drugiego z ekshumowanych ciał i braku różańca, który przed zalutowaniem wkładali do trumny, brzmi przerażająco. Bo może oznaczać, wprost, że do ustalenia gdzie leży śp. Anna Walentynowicz trzeba będzie „typować” albo rozkopywać inne groby."
      • przycinek.usa skandaliczna wypowiedz walesy 21.09.12, 21:11
        Nie wiem na ile to jest prawda - ale jesli on to naprawde powiedzial, to jest z niego taki chooj, jakiego swiat nie widzial. OK> do tej pory wszystko temu typowi wybaczalem, nawet jak mowil o palowaniu Solidarnosci i ze on podjalby taka decyzje o palowaniu - to nawet wtedy pomyslalem sobie, ze dziwaczeje na starosc i myslalem, ze pewnie gdyby byl mlodszy to takiej decyzji by nie podjal. Po prostu nie chcialo mi sie wierzyc, ze walesa mogl myslec o palowaniu kolegow z pracy. To musiala byc pomylka, nie? No ale to - to jest po prostu dno.
        Trzeba byc prawdziwa nienawistna gnida, aby cos takiego powiedziec. Obrzydliwosc.

"Dziś Lech Wałęsa powiedział w audycji Moniki Olejnik "Gość Radia Zet", że od początku był zwolennikiem pochowania ofiar katastrofy smoleńskiej we wspólnej mogile, a koszty związane z ekshumacją są zbyt duże. Jak Pan ocenia słowa byłego prezydenta?

Cóż mogę powiedzieć o człowieku, który nie ma w sobie ani poczucia godności, ani szacunku dla tych, którzy odeszli? Co tu mówić o takim człowieku? Szkoda jakichkolwiek uwag."

majewski.salon24.pl/449223,melak-nawet-zwierzeta-sa-lepiej-traktowane-od-naszych-bliskich
        • vice_versa Re: skandaliczna wypowiedz walesy 21.09.12, 22:06
          Nieprawdopodobna kanalia.
          Moim zdaniem powinno się wziąć te słowa poważnie i uszanować jego wolę gdyby się mu przypadkiem zmarło. I do zbiorowej mogiły. Najwyraźniej jest mu obojętne, a uczucia jego rodziny są nieobiektywne i nikt inny nie będzie zgłaszał sprzeciwu. Chyba, że politycy którzy z pewnością podnieśli by larum o "międzynarodowym autorytecie" czy "legendzie Solidarności".
          Kanalia po prostu.
        • bagracz Re: skandaliczna wypowiedz walesy 21.09.12, 22:07
          Mnie ta wypowiedź nie dziwi. Ja o nim już od dawna mam jak najgorsze zdanie.
        • dorota_333 tylko że "z drugiej ręki" 21.09.12, 22:26
          nie masz pewności, że naprawdę coś takiego powiedział - znasz tą wypowiedź tylko z czyjejś relacji.

Podkręcacie się faktami, które sami wymyślacie, żeby się podkręcić trochę smile
          A potem się dziwicie, że 'wyznawców" sekty smoleńskiej ogół społeczeństwa uważa za psychicznych.
          • kurt76 Re: tylko że "z drugiej ręki" 21.09.12, 22:40
            Jeżeli ktoś może sobie pozwolić na takie potężne skróty. Myślowe, to właśnie jest LW.
          • przycinek.usa Re: tylko że "z drugiej ręki" 21.09.12, 22:45
            to sie zdecyduj co chcesz powiedziec, POWIEDZIAL, czy NIE powiedzial?

Ja wprawdzie napisalem, ze nie mam pewnosci, a ty nie masz nic konkretnego do powiedzenia.
        • catmar Re: skandaliczna wypowiedz walesy 22.09.12, 05:14
          Były przywódca Solidarności zabrał też głos w sprawie ekshumacji ofiar katastrofy smoleńskiej. Jego zdaniem problem rozwiązałaby wspólna mogiła. Ja proponowałem od początku: zróbmy wspólną mogiłę. Oni razem zginęli, więc pochowajmy ich w jednym miejscu, ustawmy tam trumny, a nawet zbudujmy mauzoleum, żeby można było do każdego dojść. Ale mnie nie posłuchano – stwierdził. Pytanie jeszcze, ile Polska i Tusk musi za to zapłacić – dodał.
          Zapewnił też, że nie wierzy w teorię o zamachu. Możemy się bawić w takie rzeczy, ale zamach musi mieć sens. A komu zagrażał Kaczyński? No nie żartujcie – powiedział Wałęsa. Ale bawmy się w to, pieniędzy mamy dużo, miliony wydajmy, wszystkich pięć razy będziemy chować – ironizował były prezydent.

wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/404999,walesa-ostrzega-przed-antyrzadowymi-protestami.html
          --
          Ojtam Ojtam.
          Polacy, nic się nie stało!
          • przycinek.usa Re: skandaliczna wypowiedz walesy 22.09.12, 06:17
            Czyli powiedzial. No coz. Laureat nagrody Nobla najwyrazniej traci rozum.

"It takes twenty years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you'll do things differently."
            • glupi_jasio Re: skandaliczna wypowiedz walesy 22.09.12, 12:42
              przycinek.usa napisał:

> Czyli powiedzial. No coz. Laureat nagrody Nobla najwyrazniej traci rozum.

Teoretycznie - powiedzial cos wzglednie dopuszczalnego - wspolne miejsce, rodzielne trumny. To znaczy - dzisiaj powiedzial, ze wtedy do tego namawial, jak to bylo w kwietniu 2010 - czy chodzilo mu a mauzoleum, czy wspolny row, tego sie nie dojdze.

Znacznie gorsze jest to, co mowi na koncu:

>>
              Ale mnie nie posłuchano – stwierdził. Pytanie jeszcze, ile Polska i Tusk musi za to zapłacić – dodał.

(...)

Ale bawmy się w to, pieniędzy mamy dużo, miliony wydajmy, wszystkich pięć razy będziemy chować – ironizował były prezydent.
              <<

Czyli - rodziny maja przychodzic do trumny, w ktorej nie lezy ich bliski, a najwiekszym problemem jest to, ze panstwo musi teraz zaplacic za dziadostwo Tuska. Ot, przy tej hierarchii wartosci Walesa okazuje sie pierworodnym potomkiem sowieckiego marksizmu, mam nadzieje, ze nie nosi juz niczego w klapie, bo to bylaby profanacja.
    • vice_versa Wylizać cesarzowi co cesarskie... 22.09.12, 02:01
      Czyli niezastąpiony Stary Wiarus, tym razem o sojuszu ołtarza, tronu i mediów w kontekście Smoleńska i ekshumacji: wtemaciemaci.salon24.pl/

Trzeba przyznać, że przypomnienie tego artykułu z Polityki w kontekście skandalu ostatniego tygodnia jest jednym wielkim oskarżeniem Kościoła, większym niż te głupawe foty salezjanów, bo jest bezpośrednim dowodem na szerzenie łgarstw przez ludzi kościoła. Jest też obnażeniem i podważeniem mitu, że Polacy w trudnych okresach mogą szukać azylu i prawdy w Kościele.

Przypomnę tylko, że w trakcie Insurekcji Kościuszkowskiej w procesach targowiczan skazywano i wieszano wszystkich zdrajców, niezależnie czy nosili kontusze czy purpurę.
      • dorota_333 Re: Wylizać cesarzowi co cesarskie... 22.09.12, 12:20
        Jeszcze tego brakowało, żeby nam rosyjscy Żydzi purpuratów wieszali. Powieś swojego rabina....
        • glupi_jasio Re: Wylizać cesarzowi co cesarskie... 22.09.12, 12:24
          Post do kasacji, ostrzezenie dla trolla, ktory wiele razu juz wylecial z tego forum za podobne zagrywki.

• glupi_jasio Re: Wylizać cesarzowi co cesarskie... 22.09.12, 12:30
        Kosciol nie jest monolitem, jest wspolnota.

Ksieza maja w wielu sprawach ogromna autonomie.

Faktem jest, jednak, ze stanowisko Kosciola w sprawie Smolenska jest mocno niejednoznaczne. Warto takze sprawdzic sklad delegacji z 7 kwietnia (4 samoloty Tuska) i z 10 kwietnia 2010. Przedstawiciel Episkopatu lecial z 7 kwietnia, 10 kwietnia lecieli ksieza z Episkopatem nie zwiazani. Byc moze, takze dlatego, Episkopat mogl zachowac do sprawy "dystans", jaki obserwowalismy.

• przycinek.usa Re: Wylizać cesarzowi co cesarskie... 22.09.12, 23:32
          po otwarciu archiwow okazalo sie, ze chyba 70% biskupow bylo TW w Czechach.
          To co sie dziwisz, ze lecieli 7 kwietnia?
          • glupi_jasio Re: Wylizać cesarzowi co cesarskie... 22.09.12, 23:44
            przycinek.usa napisał:

> po otwarciu archiwow okazalo sie, ze chyba 70% biskupow bylo TW w Czechach.
            > To co sie dziwisz, ze lecieli 7 kwietnia?

"Lecieli" to przesada, ze zwiazanych z Episkopatem, jeden, dosc mlody ksiadz, lecial, o ile pamietam.

Sytuacja Kosciola w Czechach i Polsce byla zupelnie inna, Czesi sa bardzo antykoscielni, w Polsce Kosciol mial dosc silne wsparcie i poparcie ludzi - to wzmacnia. Byli ludzie tacy, jak kard. Sapieha, prymas Wyszynski, czy Karol Wojtyla.

Oczywiscie, Kosciol w Polsce byl pod ogromna presja ubecji / esbecji, wielu ksiezy, zapewne, zlamano, niektorych pewnie pozyskano, na niektorych poszukali hakow.

Wyglada na to, ze czescia umowy OS bylo zniszczenie teczek ksiezy (tylko co z kopiami) oraz zwrot majatku (reprywatyzacja, fundusz koscielny). Czyli byly kij i marchewka.

Przy okazji reprywatyzacji (dzialania Komisji Majatkowej) oczywiscie, doszlo do zenujacych aktow chciwosci, o co juz zadbali krecacy sie przy tych sprawach byli esbecy.

No i teraz mozna grozic kosciolowi rewizja tych dzialan i "negocjowac" wysokosc podatkowych odpisow na kosciol.

Czyli, w grze moga byc stare teczki, nowsze sprawy reprywatyzacyjne oraz marchewka - czyli te odpisy na kosciol z podatkow wiernych.

Oczywiscie, Kosciol musi sie w tym jakos poruszac, bo bez srodkow materialnych - nie da sie dzialac, ksieza tez ludzi i nie swieci, a Misja przeciez dobra i szczytna. Stad musza politykowac, wierze, ze zdecydowana wiekszosc ludzi Kosciola - w najlepszej wierze (sam to zalecasz, he, he wink )

I tak to sie kreci.
    • glupi_jasio Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 22.09.12, 13:00
      Widac po tej sprawie, ze obecny aparat panstwowy jest amoralny, niewydolny, bezduszny, gleboko skorumpowany. Dwa i pol roku trwa kontredans, ktory ma pokryc bylejakosc zachowania administracji Tuska, bezczelne klamstwa Kopacz, niedopelnienie najbardziej podstawowych procedur, prawem zobowiazujacych panstwa do najbardziej powaznego i starannego potraktowania kwestii smierci i poszanowania praw zmarlych/

Rodziny ofiar, oczywiscie, sa pokazywane, jako trouble-makers. To klasyczny schemat, w ktorym krzywdziciel, winny (chocby tylko moralnie) przerzuca winy za swoja zla wole i zaniedbania na slabsze (w sensie relacji wladzy) ofiary.

To troche jak w Sowietach, czy innym zamordyzmie - jak ktos domaga sie poszanowania swoich elementarnych praw i zasad, to znaczy, ze jest "dzwny".

A stado owiec meczy, ze tak byc musi, ze tak jest dobrze. Dopoki jedna z druga owca nie doswiadczy tego, jak taka satrapia potrafi pokrzywdzic obywatela, ktory zrzadzeniem losu stanie na jej drodze.

Dziadostwo, mataczenie, lekcewazenie dla zasad, bezczelne poczucie bezkarnosci i nieodpowiedzialnosci wyzszych pieter aparatu panstwowego, widoczne przy sprawie potraktowania cial ofiar katastrofy smolenskiej, to tylko jeden z przejawow glebokiego zepsucia tego panstwa i tej administracji.

To, ze ciala potraktowane zostaly z takich niechlujstwem - wynika wprost z politycznych naciskow prokurature, by zaniechala wykonania swoich obowiazkow, w kwestii identyfikacji cial. I to jest ogromna wina tego aparatu politycznego, urzedniczego, prokuratorskiego, ktory trzesie Polska.

Ale - pozostaje wielki znak zapytania. Metna woda, jak tworzy niedopelnienie procedur, to srodowisko, w ktorym mozna latwo ukrywac niewygodne fakty. Czy niechlujne potraktowanie cial ofiar bylo skutkiem narzucenia regul, ktore mialy umozliwic zamaskowanie czegos waznego?

Osobiscie, uwazam, ze dla ustalenie przyczyn katastrofy, absolutnie kluczowa byla SEKCJA CIAL PILOTOW. Byc moze, po dwu latach, to juz nie jest dla nikogo (z Kremla, czy Warszawy) problem...

• przycinek.usa Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 22.09.12, 23:34
        Osobiscie, uwazam, ze dla ustalenie przyczyn katastrofy, absolutnie kluczowa byla SEKCJA CIAL PILOTOW.

dlaczego?
        • glupi_jasio Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 22.09.12, 23:46
          przycinek.usa napisał:

> Osobiscie, uwazam, ze dla ustalenie przyczyn katastrofy, absolutnie kluczowa by
          > la SEKCJA CIAL PILOTOW.
          >
          >
          > dlaczego?

Bo najlatwiej byloby upozorowac blad pilotow / CFIT, za pomoca inhalacji psychotropami.
          • nsfast Re: Znów odmówiono dr. Badenowi 25.09.12, 00:14
            > Bo najlatwiej byloby upozorowac blad pilotow / CFIT, za pomoca inhalacji psychotropami.

Zaraz, zaraz... Czyżbyś właśnie przyznał, że katastrofa w Smoleńsku WYGLĄDA na blad pilotów/CFIT?
          • glupi_jasio z zycia wziete... 28.09.12, 12:09

www.gazetaprawna.pl/artykuly/650728,samolot-germanwings-byl-bliski-katastrofy-sprawe-zatuszowano.html
            >>
            Według dziennika "Die Welt" 19 grudnia 2010 r. obaj piloci airbusa 319, który leciał z Wiednia do Kolonii, na krótko przed lądowaniem niemal stracili przytomność. Powodem były opary o słodkawym zapachu, które przedostały się do kokpitu. Załoga założyła maski tlenowe i zaalarmowała wieżę kontroli lotów.

"Kapitan zdołał zmobilizować ostatnie rezerwy i posadzić na ziemi 60-tonowego airbusa ze 149 osobami na pokładzie" - napisał "Welt".
            <<

Podobno, to byl zwykly plyn odmrazajacy z zewnatrz, i juz bylo o wlos od katastrofy. A gdyby tak sprawa zajeli sie fachowcy, ktrorzy dobrze wiedza, czego chca?

• byly-kadi Skandal w sprawie Walentynowicz 25.09.12, 17:21

Ja akurat jestem z Gdanska, moja Matka lezy takze na Srebrzysku, rodzina tam zaglada . Dzialy sie jajca.
      Oczywiwscie bojowi POwiacy darli mordy zeby dac „ludziom spoczywac w spokoju”, ze to mohery, sluchacze radia maryja etc. „grobami brudna gre rozgrywaja”, kupcza, matacza .....
      A tu prosze, debile odpowiedzialni za prosty pochowek zamienili zwloki. I co? Potrzebna byla ta ekshumacja czy nie?
      Kto przeprosi, kto dotanie kopa na morde i wyleci z roboty ????
      • glupi_jasio i, jak sie zdaje, nie tylko w Jej sprawie... 25.09.12, 18:16
        byly-kadi napisał:

> Ja akurat jestem z Gdanska, moja Matka lezy takze na Srebrzysku, rodzina tam zaglada . Dzialy sie jajca.

> Oczywiwscie bojowi POwiacy darli mordy zeby dac „ludziom spoczywac w spokoju”, ze to mohery, sluchacze radia maryja etc. „grobami brudna gre rozgrywaja”, kupcza, matacza .....

> A tu prosze, debile odpowiedzialni za prosty pochowek zamienili zwloki. I co? Potrzebna byla ta ekshumacja czy nie?

> Kto przeprosi, kto dotanie kopa na morde i wyleci z roboty ????

Moze, zyrujaca to, marszalek Kopacz? I ten osobisty kapelan Platformy, ktory reczyl za ruskie procedury? I Tusk, ktorego aparat doprowadzil do tego, ze trumny przybyly do Polski w zalutowanych, opieczetowanych ruskimi pieczatkami trumnach?

Zartowalem... nikt nie poleci, to jest Polska, w ktorej rzadza tacy ludzie, co mozna ich najpierw przecwelowac, a potem to publicznie oglosic, a Polacy nadal beda cierpliwie scierac z twarzy wszystko, co na nie padnie.

Bez watpliwosci, w badaniu tego rodzaju sprawy, wlasciwa, rzetelna identyfikcja cial ofiar jest sprawa relatywnie najprostsza i, zgodnie z podstawowymi prawami i zasadami - najwazniejsza. Jesli dokumenty klamia w tym miejscu, to w zadnym innym nie moga byc uznane za wiarygodne.

Raport MAK i Millera to dwie stery smieci.

• glupi_jasio PS 25.09.12, 18:22
        ... ale masz racje, sprawe jest bardoz duzej wagi, co widac chocby po tym, ze platne gnojki netowe sie znow budza.

• nsfast Re: PS 26.09.12, 18:39
          Rany boskie, gdzie?
    • gambit_smolenski POwscy gnojarze:Tusk, Kopacz, Arabski, prokuratura 25.09.12, 18:24
      - Tusk, za dawanie zadka Putinowi na sucho, bez lubrykantów; od samego początku: wybranie niewłaściwej konwencji, całkowite wyzbycie się kontroli/nadzoru nad śledztwem na rzecz Rosji, odrzucenie pomocy NATO, niedoprowadzenie do powołania międzynarodowej komisji, dalszy brak wraku i czarnych skrzynek;
      - Kopacz, za wielomiesięczne ordynarne kłamstwa, z "przekopywaniem ziemi na metr głębokości" na czele, za manipulowanie stenogramami sejmowymi, za doprowadzenie do upadku polskiej służby zdrowia; co teraz nieudolnie próbuje naprawiać Arłukowicz;
      - Komorowski, za "przyczyny katastrofy są oczywiste" pomimo powyższego bardachu, i za póżniejsze przyklepywanie propagandówki z kapitanem Wroną;
      - Arabski, za "rosyjską jurysydycję" na terytorium RP, państwa będącego członkiem NATO & UE, a nie Federacji Rosyjskiej czy ZBiRu;
      - wojskowa prokuratura, za pozorowanie śledztwa, manipulacje i kłamstwa, za dalsze bycie WSIową agenturą;
      - forumowe lemingi i "etatowcy", czy to oddelegowani z Agory, czy to z POwskiej centrali partyjnej, za miesiące szydzenia, ujadania, opluwania, za "zimnego Lecha", etc., etc. ...
      • gambit_smolenski post scriptum... 25.09.12, 23:50
        PS. Sorry za dosadność i incydentalną wulgarność, ale pewne rzeczy trzeba wreszcie nazwać po imieniu. Z Polski zrobiono nic-nie-mogącą republikę bananową. I nie zrobiły tego "nieznane siły", ale osoby znane z imion i nazwisk...
    • nowy-kadi Bang ! Jak przezyc katastrofe lotnicza 02.10.12, 03:07
      Pojutrze lece, moze sie przyda : )
      gma.yahoo.com/bracing-impact-ups-chances-surviving-plane-crash-test-102641163--abc-news-topstories.html
      • tartaczek Re: Bang ! Jak przezyc katastrofe lotnicza 02.10.12, 09:19
        @kadi
        A jaki to ma zwiazek z watkiem?
        • nowy-kadi Re: Bang ! Jak przezyc katastrofe lotnicza 02.10.12, 13:16
          Taki, ze jak bedziesz sprytnym i wyedykowanym pasazerem a nie glupkowatym babsztylem do Dr. Baden nie bedzie musial byc obecny przy Twej sekcji zwlok po katastrofie lotniczej. Ani zaden inny doktor.
          Proste?
    • glupi_jasio Anna Walentynowicz, prezydent Kaczorowski... 25.10.12, 11:59
      Pewnie wiecie, ze tych dwoje Ludzi - Symboli spoczelo w nieswoich trumnach, pod nieswoimi nagrobkami. Anna Solidarnosc i Prezydent, symbolizujacy zywotnosc naszej, niepodleglej Polski w czasie okupacji niemieckiej i sowieckiej. I, co najmniej, dwoje innych ludzi.

Niech ktos mi podpowie, dlaczego polskie wladze do tego dopuscily i dlaczego czekaly 2 i pol roku na spelnienie swojego elementarnego obowiazku wobec tych ludzi.

Czy jest tu jeszcze ktos, kto bedzie bronil rzetelnosci tego sledztwa, wiarygodnosci jego wynikow, MAK, FSB, ekipy Tuska, prokuratury wojskowej, prokuratora Seremeta i calej tej czeredy platnych blaznow, zwacych sie politykami, oficerami, dziennikarzami, ekspertami, az do tej niskoplatnej drobnicy, nieudolnie udajacej blogerow, forumowiczow?
      • nsfast Re: Anna Walentynowicz, prezydent Kaczorowski... 26.10.12, 17:46
        No ja jestem. I przypominam, że najprawdopodobniej są to wyniki błędnej identyfikacji, której Tusk jakby osobiście nie dokonywał. Oczywiście można TERAZ być mądrym i mówić, że trzeba było czekać na wyniki badań DNA żeby mieć 100% pewność. Byłeś wtedy taki mądry. A może ktoś z PiSu albo inny Prawdziwy Polak był taki przewidujący?
        • przycinek.usa Re: Anna Walentynowicz, prezydent Kaczorowski... 27.10.12, 05:01
          to bylo celowe dzialanie, zadne DNA by nie pomoglo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka