02.05.15, 00:56
Myślałem że nie mam na kogo głosować.
Może jestem naiwny ale znalazłem sobie kandydata
Wiadomo że naiwny jest z tymi okręgami, i pewnie w wielu sprawach, ale mówi tyle prawy że mnie kupił smile

www.youtube.com/watch?v=0_0TkTHyljo
www.youtube.com/watch?v=QufjBOQ0uC0
www.youtube.com/watch?v=XpDKYoj7bZw
Obserwuj wątek
    • prankpl Re: Kukiz 02.05.15, 01:46
      koleś nie jest zły, na pewno lepiej głosować na takie niż na innych smile
      • herr7 Kukiz sobie pokrzyczy 02.05.15, 08:38
        a i tak wybiorą Komorowskiego. Rządzący Polską macherzy zdają sobie sprawę, że większość Polaków nie ma ochoty iść do urn, gdyż w tym "obywatelskim akcie" nie widzi dla siebie żadnego pożytku. Wyciąga się więc z kapelusza takiego Kukiza, daje mu się czas na antenie, żeby sobie pokrzyczał i zmobilizował trochę wyborców. Kiedy wybory się skończą nikt Kukizem się nie będzie zajmował, nawet Kuba Wojewódzki.
        • klip-klap Re: Kukiz sobie pokrzyczy 02.05.15, 11:30
          Na jesien sa wybory do parlamentu i wybory prezydenckie beda niezlym testem tego czy Polacy chca zmian czy tez republika bananowa spelnia ich oczekiwania.
          • herr7 Re: Kukiz sobie pokrzyczy 02.05.15, 11:57
            Wybory niczego nie zmienią. Układ jest "zafiksowany" i żadna siła go nie usunie. Nawet obniżka emerytur. Nie zapominaj, że większość społeczeństwa (>80%) nie nawykło do myślenia o sprawach wykraczających poza ich cztery litery. Na tym się opiera tzw. demokracja - głupota ludzka jest ostoją demokracji. Ma to swoje złe strony, gdyż kraj można doprowadzić do stanu upadku, a system nie ma mechanizmów temu zapobiegających.
            • klip-klap Re: Kukiz sobie pokrzyczy 02.05.15, 12:53
              Coz Ci moge odpowiedziec? Probowac trzeba, jak nie sprobujesz to nie sie nie przekonasz.
              Same wybory to srodek do celu. Celem jest zmian swiadomosci, a jedna z metod dostep do zrodla wiedzy ludu czyli telewizji. Obecnosc w sejmie powinna pomoc.

Nie takie 'imperia' upadaly. W gruncie rzeczy IIIRP to panstwo bardzo slabe.
              • herr7 Re: Kukiz sobie pokrzyczy 03.05.15, 07:52
                Systemy polityczne upadają, ale jedynie z "pomocą" z zewnątrz. Póki co, jedynym krajem posiadającym technologie "kolorowych rewolucji" są Stany Zjednoczone, a te nie mają powodu obalać w Polsce system, które same sobie stworzyły.

Wybory to taki teatrzyk, w którym polskim kukiełkom daje się szansę sobie pokrzyczeć. Wynik jest zafiksowany i wygra obecny prezydent, mimo wszystkich jego wpadek oraz tego, że łagodnie to ujmując, nie jest osobą o odpowiednich do tego urzędu kwalifikacjach. Zresztą żaden polski prezydent po 89 r niezbędnych kwalifikacji nie posiadał.

Prości ludzie, tak jak byli, taki i są jedynie "nawozem historii". Jeżeli będziemy mieli nieco szczęścia to rządzący światem "mocarze" nie zapędzą nas do wojennych okopów. Na więcej "dobra" z ich strony bym nie liczył.
      • auror-a Re: Kukiz 18.05.15, 11:21
        prankpl napisał(a):

> koleś nie jest zły, na pewno lepiej głosować na takie niż na innych smile
        >
        nie wim jaz z podbudową teoretyczna ale szczerość (dobre intencje )wydaje się niezaprzeczalna
        • auror-a Re: Kukiz 18.05.15, 11:30
          a to jest już dużo zwłaszcza w dzisiejszym świecie
    • klip-klap Re: Kukiz 02.05.15, 08:33
      Jest lepszy od mialkich kandydatow POPiSu.
      Ja wole jednak kandydata, ktory wie nieco wiecej o polityce.

Ale dlugofalowo wyglada to dobrze, bo zyskuja kandydaci, ktorzy chca zmienic Polske w normalny kraj.
      • fidziaczek Re: Kukiz 02.05.15, 13:19
        On chyba wie dośc sporo, w jednym z tych wywiadów mówi że widział te elity, jak się razem bawią, on był tam w PO i widział to od środka, facet nie jest tak zielony jak mogłoby się wydawać.
        Praktycznie na każdy temat wypowiada sie bardzo trzeźwo, nie lawiruje, nie próbuje serwować komunałów które sa miłe dla ucha. Mówi bezpośrednio co naprawdę myśli, a myśli nie najgorzej
        • klip-klap Re: Kukiz 02.05.15, 18:37
          My tez wiemy jak sie bawia elity. To troche za malo. Nie zrozum mnie zle, w porownaniu z Komorowskim od szoguna i Duda kenopodobnym produktem pr, Kukiz to calkiem dobry kandydat. Mam nadzieje, ze bedzie tak wytrwaly tak jak jest moj faworyt.
          • fidziaczek Re: Kukiz 02.05.15, 22:25
            "Podzielili naród na grupy które dyskutują o kolorze lakieru, grupy które są gotowe o ten kolor się pozabijać, a w tym aucie jest zepsuty silnik."
            Pasuje do tego forum, a chyba najlepiej do Głupiego Jasia i Doroty.
            "W tym czasie oni jeżdżą za nasze pieniądze taksówkami"
            www.youtube.com/watch?v=2hnp8OXMnuk
            Dla mnie jego teksty to całkiem niezłe złote mysli które wspaniale oddają sytuację i dawno nie słyszałem tak trafnych i zabawno/tragicznych analogii
            • glupi_jasio najnowsze szaty cesarza, czyli 03.05.15, 21:21
              ... zwykle klamsto.

Fizdziaczku, w kwestiach tak merytoycznych, jak personalnych bzdurzysz az przykro, ale konstrukt propagandowy, ktory sprzedajesz (razem z kilkma innymi uczestnikami foruym w tak egzotycznej koalicji, jak klip i troll_333, jest az nazbyt czytelny:

PO OSMIU LATACH TOTALNEJ WLADZY PARTYJNEJ PO NAD POLSKA I BEZPRECEDENSOWEGO NISZCZENIA JEDYNEJ LICZACEJ SIE OPOZYCJI POLITYCZNEJ - CZYLI PIS - tacy, jak Ty, JKM, czy Kukiz - usiluja twierdzic, ze za stan panstwa, partiokracje, koupcj i degenracje - ci, co zawlaszczli cala wladze, cale panstwo - i ci, ktorych oni niszcza - sa tak samo odpowiedzialni za obecny stan panstwa i jego deenracje.

A to juz jest zasadnicze zaklamanie obrazu sytacji, wrecz progandowe oszustwo.

A odnosnie spraw personalnych, tak samo oszukujesz. Jestem ponad Twoja uwlaczajaca wycieczka osobista, ale odradzam ten kierunek; nie po to pare lat czyscilem to forum ryzowa szczotka, by jego ponowne psucie mialo byc tolerowane.

• fidziaczek Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 03.05.15, 21:31
                Ubodło Cię to że się z Dorotą kłócisz?
                A czemu skoro to prawda? smile
                Każdy kto czytuje to forum wie o waszych niekończońcych sie starciach.
                I Kukizowi to przeszkadza, że PIS i PO skanalizowali wasze poglądy i wywołują podział w społeczeństwie a sami "po godzinach " piją razem wódeczkę smile

> PO OSMIU LATACH TOTALNEJ WLADZY PARTYJNEJ PO NAD POLSKA I BEZPRECEDENSOWEGO NIS
                > ZCZENIA JEDYNEJ LICZACEJ SIE OPOZYCJI POLITYCZNEJ - CZYLI PIS - tacy, jak Ty, J
                > KM, czy Kukiz - usiluja twierdzic, ze za stan panstwa, partiokracje, koupcj i d
                > egenracje - ci, co zawlaszczli cala wladze, cale panstwo - i ci, ktorych oni ni
                > szcza - sa tak samo odpowiedzialni za obecny stan panstwa i jego deenracje.

On chyba nie twierdzi (chyba bo nie znam wszystkich jego wypowiedzi a tylko kilka linków z youtube) że wszyscy są tak samo odpowiedzialni. W jednym z wywiadów wyraźnie mówi ze najgorsze jest PO, ze przerosło w zawłaszczaniu państwa SLD.
                Wcale nie zrównuje PIS-u z wyżej wymienionymi.

Uważa tylko że jeśli będzie rządził PIS to będziemy mieli to samo, bo system jest taki że nie rządzi PO czy PI tylko Tusk lub Kaczyński.
                Że głosujesz na kogoś tam a później Tusk lub Kaczyński ma gdzieś Twój głos i sam wyznacza kogoś kto ma być posłem.
                • glupi_jasio Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 03.05.15, 21:58
                  Wiadomo powszechnie, ze w systemach z JOW nie wygrywaja indywidualsci, tylko nominaci JEDNEJ Z DWU PARTII, zamiast nominatow jednej z pieciu. Kukiza poziom zrozumienia polityki jest taki, jak moj, gdy mialem 20 lat, czyli pelen dobrych checi wink))

Kukiz - politycznie miotajacy sie od sciany do sciany, sam "pijal wodeczke"*) z estalishmentem.

Pewne wlasnosci struktury wladzy w ludzkim stadzie (hipokryzja, kumoterstwo, fraternizaca, fasadowosc, korupcja towarzyszaca wladzy, sklonnosc wladzy do koncentrowania wladzy), sa uniwersalne, ich zwalczanie jest mozliwe tylko przez wzmacnianie sily prawa, profesjonalizacje kadr panstwowych, wydajny system kontroli wladzy przez niezalezne inastytucje i media, realny podzial wladzy i realna konkurencje polityczna.

W Polsce nie ma juz praktycznie niezaleznych od polityki, profesjonalnych instytucji, nie ma realnego podzialu i kontroli wladzy, nie ma realnej konkurencji politycznej - pakiet kontrolny partii systemowych (czy raczej ukladowych) PO-PSL-SLD - trzyma sie mocno.

Dopoki sie nie odblokuje monopartyjnego monopolu wladzy w Polsce, zadna reforma systemowa nie bedzie mozliwa. Inaczej mowiac - zeby jakakolwiek zmiana systmu wladzy byla mozliwa - musi dojsc do odsuniecia PO od wladzy i rozbicia faktycznego monopolu tej formacji we wszystkich pionach wladzy.

I teraz uwaga! - ten monopol wladzy PO nie bierze sie z wyjatkowych talentow jej tworcow i fasadowych postaci - wynika on z czegos znacznie bardziej wstydliwego - PO jest tylko fasadowa partia gubernatorska, z ramienia pewnego cesarstwa w budowie.

Odnosnie kwestii personalnych - juz napisalem, ze jestem ponad to, wiec dziwie sie, ze dalej popadasz w ten brzydki obyczaj. Raz to blad, dwa razy to glupota, od trzeciego razu zaczyna sie juz niewatpliwe dzialanie w zlej wierze...
                  • fidziaczek Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 03.05.15, 22:05
                    > Wiadomo powszechnie, ze w systemach z JOW nie wygrywaja indywidualsci, tylko no
                    > minaci JEDNEJ Z DWU PARTII, zamiast nominatow jednej z pieciu. Kukiza poziom zr
                    > ozumienia polityki jest taki, jak moj, gdy mialem 20 lat, czyli pelen dobrych c
                    > heci wink))

Jednej z dwóch, ale są wybierani bezpośrednio.
                    On chce wybierac bezpośrednio choćby z jednej.
                    Tu ma pełną rację ze co to za demokracja - ja wybieram Nowaka, a Tusk uznaje że Nowaka w sejmie nie będzie a będzie Kowalski.

W którymś też wywiadzie ładnie zauważa ze JOW sa w najsilniejszych krajach, a w państwach zaleznych, jak Irak, afganistan czy Polska jest własnie tak że o wszystkim decyduje wódz, jeden wódz którego obcy kraj moze łatwo kontrolować.

> Kukiz - politycznie miotajacy sie od sciany do sciany, sam "pijal wodeczke"*) z
                    > estalishmentem.

Bo go lubili a on lubił ich, z czasem przejrzał na oczy kim oni są i co robią

> Odnosnie kwestii personalnych - juz napisalem, ze jestem ponad to, wiec dziwie
                    > sie, ze dalej popadasz w ten brzydki obyczaj. Raz to blad, dwa razy to glupota,
                    > od trzeciego razu zaczyna sie juz niewatpliwe dzialanie w zlej wierze...

Jeśli Cię to uraża to przepraszam, więcej nie będę.
                    Po prostu uznałem wasze sprzeczki z Dorotą za symbol podziału o którym mówi Kukiz.
                    Na tym forum to lepszy symbol niż te które z znam z życia rzeczywistego bo takich porównań nikt by nie zrozumiał, ale ok już nie będę tongue_out
                    • glupi_jasio Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 03.05.15, 22:15
                      fidziaczek napisał:

> Jednej z dwóch, ale są wybierani bezpośrednio.
                      > On chce wybierac bezpośrednio choćby z jednej.
                      > Tu ma pełną rację ze co to za demokracja - ja wybieram Nowaka, a Tusk uznaje
                      > że Nowaka w sejmie nie będzie a będzie Kowalski.

He, he, fajnie, fajnie, ale niestety Senat RP kladzie obu panow (Kukiza i Fizdziaczka) na lopatki. Meczace jest czytac wciaz i wciaz te same powierzchowne, jawnie falszywe slogany sad

> > Kukiz - politycznie miotajacy sie od sciany do sciany, sam "pijal wodeczk
                      > e"*) z
                      > > estalishmentem.
                      >
                      > Bo go lubili a on lubił ich, z czasem przejrzał na oczy kim oni są i co robią

No wiec mowie, ze jest jak dziecie we mgle, skoro mimo, ze ich znal, to nie przejrzal wczesniej. Za slaba glowa na polityke.

>
                      > > Odnosnie kwestii personalnych - juz napisalem, ze jestem ponad to, wiec d
                      > ziwie
                      > > sie, ze dalej popadasz w ten brzydki obyczaj. Raz to blad, dwa razy to gl
                      > upota,
                      > > od trzeciego razu zaczyna sie juz niewatpliwe dzialanie w zlej wierze...
                      >
                      > Jeśli Cię to uraża to przepraszam, więcej nie będę.
                      > Po prostu uznałem wasze sprzeczki z Dorotą za symbol podziału o którym mówi Kuk
                      > iz.
                      > Na tym forum to lepszy symbol niż te które z znam z życia rzeczywistego bo taki
                      > ch porównań nikt by nie zrozumiał, ale ok już nie będę tongue_out

W tym momencie mam nieco niemila, ale uzyteczna pewnosc, ze dzialasz w zlej wierze.
                      • fidziaczek Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 03.05.15, 22:28
                        > W tym momencie mam nieco niemila, ale uzyteczna pewnosc, ze dzialasz w zlej wie
                        > rze.

To skoro trak uważasz powiedz co złego miałem na myśli, bo mi wyobraźni nie starcza.
                        Rozumiem gdybym "użył" tylko Ciebie, albo tylko Doroty, to byłby typowy personalny atak.
                        Ale przywołałem was oboje jako symbol podziałów Polaków spowodowanych przez politykę.
                        Cóż złego chciałem uczynic???
                        • przycinek.usa Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 04.05.15, 09:16
                          Nie przejmuj sie. Najtrudniej jest czasem wykryc, ze dana osoba wierzy w to co mowi i pisze. Kazdy z nas ma jakies swoje idee fix i tak sie sklada, ze pozostali maja odmienne idee fix i przyjelo sie na stale, ze poglady wyrownujemy na forum szabla. smile

A tak przy okazji - w tym watku nawet nie ma doroty, a juz sie o niej dyskutuje.
                          To jest naprawde zadziwiajace.
                          • glupi_jasio Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 04.05.15, 11:00
                            przycinek.usa napisał:

> Nie przejmuj sie. Najtrudniej jest czasem wykryc, ze dana osoba wierzy w to co mowi i pisze. Kazdy z nas ma jakies swoje idee fix i tak sie sklada, ze pozostali maja odmienne idee fix i przyjelo sie na stale, ze poglady wyrownujemy na forum szabla. smile

> A tak przy okazji - w tym watku nawet nie ma doroty, a juz sie o niej dyskutuje
                            > .
                            > To jest naprawde zadziwiajace.

No wlasnie o to mi chodzi, zeby dyskutowac o temacie watku, a nie o forumowych kwestiach personalnych, z ktorych, zreszta, nasze nowalijki niczego nie rozumieja.
                            • przycinek.usa Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 08.05.15, 07:44
                              widzisz, wywolales dorote z lasu i wyszla i calkiem zlosliwie opisuje kukiza.
                              Prawda to?

Bo jej opis mi sie spodobal, dosyc cyniczny i pasuje mi do charakteru forum.
                              Ciekawe co na to Kukiz?

Czy faktycznie jest jak pisze nasza forumowa krolowa?
                              A moze opinia krolowej mija sie z rzeczywistoscia?

Nie moge tego niestety jednoznacznie ocenic, jako ze nie mialem przyjemnosci spedzac czasu na ogladaniu tej debaty.
                              • glupi_jasio Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 12.05.15, 13:52
                                Jesli idzie o Kukiza, to na mnie sprawia wrazenie dosc prostego (w dobrym znaczeniu), emocjonalnego czlowieka. W tym sensie nie dziwie sie, ze wielu widzi w nim "swojego chlopa". Problem w tym, ze prawdziwa polityka wymaga bardzo silnej glowy i nerwow oraz umiejetnosci organizacyjnych, personalnych, mozliwosci oparcia sie na sprawdzonym, kompetentnym zespole.

Kukiz jest dobry, jako publicysta, ale jako potencjalny polityk nie ma szans, wstawia mu kretow, cwaniakow, wpuszcza go, sprowokuja, wkreca i wypluja.

Taka smutna rzeczywistosc.
                      • fidziaczek Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 04.05.15, 13:25
                        >He, he, fajnie, fajnie, ale niestety Senat RP kladzie obu panow (Kukiza i Fizdziaczka) na lopatki.

Tu Ci facet odpowiada w tym temacie
                        www.youtube.com/watch?v=edVXhnjs4oA

>Meczace jest czytac wciaz i wciaz te same powierzchowne, jawnie falszywe slogany

7:50 - to co mówi o Tuski i Kaczyńskim to chyba nie slogan tylko miód na Twoje serce? smile

Chyba trochę go atakujesz dlatego że nie znasz jego poglądów (ja też nie znam dokładnie), lub dlatego że zaatakujesz każdego kandydata który nie jest z PIS
                        • glupi_jasio Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 04.05.15, 17:36
                          fidziaczek napisał:

> Tu Ci facet odpowiada w tym temacie

www.youtube.com/watch?v=edVXhnjs4oA
                          Pierwsze minuty. Pitoli, JOW = ordynacja wiekszosciowa = system dwupartyjny. Niech se sprawdzi ilosc niezaleznych w Kongresie USA lub w brytyjskiej Izbie Gmin.

Zeby bylo jasne - JOW jest OK, ale fetyszyzacja tego, jako panaceum - to brednia.

>
                          > >Meczace jest czytac wciaz i wciaz te same powierzchowne, jawnie falszywe s
                          > logany
                          >
                          > 7:50 - to co mówi o Tuski i Kaczyńskim to chyba nie slogan tylko miód na Twoje
                          > serce? smile

Ja juz napisalem, ze on nie mowi od rzeczy, tylko ze jest w swoich diagnozach mocno spozniony i nie ma zadnej sily organizacyjnej, nie ma sprawdzonych ludzi, wiec nie ma wiarygodnosci politycznej.

> Chyba trochę go atakujesz dlatego że nie znasz jego poglądów (ja też nie znam
                          > dokładnie), lub dlatego że zaatakujesz każdego kandydata który nie jest z PIS

Zycie mnie nauczylo, ze slowo jest bardzo lekkie, a ludzmi niedoswiadczonymi mozna bardzo latwo manipulowac. Wladza w panstwie, dystrybucja setek miliardow zlotych to sa bardzo powazne sprawy, nie wolno tego powierzac komus, kto ma zerowe doswiadczenie organizacyjne, kierownicze, panstwowe. Kukiz moze byc przytomnym, choc wtornym publicysta, ale nie ma dla mnie wartosci, jako polityk.

W Rzymie mieli urzad "Trybunow Ludowych", w takiej roli Kukiz moglby sie sprawdzic, ale nie w roli osoby sprawujacej wladze.

• glupi_jasio Re: najnowsze szaty cesarza: korekta 04.05.15, 17:39
                            glupi_jasio napisał:

> Ja juz napisalem, ze on nie mowi od rzeczy, tylko ze jest w swoich diagnozach m
                            > ocno spozniony i nie ma zadnej sily organizacyjnej, nie ma sprawdzonych ludzi,
                            > wiec nie ma wiarygodnosci politycznej.

Mialo byc: "Ja juz napisalem, ze on mowi od rzeczy itd."
              • fidziaczek Re: najnowsze szaty cesarza, czyli 03.05.15, 21:58
                No już wiem, że takie filmiki Cie denerwują smile
                www.youtube.com/watch?v=4qrZCCcwC54
                Więc ucieszy Cię taki:
                www.youtube.com/watch?v=47ls4RI3i_s
                I teraz nawet Ty możesz mu przybić piatkę big_grin
      • przycinek.usa Re: Kukiz 04.05.15, 09:08
        niezalezna.pl/66675-korwin-i-braun
        Wielu z nas traktowało przez lata Janusza Korwin-Mikkego jako oryginała, co czasem bredzi, ale inteligentnie i z wdziękiem. Dlatego w czasach medialnego chłamu i PR u stanowi jakąś wartość. Momentem, od którego powinniśmy go traktować jak wroga, był Smoleńsk i wypowiedzi o tym, że ci, co mówią o zamachu, są paranoikami. Potem Korwin ogłosił – za Putinem – że snajperzy z majdanu szkoleni byli w Polsce.

To nie była już radosna twórczość, to mogło mieć straszne skutki dla Polaków, którzy żyją na terenach zajmowanych przez Rosjan. Wreszcie wczoraj strona „Rosyjska V kolumna w Polsce” opublikowała zdjęcia Korwina z Mateuszem Piskorskim, szefem otwarcie proputinowskiej Zmiany na konferencji w Damaszku.
    • robisc Re: Kukiz 02.05.15, 20:58
      oh, muzycznie wychowałem się na Kukizie, tak jak na Metallice; świetny muzyk i bardzo inteligentny człowiek; gdybym głosował, oddałbym głos na niego, ale ponieważ uważam urząd prezydenta w Polsce za zbędny nigdy nie glosuje w tych wyborach
      • klip-klap Re: Kukiz 03.05.15, 10:34
        Zasady sa po to by robic od nich wyjatki wink.
      • auror-a Re: Kukiz 18.05.15, 11:36
        może i jest zbedny ale może dużo namieszać poprzez prawo weta (dlatego ważne aby jednak był on rozsądny)
    • glupi_jasio jasssne ;))) 03.05.15, 21:07
      po koledze wojewodzkim kukiza reklamuje u nas nasz nieoceniony fizdziaczek, zero zdziwien smile

Kukiz duuuzo mowi, bywa, za nawet o rzeczy, ale co sadzic o facecie, ktory nagrywa publicystyczna, antykoscielna piosneczke "juz ZCHN sie zbliza", by potem popierac Marka Jurka w wyborach prezydenckich? Albo najpierw popiera z calej mocy PO i Tuska, by potem kreowac sie na jedynego prawdziwego antysystemowca?

gosc moze ma i serce, artystyczne emocje i gadke, ale glowa mu chyba niezbyt nadaza, ze tak sie rzuca z politycznej skrajnosci w skrajnosc... no i ludzi nie ma - macherzy od mieszania w polskim kotle zakreca nim, jak chca; dla systemu nie stanowi zadnego zagozenia, podobnie, jak korwin-mikke, promocja jego osoby sluzy wylacznie rozproszeniu glosow niezadowolonych i skanalizowanie czesci tych glosow w kieruku osob ze znikomym rozeznaniem politycznym i potencjalem organizacyjnym.

oferta dla klientow wojewodzkiego o niezbyt silnej glowie.

no ale mam jeden postulat w kontekscie klipow fizdziaczka: jeszcze wiecej Olejnik! He, he, he
      • fidziaczek Re: jasssne ;))) 03.05.15, 21:25
        Kukiz się po prostu uczy.
        Kiedy był bardzo naiwny, dziś jest dalej naiwny (z tymi JOW) ale już mniej.
        Chłop zdobywa doświadczenie i wyciąga wnioski.
        Nie wstydzi się swoich zmian.
        Facet podobno woził kamizelki Ukraińcom, dziś już uważa że to błąd.
        Każdy je popełnia, a Kukiz ma odwagę się do błędów przyznawać.
        PIS i PO już się kwitami nawzajem po 10 razy skompromitowały a poKukizie ludzie widzą że on z całego serca pragnie dobrze i mu słupek przez to rośnie.
        To że mu te JOW-y tego "dobrze" nie zapewnią to inna sprawa, bo zamiast Tuska i Kaczyńskiego posłów będzie wybierał Kulczyk z Solorzem.
        Za kilka lat sam do tego dojdzie i będzie jeszcze mądrzejszy.
        Dziś już na pewno głupszy od reszty polityków nie jest smile

• glupi_jasio Re: jasssne ;))) 03.05.15, 22:01
          fidziaczek napisał:

> Kukiz się po prostu uczy.

25 lat sie uczy, jeszcze z 15 i bedzie na etapie Kaczynskiego z poczatku lat 90-tych.

No sorry, ale on jest, po prostu, totalnym amatorem, ktory nawet nie rozumie, ze nic nie rozumie.

• junoszyno Re: jasssne ;))) 04.05.15, 00:51
            > No sorry, ale on jest, po prostu, totalnym amatorem, ktory nawet nie rozumie, z
            > e nic nie rozumie.

Zgoda, fajny facet aby pojsc z nim i pogadac przy piwie, ale na prezydenta to chyba jeszcze za wczesnie.
    • bieda_inwestor Chyba tez na niego zaglosuje 04.05.15, 10:15
      Mam juz troche dosc wybierania miedzy PiS a PO. Mam tez dosc faceta w muszce, zyjacego w przekonaniu o wlasnej niezwyklosci. Mam dosc malowanej lali z SLD. Mam po prostu dosc brania wyborcow za glupkow. Nie wiem czy Kukiz bedzie dobrym prezydentem - prawdopodobnie nie. Ale mam wielka potrzebe zagrania na nosie roznym partiom. Mam wielka potrzebe posluchania troche prawdy, a nie gladkich slowek i mam wielka potrzebe potrzasniecia establiszmentem. Wysoki wynik w europejskich Korwina przeszedl bez echa. Jesli teraz Kukiz zdobedzie duzo glosow to moze wreszcie sie obudza i zapobiegniemy jakiejs Syrizie czy Podemos w wyborach parlamentarnych.
      • glupi_jasio Re: Chyba tez na niego zaglosuje 04.05.15, 11:11
        bieda_inwestor napisał:

> Mam dosc malowanej lali z SLD.

Moim zdaniem to akurat jasny punkt tych wyborow, pokazuje bowiem, ze w Polsce dobry reklamiarz potrafi zrobic udana modowa kampanie reklamowa nawet na wyborach prezydenckich.

> Mam po prostu dosc brania wyborcow za glupkow.

I dlatego Kukiz? wink Nie brzmi dla mnie przekonujaco...

> Nie wiem czy Kukiz bedzie dobrym prezydentem - prawdopodobnie nie. Ale mam wielka potrzebe zagrania na nosie roznym partiom. Mam wielka potrzebe posluchania troche prawdy, a nie gladkich slowek

O, to juz lepiej smile Protest song na partyjniactwo i sliskosc Platformy, rozciagniety po rowno na tych, co ten system tworza i tych, co sie z nim kopia, konczac w "katastrofie lotniczej" lub z politycznymi wyrokami.

Tak sobie mysle, ze ten caly Kukiz i jego popularnosc to taki akt rozpaczy duzej grupy ludzi, ktora jest miedzy mlotem: "PiS ma 100% racji w ocenie rzadow PO", a kutym latami propagandowym kowadlem "Na PiS glosowac NIE LZIA".

Trzecia droga, krzyk rozpaczy. Moze by tak sie wziac w garsc i domyslec sprawe do konca, co?

• poszi JOWy to bardzo zły pomysł 04.05.15, 20:43
          Jednomandatowe okręgi wyborcze to może i niegłupi pomysł na poziomie gmin, ale wyżej powoduje daleko idącą polaryzację. JOWy mamy w wyborach do Senatu i wybrano raptem sześciu senatorów nie z POPiSu.

JOWy są w USA, co powoduje niesłychanie szkodliwy mechanizm dwupartyjny, gdzie jakiekolwiek głosy inne niż na republikratów giną. Co gorsza w części okręgów wybory są farsą, bo wygrywa zawsze ten sam człowiek od większościowej w danym okręgu partii i jak nie zrezygnuje, wywoła jakiegoś gigantycznego skandalu lub umrze, to ma mandat. A jak nie musi się obawiać o reelekcję, to działa w własnym, a nie wyborców interesie. JOWy zamiast pomniejszać powiększają partyjniactwo, bo w obecnym układzie wyborcy nie raz wybrali kogoś z dalszych miejsc na liście partyjnej, a w systemie jednomandatowym byłby jedyny słuszny kandydat z danej partii. JOWy eliminują kiełkujące mniejszościowe ruchy, które w systemie proporcjonalnym maja szanse urosnąć i zagrozić większościowym partiom. W systemie większościowym ciche głosy mniejszościowe mają (niewielką) szanse jedynie się przebić w prawyborach partyjnych.
          • leny20-4-7 Po co szukac w USA tego co jest tak blisko?! 05.05.15, 14:42
            Wystarczy pojechac np do Koziegłów/Piły. Jest tam okręg wyborczy, w którym od 25 lat wygrywa jedna i ta sama osoba. Jakiś czas temu media,( gdy dostały zielone światło, aby tę osobę zgnoic, ale nie dały rady!!!) opisywały, z jaką presją lokalni wyborcy się mierzą, przed każdymi kolejnymi wyborami.

Ale Poszi, te JOWy, to takie 3x15, czy też zniesienie Senatu, to taki lep na muchy. Coś prostego wokół czego budujesz swój wizerunek, kampanię. Coś co daje ci możliwośc łatwego porównania z konkurencją. Zatem spokojnie.

Myślę, że nawet pomysł Dudy, aby każdorazowy projekt obywatelski z poparciem 1mln podpisów był procedowany, to szczyt marzeń w tzw nadwiślańskiej demokracji. JOWy to mrzonka. Przynajmniej dopóki nie zwycięży tutaj system dwupartyjny. Lewica jeszcze się broni! Man nadzieję, że się obroni.
            • dorota_333 Re: Po co szukac w USA tego co jest tak blisko?! 05.05.15, 15:33
              > Lewica jeszcze się broni! Man nadzieję, że się obroni.

Czy mi się przywidziało?? Komuś będzie brak Palikota lub towarzysza Millera w sejmie RP? Toż to najlepszy spektakl ostatnich lat - patrzeć, jak Miller umiera w ramionach dr Ogórek smile
      • leny20-4-7 Re: Chyba tez na niego zaglosuje 04.05.15, 11:25
        po 1. wolna wola i masz prawo zrobic co chcesz.
        po 2. błędnie opisujesz sytuację. nie ma PO, nie ma PiSu czy faceta w muszce...chociaż każdy widzi, że są. Ale sztuka w tym, aby zoabczyc las, a nie drzewa. Ten zaś wygląda następująco. Mamy partię/środowisko władzy czyli PO - degenerujące się poprzez swoją władze absolutną na wszystkich szczeblach, mamy ich "sojusznika", a tak naprawdę tłuste misie z Peselu, które rządzą tym krajem min 20 lat i mamy oponentów. Oponenci ci są, albo realni, albo wystawiani/zbratani z systemem. Pan z muszką w stanie wojennym miał 4 telefony i dobrze prosperującą oficynę wydawniczą, która wydawała...liberałów! Do tego słynne zdjęcie gdy stylizowany na Lenina (bródka) tłumaczy coś Milerowi, Olowi, Borowskiemu i jakiemuś 4 z obecnego SLD, a wówczas nadziei PZPRu, a oni wpatrzeni w niego jak w obraz łykają każde słowo!!! Mamy muzyka, który otwartym textem mówi, że zna się z Grzegorzem i go podziwia(ł), że jak mu PR 3 nie puszczał piosenek na Liście Przebojów, to zadzwonił na prywatny numer do (zgadnij do kogo!) i od razu utwór znalazł sie na 2 misjcu w/w Listy! Wreszcie ten Pan demaskuje się, że z kampanią ruszył od marca gdy wpłynęły datki od wyborców, bo nie miał...a w chwilę później odgraża się SONY music i Guglowi swoimi londyńskimi prawnikami i PROCESEM! Mamy kolejnego (zapomniałem jak ma na nazwisko!) ale reprezentuje on pogrobowców Narodowej Demokracji....i robi sobie fotkę do plakatu z...Piłsudskim! Mamy była prezenterkę TVNu, która ma ładne nogi i buzię i nawet po kolei w głowie...ale zupełny brak zaplecza poparcia. Kogo więcej? aaaa jest Brown (pisany przez "un"), który jako jedyny z tych oponentów miewa ciekawe idee/analizy, ale który...chce intronizować Chrystusa na Króla Polski!
        Mamy też kandydata, które system autentycznie się obawia, któremu ani Kuźniar, anu Kolenda Zalewska, ani "powiatowy", nie przybijają piątki...no ale to jest przecież ten "brak alternatywy"...no bo przecież przez niego znowu muszę się wstydzic, ze głosuje na "siarę" aka Bronka.
        po 3. w kwestii Syrizy czy Podemosa, to wydaje misię, że jesteś poza krajem (to nie zarzut), i nie czujesz tego co się tutaj dzieje. Ludzie oddają się takim "oponentom" dopiero wówczas gdy wali im się świat na głowę, gdy partia władzy SAMA ODDAJE POLA, bo kończą im się proste rezerwy do przeżarcia...a to jeszcze nie tutaj! NAd Wisłą trochę prostych rezerw jeszcze jest. Do tego wszyscy liczą, że 15 i 16, to będą względnie optymistyczne lata dla gospodarki...nawet służby/macherzy nie wykreują takiego ruchy niezadowolonych, gdy ludzie generalnie są zadowoleni!

i jeszcze dla wszystkich w tym wątku. Zostanie w domu, bojkot wyborów, czy brak kandydata= oddanie głosu na Bronka i PO. Bo tak po prostu działa system.
        • klip-klap ratunku! 07.05.15, 23:06
          stemem. Pan z muszką w stanie wojennym miał 4 telefony i dobrze prosperującą of
          > icynę wydawniczą, która wydawała...liberałów! Do tego słynne zdjęcie gdy styliz
          > owany na Lenina (bródka) tłumaczy coś Milerowi, Olowi, Borowskiemu i jakiemuś 4
          > z obecnego SLD, a wówczas nadziei PZPRu, a oni wpatrzeni w niego jak w obraz ł
          > ykają każde słowo!!!

Tak podejrzewalem, to on jest odpowiedzialny za uklad okraglego stolu, IIIRP i slyszalem, ze jest tez zydem.
          • leny20-4-7 dlaczego ratunku? 07.05.15, 23:28
            Klip, nie wiem o co Ci chodzi, dlatego robiorę wyowiedź na części.

Dałem fotkę na której Korwin ma podobno znajdowac się w towarzystwie członków (pro-putinowskiej?) partii zmiana, na terenie Syrii, w któej prezydent Asad chroni swoją doopę tylko i wyłacznie dzięki pomocy....Putina - chcesz z tym dyskutowac? Wiesz, że ta fotka to fotomontaż, że JKMa tam na prwno nie było?

Nigdzie nie napisałem że jest za cokolwiek odpowiedzialny! Powiem wiecej, gdybym wiedział, że jest pomysłodawcą "Przemian", to...DUŻY SZACUN!!! bo akcja przemyślana i przeprowadzona wyjątkowo skutecznie, od początku z nadzwyczają osłoną/programowaniem medialnym. Nawet dziś, po 25 latach, poruszenie tematu: "negocjacje" w Magdalence, dotrzymanie układu po "wygranych" "wolnych" wyborach, gruba kreska, etc...jest się "oszołomem", a co dopiero wzmianka o przygotowaniach do godziny wu! no szacun dla macherów...cybernetykówsmile bo samo się nie zrobiło!

Co dalej? Acha, ja Ci, i innym, napisałem prawdę. Facet w stanie wojennym miał wydawnictwo, wydawał liberałów, do tego 4 telefony (a może linie telefoniczne - musiałbym sprawdzic w źródle). Słabo? Raczej wyjątkowo, prawda? Zatem czy chcesz polemizowac z tą informacją? Chcesz ją wyszydzic, wykpic? W imię czego? Jaki zarzut mi w związku z nią stawiasz? Gdzie widzisz spór?

Dalej, myślę sobie, że może Ty nie widziałeś w/w fotki o spijaniu słów "króla" i mnie tutaj czelendzujesz...to proszę czek wis aut: bi.gazeta.pl/im/34/b1/f4/z16036148Q,1991-rok--Studio-wyborcze--Od-lewej-Wlodzimierz-Ci.jpg daję ze źródeł gazety żeby mi ktoś nie zarzucił że fotomontarz, czy coś. Ty mi powiesz...Leny rok 1991, a ja wtenczas szeroko otworze buzię i zaniemówię! smile

Wreszcie podrzucasz mi antysemicką łatkę, tego "poznaj żyda" tak przy okazji...ok, biorę to po starej życzyliwości, na karby tego, że mogłeś w moich 100+znakach nie odczytac dobrze mojej intencji. Mogleś dopytac zamiast etykietowac, ale luz, doprecyzuję sam. Chodziło mi o to, że - jak dla mnie - facet dobrze wiedział/wie jaką rolę pełni auto-wizerunek, jaka to siła raz byc uważanym za xxxxxxx, a raz za yyyyyyyy, a gdy można do to połączyc z nimbem wizonera, to nawet lepiej...dla wizerunku.

• klip-klap Re: dlaczego ratunku? 08.05.15, 09:06
              Z tymi zydami, to sie nie obraz, to tylko zart.
              Rozumiem, jest kampania, to i pojawiaja sie takie informacje. W internecie sa tez zdjecia Kaczynskiego z Putinem. No i?

Jesli chcesz byc uczciwy napisz jakie to wnioski wyciagnales z tych informacji?
              • leny20-4-7 Re: dlaczego ratunku? 08.05.15, 09:23
                Klip, naprawdę spoko. może zbyt szorstko wybrzmiało, ale na serio luz. Chciałem po prostu od razu odciąc się, na wypadek jakiejś "postępowej" akcji z ust trzecich.

A w kwestii informacji, to sam wiesz, że to raczej STRZĘPY niż informacje. Stawianie jakiejkolwiek kasy na ich podstawie byłoby nierozważne. Wydaje się jednak, że z jakiegoś powodu, p. JKM BYŁ i JEST nazwijmy to "dobrze widziany" przez pewne środowiska. Co z tego wynika? NA pewno to, że jest on wyjątkowo łebskim facetemsmile

Muszę konczyc, jak będziesz chciał to dokoncze póżniej.
                • klip-klap Korwin 08.05.15, 21:04
                  > A w kwestii informacji, to sam wiesz, że to raczej STRZĘPY niż informacje. Staw
                  > ianie jakiejkolwiek kasy na ich podstawie byłoby nierozważne. Wydaje się jednak
                  > , że z jakiegoś powodu, p. JKM BYŁ i JEST nazwijmy to "dobrze widziany" przez p
                  > ewne środowiska. Co z tego wynika? NA pewno to, że jest on wyjątkowo łebskim fa
                  > cetemsmile
                  >

Mozliwe, ze o Korwinie sa jakies ciekawsze informacje. Mysle, ze nie mozna byc zbyt naiwnym w stosunku do politykow, nawet Korwina. Choc w stosunku do innych w tym fachu powodow do watpliwosci wobec niego nie ma zbyt duzo.

Czy bylo na reke komunistom istnienie anty-solidarnosciowego ruchu wolnosciowego? Pewnie tak, ale czy to powod by sie wyzbyc swoich przekonan? Moze np. na tym zdjeciu mlode komuchy smialy sie z jakiegos dobrego dowcipu, albo trafnej analizy. Czemu nie? Ale jak przyszlo co do czego, to dil zrobili z podobnymi sobie. Ostatecznie sie okazalo, ze komunistom jeszcze bardziej na reke bylo istnienie Solidarnosci czy tez socjalistycznej opozycji, bo to z nimi sie dogadali przy okraglym stole, a nie z Korwinem.

Natomiast gdyby na Korwina bylo cos grubszego, to juz dawno by to wyszlo. On budzi duze kontorwersje i na pewno ma wrogow, ktorzy z przyjemnoscia cos takiego oglosili.
      • leny20-4-7 z obfitości serca, usta mówią 04.05.15, 11:42
        Polecam Wam tego faceta: www.youtube.com/watch?v=bYRYHLUNEs4&feature=youtu.be

jak już koniecznie chcecie romantycznie oddac swój głos w I turze! smile
        • glupi_jasio Re: z obfitości serca, usta mówią 04.05.15, 12:19
          ech... moj indywidualny odbior - niestety - patrz watek na gwozdziu

• leny20-4-7 "Facet w muszce" w... 04.05.15, 12:48
      Damaszku, Syrii, grudzień 2014 r., w towarzystwie Partii Zmiana oraz...pana z flagą asadowskiej Syrii w klapie!

niezalezna.pl/uploads/still2015/66646949211430590112.jpg
      ps. nie wiem, czy to faktycznie prawdziwa data, nie wiem czy to faktycznie anonsowane miejsce (Syria Asada), nie wiem czy towarzystwo odpowiednio opisane...ale jeśli tak, to ciekawe co tam Pan z muszką robił, prawda?
      ps2. jak to dobrze, że "system" dał nam możliwośc...wyboru.

• dorota_333 Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 04.05.15, 13:53
      Oprócz tych mitycznych JOW-ów, za którymi optuje jak karp za przyspieszeniem Bożego Narodzenia.

Widzę w mediach jakiegoś menelika, który kiedyś był rockmenem. Na jego twarzy widać, że za kołnierz nie wylewał. No, mniejsza o to.
      Ale kiedy zaczyna mówić, to lepiej nie jest. Pozostaje menelikiem pyskującym na rzeczywistość dookoła bez głębszej refleksji.

PS. Mylisz się co do mojego sporu z Jasiem. Nie idzie o kolor lakieru. Różnice są fundamentalne.
      • fidziaczek Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 04.05.15, 13:56
        Ok, przepraszam. Wydawało mi się ze mówiąc o was obojgu nie obrażam nikogo, a okazało się że obraziłem oboje.
        Mój błąd
        • dorota_333 Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 04.05.15, 14:29
          Moim zdaniem nikogo nie obraziłeś; spór jest faktem.
          To, że postrzegasz sam spór nietrafnie jest jednak tematem na inną dyskusję.

Wracając do Kukiza: on nie mówi "naprawmy silnik w aucie zamiast spierać się o kolor lakieru". On mówi: "wywalmy to auto na szrot". No dobrze, tylko co dalej?

Poza tym: Kukiz zakiwał się sam w swojej antyestabliszmentowości. Chce ubrać uzyskiwane poparcie w jakąś formę organizacyjną - tylko że tak napyskował przeciw partiom politycznym, że nie odważy sie założyć partii.
          No to założy "ruch społeczny" smile
          • fidziaczek Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 04.05.15, 16:58
            > Wracając do Kukiza: on nie mówi "naprawmy silnik w aucie zamiast spierać się o
            > kolor lakieru". On mówi: "wywalmy to auto na szrot". No dobrze, tylko co dalej?

On się na premiera nie nadaje raczej w obecnej chwili, ale mowa o wyborach prezydenckich.
            To zupełnie co innego i moim zdaniem na prezia nadaje się nieźle.
            Nie będzie blokował rządzącej partii (czy to będzie PIS czy PO) tylko dlatego że on jest akurat po przeciwnej stronie barykady. Jeśli będzie blokował to dlatego że daną ustawę czy zmiany uzna za antypolskie. Po prostu byłby gościem który patrzy na ręce i nie pozwala na jakieś podejrzane szwindle a to czy z prywatyzacją lasów państwowych czy może wprowadzenie mozliwości "bratniej pomocy UE"
            orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/1066_u.htm
            jeśli ustawa będzie (jego zdaniem) korzystna dla Polaków z pewnoscia jej nie zablokuje też bez względu na to czy forsował ją będzie PIS czy PO.
            Ot prezydent niezależny i ponad podziałami

Więc do roli prezydenta by sie nadawał a przy okazji powalczy o te swoje JOW-y

Wklejam jeszcze jeden link gdzie prowadząca dała mu się spokojnie wypowiedzieć. Część tematów się powtarza ale bardzo ciekawie opowiada o Michniku, Komorowskim i o tym co sie stało w 1989
            www.youtube.com/watch?v=ZcpUj0sUr4g
            Ja zmykam z wątku bo zaczynam wyglądać na goscia któremu Kukiz obiecał wiceprezydenta tongue_out
          • fidziaczek Polska ulica 07.05.15, 22:28
            > Moim zdaniem nikogo nie obraziłeś; spór jest faktem.

Dla polskiej ulicy wasz spór nie jest żadnym sporem
            Dla nich PIS i PO to to samo.
            www.youtube.com/watch?v=CB7kfQ1_YVA
            www.youtube.com/watch?vshockxSfnrh1l8Y
            Sądząc po ilości wyświetleń rosną w siłę
            To może być w przyszłosci twardy elektorat Kukiza i w tym momencie jego słowa o kłótni o grubość lakieru nabiera sensu.
            Jak oni by się dobrali do władzy razem z jasiem będzicie musieli wejśc w sojusz zeby się obronić tongue_out
          • przycinek.usa Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 08.05.15, 07:46
            glosujesz na gajowego? przyznaj sie

• dorota_333 Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 08.05.15, 09:42
              > glosujesz na gajowego? przyznaj sie

Nie mam się do czego "przyznawać" smile Oczywiście, że tak. Głosuję zawsze na realną alternatywę PiS. Zawsze.
              • przycinek.usa Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 11.05.15, 05:37
                no widzisz, to teraz juz moge powiedziec, ze trzeba bylo byc idiota ... i tak dalej.
                Chodzi mi o watek o naglowku.

Czy juz teraz to dostrzegasz, czy potrzebujesz wiecej czasu na otrzasniecie sie z emocji?

• dorota_333 na tym polega różnica między nami, 11.05.15, 13:23
                  że ja potrafię zaryzykować przegrany zakład, a Ty nie. Teraz takie motto byłoby ordynarne.

> czy potrzebujesz wiecej czasu na otrzasniecie sie z emocji?
                  Gorzej, zadarłam z rodziną, bo nie poszłam wczoraj na wybory smile Z myślą, że PO należy się nawet nie klaps, a lekki kopniak. Kopniak był silniejszy niż przewidywałam, ale to nie koniec gry przecież. Za dwa tygodnie pójdę.

BTW, w mojej komisji wyborczej (i sąsiedniej) wygrał Komorowski, sprawdziłam przed chwilą.. Śląsk jednak porządny jest.
      • przycinek.usa Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 08.05.15, 07:39
        cos mnie ominelo. Mowisz, ze masz spor z jasiem?
        A ostatnio mowilas, ze nie, ze to tylko jasio jest przewrazliwiony, a ty jestes swieta i tolerancyjna, he he he.

Nie.
        Ja sadze, ze mialas taka nadobna ochote wlesc jaskowi na odciski i robilas to specjalnie, z wyrachowaniem i duza doza checi i nie ma to nic wspolnego z sugerowanymi roznicami swiatopogladu, tylko z wielkim niezaspokojonym pedem do bijatyki forumowej.
        Echem, echem, tego, dyskusji. smile

He he he.
        • dorota_333 Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 08.05.15, 09:39
          Nie ma w tym nic złego, że ludzie różnią się poglądami i że o tym mówią. Bycie w sporze nie musi także oznaczać wrogości (choć dla większości ludzi oznacza, ale to prymitywne podejście).
          Im szybciej porzucisz utożsamianie sporu z kłótnią, tym lepiej to zrozumiesz.
          • przycinek.usa Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 11.05.15, 05:35
            "utożsamianie sporu z kłótnią"

widze, ze musze dopytywac. Czy chodzi tobie o to, ze ty nie jestes wroga?
            To cos nowego, ale jesli potwierdzisz, to wprawdzie bede zdziwiony, ale sila rzeczy przyjme to en-face.
            • dorota_333 Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 11.05.15, 13:32
              > widze, ze musze dopytywac. Czy chodzi tobie o to, ze ty nie jestes wroga?

Nie jestem i nigdy nie byłam. Funkcjonuję w środowisku, gdzie co prawda zwolennicy PiS są wyjątkiem, ale nikt nie robi z tego problemu. W ogóle wrogość z powodu różnicy poglądów jest w moim przekonaniu dewiacją właściwą prostakom. A prymitywizmu nie toleruję.

Dlatego tak szokowało mnie, gdy ktoś uporczywie nazywał mnie "chwastem" (a bywało, ze i gorzej). Nic takiego zbydlęcenia nie tłumaczy.

Że potrafię być trafnie złośliwa, to inna sprawa. Ale nie postrzegam różnicy poglądów jako wrogości.

Powiedziałabym Ci nawet więcej: sam fakt, że ktoś potrafi rozmawiać na pewnym poziomie, argumentować w sposób sprawiający mi trudność jako oponentowi - nobilituje go w moich oczach. Uważam, że mam więcej wspólnego z takimi ludźmi niż mnie z nimi różni.

Gdybyś rozumiał takie podejście, tobyś mnie przyjemnie zdziwił. Na co jednak nie liczę smile
              • przycinek.usa Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 13.05.15, 07:05
                czasem trafie na cos interesujacego w internecie, zdarza sie, ze jest to nawet czasem warte odpowiedzi, ale na ogol nie wymagam od nikogo zrozumienia, gdyz pewne rzeczy mozna pozostawic bez zrozumienia i jest OK smile

I na marginesie - cynizm ma konsekwencje.
                • dorota_333 Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 13.05.15, 08:57
                  > I na marginesie - cynizm ma konsekwencje.

Jaki "cynizm"?? Zlituj się...
        • glupi_jasio Re: Czy on ma jakikolwiek program pozytywny? 12.05.15, 13:47
          hm, skoro juz tyle tu napisano o teorii dyskusji i relacji, to i ja wtrace moje 3 grosze. Dementuje, jakobym mial spor z Dorota, jak tez, by w mojej nieukrywanej niecheci do jej udzialu w forum kluczowe byly kwestie polityczne. Rzecz jest znacznie bardziej prosta i banalna: uzywajac eufemizmu, ona technicznie nie daje rady wyzwaniom merytorycznej debaty politycznej, zamieniajac bardzo ciekawy klub dyskusyjny w, mowiac delikatnie, w mieszanine pogaduch o fryzjera o tym, co bylo ostatnio w TVN i klotni o swiezosc salcesonu.

Wiekszosc moich przyjaciol glosuje (lub nawet nalezy) do PO i w niczym to nie przeszkadza, bo ci ludzie maja klase.

temat ten uwazam za zamkniety.
    • elroy55 Re: Kukiz 08.05.15, 08:31
      najwazniejsze żeby komorowski nie wygral blogradoslawakopczynskiego.salon24.pl/645225,wybory-2015
    • klip-klap Korwin zalatwil Kukiza (Jowy kaput) 08.05.15, 21:07
      Ech, no i tyle. Mimo pewnej sympatii do pana Kukiza to musi on bardziej na zimno kalkulowac.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,143907,17883268,JOW_y_nie_daly_mandatow_malym_partiom__Kukiz_przegral.html#MT
      • przycinek.usa mylisz sie calkowicie 11.05.15, 05:48
        Kukiz zalatwil wszystkich.
        Wynik Kukiza otwiera mu droge do sejmu i perspektywy powolania nowej partii politycznej i rokuje mu nowa wspaniala kariere w polityce w najblizszych latach.

Natomiast JKM jak zwykle przegral, co zreszta wychodzi mu najlepiej ze wszystkiego.
        • dorota_333 teraz wiedzą to wszyscy 11.05.15, 13:17
          > Kukiz zalatwil wszystkich.

Gdybyś powiedział to wczoraj o tej porze. to miałoby jakąś wartość. Teraz szkoda strzępić klawiaturę.
        • klip-klap mozliwe 11.05.15, 19:47
          Widze trzy trudnosci dla Kukiza:

- trzeba miec struktury partyjne,
          - szybkie ich tworzenie odbije sie na jakosci
          - przydalby sie jakis program, inaczej beda chaotyczni z opcja zamiany w lewice.

p.s. oczywiscie pisalem o debacie, gdzie Kukiz wypadl slabiutko. Elektorat protestu ma takie debaty gdzies.
    • dorota_333 Przemówienie Kukiza po pierwszej turze wyborów 11.05.15, 13:39
      Wyjątkowo ordynarne i agresywne. To zupełny prostak mielący wciąż te same banały.

Kukiz jest tylko kolejnym wcieleniem Leppera. Może trochę barwniejszym, bo to rockmen i menel smile

No, ale jedno musze mu przyznać: przynajmniej nie fałszuje hymnu narodowego (tudzież zna jego słowa).
      • byly-kadi Re: Przemówienie Kukiza po pierwszej turze wyboró 11.05.15, 14:31
        W tej chwili jedyna istotna sprawa jest kto wezmie jego glossy , bo zdaje sie ze bedziecie miec dogrywka….ja stawiam ze Duda ….
      • poszi Re: Przemówienie Kukiza po pierwszej turze wyboró 11.05.15, 21:00
        > Kukiz jest tylko kolejnym wcieleniem Leppera. Może trochę barwniejszym, bo to r
        > ockmen i menel smile

Absolutnie nie. Zupełnie inny elektorat głosował na Kukiza w porównaniu z Lepperem. I to chodzi nie tylko o wiek (obecni wyborcy Kukiza 10 lat temu byli w szkołach), ale też strukturę miasto-wieś czy poziom wykształcenia.

Trudno powiedzieć, bo nie wiadomo, o co Kukizowi chodzi, ale być może młodzi zrozumieli wreszcie, że peerelowskie pokolenia ich okradają i rujnują im przyszłość. Przyznały sobie przywileje emerytalne takie, że mamy astronomiczne składki ZUS i nawet to nie wystarczy, bo jeszcze trzeba sypnąć z podatków. A to wszystko w czasie, kiedy 2 pokolenia wyżów, powojennego i z lat 80-tych są w wieku produkcyjnym i ZUS powinien mieć z powodu tego gigantyczną nadwyżkę, a nie wielką dziurę.
        • dorota_333 Elektorat buntu. Wykluczeni 12.05.15, 09:08
          Więcej widzę między Lepperem a Kukizem (także ich elektoratami) podobieństw niż różnic.

1. I Lepper i Kukiz nie mają programu pozytywnego (bo JOWy pełnią rolę tylko czegoś w rodzaju hasła konsolidującego). Kukiz zresztą może nie być do nich zbyt mocno przywiązany, co już sugerował. Obaj natomiast nic nie postulowali/postulują. Żadnych ze strony Kukiza konkretów, jak miałaby wyglądać Polska po przebudowie.

2. "Oni już byli", "oni oszukali", "oni muszą odejść" - te hasła Leppera Kukiz powtarza niemal dosłownie.

3. Oba elektoraty to są raczej małe miasta - ale rzeczywiście Kukiz celuje w inną grupę. Lepper przytulił sieroty po PRL (postpegeerowskie często), Kukiz mówi w imieniu młodych z perspektywą koniecznej emigracji zarobkowej. Dlatego wygrał w Londynie (wyjątek od reguły, że małe miasta).

Generalnie - jak się słucha Kukiza, to jest wrażenie znajomości tego przekazu. Lepper przemawiał podobnie. "Retoryka" Kukiza jest oczywiście inna ze względów osobowościowych. Jego przemówienie po I turze to był wybuch wściekłości menela. Słabo artykułowane bluzgi (fakt, że unikał wulgaryzmów, miał świadomość, że mówi w telewizji). Tak robi awanturę pijaczek pod sklepem.

No cóż, podobno w ciągu miesiąca sztab Kukiza ma przedstawić program smile Samo to jest komiczne - do tej pory go nie mieli i właśnie to przyznali.
          Zobaczymy, jak się wściekłość menelika przełoży na konkrety.
          • poszi Bunt - tak. Wykluczenie - nie. 12.05.15, 09:51
            > Więcej widzę między Lepperem a Kukizem (także ich elektoratami) podobieństw niż
            > różnic.

Równie dobrze można napisać, że między PO i PiS nie ma wielkich różnic i dla wyborcy Kukiza to pewnie jest prawdą.

> 1. I Lepper i Kukiz nie mają programu pozytywnego (bo JOWy pełnią rolę tylko cz
            > egoś w rodzaju hasła konsolidującego).

Już mi uchodzi z pamięci, ale Lepper miał jakiś całkiem obszerny program. Był populistyczny (wydanie rezerw dewizowych NBP na przykład), ale miał. Kukiz przypomina mi to:

www.youtube.com/watch?v=q_qgVn-Op7Q&t=1m48s
            > 3. Oba elektoraty to są raczej małe miasta - ale rzeczywiście Kukiz celuje w in
            > ną grupę. Lepper przytulił sieroty po PRL (postpegeerowskie często), Kukiz mówi
            > w imieniu młodych z perspektywą koniecznej emigracji zarobkowej. Dlatego wygra
            > ł w Londynie (wyjątek od reguły, że małe miasta).

Ale dlaczego wykluczeni? Emigranci to ludzie aktywni, a nie bierne barany. Trzeba sporego wysiłku i odwagi, żeby wyemigrować. Londyńczycy są zapewne wkurzeni, ale wykluczeni? Wyborcy Kukiza to pewnie wcześniej protestujący przeciwko ACTA. Wykluczeni? Przegrani? Ależ skąd.

Kukiz będzie miał ciężko zrobić coś trwałego. Bardzo prawdopodobne, że skończy jak Palikot (nie widziałem takich wyników, ale jestem przekonany, że jego elektorat głosował teraz na Kukiza). Ale Kukiz to całkiem możliwe, że jest zwiastunem końca ery postkomuny. Zwiastunem zmiany pokoleniowej. Albowiem Polska jest mocno nieprzyjaznym państwem dla młodych i ja nie dziwie się, że młodzi mają tego dość. Jeśli ktoś ten bunt wykorzysta, to będzie sporą siłą polityczną.
            • dorota_333 Re: Bunt - tak. Wykluczenie - nie. 12.05.15, 10:52
              Myślę, że jednak można mówić o wykluczeniu - oni wyjeżdżają, bo tutaj nie ma dla nich miejsca. Ale mniejsza o nazewnictwo.

> Ale Kukiz to całkiem możliwe, że jest zwiastunem końca ery postkomuny. Zwiastunem
              > zmiany pokoleniowej.
              Tak, to jest sedno sprawy. Jest możliwość, że nastąpi (choćby częściowa) wymiana pokoleń na naszej scenie politycznej. Ale prócz przetasowań personalnych ona może nic nie zmienić w istocie.

Gospodarka jest w koleinach, z których wybić ją byłoby trudno (i dzięki Bogu). Ustawodawstwo unijne blokuje głębsze zmiany prawa (może też to lepiej). Nowa klasa polityczna wejdzie w buty starej.

No, chyba że Kukiz wymyśli coś a la Orban smile Wtedy może być i zabawnie i ciekawie.

Duża niewiadoma.
              • poszi Re: Bunt - tak. Wykluczenie - nie. 12.05.15, 11:36
                > Myślę, że jednak można mówić o wykluczeniu - oni wyjeżdżają, bo tutaj nie ma dl
                > a nich miejsca. Ale mniejsza o nazewnictwo.
                >

Ten Londyn nie jest taki wyjątkowy. Kukiz miał 53% owszem, a ale Londyn to młodzi ludzie, a wśród młodych, również tych nad Wisłą wygrał Kukiz (41%). Ci ludzie w Polsce i Londynie są bardzo podobni.

Swoją drogą to są nie inni niż "młodzi, wykształceni z dużych miast", z których dumna była swego czasu PO, a Michałkiewicz (co wisi ciągle na forum) nazwał "nadchodzącą postacią współczesnej ciemnoty". Ale na pewno usłyszymy nie raz przed II turą z pisowskiej strony, że ta młodzież obecnie jest solą tej ziemi.

> Tak, to jest sedno sprawy. Jest możliwość, że nastąpi (choćby częściowa) wymian
                > a pokoleń na naszej scenie politycznej. Ale prócz przetasowań personalnych ona
                > może nic nie zmienić w istocie.

Tu nie chodzi li tylko o wymianę elit, ale o zmianę polityki. Na politykę odpowiadającą problemom młodych. Problem oczywiście pojawi się, jak zaczną się dzielić między sobą (na pewno niektórzy chcą rozwiązań liberalnych, a inni socjalnych), ale teraz są zjednoczeni w tym, że obecne elity mają gdzieś ich problemy.
                • glupi_jasio Re: Bunt - tak. Wykluczenie - nie. 12.05.15, 13:31
                  poszi napisał:

> Tu nie chodzi li tylko o wymianę elit, ale o zmianę polityki. Na politykę odpowiadającą problemom młodych. Problem oczywiście pojawi się, jak zaczną się dzielić między sobą (na pewno niektórzy chcą rozwiązań liberalnych, a inni socjalnych), ale teraz są zjednoczeni w tym, że obecne elity mają gdzieś ich problemy.

O to, to. Etatyzm, stagnacja, sztywność i obłuda coraz bardziej skostniałego systemu politycznego, społecznego, gospodarczego zawsze rodzi bunt młodych.

Bo w końcu - jakie warunki do rozwoju i zycia daje kraj, w którym połowa ludzi do 30-ki musi mieszkać z rodzicami? Wiedzieć to i słuchać gadających, ustawionych głów z telewizorni, pompujących propagandę sukcesu - to musi być prawdziwa męka.
            • leny20-4-7 dane 12.05.15, 11:00
              Największe poparcie dla Kukiza: 25-34 lat, miasta do 500 tys, wykszt wyższe, poglądy lewicowe , wysokie dochody, niereligijni CBOS
              • dorota_333 Re: dane 12.05.15, 11:13
                To PiS ma problem. Taki wyborca może na Dudę nie zagłosować.
                No, chyba że się jeszcze przez dwa tygodnie ukryje Kaczyńskiego smile
                • auror-a Re: dane 18.05.15, 11:42
                  dorota_333 napisała:

> To PiS ma problem. Taki wyborca może na Dudę nie zagłosować.
                  > No, chyba że się jeszcze przez dwa tygodnie ukryje Kaczyńskiego smile

z zwłaszcza Antoniego Macierewicza
              • fidziaczek Re: dane 12.05.15, 11:31
                > Największe poparcie dla Kukiza: 25-34 lat, miasta do 500 tys, wykszt wyższe, po
                > glądy lewicowe , wysokie dochody, niereligijni CBOS

Jedno zaskakuje, WYSOKIE DOCHODY
                myślałem ze to bezrobotni i na śmieciówkach, a to młodzi którym się w miarę powodzi, wyjątkowy wyborca nam się trafił ktoś kto nie myśli tylko o własnej d..e ale też o innych.
                To po prostu wrażliwi na krzywdę ludzką dobrzy młodzi ludzie którzy zobaczyli w Kukizie dobrego człowieka.
                Oni ryzykują sporo na niego głosując bo ich względny dobrobyt może się skończyć jesli Kukiz dojdzie do władzy i narobi głupot.
                • leny20-4-7 Re: dane 12.05.15, 12:09
                  to jest sedno wiekszosci dyskusji. coś się komuś wydaje i pisze 100 postów o "wykluczonych".
                  to akurat nie do Ciebie, chociaż chyba lepiej/bliżej prawy charakteryzuje grupę wyborców Kukiza- poszi.

ps. info o grupie pochodzi sprzed ok 14 dni.
                  • fidziaczek Re: dane 12.05.15, 12:36
                    14 dni...
                    To wtedy miał z 10% poparcia, a ja np dopiero się dowiedziałem ze jest ktoś taki tongue_out
                    On chyba połowę poparcia zdobył na finiszu gdy tracił je Bronek.

Tu są świeższe dane
                    biznes.onet.pl/podatki/wiadomosci/duze-poparcie-dla-kukiza-wsrod-przedsiebiorcow-jak-glosowaly-rozne-grupy-zawodowe/lgnvrt
                    no i faktycznie nie widać żeby wykluczeni głosowali na niego, chyba że za takich uznać uczniów i studentów tongue_out
                    widać też że gdyby nie emeryci... to emeryci betonują scenę polityczną smile
                    • dorota_333 Re: dane 12.05.15, 12:54
                      > no i faktycznie nie widać żeby wykluczeni głosowali na niego, chyba że za takic
                      > h uznać uczniów i studentów

Dokładnie tak, można ich uznać za wykluczonych. Najwyższe bezrobocie wśród młodych, śmieciówki, powszechna myśl o emigracji.

Do tego oczywiście doszła rockmeńska łatwość nawiązywania kontaktu z tłumem młodzieży na koncercie smile
    • byly-kadi Przy okazji 11.05.15, 14:38

“Są już pierwsze oficjalne wyniki cząstkowe, wg nich wynik Dudy jest jeszcze lepszy niż w late poll.”

Dlaczego nie przerzucicie sie po prostu na angielski? Albo, albo. Najwyzrazniej brakuje slow I zwrotow w jezyku polskim, po niemiecku nikt w Polsce gadal nie bedzie, wybor wydaje sie oczywisty.
    • szutnik Głos na Kukiza był nie ZA ale PRZECIW 11.05.15, 23:00
      Można Kukiza traktować jako naiwnego Piotrusia Pana, ale to on postawił w tych wyborach kwestię wokół której tak naprawdę toczy się temat: Co zrobić, by Politycy zaczęli słuchać swoich wyborców?
      To Kukiz był pierwszym od wielu lat, który spytał na głos, dlaczego politycy w Polsce przypominają sobie o narodzie dopiero wtedy, gdy trzeba wrzucić kartkę do urny?

Głos na Kukiza nie był głosem za Pawłem, tylko głosem przeciw skostniałej polskiej polityce, w której role są już dawno rozdane a strażnikiem tego, by nikt nowy nie wdarł się do Sejmu jest Mr d'Hondt, bardzo wygodny dla wszystkich dużych partii. Tak Jasiu. Dla PiS również. PiSowi także pasuje to zatęchłe bajorko, w jakie zmieniła się polska polityka. Konkurencja z PO to konkurencja bezpieczna dla PiSu. Nie ma ryzyka, ze ktoś odbierze żelazny elektorat...

Sztab Komorowskiego myśli, ze podczepiając się pod JOW'y zgarnie głosy Kukiza, zupełnie nie rozumiejąc, że jego poparcie wynikało ze zniesmaczenia całą klasą polityczną w RP, a nie z w sumie chaotycznych Pawłowych propozycji wyborczych, z których jedynie JOW'y są jakąś polityczną propozycją
      Kukiz zresztą nie krył, że jest zniesmaczony tym, w co zamieniła się polska polityka i ze uważa, że wzajemne okładanie się PO i PiS coraz bardziej Polsce szkodzi.

Sztab Dudy dla odmiany zdaje się niezbyt załapał, ze oto wyrosło już nowe pokolenie, dla którego PiS i PO to jeden i ten sam establishment, (jakkolwiek by się na takie porównanie nie oburzali członkowie i sympatycy obu tych partii), którego wpływ na Polskę pora zacząć ograniczać. To z tego pokolenia przede wszystkim padały głosy na Kukiza

PiS, jeśli wygra, w odróżnieniu od PO ma jeszcze szanse odzyskać poparcie w tym pokoleniu. Pytanie, czy szefostwo PiS to rozumie?
      Ale ta szansa będzie trwać tylko jedną kadencję. Jeśli PiS ją zmarnuje, to po następnych wyborach do Sejmu (tych w 2020, jeśli nie będzie przyspieszonych) podąży śladem SLD ku strefie "jednocyfrowych procentowych sukcesów".

PO w trasę, wiodącą w dół szlakiem SLD wyruszy już po jesiennych wyborach.

Tusk bardzo się starał przez 7 lat, tak skutecznie wykańczając wszelką konkurencję, mogącą zagrozić jego przywództwu w PO, że dziś w tej partii nie ma już nikogo zdolnego udźwignąć przywództwo. Dalsza degrengolada PO jest więc już wpisana w los tej partii.

Kaczyński w porę zrezygnował z analogicznego zachowania i zaczął wyraźnie forować Dudę na swojego następcę. Obojętne, czy Duda teraz wygra, czy nie, zawsze już będzie liczącą się w PiS postacią.
      Pytanie na miarę dłuższej niż jedna kadencja władzy PiS w Polsce. Ile PiS zrozumiał z przyczyn sukcesu Kukiza?
      • leny20-4-7 najważniejsze 6 mies "w życiu" PiSu 12.05.15, 09:42
        Bardzo dobry komentarz dałeś! Ja dodam jak w temacie.

Z tego co wiem, to rozpoczęli(PiS) już prace nad programem społeczno-gospodarczym (wyciągnęli naukę ze słynnych "szuflad pełnych ustaw" Tuska z 2007 r., które jak dziś wiemy były jednym z jego oszustw, bo okazały się PUSTE), mają(PiS) krótką ławkę, to zaczynają kaperowac sensownych ludzi, itp, itd. Jakieś z głową ruchy zatem wykonują. Pewności, że zmiana/wymiana pokoleniowa/myślenia u nich nastąpi...jednak nie ma. Jak pisałem tydzień temu, chyba nawet do Ciebie, jest nadzieja. Na pewno przegrana wuja Bronia, zapoczątkuje dekompozycję PO ( z tego powstanie KILKA FAJNYCH PROJEKTÓW politycznych!), PiSowi zaś doda nowej krwi (koniunkturalizm, oportunizm, etc). Korwin i Kukiz będą równolegle pracowali nad swoimi strukturami bo wyczuli, że taka koniunktura raz na dekadę.

Za x czasu będzie wiadomo, czy będzie to kolejna stracona szansa.
      • glupi_jasio Re: Głos na Kukiza był nie ZA ale PRZECIW 12.05.15, 13:26
        szutnik napisała:

> Można Kukiza traktować jako naiwnego Piotrusia Pana, ale to on postawił w tych
        wyborach kwestię wokół której tak naprawdę toczy się temat: Co zrobić, by Politycy zaczęli słuchać swoich wyborców? To Kukiz był pierwszym od wielu lat, który spytał na głos, dlaczego politycy w Polsce przypominają sobie o narodzie dopiero wtedy, gdy trzeba wrzucić kartkę do urny?

Nie wydaje mi sie. Glowny podzial polityczny w dzisiejszej Polsce to podzial: pryszczate, ale dajace sie wytrzymac status quo, albo romantyczne dazenie do istotnej zmiany, wiekszej podmiotowosci Polski i Polaków, podzial ze wzgledu na koherencje z panujacym systemem politycznym, spolecznym, gospodarczym. I w tej dziedzinie, metawyborow, gwie glowne partie, jak najbardziej, sie wywiazuja. Partia status quo, establishmentu, interesow Niemiec - to PO, partia republikanska, ludowa, podmiotowosci narodowej - to PiS.

Kukiz jest oferta dla tych, ktorzy dosc maja systemu, widza jego skonstnialosc i coraz wieksza jalowosc, ale odrzuca ich rowniez konserwatyzm obyczajowy i mentalny. Czyli Kukiz to nowa lewica...

>
        > Głos na Kukiza nie był głosem za Pawłem, tylko głosem przeciw skostniałe
        > j polskiej polityce, w której role są już dawno rozdane a strażnikiem tego, by
        > nikt nowy nie wdarł się do Sejmu jest Mr d'Hondt, bardzo wygodny dla wszystk
        > ich
        dużych partii. Tak Jasiu. Dla PiS również. PiSowi także pasuje to zatęc
        > hłe bajorko, w jakie zmieniła się polska polityka. Konkurencja z PO to konkuren
        > cja bezpieczna dla PiSu. Nie ma ryzyka, ze ktoś odbierze żelazny elektorat...
        >

Mylisz sie Szutniku, PiS rozumiany jako formacja nie realizuje swoich celow, nie ma realnego wplywu na polska polityke, na rzady panstwem, a PiS jest, jak pokazaly lata 2005-2007 - partia faktycznych celow politycznych, a nie partia wladzy dla wladzy. Dlatego lata PiS w opozycji, polaczone z roznymi szykanami wobec tej formacji, to bardzo zle i ciezkie lata dla tej partii i jej wyborcow.

> Sztab Komorowskiego myśli, ze podczepiając się pod JOW'y zgarnie głosy Kukiza,
        > zupełnie nie rozumiejąc, że jego poparcie wynikało ze zniesmaczenia całą klasą
        > polityczną w RP, a nie z w sumie chaotycznych Pawłowych propozycji wyborczych,
        > z których jedynie JOW'y są jakąś polityczną propozycją

He, he, mnie zachwycil ten ruch Komorowskiego z JOWami. Wiekszej instrumentalizacji spraw zasadniczych i bardziej ordynarnego i obludnego wciskania wazeliny nie sposob chyba sobie wyobrazic...

> Kukiz zresztą nie krył, że jest zniesmaczony tym, w co zamieniła się polska pol
        > ityka i ze uważa, że wzajemne okładanie się PO i PiS coraz bardziej Polsce szkodzi.
        >

Tja, "wzajemne okladanie sie", w ktorym jedni maja media, prokurature, sady, urzedy, kase, banki, a drudzy tylko to, co powiedza. Nie bylo i nie ma symetrii miedzy PO a PiS. To PO rzadzi, ba, wrecz trzesie tym panstwem, uzywajac go do tepienia wszelkiej opozycji, w tym tej najsilniejszej, czyli PiS na miejscu pierwszym. To PO zniszczyla polska polityke.

> Sztab Dudy dla odmiany zdaje się niezbyt załapał, ze oto wyrosło już nowe pokol
        > enie, dla którego PiS i PO to jeden i ten sam establishment, (jakkolwiek by się
        > na takie porównanie nie oburzali członkowie i sympatycy obu tych partii), któr
        > ego wpływ na Polskę pora zacząć ograniczać. To z tego pokolenia przede wszystki
        > m padały głosy na Kukiza
        >

To nie jest tak, wyroslo pokolenie widzace skostnialosc systemu, z ktorego czesc ma poglady lewicowe, wiec do PiS nie pasuja. I ta czesc wybrala Kukiza.

> PiS, jeśli wygra, w odróżnieniu od PO ma jeszcze szanse odzyskać poparcie w tym
        > pokoleniu. Pytanie, czy szefostwo PiS to rozumie?
        > Ale ta szansa będzie trwać tylko jedną kadencję. Jeśli PiS ją zmarnuje, to po n
        > astępnych wyborach do Sejmu (tych w 2020, jeśli nie będzie przyspieszonych) pod
        > ąży śladem SLD ku strefie "jednocyfrowych procentowych sukcesów".
        >

Warunkiem koniecznym demontazu wad tego systemu jest odsuniecie PO od wladzy, jak sie juz to stanie, to nasz system polityczny bedzie otwarty na dalsze zmiany, ewolucje. I o to wlasnie chodzi.
    • glupi_jasio Re: Kukiz 12.05.15, 14:13
      wypada pogratulowac Fidziaczku sukcesu Twojego kandydata. Ech, mlodosc, tak sie umiec politycznie zakochac w ciagu dwu tygodni, jestem pod wrazeniem wink

To jest piekne, ale zarazem troche smutne, ze kazde nowe pokolenie na nowo musi wywarzac otwarte drzwi; bo Kukiz, w sferze merytorycznej, nie mowi niczego nowego, wszystko to jest w polskiej debacie od przynajmniej cwiercwiecza, Kukiz powtarza glownie za polska prawica republikanska, tylko wy o tym nie wiecie, bo dopiero zaczynacie cos jarzyc wink

• fidziaczek Re: Kukiz 12.05.15, 14:23
        Nie głosowałem, a zauwazyłem go tylko dlatego bo to ktoś kto odwaznie mówi o tym co się dzieje w polityce i wierzy w to co mówi, jest prawdziwy.
        Myślę że ludzie dlatego na niego głosowali.
        Mają dość tego oszukańczego i nieszczerego ględzenia.

p.s. No i wracając do wczesniejszej dyskusji i patrząc komu odebrał elektorat to Kukiz wygląda na przybudówkę PIS tongue_out

• glupi_jasio Re: Kukiz 12.05.15, 14:30
          fidziaczek napisał:

> Nie głosowałem, a zauwazyłem go tylko dlatego bo to ktoś kto odwaznie mówi o tym co się dzieje w polityce i wierzy w to co mówi, jest prawdziwy. Myślę że ludzie dlatego na niego głosowali. Mają dość tego oszukańczego i nieszczerego ględzenia

Naprawde, dla mnie brzmi to troche tak, jak bys urodzil sie wczoraj, ale mniejsza z tym.

>
          > p.s. No i wracając do wczesniejszej dyskusji i patrząc komu odebrał elektorat t
          > o Kukiz wygląda na przybudówkę PIS tongue_out
          >

Nie sadze, antyestablishmentowosc i dazenie do zmiany status quo to cechy wspolne z PiS, tym, co, jak sadze, oddziela kukizowcow od prawicy republikanskiej sa kwestie swiatopogladowe. Troche szkoda, ale rozumiem smile
          • fidziaczek Kukiz sie nie nadawał ale prezydentem byłby dobrym 12.05.15, 14:41
            > Naprawde, dla mnie brzmi to troche tak, jak bys urodzil sie wczoraj, ale mniejs
            > za z tym.

Empatia powoduje że czasem człowiek jest w stanie stwierdzić czy ten gośc z TV mówi szczerze czy moze ściemnia.
            To że on za miesiac może zacząc myśleć inaczej, albo moze się sprzedac mimo iż teraz wierzy że nikt go nie kupi to inna sprawa.
            Ważne jednak że choc teraz jest szczery.

Mimo że on na prezydenta się nie nadawał to jednak jako prezydent przy rządzącym PO byłby bardzo dobry. Bo podpisywał by ustawy dobre dla Polski, złe dla Polski odrzucał.
            Duda jak prezydent będzie się prezentował lepiej ale jako prezydent nie będzie lepszy niz Kukiz.
            Bo jego zadaniem na fotelu prezydenta będziesz bardziej szkodzenie PO niż poprawianie losu Polaków - choć czasem jedno z drugim może leżeć na tej samej ścieżce
            • glupi_jasio Re: Kukiz sie nie nadawał ale prezydentem byłby d 12.05.15, 14:53
              fidziaczek napisał:

> > Naprawde, dla mnie brzmi to troche tak, jak bys urodzil sie wczoraj, ale
              > mniejs
              > > za z tym.
              >
              > Empatia powoduje że czasem człowiek jest w stanie stwierdzić czy ten gośc z TV
              mówi szczerze czy moze ściemnia. To że on za miesiac może zacząc myśleć inaczej, albo moze się sprzedac mimo iż teraz wierzy że nikt go nie kupi to inna sprawa.
              Ważne jednak że choc teraz jest szczery.

No wiec ja tez doceniam publicystyczny aspekt jego dzialalnosci, choc sam przekaz jest bardzo mocno wtorny.

Ja nie mowie nawet, ze ktos go kupi, tylko ze przy tej konstrukcji postaci i zaplecza, latwo go bedzie specom wpuscic, albo omotac, najpewniej jedno i drugie.

>
              > Mimo że on na prezydenta się nie nadawał to jednak jako prezydent przy rządzącym PO byłby bardzo dobry. Bo podpisywał by ustawy dobre dla Polski, złe dla Polski odrzucał.

Problem polega na tym, ze w sytuacji prawdziwych dylematow - musisz najpierw okreslic hierarchie waznosci spraw. I tu wcale nie tak duzo wiemy o prawdziwej hierarchii jego priorytetow. "Precz z partyjniactwem" nie udziela odpowiedzi na wiekszosc waznych pytan, niestety wink

> Duda jak prezydent będzie się prezentował lepiej ale jako prezydent nie będzie
              > lepszy niz Kukiz. Bo jego zadaniem na fotelu prezydenta będziesz bardziej szkodzenie PO niż popra wianie losu Polaków - choć czasem jedno z drugim może leżeć na tej samej ścieżce

No cos Ty, za pol roku PO moze juz nie byc, a Polska byla, jest i bedzie wink

Duda ma wielka przewage polityczna nad Kukizem: ma rozeznanie, dosc szerokie horyzonty, jest bystry, ma duze doswiadczenie i dosc dobrze przetestowane zaplecze. Wiec on ma szanse naprawde cos zrobic, cos zmienic. Wie, ze trzeba, chce, moim zdaniem - potrafi.

• debicams Re: Kukiz sie nie nadawał ale prezydentem byłby d 14.05.15, 16:48
              Maleńczuk fajnie w pudelku określił Kukiza. Że to spoko gość. I ja mu wierzę.
    • glupi_jasio Kukiz zdjety przez GTW ... 20.05.15, 12:50
      Uklad wladzy juz bez zenady i wstydu, wszelkimi metodami, lamiac zasady, usiluje przepychac Bronislawa i jego szogunow wink

Lis oczernil corke Andrzeja Dudy, za co zdjeli z anteny TVP program Pospieszalskiego z Kukizem. Sorry, taka mamy wladze...

Generalnie, ten tydzien kampanii pokazal, jak malo co, determinacje i prawdziwa twarz trzesacego Polska ukladu.

Ustawy, media "publiczne", portale i gazety finansowane niemiecka kasa, celebryci, pseudodziennikarze (a tak naprawde propagandzisci ukladu wladzy), dwoja sie i troja, by przepchac Bronislawa. Nagle, byle tylko wygrac, padaja obietnice gwaltownych zmian ustawodawczych, po 5 latach Komorowskiego jako skrzydlowego rzadzacej partii.

Nikt juz chyba nie ma watpliwosci, ze te wybory to wybory pomiedzy utrzymaniem partyjnego monopolu wladzy GTW, a otwarciem Polski na wybor zwyklych ludzi, na prawdziwa konkurencje polityczna i na prawdziwa demokracje.

Bo to, co jest teraz, to jest skonstnialy monopol i monopartyjna oligarchia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka