12.12.15, 19:21

Jest absolutnym majstersztykiem Kaczyńskiego, że zdołał w ciągu raptem miesiąca rządzenia zgromadzić kilkudzieciotysieczna manifestację w Warszawie i wielotysięczne w innych miastach w tak abstrakcyjnej sprawie jak Trybunał Konstytucyjny.

"Jest nas wielu. Będzie więcej" skandował dzisiaj tłum protestujących w czasie marszu. Po dzisiejszym dniu stałem się bardziej optymistyczny. Tego typu manifestacje służą nie tylko do tego, żeby pokazać władzy, że ktoś patrzy im na ręce, ale też uczestniczącym, że nie są sami, że podobnie myślących jest wielu. I każdy z protestujących przyprowadzi następnym razem kolejnych, a ci jeszcze następnych.

Obóz Kaczyńskiego dopiero się rozkręca w planie przejęcia pełni władzy i zniszczenia dorobku 26 lat wolności, ale ma już zorganizowanego przeciwnika i normalność prędzej czy później zwycięży.
Obserwuj wątek
    • zimna-wodka Re: Protesty 12.12.15, 20:15
      Moim zdaniem najważniejsze z dzisiejszego dnia jest to, że PiS już nie może definiować swoich działań jako krucjaty przeciw paskudnemu peło. To już jest konflikt władzy ze społeczeństwem.
      Jak zawsze w takich przypadkach - władza ma swoje argumenty. Część z nich jutro będziemy mogli podziwiać. Może kiedyś zobaczymy "mocniejsze" argumenty - typu czołgi. Ale - też jak zawsze - władza nie może w tym konflikcie wygrać. To tylko kwestia czasu.

Też zaczynam być optymistą. Przyznaję - sam pisałem, że przez TK ludzie nie wyjdą na ulice. I zgadzałem się ze szczurkiem, że ewentualne protesty można zapakować do jednej Nyski.
      I jestem cholernie zadowolony z tego, że nie miałem racji. Uczucia szczurka mnie nie interesują.
      I cieszę, że jednak nie jesteśmy stadem baranów (jak chciałby to widzieć towarzysz Jarosław).
      To krzepiące

PS. Jednak Kaczor dotrzymał słowa - zjednoczył Polaków. To będzie okoliczność łagodząca.
      • robisc Re: Protesty 12.12.15, 21:38
        zjednoczyl? chyba jeszcze bardziej podzielil, a podzialy sa w najblizszej rodzinie i wsrod przyjaciol; zbyt wiele pojawilo sie negatywnych emocji w bardzo krotkim czasie; poczytajcie niezalezna, czy w wpolityce - tego typu wystapienia jak dzisiaj tylko utwierdzaja moherow w ich przekonaniach; a jestem przekonany, ze Kaczynski nie cofnie sie nawet o krok, dla niego slowo kompromis nie istnieje; winter is coming, ale zapowiada sie goraca
        • tirol1 Re: Protesty 12.12.15, 21:46
          nie ma żadnego konfliktu
          sprawy w Polsce idą w dobrym kierunkusmile
        • zimna-wodka Re: Protesty 12.12.15, 22:41
          robisc napisał:

> zjednoczyl? chyba jeszcze bardziej podzielil, a podzialy sa w najblizszej rodzi
          > nie i wsrod przyjaciol; zbyt wiele pojawilo sie negatywnych emocji w bardzo kro
          > tkim czasie; poczytajcie niezalezna, czy w wpolityce - tego typu wystapienia
          > jak dzisiaj tylko utwierdzaja moherow w ich przekonaniach; a jestem przekonany,
          > ze Kaczynski nie cofnie sie nawet o krok, dla niego slowo kompromis nie istnie
          > je; winter is coming, ale zapowiada sie goraca

Dobrze, może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Chodziło o to, że już nie jesteśmy (a przynajmniej nie do końca) zbiorem bezwolnych i bezradnych jednostek. Tak jak to pięknie szczurek określił - wsadzić do jednej nyski i po krzyku. I to jest cholernie ważne. Sami sobie pokazaliśmy, że obok ciepłej wody w kranie (fakt - ta też jest zagrożona) coś nasz jeszcze obchodzi. Że są jakieś wspólne nadrzędne wartości i, że jesteśmy gotowi ich bronić.
          Atomizacja społeczeństwa, na którą grał Kaczor, już się nie sprawdza.
          Pełna zgoda - do jedności daleko a zapewne nigdy jej nie będzie. Ale ważne, że w swoim sprzeciwie nikt z nas nie jest/nie musi być sam.

Kaczor się nie cofnie - też tak sądzę. Ale ilu w PiS jak tak zaślepionych i zdeprawowanych żeby trwać do końca i razem pięknie pójść na dno? Nie wiem - czas pokaże.
          Duda jest już na straconej pozycji , już nie ma żadnego dobrego ruchu. W przyszłym tygodniu test z wierności będzie zdawała Szydło. Pożyjemy, zobaczymy....
          • robisc Re: Protesty 12.12.15, 22:53
            Mohery nazywaja to histeria, to ich ulubione slowo teraz. Czyli przekaz do spoleczenstwa jest taki, jak napisal wyzej tirol. Nic zlego sie nie dzieje, to tylko histeria garstki oplaconych przez Petru lemingow. Na wszelki wypadek jednak oglosili "cwiczenia" sil specjalnych, a ulice na ktorej stoi dom Kaczora odgrodzi jutro kordon policjantow.
            • zimna-wodka Re: Protesty 12.12.15, 23:47
              Tylko jest pytanie o wiarygodność tego przekazu. Wyznawcy to kupią bo kupią wszystko. Pytanie ilu jest wyznawców. Nie powiesz chyba , że 40% społeczeństwa to mohery. A jeśli jednak tak jest to nie pozostaje nic innego jak dupę w troki.
              • wodnik_jancio Re: Protesty 13.12.15, 00:18
                Myślę, że pitolicie zza komputera smile PiS ma stabilne poparcie większe niż suma PO+NOWOCZESNA. Nic nie będzie tak jak nie było po zajumaniu kasy z OFE. Mitomani jesteście smile Zaraz święta i się po kościach rozejdzie...
                • zimna-wodka Re: Protesty 13.12.15, 00:31
                  Nie rozejdzie się po kościach bo po jednym "dobrym" pomyśle będą następne. Niewykluczone, że jeszcze lepsze.
                  A sondaże... zobaczymy co powiesz za 3 miesiące.
            • sevenseas Zabawne, hipokryci i zlodzieje bronia "demokracji" 13.12.15, 00:29
              a za nimi "resortowy narod"...

Bylo super, byl skaczacy Roman, co prawda bez zespolu:

pbs.twimg.com/media/CWDRqWjUYAAnPXV.jpg
              ale skalal jak zawodowy leming

www.youtube.com/watch?v=V1Y90GBsjmM
              A trzeba bylo skakac z Romanem bo dla wszystkich uczestnikow po marszu byla loteria. Do wygrania :

1. Kredyt we frankach
              2. uchodzca do zintegrowania
              3. randka z Grodzka
              4. Osmiorniczki za darmo przez miesiac.

"Jest nas wielu. Będzie więcej"
              "Mohery nazywaja to histeria"
              " są jakieś wspólne nadrzędne wartości i, że jesteśmy gotowi ich bronić."
              " Po dzisiejszym dniu stałem się bardziej optymistyczny."
              "I każdy z protestujących przyprowadzi następnym razem kolejnych, a ci jeszcze następnych. "
              "i zniszczenia dorobku 26 lat wolności,"

Zaraz parskne smiechem...

Jak Wam podnosili wiek emerytalny to tez byliscie pod sejmem??

Btw...dzisiejszy sondaz towarzysze:

pbs.twimg.com/media/CV-s1JoVAAAIVxY.jpg
    • byly-kadi A mnie ciekawi, kto "ich" wybral 13.12.15, 00:29
      Tych PiSowcow wstretnych, Kaczynskich, Dudow?
      No bo przeciez zwyciestwo odniesli spektakularne, zadne "odbierz dowod babci" nie pomoglo by im, tym paskudnikom, odniesc takiego oszalamiajacego zwyciestwa. Wiec kto? Juz pomalu pewnie uslysze tu i nie tylko tu wyswiechtane " ja na niego/ ich" nie glosowalem. Wiec kto, kto to na nich glosowal?
      • sevenseas Re: A mnie ciekawi, kto "ich" wybral 13.12.15, 00:36
        "Wiec kto, kto to na nich glosowal?"

Ludzie w demokratycznych wyborach (wiekszosc) vs kilka tysiecy (weglug GW 50tys??) partyjnych, oplacanych, wyznawcow i przydatnych idiotow. Reszta poszla z ciekawosci wink
        • sevenseas Szybko wlaczcie Al JAzzere 13.12.15, 00:51
          Mowia o najwiekszej demonstracji w Polsce od 80 roku, buhaahah

pbs.twimg.com/media/CWDd69UW4AE-AXt.jpg
          TVN ma juz wiadomy cel : "Do przełożenia marszu na efekty wyborcze jest jeszcze bardzo daleko" (www.tvn24.pl)

Swetru juz dzis mowil ze :"Zwykli, prości ludzie odeszli od maszyn i kas w supermarketach, by bronić demokracji. Jest nadzieja! "

https://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2015/144835763511085973223.jpg
          https://wiernipolsce1.files.wordpress.com/2015/11/dzisaj_modna_jest_demokracja_2014-08-20_22-43-52_middle.jpg
          https://i1.ryjbuk.pl/c6f77aa0643f940636cae0d47462b92579e45c11
          https://fabrykamemow.pl/uimages/services/fabrykamemow/i18n/pl_PL/201511/1448313170_by_anonymous_500.jpg?1448313170
          https://i.ytimg.com/vi/UlAbrqobhK8/hqdefault.jpg
          https://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2015/144818223511071573163.jpg
      • zimna-wodka Re: A mnie ciekawi, kto "ich" wybral 13.12.15, 00:55
        byly-kadi napisał:

> Tych PiSowcow wstretnych, Kaczynskich, Dudow?
        > No bo przeciez zwyciestwo odniesli spektakularne, zadne "odbierz dowod babci" n
        > ie pomoglo by im, tym paskudnikom, odniesc takiego oszalamiajacego zwyciestwa.
        > Wiec kto? Juz pomalu pewnie uslysze tu i nie tylko tu wyswiechtane " ja na nie
        > go/ ich" nie glosowalem. Wiec kto, kto to na nich glosowal?

To Ci odpowiem , kadi (bo Cię szczerze lubię). Albo sam sobie odpowiedz - ja Ci tylko podsunę 2 możliwości:

1. Ludzie, których PiS oszukał udając, że dąży do demokracji, poszanowania praw mniejszości (np opozycji politycznej) itp bzdetów
        2. Ludzie, którym zamarzyła się silna, scentralizowana władza jednego człowieka (konkretnie Prezesa) nie ograniczona żadnymi regułami prawnymi (ani jakimikolwiek innymi).

Być może właściwa jest odpowiedź nr 2 - ludek stwierdził, że wystarczy 25 lat demokracji i musimy sobie wybrać nową jedyniesłuszną partię i nowego pierwszego sekretarza.
        Odpowiedz sobie sam.

PS. W wyborach w 2001 r SLD uzyskało ponad 41% poparcia. Czyli więcej niż PiS.
        • wodnik_jancio Re: A mnie ciekawi, kto "ich" wybral 13.12.15, 01:06
          zimna-wódka - powinno to w końcu do Ciebie dotrzeć, że połowa narodu czuje się wydymana przez uczestników okrągłego stołu. Boleśnie wydymana bez mydła. W skrajnych wypadkach wolą, żeby PiS-owi jeśłi nie uda się naprawić Polski - to akceptują to, żeby nawet taką Ojczyznę zbankrutować, bo i tak nic z niej nie mają a jest szansa, że po resecie może los się inaczej dla nich ułoży, Kapujesz ?
          • zimna-wodka Re: A mnie ciekawi, kto "ich" wybral 13.12.15, 12:24
            wodnik_jancio napisał:

> zimna-wódka - powinno to w końcu do Ciebie dotrzeć, że połowa narodu czuje się
            > wydymana przez uczestników okrągłego stołu. Boleśnie wydymana bez mydła. W skra
            > jnych wypadkach wolą, żeby PiS-owi jeśłi nie uda się naprawić Polski - to akcep
            > tują to, żeby nawet taką Ojczyznę zbankrutować, bo i tak nic z niej nie mają a
            > jest szansa, że po resecie może los się inaczej dla nich ułoży, Kapujesz ?

W 1917 roku ludzie (bo przecież nie sam Lenin) zrobili reset bo mieli nadzieję, że po resecie los się inaczej dla nich ułoży. I mieli rację - było zupełnie inaczej.

W 1989 roku ludzie (bo przecież nie sami Kaczyńscy) zrobili reset bo mieli nadzieję, że po resecie los się inaczej dla nich ułoży. I mieli rację - było zupełnie inaczej.

Twoim zdaniem - ludzie w 2015 roku znów chcą resetu. Chcą zniszczyć struktury państwowe bo wtedy będzie inaczej. Reset już jest robiony. Tylko jeszcze trzeba przekonać ludzi, że dyktatura Kaczyńskiego to jest to o czym marzą. Bo dyktaturę ludzie już zresetowali w 1989 r. Być może ten reset jest niesłuszny i trzeba wrócić do stanu sprzed AD 1989 tylko z inną jedyniesłuszną partią i innym pierwszym sekretarzem. Bo właśnie ta partia i ten sekretarz skutecznie wcieli zasady marksizmu (oczywiście sprytnie zmieszane z fundamentalizmem katolickim) i zapanuje powszechna szczęśliwość.
            • wolna.wola Re: A mnie ciekawi, kto "ich" wybral 14.12.15, 06:59
              Rewolucja w Rosji carskiej była operacją specjalną kajzerowskich Niemiec, przez nich zaplanowaną, finansowaną i do pewnego momentu również aktywnie wykonaną. Lenina i resztę czerwonej hołoty przewieziono ze Szwajcarii do Rosji w zaplombowanym wagonie przez całą Europę. Przewrót udał się przez przypadek. Głównie dlatego że Rosja przegniła i nikomu nic się nie chciało, zwłaszcza rozpędzić na cztery strony świata garstkę leninowskich bojców.

Jeżeli z powodu braków w wykształceniu ogólnym (historia, poziom liceum) wypisuje się bzdury, później z tych bzdur wyciąga wnioski, na których następnie buduje się jakieś analogie od czapy, to trudno się dziwić, że całość jest kretyńska i nijak nieprzystająca do rzeczywistości.
              • zimna-wodka Re: A mnie ciekawi, kto "ich" wybral 14.12.15, 11:55
                wolna.wola napisał:

> Rewolucja w Rosji carskiej była operacją specjalną kajzerowskich Niemiec, przez
                > nich zaplanowaną, finansowaną i do pewnego momentu również aktywnie wykonaną.
                > Lenina i resztę czerwonej hołoty przewieziono ze Szwajcarii do Rosji w zaplombo
                > wanym wagonie przez całą Europę.

No i co z tego? Nie twierdzisz chyba, że garstka hołoty opanowała siłą całkiem spore państwo.

Przewrót udał się przez przypadek. Głównie dla
                > tego że Rosja przegniła i nikomu nic się nie chciało, zwłaszcza rozpędzić na cz
                > tery strony świata garstkę leninowskich bojców.

I ta garstka czerwonych leninowskich bojców pogoniła armie m.in Kołczaka, Wrangla, interwencyjne siły zachodu, dokonała pełnego zawłaszczenia państwa, poodbierała majątki, stworzyła gułagi.... Tylko dlatego, że nikomu się nie chciało....
                A czy armia czerwona to też garstka aparatczyków?

Poczytaj o tym choćby w wikipedii - mnie się nie chce.

> Jeżeli z powodu braków w wykształceniu ogólnym (historia, poziom liceum) wypisu
                > je się bzdury, później z tych bzdur wyciąga wnioski, na których następnie buduj
                > e się jakieś analogie od czapy, to trudno się dziwić, że całość jest kretyńska
                > i nijak nieprzystająca do rzeczywistości.

Cóż - pisząc o tym, że w 1917 r ludzie też myśleli, że nic ich gorszego od caratu nie spotka - użyłem pewnego skrótu myślowego a data była umowna. Wiem, że cały przewrót był długim i złożonym procesem. Co nie zmienia faktu, że za tym przewrotem stały miliony ludzi a nie tylko Lenin i jego koledzy.
                Ale nie analiza historii Rosji radzieckiej była celem tamtego wpisu.
        • poszi Mandat wyborczy 13.12.15, 11:23
          PiS w ostatnich wyborach dostał 37,58% głosów. Prawie dokładnie 3/8. Na 8 Polaków 5. nie głosowało na PiS. Większość sejmową zdobył dzięki ordynacji oraz wypadnięciu m.in. lewicy. Gdyby nie to, musiałby si³ przynajmniej układać z Kukizem.

Obojętnie jednak, jaki uzyskali mandat, to nie daje im prawa do zniszczenia demokracji i wprowadzenia dyktatury, bo nawet chwilowe zachcianki elektoratu nie dają prawa do odbierania prawa głosu przyszłym pokoleniom (czy nawet tym samym ludziom za 4 lata). Hitler w szczycie popularności na pewno miała poparcie większości. Dobrze wiemy, jak to się skończyło.

> 1. Ludzie, których PiS oszukał udając, że dąży do demokracji, poszanowania praw
          > mniejszości (np opozycji politycznej) itp bzdetów
          > 2. Ludzie, którym zamarzyła się silna, scentralizowana władza jednego człowieka
          > (konkretnie Prezesa) nie ograniczona żadnymi regułami prawnymi (ani jakimikolw
          > iek innymi).

Są jeszcze pewnie tacy, co nie głosowali na PiS, a marzy im się numer 2.
    • przycinek.usa Re: Protesty 13.12.15, 09:08
      Wszyscy sie oburzaja tym TK, a mnie to dziwi. Czy naprawde myslicie, ze K mial wyjscie?
      W gruncie rzeczy zgadzam sie z ocena, ze to histeria.

• tirol1 Re: Protesty 13.12.15, 09:53
        przycinek powiedz swoim kolegom z Texasu że wkrótce bedzie wolne 1 ogólnokrajowe naziemne pasmo tv ,niech szykują kasę na bardzo rozrywkowy lajtowy kanał z subtelnym przekazem zdroworozsądkowym prostym jezykim tłumaczącym co i jaksmile?
      • poszi Histeria 13.12.15, 11:29
        > Wszyscy sie oburzaja tym TK, a mnie to dziwi. Czy naprawde myslicie, ze K mial
        > wyjscie?

Jak to nie miał wyjścia. Mógł się zachować zgodnie z prawem (skarga do TK i przyjęcie wyroku).
        Poza tym:

Jeśli nie wiesz, jak należy się w jakiejś sytuacji zachować, na wszelki wypadek zachowuj się przyzwoicie.
        - Antoni Słonimski

> W gruncie rzeczy zgadzam sie z ocena, ze to histeria.

Bardzo podoba mi się ta narracja: mała demonstracja to garstka wykształciuchów, co ledwo się pomieści do nyski. Demonstracja na 50 tys. osób to histeria.

Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz.
        - Mahatma Ghandi

KOD jest już tak pomiędzy 2 i 3.
      • zimna-wodka Re: Protesty 13.12.15, 11:53
        przycinek.usa napisał:

> Wszyscy sie oburzaja tym TK, a mnie to dziwi. Czy naprawde myslicie, ze K mial
        > wyjscie?
        > W gruncie rzeczy zgadzam sie z ocena, ze to histeria.

To ja się ciebie pytam - jako człowiek , który w USA nie był i ma (jak sądzę) prawo nie wiedzieć.

Tam u siebie, w USA macie prezydenta. Wybieranego w wyborach powszechnych - a więc z ma silny mandat do sprawowania władzy. Ale macie też konstytucję.
        Wyobraźmy sobie,że prawidłowo wybrany prezydent, zaraz po objęciu kadencji, stwierdza, że ta konstytucja go nie obowiązuje. Co więcej - ostentacyjnie pokazuje, że będzie dbał wyłącznie o interesy pewnego faceta, który sfinansował jego kampanię.
        O ile dobrze pamiętam, niejaki Clinton został zdrowo przeczołgany przed kongresem z powodu cygara zainstalowanego w (darujmy sobie). Pomny tych doświadczeń nowy prezydent stwierdzi, że ma w dupie kongres bo on jest największy i ma mandat.

Wiem, trudno to sobie wyobrazić. Ale spróbuj. I daj jakąś prognozę co do reakcji amerykanów.
        • robisc Re: Protesty 13.12.15, 12:13
          raz juz usuneli demokratycznie wybranego prezydenta; poza tym obejrzyj sobie House of Cards, niby fikcja, ale jakze bliska rzeczywistosci
      • zimna-wodka Re: Protesty 13.12.15, 12:08
        przycinek.usa napisał:

> wyjscie?

To trochę skomplikowane. Widzisz - każde społeczeństwo żyje dzięki pewnym mitom. Takim mitem jest obiektywizm i niezawisłość władzy sądowniczej. W ramach tego mitu funkcjonował TK.
        Dzisiaj ten mit Kaczor skutecznie obalił. Nawet Tobie wmówił, że władza sądownicza jest skurwiona i służy tym co więcej płacą. I on nie ma wyjścia - chce być faktycznym i realnym zbawcą narodu i musi tych skurwiałych sędziów pogonić albo zastąpić własnymi. Jak najbardziej skurwiałymi ale inni w przyrodzie nie występują.

I teraz, jako społeczeństwo, mamy ból. No bo skoro władza twierdzi, że sądownictwo jest skurwiałe to nie ma sensu ani szukać w sądach sprawiedliwości ani wykonywać orzeczeń tych sądów. Sprawiedliwość można znaleźć tylko rządzącej partii a najlepiej bezpośrednio u jej prezesa. On i tylko on ma moc (niedługo dowiemy się, że daną od samego Boga) rozstrzygania tego co dobre a co złe i kto ma rację w dowolnym sporze.

Podoba Ci się takie coś?
        • kurt76 Re: Protesty 13.12.15, 17:32
          Wg mnie obecny uklad konstytucyjny (wraz z samym dokumentem zasadniczym) powinien zostac poddany gruntownemu przeswietleniu. Po pierwsze te akty prawne zostaly uchwalone w warunkach pelnej "nieswiadomki" spoleczenstwa, ktore nigdy wczesniej nie mialo doswiadczen z systemem demokratycznym, co wiecej nie mialo jakiejkolwiek swiadomosci prawnej (awans spoleczny z poziomu wrecz analfabetyzmu). Konstytucja zawiera wiele okraglych stwierdzen, ktore sa tylko pustym sloganem, praktycznie uniemozliwia jakichkolwiek oddolnych spolecznych inicjatyw. Wiec o co krzyk?
          Krzyczenie, ze trzeba przestrzegac regul prawnych, bez kontekstu: kto, kiedy, w jakich warunkach i co to prawo stanowi; jest malo ambitne, ze tak sie wyraze delikatnie.
          Troche wiecej zrozumienia w szerszym kontekscie!!!

W tej chwili analizuje ksiazke Jasnienicy "Polska anarchia" i wg mnie po 89' roku weszlismy w podobna koleine do tej ktora powalila Polske szlachecka, jak najszybciej trzeba z niej wyjsc.
    • dorota_333 Ruszamy z posad bryłę swiata, i jakaś demonstracja 13.12.15, 10:55
      nam w tym nie przeszkodzi.

Podzielam radość z tych wczorajszych demonstracji; oglądałam z przyjemnością.
      Nie wiem jednak czy zauważyliście, że rewolucja bolszewicka, którą Prezes tak dynamicznie (chociaż jeszcze środkami pokojowymi) uruchomił, dopiero sie rozkręca.

Jesteśmy we wczesnym stadium: przed nami w najbliższej perspektywie zawłaszczenie i czystka w mediach publicznych i podporządkowanie prokuratury jedynie słusznemu ministrowi sprawiedliwości.

Kiedy powszechnie dostępne media przejdą na "właściwą" stronę, to spacyfikuje nastroje. A kiedy Prokuratorem Generalnym zostanie Ziobro, okaże się, że brak publikacji aktów urzędowych to nie żadne przestępstwo. Zresztą sam Trybunał Konstytucyjny po "ustawie naprawczej" zostanie do gołego gruntu naprawiony.
      Większość sejmowa jest jak broń masowego rażenia, może zrobić rzeczy, których skutki trudno będzie odwrócić. Normalność nie tylko nie zwycięży w najbliższym czasie, ale może być niemożliwa do odbudowania.

Jak w każdej rewolucji jednak zdecydują masy, a nie te kilkaset tysięcy świadomych obywateli. Póki obietnicami można mamić (lub zacząć je spełniać bez wywołania katastrofy finansów publicznych), to rewolucja nie jest zagrożona.

Radzę obserwować, co się będzie działo w ochronie zdrowia. Jeśli Kaczyński faktycznie ją zdemoluje (zniesienie NFZ, wszystko w budżecie, powszechna ochrona) i spowoduje chaos - to będzie to pole minowe, na którym wyleci. To najbardziej newralgiczny obszar życia społecznego.

Budżet rządzi. Reszta to tylko ozdobniki, stymulujące intelektualnie.
      • robisc Re: Ruszamy z posad bryłę swiata, i jakaś demonst 13.12.15, 11:38
        oni doskonale wiedza, ze klucz do sukcesu twki w finansach, dlatego staraja sie mimo wszytko dzialac otroznie na tym polu - patrz wypowiedzi Morawieckiego i Kowalczyka; ostroznie jak slon w skaldzie porcelany sadzac po kondycji naszej waluty i gieldy; ale co tam; to tylko histeria, wszystko jest OK
    • robisc Warzecha sie martwi 13.12.15, 11:49
      ciekawa klasyfikacja; sam zaliczylbym sie do drugiej grupy i oczywiscie do "najgorszego sortu"

"Mobilizację swoich przeciwników z pewnością wspomógł Jarosław Kaczyński, mówiąc dzień wcześniej w Republice o „najgorszym sorcie Polaków”. Można było mieć poczucie déjà vu – ta wypowiedź przypomina słowa, wypowiedziane przez lidera PiS w roku 2006 w Stoczni Gdańskiej."

wpolityce.pl/polityka/274895-zly-czas-dla-kasandry-demonstracje-nie-sa-dobrym-miejscem-aby-pytac-o-polityczna-strategie-ale
      • poszi Dziel i rządź 13.12.15, 12:07
        Dziel i rządź to najkrótszy opis skutecznego uprawiania polityki. I Kaczyński tu poniósł pierwszą porażkę. Orbanizacja była tylko dlatego możliwa, że opozycja była skłócona i w dużej mierze nielubiana.
    • fidziaczek Re: Protesty 13.12.15, 12:26
      Zaskoczenie że aż tylu ludzi ruszyło tyłek sprzed TV, ale to pokazuje tylko potęgę TV. W czasie gdy zajumano z OFE 150mld plnów (co w pełni popieram) takich demonstracji nie było - a przecież to wydaje się bardziej konkretną sprawą dla "prostego ludu".
      No ale tą reforme emerytalną robiło PO a media są za PO.
      Wyobraźcie sobie co by było gdyby PO nie zrobiło tego numeru z OFE a zrobiłby go teraz PIS.
      Wyobrażacie sobie tą skale nagonki i protestów?
      To by groziło czyms na kształt ukraińskiego majdanu gdyby to zrobił PIS.
      Mój wniosek jest taki że w mediach od dawna nie mamy demokracji tylko coś na kształt ustroju totalitarnego, bo nie da się demokratycznie zmienić poglądów tych co rządzą w mediach
      I teraz będzie iskrzyć, cała władzę polityczną przejmuje PIS, a poparcie mediów (należących do zachodu) dalej będzie miało PO i Nowoczesna.

Zresztą demokracja nie pasuje np. do Arabów zupełnie.
      I tak samo ona nie pasuje do słowian, jest dla nas nienaturalna i zaraz prędzej czy później lecimy w feudalizm (władza w czasach PO) lub kult jednostki (władza w czasach PIS). W takiej Rosji mamy tez kult jednostki. W drugiej RP mieliśmy feudalizm połaczony z kultem jednostki.
      Demokracja to działa u ludzi zachodu. Pozostałe nacje mają inny język, inna mentalnośc i demokracja słabiej się przyjmuje, usycha łatwo.
      • robisc Re: Protesty 13.12.15, 12:43
        po histerii, sterowane ze znienawidzonego Zachodu Europy i USA (TVN) media sa kolejnym moherowym mitem; dostep do infromacji jest latwy i powszechny, obrazasz inteligencje Polakow drogi Forumowiczu; swoja droga ciekawa jest ta schizofremia wobec Zachodu
        • fidziaczek Re: Protesty 13.12.15, 12:46
          To dlaczego te media nie protestują w związku z zajęciem przez Turcję częsci Iraku a protestowały gdy Rosja zajmowała Krym?
          Sam sobie odpowiem, media popierają to co robi zachód bo do zachodu należą.
          Gdyby media należały do Rosjan krytykowałyby Turków w Iraku a bagatelizowały Rosjan na Krymie.
          Masz wątpliwości ze jest tak jak napisałem?
      • fidziaczek Re: Protesty 13.12.15, 12:43
        Znalazłem ciekawy komentarz na forum choć oczywiscie osoba która go napisąła bez wątpienia popiera PIS, tylko czy nie ma sporo racji?

"Butna odpowiedź Rzeplińskiego niezawierająca odpowiedzi na jej podstawowe nie rozwiała przedstawionych w piśmie wątpliwości Czyżby prezes TK nie miał argumentów, by tłumaczyć KPRM, że w tej sprawie postępowań zgodnie z prawem?
        Pierwotnie Rzepliński potwierdził doniosłość sprawy ustalając na początku pełny skład dla rozpatrzenia sprawy. Po drodze ta decyzja została zmieniona. To, że prezes spełnił żądanie wyłączenia 3 sędziów z orzekania (jako że nie mogli orzekać we własnej sprawie), nie dawał podstawy do rażącego złamania ustawy. Trzeba było odroczyć wydanie orzeczenia. W związku z tym stosuje się teraz kodeks postępowania cywilnego, z którego wynika, że takie postępowanie TK jest nieważne z mocy prawa. W monitorze publikuje się tylko takie orzeczenia, które nie mają tej wady. Konstytucja nie nakazuje publikacji nieważnych orzeczeń TK."
        • zimna-wodka Re: Protesty 13.12.15, 12:57
          Znakomity wywód. Należy go tylko uzupełnić wnioskiem, że to p. Kempa jest właściwym organem do orzekania co TK zrobił dobrze a co źle. I najlepiej wskazać jakąś podstawę prawną tego stanowiska.
          Bo na razie to p. Kempa ma uprawnienia operatora drukarki. Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę - najlepiej podając podstawy prawne.
          • fidziaczek Re: Protesty 13.12.15, 13:06
            Nie mam pojęcia jak to wygląda zgodnie z prawem, kto co może a co nie może.
            Dla mnie liczy się sprawiedliwość a nie prawo, prawo to tylko gra jak w karty tylko zamiast kart używa się różnych często bzdurnych paragrafów.
            Z tym że konieczne oczywiście jest to prawo bo większośc ludzi kieruje sie własnym interesem a nie sprawiedliwością.

Więc jeśli chodzi o sprawiedliwość raczej racje ma PO, raczej bo nie wiem jak jest na pewno, ale jeśli chodzi o przepisy obie strony mają swoje argumenty i PIS nie ma słabszych chyba
            • zimna-wodka Re: Protesty 13.12.15, 13:17
              fidziaczek napisał:

> Nie mam pojęcia jak to wygląda zgodnie z prawem, kto co może a co nie może.
              > Dla mnie liczy się sprawiedliwość a nie prawo, prawo to tylko gra jak w karty t
              > ylko zamiast kart używa się różnych często bzdurnych paragrafów.

Jako obywatel możesz tak uważać. Wolno ci. Choć nie zwalnia Cię to z obowiązku przestrzegania prawa.
              Ale demokratyczne państwo nie może tak traktować prawa. Tak prawo traktują tylko dyktatury, które stawiają się ponad prawem.
              • fidziaczek Re: Protesty 13.12.15, 13:25
                No czekaj, zdanie niżej napisałem
                "Z tym że konieczne oczywiście jest to prawo bo większośc ludzi kieruje sie własnym interesem a nie sprawiedliwością."

No ale teraz, PIS ma swoje racje, choćby zawarte w tym zacytowanym wcześniej komentarzu.
                Jak jednak sprawa jest przedstawiana w mediach?
                Ano tak że są tylko racje jednej strony, strony opozycji do PIS. To też jest "zamach na demokrację" tylko medialny na który media nie będę pomstować bo one go dokonują.
            • tirol1 Re: Protesty 13.12.15, 13:24
              fidziaczek napisał:

> Więc jeśli chodzi o sprawiedliwość raczej racje ma PO, raczej bo nie wiem jak j
              > est na pewno, ale jeśli chodzi o przepisy obie strony mają swoje argumenty i PI
              > S nie ma słabszych chyba

rozdzielasz Sprawiedliwość od Prawasmile?
              • fidziaczek Re: Protesty 13.12.15, 13:29
                A Ty uważasz że jedno i drugie jest tym samym? smile
                • tirol1 Re: Protesty 13.12.15, 15:24
                  teoretycznie powinno być tym samym
                  ale nie zawsze jest
    • zimna-wodka Re: Protesty 13.12.15, 16:12
      A to fragmenty z artykułu Skwiecińskiego:
      Sukces opozycji, a zarazem znaczenie tego, co stało się w sobotę (i co się nie odstanie, nawet jeśli PiS zgromadzi w niedzielę jeszcze więcej manifestantów) nie polega na samej liczebności demonstrantów. Pochód przeciwników nowego rządu był oczywiście bardzo duży (nie wchodźmy w żenujące spory o dokładny szacunek – z całą pewnością był zdecydowanie pokaźny) i z punktu widzenia organizatorów udany. Warszawa widywała już jednak manifestacje i takie, i większe, które same w sobie nie wywracały ówczesnych gabinetów.
      Polityczne znaczenie tego, co się stało, leży w czym innym. Otóż sobotnia demonstracja widowiskowo udowodniła nieprawdziwość pewnej tezy, leżącej u podstaw myślenia bardzo wielu ludzi z obecnej władzy oraz z jej politycznego i intelektualnego zaplecza. Chodzi o rozpowszechnione (do soboty) przekonanie, jakoby obóz III RP skompromitował się i popadł w rozsypkę do tego stopnia, że niemal całkowicie stracił możliwości mobilizacyjne. Że to już tylko jakaś tam sejmowa resztówka, a ogromna większość społeczeństwa albo jest z PiS-em, albo porzuciła polityczne zainteresowania i emocje, i znalazła się w sferze jakiejś trwałej neutralności.

Dlatego opinie takie jak Rafała Ziemkiewicza („”Prawica rządzi, a dotychczasowi właściciele III RP mogą tylko krzyczeć na ulicy. Przez ostatnie 8 lat marzyłem”wink czy Witolda Gadowskiego („Media ancien regime’u zachłyśnięte tłumkiem słoików i stęsknionych za utraconymi posadami. To ma być siłą? Pusty śmiech”wink są i nieprawdziwe, i niebezpieczne. Bo zaklinanie rzeczywistości, odmowa dostrzeżenia jej jest zawsze niebezpieczna – dla zaklinającego.

estety, pierwsze tygodnie rządów formacji IV RP dowiodły trwałości niebezpiecznego prawicowego złudzenia, istniejącego od ’89 roku, które – wydawało się momentami – mamy już za sobą. Złudzenia, że tylko „my” jesteśmy prawdziwą Polską, że Polacy (poza wąską kliką zdrajców) tak naprawdę są z nami, tylko że zbiór przypadków, manipulacji i fałszerstw uniemożliwia im uświadomienie sobie tego. Ale w końcu ten z definicji nienaturalny stan musi się skończyć, rycerze śpiący pod Giewontem obudzą się, Polska zedrze przyklejoną jej wbrew woli maskę i nastąpi jakiś rodzaj patriotycznej rewolucji, jakieś finalne i w odróżnieniu od poprzednich zwycięskie, symboliczne Narodowe Powstanie. I wtedy wszyscy zobaczą, że to co było dotąd nie było Polską. I nastąpi… coś w rodzaju Końca Historii, tylko na polsko-prawicową modłę.
      Otóż, jak napisałem powyżej, takie myślenie to złudzenie. Niebezpieczne, bo dla zajmujących się życiem publicznym niebezpieczne jest wszystko, co wykoślawia obraz rzeczywistości. A ten naszkicowany powyżej jest wykoślawiony do maksimum.

W ciągu ostatnich miesięcy iluśkrotnie – i w naszym portalu, i na łamach tygodnika „wSieci” – dawałem wyraz przekonaniu, że po dojściu do władzy nowi rządzący powinni prowadzić politykę maksymalnie spokojną i chłodną. Że należy zwalczyć pokusę otwierania wojny na wszystkich frontach, a zwłaszcza wszystkich frontach naraz. Że trzeba szukać sprzymierzeńców wśród rozmaitych grup, dotąd powiązanych z IIIRP, bo nie wszystkie one mają tożsame interesy. Unikać zaś antagonizowania tych, których zantagonizowanie nie jest absolutnie konieczne.
      U wielu architektów polityki nowych władz wygrały jednak (zrozumiałe) emocje, wygrała (zrozumiała) chęć wykrzyczenia swojej prawdy, wygrała (zrozumiała) chęć odegrania się.

Cały artykuł:

wpolityce.pl/polityka/274888-koniec-niebezpiecznego-zludzenia-wyciagnac-nauki-z-feralnej-soboty?strona=1
      Może szkoda, że Prezes tego nie przeczytał przed dzisiejszym spiczem. A może to i dobrze - bo teraz mamy jasność. Opozycja wobec PiS nie chce dać Polakom 500 zeta, tańszych leków i wcześniejszych emerytur. Dlaczego? Bo jest wredna. I głupia.
      I nie wszystkie klepki mają Ci co myślą inaczej niż Prezes.

Tak trzymać Prezesie!!! Teraz pozostaje tylko tych półgłówków jakoś zgrabnie określić (żydzi? syjoniści? komuniści? zdrajcy narodu? kolaboranci? antypolacy?) i wysłać. Tak jak kiedyś - do Syjamu albo na Madagaskar.

Ku chwale Prezesa i jego jedyniesłusznej partii!!!
    • fidziaczek 50 tysięcy 13.12.15, 18:42
      Możliwe że było jednak mniej, zapomniałem że tą cyfrę podały media które popierają KOD i bezkrytycznie uwierzyłem

www.facebook.com/photo.php?fbid=10207229987742109&set=a.2617095760765.128856.1656256890&type=3&theater
      • fidziaczek Re: 50 tysięcy 13.12.15, 18:47
        bi.gazeta.pl/im/8c/71/12/z19339660Q,Marsz-KOD-z-lotu-ptaka.jpg
        Tu jakby więcej.
        A nieważne ile by nie było i tak sporo smile
        • fidziaczek Jarek Kaczyński 13.12.15, 18:54
          Posłuchajmy u źródła
          www.youtube.com/watch?v=LCK_biZe_KU
          • fidziaczek Re: Jarek Kaczyński 13.12.15, 19:02
            No i Jarek podpowiedział:

"Platforma Obywatelska nalega, by prezydent Andrzej Duda przyjął ślubowanie trzech sędziów, wybranych przez Sejm 8 października, powołując się na orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego w tej sprawie. Jednocześnie, ta sama partia, podczas swoich rządów nie wykonała 48 orzeczeń TK."

wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Orzeczenia-Trybunalu-sa-ostateczne-Co-grozi-za-ich-nieprzestrzeganie,wid,18033692,wiadomosc.html?ticaid=1161cc
            Szczyt hipokryzji smile
            • zimna-wodka Re: Jarek Kaczyński/dobra rada 13.12.15, 19:36
              fidziaczek napisał:

> Szczyt hipokryzji smile

Jako wujek "dobra rada" podpowiem Ci na przyszłość:
              Najpierw PRZECZYTAJ artykuł, który linkujesz czy komentujesz. Potem upewnij się czy ZROZUMIAŁEŚ jego treść. A dopiero na koniec komentuj.

Pewnie jesteś młodym człowiekiem wychowanym na tabloidach. Ale uważaj - czytanie samych nagłówków może spowodować, że się ośmieszysz. Tak jak teraz.
              • fidziaczek Re: Jarek Kaczyński/dobra rada 13.12.15, 19:48
                www.pch24.pl/niewykonywanie-orzeczen-trybunalu-konstytucyjnego-zamachem-na-demokracje--po-zrobilo-to-48-razy,39876,i.html
                wpolityce.pl/polityka/274399-histeria-podszyta-hipokryzja-groza-prezydentowi-dudzie-a-rzady-po-psl-nie-wykonaly-48-orzeczen-tk
                www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/trybunal-konstytucyjny-realizacja-orzeczen,601996.html
                Dalej uważasz ze się ośmieszam? smile
                Przeciez nie chodzi o jakieś tam kruczki prawne czy to jest niewykonanie czy niewykonanie się opóźnia. Media teraz zarzuciły PIS-owi łamanie konstytucji bo ten sie nie dostosował do wyroku TK natychmiast.
                W przypadku gdy rządziło PO nikt się natychmiastowego dostosowywania do wyroków TK nie wymagał, nikt w związku z tyk nie krzyczał o łamaniu demokracji, albo może i ktoś wymagał ale nie robiono z tego wielkiej draki.
                Przykro mi to mówić ale to Tobie tabloidy namieszały w głowie jeśli uwierzyłeś ze obecne zachowanie PIS jest czymś wyjątkowym i niewybaczalnym
                • zimna-wodka Re: Jarek Kaczyński/dobra rada 13.12.15, 20:04
                  fidziaczek napisał:

> Przykro mi to mówić ale to Tobie tabloidy namieszały w głowie jeśli uwierzyłeś
                  > ze obecne zachowanie PIS jest czymś wyjątkowym i niewybaczalnym

1. Nie na temat. Teraz linkujesz INNE wypowiedzi.
                  2. Na razie nie ma co wykonywać - bo nie zostało opublikowane. Został zrobiony sprytny myk - słowo wydrukować zamieniono na wykonać. I znów w dmiemy w trąby, że peło było gorsze.
                  Wykonanie wymaga czasu i chęci. Wydrukowanie to kwestia naciśnięcia guzika - wymaga tylko chęci.

Więc poczekajmy - czy p. Kempa uruchomi drukarkę czy też wykona zalecenia Prezesa. To jej test na lojalność.
                  • fidziaczek Re: Jarek Kaczyński/dobra rada 13.12.15, 20:12
                    > 1. Nie na temat. Teraz linkujesz INNE wypowiedzi.

Jak kurka nie na temat? No i co że inne? To chyba mieć lepiej przekrój z wielu mediów żeby sobie wyciągnać średnią a nie opierać się na pojedynczym przekazie który jak się okazuje w Twoim rozumieniu akurat znaczył co innego niż średni przekaz z tych pozostałych?

> 2. Na razie nie ma co wykonywać - bo nie zostało opublikowane. Został zr
                    > obiony sprytny myk - słowo wydrukować zamieniono na wykonać. I zn
                    > ów w dmiemy w trąby, że peło było gorsze.
                    > Wykonanie wymaga czasu i chęci. Wydrukowanie to kwestia naciśnięcia guzika - wy
                    > maga tylko chęci.
                    >
                    > Więc poczekajmy - czy p. Kempa uruchomi drukarkę czy też wykona zalecenia Preze
                    > sa. To jej test na lojalność.

PIS ma powazne argumenty do dyskusji w sprawie czy ten wyrok jest wydany zgodnie z konstytucją o czym dyskusja już była.
                    Brak konkretnej odpowiedzi TK na zarzuty postawione przez PIS też sporo sugeruje.

I oczywiście że to cyniczna gierka, na paragrafy, ale obie strony graja w taki sam sposób. Na tym polega państwo prawa którego tak media bronią i na którym tak Ci zalezy, na graniu artykułami i paragrafami pod własne potrzeby

• zimna-wodka Re: Jarek Kaczyński/dobra rada 13.12.15, 20:59
                      Nie załamuj mnie. Z tego artykułu, który podlinkowałeś najpierw, wynika, że z tym wykonywaniem wyroków TK to nie jest takie jednoznaczne. Np w jakiejś ustawie pewne artykuły TK może uznać za niekonstytucyjne i ustawodawca nic z tym nie musi robić. Te artykuły po prostu nie obowiązują. Czasem może zniknąć problem, źle uregulowany w ustawie, i też nie ma tematu.
                      Gdzieś wyczytałem, że takie sprawy faktycznie niezałatwione to były DWIE. Prawda, nieprawda? Nie wiem - bo nie o to chodzi.

Chodzi o dwie rzeczy.

Po pierwsze - argumentacja, że możemy łamać prawo bo PO też łamało. Tłuszcza to kupuje i powtarza a ty za nią.
                      Otóż nie NIE MOŻNA łamać prawa - niezależnie od tego co robili inni. To fundament. Rozwalenie tego fundamentu wprowadzi BEZPRAWIE.
                      To dlatego ubecy, którzy zrywali ludziom paznokcie nie zostali poddani takim samym zabiegom. Mieli procesy, obrońców, korzystali z zasady domniemania niewinności, mieli do dyspozycji całą strukturę demokratycznego państwa. Nie wiem czy to było sprawiedliwe - ale było konieczne abyśmy mogli żyć w państwie prawa a nie bezprawia - tak czy inaczej uzasadnionego.
                      I dlatego wkurwia mnie argumentacja typu "peło było takie samo czy gorsze". To NIE MOŻE być argument. Tak samo NIE MOŻE być argumentem, że opozycja nie ma prawa domagać się poszanowania prawa bo tego prawa sama nie szanowała. Jeśli przyjmiemy takie myślenie to nigdy nic nie naprawimy - nowe błędy zawsze będą usprawiedliwiane starymi błędami. Tak można w nieskończoność. Tylko, że to bedzie zabawa Twoim czy moim kosztem a nie kosztem rządzących. Zrozumiałeś? A jeśli nie - to trudno. Kolejny raz Ci tłumaczę, że tu chodzi także o Twoje życie a nie o komfort Tuska.

Po drugie:

Władza sądownicza jest zbudowana hierarchicznie. Każda hierarchia ma swój szczyt - bo piramida gdzieś MUSI się kończyć. Od 1997 roku to było jasne i oczywiste dla KAŻDEJ władzy.
                      Aktualna władza się z tym nie godzi. Uważa, że skoro wyroki jakie zapadły na samym szczycie jej nie odpowiadają to może je ignorować. I ROBI TO.
                      Jedyny problem jest w tym, kto poniesie za to ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Czy odpowiedzialna będzie p. Kempa (a w zasadzie Szydło) - bo nie wydrukuje, czy odpowiedzialny będzie Kaczodupowłaz - bo nie wykona (gdyby Kempa jednak wydrukowała).

I o to toczy się gra. Polecenie Prezesa musi być wykonane - pytanie tylko kto ubrudzi sobie ręce.
                      • fidziaczek Re: Jarek Kaczyński/dobra rada 13.12.15, 21:16
                        > Nie załamuj mnie. Z tego artykułu, który podlinkowałeś najpierw, wynika, że z t
                        > ym wykonywaniem wyroków TK to nie jest takie jednoznaczne. Np w jakiejś ustawi
                        > e pewne artykuły TK może uznać za niekonstytucyjne i ustawodawca nic z tym nie
                        > musi robić. Te artykuły po prostu nie obowiązują. Czasem może zniknąć problem,
                        > źle uregulowany w ustawie, i też nie ma tematu.

No i właśnie o to pyta PIS.
                        Za mało sędziów orzekało więc wyrok według PIS nieważny.
                        Moze ma racje, może nie, ale media krzyczą już że nie ma.
                        Jak PO miało jakieś obiekcje co do wyroku to media tak nie krzyczały.

> Po pierwsze - argumentacja, że możemy łamać prawo bo PO też łamało. Tłuszcza to
                        > kupuje i powtarza a ty za nią.

Zgodnie z argumentacją PIS opartą jakby nie było na paragrafach za mało było sędziów i ten wyrok jest nieważny. Media zdążyły jednak zlinczowc PIS i tłuszcza się przyłaczyła

> I dlatego wkurwia mnie argumentacja typu "peło było takie samo czy gorsze". To
                        > NIE MOŻE być argument.

Nie można pozwalac przez 8 lat na łamanie konstytucji (jesli było) a po tych 8 lat to samo łamanie nagle już jest niedopuszczalne.
                        To sa podwójne standardy i dowód na to że główne media są zależne.
                        Jeśli PIS łamie konstytucję to bardzo źle, ale jeśli PO ją łamało i media nie krzyczały wtedy to ja się na to ich obecne darcie wypinam bo to dowód że nie bronią prawa a tylko czyichś interesów

Od dawna się upieram że wciąz nic wielkiego się nie dzieje, że to tylko wchodzenie medialny jazgot na który my się dajemy nabierać. A jak się samemu siądzie do faktów nagle się to wszystko takie czarno białe już nie wydaje
                        • zimna-wodka Re: Jarek Kaczyński/dobra rada 13.12.15, 21:42
                          fidziaczek napisał:

>
                          > Nie można pozwalac przez 8 lat na łamanie konstytucji (jesli było) a po tych 8
                          > lat to samo łamanie nagle już jest niedopuszczalne.
                          > To sa podwójne standardy i dowód na to że główne media są zależne.

Błąd logiczny. I to wcale nie są podwójne standardy. Jeszcze raz ci powtarzam, że nie można łamać prawa. I NIC łamania prawa nie usprawiedliwia. Ani taka czy inna przeszłość ani domniemana przyszłość (vide dzisiejsze słowa Prezesa, że TK zapewne zablokuje 500 zł na bachora).
                          Obiektywizm mediów to inna sprawa. Czasem słucham radyja w jego warstwie publicystycznej (nie religijnej). Przez ostatnie 8 lat co najmniej 2 razy w tygodniu były spotkania z zaproszonymi politykami. Nie słuchałem wszystkich - to przyznaję. Ale ANI RAZU nie trafiłem na polityka spoza PiS czy SP (rzadko).
                          Weź sobie Nasz Dziennik i zobacz blogi. Tam NIE MA żadnego autora nie związanego z PiS (chyba, że ksiądz).
                          Weź Tv Republika, TV Trwam, wPolityce.pl, tygodniki (DoRzeczy, W sieci). Nie mówiąc już o Gazecie Polskiej. I wielu innych przykładach.
                          Tam przekaz był i jest absolutnie jednokierunkowy. Nie przeszkadza Ci to? Bo mnie nie - to są prywatne media i mogą publikować co chcą (z pewnymi oczywistymi ograniczeniami). Mogę to czytać, mogę nie czytać.
                          Takimi samym prywatnymi mediami są GW czy TVN. Obowiązują TE SAME zasady. Więc w czym problem? Dlaczego akurat od nich żądasz obiektywizmu?
                          Możesz nie czytać i nie oglądać. Nikt cię do tego nie zmusza.
                          Powiem więcej - nie potrzeba żadnej rewolucji. To są media komercyjne i żyją z nakladów i oglądalności. Nie kupujcie i nie czytajcie GW - zastąpcie ją Gazetą Polską. Ba, kupujcie nawet po 2 egzemplarze GP Codziennie (jak apelował kiedyś jej naczelny). Ktoś Wam broni?
                          Nie oglądajcie TVN - macie TV Trwam. TVN jest spółką giełdową (podobnie jak Agora) - bez oglądalności padnie.

Więc w czym problem?
                          • fidziaczek Re: Jarek Kaczyński/dobra rada 14.12.15, 00:11
                            > Błąd logiczny. I to wcale nie są podwójne standardy. Jeszcze raz ci powtarzam,
                            > że nie można łamać prawa. I NIC łamania prawa nie usprawiedliwia. Ani taka czy
                            > inna przeszłość ani domniemana przyszłość (vide dzisiejsze słowa Prezesa, że TK
                            > zapewne zablokuje 500 zł na bachora).

Nie widzę błedu w swoim wywodzie. Te media sa zależne i te rydzykowe też są zależne

> Takimi samym prywatnymi mediami są GW czy TVN. Obowiązują TE SAME zasady. Więc
                            > w czym problem? Dlaczego akurat od nich żądasz obiektywizmu?

Od wszystkich bym tego obiektywizmu oczekiwał, a że nie oglądam Trwam, to tam mnie ten ewentualny brak tego obiektywizmu nie boli.

Ale ok, tu masz rację, media sa prywatne i faktycznie mogą nadawać co chcą i jak chcą i niewiele na to można poradzić, bo choć kłamstwo dla mnie jest przestępstwem to jednak jest tak powszechne że jako przestępstwo rozpatrywane jest tylko w szczególnych przypadkach.
                            Kłamią więc wszyscy i wszedzie a mi się ubzdurało coś ze media nie powinny.
                            Może kiedyś wyrosne z tego.
                            • zimna-wodka Re: Jarek Kaczyński/dobra rada 14.12.15, 00:25
                              Każde media są zależne. Te państwowe od decyzji politycznych, te prywatne od właścicieli. A dziennikarze też mają swoje poglądy i swoje sympatie.
                              Nikt nie jest obiektywny i nikt obiektywny być nie musi. I nie oszukuj się - to się nigdy nie zmieni.
                              To czego możesz oczekiwać - to tylko podawanie prawdy. Całej prawdy - nie traktowanej wybiórczo. Czyli faktów. Ale komentarz zawsze będzie mniej lub bardziej stronniczy.

Chcesz wyrobić sobie WŁASNĄ opinię - to musisz czytać. I nie możesz się ograniczyć tylko do tego co ci politycznie odpowiada. Musisz nauczyć się czytać to co piszą po obu stronach - i GW i Nasz Dziennik. Słuchać i TOK FM i Radia Maryja. Ze wszystkim co jest po środku włącznie.

Wiem, że to pracochłonne ale ja innej metody nie znam. Obiektywnej PRAWDY nikt ci na talerzu nie poda.
    • leny20-4-7 Mówię jak jest:) 14.12.15, 15:51
      Kaczor, to jest jednak KOLEŚ, tyle tysięcy ludzi wyszło, aby pokazac, że jest przeciwko niemu. z tego co słyszałem, to nikt(z tłumu) nie mówił na protestach, o trybunale czy ustawie, ale za to wszyscy przyznawali że przyszli na marsz ANTYKACZYSTOWSKI!

do tego pojawiły się głosy, że należy tego typu marsze organizowac...cyklicznie.

co to przypomina?

1. mamy opozycję pozbawioną władzy, która aby przetrwac MUSI SIĘ POKAZAC!
      2. mamy "MIESIĘCZNICZĘ"
      3. mamy tego złego i jego winę...winaTuska na abarot.
      4. mamy pisanie o zagrożonej demokracji, mamy wywiady dla mediów (w tym ruskich!)
      5. mamy opuszczanie sali obrad sejmowych,
      6. mamy ruch społeczny tożsamy do klubów gazety polskiej na abarot.
      7. mamy memy, fejki, wojnę w necie
      brakuje tylko aby Petru ze Schetyną wyszli i zaśpiewali...Ojczyznę wolną DAJ nam wrócic Panie.

BO TO JEST KLU! poszi, nie pisz...trywialnych obserwacji na poziomie gimbazy, tylko przejdź do AGREGATÓW! co widzimy? co jest tego przyczyną? w jakim celu toto się odbywa?

historia powtarza się jako FARSA. bo tak jak PiS uważany był za obciachowcó, starych dziadów i rozmodlone babcie...tak środowisko PO to zawsze i wszędzie światli europejczycy byli, prawda? a takie sama słoma z butów zaczyna wychodzic..i do dla władzy!

• leny20-4-7 zagrożona demokracja? wolne żarty 14.12.15, 15:56
        to jeszcze dodam taką obserwację.

na ul. Chełmskiej spotkały się dwie grupy. można nawet powiedziec, dwa core elektoraty. z budynku Wyborczej wyszli ROZEŚMIANI ludzie, z telefonami, z kamerami, którzy "pozdrawiali" tłum, który "atakował" ich...różańcem i modlitwą!

i to ma byc ta atmosfera "wojny domowej"! ludzie, ja wiem że bul dópy może zaburzyc postrzeganie, ale nie aż tak aby nie zauważyc, że za Kaczora ODŻYWA DEMOkracja rozumiana jako głos ludu. mówiłem że tak będzie! nagle można krytykowac rząd, można patrzec na ręce, nie jest obciachem gromadzic się cyklicznie i bronic swojej sprawy.

tysiące ludzi może ZAMANIFESTOWAC i WŁOS z głowy nikomu nie spada! ludzie w jakich WSPANIAŁYCH czasach żyjemy! pomyślcie o tym pisząc w więkskzosci te swoje dyrdymały na jedno kopyto.
        • robisc Re: zagrożona demokracja? wolne żarty 14.12.15, 16:55
          Ok, zalozmy ze Kaczynski nie dazy do rzadow autorytarnych. W taku razie do czego dazy? Obecna strategia przynosi mu same straty, aktywizuje przeciwnikow, powoduje spadek poparcia PiS i wzrost notowan Petru. Juz nawet prawicowi komentatorzy zaczynaja watpic w sens ciaglego zaogniania sytuacji. Polityka to sztuka kompromisu. Widzisz gdziesz szanse na taki kompromis? Bo ja nie. Kaczor zacial sie w swojej zadzy odwetu i ciagnie za soba Dude, ktory nie ma absolutnie nic do powiedzenia. Polska to nie Wegry, na PiS glosowalo ledwie 5 mln ludzi w 38 mln kraju, wiec jezeli ktos nie zatrzyma Kaczynskiego w jego szalenczym rewanzyzmie, to zrobia to ludzie na ulicach. I to nie jest histeria, ani paranoja, jak maluja to obrazowo prawicowe media i politycy PiS. My traktujemy to powaznie.
          • sevenseas Re: zagrożona demokracja? wolne żarty 14.12.15, 17:04
            Wszyscy gadacie jak najeci, zamach stanu, rzady autorytarne?? Ale konkretnie, co jest tym zagrozeniem?? To sa nic nie znaczace haselka z TV i gazet, bo tak dziala propaganda, wykorzystuje nic nie znaczace frazesy jak "we can change".."zamach stanu"?? Wiecwytlumaczysz co jest dokladnie tym zagrozeniem, Twoim zdaniem???
          • leny20-4-7 Kryterium uliczne? 14.12.15, 19:07
            Sensowne pytania! Nie znam na nie odpowiedzi, nawet nie próbuję odgadnąc, co "poeta miał na myśli". Serio!

Ale powiem Ci robi, to co wiem.
            1. celem KAŻDEJ partii politycznej jest ZDOBYCIE i UTRZYMANIE władzy!
            2. Kaczyński...wróc PiS, na razie wygrał wybory, ale to nie jest równoważne z WŁADZĄ. to jest tak jak z tymi KANDYDATAMI/nominatami do Trybunału Konstytucyjnego..."ktoś" odmówił przyjącia od nich przysięgi i...tyle po nich!
            3. w normalnym kraju - a my tutaj żyjemy w "DZIKIM KRAJU" (przypominam tylko słowa ministra za rządów PO-Peselu) - WŁADZA jest rozdzielona pomiędzy kilka ośrodków. ZABEZPIECZA ten podział, przed skupieniem jej w jednych rękach.
            4. teraz mała retrospekcja:
            -Sejm PO-Pesel; Senat PO-Pesel, TK - 14 sędziów z nominacji PO i 1 Pesel, 80% madiów papierowych kapitał ten sam, który miał sponsorowac KLD Donalda Tuska w latach 90tych, do tego TV które swego czasu p. A.Wajda nazwał jako "odzyskane i zaprzyjaźnione". Rzecznicy wszelakie, urzędy wszelakie, agencje wszelakie, sejmiki...nawet sądy! o czym przypomniał p. sędzia Milewski, albo ten sędzia z Sądu Najwyższego, który dyktował jak pisac apelcję aby uwalic pewną decyzję swojego kolegi po fachu...do tego zblatowanie z wielkim biznesem...plus służby. I TO WĘŻYKIEM ROBI!
            i teraźniejszosc...w sumie sam wiesz jak to wygląda, to co ci będę mówił jak jest.
            5. wydawało mi się, że KAczor-Duda przez pewnien czas wyciagali rękę do zgody...nie mnie oceniac jakie to miało podtexty, ale to fakt. te wszystkie bajdurzenia o zgodzie, o sile w jednosci, o otwarych drzwiach, etc...to co wybrzmiało w ostatnich dniach, to statey lu niestety zamykanie się w twierdzy.
            6. i teraz piszesz, że rewanżyzmie...Robi, to TYLKO/aż walka o władzę!
            7. teraz opozycja WSZELAKA robi to samo co przez tyle lat robił PiS, i to było piętnowane jako "podpalanie Polski"...a mimo tego wszystkie NIE SŁYSZAŁEM nie znam wypowiedzi któa WPROST nawoływała do nieposłuszeństwa, do wyjścia na ulice, załatwienie spraw poza prawem! co TY na to?
            8. ja Ci mogę ZACYTOWAC min TUZIN wypowiedzi polityków z partii miłości i okolic, któzy Z UMA ZESZLI i, albo starszą wojną domową, albo mówią aby podpalic dom KAczora! CO TO KURVA JEST?!!!bronisz tego? to stąd się biorą te wszystkie lęki i niepewnosc! to stąd ta frustarcja i braki kompromisu....z kim Ty się chcesz układac Robi...przyjdę zgwałcę ci kobietę, dzieci sprzedam na targu, i podpalę ci dom...a Ty mi o kompromisie? To się musi przewalic, w jedną albo w drugą stronę...ale pamietaj...Tobie leży na sercu stabilnosc, ochrona systemu (bankowego)...jak będzie płonął las, nikt nie zapłącze za różami. Ta cała akcja...to woda na młyn dla ucieczki z equity, długu czy waluty. Niech dojdzie zastój w konsumpcji, wyczekiwanie i będzie BUUUM, którego tak się obawiasz. Ale wtedy kolejny raz tak wielu uderzy się w NIESWOJE PIERSI! Bo może chcesz mi powiedziec, że my to klepiemy się po...plecach z uciechy? Każda akcja ma swoją reakcję, a nakręcanie sprężyny kumuluje ENERGIĘ. ona musi gdziueś znalezc ujście!
            Takżetak.
            • zimna-wodka Re: Kryterium uliczne? 14.12.15, 19:43
              leny20-4-7 napisał:

> Sensowne pytania! Nie znam na nie odpowiedzi, nawet nie próbuję odgadnąc, co "p
              > oeta miał na myśli". Serio!
              >
              > Ale powiem Ci robi, to co wiem.
              > 1. celem KAŻDEJ partii politycznej jest ZDOBYCIE i UTRZYMANIE władzy!

Dokładnie tak.

> 2. Kaczyński...wróc PiS, na razie wygrał wybory, ale to nie jest równoważne z W
              > ŁADZĄ. to jest tak jak z tymi KANDYDATAMI/nominatami do Trybunału Konstytucyjne
              > go..."ktoś" odmówił przyjącia od nich przysięgi i...tyle po nich!

Nie rozumiem. Ni cholery nie rozumiem.

> 3. w normalnym kraju - a my tutaj żyjemy w "DZIKIM KRAJU" (przypominam tylko sł
              > owa ministra za rządów PO-Peselu) - WŁADZA jest rozdzielona pomiędzy kilka ośro
              > dków. ZABEZPIECZA ten podział, przed skupieniem jej w jednych rękach.

Zgadza się

> 4. teraz mała retrospekcja:
              > -Sejm PO-Pesel; Senat PO-Pesel, TK - 14 sędziów z nominacji PO i 1 Pesel, 80% m
              > adiów papierowych kapitał ten sam, który miał sponsorowac KLD Donalda Tuska w l
              > atach 90tych, do tego TV które swego czasu p. A.Wajda nazwał jako "odzyskane i
              > zaprzyjaźnione". Rzecznicy wszelakie, urzędy wszelakie, agencje wszelakie, sejm
              > iki...nawet sądy! o czym przypomniał p. sędzia Milewski, albo ten sędzia z Sądu
              > Najwyższego, który dyktował jak pisac apelcję aby uwalic pewną decyzję swojego
              > kolegi po fachu...do tego zblatowanie z wielkim biznesem...plus służby. I TO W
              > ĘŻYKIEM ROBI!

Ależ nikt nie broni Kaczyńskiemu obsadzać stanowisk rządowych i okołorządowych swoimi ludźmi. Owszem, pewne nominacje budzą wątpliwości ale nikt tego prawa nie kwestionuje.
              Tylko TK nie jest instytucją rządową. A na przejęcie samorządów Kaczorek jeszcvze powinien trochę poczekać. Powinien - bo kto mu zabroni unieważnić wybory i wsadzić tam swoich.

> i teraźniejszosc...w sumie sam wiesz jak to wygląda, to co ci będę mówił jak je
              > st.
              > 5. wydawało mi się, że KAczor-Duda przez pewnien czas wyciagali rękę do zgody..
              > .nie mnie oceniac jakie to miało podtexty, ale to fakt. te wszystkie bajdurzeni
              > a o zgodzie, o sile w jednosci, o otwarych drzwiach, etc...to co wybrzmiało w o
              > statnich dniach, to statey lu niestety zamykanie się w twierdzy.

O ile dobrze pamiętam to gadki o zgodzie trwały do dnia wyborów. Potem poszła wolta.
              Jeśli źle pamietam to mnie sprostuj.

> 6. i teraz piszesz, że rewanżyzmie...Robi, to TYLKO/aż walka o władzę!

Nie to nie jest walka o władzę. Bo walka o władzę się na razie skończyła. I kto by nie marzył o przyśpieszonych wyborach to musi wiedzieć , że taka decyzja należy wyłącznie do Kaczyńskiego.

A rozwiązania siłowe... Toż siłę (fizyczną) ma Kaczyński a nie opozycja. Interwencja radziecka chyba nam nie grozi, nieprawdaż?

> 7. teraz opozycja WSZELAKA robi to samo co przez tyle lat robił PiS, i to było
              > piętnowane jako "podpalanie Polski"...a mimo tego wszystkie NIE SŁYSZAŁEM nie z
              > nam wypowiedzi któa WPROST nawoływała do nieposłuszeństwa, do wyjścia na ulice,
              > załatwienie spraw poza prawem! co TY na to?

Jakie załatwianie spraw poza prawem? Czy ktoś bronił PiSowi demonstrować? Czy ktoś pacyfikował pałami "miesięcznice"?
              > 8. ja Ci mogę ZACYTOWAC min TUZIN wypowiedzi polityków z partii miłości i okoli
              > c, któzy Z UMA ZESZLI i, albo starszą wojną domową, albo mówią aby podpalic dom
              > KAczora!

Szaleju się najadłeś? Taka sama fałszywka jak rzekomy wpis córki Dudy. Tylko , że jedną spszczasz do kibla a drugą machasz jak sztandarem - bo to ci pasuje. Oj , leny...

CO TO KURVA JEST?!!!bronisz tego? to stąd się biorą te wszystkie lęki
              > i niepewnosc! to stąd ta frustarcja i braki kompromisu....z kim Ty się chcesz
              > układac Robi...przyjdę zgwałcę ci kobietę, dzieci sprzedam na targu, i podpalę
              > ci dom...a Ty mi o kompromisie? To się musi przewalic, w jedną albo w drugą str
              > onę...ale pamietaj...Tobie leży na sercu stabilnosc, ochrona systemu (bankowego
              > )...jak będzie płonął las, nikt nie zapłącze za różami. Ta cała akcja...to woda
              > na młyn dla ucieczki z equity, długu czy waluty. Niech dojdzie zastój w konsum
              > pcji, wyczekiwanie i będzie BUUUM, którego tak się obawiasz. Ale wtedy kolejny
              > raz tak wielu uderzy się w NIESWOJE PIERSI! Bo może chcesz mi powiedziec, że my
              > to klepiemy się po...plecach z uciechy? Każda akcja ma swoją reakcję, a nakręc
              > anie sprężyny kumuluje ENERGIĘ. ona musi gdziueś znalezc ujście!

Mam nadzieję, że nie masz racji. Rewolucja to najdroższa z możliwych zabawek. Mnie na nią nie stać.
              • leny20-4-7 SNAFU! 14.12.15, 21:02
                jestem już w niedoczasie. dlatego lakonicznie.

1. Kaczyński w 2005 wygrał też podwójne wybory, a mimo to władzy nie miał, a nawet ten ułamek(spory/niewymierny) który miał oddał(!), taki to z niego dyktator.
                Stąd CHYBA bierze się to co napisałem...to dla jednych wygląda na walkę o władzę (pełnię władzy), a dla drugich rewanżyzm (czymże jest z definicji?).

2. Wbrew temu co piszesz, jest różnica pomiędzy "wojną domową", "społecznym nieposłuszeństwem", czy nawet tym nie/fejkowym "podpalimy dom kaczora", a "pokażmy ilu nas jest", "niech nas policzą", "wiec poparcia dla tv trwam", itp, itd...chociaż po tym co pokazał Roman Giertych na ANTYPisie, to wpsólne jest "kto nie skacze ten za...".

3. mówisz fejk,,,ok ja nie wiem jak jest....nie mam na to czasu, bo generuje ostatnio kesz przed koncem roku, ale wiem, że Wałęsa zapowiedział "wojnę domową", a Niesioł (sorry ale nie potrafię napisac Niesiołowski) swoje dorzucał...wtym dla ruskiej gazety.

4. odnośnie SORTU takiego czy innego. Pameitam z ksiązki Poboga Malinowskiego Historia Najnowsza taki fragment. Sikorski, czy ktoś z jego otoczenia pojechał do górników poslkich w Belgii czy w pólnocnej Francji i tam napierdalał na piłsudczyków i jakiś stary górnik miał podejśc do mówinicy i powiedziec "zły to ptak, co we własne gniazdo sra". I możesz teraz odkręcac kota ogonem, możesz wskazywac, że pojechali napierdalac do Bruxeli, ale przecież nic takiego się nie stało, bo...nie weszło to pod obrady...a ja powiem SRANIE W BANIE! Był taki utwór "są w ojczyźnie rachunki krzywd, ale obca dłoń ich nie przekreśli", to po xxxx jechac i robic zadymę za granicę, a teraz udawac niewiniątka! JAK CIĘ WIDZĄ TAK CIĘ PISZĄ!!! a póxniej Robi ledwo żyje (taki archetypowy Robi jakby coś) bo mu zagranica spierdala z rynku...przestraszona!

LUDZIE WEŹCIE SIĘ W GARSC! na razie realizuje się mój scenario (hehehe) i mówię Wam: SNAFU!
            • robisc Re: Kryterium uliczne? 14.12.15, 22:07
              Leny, ja moge zyc z rzadem PiS-u, byle dzialal racjonalnie. Ale za chorobe nie rozumiem po co to dazenie do ciaglych awantur. To nie jest normalne, a wariatow sie boje. PiS nie jest monolitem, sa tam inteligentni ludzie, ktorzy, mam nadzieje, przemowia JK do rozsadku. Jezeli nie, to albo ten rzad ponownie nie dotrwa do konca kadencji z powodu wewnetrznych podzialow , albo bedziemy swiadkami 4 letniej, wyniszczajacej kraj, partyjnej wojny. Jest tyle do zrobienia w tym kraju, niech skieruja energie na walke z wyludzeniami podatkow, jak deklaruja czy poprawe efektywnosci sadow. Niech zrobia cos zeby uspokoic rynki finansowe. Niech dzialaja, a bede im kibicowal. Jak na razie czuje jedynie zazenowanie.
      • zimna-wodka Trochę błądzisz, trochę łżesz 14.12.15, 16:39
        Kaczor jest koleś. Bokassa, Amin, Duvalier (by nie szukać dalej)to też nie były wypierdki.

Marsz był antyKaczy bo jest publiczne wiadome kto tym kręci. Jaki jest sens protestować przeciwko Kaczodupowłazawi skoro jest tylko Kaczodupowłazem? Kaczowłazidupstwo nie jest problemem społeczeństwa tylko Kaczodupowłaza. Problemem społeczeństwa są decyzje Kaczora , które Kaczodupowłaz i inne dupowłazy firmują.

A łżesz , bo kto jak kto ale ty powinieneś wiedzieć, że nie chodzi tu o odebranie władzy Kaczorowi tylko o niedopuszczenie do wszechwładzy Kaczora. A to ogromna różnica. Gdyby kaczyści zachowywali się i działali tak jak w kampanii wyborczej - wtedy miałbyś prawo mówić
        o sfrustrowanej opozycji, która nie może pogodzić się z porażką.
        Ale tak nie jest!!!!! Obraz kaczystów jako partii rządzącej jest dokładni odwrotny w stosunku do obraz zaprezentowanego w wyborach. To jeszcze można przeżyć. Ale podcieranie kaczej dupy konstytucją to już nie bardzo. To nie są wina Tuska czy nie Tuska - tu chodzi o coś znacznie większego.

Trąbisz jak kaczystowska propaganda - nic się nie dzieje. Na ulice wychodzi drugi sort Polaków + lemingi i obrońcy ośmiorniczek. Czy ty, kórwa mąć, nie pamiętasz, nie słyszałeś o warchołach z Ursusa, wrogich siłach z Poznania czy chuliganach z Gdańska?

Nikt nie powiedział, że w Polsce NIE MA demokracji. Bo jeszcze jest. Najprostszy dowód to to że mogę pisać takie rzeczy.
        Problemem jest tylko to małe słówko - JESZCZE. Bo ja chcę żeby tak zostało. Żebym ja mógł to pisać a ludzie typu v-v mogli na mnie bluzgać bez obawy, że ktoś zapuka nad ranem.
        Dotarło - czy jeszcze za mało?
        • sevenseas A Ty ciagle nonsensy piszesz.. 14.12.15, 16:57
          " Trąbisz jak kaczystowska propaganda - nic się nie dzieje. Na ulice wychodzi dru
          > gi sort Polaków + lemingi i obrońcy ośmiorniczek"

Dokladnie tak. Nic sie nie dzieje. Mysla wasza logika towarzysze, bylo was 50 tys (hehe moze z 10tys, ale nich wam bedzie, bo w go***, przepraszam w kupie sila, czy jakos trzymajmy sie w kupie go*** nikt nie rusza, tak to bylo) to znaczy ze 36950000 zostalo w domu i ma was w DUPIE.
          • zimna-wodka Re: A Ty ciagle nonsensy piszesz.. 14.12.15, 17:33
            Tak jest. Mówiąc krótko - zaplute karły reakcji. Wiem, wiem - utniemy rękę podniesioną na władzę. Jedynie słuszną władzę.
            • sevenseas Re: A Ty ciagle nonsensy piszesz.. 14.12.15, 17:41
              Nie, poczekamy az gardelko zczerwienieje od piszczenia i bedzie cisza, coraz ciszej, az potem zrodelko od kasy sie urwie i ty przestaniesz pisac w tym samym czasie. Taki maly zbieg okolicznosci wink
    • sevenseas Dlaczego ryje z PO byly na demonstracji.. 14.12.15, 18:24
      o "wolnosc nasza" (tzn Pelo i Nowoczesna)....byly tam bo szczury uciekaja z Titanica....a Swetru ma taki fajny nowy statek....hehe

o2.pl/artykul/spisek-w-po-rozlamowcy-chca-do-nowoczesnej-5939524302590593a
      • leny20-4-7 Re: Dlaczego ryje z PO byly na demonstracji.. 14.12.15, 19:12
        Swetru wydał ładną sumkę na ostatni sondaż właśnie w tym celu. ON ZOSTAŁ WYTYPOWANY (nie wiem przez kogo) na twarz opozycji...nie dorasta Tuskowi do pięt!

Nie zdziwę się jeśli do wiosny nie będzie PO jakiej znamy, większosc pójdzie do Nowoczesnej PO, czesc do konca będzie udawac niezależnych, a częśc...do POPiSu, który zmieni konstytucję!
        • zimna-wodka Re: Dlaczego ryje z PO byly na demonstracji.. 14.12.15, 19:22
          leny20-4-7 napisał:

> Swetru wydał ładną sumkę na ostatni sondaż właśnie w tym celu. ON ZOSTAŁ WYTYPO
          > WANY (nie wiem przez kogo) na twarz opozycji...nie dorasta Tuskowi do pięt!

Litości - nie wiesz kto go wytypował ale wiesz, że został wytypowany. Leny, nie załamuj mnie.

> Nie zdziwę się jeśli do wiosny nie będzie PO jakiej znamy, większosc pójdzie do
          > Nowoczesnej PO, czesc do konca będzie udawac niezależnych, a częśc...do POPiSu
          > , który zmieni konstytucję!

Też się nie zdziwię. Z jednym wyjątkiem - przy tym poziomie agresji jakiekolwiek PO-PiSy nie wchodzą w grę.
          • leny20-4-7 Richard von Kühlmann 14.12.15, 20:35
            mógłby ci coś napisac w kontekście tej "litości", albo pewien oficer komunistycznej bezpieki/szef UOP także tę "litośc" by odmierzył, bo p. Piskorski to powiedział o niej, ba NAPISAŁ wprost:KLD powstało z pieniędzy pewnej niemieckiej służby...mam dalej ciągnąc?

Bo z tego co widzę, to Ty chcesz mi powiedziec, że facet - p. Petru -, który znany był z tego, że zupełnie zbłaźnił się swoimi nietrafionymi prognozami ekonomicznymi, i tym że miał godziwie płatny stołek w komercyjnym banku, ot tak bierze sobie 2 czy nawet 4 mln złotych kredytu w konkurencyjnym banku pod hipoteki (to ciekawie wygląda w kontekście jego oficjalnego oświdczenia majątkowego), w JEDEN DZIEŃ zakłąda 4 (od RAZU CZTERY) nie pamietam czy fundacje czy spółki, w każdym razie nazwijmy to osobowiści prawne (idź do jakiekogolwiek sądu w "tym kraju" i przejdz KRS w tydzień chcoiażby) ale to nie jest istontne, bo istotne jest coś innego (wehikuł) i ten człowiek z marszu staje się codziennym gościem w mediach, a w wyborach zdobywa 7%poparcia w wyborach i teraz w zasadzie śpi w mediach bo non stop jedzie po KAczyńskich...

ok wiatr zmian w żagle, chwytaj okazję, itp, itd...tylko, że ja znam tylko jeden taki case, że PRAWIE się udało od zera za swoje...nazywało się partią marszałka Borowskiego...może pamietasz jako lewicowiec ten case. Ileż tam było sprzyjających okoliczności i nic z tego. I o p. Borowskim nie napisałbym tego, co o NowoczesnejPO, bo to jasne, że to było/jest jasne, że to PLATFORMA ratunkowa!

Gdybym napisał, wróc, mądrzył się kto wydelegował p. Petru na zaszczytny odcinek, albo chcoiaż niejasno nakreślił z jakiego środowiska...to faktycznie, mógłbyś mi odpisac...leny jesteś patentowanym durniem, bo za krótki jesteś wiedziec, a bajdurzysz...ale ja ci mówię prosto i ucziciwie NIE WIEM KTO "za nim stoi", ale wiem, że TAKI SUKCES w realnym świecie nie bierze się ot tak...na charyzmę...bo jej brak.

Takżetak.

aaa i jeszcze POPiS...przecież transfery w te i we w te były stosunkowo liczne, prawda? PO to szeroka struktura, którą łaczyła władza. jak Kaczafi przejmie wszystko, a Petru złoży propozycję nie do odrzucenia, to wtedy porozmawiajmy.
            • zimna-wodka Re: Richard von Kühlmann 14.12.15, 21:19
              No niestety... Scena polityczna jest taka jaka jest. I ja jej nie zmienię. Ale proszę
            • leny20-4-7 Re: Richard von Kühlmann 14.12.15, 21:38
              PO założono w 2001, a w 2009 r. wyszło kto był jej inicjatorem...tzn gen.Czempiński pochwalił się urbi et orbi.

Jeśli w ciągu najbliższych 8 lat nikt się nie pochwali, to ja wtedy napiszę, że Petru namaścił się sam i sam włożył sobie to brzemię na ramiona, bo...mial złoty róg w banku, który porzucił, bo lubi babrac się w bagnie, tj nieśc swój krzyż, a Ty możesz wtenczas napisac...głupiś leny, mówiłem ci to już dawno temu, bo cuda się zdarzają przecieżsmile
    • moingeal Re: Protesty 20.12.25, 12:24
      www.youtube.com/watch?v=DF6UXCzL-OU

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka