Dodaj do ulubionych

Pol roku prezydentury Polglowka za nami.

03.07.25, 16:15

Przebilismy sie z trudem przez 2 lipca 2025. Pol roku za nami. Blizej do Sylwestra 2025 nic do Nowego Roku 2025.

Kogo to intresuje, od dziś mamy na kalendarzach bliżej do roku 2050 niż do 2000.

Czego dokonal w tym czasie Wieli Przywodca, krrego meska prezydentura zapowiadala się tak wyjątkowo?

Ano popatrzmy.

Kanada jako 51 stan USA: Temat zmarl smiercia naturalna.

Wcielenie Greenlandii do USA: Temat zmarl smiercia naturalna.

Przejecie lub wykupienie Kanalu Panamskiego: Temat zmarl smiercia naturalna.

Zamkniecie granic USA- Sukces w przybliżeniu   do zapowiadanego.

Deportacje- Mniejsze niż zapowiadano. Wielokrotnie zmienial zdanie kogo wyrzucać a kogo nie. Goscia odesłanego do Salwadoru sciagnal z powrotem, gościa z obozu w Teneesee – wypuszcozno na wolnisc.

Burmistrz NYC. Nieformalnie trzecie najważniejsze z puntu widzenia znanczenia politycznego stanowisko w USA. Burmistrzem będzie muzułmanin arab, bo Miesniak ludzi tak już wquvvil, ze po zlosci ida mentalnie na lewo. To tez zle- lewica amerykanska jest za glupia by zrozumieć w końcu, ze idąc w lewo nie pkonaja Bezmozga, a wyłącznie idąc w stone srodka i centrum.

Dalej mamy cla: Zdanie zmienia dosłownie co dzień i nazywa to „negocjacjami” Co, ile i z kim-  tak naprawdę nie wiadomo. Olosil podpisanie z Wietnamem….

Inflacja: Z duma glosi, ze maleje mimo … cel. W swej bezczelności glosi, ze jego cla nie napedzaja inflacji. Cla, które sa dokładnie takie same jak za Bidena ( proszę sprawdzić).

Interest Rates: Jego obsesja, której na raznie nie przerowadzil bo Powel jeszcze nie pekl. Ale peknie i to będzie koniec relatywnej stabilności. We wszystkim….

Dolar: Najwiekszy sukces chyba do tej pory? Najszybsza ruina wlartosci waluty od 50 lat.

Blisko, blisko…

One Big Beautiful Bill: Tragedia.  Ile z pierwotnej wersji zostanie, nie wie nikt. Wiadomo, ze już odwalil TACO jeśli chodzi o ubezpiecznie medyczne dla …nielegalnych. Będą mieli i Medicare i Medicaid. Wbrew wszystkiemu, co ch..j zapowiadal. Senatorowie pszczegolnych stanow ter.ro.ryzuja Durnia,  wyszarpując dla swych stanow kolejne przywileje. Zenada. Kroluje w tym senatorka z Alaski…. Senate Republicans reportedly made some Alaska-friendly changes to the bill to secure Murkowski as the 50th "yes" vote, including exempting the state from some cuts to Medicaid and food stamps. . Przypomna to arabskie targowisk bardziej niż wspaniale USA diminujace w swiecie.

Obserwuj wątek
    • dorota_333 Re: Pol roku prezydentury Polglowka za nami. 03.07.25, 16:40
      Ale podatki chyba obniżył.
      • kadillllak Re: Pol roku prezydentury Polglowka za nami. 03.07.25, 17:19
        dorota_333 napisała:

> Ale podatki chyba obniżył.

Trusta dupe obnizyl na krzeslo.
        Projekty sa w OBBB, ale skad mozemy niby wiedziec, na ile z nich on odpierdoli TACO?
        Ni nie przeglosowano na dzs. NIC.
        Papier ma 915 stron, a on jest tak slaby, ze lewe moga polowe z tego wykasowac....
      • kadillllak Wychodza kolejne lgarstwa 07.07.25, 00:37
        dorota_333 napisała:

> Ale podatki chyba obniżył.

Obiecal, w kampanii wyborczej, parszywy skurwysyn, zniesienie podatkow od Social Security. Amerykanski ZUS .
        4 dni pozniej okazuje sie, ze to bylko kolejne klamstwo tego rudego bydlaka i zlodzieja.
        Klamstwo sprzed 5 dni:
        www.whitehouse.gov/articles/2025/07/no-tax-on-social-security-is-a-reality-in-the-one-big-beautiful-bill/
        Prawda wychodzi na jaw:
        thefinancebuff.com/social-security-taxed-2025-trump-tax-law.html
        Obiecal, w kampanii wyborczej, parszywy skurwysyn, zniesienie podatkow od nadgodzic. 4 dni pozniej okazuje sie ze to dotyczy tylko niektorych. mnostwo branz jest spod tego wylaczonych, np moja, Kadiilkowa.
        • przycinek.usa Re: Wychodza kolejne lgarstwa 07.07.25, 01:40
          Najwiekszym skutkiem tej prezydentury to nadal jest spadek dolara. Te wszystkie przepisy podatkowe moga sie zmienic w przyszlosci, a powrotu do ceny USD w PLN powyzej 4PLN, to juz raczej nie zobaczysz, chocby nie wiem co sie stalo. Teraz najprawdopodobniejszym kursem w wakacje jest cena 3.50, choc wykres wyglada na przedzial w zakresie 3.6 do 3.7. Wykres wykresem, a cena naprawdopodobniej jednak dalej spadnie. Nie ma po prostu nic, co mogloby tego dolara obronic. Dopoki on siedzi na stolku, to dolar bedzie spadac.
          • kadillllak Re: Wychodza kolejne lgarstwa 07.07.25, 12:07
            przycinek.usa napisał:

> Najwiekszym skutkiem tej prezydentury to nadal jest spadek dolara. Te wszystkie
            > przepisy podatkowe moga sie zmienic w przyszlosci, a powrotu do ceny USD w PLN
            > powyzej 4PLN, to juz raczej nie zobaczysz, chocby nie wiem co sie stalo.

Nadzieja jest w tym, ze Ty lubisz sie mylic w swych "przepowiedniach" smile
            NIestety pozostalo mi jeszcze duzo dolatow do wymiany a trend jest jak na razie krystalicznie jasny. I dobrze bo zwrot moze byc rownie raptowny smile. No i do tego mnie interesuje para USD/PLN, na szczescie Polska euro nie ma i nie bedzie miala na razie....
            Zauwazylem, ze to co kiedys sie dzalo w 10 lat, teraz dzieje sie w ciagu 3-6 miesiecy..... wiec i odrocenie trendow
            Tylko ruinny ktore to bydle tu im pozostawi, beda staly latami. SLucham FOX i zero tekstow o podatkach, gadaja wylacznie o Teksasie. Wyraznie juz i dobry Bog sie na konserwe w...wil.
          • monalisa2016 Re: Wychodza kolejne lgarstwa 07.07.25, 13:42
            "(...) Dopoki on siedzi na stolku, to dolar bedzie spadac."

Niskie stopy procentowe to jego dewiza, spoleczenstwo jak i firmy maja sie zadluzac. Zycie na kredyt nie poplaca!!!

Niskie stopy procentowe to nizsza wartosc pieniadza, wieksza inflacja, kto komu pieniadze wyciaga z kieszeni ale oglupiony narod cieszy sie z BBB na obecna chwile. smile Co za rok jak skonczy sie pieniazek z BBB? Rozwiazano mu przez BBB rece i teraz bedzie najciekawszy okres w jego dzialalnosci, wewnetrznej jak i zewnetrznej w ktorej odkryje jego prawdziwa twarz.

Samozwanczy "wladca swiata" wysyla listy z clami szukajac jeleni by sie nabrali na siano.

W tym stanie z tymi wladzami zachod nie jest do uratowania!!!
    • monalisa2016 Re: Pol roku prezydentury Polglowka za nami. 03.07.25, 18:46
      Ale co ty piszesz, pan Donald powiedzial ze Wietnam bedzie placil Stanom cla. 🤪😂 Jak bede miala czas poszukam artykul.
      • monalisa2016 Re: Pol roku prezydentury Polglowka za nami. 03.07.25, 21:32
        Obiecalam a wiec, Stany stanowią warunki, że Wietnam zapłaci Stanom Zjednoczonym cło w wysokości 20% za wszystkie towary wysyłane na nasze terytorium oraz cło w wysokości 40% za każdy przeładunek.

www.zerohedge.com/markets/trump-announces-trade-deal-vietnam-includes-20-tariffs-40-tax-transshipping
        Nie chce mi sie wierzyc ze Wietnam bylyby tak glupi, zaczynam rozumiec podpuche pana Donalda by szukac jeleni.
    • zimna-wodka Re: Pol roku prezydentury Polglowka za nami. 07.07.25, 14:37
      kadillllak napisał(a):

..................

Zapomniałeś o Ukrainie. A przecież obiecywał.... "Gdybym JA był prezydentem to wojna by nie wybuchła. A tak to zakończę ją w ciągu tygodnia. Bo Putin MNIE szanuje."

Ale to teraz fajnie wygląda!
    • senioryta13 Re: Pol roku prezydentury Polglowka za nami. 08.07.25, 10:30
      Przypomnij nam tylko jakimi epitetami obrzucales 46-ego, bo widze, ze w twoim pojeciu, ten go przebija.
      Bedziesz mial burmistrza prosto z Afryki, z pewnoscia cie zadowoli.
    • szczurek.polny Re: Pol roku prezydentury Polglowka za nami. 08.07.25, 21:15
      As per letters sent to various countries yesterday, in addition to letters that will be sent today, tomorrow, and for the next short period of time, TARIFFS WILL START BEING PAID ON AUGUST 1, 2025. There has been no change to this date, and there will be no change. In other words, all money will be due and payable starting AUGUST 1, 2025 - No extensions will be granted. Thank you for your attention to this matter!

W takim razie czekamy do pierwszego dnia Augusta 2025 roku i zobaczymy. Będzie TACO czy nie będzie TACO?
      • monalisa2016 Re: Pol roku prezydentury Polglowka za nami. 08.07.25, 21:42
        Ciekawie bedzie z Japonia i Korea Poludniowa, jaki bedzie ich odwet. smile, smile
    • kadillllak Co dnia gorzej 09.07.25, 03:02

> Burmistrz NYC. Nieformalnie trzecie najważniejsze z puntu widzenia znanczenia p
      > olitycznego stanowisko w USA. Burmistrzem będzie muzułmanin arab, bo Miesniak l

• dorota_333 Re: Co dnia gorzej 09.07.25, 08:43
        Jak miałoby wyglądać to "federal takeover" i czy jest realne? Może to dobre wyjście?
        • stefan4 Re: Co dnia gorzej 09.07.25, 10:56
          dorota_333:
          > Jak miałoby wyglądać to "federal takeover"

Na razie wiadomo tyle, co sam Car Najwyższy oznajmił:
              "We're not going to have
          • kadillllak To jest wrecz przerazajace 09.07.25, 12:00
            stefan4 napisał:

> dorota_333:
            > > Jak miałoby wyglądać to "federal takeover"
            >
            A moglo byc tak pieknie.
            Co pozytywne, Trump jest ciagle wkurwiony, co jest dobrym znakiem.
            Moze sie jeszcze rzeczy odwina?
            "We're going to do something for New York. I can't tell you what yet, but we're going
            to make New York great again.
            Tak jak USA robi great again.....wstawac sie rankiem nie chce i ogladac tej mordy ponurej.
            Cos mu nie klapi, tylko nie wiadomo co, pewnie co innego codziennie.
        • kadillllak Re: Co dnia gorzej 09.07.25, 11:57
          dorota_333 napisała:

> Jak miałoby wyglądać to "federal takeover" i czy jest realne? Może to dobre wyj
          > ście?
          WYjscie z czego? Z wynikow legalnych wyborow?Stanu wojennego nie pamietas w PRL?
          NIe jest. Moze nabruzdzic w stanie ale na miasto nie ma praktycznie wplywu.....pewnie ze moze bruzdzic sluzbami federalnym, FBI itd ale to raczej wszystko.
          Zaraz mnie tak wkurwi ze pojde zaglosowac na komuniste w listopadzie.
          • dorota_333 Re: Co dnia gorzej 09.07.25, 13:05
            No tak, to wynik legalnych wyborów. I jeden i drugi, nawiasem mówiąc. Zapytałam, bo byłeś tak bardzo zniesmaczony nowym burmistrzem.

Rzuć okiem na to (linkuje wyżej Stefan, ja nawet myślałam, żeby osobny wątek zrobić):

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,32071584,timothy-snyder-us-army-zmienia-sie-w-gwardie-prezydencka.html

Zdaje się, że Trump chciałby zamienić armię amerykańską w swoją prywatną gwardię. Służącą nie państwu, ale jemu osobiście, jako fuhrerowi.

Na szczęście nie uda mu się, ale sam ten sposób myślenia o państwie jest szkodliwy i niebezpieczny.

Uważajcie, żeby wam fuhrer nie wyrósł w ostoi demokracji.
    • kadillllak "Trump wyraza frustracje" 09.07.25, 11:53
      kadillllak napisał(a):

>
      >
      > Przebilismy sie z trudem przez 2 lipca 2025. Pol roku za nami. Blizej do Sylwes
      > tra 2025 nic do Nowego Roku 2025.
      >
      nie idąc w stone srodka i centrum.
      >
      > Dalej mamy cla: Zdanie zmienia dosłownie co dzień i nazywa to „negocjacjami” Co

Zachowaniem Putina. "Jest mily zawsze, ale robi swoje", powiedzial kretyn Trump.
      Trump nie rozumie , ze wszyscy kto tylko moze na calym swiecie robia go w luja z czym popadnie, bo jest on kompletnym idiota.
      10 dni temu kazal zawiesic dostawy broni na Ukraine a wczoraj kazal wysylac na Ukraine wszystko co sie tylko da wyslac.
      Kto tak zarzadza mocarstwem, jak nie IDIOTA?
      BTW, cla zawieszone do 1 sierpnia i NIE beda przedluzone. W USA juz polew- nie beda przedluzone, do 31 lipca.
    • dorota_333 "USA kończą z rozwojem szczepionek mRNA." 06.08.25, 19:52
      ...jak tam, Kadi, dożyjecie do końca tej epickiej prezydentury? O ile nie bedzie jakiej epidemii, to są szanse na to:

wyborcza.pl/7,75399,32157152,usa-konczy-z-rozwojem-szczepionek-mrna-ogromny-blad-strategiczny.html#s=S.TD-K.C-B.2-L.1.duzy
      • kadillllak Re: "USA kończą z rozwojem szczepionek mRNA." 07.08.25, 02:49
        dorota_333 napisała:

> ...jak tam, Kadi, dożyjecie do końca tej epickiej prezydentury? O ile nie bedzi
        > e jakiej epidemii, to są szanse na to:
        >

To bardzo rozsadny krok, to nie sa szepionki tylko zawracanie gitary.
        Ja juz jestem zasczepiony prawdziwymi szczepionkami na wszystko. Mam spokoj. Za dwa lata tylko tezec bo to na 10 lat i wsio.
        W lipcu zrobilem Prevnar 20 i to zamyka liste.
        • dorota_333 Re: "USA kończą z rozwojem szczepionek mRNA." 07.08.25, 09:28
          Skoro o tym mowa, to mam prośbę: wskaż mi na co konkretnie się zaszczepiłeś. Zamierzam to właśnie. Z góry dziekuję.
          • kadillllak Re: "USA kończą z rozwojem szczepionek mRNA.& 07.08.25, 12:10
            dorota_333 napisała:

> Skoro o tym mowa, to mam prośbę: wskaż mi na co konkretnie się zaszczepiłeś. Za
            > mierzam to właśnie. Z góry dziekuję.

Wszystko co na granatowo, przocz grypy i Covidu oczywiscie.
            www.cdc.gov/vaccines/imz-schedules/adult-easyread.html
            • kadillllak Poprawka. 07.08.25, 12:12
              kadillllak napisał(a):

> Wszystko co na granatowo, przocz grypy i Covidu oczywiscie.
              > www.cdc.gov/vaccines/imz-schedules/adult-easyread.html

Plus:RSV powyzje 75 ale ale ja sie tez zaszczepilem.
              • dorota_333 Re: Poprawka. 07.08.25, 13:46
                Aha, dzięki. Sprawdziłam na stronie GIS, tam ujmują zalecane wszystkie razem, bez podziału na wszyscy/część. Amerykańskie podejście jest konkretniejsze (bo wszystkich i tak nie zrobię).
                • dorota_333 Re: Poprawka. 07.08.25, 13:53
                  Tutaj dobre zestawienie, z ilością dawek (ale to lekarz wie), podobne do tego amerykańskiego. Linkuję, gdyby ktoś w Polsce był zainteresowany:

ptmr.info.pl/wp-content/uploads/2025/03/Kalendarz-szczepien-doroslych-2025.pdf
    • kadillllak Masz 15 000 dolarow jeden z drugim? 07.08.25, 02:51
      SUMMARY: In this temporary final rule (TFR), the Department of State (the Department) announces the commencement of a 12-month long visa bond pilot program. Aliens applying for visas as temporary visitors for business or pleasure (B-1/B-2) and who are nationals of countries identified by the Department as having high visa overstay rates, where screening and vetting information is deemed deficient, or offering Citizenship by Investment, if the alien obtained citizenship with no residency requirement, may be subject to the pilot program. Consular officers may require covered nonimmigrant visa applicants to post a bond of up to $15,000 as a condition of visa issuance, as determined by the consular officers.

Kretyn jebany mysli ze mu kto zaplaci 15 kola zeby wjechac w to gowo.....ja pierdole.
      • dorota_333 Re: Masz 15 000 dolarow jeden z drugim? 07.08.25, 09:27
        Chińska klasa średnia zapłaci, bardzo chętnie. A wielu aplikujących to będą chińscy agenci. Trump otwiera puszkę Pandory.
        • kadillllak Re: Masz 15 000 dolarow jeden z drugim? 07.08.25, 12:07
          dorota_333 napisała:

> Chińska klasa średnia zapłaci, bardzo chętnie. A wielu aplikujących to będą chi
          > ńscy agenci. Trump otwiera puszkę Pandory.

Wplacenie kaucji nie oznacza automatycznego przyznania wizy do USA.
          Ale ze ten swiniak to glupia, przekupna menda i wiedzy 3 latka a mentalnosci 5 -cio, to prada. Ksztaluje swiat wg swojego rozumku, zaplacimy na koncy wszyscy, nie tylko republikanie w USA za jego arogancka glupote.
          • senioryta13 Re: Masz 15 000 dolarow jeden z drugim? 17.08.25, 06:56
            kadillllak napisał(a):

> Wplacenie kaucji nie oznacza automatycznego przyznania wizy do USA.
            > Ale ze ten swiniak to glupia, przekupna menda i wiedzy 3 latka a mentalnosci 5
            > -cio, to prada. Ksztaluje swiat wg swojego rozumku, zaplacimy na koncy wszyscy,
            > nie tylko republikanie w USA za jego arogancka glupote.

zglupiales do reszty? Ty juz placisz biliony, niektorzy zyciem, za demokratyczna polityke oszolomow.
            Najlepiej otworzyc szeroko granice? Oby juz w 28r. ponownie to nie nastapilo.
      • senioryta13 Re: Masz 15 000 dolarow jeden z drugim? 17.08.25, 06:59
        przeczytaj jeszcze raz dokladnie to co podales, bo wiedze, ze nie rozumiesz.
        Wlacz se tlumacza.
    • kadillllak Wieprz oddal Putinowi Alaske 16.08.25, 00:56
      To byloby jeszcze pol biedy.
      Najodwazniejsi przestają juz chichotac...

finance.yahoo.com/news/trump-aides-create-loyalty-list-162746725.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka